3671
DIESEL vs BENZIN
  • Borg

Végülis a tehervonatot is jobban húzza a dízelmozdony, mint az 1.4-es golf
  • Slayerboy
    De ez nem feltétlenül jelenti azt, h a diesel jobb... Mind2-nek vannak előnyei és hátrányai is egyaránt.
  • Slayerboy
    Egyébként meg hülyeségről vitáztok, mert aki vezetett már benzinest és dieselt is, annak egyértelmű, hogy a diesel jobban gyorsul. Tapasztalat.. még a transportert is jobban húzta a diesel mint a benzines az egyes golfot :D Szvsz.
  • Borg
    És? Erről szól a topik. Oszlatjuk a tévhiteket.
  • Slayerboy
    Jah elnéztem... 10 napja
  • Slayerboy
    Majdnem egy napja vitáztok :D
  • Borg
    Na, mi lett a nyomatékhuszárokkal? :D
  • Borg
    Mértékegységek :)

1LE = 1KW x 1,36

P(kw) = M (Nm) x RPM x ( PI / 30000 )

Pl

69kw = 120Nm x 5500RPM x (3,14/30000)

69kw = 94LE

Szerk átirtam ilyenre a képletet, hogy minden részlete tiszta legyen :)

Ezután jön a képbe a hajtáslánci veszteség, a súrlódásokból, áttételekből, stb, ahhoz, hogy a kéreken mérhető dolgokat megkapd. De ez már elég hardcore gépészeti képletsor lenne :) Én anno vizsgáztam ezekből, de még így se tudnám feleleveníteni utánanézés nélkül.
  • DJ Bee18
    eddig csak elbeszéltünk egymás mellett, azért jöttünk föl :)
  • desigo
    úgy látom ma még felhozzátok az első helyre:)
  • DJ Bee18
    de jobban mint a benzines :)
  • Borg
    De nem :)

Olvasd el amit írtam 772-ben.

Pont hogy nem alul húz a legjobban. Ott IS jól húz, de 4000-nél még jobban.
  • DJ Bee18
    csak egy dolog, hgy jön ki a fordulatból és a NM-ből a KW? :DD
    csak mert 320x2000=640.000 :)
  • DJ Bee18
    ezt mondtam, sok ember szereti a dízel karakterisztikáját, ennyi
  • DJ Bee18
    Már értem, valahogy majdnem így gondoltam én is. Ezért húz alul jobban, mivel a nagy nyomaték lent van, így a teljesítmény is lejjebb lesz. De ez a turbó miatt van főleg
  • Slayerboy
    És mi van ha a benzines nyer? Tök hülyeség. Döntse el mindenki saját maga, hogy neki melyik éri meg jobban és mit szeret. Ennyi. Hiába írkáltok egymásnak bonyolult képleteket és okoskodtok, még ha igazatok is van, a másik úgysem fogja ezt beismerni. Szóval hülyeség ezzel fárasztanatok magatokat és tölteni az időtöket.
  • Borg
    Itt a korábban beszúrt 1.9 TDI görbéje.

Csúcsteljesítmény 90KW@4000RPM, ugyanis itt 4000 rpm-hez kb 210Nm-e van.
    Csúcsnyomaték 275Nm&2250RPM

4000x210 > 2250x275

A papírforma megint megvan :) Nem a csúcsnyomaték 2250-es fordulatán fog a legjobban húzni, hanem 4000-res fordulaton, ahol csak 210Nm-e van.
    A tétel tehát be van bizonyítva, az autót nem önmagában a Nm gyorsítja. :)
  • Borg
    Logikusan, a csúcsteljesítmény is a fordulatszám, és a nyomaték szorzatával arányos.
    Hogy miért nem ugyanott van a csúcsteljesítmény, ahol a nyomatékcsúcs? Egyszerű.

Példa:
    Nyomatékcsúcs 5500RPM-en 135Nm
    Teljesítménycsúcs pedig 66KW 6000RPM-en. Mivel, a 6000RPM-hez ugyan valamivel alacsonyabb nyomaték tartozik már (példa esetében 125Nm), de a fordulatszám már jóval magasabb.

5500*135 < 6000*125
    A teljesítmény tehát itt lesz a legnagyobb, annak ellenére, hogy a nyomatékcsúcs máshol van. Ebből logikusan következik az is, hogy mivel a fordulatszám nagyságrendileg nagyobb tényező a szorzatban, így FONTOSABBnak tekinthető, mint a nyomaték. :)

Magyarán ez az autó 6000-res fordulaton fog a legjobban húzni.

Logikusan, ez egy benzines autó volt.

A dízelnél a nyomatékcsúcs előtt és után jóval meredekebben esik a nyomaték, tehát a töltött tartományból kiérve 4000-5000 fordulat között már csak töredéknyomaték van jelen, amiből nem biztos, hogy nagyobb csúcsteljesítmény jön ki, mint a nyomatékcsúcs 2000-2500 fordulat közötti tartományában. Ezt konkrét példával kellene megnézni, szúrj be egy turbódízel nyomaték és teljesítménygörbét, elemezhetjük.
  • DJ Bee18
    Meg van pl. hogy egy dízel a csúcsnyomatékát 2000-2750 között adja le. Ebből hogy jön ki a képlet alapján a teljesítmény? Kijön hogy 130-140LE?
  • DJ Bee18
    baszki csak azt mondom/mondtam mindig hogy alul húz a dízel, a benzinest meg pörgetni kell. Mindez, hogy a csúcsnyomaték a dízelnél alacsonyabb fordulaton van, ezt jelenti. Te akartál hülyének nézni minket...
    Amúgy pl. hogy jön ki 500NM és 2000 RPM szorzatából pl. 220LE?
  • Borg
    Bazmeg feladom komolyan :D De nem, mert ez már haladás! Mostmár nem a Nm az isten önmagában, hanem csak "számít". Közeledünk a fizikai alapokhoz :D

Leirom neked mégegyszer.
    P=Mxn.
    A nyomaték tehát semmit nem ér fordulatszám nélkül.
    A te logikád szerint ha Nm van, akkkor minden hawaii. Persze, akkor szorozzuk meg 0-val, mert a fordulatszám nem is kell. Kijön 0 KW teljesítmény.
    Vágod? A nyomatékod szart sem ér, ha nem párosul mellé fordulatszám.
    P=500Nm x 2000RPM (dízel)
    P=250Nm x 4000RPM (benzines)
    (P= pillanatnyi teljesítmény, ami az adott gangban, az adott fordulatszámon gyorsítani fogja az autót)
    Melyik lesz tehát a jobb, annak ellenére, hogy 2x akkora nyomatéka van a dízelnek? :) Remélem kezd világosodni a dolog, mert 44-edszer már nincs kedvem elmagyarázni.

Ezután jön a képbe a nyomatékváltó, amivel szépen be lehet lőni, hogy hányadik gangban, milyen fordulatszám tartozzon az adott sebességekhez. Logikusan, dízelben olyan lesz a 4. fokozat, hogy 80-nál a töltéshatár fordulatszámának aljáról elindulva 120 felett érjen ki belőle. És hogy a 180 körüli sebességeken se pörögjön 4000 felett, ahol se töltés nincsen, de még szarrá is megy a dízelmotor, kell bele a 6. gang. A benzinesben pedig tök más szempontok szerint kell méretezni a váltót, mivel minél magasabb fordulat, annál erősebb, és a relatíve nagy fordulatszám sem árt neki. Sőt, a benzinesben a 6000-res fordulatot még kevesebb hangszigeteléssel lehet kultúrálttá tenni, mint dízelben a 4000-ret. Nem azért, mert bármelyik is szar lenne, csak más a karakterisztikájuk.

Egy szó mint száz, a dízel nem attól király, mert sok Nm van benne és készpassz. Ehhez ezer más paraméter is kell ahhoz, hogy gyorsulni is tudjon, végsebessége is legyen, ne is forogja szét magát, a kuplungot, váltót se szabja le az alacsony fordulaton ébredő nagy nyomaték, meg ugye még mindez megbízható is legyen, legalább annyira mint egy jóval egyszerűbb konstrukciójú benzines.
  • DJ Bee18
    Csak a fizikai tévhiteiddel, meg a dízelről alkotott téveszmékkel szálltam szembe.

Áruld már el, mi volt az
  • DJ Bee18
    A benzines meg feljebb adja le a nyomatékcsúcsát, tehát logikusan nem fog ilyen jól menni

Csak van értelme akkor a NM-nek. Előbb még minket baszogattál, hogy lehetünk ilyen hülyék, hogy a NM számít bármit is :DDDDD
  • Borg
    Azt, amiről te beszélsz, vagy azt, amit én magyaráztam neked? Mert az két különböző dolog.
    Szubjektív dolgokkal, minthogy ki milyen fordulatszámon szeret autózni, sosem vitattam. Csak a fizikai tévhiteiddel, meg a dízelről alkotott téveszmékkel szálltam szembe.
  • DJ Bee18
    végre. Érted már?
  • Borg
    Igen, mostmár eljutottunk idáig is.
  • DJ Bee18
    de én csak erről beszélek. Mindkét motor alulról végig pörgetve ugyanolyan gyors kb. Csak a dízel alul, a benzines felül húz. Ennyi, és valaki inkább az előzőt választja, a rugalmasságot.
  • Borg
    Nem értem miért beszélsz mellé minden egyes hsz-em után. Tökre nem erről beszéltem, hogy kinek mi a kényelmes, meg mi nem.
  • DJ Bee18
    dízel kényelmes karakterisztikája + fogyasztása

hányszor leírtam már, de hányszor
  • DJ Bee18
    ez a teszt azt bizonyítja amit állandóan mondok, hogy alacson fordulaon jobban húz. Nem mondtam soha hogy gyorsabb a benzinesnél.
    Milyen tévhit?
    A vita eleje óta csak azt magyarázom, hogy sok embernek bejön a dízel kényelmes karakterisztikája + fogyasztása. Nem azért mert hülyék, nem a marketing miatt, hanem mert szeretik. Ezt az egyet kéne felfogni
  • Borg
    Ezt csak te mondod.
    Én meg azt mondtam, hogy a rugalmassági teszt nem motorteszt, ami a benzin és a dízel között hivatott dönteni. Ugyanis a rugalmassági tesztbe a váltó, és az autó súlya is beleszámít amellett, hogy a 4. gang ÁTTÉTELÉHEZ 80-nál tartozó FORDULATSZÁM mellett milyen pillanatnyi TELJESITMÉNYRE képes az autó. Ennyit mond el, és nem többet.

És részrehajló teszt, azért, mert a dízelnek kedvez. A dízel karakterisztikájából eredően általában itt jobban teljesít, mert 4.-ben 80-120-ig a töltött tartományban autózol pont. A benzines meg feljebb adja le a nyomatékcsúcsát, tehát logikusan nem fog ilyen jól menni. De ha csak 3.ban néznék a tesztet, a benzines máris elhúzna. Nem azért mert jobb vagy rosszabb, csak szimplán a dízel kifut a töltött fordulatszámtartományból.

Ez az, ami te nem fogsz fel, és lépten nyomon megpróbálod mellémagyarázni a leírtakat. Ugyanígy, azt is csak te találtad ki, hogy megrögzött benzines vagyok. Csakmert nem értek egyet a dízelről szóló tévhiteiddel.
  • DJ Bee18
    Nekünk kell eldönteni mit szeretnénk. Az meg a másik fele hogy egy olyan embert mint (Borg vagy én) aki megrögzött Benzines soha nem fogtok tudni meggyőzni a Diesel előnyeiről.

Akart bárki is? Csak tudod kurvára idegesítő, hogy bármit mondunk, a benzines nyer, meg már a nagy nyomaték értelmét is megkérdőjelezi egy szaros képlettel, és ezzel azt hiszi magáról, hogy milyen okos. Borg bizonyítsd is be, ha már felhoztad, és fölényeskedve a fizika könyvet emlegeted.
    Nem mondta senki hogy a nagy nyomaték alacsony fordulaton gyorsabbá teszi, hanem hogy alacsony fordulaton húz jobban a motor, ellentétben a benzinessel. Itt van értelme annak, hogy a nyomatékcsúcs alacsony fordulaton jelentkezik. De a fogyasztás alacsonyabb. És sok ember szereti ezt a kényelmes karakterisztika + fogyasztás kombinációját.
  • ChevyG work
    nem attol veszti értelmét egy topik, mert 2-3an vitáznak.
  • Slayerboy
    Miért szted ennek van értelme? Ugyanaz mint a Rock vs. Disco... értelmetlen hülyeség. Jó, tudom, h nem ilyen célból nyitottad a topicot, de ismerve az SG-t, sejteni lehetett h ez lesz belőle...
  • DJ Bee18
    fogd már föl. Szerinted mindennapos, hogy 2., 3. fokozatban 80-120-ig? Meg akkor most szembeszállsz az összes tesztelővel, akik a rugalmasságot éltetik? Ilyen marhasággal, hogy 2.-ban 80-nal... Gratulálok
  • Borg
    "Mindössze azokkal a nyilvánvaló badarságokkal keltem vitára, hogy a benzinesek mindig minden körülmények között elverik a dízeleket."

Nemtom ki irta ezt a baromságot, de talán nem azzal kellett volna visszavágnod, hogy a Nm az isten, és ha Nm van attól megy előre az autó :D
  • ChevyG work
    majd átköltözünk a lada topikba...
  • Slayerboy
    Idióta flém topic! DEL
  • DanielT
    Olvass vissza szorgalmasan és meg fogod érteni :)#400 -tól kb.
  • gordon 24
    Igy igaz!!! Ezért nem értem a vitát!! Egyik oldalról sem.