DIESEL vs BENZIN

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DanielT
Na megnézném én azt az európai autót amelyik az alapjárat (750-950) közelében megy ötödikben 50-nel. 1500 -as fordulattal már nagyon nyugodtan lehet kavirnyálni(szép szó) a géppel.
mesor
1984-es Audi Sport Quattro <#bee1><#eljen>
Ha esetleg régi sportos Audit akarsz! 4,9mp alatt van 100-on és 250 a végsebessége!
Imádom ezt az autót! 😊

Bf2 topic 99K,120K! KisköcsögKör C4

De a tengelykapcsolónak meg árt. Annak az a jó, minél magasabb fordulaton adja át a nagy nyomatékot.
Ugyanígy az égés minõségének is árt a túl alacsony fordulat, ezért nem készíthetnek már ilyeb 650 körüli alapjárattal semmit. Az ecu a modern dízelek alapjáratát már bõven 1000re teszi, ahol kevesebb a károsanyag kibocsátása, mint lejjebb.
Szal az alapjárat közelében való tötymörgés pont nem tesz jót neki.
DanielT
Abszolút nem árt neki. A gazdaságos üzemeltetéshez mindig a lehetõ legmagasabb fokozatban érdemes üzemeltetni a motort. Kigyorsításnál persze megerõlteti és akkor vissza kell váltani, de tartósan 50-nel csordogálva a forgalommal simán lehet ötödiket kapcsolni.
DanielT
Jah, hát a Fócvágen az rángat 😊

SötétBarom
5000ccm-el nem nehéz, és ez nem diesel/benzin kérdés <#idiota>

&#647;x&#477;&#647;&#65279; &#654;&#623; o&#647;&#65279;&#65279; s&#305;&#613;&#647;&#65279;&#65279; p&#305;p&#65279; do&#633;p&#65279; ss&#592;q &#477;&#613;&#647;

Naja, amikor 60mph-nál valami 1200as fordulaton még el tudod pörgetni a hátsó kerekeket, az tipikusan a 'stommiazadízel kategória 😛
Dzsega
aztat nem tom sajna olyant még nem vezettem<#szomoru1>
de ami késik az nem múlik!<#vigyor>

-Te skizofrén vagy? -...mi? -Igen ti!

leveskocka
na,elegge balek az aki varosban otosbe kapcsol(persze,ha a sebessegkorlatot betartja).akarhogy birja,akkor sem tesz jot neki.
Ami autót árulnak, azt kutya kötelességük engedni, hogy kipróbáld.
Pontosan.
Bár azért a régi Firebird V8-asunkban már a 2500 is magas fordulatnak számított 😊 ( 5 literes )
5.ben! Nem 3-4-ben.
És igen, rángat. Rángatott a passat, is és még jobban rángat a touran.

A múltkor egy enyhe emelkedõn araszolás közben szórakoztam vele, hogy alapjáraton mennyivel megy a touran.
1-esben semmi gond, elindítja az autót álló helyzetbõl gáz nélkül.
2-esben már nem szereti, de elindítja, és kb 10-el megy elõre.
3-asban rángat, és fulladni akar, majd megindul amikor az ecu rásegít.

Ugyanevvel már semmi gond nincs akkor 3-4-ben sem, ha menet közben lassítok vissza rá. Az 5-öt már úgy sem szereti.
Dzsega
az igaz viszont kinézel 1et ami teccik adamész hogy szép meg jó meg teccik de ki szeretnéd bróbálni elmentek megtankolod azt uzsgyí! majd mondod hogy mégsem olyan jó.

ChevyG work
tényleg jo lenne kiprobálni, tsak a lehetõségek elég szerények (ne mehetek oda az utcán senkihez, hogy bots teccik a kocsi kiprobálhatnám?)

P133@167Mhz, 16Mb EDO RAM, S3 4 Mb TRIO, 230W, 24x CD-ROM, 4,3Gb Quantum HDD Nascar->NASCAR!!! súlyból elvenni NEM LEHET!

Marcell
Mint mar irtam nekem volt 1.6-os 80-asom es tenyleg baromi gyenge volt az a motor, egy ekkora tomegu autohoz. En az 1.6-ost nagyon nem ajanlom, de te tudod! Legjobb, ha kiprobalod 😊

Dzsega
1,6 = szutyokmotor, annyit eszik mint egy 2.0 de nem megy annyira, hasonló sebességnél pedig akár még többet is eszik mint a 2.0. az 1.6 nem jó sztem. ilyen "öreg" autónál vagy d de inkább B a TD-k általában már nem bírják és bemondja az unalmast a turbó, ergó soksok lóvé mire jó lesz(persze mindig van kivétel) igazándibó be kéne ülnöd mind a 3ba és kéne vele menned, hogy neked!!! melyik teccik jobban! ezeknél már nincs szinte árkülönbség alkatrészben sem meg fenntartásban sem. esetleg az üzemanyagon tudsz spórolni ( ha nem kúton tankolsz).

Dzsega
1et értek.
egyébként diesel párti vagyok de benzines autóm van, és azt is szeretnék venni(22 éves vok sportosan vezetek).
egyébként mind1 hogy milyen autód van ha sportosan vezetsz akkor a dieselt is pörgeted tolod neki mint atom ha pedig nem akkor egy hemy V8-ast is öregurasan fogsz vezetni.
szerintem nem az számít ki mit szeret hanem ki milyen autót vesz. Ha sport autó akkor legyen benzines, ha városi akkor kicsi benzines ha családi nagy dög kombi akkor legyen diesel, ha terepjáró akkor mindegy de 2500CCm alatt ne legyen. pl Skoda Octavia Kombi 1.4 16V röhely!!! egy ekkora autóba ilyen pici motort! pfujj!

DanielT
Nincs szükségem rá. Senkinek nincs, de itt most a motor karakterisztikájáról beszélünk, ahol leginkább az az állításod döbbentett meg, hogy 50-nél a dízel már rángat.
ChevyG work
az a baj, hogy itt mindenki sportkocsit szeretne, de én nem ebböl a célból inditottam a tápikot. leszarom, hogy melyik, hogy gyorsul. 92esnél ujjabb nemhiszem hogy lessz. tehát az sdi-pdtdi stb-t hanyagoljuk, vagy B vagy D vagy TD.
értelem szerüen a lehetõ leg kölcségkímélöbb megoldást szeretném. az auto min 2-3 évig lenne nálam tulajdonban. szinte biztos már, hogy audi lessz, 88-92es.
amire még kiváncsi vagyok, hogy (akár B akár D) hogy érdemes-e az 1,6osnál nagyobbat venni. mennyivel jobbak a menettulajdonságai, egy 1,8 v 1,9es motorral, és hogy a biztositás mennyivel lenne nagyobb.

P133@167Mhz, 16Mb EDO RAM, S3 4 Mb TRIO, 230W, 24x CD-ROM, 4,3Gb Quantum HDD Nascar->NASCAR!!! súlyból elvenni NEM LEHET!

Áruld el nekem, hogy mikor is milyen körülmények között van neked szükséged arra, hogy 3 vagy 4-ben indulj el? Amúgy egyértelmûen a dízel fog megindulni, az alább említett szempontok miatt. Ettõl még azonban adott alacsony fordulaton a benzinesnek van nagyobb nyomatéka.
DanielT
A kilóméteróra hazudik az esetek 99.9%-ban.
" kipróbáltam az 1.9 PDTDI-t s hát nemsemmi. iszonyatos erõ van benne és megy mint atom, igaz ezek a motorok már korántsem mondható igazi dízelnek mert valóban nincs akkora nyomatékuk, kell némi gáz hogy elinduljunk velük"

Errõl beszéltem én is. A szívó dízel karakteriszikája megengedi, hogy alacsonyról felhúzza. A turbósé már nemigazán.

De tök felesleges errõl vitázni, mert amellett hogy a görbéket megnézve egyértelmûek a számok, és ezer más dolog is befolyásolja (lendület, kompresszió, váltóáttétel), tökre értelmetlen paraméter, hogy melyik autó hogy megy alapjáraton.
DanielT
Elmélet? Folyamatosan vezetek felváltva benzineseket, dízeleket a létezõ összes variációban, csak a tapasztalataimat írom le.

Melyikkel könnyebb elindulni harmadikban, vagy negyedikben? Ugyanakkora lökettérfogatú benzinessel, vagy dízellel?
Dzsega
odabiggyesztettem azt is...

Figy, én pdtdi-t mondtam, és nem sdi-t. A két motor full más, ennek megfelelõen a karakterisztikájuk sem egyezik. Én 90 ezer km-t tettem egy 2003-as 130lovas passat tdi-be, azóta pedig van egy 105 lovas touran tdi is. Mindkettõ ugyanígy viselkedik.
De mondom mégegyszer: Nyugodtan vedd elõ, hogy melyiknek milyen görbéje alapjáraton. És milyen egy benzinesé. A dízelé 2000-tõl tuti hogy nyomatékosabb sokkal, de 1000 környékén, vagy az alatt kizárt. Márpedig neked a dízelben az ecu 1000-re fogja emelni az alapjáratot (az EURO3 óta elõírás, mert különben túl nagy a károsanyag kibocsátás), míg egy benzinesnél ugyanez 650-800 között van. Tehát eleve az alajárata, és nem mellékesen a kompressziója is alacsonyabb a benzinesnek. Ezért lesz a különbség a dízel javára érezhetõ. Viszont ha mindkettõt 1000-res fordulaton nézed, akkor a benzines könnyebben meg fog indulni már.
Ezenkívül megint: VÁLTÓ. A dízelekben tipikusan az 1-es gang sokkal rövidebb. Még egy ok, hogy könnyebben induljon meg. Az szimplán nem igaz, hogy menet közben 3-4-ben lejjebb lehet ereszteni a dízel fordulatszámát, mint a benzinesét. Nem lehet. A dízelt max 1000-1200 közé fogod leereszteni, mert ott az ecu rásegít, és emiatt viszi majd könnyedén. A benzinesben meg sokkal kisebb a kompresszió, és LENDÜLETE sincs akkora a motornak. Két egyszerû mûszaki paraméter, ami miatt a benziens könnyebb fulladni fog ha hirtelen visszaereszted alapjáratra menet közben. Viszont ettõl még a nyomatéka nagyobb lesz ugyanott, mint a dízelnek. (kb 1200-1500 fordulatig)
Eddig az elmélet és az urban legend. Most pedig bökj be két azonos teljesítményú dízel és benziens nyomatékgörbéjét, hogy melyiknek van nagyobb alapjáraton.
Dzsega
nah akkor a sok marhaság mellet 1-2 érdekes dolog:
1500-2000 kategória biztosításban megszünt!!! jan 1 tõl van 1500-1700és 1701-2000ig.
"Próbálj majd ki egy újabb fajta pdtdi vw-t, hogy ne is menjünk messze a fától... 50-nél szépen berángat majd. Nem mintha ennek bármi értelme is lenne..." nap mint nap vezetek egy 2.0 PDSDI (SDI mégcsak nem is turbós!!!) VW Caddy-t. alapjárat 5 seb 34km/h egyenes úton nincs rángatás nincs lefulladás, enyhe emelkedõ 3. seb alpjárat és felmegy egy benzines ezt hol csinálja meg???? sehol! tudot te miért hiszed azt hogy a benzines 5. ben alpjáraton megy, mert azt az aprócska elektronikát nem veszed figyelembe ami gázt ad a benzinesnek ha úgyérzi lefulladna ezért tudsz vele így közlekedni kb 93 óta van benne szinte mind1ik benzinesben. kipróbáltam az 1.9 PDTDI-t s hát nemsemmi. iszonyatos erõ van benne és megy mint atom, igaz ezek a motorok már korántsem mondható igazi dízelnek mert valóban nincs akkora nyomatékuk, kell némi gáz hogy elinduljunk velük (de lehet hogy csak az a passat volt szar amit vittem mert hát a gazdája nem épp a kímélés példaképe értsd: nem ízzítja le reggel sem!, hidegen is rugja neki stb...). ennek ellenére nagyon jó.
a reggeli hidegben meg hogy melyi fût hamarabb, hát igen mind a 2re van ellenpélda de valóban a diesel kicsit késöbb melegszik be, bár szerintem nem illik elindulni -5 -10°C-ban hidegen hanem igenis akár benzin akár diesel járatni kell 5-10 percig.
gyorsulásban meg nem kéne egy ezeréves dieselt öszsehaonlítani egy új 16v benzinessel. Két szinte teljesen megegyezõ autó (Ford Mondeó) Mind a 2 jól felszerelve az egyik egy 1.9 TDCI a másik 2.0 16V benzin és hát biza a Diesel nyer rövidtávú gyorsulásban (lámpától lámpáig)! Ezt a kereskedésben mondták, kipróbálták.

ChevyG work
jaja

leveskocka
azok nem terepjarok.terepjaro kinezetu csilivili vacakok.
ChevyG work
ugy tudom ami padlónál füstöl annak rossz a turboja

ChevyG work
hát igen, és nem slik gumival mint ahogy lehet sok "ös" terepjárost látni

Marcell
En a legmodernebb dizeleket is budosnek talalom. Utalok mogottuk menni. Ha nyomnak egy padlogazt, akkor meg nem latok a fekete fusttol.
Multkor is szorakozott elottem egy J-s rendszamu (max. 2 eves) asszem 530d. Telitettek voltak a savok, de o megis csomoszor padlozott, aztan visszavett. Padlozott-visszavett. Na hat a fejet belenyomtam volna a kipufogojaba.

ChevyG work
ez így van

nekem a 110 lovas gófot csak ugy sikerült lefüllasztanom, hogy 1esböl 4esbe húztam (tanulóvez. votam)

Marcell
Volt egy 1.4-es, 60pacis VW Ventom, sportkipuff rendszerrel.
Na erzesre az is olyan 10mp korul volt 100-on, lemerve viszont 14 mp volt 😊 Ami persze meg mindig 3 masodperccel jobb, mint a gyari 17mp-es adat. LOL 😊

leveskocka
az igazi terepjaro,(szerintem),ne feltetlen kell,hogy benzinmotoros legyen...
ugyanis egy "gyengebb" dizelmotor forgatonyomateka is jobb,mint egy erosebb benzinese...es amikor a trutymobol ki kell maszni,a forgatonyomatek,es az attetel szamit.
szerintem egy igazi terepjaro valahogy igy nez ki:dizelmotor,csorlo,kezivalto,valamint kezzel kapcsolhato kerekek+kezi differencialzarak.szamitogepvezerles suxx.valahol a prerin kimegy egy tranzisztor aztan megall a verda?rohej...
Marcell
A CTR (Civic Type-R) van kb. 7s alatt 100-on 😊 (katalogusadat: 6,8s ; 200 Le)
Vagy az V-os Golf GTI (6,9s ; 200Le).
Seat Leon Cupra R (7,2s ; 210Le).

No comment.

DanielT
Lemaradt, hogy jó lesz az olyan 11 sec körül is lejtõn hátszéllel.

Egyébként ez a legolcsóbb és legjobb tuning: hibás kilóméteróra és a fizika tényeinek figyelmen kívül hagyása 😊
DanielT
Na ezen állati jót nevettem 😄DD 7 másodperc és a 110 lovas dízel Fócvágen 😄 Kb mint a tûz és a víz.
2.9 VR6

igaz ez 2.9es VR6 és 140 LE körüli, de a te 1.9-es TDI-d tutira lenyomja 😄DD

azért megnézném, ha leméretnéd a vedádat, akkor mi jönne ki 0-100ra 😄

Yeltzin
meg úgy kb az összes amerikai 😊

V8 4.2 5.0 5.7 6.6 stb

mondjuk azok nem is terepeznek velük 😄

Ismersz?? https://www.facebook.com/mickey.startraveller

DanielT
Nehezebb is lefullasztani a dízelt pont emiatt.
DanielT
Dehogy rángat be. Gázadás nélkül is könnyebb elindulni egy dízellel 3-4 sebességi fokozatban is(pont a picsa benzines nyomaték miatt), ami némileg cáfolja a tõled elhangzottakat 😊
Mármint mi?
Pheel
Milyen kocsival sikerült ez neked?
Hehe 😊 Akkor majd vezess egy benzinest is, mert láthatóan nem tetted még. 5-ben a határ 27-28kmh, és ez nem az ahol lefullad, hanem ahonnan még felhúz. Pontosan azért, mert alapjáraton még valamivel több nyomatékod ad mint a dízel.
De kezdenek kétségeim lenni a dízel tapasztalataid felõl is. Próbálj majd ki egy újabb fajta pdtdi vw-t, hogy ne is menjünk messze a fától... 50-nél szépen berángat majd. Nem mintha ennek bármi értelme is lenne...
Azért ezt már ne... ugye tényleg nem gondolod komolyan, hogy a 110lovas dízel golfod 7s alatt van 100-on? Tudod te milyen autók vannak 7s alatt százon? Még a BMW-kbõl is csak a legújabb 530d.. ami ugye nem szar 110le, hanem 218... szal szerintem írd csak ki azt az 1-est még a 7-es elé.
Na akkor eljutottunk hogy sikerült elismerni hogy a dízeleknek is vannak elõnyös tulajdonságai. Azt hogy mocskosul füstölnek, olajkályha szaguk van meg kerregnek mondjuk felejteni kellene (illetve megjegyezni hogy 10 állt így a dolog). Az utolsó harmada viszont hülyeség. Éppen a dízelnek fogja jobban elviselni ha legmagasabb fokozatban alacsony sebességen kell mennie. Egy átlag benzinest az életben nem fogsz ötödikben 30-ig leengedni, sokkal hamarabb elkezd rángatni és lefullad. Valszeg a legtöbb dízellel se fogod megjátszani de összességében messze jobban fogják viselni a dolgot.

It\'s funny. Little things used to mean so much to Shelly. I used to think they were kind of trivial. Believe me, nothing is trivial.

Pheel
Épp a múltkor mentem egy Range Rover Sport V8 4.2-es kompresszoros benzinessel. Nem éreztem bénának azt a 390 LE-t :-P
Ha egyszer annyi. Illetve mint írtam 7s körül, tehát halálpontosan nem mértem soha sehol. Egyszer néztem meg karóra stopperével, állóhelybõl keresztezõdésbõl keresztútra fordulva, az volt 7,8s. Fél másodperc simán maradt bent a kanyarból indulás miatt de inkább több, lehet számolni. Psze pontatlan volt a mérés, nem ideális az út, lehet hogy a kilométeróra is csalt kicsit valamerre, de az biztos hogy jóval 8 alatt tudta a 100-at. Egyébként pedig 1,9-es, 110 lovas TDI III. Golf (GT széria, nem CL).
De továbbra sem jött semmi benzines 100 lovas, akár turbós is (habár ez nem volt benne az eredeti állításban), ami ezt a (mégcsak nem is egy 130 lovas, hipermodern) dízelt legyorsulná, holott állítólag mind képes erre.😊

It\'s funny. Little things used to mean so much to Shelly. I used to think they were kind of trivial. Believe me, nothing is trivial.

I.C.ram
Hát azért van pár benzines terepjáró... gondolok itt a Range Rover szériára. V8-as benzines motor van az összes benzines változatban.