3993
Fizika 2006
  • polarka
    Csakhogy itt nincsen semmi új találmány, már ha mágneses motorokról beszélsz, mert ezen vidikben többnyire azt állítják, h örökmozgót csináltak. Csak néhány kókler szeretne pénzt összeszedni a jóhiszemű emberektől.
  • polarka
    Jobban nézz utána a dolgoknak. link
    Ha belinkelem a Transformers 1ik jelenetét, akkor majd elhiszed, h vannak ilyen nagy darab robotok LA utcáin, csak mert azt látod a videón?
  • polarka
    "Csak a mondat után volt egy link amiről nem esett egy szó sem."
    Jah, utánanéztem, h mi is van a videón, ami nem tartott sokáig és vhogy úgy rémlett, h már itt is olvastam rá választ. A linkelt videó alatti hsz-ban ott a válasz (ciki, h ennyire nem nézel utána azoknak, amiket felhozol példaként)

"A második mondatra pedig csak annyit ,hogy nem feltétlenül energia termelésre akarták használni, hanem csak hogy megmutassák,meg lehet építeni."
    Most akkor döntsd el, miről beszélsz. Éppen a korábbi mondataidban szögezted le, h nem örökmozgókról, hanem mágneses motorokról. A 2. mondatom pedig az örökmozgókról szól. Akkor most vagy az az értelme ezen mondatodnak, h örökmozgót nem energiatermelésre akarnak építeni (mégis akkor minek építenének olyan eszközt, ami min. annyi energiát állít elő, mint amennyit elnyel) vagy pedig, h mágneses motornak a lehetőségét akarják bemutatni, amit már bemutattak lassan 200éve.

"Összeesküvés elmélet?Lehet. De szerinted az aki eddig ez energia eladásából termeltetett magának profitot majd tétlenül nézi, hogy el folyjon a pénze?"
    Harmadszor már nem írom le, h miért nem tudnának tenni ellene semmit.

"Nos ez sem így van!Pl az EON ,ha nem is azonnal de kiszúrná hogy nem annyi energia fogy mint ez eddigi átlag,mint ahogy azt is kiszúrja ha "szabálytalan vételezés" történik.(Tömb fogyasztás mérés)"
    Mert valszeg foglalkoznak 1-1 háztartással, ahol egy időre csökkent a fogyasztás.

"...olyan lehetőséget kínál amit érdemes odafigyelni."
    Mesélj erről! Milyen lehetőséget?

"Fordítva.Ezen energia felhasználása pont kedvezne a Föld klímájának"
    Mivel pár mondattal korábban kijelentetted, h mágneses motorokról beszélsz, ezért kíváncsi lennék, h szerinted a motorok honnan nyernek energiát végső soron? Csak nem a szénhidrogének égetéséből?
  • Dj Faustus #2543
    "Ki állítja hogy szélhámos? Gondolom Nikola Tesla is az volt.Cikk! Az utolsó bekezdésre érdemes odafigyelni."
    1. Nikola Tesla egy remek feltaláló volt, de mint feltaláló, kissé introvertált, mondhatni bogaras ember volt (ezt nem destruktív jelzőként mondanám). Így már életében rengeteg legenda keringett róla.
    2. Érdemes megnézni a cikk forrását: delmagyar.hu/astronet - nos ez utóbbi "forrás" (ezoterikus, asztrológiával foglalkozó magazin) az előző ponthoz mérten a cikk összhatását kissé árnyalja, Teslát túlmisztifikálja.
    3. Ez utóbbira csak ráerősít az utolsó mondat:
    A tiszta, természetes energiát szinte üldözik az olaj- és gázkitermelő konszernek.

Meg a cikk címe: tiltott találmányok - valakire emlékezett.

Szóval summa-summárum: Teslával csak óvatosan, sok legenda kering róla. Mint sok más feltalálóról - így például James Wattról is: miszerint a gőztől táncoló fazékfedél láttán fogalmazódott meg benne gyermekkorában a gőzgép ötlete. Ez be is került az akkori női magazinok egyikébe "hát igen, a feltalálónak születni kell"-mellékzöngével. Természetesen ezt a mítoszt Watt egyik hölgyrokona terjesztette el róla.
    Javaslom e témában Greguss Ferenc - Élhetetlen feltalálók, halhatatlan találmányok című kétkötetes könyvét.
  • polarka
    "Én eddig úgy tudtam,hogy a permanens mágnesek csak igen hosszú (év tizedek) idő alatt vagy ütés illetve hő hatására veszítik el mágneses erejüket."
    Meg a koercitív térerősségüknél nagyobb ellenkező irányú térnek kitéve is lehet néhány módszerrel.

"A régi mágnesek valóban nem voltak alkalmasak a kísérletezésre de az új korszerű mágnesek rejtett tulajdonságairól nem tudunk semmit.A legegyszerűbb villany motor igen jó példa rá."
    Kik nem tudnak róla semmit? És milyen rejtett tulajdonságokról beszélsz? És mire példa a leg1szerűbb elrendezésű villanymotor, ami már Faraday óta ismert? (enwiki | egy másik demonstráció, ami gyak. ugyanaz, mint az 1ik általad már linkelt)

"Valahogy biztos elkerülte a figyelmedet az utolsó kis videó, amihez nem kellett semmiféle külső beavatkozás az induláshoz, csak egy aránylag jó beállítás ,és áramot termelt."
    Erre gondolsz, ahol a lenti kommentekben sorban írják, akik megpróbálták rekonstruálni, h kamu az egész és nem müxik? Ha nem hiszed, akkor csináld meg te is és legyél az x. akinek nem jön össze.
  • commissioner
    Teslát össze se lehet hasonlítani ezekkel a kóklerekkel. Ő sok dolgot letett az asztalra, ellentétben velük.
  • clarck
    Ki állítja hogy szélhámos? Gondolom Nikola Tesla is az volt.Cikk! Az utolsó bekezdésre érdemes odafigyelni.
  • clarck
    Tessék itt egy pár! de nem az a lényeg hogy ki mondta hanem az hogy olyan dolgokról mondtak ki negatív véleményt amit még nem ismertek.
  • commissioner
    Jó ez a videó!
    Csak azt nem tudom eldönteni, hogy a mi "gróf" Spanyol Zolink, vagy ez a Muammer Yildiz a nagyobb szélhámos...
  • gothmog
    Ez a "levegőnél nehezebb-nem tud repülni" erről van valami információnk, hogy ki és mikor mondta? Nagyon szeretnek rá hivatkozni úton-útfélen, de most hirtelen nem sikerült megtalálnom a forrását.
  • clarck
    A madár mióta tárgy?
    Részemről lezártam a mágnesmotor kérdést.
  • gothmog
    Ezt se járatják tíz percnél tovább. :) A demonstrátor háromszor kérdezi meg az egybegyűlteket, hogy "ugye tíz perc elég lesz?" Egy zajos ventillátort hajtatnak vele.
    #2534 -ról pedig ugye te is tudod, hogy hibás érvelés. Egy-egy kiragadott példából általánosítod a véleményeket. "levegőnél nehezebb tárgy nem repülhet".Nyilván nem látott madarat előtte, aki ilyet talált mondani.
    Én pedig nem ellenséges vagyok, egy valóban működő megoldást szeretnék látni, de valahogy mindig kóklerek kerülnek elő, meg mágneses játékszereket mutogatnak.
  • clarck
    Egyébkén valamikor a repüléssel, és nagyon sok akkor ördöginek mondott találmánnyal kapcsolatban is ilyen szkeptikusak és ellenségesek voltak az emberek.A repülésről azt mondták, hogy levegőnél nehezebb tárgy nem repülhet.A vonatban megfulladnak az emberek.Lenne még mit sorolni.Viszont azt nem értem hogy ha van egy új találmány, csak azért nem jó mert nem lát el azonnal egy várost energiával? A fúziós reaktorról sincs semmi biztató mégis építik. Mint már azt írtam a robbanó motor sem azonnal lett a világ legelfogadottabb erőforrása.
  • clarck
    Az 5. videón lévő kis eszközről az, hogy precíziós csapágyazása lenne nem mondható el.De itt van egy másik! Ezt még szét is szedik
  • gothmog
    És azt észrevetted, hogy soha, egyetlen videón se látunk mágnesmotort működni egy percnél tovább, miközben mindegyik a lehető legkönnyebbre van építve, a lehető legjobban van csapágyazva, és saját magán kívül egyik se hajt meg semmit?
  • clarck
    Hali!
    "emberöltővel összemérve öröknek tűnnek, de ha az ember jobban megvizslatja beláthatja, h azok sem fognak örökké tartani. De az örökmozgót ingyen energiáért szeretnének készíteni,"

Az idézet első részével egyet értek,mivel én is ezt írtam:

"Bár valóban nem lehet fizikai értelemben örök mozogót építeni (mivel semmi nem örök)de lehet olyat ami egy ember életét nézve olyan"
    én ezzel ez örökmozgóról szóló részt le is gondoltam zárni.Sajnálatosan a mágnesmotort megépítők sem tudják mit írnak,mondanak főleg hogy mit minek nevezzenek.

Csak a mondat után volt egy link amiről nem esett egy szó sem.
    A második mondatra pedig csak annyit ,hogy nem feltétlenül energia termelésre akarták használni, hanem csak hogy megmutassák,meg lehet építeni.
    Összeesküvés elmélet?Lehet. De szerinted az aki eddig ez energia eladásából termeltetett magának profitot majd tétlenül nézi, hogy el folyjon a pénze?
    Nem hiszem.Mindent megtesznek, hogy így vagy vagy úgy de az ilyen "ötletek" azok is maradjanak, ötletek.Ők arra törekednek hogy a megújuló vagy az újszerű energia forrásokból is ki vegyék a részüket, vagy eltüntetik azt.Most mellékes hogy meg veszik vagy ellopják vagy....STB.Egy nyamvadt szélkerék felépítése olyan brutális engedélyeztetési folyamattal jár hogy inkább nem csinálja senki.És ha jól tudom az EON-tól is engedélyt kell kérni.

"Először találni kell egy olyan alapjelenséget, ami lehetőséget teremtene "

Meg találták: az új típusú mágnesek fizikai elrendezése a megoldás.A motorral is rengeteget küszködött a feltalálója mire olyan lett amilyen ma.Ugyan is pont mint a mágnesmotor, folyamatosan leállt annak ellenére hogy minden rendben volt.Ekkor jött rá a lendkerék használatára,a többit tudjátok.
    Megint mondom nem az ÖRÖKMOZGÓRÓL beszélek.

"Azt meg hogy néhányan kevesebbet fogyasztanak senki sem venné észre,"

Nos ez sem így van!Pl az EON ,ha nem is azonnal de kiszúrná hogy nem annyi energia fogy mint ez eddigi átlag,mint ahogy azt is kiszúrja ha "szabálytalan vételezés" történik.(Tömb fogyasztás mérés)

És végezetül a mágnes motor nem fog ingyen energiát termelni de egy olyan lehetőséget kínál amit érdemes odafigyelni.

És még egy gondolat.
    "A semmiből gyülemlő energia növelné a Föld hőmérsékletét is, ráadásul a harcuhoz hasonló felfogású embereknek köszönhetően gyak. túlmelegedne a Föld"
    Fordítva.Ezen energia felhasználása pont kedvezne a Föld klímájának,hiszen nem azzal melegítjük túl a Földet mert kinyitjuk az ablakot,hanem mert televágjuk a légkört üvegház hatású gázokkal.Ezzel az energia termelő folyamattal még ha nem is tudnánk teljesen kiváltani az összes energia igényünket ,de a fosszilis energiát használó erőművek számát lehetne csökkenteni.De ez csak egy gondolat.
  • clarck
    Szia!
    "Merthogy a mágneses térben tárolt energia alakul át mozgási energiává. És még a leggorombább neodymium mágnesekben sincs olyan sok. Néhány perc alatt "lemerülnek"."
    Én eddig úgy tudtam,hogy a permanens mágnesek csak igen hosszú (év tizedek) idő alatt vagy ütés illetve hő hatására veszítik el mágneses erejüket.Gondolom ha nem így lenne akkor már egyetlen hangszóró,régebbi mágnes gyújtású motor,merevlemez sem működne.Csak hogy működnek.Most hagyjuk az örökök mozgót mert tudjuk, hogy csak rendkívül hosszú ideig működő gépek vannak, függetlenül meghajtásuk módjától. A régi mágnesek valóban nem voltak alkalmasak a kísérletezésre de az új korszerű mágnesek rejtett tulajdonságairól nem tudunk semmit.A legegyszerűbb villany motor igen jó példa rá.
    Valahogy biztos elkerülte a figyelmedet az utolsó kis videó, amihez nem kellett semmiféle külső beavatkozás az induláshoz, csak egy aránylag jó beállítás ,és áramot termelt.
  • polarka
    Barta Veronika: Káprázatos jelenségek a viharfelhők fölött
    írásban | előadás
  • polarka
    "egy ember életét nézve olyan"
    Vannak olyan jelenségek, amik egy emberöltővel összemérve öröknek tűnnek, de ha az ember jobban megvizslatja beláthatja, h azok sem fognak örökké tartani. De az örökmozgót ingyen energiáért szeretnének készíteni, vagyis ha nem is mozog örökké (mert mondjuk a felhalmozódó energia tönkreteszi a készüléket), azt elvárná az ember az alapjelenségtől, h több energia kerüljön elő belőle, mint amennyit belefektettünk. Itt beleszámít az is, amit egy alkatrész tárol, pl. üzemanyag, elem (kémiai eredetű), mágnesben tárolt energia, nyugalmi tömeg(fizikai)... mert ezek átalakítása más energiává okés. De ha csak átalakításról van szó, akkor mindenképpen szükség van a fogyó energiatípus pótlására, amit nem ingyen szerzel be és a készülék is amortizálódik a súrlódások miatt.
    Tehát valójában azt kéne teljesítsék ezen örökmozgók, h a forgatott kereküket folyamatosan fékezve (mert energiát nyerünk ki), egyáltalán ne lassuljanak és nem csak addig, amíg vmi rejtett energiatároló cuccuk le nem merül.

"igen is meglehet csinálni egy jól működő permanens mágnesű motort"
    Sztem azt nem állítottam, h nem lehet olyan motort készíteni, amiben permanens mágnes van.

"Ezen kijelentéseddel végképp nem értek egyet, mert pont az a lényege a dolognak, hogy ne hagyjuk rá az öregekre, hanem próbáljunk ujjat alkotni jobbat ha lehet egyszerűbbet megbízhatóbbat."
    Én fizikai alapjelenségek vizsgálatáról beszélek pl. a dipólus terének feltérképezése, mert ha vki örökmozgót próbál készíteni (felhasználva az ismert és már feltárt alapjelenségeket, amiket az illető láthatóan nem ismer), az pont hogy annak készül ellentmondani, ami abból következik, amiket ő is felhasznál a szerkezetéhez. Először találni kell egy olyan alapjelenséget, ami lehetőséget teremtene az örökmozgó készítésére.
    Az, hogy már meglevő készülékek hatásfokát újabb elrendezéssel, jobb minőségű alkatrészekkel javítsák, az okés, ezzel foglalkoznak is, de ettől még nem lesz örökmozgó hatásfokú a szerkezet.

"...amivel a forgást fent tudja tartani."
    Én abban kételkedek, h fenn tudja tartani és még termelne is energiát. Ahogy gothmog is mondta, ha meg lemerül, akkor mágnesezheted újra, ami egy újabb veszteséges eljárás. Ehelyett azt az energiát, amit mágnesezésre használna az ember inkább közvetlenül felhasználhatná és máris kevesebb veszteséggel jár.

"Nem fognak elterjedni mert nem engedik"
    Ez az engedik/nem engedik meg marhaság. Csak a szélsőségesen összeesküvés-elmélet hívők hiszik ezt el, meg akik az életüket a nap 24órájában őrizetben töltik. Nem tudom, h vannak-e barátaid, de általában a baráti/családi társaságokban működik az, h ilyen spórolási trükköket megosztanak egymással (piramisjáték marhaságokat is így ajánlgatják, meg vásárlással kapcsolatban is biztos tapasztaltad már). Arról nem is beszélve, h 1esek ismertségi körük révén szereznek állást, üzletet, pénzt...
    Azt meg hogy néhányan kevesebbet fogyasztanak senki sem venné észre, aztán meg már úgyis ellenőrizhetetlenül elterjedne, sok ezer családot meg már nem hallgattat el senki. Röviden sztem, aki ezt elhiszi, az teljesen más világban él, mint én. Már ha 1általán él és tapasztal vmit a közösség működéséből és nem konteókat olvasva mondja meg milyen is a közösség.
    Arról meg nem is beszélve, h számos helyen (pl. Szkeptikus Társaságnál is) is szívesen fogadnák, azt aki egy ilyen eszközt bemutatna.
    Ugye ha már összeesküvés-elméletről volt szó, vannak akik arra esküsznek össze, h az ilyen készülékeket engedjék, h elterjedjen.
  • gothmog
    Az idézett blogban az utolsó bejegyzés idén januári, az utolsó komment 2011.02.16. Alighanem ezeket is lepénzelte az olajlobby.
  • gothmog
    Persze, lehet építeni mágnesmotort, egy kis trükközéssel még az is megoldható, hogy az "állórész" (amit a kísérletező többnyire a kezében tart) működtetéshez szükséges mozgatását is elvégezze a motor mechanikája, miután elindítod. Nagyobb léptékben gondolkodva pedig az történik, hogy elindítod a "motort", az pörög-pörög... aztán néhány perc múlva (attól függően, mennyi energiát veszel le a tengelyéről) annyira lemágneseződnek a beépített állandómágnesek, hogy a cucc szépen megáll, és többé már nem fog működni.
    Merthogy a mágneses térben tárolt energia alakul át mozgási energiává. És még a leggorombább neodymium mágnesekben sincs olyan sok. Néhány perc alatt "lemerülnek". Utána persze felmágnesezheted őket egy elektromágnesben, dehát épp ekkor viszed be az energiát, amit aztán pár perc alatt "kipörgetsz". Akkor meg már egyszerűbb sima villanymotort használni.

Láttam már videót mágnesmotorról, ami szépen működött, az "állórészét" kellett csak a megfelelő ponton átbillenteni, aztán vissza. Ez megoldható egy egészen egyszerű áttétellel/hajtással, a feltalálónak mégsem jutott az eszébe, inkább kézzel mozgatta. Talán mert akkor rájött volna, hogy az effektus nem működik tovább tíz percnél, aztán leáll. Pont mire visszaér a falu tanáremberével, hogy megmutassa neki a frissen épített örökmozgót.
  • qetuol
    a videót készítő, illetve az oldal, amit linkeltél, "free energy" vö. örökmozgót említ. ill. a amire reagáltál, az egy olyan vidire volt reakció, amiben "örömozgóról" volt szó.
  • clarck
    "harmadikon sem magától mozog, hanem meglöki, aztán megáll. és akkor ez most mitől örökmozgó?"
    Hol állítom hogy örökmozgót csináltak.Azt állítom hogy működnek a motorok amit az utolsó videón igen jól lehet érzékelni.Nagyobb léptékben gondolkodva ez már jelenthet valamit.
  • qetuol
    ezt nem nevezném működésnek. akkor lehetne azt mondani, h működnek, ha a nem állna meg, hanem felgyorsulna.

amit az első videón látok, az az, h odateszi a mágnest, elindul, majd leáll. majd újre megmozdítja a mágnest, amire természetesen újra elindul, majd leáll. az neked a működés? ebből így nem lesz ingyenenergia, ha mindig meg kell mozdítani :DD

a másodikon a csávó mozgatja azt a mágnest, amit a kezében tart, azért mozog az alsó folyamatosan. ha nem mozgatná, az alsó is leállna egy idő után. na de ez nem egy nagy vaszizdasz, ugyanaz, h veszek 2 mágnest, egyiket leteszem az asztalra, aztán azonos pólussal kergetem az egyiket a másikkal :D

harmadikon sem magától mozog, hanem meglöki, aztán megáll. és akkor ez most mitől örökmozgó?

negyediken, ötödiken detto. egy örömozgót nem kell felpörgetni, az magától elindul, sőt éppenhogy megállítani nem lehet.

• clarck
    Működnek!
  • clarck
    De akkor mégis mivel magyarázod hogy működésüket.Mert működnek hiszen látod.Vagy a Neodymium mágnes mitől forog az elem végén? Meg lehet építeni mert a mágneses tér nem szimmetrikus hanem a ciklusnak (ciklusoknak )megfelelően változik.
    (Régen a poszt méhre is azt mondták ,hogy test felépítése miatt nem alkalmas a repülésre.Csak ez a méh nem tudta mert azóta is vígan repked.)
    Elterjedni nem engedik.
  • qetuol
    nem engedik? téged valaki kényszerít arra, hogy ne építs ilyet? mert engem nem kényszerít senki, de mégsem tudok ilyet építeni. mégpedig azért, mert nem lehet ilyet építeni. mágneses térben azért nem, mert a mágneses tér konzervatív, így egy ciklikus gép mágneses térben pont nulla munkát végez, mire visszatér ugyanabba az állapotba.
  • clarck
    Szia!
    Engedelmeddel egy pár sor erejéig ellent mondanék.
    Örök mozgó!
    Bár valóban nem lehet fizikai értelemben örök mozogót építeni (mivel semmi nem örök)de lehet olyat ami egy ember életét nézve olyan.Például ez is olyan.
    Írtál a mágneses térről
    Valóban dipólus mivel egypólusú mágnes nem létezik.A nélkül hogy kritizálnám az általad leírtakat kimerem jelenteni, hogy igen is meglehet csinálni egy jól működő permanens mágnesű motort, ami még áramot is termel vagy más munkára lehet fogni.,A mágnes motor csak is az új nagy teljesítményű mágneseknek és azok különleges tulajdonságaiknak köszönheti hogy létre jött ami ugye régen nem volt.Villany motor

"emberek nem nagyon foglalkoznak azzal, h már több száz éve kísérleteznek mágnesekkel és ők újra ugyanezen vizsgálódásokat végzik el, anélkül h a tanulnának a régiek eredményeiből."
    Ezen kijelentéseddel végképp nem értek egyet, mert pont az a lényege a dolognak, hogy ne hagyjuk rá az öregekre, hanem próbáljunk ujjat alkotni jobbat ha lehet egyszerűbbet megbízhatóbbat.

A motor nem a semmiből nyeri az energiát hanem a mágnesek speciális helyzetéből adódó, vonzó és taszító erőből amivel a forgást fent tudja tartani.
    És hogy mi lenne ha elterjednének ezek a berendezések a válasz egyszerű, Nem fognak elterjedni mert nem engedik.
  • polarka
    Ha vki nagyon köcsög és értetlenkedő akarna lenni (vagy az is), akkor azt mondhatná, h na de a gyorsulás hányadik deriváltja? :-)
    De jó az úgy.

Az újabb (17-es) hsz.-ban levő verzióban meg a sebesség korábban már definiált fogalom a helyvektor révén, ezért hogy konzisztens legyen célszerű lenne kerülni ezen megfogalmazást.

Esetleg azért volna kerülnéd a derivált kifejezést, mert aki nem tanulta mi a deriválás, az nem értené? De ha meg nem használják ezen fogalmat, akkor meg téves volna a leírás. Ill. sztem csak úgy lehetne körülírni, h közben úgyis leírjuk a deriválás definíciójának értelmezését. Sztem, aki nem tudja mi a deriválás, annak célszerű volna a deriválás szócikket úgy megírni, h gyorstalpalószerűen könnyen megértse a lényegét. Meg még esetleg a sebesség szócikknél is le lehetne írni, elvégre filozófiailag a sebesség tisztességes definiálásához szülték meg a deriválást.
  • commissioner
    Esetleg még olyan megfogalmazás jöhetne szóba, hogy
    "A gyorsulás megváltozásának sebességét, vagyis az idő szerinti deriváltját..."
    Ez így jó?
  • commissioner
    "Tehát akkor szted ez nem is hiba?"

De, szerintem is az. Egyetértettem veled, csak nem mondtam :)

Így már korrekt lenne?
    "A gyorsulás idő szerinti deriváltját, tehát a helyvektor idő szerinti harmadik deriváltját rándulásnak nevezzük."
  • polarka
    "A gyorsulás megváltozását, vagyis az idő szerinti deriváltját..."
    Tehát akkor szted ez nem is hiba?
    y(x) megváltozása ekvivalens fogalom y(x) x szerinti deriváltjával?
    Csak én vagyok a hülye?
    Vagy csak vak, h nem láttam erre ellenérvet?

Milyen konzekvensek a huwikin... egyik helyen rándulás, máshol meg sem említik...
  • commissioner
    "sőt, akár definiálhatod a rándulás időbeli változását is"

erről szó van ezen a lapon: Helyvektor - További deriváltak

h és m vektornak nevezik, de ki lehetne találni nekik valami frappáns nevet :)
  • commissioner
    "A gyorsulás idő szerinti deriváltja a rándulás."

Igen, tehát az a hiba abban a megfogalmazásban, amit én is gondoltam, meg ZilogR is, vagyis, hogy a rándulás a sebesség második deriváltja, és nem a harmadik. Vagy ha már nagyon ragaszkodunk a harmadik deriválthoz, akkor a rándulás a helyvektor harmadik deriváltja.
    De azt néztem, a szócikk korábbi változata helyes volt, csak valaki "kijavította" a helyest helytelenre...
  • qetuol
    sőt, akár definiálhatod a rándulás időbeli változását is. sztem nevezzük el ... fuh nem jut eszembe semmi találó.. mondjuk hiperugrás? :D
  • polarka
    Amit linkeltél annak "Utolsó frissítés dátuma: 2008 január 17."
    Amit én linkeltem, ott a aktuálisabb infó is elérhető. Pl. az, h semmi sem bizonyítja, h működne. Össz. 3 szemtanú állította, h látta azt, h működik. Volt aki odautazott, mert érdeklődött, de érdekes módon akkor nem működött. Voltak, akik megrendelték a készülékeket, de végül nem szállított le semmit a cég. Ezért be is perelték és letartoztatták 2010-ben sikkasztás miatt. Aztán ott vannak, akik megpróbálták lemásolni (a valljuk be nem túl bonyolult technikákat alkalmazó) készüléket, sikertelenül. A PES-sel sem akartak 1üttműködni, pedig ők bőven támogatták volna, ha bizonyítja az 5let működőképességét. Fent vannak a tervrajzok is és mindenféle anyag, ami kellhet a megépítéshez. Ha nem hiszed építsd meg magad is, senki nem tart vissza (de nyilván nem te leszel az első, aki ezzel próbálkozik).
  • polarka
    tényleg az is
    Van, csak spec. esetekben kerül elő, ezért nincsen szélesebb körben jelentősége.
  • ZilogR
    Az, hogy a sebesség második deriváltja, nem a harmadik.
    Amúgy tényleg van ilyen, h rándulás? :-o Soha nem hallottam ilyet!
  • dronkZero
    Ha még nem lehet megvásárolni, akkor a cég nem foglalkozik a forgalmazásával. :)

Egyébként komoly összegben mernék fogadni rá, hogy véletlenül úgy fog alakulni, hogy ez SOHA nem lesz megvásárolható. Szemfényvesztés az egész.
  • Gradravo
    A Dél-Afrikában lévő Johannesburgban dolgozta ki Michael J. Brady azt a mágnes motort, amelyik pusztán csak állandó mágneseket használ és mégis folyamatosan forog, mindenféle külső erő nélkül.

A feltaláló jelenleg Munchenben él, ahol alapított egy céget, mely többek között a Perendev féle mágneses motor gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

E sorok írásakor még nem árulják a készüléket, de terveik szerint 20 kW és 4 MW közötti teljesítményhatárok között lesznek majd megvásárolhatóak a generátorok. Az árakról még nem nyilatkoztak.

ezeket a sorokat innen másoltam ki müködési elvét is leírja elég érthetőn a köv. lapon.