3993
Fizika 2006
  • Aquir
    elég érdekes helyzet lehet, ha nem tudod kezelni csak úgy
    kiről van szó, miért kellene hogy egész nap melletted legyen, miért nem tudod függetleníteni magad stb
  • zanus
    Köszi a nyugtatást és a képet,de bármennyire is próbálok kikapcsolni,a pihenésemet zavarja még a hullámzásával és nem kellemes egész nap egy zaklató megjegyzése mellett élni,felidegesít,elszomorít,gonoszkodik és ebben segíti a családja,tehát szerintem fizetést kap valahonnan,ha megéri neki egész nap rám ügyelni.Szóval szerintetek nem káros,mert a gyerekeimet is féltem,ha mellettem vannak.
  • Dj Faustus #1544
    Schuman-rezonancia tényleg létezik, de az egy természetes hatás.
    Ahhoz, hogy mesterségesen adott hatást érhessenek el egy adott emberen, ahhoz megfelelő felkészültségre (berendezésre, védőfelszerelésre - hisz ezek az igen alacsony frekvenciás elektromágneses hullámok könnyen áthatolnak, stb...) lenne szükség.
  • ZilogR
    „Narrátor: Shuman-hatásnak hívják. Ez a Föld agyhulláma. De az még mindig nem tudjuk, hogy hogyan hat az emberekre. Az emberiség lélekszáma el fogja érni az agy neuronjainak számát. Douglas Rushkoff azt állítja, hogy ez fel fogja ébreszteni magának a Földnek a tudatát, azáltal, hogy az embereket egy hálózatban kapcsolja össze.” Serial Experiments Lain, Layer 09: PROTOCOL.

Csak egy kiragadott részlet kedvenc animemből - LAIN
  • Dj Faustus #1542
    Azt tudom javasolni, amit Aquir fórumozópajtás - ne gondolj rá.
    További megnyugtatásodra közlöm, hogy "elektromos vagy mikrohullámú zaklatás" - no ilyen nincs a köznapi életben (a hadi felhasználástól tekintsünk most el, az nem áll fenn).

Kezdjük ott hogy a mobiltelefonod is mikrohullámon működik, a vezetéknélküli WIFI-s eszközök is azok, a mikrosütő is az, a műholdak is azt szórnak. Az nem zavar.

Ahhoz hogy mikrohullámmal "zavarni" lehessen téged (mármint mint embert, a szervezetedet), ahhoz olyan teljesítményre van szükség, hogy a "támadó félnek" is eléggé radikális lépéseket kellene tennie saját védelmének érdekében - az meg azért feltűnne.

Ugyanez elmondható az "elektromos zavarásról" is.

Szóval nyugi, nem kell parázni, attól csak jobban bemeséled magadnak a dolgot (aztán nehogy valamilyen "ellenlépéseket" tegyél a "zavaró fél" ellen, mert aztán bekerülünk a Híradóba ). Nem kell ide Farady-kalitka, meg e-szmog mérő (ez utóbbit a sznob nyugat-európaiaknak gyönyörűen el lehet adni).
    Még alufóliát sem kell a fejedre húzni, nem jönnek az ufók:

Mi lenne például, ha átmennél a taghoz és elbeszélgetnél vele? Talán oldódnál egy kicsit...
  • Aquir
    ne gondolj rá
  • zanus
    Sziasztok!
    Segítségeteket szeretném kérni,hogyan lehet védekezni elektromos,vagy mikrohullámú zaklatás ellen,vagy agykontroll-generátor ellen?
  • polarka
    A 10^-(sokadik) másodpercig.
  • qtab986
    A fizika meddig tudja visszafele leírni a világegyetem fejlődését? A világegyetem kora 13,7 ± 0,2 milliárd év, ezért emiatt a ± 0,2 miatt a pontosság kedvéért, tehát az ősrobbanás után mennyi idő telt el, ami alatt nem tudjuk megmondani, mi történt?
  • thomasthomas
    Még csak 10.es vagyok, de értem mit beszélsz, s igen a rendszer izentropikus.

Köszi a gyors választ.
  • Molnibalage
    Annan tűnik ammenyibben feltételezed, hogy a rendszer adiabatikus és reverzibilis, vagyis izentropikus. :)

Gimis nyelven ez azt jelenti, hogy 100%-osan hőszigetelt. Ezen felül feltételezed azt is, hogy ennek ellenére a belefe pupmált hő 100%-a hasznosul.
  • thomasthomas
    Jah, és persze a lábos nem volt lefedve, ez kimaradt.
  • thomasthomas
    Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, amit szeretném, ha még ma választ kapnék, mert holnap délelőtt vizsgázok ebből - is -:
    Egy 250g tömegű alumínium lábosban 0,5 kg 20 fokos vizet teszünk fel melegedni. Mekkora hőmennyiség szükséges ahhoz, hogy a víz teljes elforralása után a lábos 300 fokra melegedjen?
    Ezenkívül adott a víz forráshője, és az alumínium illetve a víz fajhője.

Én így kezdtem el, melyből ki is jött egy konstans érték:
    http://i44.tinypic.com/fdy3rn.jpg
    Jó-e ez így?

Előre is köszönöm a válaszotokat.
  • EnxTheOne
    szia, példatárra nincs szükségem, szerintem a korábbi érettségi feladatok jók lesznek, de azért köszönöm. Én inkább könyvböl tanulnám az alapoktol. :D

kaszan, bár a videot nem néztem meg, de gondolom valami "mozgó" alkar penge akar lenni.
    Itt egy oldal ami ezzel foglalkozik.

http://sinza.forumotion.com/index.htm?sid=1ce095391f27b9ba55a37d4f57099d8d

De vigyázz, mert könnyen elvesztheted pár újadat.
  • KaszaN
    Na mindegy mégjobban körülnézek a neten. Azért kösz.
  • Molnibalage
    Bocs, de ilyenhez akkor sem adnék segítséget, ha tudnám hogyan kell. Tökéletes lenne egy ilyen? Nem sértésnek szánom, de nagyon fura mögöttes tartalom érződik ki ebből számomra...
  • KaszaN
    Ezért mondtam, hogy nem azért kell mert bennevan a játékba, ki is emeltem. Csak nekem tökéletes lenne egy ilyen. És már csináltam hasonlókat, de elekadok annál, hogy a penge kihúzódik és beakat. de vissza csak akkor megy ha benyomok egy pöcköt és visszanyomom.
  • Molnibalage
    Javaslom akkor egy felkészítő tanár igénybevételét is. Én soha nem könyvből tanultam a fiziákát. Jó tanárom volt és emelett annyi fizika példát igyekeztem megoldani, amennyit csak tudtam. Talán még megvan valahol a régi fizika példatáram. Ha van rá igényed, akkor pár példát szkennelhetek belőle, próbaképpen. És 2001-ben érettségiztem központiból.

Nem tudom, hogy most mi a szint, csak azért tenném, hogy lásd, kb. miről van szó.
  • EnxTheOne
    Sziasztok! Jövere szeretnék érettségizni fizikábol, kémiábol, és biologiábol. Bioszt és fizikát emelt szinten szeretném. A probléma az, hogy elég sokáig más terveim voltak a jövöre nézve, de most már ezek a területek érdekelnek. És a tudásom a reál tantárgyak területén szinte nulla. Szerintetek melyek a legjobb tankönyvek?
    Bioszbol ezt néztem (2 kötetes)
    http://www.libri.hu/konyv/biologia-i-kotet.html

Elöre is köszönöm a segitséget.
  • nonicks
    nem hiszem hogy itt bárki tud ilyenbe segíteni
    (meg amúgy is mi a sz@rnak neked ez?
    lehet hogy Assassin Creed ilyen jó meg olyan jó játék
    de ha szerencsétlen vagy és a kés valahogy(mivel gondolom én nem értesz ehhez a szerkezethez) kipattan és a kézfejed pont felette van...hát...)
  • KaszaN
    Hi
    Nemtudtam hot tegyem még fel a kérdést de a fizikához is közevan. Kellene egy kis segítség! Ezt a kést akarom megcsinálni, de nemtudom hogy működhet, vannak elképzeléseim, de kell a segítség. Látni lehet, a videón, hogy egy zsinórt meghúzva olyan erővel húzódik ki a penge, hogy egy citromot is átszúr. Ha a madzagot mégegyszer meghúzza visszamegy. Ez fontos lenne...és nem azért mert egy játékban is bennevan. De nagyon érdekel és megakarom csinálni. Köszi.
  • pet0330
    Nem kell a tömeg. Ahhoz hogy megcsússzon kell m*10*0.3=3m N erő a gyorsításhoz pedig m*a tehát ha m*a=3m ---> a=3 m/s^2.
  • Molnibalage
    Lehet, hogy nem is kell. Írd fel az egyenleteket és lehet, hogy szépen kiesik a tömeg. Mondjuk méret sincs megadva.
  • nonicks
    Egy teherautó rakfelületén egy hordó van.A tapadási súrlódási tényező 0,3 a hordó és a rakfelület között.Legfeljebb mekkora gyorsulással indulhat a teherautó, hogy a hordó ne csússzon meg.
    m=hordó súlya(?)
    μ=0,3
    a=?
    na ezt hogy kellene elkezdeni ha nincsen a hordónak a súlya megadva?
  • ZilogR
    Csak szemezgetek:

3.) A testek lendülete a tömegük és sebességük szorzata. A lendület megváltozása ennek a szorzatnak a megváltozását jelenti. Mivel a tömeg állandó (feldobott testről beszélünk, legyen állandó), akkor itt a sebesség megváltozásának vektorát kérdezik, h milyen irányú. Ez pedig a gravitációs gyorsulás vektora, azaz LEFELÉ mutat. (Vannak, persze, akik ebbe bele fognak kötni ;) , de középiskola elsőben ez lefelé mutat... ;) :P Sőt, még így egyetem után is, ez nekem jobban tetszik.)

9.) Persze egy mező az nem test (Bár az anyag egy formája, mint azt tanítják), így mondhatjuk, h a mezőkkel kölcsönhatásba kerülő testek mozgásállapotát nem egy másik test változtatja meg, hanem egy mező. Persze ebbe is bele lehet kötni, hogy mi az adott mező forrása, de ezt nem érzem kritikus kérdésnek a témával kapcsolatban. Pl.: Egy asztallap alatt elhelyezett mágnes közelében az asztallapon átgurított vasgolyó egyenletes mozgását a mágneses mező megzavarja (eltéríti a pályájáról), ezért én erre azt mondom, h a mágneses mező az ok, ami miatt ez megtörtént. (Ha valaki beleköt az előző mondatbeli "mi az adott mező forrása és a mágneses mező példámba, arra ezer átkot küldök :D ;) )
  • lotsopa
    De mivel ez igaz vagy hamis feladatokból van kiragadva, ezért egy hamis választ adva le van rendezve.
  • lotsopa
    Nézd meg hogy mit írt, én csak olvastam.
    De ha neked nehezedre esik szívesen bemásolom amit én láttam:

Traki0407-
    6.)Egy gyerek kiskocsit húz egyenletesen vízszintes talajon. A gyerek nagyobb erőt fejt ki a kiskocsira mint a kocsi a gyerekre.
  • gothmog
    hogy szól a kiskocsis kérdés?
  • lotsopa
    A tömege szerintem nem változik jelentősen mivel az a test által elfoglalt térrészben levé anyagmennyiséget jelenti.
    Súly mint erő nyilván változik, itt a Földön is az eltérő földrajzi helyeken.
    A kiskocsis kérdésnél a két test ugyan akkora erőt fejt ki a másikra.
  • Molnibalage
    Akkor meg nem értem, hogy mire a kincstári optimizmus. A fizikát nem muszájból tanulod. Neked ez az első. Ezzel kelsz, ezzel fekszel és az ilyen alapdolgokat úgy kellene vágni, hogy ezt neked kellene másnak magyarázni. Nem baj, sosem késő tanulni. Volt tanárom mondta, hogy a vizsga az utolsó hely, ahol lehet tanulni. Igaza volt. :)
  • Traki0407
    Közép suliba vagyok még csak elsős:D
  • Molnibalage
    Hát igen. Úgy érzem, hogy bajok vannak a műszaki oktatással. Hogy ilyen súlyos ismerethiánnyal bekerülhet az egyetemre valaki, az már eleve durva. Az, hogy bent is maradhat, az méginkább.
  • gothmog
  • Molnibalage
    Melyik részét nem érted, hogy a tömeg állandó a newtoni fizikában?
  • Molnibalage
    Ezt ugye nem mondod komolyan? Ezeket a kérdéseket nekem gimi 3. év végén kenni-vágni kellett.

Nyugtass meg, hogy legalább nem BME gépész. Ha ezek nem mennek magadtól, akkor ott valami gond van. Nem kicsit, nagyon...
  • Traki0407
    Igen változik a a tömege a kisebb gravitáció miatt!!
  • Traki0407
    Hát megnyugtatlak gépésznek tanulok és igen csak muszájból tanulom mert félévkor csak fizikából voltam hármas többi mind 5 ös meg 4 es
  • gothmog
    Megpróbállak rávezetni.
    -a Holdon kisebb a gravitácoó
    -nem a kiskocsi húzza a gyereket, tehát... ?

Azért nyugtass meg, hogy a fizikát csak muszájból tanulod, és valójában óvónő-könyvtáros szakra készülsz.
  • Traki0407
    Tehát akkor?
    Igaz?
  • gothmog
    De.