3993
Fizika 2006
  • Falkon
    OHHHHH de hülye vagyok! :DDDD

Most hogy így leírtad melyik témákhoz kapcsolódik, az első egyszerűen pofon egyszerű! :D
    így már a többit is megtudom csinálni!

Köszönöm mindenki segítségét!
  • polarka
    Ez egy kiváló gondolatmenet lenne, ha az ellenállásra lennének kíváncsiak, illetve megmondták volna, h mekkora az aksi feszültsége.

De csak az áramerősségre kíváncsiak.
    Ide kéne a csomóponti törvény, ami valójában nem mást mond, minthogy a töltések megmaradnak és nem tűnnek el ill. nem teremtődnek a semmiből.
  • polarka
    Mint ahogyan lally mondta, rajzolnod kell tudni.

Kirchoff hurok és csomóponti törvényt kell ismerd, Ohm törvényét (ezek összevonásából feszültség- és áramosztás, már ha könnyítenél a számolásaid terjedelmén), energiamegmaradást, körmozgás egyenleteit, no meg a newtoni gravitációs törvényt. Igazából képlet, behelyettesítés és már meg is vannak az eredmények.
  • polarka
    Tipikus középszintű érettségis favágó példák... Arra kíváncsiak, h megjegyezte-e az a képleteket és tud-e osztani meg szorozni az ember.
  • polarka
    "amint körbeér egyszer, akkor már egy v-d-v-d - v-d-v-d réteget kapunk"
    csak egy v-d-v-d réteget kapunk, a következőt építjük fel a következő tekeréssel és kapjuk a 2-szer ennyit
  • polarka
    Ezzel 2 baj is van.
    - "...lesz egy v-d-v-d-v szendvics"
    Amikor tekerjük, akkor a v-d-v-d réteget tekerjük, azaz amint körbeér egyszer, akkor már egy v-d-v-d - v-d-v-d réteget kapunk, amit írsz az nem állhat elő.
    - ha 2szer tekernénk körbe, akkor valóban igaz volna az, hogy az eredő kapacitás durván annyi volna, mintha az 1szeri körbetekerés kapacitásával párhuzamosan kapcsolnánk még egyszer akkora kapacitást. Viszont ez nem teremti meg a kapcsolatot az eredeti, síkkondenzátor kapacitásával.

Ha végeztem 1-2 jegyzőkönyvvel, akk majd a hétvégén még megírom a megoldást, már ha addig vki nem írja meg. Viszont az általános eset megoldásához hasznos volna, ha vki letudná számítógépen modellezni a kialakuló vektorteret. Matlab vagy Mathematica biztos tud ilyet is, csak én még nem vagyok egyikben sem profi, éppen csak ismerkedek a matlabbal meg a maplellel (közben meg a felsőbb évesek azt mondják, h inkább a Mathematica-t használják).
  • qetuol
    ugye ez csak valami vicc? ezek nem lehetnek érettségi felkészítő feladatok.. főleg az első.. nanee ugye nem mondod komolyan h nem tudod kiszámolni????? hogy nem tudsz összeadni 3 számot, vagy arra nem jössz rá h össze kell adni őket??
  • lally
    Naná! -nem látok benne egyéb, bonyolító-kritériumot.
  • Falkon
    Igen, a képletet tudom, de most a hosszúságot, rót minek vegyem fel? Egységnek?
  • lally

1; -az ellenállások kiszámítása a vezető méreteiből:
    az "R egyenlő; Rószor_eL_per_Á" képletből.
  • lally
    Abban az időben még nem volt divat a töketlen-"megosztás" !

-ez, csak most, a napjainkban "fussa" így: mer' most 6 oldalon írják le azt, hogyan nyomjunk Entert. -de, hogy mire is nyomd meg; asztatmá', csakis a 3. kötetben teszik majd közzé!
  • Falkon
    És abban a bizonyos könyvben van megoldás is, vagy az egy másikban van?
  • lally
    Az említett könyv 188.oldalán, arra is találsz majd ábrával egybekötött komplett kidolgozást.-ott pl, "lámpákkal" fogyasztatják a pitróleumot, de a belső ellenállást, azt "téglalappal".
  • Falkon
    Például a 2411-es példában megadja az áramerősséget. Most azt hogy mekkora áramot ad le, azt hogy tudom kiszámolni? Számoljak az akksi üresjárási fesz.-ével, abból határozzam meg az ellenállást, és akkor jó?
  • lally
    Szerintem, mindegyik könyvtárban megtalálod! -ma, még biztosan nyitva is vannak.
    Van szkennered is. -s az sem lenne oly nagy baj, ha "butaságot" dobnál fel vele, mert; Akkor legalább látom, látjuk; Hol is vagy "sáros" a témákban.
  • Falkon
    Az oké hogy skicc, csak egyszerűen nem tudom elkapni a fonalat.
    Könyvem csak az "Egységes érettségi feladatgyűjtemény gyakorlófeladatok Fizika I. , II." van meg

2411-ben gondolom téglalappal.
  • lally
    -alapelv:
    Minden példádhoz okvetlen készíts egy skiccet!-főképp; Még a legpitibbnek látszóhoz is !
    (javasolnék hozzá egy könyvet; "Felvételi feladatok fizikából"/1968.)
    -a 167.ábrádhoz kapcsolódva, Azt előbb egy Egyszerűbbel kezdeném: csak
    2db "batteriával" (46.oldal 23/4.)

2411. Gondot csakis az okozhat; Mivel jelöljem most benne a fogyasztókat. -téglalappal; "Lámpicskákkal";...?

1016. Ingás feladathoz; az említett könyv, 128. oldalát nézném meg.
  • Falkon
    Az összesre kéne segítség. A 2416-ot én is tudom! :D Meg a 2412-est is megcsináltam, de abban nem vagyok biztos.
  • lally
    Az összesre kéne, avagy; csakis a "fénylőbbekre" ...?
    -mer': a 2416, az így kapásból, fejből is menne.
  • Falkon
    Sziasztok!
    Ezekben tud valaki segíteni? Hogy induljak el vagy bármi kis segítség is jól jönne!

A segítséget előre is nagyon köszönöm!
  • qetuol
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    illetve izé, párhuzamos kapcsolásnak felel meg, tehát a kétszerese c:
  • qetuol
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ha feltekerjük, akkor kvázi vezető- dielektrikum- vezető- dielektrikum szendvicsből lesz egy v-d-v-d-v szendvics, ami megfelel 2 sorosan kapcsolt eredeti kapacitásnak, az eredő meg a fele lesz. most így hirtelen ez jutott eszembe
  • polarka
    Valóban ez lesz a spec. eset megoldása, de az volna az érdekes (mint mindig), h miért, milyen megfontolásokkal.

Az eredeti kérdésre meg pár hónapja próbálkoztam választ kihozni, többféle meggondolással. Először is, szép egzakt eredményre nem lehet jutni, ez itt a probléma, ezért tfh. 100-szor tekerjük fel. így legalább vmi numerikus eredményt ki lehetne hozni.
  • yooyoo
    Láttam már ezt a feladatot valahol, ha jól emlékszem a kétszeresére.
  • polarka
    Jah igen, ismert a síkkondi permittivitása, felülete, fegyverzetek távolsága.
    Tulajdonképpen van egy vezető, dielektrikum, vezető, és dielektrikum szendvics, ez a síkkondi és ezt tekerjük fel 0-ról.
    R>>d spec. eset közelítése beugró a témához, általában azt kérdezik meg inkább, de a 0-ról az érdekesebb volna.
  • polarka
    Mondjuk határozzuk meg mekkorára változik egy síkkondenzátor kapacitása, ha azt feltekerjük (így arkhimédeszi sprirál alakú lesz). Van egy egyszerű gondolatmenet, amivel R>>d; R spirálsugár, d a lemezek közti távolság esetén megbecsülhető. Nah, de egy korrekt végigszámolás volna az igazi, az alapfeladatra.

Lehet túl sokat segítettem :x ; de legalább az egyszerűbb dolgokkal nem kell sokat szaroznia senkinek.
  • dronkZero
    Az még hagyján, ezt egész egyszerű kiszámolni.

Viszont az építési technológia kicsit mindfuck kategória...
  • qetuol
    erről az jut eszembe, hogy anno egyszer láttam egy ilyen fizikai feladatot, (kömal, vagy már nem is tudom), amiben az volt a kérdés, milyen hosszúnak kell lennie egy kötélnek, ami az égben "lebeg", és a földig ér.
  • 7th uwu
    Tervezzünk űrliftet, az jó móka.
  • qetuol
    hát akk hajrá :)
  • polarka
    Remélem így is marad. Már többször felmerült bennem, h vmi érdekesebb feladatot vetek fel, ha végre némulás lesz.
  • qetuol
    el ne kiabáld :D
  • Anaid
    ?
  • dronkZero
    Kényelmetlen pofára esés utáni sunnyogás időszakát töltjük ismét.

(A "jegyzőkönyv" kedvéért jegyzem meg. :P)
  • polarka
    1ébként a 3 szó pont hibasúlyossági sorrendben van (megítélésem szerint).

Tudom mi a lengés, azt is tudom, h mi a rugós, volna elképzelésem arról, h a kettő együtt mi kéne legyen. De biztos vagyok, h te nem arra gondolsz, mert azokat nem lehet matematikailag olyan egyszerűen leírni, mint amik itt "elhangzottak". Főleg, h nem is kapcsolódnak NorBear eredeti kérdéséhez.
  • polarka
    Mondod te, miután belinkelsz egy keresést a kitérés és időfüggvénye szavakra. A linknek meg "a kitérés időfüggvénye változó" nevet adod.

Nem szép dolog hazudozni. Nem is kéne próbálkozz vele, olyan rosszul csinálod.
  • Qetanolit
    a kitérés időfüggvénye változó
    Ha tudnál igazat írni, az már nem te lennél.
  • polarka
    Ezen mondatod is arra utal, h nem vagy topon a magyar mondatok értelmezésében. Hiszen azon hsz.-ban, amire reagáltál szintén kifejtettem, h az nem válasz a kérdésemre. Továbbá hogyan ugorhatnánk oda, h sebességből gyorsulást hogyan kapunk, amikor még a kitérésből a sebességet sem tudta megmondani. Ha a deriválást alkalmazná - hogy tőled idézzek - "alaptételként", akkor meg a szinuszos mozgásra nem mondaná, h szinuszos sebesség jön ki.
    A megértéssel kapcsolatban meg, hadd ne kelljen századszor is leírjam (mert láthatóan baszol olvasni, nemhogy értelmezni) hogy mivel a deriválással láthatóan problémái adódtak én már 3 másik (deriválást nem használó) módszerrel is bemutattam neki miért nincsen igaza, ezekbe nem kötött bele és csak tovább erőlteti a deriválást (amiről meg nem tudja mi fán terem), illetve most meg tereli a témát. Továbbá felhívtam a figyelmet, h hol téved a "levezetésében" (már ha azt annak akarjuk nevezni), amikre szintén rendre nem reagált. Akkor most ki mit nem ért és ki mit nem akar megérteni!?
  • polarka
    rugós lengés
    kitérés szögsebessége
    kitérés időfüggvénye változó
    kitérés időfüggvénye a változó
    Már megkértünk, h használd a mindenki által érthető kifejezéseket vagy definiáld azok jelentését. Lehet Mucsaröcsögén értitek ezen kifejezéseket, de az én vidékemen nem ismertek ezen tájszólásbeli módosulatok. Úgy látom a neten sem nagyon képviselitek magatokat azon néprajzi területről. És ezen eredményeken még Dalbir sem képes változtatni.
  • dronkZero
    Mondja a troll.