3671
DIESEL vs BENZIN
-
#3471 -
#3470 utoljára 205-ért tankoltam gázt,ha 5-ször annyiba kerül a benzin a magyar akkor is itt fog sírni hogy milyen drága:) -
#3469 tankolunk aztán fizetés nélkül elhajtunk épp úgy mint a rajok:) -
#3468 Átjárok melózni sógorékhoz. :D -
#3467 jól keresünk vagy a cég fizeti xD -
#3466 hogy birjatok ti ezt otthon fizetni bakker ? -
#3465 Nyolc forinttal emelkedik mind a benzin, mind pedig a gázolaj átlagos ára szerdától a hazai töltőállomásokon - erősítették meg piaci forrásokból a holtankoljak.hu értesülését. Így a benzin átlagos ára 385 forint lesz a hét közepétől, míg a gázolaj országos átlagára 371 forintra nő. -
#3464 pdtdi-őskövület:)
egy 1800 baros befecskendezésre ez azért kicsit erős,ha nem lenne common rail mára minden dízel pdtdi lenne -
nroczei #3463 Sziasztok!
Pár perce elindult egy gázautós portál a http://www.gazzalmegyek.hu címen. Többen regisztráltak is már, de várok mindenkit, hogy közösséget építsünk.
Az első komoly dolog az, hogy ma este 19 órától egy szakértő lesz fenn a fórumban (Szakértő válaszol/Beznin-gáz szakértő topic) 1 órán át. Már akár előre is leírhatjátok kérdéseiteket, aztán válaszol rájuk, de online is bombázhatjátok majd. Használjátok/használjuk ki. Ha sikeres lesz a dolog, heti szinten tartunk ilyen szakértő válaszol órát.
Böngésszetek, nézelődjetek, olvassatok, szavazzatok, fórumozzatok és csapjatok rá a kedvezményes kuponokra, mert erre is van ám lehetőség!
Bízom benne, hogy tetszik majd az oldal. Biztosra nem mehetek, mert Mo.-on nincs hasonló...
Remélem sokan átjöttök majd, mert tudom, sok autóban van gáz, de még több, amiben nincs...
Üdv: Norbi
ui.: ha van, átalakításokról fotósorozatokat szívesen veszek. Most már legalább látjátok, hogy hová is kerülnek...
Kedves Admin, mivel valamelyest közérdeklődésre számot tartó a dolog, kérlek ne töröld a hozzászólást. Vagy ha szándékodban áll, akkor legalább egy-két nap után majd. Megértésed köszönöm szépen! Remélem értékeled igyekezetem, korrekt próbáltam lenni... Köszönöm neked! -
#3462 VW Caddy / Opel Combo és társaik haszongépjárművek, 0 hangszigeteléssel. Leginkább városi rohangálás / áruszállítás a főprofiljuk, autópálya sebességnél iszonyat hangosak.
Az az 1.9 PDTDI egy őskövület egyébként, én egy 1.3-as turbodiesel Combot vezettem sokáig, simán ki lehetett hozni belőle 5,5-6 lityós fogyasztást úgy, hogy meg volt tömve a raktér, és nem nagypapa tempóval mentem. (és annak ellenére, hogy 1.3-as motor volt benne, meglepően jól húzott) -
#3461 Persze hogy elindul, szégyen is lenne egy 1,9 -es 4 hengeres dízeltől h ne induljon. Én csak a "tökmag" kategóriát próbáltam, ahol be is bizonyosodott hogy kis köbcentiben hogy fenn is jól húzzon, lent is jól húzzon és keveset is fogyasszon és kultúrált hangja legyen, nem lehet....
Ja, az 1,2 TSi-t valaki próbálta? Nem egyébbért, de a cégnél meg van a lehetőség, hogy modellt válassz magadnak, egy bizonyos összeg keretén belül, egy adott márkából (jelen esetben Skoda Fóbia) -
#3460 Igen, így már logikus.
Nekem dízelnél az a hátrány ha érezni a motort, benzinesnél viszont az hogyha nincs semmi hangja. Azt szeretem hallani. -
#3459 Null km-es kora óta használok egy Caddyt 1.9 PDTDI motorral (105 LE)
Bármilyen fokozatban dinamikusan elindul ezzel nincs is gond.
Viszont iszonyat hangos.Autópályán 100 felett nagyon zavaró.
A fogyasztása se túl szerencsés.7 alá lehetetlen volt vinni amíg nem mentem vele 15 ezer kilométert.Most 6,2-7 literrel el lehet járkálni attól függően,hogy mennyire felejtem rajta a gázpedálon a lábam.
Ha a fogyasztása és a hangja kisebb lenne meg lennék elégedve vele de így nem.
1,6-os benzines (101 lovas ) A3-asba megváltás beülni a Cady után.Pedig vagy 10 évvel idősebb nála.Hiába,hogy pörgetni kell azért,hogy elinduljon de egész más az egész.Igaz az Audi pár 100 kilóval könnyebb de 7 literrel az is elmegy. -
#3458 jah igen...elnézést igazatok van. -
#3457 nem közösnyomócsöves hanem közvetlen befecskendezésű az IDE
szerintem csak ennyi a félreértés,rosszul írtad -
#3456 Renault Laguna 2.0IDE benzines...ne tévesszen meg a D betű.
Benzineseket nem sokat vezettem mondjuk..csak utasként figyeltem meg ezt a dolgot.
Levi9990: köszönöm az értelmes hozzászólást -
#3455 Sokkal egyenletesebb egy benzines nyomatéka, mint egy turbódízelé, általában. Az hogy 3000 fölött jön meg az erő, alatta nulla, inkább a régi turbós benzinesekre igaz (meg a kihegyezett motorokra) szerintem.
„Amúgy érdekes a közösnyomócsöves rözsót majdnem úgy lehet hajtani mint egy gázolajost...”
A CR is gázolajos.
Amúgy a rözsó az melyik? -
Levi9990 #3454 nagy fos az a motor.
TDI a jó -
#3453 Nekünk van egy 1,7DTI Opel és egy 2.0IDE rözsó...
Általában én használom a gázolajost, amióta jogsim van ezzel vezettem a legtöbbet.Nem is tudnám most elképzelni,hogy benzinessel kéne járnom.3ezer fölé sosem pörgetem (nem is kell) ennek valahol 1600 körül jön meg az ereje és 2800 körül el is fogy.1500 alatt abszolút erőtlen de ha csorogni kell akkor nem váltok vissza...megvárom amíg van turbo nyomás.Amúgy érdekes a közösnyomócsöves rözsót majdnem úgy lehet hajtani mint egy gázolajost...alulról is nagyon jól húz,nem kell 3ezer fölött pörgetni mindig.
1,4es motortól nem szabad sokat várni...pörgetni kell azt kész...ez igaz a benzinesre is.(csak ott 3ezer fölött jön meg a talentum alatta nulla) -
#3452 Wr. Neudorf, Jet kút. minőségi cucc, mostanában mindig ott töltök. 60 euro, 600km, kb. 265-ös euroval számolva 340-350ft / liter. -
levi121212 #3451 minek váltogatni?
30 al menő ifát 3. padlón is megelőzöl a szerpentinen meg hadd pörögjön 3000-4000 között.
Én is béreltem egyszer egy Polo bluemotion motor volt benne lényegében ugyanolyan mint a tied csak 1200 köbcenti.
Egy idő után a csuklóm nem bírta az állandó váltogatást ezért 3. ba hagytam olyan 110-120 ig használható volt, de többet úgysem mentem vele.
40 ről meg szépen felhúzta magát. -
#3450 Hát mondjuk a kétliteresről tudok inkább nyilatkozni, az ég és föld a régi 1,9-esekhez képest. Minden szempontból. Az 1,6 literes nekem nem annyira jön be.
Ettől függetlenül még mindig a Volvo öthengeres dízelei jönnek be leginkább, hangra is, rezonanciára is, erőre is.
Persze csak ha az adófizető polgár számára is még éppen elérhető dízelről van szó.
Amúgy biztos jobb lenne egy V12 TDI.
De leginkább szívó benzinest. -
#3449 Véleményem a benzin - dízel témában:
Saját kocsi: Audi A4 B5 1996, 1,6 liter, 140Nm/3800 101Le/5200 (vóót valamikó...)
Szolgálati kocsi: Skoda Fóbia 2008 1,4 TDi 80le/4000 195 Nm/2200
Első benyomás a benzin után: hűűű de húz!! De csak 2200-3500 között.. Alatta-felette abszolút semmi erő... Elindulsz, icipici késés, egyet nagyot ránt, gyorsan kapcsolsz, megin pici késés nagy rántás kapcs picit nagyobb késés, kisebb rántás stb... Ha kamionosan megy az ember vele, elég jól mozog, de ha sportosan akarsz menni, akkor állandóan kell kapcsolni. nomeg a 3 hengeres dízelmotor hangja mindennek nevezhető csak szépnek nem... Előzéskor félszem a fordulatmérőn, ha 3000 alatt kapcsolsz akkor 2000 alá esik, ott nincs kraft, ha túlpörögsz, 3500 felett csak kerreg kelletlenül. de cégautónak ideális. Saját célra sose kellene. Az Audi sokkal lomhább mellette, alulmotorizált, meg minden, de abban nem kell ennyit kapcsolgassak meg nem rázkódik a kocsi meg csend van bent. A szolgálati kocsival gyakran napi 3-400 km-t csinálok, gyönyörű romániai útviszonyok mellett (kátyú kátyú hátán, emelkedők, kanyarok, szekér, traktor, 300 éves kamionok 5 -el óránként, )a jobb kezem a váltástól meg a bal lábam a kuplungtól el van fáradva. Meg lefekvés után még egy darabig a három henger dallama zúg a fülemben....
Persze, egy 4-6-8 hengeres nagyobb dízel biztos szebben muzsikál, szélesebb az erőtartomány. meg a felsőbb kategóriák biztos jobbban le vannak szigetelve. ilyen kis motorban tényleg csak a turbó tesz csodát, anélkül még az IFA is legyorsulna.
Kiváncsi vagyok az új 1,6-os commonrailek hogy muzsikálnak a PDTDI mellett... Ha vki kiprobálta, megoszthatná élményeit.. -
Borg #3448 Hol volt 1.3 ? Valami diszkont csoda?:) -
#3447 Euro most 265. Tegnap 1.30/liter-ért raktam tele a kocsit. :) -
#3446 Hat forinttal csökken a benzin és 9 forinttal a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon szerdától -
#3445 az olajozás meg fordulatszám csak tervezés kérdése,vannak párszáz fordulatra gyártott motorok nem?
mégsem járnak kenés nélkül,szóval az az okfejtés hogy azért gyártanak alacsony fordulatú motorokat hogy hamar tönkremenjenek vagy szétbasszák a váltót erősen nagy hülyeség
minden méretezés kérdése
a fordulatszám nem erény vagy pozitív dolog hanem szükséges rossz,minnél lejebb lehet tornászni adott körülmények között annál jobb tartósabb,és használhatóbb a konstrukció -
Borg #3444 Ok. -
#3443 'Egyébként feltöltött benzinest láttál már?
(arra ki sem merek térni, hogy a dízelben is csak a turbó tesz csodát..) "
-olvasni még tudok,de látom neked még mindíg nem sok fogalmad van hogy miben különbözik a két motor-főleg újabban
-
Borg #3442 Nem erről volt szó. -
#3441 'a dízelben is csak a turbó tesz csodát"
hogyne:)
akkor miért volt 20 éve egy 2.0 td 90 lovas és most miért 170? -
#3440 2.5 R5 20v TFSI
408 PS @ 5,400-6,500 rpm
480 N·m @ 1,600-5,300 rpm; redline: 8,000 rpm
Ez se fo§. -
#3439 Komolyan kérdeztem, gondoltam nem fogsz egy 4-5-6 literes v8-at egy 5 hengeres 2.5-höz hasonlítani. Hasonló köbcentire számítottam, ugyanis abból nem hiszem, hogy lenne motor hasonló karakterrel. Dízelre is ugyanúgy lehet hosszú váltót tenni.
Azért hasonlítok turbo dízelt szívó benzinhez, mert szívódízelt nincs értelme. nem tudom miért olyan problémás dolog ez is, dízel mindig is jobban tartotta az árát, hangsúlyozom eddig. Tisztában vagyok azzal is, hogy az elmúlt évek kivételével nem volt pariban turbós-nem turbós terén a két motorfajta, illetve lassan jön a balansz.
Váltásról még annyit, hogy 1-2-4-6 és hopp 90 és még csak meg se erőlteti a motort, 2600-700-nál elváltva. Engem nem érdekel, hogy benzinpárti vagy, de én marhára meg vagyok elégedve a dájzölllel is. Negyedikben elvagyok 1900-tól 3000-ig, ott jön a 6-ik és kész.
Kisebb motorba nem éri meg a dízel, de szerintem nagyobba simán jó. -
#3438 A másik meg hogy 6 hengeren azért eloszlik. Olyan mint ha egy kétliteres négyhengeres lenne 266 N·m-rel. Annál azért a legtöbb kétliteres turbódízel lényegesen többet tud kicsit fentebb.
Egyébként nem ismerem az F10 váltóját, de nem tartom valószínűnek hogy ilyen alacsonyan tartaná a fordulatszámot. -
#3437 50-60 -hoz valószínűleg nem kell a 400 N·m. -
Borg #3436 Jót nem teszi neki akkor sem, 1200-on.
Alacsony fordulaton a bazi nyomaték olyan igénybevételnek teszi ki a váltót, amit magasabb fordulaton simábban elviselne. Ezért van az, hogy a modern dízelek kettős tömegű lendkereke extra dolgokat kell kibírjon, és az ő feladata, hogy hamar beadja a kulcsot a váltó helyett.
Ráadásul a nagy forgattyús terhelés mellett az olajzás sem optimális kis fordulaton. Ennek is van saját karakterisztikája, hogy milyen fordulatszámon épül fel rendes olajnyomás, tehát elegendően kenő filmréteg.
Ezeken a dolgokon nem kell meglepődni, a mai gazdaságunkhoz hozzá tartozik a szándékos avultatás. Hiszen ha valami örök életű lenne, akkor ki venne újat?:) -
#3435 Ez egyébként benzines. :)
Amúgy a #3405 és #3406-ra visszamenőleg kérdeztem, ha szétmenne a motor 1200-on, akkor minek ekkora nyomaték olyan alacsony fordulatszámra?
Szóval arra akartam kilyukadni hogy van olyan motor amit nem vág földhöz ha alacsony sebességnél lassan kell forognia. -
#3434 A váltót úgy méretezik, hogy a sebességhatárokhoz passzoljon, és a motor így optimálisan működhessen. -
Borg #3433 Ezt most komolyan kérded? Csak hogy sarkítsam a dolgot, egy V8-as már le is forog 2800-nál, nemhogy 140-nél legyen még csak ott :D És szívó benzines, akár 95-ből? Igen az.
Az a baj, hogy nem tudod miről beszélsz.
Szívó benzinest szeretnél hasonlítgatni a turbós dízelhez, ez még a kisebbik gond, csak nem érted, hogy míg a szívó benzinesnek meg se kottyan, hogy 3500-nál van 140-en, mert 7000ig forog, addig mondjuk a dízel 2800-nál van 140-en, ellenben 4500ig forog csak... nézzük az arányokat. Melyik is forgja szét magát tehát autópálya tempóban? Persze, hogy egyik se.
Manapság már szinte minden gyártó turbós benzinesekkel jön elő, már rég nem igaz, hogy szívó benzinest kell szembeállítani a turbódízellel.
Másrészt a váltásról szóló elméleted sem igaz. Váltóáttételezés kérdése, ami megint csak motor karakterisztikától függ. Dízelben kell sűrűbben FELváltogatni, mivel nem olyan széles a fordulatszám tartománya. Benzinesben meg LE, mivel nagyobb fordulaton erősebb. Akkor melyikben is kell többet váltogatni? Egyikben sem. Főleg ha jól áttételezik a váltóját. -
#3432 Lattam feltoltott benzinest,azzal is tisztaban vagyok, h dieselben a turbo miatt van ertelmes teljesitmeny. Mellesleg rosszul ertelmeztel valamit, mert nem a nagy sebessegrol, hanem a haladasrol volt szo. Diesel kevesebb valtasnal van ugyanott ahol egy benzin. Mondj egy benzinest ami 2800nal van 140nel es 1995bol van. Johetsz a feltoltessel de a dieselre rakunk turbot benzinre meg tobbnyire nem. Ez van. Hozzatennem, h miafszom ez a nagy lekezeles az en hszeimben nem volt.