3671
DIESEL vs BENZIN
-
DJ BP #1549 súlyosabb gond nem volt még vele? csak mert ugye sok fikzást hallok róla -
#1548 Jah. -
DJ BP #1547 Fateré a gép? csak tipp :) -
#1546 Igen, én mondtam. Hazudok. Fogalmam nincs semmiről.
Teszt.
A kisebb benzinessel egyezõen 2,2 liter hengerûrtartalmú dízelmotor 136 lóerõs teljesítménye tökéletesen elegendõ a testes kasztni mozgatásához, a kétezres fordulattól „feszülõ”, közel 320 Nm nyomaték pedig kiváló rugalmasságról gondoskodik. Számokban kifejezve 11 másodperc alatt érhetõ el a 100 km/órás tempó, a végsebesség 200 feletti (205 km/h).
A fogyasztás – ekkora autó esetében – szinte nevetségesen alacsony. Városban 7,5-8,5, autóúton 5,5 litert mértünk, a vegyes átlagunk nem érte el a 7 litert, így a 80 literes üzemanyagtartályt figyelembe véve akár városban is megtehetõ ezer kilométer.
Végsebesség 205km/h (Én óra szerint néztem, úgy meg több volt, de legyen akkor ennyi)
Itt meg a verda a 4 sebességes automatával
-
DJ BP #1545 ja oké, bocs
,,2003-as volt. Nem régi az."
De már nem adják a passathoz, így értem :D -
Borg #1544 2003-as volt. Nem régi az.
De egyébként létezett asszem 5 gangos ban is.
2 év alatt ment bele ~135 ezer km, és abból 90ezret én követtem el.
Szerintem valamelyik pesti kereskedésben van, mint "keveset futott" autó úgy 60k-val :D Bár már majdnem 1 éve nincs nálunk. -
DJ BP #1543 A régi 130 lovas? -
Borg #1542 Ezt ő mondta, nem én. -
Borg #1541 Nagy tévedés. 6-os. Meg a Touran is. -
DJ BP #1540 és a PD TDI Passatod? az is 5 gangos. Sztem az közelebb áll a témához, mint az a szívó :)) -
DJ BP #1539 hazudik akkor? -
#1538 Ja, bocs. Hazudok. -
DJ BP #1537 de akkor mivel magyarázod, hogy az 1,7-es dízet, meg az 1,6HDI-ket 5 ganggal adják? :) és tökéletesen működnek. Mert a nagyobb erőhöz elég 5 hosszabb fokozat is. Tehát a lényeg az, hogy feleljünk vásárlás előtt álló kollégának, hogy ha az 1,7-es dízelt választja, nem származik abból hátránya, hogy csak 5 gangos. Mert elkanyarodtunk :). Tehát melyiket érdemes választani? :) 1,3 6 ganggal, vagy 1,7 5 ganggal? Ez adott, hiába elemzünk mi hogy jó :) -
Borg #1536 Ez azért elég vicces, nem gondolod?
50-el már 3.ban megy, de 210-et is negyedikben... ennek az áttételezésére kiváncsi lennék azért.
Nekünk volt C190 mercink, 4 gangos váltóval (2.0 szívódízel). Azzal kb 140-at lehetett max megfutni autópályán, de már ott is kibaszottul pörgött, kényelmetlen volt. Mindamellett, hogy a gyorsulása kb egy roburéval vetekedett :D -
#1535 Nos. Van a családban egy 4 fokozatú automata váltóval szerelt dízel nagykategóriás autó. A harmadikat kapcsolja már 50-nél városban és a végsebességet (210kmh) negyedikben éri el. Mi a f*szomról beszélünk már megint? -
DJ BP #1534 mondom, hogy csak előtte hittem így :) -
Borg #1533 Ezzel nem értem mit szeretnél megmagyarázni.
Dízelben a 6. gang arra jó, hogy ne forogja szét magát a motor nagy sebességen, mert azt ugye a dízel nem viseli jól. Hiába tud elforogni 5000-ig neked 5-ben, és ott mész kb 170-180-al már, avval lenyomsz egy konstans 100km-t, és már viheted is generálra az autód. -
Borg #1532 Ez akkor lenne teljesen igaz, ha karburátoros benzinesed lenne.
Ugyanis a modern befecskendezős benzinesben az ECU szegényíti a keveréket, ahogy a fordulat nő, és a terhelés meg nem.
Magyarán a fordulatszám növekedésével itt már nem arányosan növekszik a fogyasztás, még ha növekszik is. A terhelést pedig ott nem a gyorsulás, hanem max a legellenállás leküzdése fogja jelenteni. -
Borg #1531 Igen, ezért tesznek is az újabb benzinesekbe 6gangos váltót. De ettől még nem szükségszerű hozzájuk, mint a dízelekben. -
DJ BP #1530 ehhez képest a szted nagy forgáshoz képest simán eléri a végsebességet 5.-ben is egy 6 fokozatú...
Ugye sok helyen hallod te is, hogy a 6. jót tesz a fogyasztásnak. Akkor hogy a túróba lehetséges az, hogy 6.-ban jobban is gyorsul? Hát fizikailag lehetetlen, hogy alacsonyabb fogyasztással még több erőt is kifejt a ugyanaz a motor... -
DJ BP #1529 de egyébként 4000km-en autópályán 130-150 km/h közötti tempóval nem volt vészesen nagy a 8,5-ös fogyasztás ehhez a pörgéshez képest (307 kombi 1,6)
Tehát attól hogy jobban forog, többet fog enni az autó persze, de nem olyan nagyon sokkal, mint ahogy én is hittem, -
#1528 Már hogy a frászba ne pörögne, az első öt fokozat maradhat totál olyan mint ha nem lenne hatodik, pöröghet ki a világból, de amikor már nagy nehezen felmászott utazótempóra, akkor jól jön, hogy kapcsol egy utolsót, amivel alacsonyabb fordulaton kevesebb fogyasztással tudja tartani a sebességet. Ezért van az, hogy sokszor nem hatodikban érik el a végsebességet. -
DJ BP #1527 igen, így van, de 180-190 az a 200 egy új alsó közép kombinál (307, Astra H, Focus, Octavia) -
DJ BP #1526 sztem jó az az 1,7-eshez. Autópályán számít ilyen erejű motornál a 6. fokozat leginkább, de nálunk jóval kevesebbet jár az átlaghasználó. Mellesleg erre azt tudom mondani, rengetegen ugye 1,6 kombikkal járnak 5 sebességgel, és teljesen jól elvannak, pedig közülük sok elég rövid váltójú ---> nagyon pörögnek -
#1525 Vicces, de igen :) -
#1524 És a maradék 2000 alatt eléri a 200-at? -
Borg #1523 Ezzel végülis egy hsz-ben ellent is mondtál magadnak.
Tegyél egy "kis lökettérfogatú nyomatékszegény" (tehát benzines) autóra 6 sebességes váltót. Fasza lesz, mert nem pörög majd, így nem is lesz nyomatéka se. Pedig pörögni legalább tudna.
Dízelre meg ne tegyél. Aztán gyorsítsál jól 50-ről 5-ben, de majd 120nál szépen le is forogja a 4000-ret, ami után kifejeled a szélvédőt, olyat veszít az erejéből. Mert az ugye alacsonyan adja a max nyomatékát, tehát van értelme egy 6. ganggal csökkentni a fordulatszámot. Míg pörögni meg ugye nem tud.
Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemes, amikor pályán 4500-at forog a dízel :D (és még nem is megy) -
DJ BP #1522 ezaz, autógyártókat sem értem, 1,6 benzinesekhez kéne leginkább a 6. fokozat, amik 130-nál 4 ezerrel pörögnek... -
#1521 Én a helyedben megfontolnék egy dízel golf 3-at
(nemtom ki emléxik még ;D ) -
#1520 Jah. Elengedhetetlen. Igaz, hogy a dízel speciel 5-ből is lazán kigyorsít 40ről és autópályatempónál is a benzines maximum felét forogja, de oda kell a 6 sebesség. Az kell. Mitöbb, elengedhetetlen.
A 6 sebesség kis lökettérfogatú, nyomatékszegény autókhoz kell(ha már arról beszélünk hol elengedhetetlen),hogy a nagyobb sebesség tartásánál ne pörögje ki a lelkét a motor.
Egy dízelhez elég lenne 3 fokozat mint a nagy amerikai vasaknál régen, ahol a hatalmas lökettérfogat által biztosított nyomatékból mindent megoldott a gép. -
Jobson #1519 ha 1.7 lenne akkor csak 5-ös váltó lenne -
Borg #1518 Hát akkor mindenképp jobb lenne az 1.7, ha ahhoz is 6speed váltó járna. Az egy dízelhez elengedhetetlen. -
Jobson #1517 nekünk jobban bejön a dízeles autó, mint a benzines. -
DJ BP #1516 megkérdezhetem nagyjábl mennyit mész 1 hónapban? Mert ha keveset, az 1,6 benzines megfontolandó. De ha kifejezetten szereted a dízelt, akkor maradj a dízelnél :) -
DJ BP #1515 látom 200 ezer, hát, ha neked ez belefér, jobb ha az 1,7-et választod, sztem kiforottabb motor, nincs úgy csúcsra járatva, meg ugye erősebb -
DJ BP #1514 mindenképp jobb az 1,7, attól függ mennyivel drágább? -
Jobson #1513 nekünk kényelmes. a motorra lennénk kiváncsiak.
és ha a kettőt nézzünk
1.3 90ló 6 sebesség
vagy
1.7 100ló 5 sebesség
akkor melyik a jobb? -
DJ BP #1512 egy G Astra-ban sokat ülök/tem, meg előző Zafirában, és nekem kényelmetlen a konkurenciához képest. Nem tudom, hogy mennyit javult azóta. Ha teheted ülj bele egybe vásárlás előtt hosszabb időre -
Jobson #1511 szerinted mennyit bír ez a motor? -
Borg #1510 1.3 dízelből jelenleg ez a legerősebb. Csúcsra van járatva teljesen, 18:1 kompresszió, 1600bar CR. A teljesítménye így már eléri egy modern 1.3 benzinesét, csak épp élettartamban messze nem lesz ott.