11580
Europa Universalis III
  • kozi001
    Viszont az inkák stb amerikai népek olyan korai megsarcolása akkor is jövedelmező, amit aztán a hre korai elérésére lehet fordítani. Nem?
    Még ha a gyarmatosítást kicsit lassabban csinálod.

A hajó fenntartást(maintenance) meg lejjebb lehet vinni békeidőben.
  • blitzkrieg1
    Na en is rajottem a gyarmatositas buktatojara. :D
    A bevetelek egyik honaprol a masikra -90-re valtoztak. Nem tudtam, hogy mi tortent hirtelen, aztan lattam, hogy elkeszult 6 nagy hajom, ami iszonyuan felnyomta a hajok fenntartasi koltseget. A naval force limitem 2 volt, amihez en epitettem 20 hajot. :D
    Gyorsan le kellett nehanyat bontsak, hogy ne menjek csodbe.
    Hat asszem tenyleg abbahagyom a gyarmatositast, sok hajo kellene a gyarmatok fenntartasahoz es nem is hoznak akkora hasznot.
    Az elozo kiegeszitoben nem voltak ilyen problemak, csak a DW-ben van ilyen durva korlat.
    Kezdek egy uj jatekot es maradok en is egyenlore az europai terjeszkedesnel.
  • blitzkrieg1
    26 mb-os mentest mar nem nyitott meg? En 200-ast is megnyitottam. :D
  • blitzkrieg1
    Nem kell megnyitni a mentest, csak megnyitod az achievement mappaban levo achievement nevu fajlt abban kitorolsz mindent majd belepsz a jatekba, megnyitod a mentett jatekod (itt varsz par percet, mert nagyon nagyok szoktak lenni nalam 400 mb) azt lemented egy uj nev alatt, majd kilepsz, kitorlod a regi nagy mentest, ujra belepsz es inditod az uj mentesed.
  • blitzkrieg1
    Victoriat convertaltam eddig csak. Annal ugy volt, hogy vegigvittem a jatekot 1935 dec. 31-ig es akkor kiirta, hogy nyertem, at szeretnem-e konvertalni HOI2-be? Igent valasztottam, vartam kicsit es ha jol emlekszem csinalt egy mentest, amit be kellett rakni a HOI 2 mentesei koze es azt inditni.
  • Balfars
    HI!
    Tudom, h írtátok, h mit kell tenni ha túl nagy lesz a mentés, de nekem egy bajom van. Mivel tudom megnyitni a mentést?
    Mert próbálkoztam jegyzettömbbel, de a 26 mb-s mentés alatt összeroskadt.

Emellett amikor véletlen egy rövid időre megnyitotta a word, akkor meg nem láttam achievement sort (v vmi nv v nr-es sort), hanem minden old_emperor-okat sorolt fel.

Vki el tudja mondani kicsit részletesebben is, h mit kell csinálni a mentés méretének redukálására?
    Hálásan köszönöm.
  • nik1995
    Oke szerinted nem erdemes de en szeretnek egy jatekot az elejetol a vegeig tolni 11 tol a mai idokig es hidd el lenne boven kihivas hogyha nem 1 nagyhatalommal kezdesz.
  • blitzkrieg1
    Nem erdemes konvertalni. 400 ev alatt ugyis nyersz, barmilyen orszaggal vagy. Tovabba iszonyuan felborul minden. Nem lesznek jok a nepessegek, nemzetisegi aranyok, gazdasag, stb.
  • nik1995
    Engem is erdekelne hogy hogynan lehet konvertalni a jatekot masik paradox jatekba.
    Lehet steppe wolf modu mentest konvertalni viki 2 be?
    Lehet hogy csak en toltottem le rosz modot de mikor en jatszottam a steppe wolf moddal a technologia szinte nem fejlodott semmit.kb 500 ev alatt lepet 1 et.
  • blitzkrieg1
    En mindegyik paradox jatekban szerettem igazi nagyhatalom lenni ehhez pedig kellett a flotta. Ha pedig van flotta, akkor gyarmatot is lehet foglalni. Pl. a torokoket is ugy a legkonnyebb megverni, ha egy flotta a Marvany tengeren van.
  • Brave89
    történelmi nézőpontból persze.
  • Brave89
    Ezenkívül ha voltak is, csak kereskedelmi lerakatok, mivel minden ország, akinek nyugat Európában volt tengerpartja próbálkoz(hat)ott a gyarmatosítással, az más kérdés, hogy pont azért,mivel gazdaságilag-társadalmilag nem voltak megfelelőek, nem is voltak ezek túl eredményesek.(Poroszországnak is volt gyarmatosító társasága mint a hollandoknak a holland kelet indiai társaság, de semmire nem ment vele. Ugyan ez Ausztriának).
  • Brave89
    Semmire. Max az Arany horda ellen. BTW: Marokkóban hódítani már lehetetlen a magyarokkal.
  • blitzkrieg1
    En se csak ugy gyarmatositok Amerikaban, eloszor ugrodeszkanak elfoglalom Marokkot.
    Danianak volt gyarmata Afrikaban, Indiaban es Kozep-Amerikaban is.
    Ha nem gyarmatositasz, mire hasznalod el a colonist-jeid? :P
  • kozi001
    Azt hiszem h még csak készül.
  • Brave89
    és van olyan, ami divine wind-re van írva?
  • kozi001
    Igen igen! Több történelmi esemény és történelmi részlet van benne megvalósítva.
  • Brave89
    Mármint mire? Történelemhűségre?
  • Brave89
    Inkább törekszem egy közép európai birodalom kiépítésére pl lengyelország meg a déli (bosznia, szerbia stb.) területeket elfoglalva, csehországot megausztriát igyekszem széttagolva tartani amíg meg nem erősödöm annyira, hogy bekebelezzem őket. De egyébként nem szoktam nagyon magyarokkal lenni:)Nem is tudom mikor voltam velük utoljára.
  • kozi001
    Asszem a Magna Mundi mod erre alapul. De én azt még nem próbáltam!
  • Brave89
    Hollandia nem "csak úgy" gyarmatosította indonéziát:) Először is, fokföldet "gyarmatosította" azt is kb úgy, hogy kereskedelmi telepeket hozott létre, a konkrét "dél afrikai gyarmat" sokkal később, kb a 18. század végére 19. század elején "épült ki", és az is jórészt az angoloknak hála. Másrészt Hollandia tengeri nemzet volt, nagy hajós múlttal, kis népességgel, kereskedelmi kultúrával. Ezenkívül indonéziát jórészt a 19. században gyarmatosította, előtte max kisebb területeket azokat is kereskedelmi lerakat céljából.
    Dániának kb izland és grönland volt a 2 gyarmata, ami egyrészt közel volt hozzájuk, másrészt azok nem is igazán gyarmatok voltak, révén hogy korábban is rendelkeztek már kapcsolatokkal ezek a területek a vikingek idejében (kulturális és társadalmi kötődések). Ezenkívül nem nevezhető túl nagy gyarmatosító nemzetnek.
  • Brave89
    Az alapvető problémád az anakronizmus, valamint hogy amiket itt felsorolsz, mind rendelkeznek nyugat európai partvonallal. Alapvetően a földközi tengerről volt lehetetlen, a gyarmatosítás az adott korban. Most lehet itt hozni a későbbi Olaszországot, de akkor benne is lenen a lényeg: a KÉSŐBBI. A 19. század vége nem = ezzel a korral. Teljesen lényegtelen és irreleváns az, hogy Magyarország milyen helyzetben volt. A török birodalom és Ausztria rendelkezett volna az anyagi háttérrel, de technikai-társadalmi-gazdasági és kulturális téren nem ha másért nem a földrajzi helyzetből kiindulva is. Mások voltak a prioritások és a lehetőségek.
  • Brave89
    Ezért mondom hogy ez ízlés kérdése:) Nem muszáj úgy játszani ahogy én:) Ez egy játék, nem egy történelem tankönyv, amit sokan össze szoktak keverni. De azért számomra a játékélményt a történelem hűség foka adja. Minél reálisabb, hihetőbb, annál jobb, és itt a történelem hűség alatt nem a konkrétan megtörtént események követését értem(bár ha hasonul a megtörténtekhez a játék, az csak plusz élmény nekem:)), hanem a történelmi lehetőségek és képességek fokát. Hogy az adott kor lehetőségei alapján tudjak játszani.
  • blitzkrieg1
    Egyebkent ha te a magyarokkal jatszol, akkor sosem kezdesz gyarmatositasba?
  • blitzkrieg1
    En meg ezt nem ismerem el. Matyas olyan reformokat hajtott vegre, ami Nyugat-Europai szintre emelte volna az orszagot. Csak kellett volna meg nehany orokose legyen, aki folytathatja amit o elkezdett.
    Termeszetesen Magyarorszag nem volt olyan kedvezo helyzetben, mint Spanyolorszag, de ne feledjuk, hogy meg Danianak is voltak gyarmatai.
    Egyebkent Hollandiabol gyarmatositani Indoneziat miert erte meg jobban, mint Magyarorszagrol Amerikat? Hisz Indonezia sokkal messzebb van.
  • kozi001
    Történelmietlen?
    Ilyen gondom nincsen. Hearts of Ironban is szépen elfoglalok/bábálamma teszek szinte mindenkit magyarokkal. :)
    Civilizationban is alapvetően csak world dominationt szoktam játszani!
  • Brave89
    Az alapkoncepciód hibás. Itt földrajzi determinizmusról van szó. A kor adott technológiai-gazdaság-társadalmi színvonalán egyszerűen nem érte meg közép Európából (vagy akár Itáliából) a gyarmatosítás.
  • blitzkrieg1
    Egyebkent az 1300-as evekben sem gondoltak volna, hogy pont a portugalok vagy a spanyolok fognak barmit is felfedezni. Akkoriban Velence es Genova volt a nagy hajos nemzet. A spanyolok is csak aztan valtak azza, miutan egyesultek es a morokat kiuztek az Iberiai felszigetrol es lett kapacitasuk mas dolgokra koncentralni.
  • Brave89
    1. A Német Birodalom Nyugat-Európában 1880-ban nem ugyan az, mint egy Középkori Magyarország közép Európában.
    2. Amerika csóró volt. Az aranyon kívül nem sok minden volt. A rabló gazdálkodást folytató Spanyolország, mikor az arany konjunktúra végéhez közeledett elszegényedett a 18. századra (addig 3 állam csőd is volt). Az arany önmagában nem sokat ér, ha nem gazdaság élénkítésbe invesztálják. Mivel kb az egész spanyol gyarmatosítás a rabló gazdálkodásra épült, látható hogy ez nem egy hosszú távon fenntartható modell. Ellentétben az Angol kapitalista szemléletű gyarmatosítással. Nem is haladtak olyan gyorsan mint a spanyolok és csak jóval később kezdték el, mikor gazdaságosabbá vált.
  • blitzkrieg1
    Osztrakokkal es lengyelekkel az elso napon szovetseget kell kotni. Miutan erosebb leszel, eleg, ha csak egyik marad. En az osztrakokat tartottam meg, mert a lengyelek sokat hadakoztak.
    A Balkanon mindenkit vazalizalni kell.
  • blitzkrieg1
    A Nemet Birodalom is elkezdte a gyarmatositast, amint nem kototte le az erejet mas es eleg eros volt hozza.

Nem mondanam, hogy Amerika csoresz volt. A spanyolok irdatlan mennyisegu aranyat hoztak onnan. Europaban inflacio lett a sok arany miatt.

De termeszetesen nem allitom, hogy Matyast erdekelte volna az aztek birodalom meghoditasa, csak azt, hogy mi is elkedtuk volna a gyarmatositast, ha nem kototte volna le az orszagot a torok veszely.
    Nagy Lajos idejeben nekunk is volt am az Adrian flottank.
  • kozi001
    Szerintem jó ötlet ez a inka arany megszerzése! Majd kipróbálom én is ha befejeztem a brit játékot. Valószínűleg a sok pénzből megszerzed az elektorokat, utána meg vissza lehet szorítani a törököket és az egyéb szomszédokat!

Gondolom a jó szövetséges beszervezése és fent tartása magyarokkal is fontos. Nekem a brit játékomban 1. nap hadat üzen francia ország úgyhogy kellett egy burgund szövetséges. :)

• Brave89
    Aquileia
    . Nem erre gondoltam, de a között, hogym ondjuk a történelmi realitások talaján maradva, megpróbálom összehozni a történelmileg determinált középeurópai ország konglomerátumot (ami a habsburgoknak sikerült) és a között, hogy Európa közepéről meghódítom amerikát, van különnbség:D
    Magyarország sosem kezdett volna gyarmatosításba, mivel rossz a földrajzi fekvése. Ausztria sem kezdett, poroszország sem. Pont ezért. Fizikailag talán kivitelezhető lett volna, de anyagilag nem érte volna meg. Sokkal jövedelmezőbb európai fejlett területek felett kiterjeszteni a befolyást, ezenkívül a felfogásuk sem ugyan olyan volt, mint a mai embereknek. Amerika valami távoli csóresz kontinens volt, ahol amx a spanyolok találtak meg valami aranyat szaró lámát.
  • blitzkrieg1
    Sosem tudom megjegyezni azt az orszagot. Magyarul is ugy hivtak? Ha en tortenetesen Magyarorszaggal akarok jatszani, akkor muszaj hagyjam, hogy 1526-ban megverjenek a torokok? :)
    Az sem lenne tortenelmies, ha kiuzom oket a Balkanrol.
    Ha nem kototte volna le az orszag eroforrasait a torokok elleni haboru, akkor bizonyara a Magyar kiralysag is elobb utobb gyarmatositasba kezdett volna.
  • Brave89
    Akvárium:D
    Hát, nekem ezzel csak az a baj, hogy történelmietlen:) Már ez csak ízlés kérdése, mivel ugye a játék megengedi, meglehet csinálni, de a valóságban ez nem lett volna túl reális:) Én szeretek történelem szerűen játszani, persze mivel ez egy játék, nem muszáj így tenni, ki lehet használni a játék adta lehetőségeket is:)
  • blitzkrieg1
    Jah, ertem. Azt hittem, hogy csak a hajoknal van ilyen.
  • blitzkrieg1
    En is csak most olvasom ezt. :)

Nalam ugy szokott kezdodni a jatek, hogy rogton epitek egy 4-5 hajobol allo szallito flottat, majd miutan Aqvariumot es a veluk szovetseges cseheket megvertem rogton megtamadom Marokkot. Addig a nyugati orszagok is mar jol megnyirbaljak.
  • Brave89
    Az az a korlát, amivel meghatározzák, hogy x mennyiségű és minőségű területen kb mennyi "hadosztály" (ezer fő) a reális. Tehát mondjuk van egy Ausztria méretű terület, amihez jó provinciák (manpower és suply limit alapján) társulnak akkor mondjuk 40 lesz a land force limit. Ha ezt túl léped, drasztikusan nőnek a hadsereg fenntartási költségei (kb 2-3x-a). Ezt a land vs naval csuszka befolyásolja (a flotta vagy a hadsereg legyen nagyobb)
    Nem különben szoktak lenni olyan feladatok is, hogy mittom én create a proper fleet, vagy army, az azt jelenti, hogy a force limited 99%-t teljesítsd--> 100 ezres force limitnél legyen minimum 99ezres ÁLLANDÓ hadsereged felszerelve.
    A hadsereg fülnél van, alul a land és anval résznél ott írja, hogy "support limi" ez a támogatott limit, ennyid lehet max költség negatív bónusz nélkül és van a total, amennyid van.
  • blitzkrieg1
    Very hardon jatszom.
    Az indian allamokat el lehet foglalni, nem kell ahhoz nagy colony range, csak el kell menni egy explorerrel egeszen Mexikoig. A felfedezes mar lehetseges a 7-es szintu trade techtol.
    Szabad teruleteket gyarmatositani colonistokkal 1452-tol lehet (magyarokkal), miutan core lett Marokko, ezert kell elfoglalni gyorsan.
  • Brave89
    ó, ezt még csak most olvasom:) Érdekes:)