Fizika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egy kis rúd szárazjeget rátettem az asztalra, és meglöktem egy kicsit.Tök sokáig csúszott az asztalon, szinte nem is volt súrlódás.Nagyon király volt addig, ameddig bele nem ment a porrétegbe.
Szerintetek meddig csúszna az asztalon ha azon nem lenne semmilyen szennyezõdés? =D vagyis hogy milyen hosszú asztalra lenne szükség ahhoz hogy megálljon magától?. :D
(SZERINTEM ÉRDEKES KÉRDÉS!)
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A szekrény tetején volt a dömper, amire nagy szükségem lett volna.
Összehordtam a szobába mozdítható dolgokat egy kupacba és próbáltam minél magasabb építményt kreálni belõle. Volt benne nagyszék, kisszék, újságtartó, meg hasonlók. És mivel én nem mertem az így képzett állványra felmenni, felküldtem a 3 éves öcsémet. Kicsi volt, ezért nehézkesen haladt felfelé, de hát neki is kellett volna a dömper, mivel õ lett volna benne szállítva. Csak a mûvelet közbe megérkezett édesanyám, és jól leszidott amiért felküldtem öcsémet a tákolmányra, meg persze a rendetlenség miatt. Sose fog kiderülni, hogy összedõlt volna-e, vagy hogy le tudta volna-e öcsém lökni a dömpert a szekrény tetejérõl<#szomoru1>#szomoru1>
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Én, aki ugyanaz a ZR vagyok, csak emlékszem akkori önmagamra, úgy dereng, h ott lett elrontva, h semmi de semmi felületre fajlagosítás nem volt benne - de most már beírtam a csipogómba és este rá is keresek a holmijaim között!
Amúgy az ideális gáztörvényt a gyakorlatban senki nem használja így, ahogy itt le van írva, sokkal inkább:
p/rho=Rs*(t+273), ahol rho a gáz sûrûsége (ami abból jön, h rho=m/V) és Rs a specifikus gázállandó, ami adott gáz esetén az Rs=R/M összefüggéssel számítható.
Ezt sokkal inkább lehet értelmes dolgokra használni, mint ezt a mol-os baromságot <#idiota>#idiota>
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
akkor viszont megvan (n = m/M)
P * V = m/M * R * T
erre gondolok
vagy, ez az?:
"Ha egy adott gáz nyomásának és térfogatának a szorzatát elosztjuk az abszolút hõmérsékletével, állandó értéket kapunk. Ezt az R állandót az adott gázra jellemzõ specifikus gázállandónak nevezzük. Ha m tömegû gázra felírjuk az egyenletet, akkor az összefüggés mindkét oldalát a tömeggel kell megszorozni:
P * m * v = m * R * T
>>>
m * v = V
>>>
P * V = m * R * T
eddig van meg, de szerintem a vége el van írva (vagy legalábbis foghíjas)
Napsugárzási mérési adatok
OMSZ - Napsugárzás, napfénytartam és felhõzet Magyarországon
"Ettõl eltekintve vagyük úgy hogy 1361 watt négyzetméterenként ideális esetben."
A napállandót (solar constant) a légkõr határán mérik. A légkõrnek van egy sugárzást elnyelõ hatása - még teljesen tiszta ég esetén is.
Az idõ egyébként megaxar.
Értem én hogy benzin! De mi hajtja?
Persze ma már finomabb MODELLEL értékelném ki és ennek megfelelõen pontosabb kísérletet is terveznék, de anno ez sem volt rossz.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Nem tudom, hogyan mûködik a keresõd, de az enyém a "felszín" szót nem találta a szövegben.
"nem takarja el semmmi a fény útját, 100%-ban hasznosításra kerül a beérkezõ energia"
Ha már az ûrben fel tudod használni ezt a teljesítményt, akkor 1. ügyes vagy 2. igazad van. (megjegyzem: van felhõzet és hóréteg is)
Ezzel nekem csak annyi problémám van hogy az elején még légkört írnak utánna már felszín is van a szövegben(nem másoltam ki az egészet). Ettõl eltekintve vagyük úgy hogy 1361 watt négyzetméterenként ideális esetben.(beesõ fénysugár 90-fokos, nem takarja el semmmi a fény útját, 100%-ban hasznosításra kerül a beérkezõ energia...)
enwiki szerinti össz. földi fogyasztás=4,74*10^20J=E
Föld sugara=6370km=r
---------------------------------------------------
idõ=t=E/(P*r^2*π)=2732s=45,5min
Ugye ez egy durva becslés, de nagyságrendileg okés.
Ha figyelembe vesszük, h a valós fogyasztás több, akkor majdnem 1 óránál vagyunk. Valamint azt is, h a napállandónak kb. fele jut el a felszínig, akkor 2óra.
Utánna nézek, érdekesnek ígérkeznek.
Nézz utána például a napvitorlás (solar sail) kifejezésnek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_sail
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20050621mastartol.html
Illetve Pjotr Nyikolajevics Lebegyevnek:
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=12801
És a Crookes-féle radiométernek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Crookes_radiometer
egész interneten fennvan, egyébként biotechnológiából is tanították nekünk
fénynyomás hasznosításról nem tudok
Csak érdeklõdöm.
És arról tudtok valamit hogy lehet-e hasznosítani a Földre érkezõ fénynyomást, vagy lendületet? ( Napból jön..)
Hanem 1 óra alatt érkezik annyi energia a Földre, ami az éves energia felhasználásunk.
És nem a Nap bocsát ki annyit, hanem csak a annyi érkezik a Földre. A Napból a felszínre érkezõ hõáramsûrûség kb. 10000-szerese a földi hõáramnak.
Nem lehet törölni a kommenteket valahogy? ( sajátkezüleg )
Ez most azt akarja jelenteni hogy körülbelül kiszámolták a Nap tömegvesztésébõl hogy egy nap alatt mennyi energia bocsátódik ki, vagy a Földre érkezik annyi energia a Napból ~24 óra alatt ami elég egy évig?
Lehet hogy a tömegvesztés helyett valami más alapján számolták, ezt nem tudom, lehet hogy a Hidrogén Hélium arány....
Ez most azt akarja jelenteni hogy körülbelül kiszámolták a Nap tömegvesztésébõl hogy egy nap alatt mennyi energia bocsátódik ki, vagy a Földre érkezik annyi energia a Napból ~24 óra alatt ami elég egy évig?
Lehet hogy a tömegvesztés helyett valami más alapján számolták, ezt nem tudom. :)
hát, helló neked is
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

a tûz akkor alszik ki, ha nincs meg az égéshez szükséges hõmérséklet. A tûz maga termel annyi hõt, hogy az égés helyén meglegyen a szükséges hõmérséklet annak ellenére h a környezet hõmérséklete kisebb, ugyanis a levegõ van olyan jó hõszigetelõ h ne vonja el a hõt a tûzfészekbõl, annak ellenére is , ha a környezet hõmérséklete sokkal kisebb mint a tûzé. Tehát hiába hideg a levegõ, a tûzfészekben termelt hõ nem fog elszökni, tehát ott a hõmérséklet megmarad, hacsak nem elég gyors a levegõ mozgása ahhoz h azt a hõt elvonja. Elméletileg lehetséges h hideg levgõnél a tûz kialudjon, de ahhoz az kell, h a tûz által megtermelt hõ lassabban jöjjön létre mint amilyen gyorsan azt a hideg levegõ el tudja vonni és a hõmérséklet a kritikus alá essen. De ez nem a levegõ hõmérsékletétõl függ , hanem a hõvezetéstõl.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
De ehhez az kell, hogy a forró gáz égéstermékeket folyamatosan eltávolítsd, és hideg környezetre cseréld - tehát hogy elfújd a lángot.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
\"Cum Deo pro patria et libertate!\"
Csak arra gondoltam ha nehezebben gyullad, hamarabb alszik ki, ha már nincs megfelelõ mennyiségû anyag, jobban akadályozza, nem feltétlenül azt hogy azonnal eloltja.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Az sincs tisztázva, hogy álló levegõrõl van szó vagy sem a környezetben...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Azt még érteném, hogy a mondat elsõ felébõl következik, hogy hidegben nagyobb az akadálya a gyulladásnak, de az égést mi akadályozza jobban, ha hideg van?
Mindezzel együtt felesleges volt azon megállapítás okán választ írni, hogy a tûz égésének fennállása megkérdõjelezõdött, mivel ez nem történt meg.