3671
DIESEL vs BENZIN
  • soma22
    ez egy nagy baromság amit a benzinesről irsz.azt hiszed hogy annak 9000-nél van a loerőcsucsa?ez egy balfaszság.el lehet pörgetni de kb annyi értelme van mint egy dizelt.1-2 japán aszfaltszaggatót van értelme addig pörgetni de egy normál benzinest nem.te egy megrögzött idiota vagy szvsz.
  • Borg
    "De tudod a többség éppúgy elváltogat 0-100-ig 5 fokozatot egyenként, mintha dízelje lenne,"

Tehát nem rendeletetés szerűen használják ki a benzines erejét. Ezen nincs mit ragozni tovább.
    Most akkor gyorsulni akar, vagy nagypapizni?
    Ha gyorsulni akar, akkor pörgesse ki, ahogy kell, és akkor odaver olyan dízelnek aminek akar. Ha meg nem akar, akkor nem pörgeti, és kényelmesen autózik. Vagy vesz dízelt.

Ha a dízelnél oda kell figyelni rá, hogy töltési tartományban autózz, akkor a benzinesnek miért nem adod meg azt, hogy pörögjön, ha már gyorsulni kell? Kettős mérce?
  • Borg
    100-nál ha gyorsulni kell még 2-esben vagyok :) (100-105 között megy a 3.)
    Ha meg nem, 5-ben.
    Még kérdés?
  • Borg
    Ilyen szar benzinest én sem vennék, nem csoda hogy nincs az árlistán.

A 100éves calibra (már akkor sem csúcs) 2.5 V6-ja tudott 170LE-t, és 0-100-ra 8.0s-ot.
    Nohát, végre tudta hozni egy dízel a teljesítményét :D Granulálok. A gyorsulásához főleg :)

Amúgy
    VW 1.4 TDI 75LE 195Nm - 0-100 12.9s - átlagfogyi 4.4l/100 (egy könnyű poloban)
    VW 1.4 TSI 170LE 240Nm - 0-100 7.9s - átlagfogyi 7.9l/100 (egy golfban)

És akkor még csak egy p.köszörű vw benzinest töltöttünk fel, lent kompresszorral, fent meg turbóval :)

De nézzünk szimplábbat is

Volvo V70
    D5 2.4TD 185LE 400Nm - 0-100 9.5s - átlagfogyi 8.3l/100
    T5 2.5T 260LE 350Nm - 0-100 7.1s - átlagfogyi 9.4l/100

Vagy BMW E46 touring

330i 231LE 300Nm 0-100 6.5s - átlagfogyi 9.9l/100 (sima szívó ugye)
    330d 204LE 410Nm 0-100 7.2s - átlagfogyi 8.8l/100

Vagy egy Honda Accord
    2.2 iCTDi 140LE 320Nm 0-100 9.3s - átlagfogyi 5.4l/100
    2.4 iVTEC 190LE 223Nm 0-100 7.9s - átlagfogyi 9l/100 (szívó)

Nemtom hol az a hatalmas előny a dízelek javára...
  • [Walaki]D`Lair
    Azért ez elég fekete-fehér ;))
  • DJ BP
    -kicsi a használható fordualtszámtartománya, gyorsan kifut belőle, szorgalmasan kell felfelé kapcsolgatni gyorsuláskor

Mert a benzinessel 100-zal 3-asban jársz, mi? :DD Mitől kéne többet kapcsolgatni felfelé gyorsításkor, ha nincs több fokozat? A te dízel ellenérzésed egyértelműen a Honda forgatósdi motorjai miatt van... De tudod a többség éppúgy elváltogat 0-100-ig 5 fokozatot egyenként, mintha dízelje lenne, mert felesleges erőfittogtatás miatt nem huzatja ki az autót, mert csak el akar jutni A-ból B-be. Szóval ezt sportmániát el kéna néha felejteni
  • csabush
    de ha nem hallom akkor l*szarom... a szigetelés allatt hadd kerregjen:)

Kia Sorento modellfrissítés utáni motorjai:

2.5 CRDi 170Le, 343Nm - 12.4 sec 100ra
    3.3 V6 238Le Nemtudom hány Nm - 9.8 sec 100ra

2.6 másodperc, és minimum sztem 5 literes fogyasztáskülönbség a dízel javára, arról nem beszélve h a magya árlistákon nincs is rajta abenzines mert senki nem vette azzal:)
  • Borg
    De azért ugye elég nagy különbség, hogy maga a motor nem kerreg, vagy cask van rajta egy tonna hangszigetelés, hogy ne halljad...
  • csabush
    testvérem, amerikába szarják a benzint, ott soha nem fog elterjedni a dízel, és ezt a sok ostoba szar szabállyal elis intézték... Ettől függetlenül a sok 4-6 ezer köbcentis benzintemető is ugyanúgy szennyezi a levegőt mint a mostani körszerű dízelek...

Mezei ember könyebben vezeti: igen mert sokkal másabb továbbnyomni a pedált és később váltani... A kerregést az új autókba, főleg mondjuk a felsőbb középkategóriába(ford mondeonál, vagy akár már a focusoknál) csak kinnt lehet hallani, és én spec pont l*szarom h kívül kerreg:) De pl egy 530d kivülről se nagyon kerreg már:) És az húz mindenhonnan mint a szemét:)

Amúgy nem vagyok elvakult dízelpárti, kedvenc autóim a mitsu 3000gt, evo 6-9, skyline, ezek meg ritkán dízelek, szóval erről ennyit.
    A mezei szürke átlagembernek sokkalta jobb választás a dízel
  • Borg
    TD

Előnyök
    -a mezei ember könnyebben vezeti, érzetre jobb neki, mert tipikusan alacsony fordulaton közlekedik, ahol ennek a legtöbb ereje van
    -kevesebbet fogyaszt 2-3 literrel, mint az azonos teljesítményű szívó benzines

Hátrányok
    -drágább megvenni
    -drágább szervizelni (és már e kettő után 4-5 évre előre el is veszett a fogyasztásból adódó előny, nem beszélve az üzemanyagárak változásáról)
    -kicsi a használható fordualtszámtartománya, gyorsan kifut belőle, szorgalmasan kell felfelé kapcsolgatni gyorsuláskor
    -a megbízhatósága pont a turbó miatt sosem lesz olyan, mint egy mezei szívó benzinesé
    -kerreg, kormol (tisztelet a kivételnek, V6 felett, vagy jó drága részecskeszűrőkkel megfojtva) De alapvetően egyiknek sincs olyan szép járása mint egy benzinesnek.
    -környezetszennyezőbb, hiába mondják hogy pedig nem, amerikába egyes államokba még mindig nem tudja teljesíteni az előírásokat, a legújabb merci féle blue diesel se.

Szívó benzin

Előnyök:
    -egyszerű felépítés, olcsóbb
    -könnyebben, olcsóbban szervizelhető
    -még a pörgős is tartósabb mint az agyontöltött dízelek
    -rugalmasabb vezethetőség, nagyobb hasznos fordulatszámtartomány
    -olcsóbb váltó elég, mert nem kell alacsony fordulaton megvédeni a baszottnagy nyomatéktól, és 6. gang sem feltétlenül kell, mivel ennek nem árt ha pörög
    -nagy fordulatszám mint lehetőség, és ott jobb teljesítményt ad le - karöltve a rugalmasabb áttételezhetőséggel, jobban gyorsul.
    -sportosabb érzés is vezetni - és ez az, amin aztán a dízel úgy igyekezhet ahogy akar.

Hátrányok:
    -2-3 literrel többet fogyaszt
    -másképp kell vezetni, mivel nem alacsony fordulaton mutatja meg az erejét (már akinek hátrány)
  • DJ BP
    mert te másképp viselkedsz :DDDD
  • Borg
    Hiába irja le valaki, hogy milyen előnyei vannak a dízelnek, meg mellé hogy milyen hátrányai. Amint a dízelnek csak egy hátránya is eljut a fülükbe, egyből felborul a rózsaszín világkép, és rá van fogva, hogy még a többi előnye se lett elismerve, sőt mindenki hülye. Igy ez a topik erről fog szólni továbbra is.
  • DJ BP
    Na talán kezdem kibogozni a félreértés okát. A #1168-ban:

,,jól van, te felhozhatsz egy kicsit eltérő dolgot (szívó benzin-turbo benzin), de nem reagálhatok rá, mert akkor már 0 köze van a témához. Oké, legalább tudom mire számíthatok. :)"

én ezután gondoltam lezárom a turbo benzin okozta témától eltérést.
    Amit ezután írtam:

,,Engem nem érdekel, melyik jobb, én elismerem, hogy mindkettő motornak van értelme..."

én itt a szívó benzin kontra TD-re gondoltam. Bocs ezt kihagytam, félreérthertő voltam

PEACE
  • [Walaki]D`Lair
    Jó ez már megint a szarrágás, a félmondatokba való belekötés...
  • Borg
    Legalább magadnak ne mondj már ellent, olvass vissza.
    Még te is beidézted a hsz-em, amiben egészen konkrétan a turbó benzin vs turbó dízelről volt szó, hogy azok közül melyik a használhatóbb, meg melyiket kell pörgetni. ld 1169-1170
    Itt harsogsz, hogy ne beszéljünk félre, erre semmi mást nem csinálsz :D

Persze megértem, hogy turbó benzinessel nem szeretnéd összehasonlítani, elvégre azzal szemben még keményebben elhasal a dízel..

"A dízel mindenben szar a szívóbenzinhez képest, és Ny-Európa több mint fele hülye, ennyi... "
    Ezt is csak te mondod, de azért én beszélek félre...
  • DJ BP
    ,,ÉS? Ez hol releváns turbó benzin vs turbó dízel összehasonlításban?"

ez nem igaz, szívó benzin-TD-ről beszéljünk, ezt mondom két hsz-óta, engem nem érdekel a Turbó benzin, mert az már nem is olcsóbb a dízelnél és többet fogyaszt, azaz jóval költségesebb. És aki dízelt vesz, elsősorban takarékos akar lenni, nem versenyző (néhány hülye kivételtől eltekintve). Nem tűnik fel, hogy kötekszel mindenkivel? Hondás, forgatós f*szkalap, erre már mást nem tudok mondani, k*rvára elegem van, folyamatos kifogás. A dízel mindenben szar a szívóbenzinhez képest, és Ny-Európa több mint fele hülye, ennyi...
  • Borg
    "De értsd már meg, hogy sokan nem forgatják, nem szeretik forgatni... Olyan nehéz ezt megérteni?"

ÉS? Ez hol releváns turbó benzin vs turbó dízel összehasonlításban? A benzines turbós még jobban fog neked húzni alul, mert a turbó miatt ugyanúgy sok nyomatéka lesz már kis fordulaton is. DE ezt még forgatHATOD magasra is, HA akarod, és még ott is megy.
  • DJ BP
    elmondom, miért hasonlítom csak ahhoz, ha már a turbódízel 300e Ft-os ártöbbletét felhozod hátránynak a szívóbenzin ellen, akkor már nem korrekt bekeverni a turbós benzinest, mivel az is drágább...
  • DJ BP
    ,,Ez sem így van. Ugyan miért maradna az előny a dízel oldalán? Amikor a dízel alacsony fordulaton ébredő erejét kombinálod a benzines magasra forgathatóságával."

De értsd már meg, hogy sokan nem forgatják, nem szeretik forgatni... Olyan nehéz ezt megérteni?

,,Az meg hogy mivel hasonlítjuk olyan dolog, hogy ahhoz kell hasonlítani, ami versenytársa lehetne"

Én inkább a realitás talaján maradok, ahhoz hasonlítom, amelyik a konkurense, nem amelyik ,,lehetne"...

De cáfold meg Nyugat Európa több mint felét... Befejeztem
  • Borg
    Ez nem igaz. Mindössze abba kötöttem bele, ami nonszensz dolgok előjöttek az 1.4 HDI kapcsán.

"Azt, hogy visszakapcsolgatni nem kell előzéshez, sztem egyértelmű, meg alulról jobban húz. Tökmindegy hogy turbós benzinesnél is így van, attól még ez előny marad a dízel oldalán. "

Ez sem így van. Ugyan miért maradna az előny a dízel oldalán? Amikor a dízel alacsony fordulaton ébredő erejét kombinálod a benzines magasra forgathatóságával. Egy SOKKAL rugalmasabban használható motort kapsz, mint a dízel.

"+ ugye kevesebbet fogyaszt. "
    Senk nem cáfolta. Csak ez az előny a NAGY teljesítményű dízeleknél elhanyagolhatóra csökkent, főleg ha hozzávesszük, hogy a dízel már-már drágább a benzinnél, és a dízel autót is jóval drágábban kapod meg, mint a benzinest, sőt, még drágábban is szervizeled. Érdekes, hogy ezt mennyire szeretik elfelejteni a dízel tulajok.

"Meg ugye végig turbodízel vs. szívóbenzint hasonlítunk, mert kisautóknál, nagy autóknál általában ez a kombináció van."
    Általában, és még így sem egyértelmű a TD előnye. Plusz a tendencia ugye változik, szinte minden gyártónak jönnek most új turbós benzinesei, kis köbcentivel is, elég cska a PUG-BMW 1.6 turbót, vagy a vw kompresszor+turbós 1.4-esét említeni, ami MINDEN szempontból kenterbe veri a hasonló teljesítményű TD-ket. Jön az advanced vtec, jön a turbo-ivtec, de még a hibridekhez is benzint párosítanak, mert még mindig tisztább üzem érhető el.
    Gyúrnak még dízelre is, de javarészt csak a környezetvédelmi előírások irányába. Nem teljesítményre, vagy jobb használhatóságra, vagy jobb fogyasztásra.

Az meg hogy mivel hasonlítjuk olyan dolog, hogy ahhoz kell hasonlítani, ami versenytársa lehetne. Azt mondod ne legyünk olyanok mint a politizálók, de azért richtig olyankokkal hasonlítod a TD-ket, ami ellen persze hogy van esélyük 1-2 téren jobbnak lenni :)
  • DJ BP
    jól van, te felhozhatsz egy kicsit eltérő dolgot (szívó benzin-turbo benzin), de nem reagálhatok rá, mert akkor már 0 köze van a témához. Oké, legalább tudom mire számíthatok. :)
    Engem nem érdekel, melyik jobb, én elismerem, hogy mindkettő motornak van értelme, van előny hátrány. Csak az zavar, bármit hozunk fel előnynek a dízel oldalán, azt kifogásolod, cáfolod. Azt, hogy visszakapcsolgatni nem kell előzéshez, sztem egyértelmű, meg alulról jobban húz. Tökmindegy hogy turbós benzinesnél is így van, attól még ez előny marad a dízel oldalán. + ugye kevesebbet fogyaszt. Meg ugye végig turbodízel vs. szívóbenzint hasonlítunk, mert kisautóknál, nagy autóknál általában ez a kombináció van. Őket hasonlítjuk végig árban, fogyasztásban, sebességben. Úgyhogy ezért nem jó, nem korrekt mást keverni az ügybe (pl. turbó benzine), mert az már egész más dolgokat hoz a képbe. Mert pl. annál már megint más az ár, fogyasztás, stb. Csak zavart kelt. Ne legyünk olyanok, mint a politizálók, hogy egyik oldalon csak mocskos szemétek vannak, másik oldalt meg mindenki szent...
  • Borg
    Egész konkrétan ugye amikor a vw 1.8 szívója 110le- volt (van, lesz), akkor a honda már 192LE-t is kihozott belőle :DDD
    De ugye még csak nem is ez volt a téma. Ennek a terelésnek megint az lesz a vége, hogy fogalmunk sincs min és miért vitázunk.
  • Borg
    Te irtad, hogy a nagyobb teljesítményhez több energia kell. Erre irtál egy 120 vs 150 lovas összehasonlítást. Mindezzel semmi gond nincs.

Csak 0 köze van ahhoz amit én irtam, mert ott ugye 150LE-s turbódízel, és 150LE-s turbós benzines volt a téma. Tehát azonos teljesítmény, és oda jött szóba, hogy egy ugyanilyen köbcentis szívó benzines sem fogyaszt kevesebbet, mint az említett alacsony töltőnyomású turbós benzines.
  • DJ BP
    ja értem már, azért 120 lovas, mert még amikor ezek az 1,8T-s Passatok megjelentek, azok az 1,8-asok olyan 110 lovasok voltak, még csak nem is 120... Nem a mai Honda 140-esek voltak :)
  • DJ BP
    miért?? hát azért mert egy szívó meg egy turbo fogyasztását ecsetelted, hogy nem is fogyaszt többet Mi másért??

,,Szerinted a turbós benzines többet eszik, mint az azonos köbcentis szívó benzines?" --->szted erre nem jöhet válaszként, amit írtam??
  • DJ BP
    5.-ben 70-80 nál, hová kapcsolnék fel??
  • Borg
    Visszakapcsolnod nem kell, viszont felfele annál inkább, mert elfogy a hasznos fordulatszám.
    Míg benzinessel eleve nem alacsony fordulaton közlekedik az ember, ha siet, tehát visszakapcsolni szintén nem kell. (megint itt jön a képbe, hogy a legtöbb ember segg hülye egy benzines autó kihasználásához, mert alacsony fordulatról vár tőle húzóerőt...)
  • Borg
    Miért 120lovas szívóhoz hasonlítod a 150 lovas turbót?
  • DJ BP
    a fizikai törvényei szerint, a nagyobb teljesítményhez, több energia kell. Ne mond már, hogy egy 1,8-as 120 lovas szívónál nem eszik többet a 150 lovas turbó???
  • DJ BP
    Hogy érted, hogy nem kell kapcsolgatni előzésnél?

ebbe ne köss már bele, nem kell visszakapcsolni, mert sokan nem szeretnek váltogatni, és ez kényelmes sokaknak. Mert ugye nem versenypályán (Honda tesztpályán :D) vagyunk :)
  • Borg
    Konkrétan miért is? Szerinted a turbós benzines többet eszik, mint az azonos köbcentis szívó benzines?
    Ezt azért jó lenne ha levezetnéd, mert ugye egy alacsony töltőnyomású turbó még javít is a motor hatásfokán normál használat mellett... Az 1.8-ból a 150LE-s tipikusan ilyen. És akkor ezt ugye hasonlítsuk a legnagyobb töltésű dízelhez, ami szintén 150LE-s...

(Persze ha teljesítményre töltött turbó van rajta, akkor többet fog enni, de a dízel ennek megfelelően még kevésbé fog szóhoz jutni mellette - arról nem is beszélve, hogy ezeknél a fogyasztás már nem szempont.)
  • DJ BP
    de a turbós benznes fogyija már nem az a kategória :), sztem azért hasznos szívómotorhoz hasonlítani, mert fogyasztásban ahhoz áll közelebb, sőt ugye alatta van
  • DJ BP
    a Touaregre gondoltam :))
  • Borg
    Persze hogy tetszik, mert alacsony fordulatról tudsz autózni vele. A legtöbb ember segg hülye a benzines vezetéséhez, és avval is "nyomatékból" tehát alacsony fordulatról próbálnak gyorsulni. Úgy meg egyértelmű, hogy a dízel nyer.

----

Csak majd mondjuk 1x hasonlíts össze egy turbós benzienst, egy turbós dízellel. Mert ugye még mindig ott tartunk, hogy szívóbenzin vs turbódzel. Elég csak az 5 éves példát megemlíteni, VW 1.8 turbó vs VW 1.9 tdi. Míg a benzines 150-225LE között tudott, addig a díel 90-150 között. Hiába a plusz 100 köbcenti, meg a dízel übertechnológia. A gyorsulásukról nem is beszélve. És akkor ehhez még érdemes megnézni, hogy a 150LE-s dízel változat mennyit fogyasztott, mert nem 6 litert, de sokkal inkább a dupláját.

Létezik jó dízel technológia. De nem a mezei kis-tartományos turbóval felszerelt 1.4-es pöcsköszörű, szal azért ne legyünk viccesek már. Persze kergeti a touareget 170el, meg legyorsulja a benzineseket :DD Lol.
    Vegyél egy BMW-t, egy 530d vagy 535d-t. Abban legalább van változó geometriájú turbó, vagy dupla turbó, amivel ki van terjesztve a töltési tartomány. Azzal már fel lehet venni a versenyt a benzines gépekkel. Max árban, és fenntartási költségekben nem. És az sem 4 meg 6 litert fog enni.
  • Borg
    Akarod mondani egyre több ember VETT EDDIG dízel autót a világon. Már tavaly is megmondták: Mivel a dízel ára közelít, és rövidesen meg is fogja haladni tartósan a benzin árát, valamint a turbóval kihegyezett, benzineséhez közeli teljesítményű dízelek már messze nem a hűdealacsony fogyasztásukról híresek, nem beszélve az árukról, ami a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt még jobban növekszik majd, az dízelek népszerűsége kezd csökkenni.
    Ez már csak azon is látszik, hogy szinte az összes gyártó újra invesztálni kezdett a benzines technológiába. Ami ugye az utóbbi 10 évben 10-ed annyit nem fejlődött, mint a turbódízelek.
  • [Walaki]D`Lair
    Vicces lehet ez az Audi R10....versenytempónál forog 4500-at és fekete füstöt ereget gyorsításnál...:DDDDDD

Valamint indítás után feltűnően kerreg...:DDDDDDDDDDDD
  • csabush
    ja arra emlékszem, hát ezvan:) Na mind1, véleményem szerint a diesel jobb választás lehet, ha sok pénzem lenne természetesen lenne benzinesem is:)
    Pl tuning autóba inkább benzinest preferálom, de itt most a hétköznapi használatról volt szó
  • gordon 24
    Nah akkor még szebb.

De van negativ példa is Pl a Juta Kleinsmidth 2 éve Dieselel bele ment a vitbe a 3-dik napon és ennyi volt a verseny. Persze ez egy benzinessel is előfordulhat ez nem vitás
  • gordon 24
    Az igen... Nálunk meg az ember egy kombi Bmw-vel letarolt mindent.
    A Nagykörösi ut azon részén ami 3 sávos kettő erre 1 arra. Jött az egy sávos részen. Elötte nyanyoka Suzukival 2 vel. Bömbi megérkezett kb 100 mögé előzés (persze tiltja a tábla) szemből pedig a két sáv közül a szélsőből a teherautós ugy gondolta bemegy a benzin kutra. Bömbi neki szemből a teherautónak aztán a suzukinak aztán le az utról és egy fának.

Mondom Gyönyörű. Az embert kb 2 óráig vagdosták ki amire sikeredett kivenni. Azt hogy mi lett vele nem tom de az autóból itélve biztos nem mondja hogy "ez az mégegyszer"
  • soma22
    jah durva, gyerekei a hátso ülésen meg végignézték:D