DIESEL vs BENZIN
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"Többet kéne másnaposnak lennem. Ilyenkor a legjobb a hajam...\"
én szeretem az audit (most azt hajtok), két éve bejött a hideg és csak 10 perc köszörülés után lehetett beindítani, már mindent átnéztem, minden jó volt. elvittem az audi szervízbe, gondoltam majd kimérik gépen. bent is volt az autó 3 órát a csarnokban, és már sztem a takarító is azt vizsgálta, de nem találták meg a hibát. vagyis elõkerült szervízmester géza, és közölt 3 lehetséges dolgot. megkérdeztem, h mi az esélye ennek? - kb 15%. és mibe fáj? - 150E hát finoman elküldtem mamához, h 15% esélye van a gyógyulásnak, és mindez potom 150E. aztán teljesen véletlenül összefutottam haverommal aki bontós fickó. beszélgettünk a bajomról, adott 1 tippet, mondta h másnap hozza is az alkatrészt mert van neki polcon. tegyem be, próba és ha ez a baj akkor fizessek (10E-t). egybként a 3 lehetséges közt ez is ott volt de nem mind1 h 10 v 150 😊)
hõfokadóról van szó ami meg is oldotta a gondot. ez az adó hivatott a motorvezérlõ elektronikának visszatolni a jeleket, és mivel pukkos volt így nem volt jel, nem mûködött a hidegindítás.
Különös ember a házmester: este sört iszik, reggel havat hány.
A helyett ha kinyögi a biztosító a pénz, Accord-ot fogok venni, nem kérdés. Arra nagyon kevés panaszt hallani..
a meterológia pontosabb...
megkérdezhetek vmit?
Neked van közöd, az anno BF-ben szereplõ és BF talikon is megismerhetõ Borg-hoz?
http://gaborszantai.co.uk/
tudod, ennyi az esélye annak is, hogy most Angelina Jolie mögötted áll: vagy ott áll vagy nem😊
a statisztika arra jó, hogy pár olyan embert lekössön, akik nem tudtak normális szakmát megtanulni😊
Aki magbízható autót akar, az vásároljon Toyotát, Hondát, Lexust, ill. vmelyik német gyártótól (kivéve VW, Opel, azokkal csak rossz tapasztalataim vannak). A többi márka felejtõs sztem.."
Kicsit olvasgass Totalcar Népítéletet...
Az összes szar, mert a fogyasztói társadalomnak készült😊
Fater 1.4-es Megane-jában, 10 éves korára volt egy vízpumpacsere, aztán ennyi...
Shaman barátom apjának az A6-osa többet állt szervízben, mint garázsban.
Nincs ilyen, hogy francia vagy német, esetleg japán: ha szart fogsz ki, akkor senkit nem érdekel a statisztika, mert beleestél abba a százalékba, ha meg jót, akkor hálás lehetsz - lehet ez BMW, Rötyó vagy Ronda sziVICC...😊
Mondjuk nekünk volt anno csíklámpás C190D (szívódízel) mercink, 4 sebességes váltó volt hozzá. Az nem gyorsult sehova sem, mert ugyanolyan hosszúak voltak a gangok, csak egyszerûen le volt spórolva róla az 5. Autópályán rendesen kényelmetlen is volt.
na, ezt megnéztem volna a négysebességes Ladámban😊))
Igy lehet ekvivalens, ha egy autóban van 3000 fordulatn 500nm, vagy 6000 fordulaton 250. (dízel vs benzin)
(bár úgyis lesz, aki megint megmagyarázza, hogy csak a nyomaték kell...)
Egyetlen dolgot felejtettél ki, ami még nagyon fontos paramétere a benzin vs diesel vitának, az pedig a váltó. Ugyanis azt, hogy 80-120-ban a dízel jeleskedik, 2 dolognak köszönheti, és ezekbõl egyik sem az, hogy dízel.
1. A váltója 5-ben pontosan a töltési tartományban tartja a fordulatszámot 80-120 között. (fel is irhatjuk a turbo számlájára, ami viszont benzines turbónál is ugyanigy meglehetne)
2. A balfasz standard szerint MINDEN autóban 5-ben tesztelik a 80-120-at. A magyarázat szerint, mert az a kényelmes, ha nem kell visszaváltani. De csókolom, a benzinesben sem váltok vissza, mert eleve nem vagyok még 5-ben (de 4-ben sem).
És ez a benzines autó fiaskója. Mert ott jellemzõen 3-ban, vagy méginkább 2-3-ban van a motor a teljesítménycsúcs közelében, vagyis ott fogja a legjobbat gyorsulni 80-120 között, akár még SOKKAL jobbat is, mint egy dízel. De mégis 5-ben tesztelik.
ne 1.5-ös dízellel hasonlítsd, hanem 3000-sel😊
megint csak a pörgetni vágyás/nem vágyás kérdése maradt csak.
Kis autóban kevesebb a hangszigetelés, ergo jobban is fog kerregni. Plusz, nem teszik alá minden esetben azt a jó 6 gangos, vagy automata váltót, amivel a dízel egyben kényelmesen, ÉS dinamikusan is használható. Ami utóbbihoz ugye még a teljesítménye sincs meg.
Kényelmes abból a szempontból, hogy nem kell pörgetni. De ha kényelmesen vezet az ember, akkor a benzinest se pörgeti. Ott pedig az sokkal kultúráltabban jár. (plusz az egyszer N kezébõl nem szabja ki az autót a hirtelen nyomaték, ami ugye benzinesnél szép fokozatosan ébred csak)
Downhill!!
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Aki magbízható autót akar, az vásároljon Toyotát, Hondát, Lexust, ill. vmelyik német gyártótól (kivéve VW, Opel, azokkal csak rossz tapasztalataim vannak). A többi márka felejtõs sztem..
és persze ezek úgyis olyan dolgok amiket csak akkor lehet elkerülni, ha légkondicionált garázsba áll az autó ... magyarul nem használódik el. aki jár az autóval annak áldoznia kell rá. néha még itt ott 1 kis fényezés javítást is, mert ahoz se sok kell.
Igen, csak a %-os esélye nem mindegy, mert ott bazinagy különbség van a kettõ között. Nem beszélve arról, ha éppenpont pözsó dízelben gondolkozunk.
Szal én inkább a dízel híve vagyok, a benzines az maradjon a fiatal vagánykodó suhancoknak (na jó, sor6-tól felfelé én is bevállalnám), igaz, ha nagyon sok pénzem lenne, egy V12 bújna meg a motorháztetõ alatt futási kultúra miatt, illetve egy böszme nagy V8-as a hangzás miatt. 😊
Tudományosra fordítva a szót:
A dízel- és benzinmotorok "teljesítményét", a lóerõk és a newtonméterek számával jellemezzük. E kettõbõl legtöbbünk megelégszik elõbbi ismeretével. De mi a fene az a lóerõ egyáltalán? És mi a frászkarika a nyomaték? Túlságosan bonyolult a válasz, és a végeredmény mindig ugyanaz. Annál jobb, minél több van mindkettõbõl.
Azonos teljesítmény esetén két motor közül az a gyorsabb, és az tûnik erõsebbnek, amelyikben több newtonméter van, tehát szeretjük a nagy nyomatékot. Az is elõfordul, hogy egy nyomatékosabb dízelmotor rugalmasabb egy nála jóval erõsebb benzinesnél. Ezért van, hogy egy 330-as dízel BMW lenyom egy nála könnyebb, és 50 lóerõvel erõsebb Porsche 911-est is, a 80-120 km/órás rugalmassági tesztben.
A valóságban akkor jó a nyomaték, ha már a pincébõl húz, tehát minél alacsonyabb fordulat mellett rendelkezésre áll, ez a dízelek jellemzõje. Ettõl tûnik erõsnek és ettõl kényelmes. A benzinesek ebben nem jeleskednek, hacsak nem egy ötliteres motorról van szó, de dízelben ugyanezt tudja egy háromliteres is, töredék fogyasztással.
Ellentmondásnak tûnhet, hogy a sportkocsik mind magas fordulat mellett adják le maximális nyomatékukat. Ennek oka az, hogy ha nagy teljesítményt szeretnénk elérni akkor adott motorjellemzõk mellett a legegyszerûbben a fordulatszám növelésével növelhetõ a csúcsteljesítmény. Viszont a belsõégésû motorok fizikájából adódóan a nagy fordulatra hangolt (azaz nagy fordulatot tûrõ és ott jól mûködõ) motorok kis fordulaton kevésbé mûködnek jól. Jó esetben, a nyomaték jelentõs hányada már kis fordulaton is adott lehet.
A klasszikus sportosság viszont nem nyomaték kérdése, egy pörgõs benzines sokkal sportosabbnak hathat függetlenül a menetteljesítményektõl, bár nyomatékban nem ér fel egy dízelhez. Mostanában kezdenek divatba jönni a sportos dízelmodellek, de ezek kevésbé elégítik ki a benzingõzre éhes rajongókat.
------
Forgatónyomaték (M): Akkor lép fel ha egy testre ható erõ, vagy erõrendszer eredõjének hatásvonala nem megy át a test tömegközéppontján. A forgatónyomaték nagysága megegyezik az erõ és az erõ karjának (az erõ hatásvonala és a forgáspont közötti legkisebb távolság) szorzatával. Mértékegysége: Nm
M= F x k
F: erõ, vagy erõrendszer eredõje
k: az erõ karja
Teljesítmény (P): idõegységre esõ munkavégzés, vagy más megfogalmazásban a munkavégzés "sebessége" Mértékegysége: W, kW
A valóságban a munkát végzõ erõhatás általában nem állandó, hanem változik, (a motorokban mûködés közben mindig), ezért a gyakorlatban a változó erõk teljesítményét használják.
Változó erõ átlagteljesítménye, vagy a motoroknál egyszerûen teljesítmény, annak az állandó erõvel történõ munkavégzésnek a teljesítményével egyenlõ, amellyel ugyanannyi idõ alatt ugyanakkora a munkavégzés, mint a változó erõvel
P = M x 2∏ x n
n = fordulatszám
A legfontosabb összefüggés, hogy a teljesítmény a forgatónyomaték és a fordulatszám szorzatából adódik. Az is látszik, hogy a teljesítmény hivatalos mértékegység a watt/kilowatt, nem a lóerõ. Ahhoz, hogy ezt megkapjuk a kW-ot 1,36-al kell beszoroznunk. Figyelem a forgalmiban is kW-ban van megadva a teljesítmény!
Tehát a teljesítmény a forgatónyomatéktól függ, de mitõl függ a forgatónyomaték? A forgatónyomaték (és így a lóerõk számának) fõ meghatározója a motor lökettérfogata és a hengerben lezajló égés minõsége. Az utóbbi millió marha bonyolult tényezõtõl függ, ennek boncolgatástól kíméljük meg magunkat. Azt tudjuk, hogy a dízelben nagyobb a nyomaték, mint a benzinesben, a turbó motorokban, ezen belül is a dízelben pedig a legnagyobb.
------
Általában tehát elmondható, hogy aki különösebb erõlködés nélkül kényelmesen szeretne közlekedni, akár gyorsan, akár lassan, az jobban jár, ha a maximális nyomatékra figyel.
Ha sok van nyomatékból, kevesebbet kell váltanunk, a nagy luxusautók pedig sportautókat megszégyenítõ sebességgel gyorsulnak. Ha ilyenre vágyunk, vegyünk modern dízelt, vagy egy 5 literes benzintemetõt.
Aki szereti a nagy fordulaton visító benzinmotor hangját és folyton matatni akar a váltóval, annak egy pörgõs benzinmotorra van szüksége, õ a lóerõk szerelmese. Klasszikus autójuk a Honda vagy Porsche, rosszabb esetben a nyolcszázas Chevy Matiz. <#buck>#buck>
Valamint ne feledjétek:

itt van Schumi világverõ, tökéletesen megbízható Ferrarija - akkor romlott el, mikor leginkább senki nem gondolta volna...
benzínesben is bedögölhet többszázezres alkatrész, éppígy dízelben is - ez van, ezt kell elfogadni, akinek nem tetszik vegyen BKV bérletet (Combino is bedöglik, de azt nem Te fizeted)
de akárhogy is agyalunk ezen, semmiképp nem tudom figyelmen kívül hagyni ezt a kis okosságot. pár hete rendeltek elõttem 2002. 1.9 PDTDI passat szivattyút.
ezeket csak a külömbségek kiszámolása miatt írtam be. egyértelmû h autóvásárláskor nem szabad ilyen adatok szerint választani.
nagyon kevés alsókategóriásban van jó dízel motor, és talán itt lehet észrevenni legjobban az árkülönbözetet...
1bként én nagyon benzinpárti vagyok, most mégis dieselt fogok venni. csupán csak azért mert cserélnem mindenképp kell autót nagyobbra (áruszállítás miatt) és az áruszállítás hozza is magával, h miért dieselt. az is megvan, h mi lesz ez az autó Opel Vivaro v. Renault Trafic 6 személyes.
azzal felesleges takarózni a diesel tulajoknak 1bként h drágábban tudják eladni, mert az autó ugyanannyit amortizálódik mint az ugyanolyan benzines, csak eleve magasabb az indulóára.
szal az okosság h mind2nek van elõnye és hátránya. a diesel gazdaságosabb addig amíg nem kell a motorba belenyúlni, a benzines pedig akkor hozza ki a fogyasztásba ölt forintok külömbözetét.
1.4 HDI 206 vs 1.4 benzines 206
A vételárkor rögtön elhasaltunk 500e Ft-ot.
Az átlagfogyasztás 4.3 vs 6.3. Magyarán 100km-enként átlag 2 literrel többet eszik a benzines.
Vegyünk 4 évet, az átlagember belerak 15-20k-t évente, maradjunk átlag 18ekm-nél/év. Az 72000km a 4 év alatt. Osszuk le 100-al, az 720.
720x4,3=3096 liter dízel, szorozva 265-tel -> 820.440Ft
720x6,3=4536 liter benzin, szorozva 260-nal -> 1.179.360Ft
A különbség tehát 358.920Ft a dízel javára, ami az üzemanyagköltséget illeti.
Tegyük fel, hogy a szervizelés költségében ennyi idõ alatt még nem jelentkezik jelentõs különbség.
Levonva a vételárból, a dízel autó tehát 4 év után még mindíg 141.080Ft-tal többe van.
Amortizáció? Eladási ár?
Nézzük a használt 4 éves P206 kínálatot
benzinesek: átlagosan 1.620.000Ft-ért mennek (lol)
dízelek: átlagosan 1.750.000Ft-ért mennek (lol)
Tehát KB! 130.000Ft-tal kevesebbet bukunk a dízelen, ha eladjuk, SZEMBEN AZ 500e FT-os VÉTELÁR TÖBBLETTEL.
Számoljuk ki hol tartunk: 141.080-130.000= 11.080Ft-tal még mindig elõnyben van a benzines. És mivel is kaptunk többet a dízellel?
"jaj, mama, ha elromlik, akkor mi lesz???"
nem romlik el, ki az a hülye, aki így vesz autót, hogy az alkatrészeket nézni?
a fényképezõgép váz, amit használok 800k, ha úgy állok hozzá, hogy "jaj, mi lesz ha besz*rik és drága a szervíz", akkor az életben nem lépek túl a zsebgépek korlátain...
Minek iszol drága piákat, ha valahol kijön belõled? Minek veszel ingatlant, ha csak költeni kell rá, ráadásul mostanában az értékét is éppen tartja???
Ennyi baromságot gondoltam én is, míg nem használtam egy jó dízelautót - semmivel nem voltam különb...
Nekem a dízel autó kb. havi 20e-t hagy a zsebemben, ez azt jelenti, hogy 3 év alatt megvan az árkülönbség, kb. ennyi ideig van nálam az autó - és itt jön a poén: drágábban adom el, mint az azonos lökettérfogatú/teljesítményû benzinest ugyanennyi használat után...
feeling: 2.0-es dCi Laguna Initiale mennyivel kevesebb érzést jelent, mint a szintén 2.0-es benzínes turbós? a Dízel csak 5 LE-vel több, és kevesebb, mint 600e-rel, de a nyomatékban lévõ diferenciát zongorázni lehet, a fogyasztásról, csendes erõteljes menetteljesítményrõl nem beszélve...
Akik nagy, erõs, dinamikus autókat vesznek: BMW, Audi, Mercedes - miért dízelt vesznek? Nekik nem kell spórolni és fogyasztást nézni...
Egyszerû a válasz: mert jobb, mindenben...
Ráadásul a benzínes meghibásodási aránya is nagyobb, lehet példálózni "szomszéd fiának a cégének a fõnökének a kutyájától" hallotta valaki, hogy a k*rva drága X5-öst lekellett vontatni az M3-ról...
Ja, kérem be kell menni egy egyszerû szervízbe és megkérdezni a szakit: 16 éves II-es dízel Golf megbízhatóen elketyeg, a 10 éves Honda meg egy raklap ürülék - mert ez igazságot attól lehet hallani, aki keze között minde sz*r megfordul, nem az SG fórum nagyokosaitól (beleértve magam is)
Visszatérve az elejére: azokból az anti-dízelesekbõl ömlik a keserûség, akiknek még nem volt saját, szerethetõ dízelautójuk, még1×: semmivel nem voltam én sem jobb, de mióta kipróbáltam, havi 5000km-t belekergetek, azóta nekem nek kell dombnak felfelé nyöszörgõ, erõtlen nyamvadt benzínes...
szvsz
nagynyomású szivattyú : 397.127 Ft. -20% 317.701,6 Ft.
elosztó csõ : 184.003 Ft. -20% 147.202,4 Ft.
porlasztócsúcs : 119.871 Ft -20% 95.896,8 Ft
benzines 1.4 206 alkatrésze:
üzemanyagszivattyú : 62.059 FT. -20% 49.647,2 Ft.
befecskendezõ szelep : 26.738 Ft. -20% 21.390,4 Ft.
forrás bardiauto.hu
a 20% árakat csak azért írtam oda mert a szerelõknek kb ennyi kedvezményük van a vásárlásra ... aszt v odaadja a tulajnak v nem.
Ja es sokat kell jarni vele hetvegi autozasra felesleges a dizel , volt mar sok ilyen ossze hasonlito teszt hogy mikor terul meg a dizel vs benzines arkulombseg hat max kisatunal de ott is kb 130e kilometer korul.
Diesel= olcso fontartassal brutalis teljesitmeny 0 feeling😊
Benzin= draga de van feeling😊
BF2 Topik #100001, Forgotten Hope2 #500, Cod4 #8001 #10001 hsz-ének EGYETLEN boldog fulajdonosa! :P xfire: zolli74 KabeLegény és Jag :D Hogy mi a béefes szeretet? Ez: B3 nyádat!!!négy
(asszem <#idiota>#idiota>)
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
MSN:[email protected] | http://walaki.deviantart.com/ | japánautóbuzi™ HUNAKAMO drift.racing | www.drifter.hu
Nagy általánosságban tehát, ha nem utazunk túl sokat havonta, akkor semmiképpen sem éri meg dízelt venni! Ha viszont utazunk annyit, hogy a költségek átbillenjenek a dízel javára, még akkor is megfontolandó, hogy valóban hosszú távon ki tudjuk-e majd használni ezt az elõnyt!
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
bmw 10-12 liter
merci 12-14 liter
az alfa a legpörgõsebb, mert nagyon könnyû a többihez képest de jobban pattog, hosszabb távon a nagyobbak kényelmesebbek, fekszik az utat.
Nem vennék népautót dízelben, csak hogy 1-2 ezerrel kevesebbe fájjon egy pesti út mondjuk.
Miért az a legfontosabb szempont egy autónál (fõleg jó ideje pár forintos dízel/benzin árkülönbségnél), hogy 'jajistenem nehogy párszáz forinttal drágábban tegyem meg u.azt az utat'?
Vagy a mégjobbak: tökömtudja milyen táblázat szerint az egyik 1 másodperccel jobban gyorsul, ebbõl kiindulva dicsõítjük az egyiket, vagy a másikat.
#1339: mert legtöbbet ilyen géppel járok
törpe és rohadék
Aki vadállatot csinál magából, megszabadul az emberi lét fájdalmától.
Amúgy az 1.9 TDI Touranunkat is meg kellett menteni már autópályáról, 7000km-es korában kigyulladt az olaj jelzõ, és meg is állt. Elfogyott belõle.
Az airbaggel 4x volt eddig szervizben, most utoljára felajánlották, hogy KIIKTATJÁK a szenzorát, hogy ne jelezzen. Lol! Elvitettük pestre, és ott csinálták meg végül.
A Passatomnak ilyen bajai nem voltak, csak egyszer autópályán satuféktõl szétszakadt a fékbetét bal elöl, és vele együtt a szenzor meg minden szar. Utána ott kukorékolt nekem hazáig. Ja, meg gázadásra mindig jobbra húzott ki. A szerviz válasza: "Minden asszimetrikus féltengelyû autó húz valamerre." (! - lol) Amugy ment mint a golyo. Egyszer 300km-t jöttem haza autópályán, 170-190 között. 12.5 liter lett a fogyasztása.
Az 1.9 szívó partnerünk ilyen szempontból a legjobb eddig. 34 ezer km van benne, és eddig olyan baja még nem volt, amitõl megállt volna. Persze nincs is mitõl, hisz ha nyomom se megy. Igaz, az összes biztonsági övet, teljes hátsó üléssort, vezetõülést, és a fél mûszerfalat kicserélték már benne. ("rendkívül tartós hasznongépjármû") Ja és a váltója a legjobb. Kb mint amikor a méteres nyelû wc pumpát használod. Hogy melyik gangban van éppen, azt max a fordulatszámból lehet saccolni.
A 2.5 TDI A6 Avanton eddig 2x cseréltek turbot garban, még az elsõ 2 évében. Más hibáról nemtok. A Saab 3.0TID eddig hibátlan. Az X3 3.0d 2 hónaposan azzal indított, hogy az elsõ -15 fokos reggelen nem indult be 😄DD Mindössze az akksi volt a gond, de akkor is valahol a vicc kategória. Apropó hideg. A Passatomat szerettem ilyen szempontból. Annó sokat voltam vele az osztrák hegyekben. Nos ott télen, völgyben simán van reggelente -25 -30 fok, mielõtt világosodni kezd. A Passat pöccre indult, 100ból 100x! Viszont olyan szerencsétlen volt, hogy ahonnan elindultam, mindig egybõl egy elég húzós emelkedõn kellet kijutnom, kb 1km hosszan. Alig birt felmenni 😊 Ha nem melegítettem legalább negyed órát elõtte, akkor iszonyat erõtlen volt, 2-ben 30-al másztam fel a dombon mindig, míg a többi (már bemelegített) autó elõzgetett szorgalmasan, simán 90-el... Persze normál körülmények között egy 100le-s benzines simán megmássza 5-ben azt az emelkedõt (meg a passat is).