3671
DIESEL vs BENZIN
-
#1991 Ezekkel a csoda dízelekkel sem csupa öröm az élet.Citroen C3 porlasztó /hdi/ darabja 120 ezer,az 480000.Sorra mennek gajra!Így nehéz spórolni! -
#1990 avensis nem megbizhato? mirol beszelsz? ami toyota az megbizhato... ugyhogy ezzel nincs gond, es az ara hidd el a tobbihez kepest rendben van... -
DJ BP #1989 Viszont egyre inkább érdekelnek engem is a dízelautók, főleg úgy, hogy a menetteljesítményeik már megközelítik a hasonló lökettérfogatú szívóbenzinesekét.
A turbo miatt lelépi már -
#1988 Na ez jó topik. Alig volt alattam párszor dízelüzemű kocsi, de amikor igen, akkor nagyon tetszett, hogy úgy is húz, hogy nem kell pörgetni (turbósak voltak).
Az, hogy lassan melegszik be, kifejezetten nem tetszik. A hangja kifejezetten nem tetszik. Viszont az, hogy telepakolva is kb úgy megy, mint üresen, ellentétben a benzinesekkel, na az nagyon tetszik. Viszont az, hogy pofátlanul többe kerülnek, mint egy benzines, az megint csak nem tetszik.
Egy kis Renault Kangoo-t használtam régebben, halál nyugisan lehetett vele menni.
Aztán egy Toyota Avensis-hez volt szerencsém (d4d 150LE változat) egy tesztvezetésen. Na az a kocsi egy jófajta autó volt. Indítok..mi ez? Lefulladt a zsírúj dízel? Nézem a műszerfalat...alapjáraton van...hm, vibrációk, motorhang semmi!
Érdekes...kicsit rálépek a gázra, hogy megnézzem, ez igaz-e. Hát nagyon finom mormogást hallani elölről. Hümmögök rendesen. Én ahhoz voltam szokva, hogy a dízel csörög-zörög a benzineshez képest. De ebben elég jó volt a zajszigetelés az utastér felé, és a motorjának hangja sem az az Audi dízel.
Elindulunk, hát simán megy. Nagyon is simán, minden kézre esik, kényelmes, pontos. Elsőre olyan, mintha rámöntötték volna. (Amúgy régen vezettem Camry-t, és az is hasonlóan kényelmes, és könnyen vezethető volt.) Szépen megyek kb 40-nel, negyedikesben kis kanyarban odalépek, és rendesen elkezdett gyorsulni. Jó, nem akarta kitépni a kormányt a kezemből, de nagyon kulturáltan, viszont határozottan elkezdett húzni. Szóval amolyan félig-beleszerettem akkor. Aztán több embertől is hallottam, hogy az Avensis nem épp a megbízhatóság mintaképe. Rádaásul eléggé drága is volt ezzel a jófajta dízelmotorral.
A szívóbenzinesekben még nem csalódtam. Általában tűrhetően mennek, szép hangjuk van magasabb fordulaton. Viszont egyre inkább érdekelnek engem is a dízelautók, főleg úgy, hogy a menetteljesítményeik már megközelítik a hasonló lökettérfogatú szívóbenzinesekét.
Van valakinek a chip-tuningos TDI-k (Golfok, Passatok, stb) élettartamával kapcsolatosan infoja? -
DJ BP #1987 engem nem izgat :) -
#1986 Marad a jó kis Tesco és Auchan benzin vagy nekik is a MOL szállít? -
Borg #1985 Pontosabban a MOL kínálatában.
Szal ahol ezentúl is lesz, ott legalább biztosak lehetünk benne, hogy nem MOL "minőség". -
#1984 Megszűnik a 98-as benzin... -
DJ BP #1983 ha 90-100 között mész és nem akarsz versenyezni teljesen jó :) -
#1982 amúgy a VTG miatt van persze..:) -
#1981 hát a benzineséről beszélek:DDDD -
Borg #1980 Olyannyira leegyszerűsítetted a dolgot, hogy ez igy megint nem igaz :)
Pl a D16Z6 motornak 90mm-es lökete van, és mégis leforog 7500-ig :)
A dologból annyi igaz, hogy tartósra nehéz megtervezni hosszú lökettel, mert a gyűrűk igénybevétele nagyobb. Hamarabb elkopnak.
Az S2000 motorja pedig pl 84mm lökethosszú. Ez sem éppen rövid.
Az alacsony sebességnek semmiköze a nyomatékhoz. Max úgy lenne igaz a mondat, hogy "viszonylag alacsony fordulatszámon létrejövő gyorsuláshoz inkább számít a nyomaték, mert ha nagyobb nyomaték tartozik az alacsony fordulatszámhoz, akkor nagyobb a teljesitmény is.". -
n003 #1979 szép tudományosan megfogalmaztad :DD de most felejsd el a turbót csak simán egy atmoszférikus motort nézz ha adott mondjuk egy tervezési feladat hogy kell csinálnod egy 2litykós 4hengeres motort adott a szelepszám/szelepméret tehát semmi mást nem tervezhecc mint a löket-furat arányt ;)) mit csinálsz? hosszúlöketű ami kisebb fordulatot érhet el viszont nyomatékos vagy rövidlöketüt ami jobban pörög így több LE jön ki belőle viszont kisebb a teljesítménye!!? és elérünk arra a pontra ahol a szépen felépített elméletek maradnak elméletek és a tapasztalati út marad
szal elérünk oda hogy tök más motort kell építeni ha nem számít a nagy sebesség viszont azt hamar érje el mintha a gyorsulás kárára a nagy végsebesség elérése a cél
ezért mondtam hogy szerintem, viszonylag alacsony sebességen létrejövő gyorsuláshoz inkább számít a nyomaték és nem a teljesítmény
jójó tom már megint leegyszerűsítettem a dolgot :)) -
Borg #1978 De nem attól hogy dízel, hanem attól, hogy változó geometriás duplaturbó van rajta... majd tedd rá egy benzinesre ugyanezt, és nyilatkozz melyik megy jobban :) -
Borg #1977 Hogynepersze...
Mondjuk érdekes, hogy a 93-as Carina 2.0i gyári adata 9sec 100-ra :D Nem is értem minek gyártottak ilyet akkor, ha az 1.6 is hozza ezt :D -
#1976 Apropó BMW
730D márkaszervízben oljcsere
csak az olaj ára a számlán 67.000 Ft
durva lehúzás... -
#1975 aszondja raktak bele 760Li motort 2 turbót meg nos-t................ xD -
#1974 "mondom lehet apuek csinaltak vele valamit"
majd kérdezd meg,hogy pontosan mit csináltak vele.. -
#1973 5,5 alatt 100-ra . fasza traktor mi?:DDD
-
#1972 levideozom majd a gyorsulast, dögöljek meg -
#1971 Borgal ne vitatkozz csak ha megdönthetetlen bizonyítékod van:D
-
#1970 akár egy új traktor:) -
#1969 na a a BMW-nek viszont 400 nm 1300-as fordulattól -
#1968 hallod beszarok te milyen okos vagy! mindjá megmondja h nincs ilyen :D:D:D
nézz utána jobban és majd rájössz h van 116lovas is... de mind1. beleulnel vezetned, erezned h nem 11 meg 12 masodperc, hidd el sok autot vezettem mar... -
Borg #1967 A dízel csak azért viszi érzetre jobban a nehezebb kasznit, mert alacsony fordulaton nagyobb a teljesítménye (de ez sem a dízel, hanem a turbó miatt).
Egy szívó benziens 90LE, leforgatva, és egy td 90LE közepes fordulatról ugyanugy fogja meghúzni az autódat. Max a td-ben kényelmesebb kiautózni, mert nem kell annyira forgatni. -
n003 #1966 a picasso kicsit limbóhintósabb ezáltal nem egy kanyarművész viszont Sokkal nagyobb a beltere érzetre is és számok alapján is mint a ford
90 ló szerintem bőven elég kis hazánkban és egy málházós autóba úgyis a nyomaték fontos hogy el tudj indúlni és nem az hogy az autópályán villogtasd az előtted kullogókat -
Borg #1965 És stopperrel mérted, mi? :D
+7LE sem hoz neked 3-4s-ot. De semmilyen pöckölés se túlzottan. Főleg nem úgy, hogy a gyári adatnál még jóval nehezebb is volt a kocsi.
Amúgy Carinából nincs 1.6 Si. De még a 114LE se nagyon. 99 és 107LE-s 1.6-os van a 92-től kezdődő szériában. -
Borg #1964 Ez igy ebben a formában nem igaz.
A LE, amit megadnak az autóknál a csúcsteljesítményt jelöli.
Viszont attól még a teljesítménye az autónak nem csak a csúcson van.
Magyarán amikor te csak fél fordulaton használod az autódat, akkor is van egy teljesítménye. Benzinesnél ez többé kevésbé lineárisan nő a fordulatszámmal.
Nem mondhatsz olyat, hogy csak a nyomaték fontos a gyorsuláshoz, mert fordulatszám nélkül semmit nem ér. A nyomaték és a fordulatszám szorzata meg a teljesítmény, vagyis ezesetben az aktuális LE, avagy a pillanatnyi fordulatszámhoz tartozó pillanatnyi teljesítmény. Az autó gyorsulását pedig a pillanatnyi teljesítmény és az áttételből adódó vonóerő, valamint a súly, és egyéb ellenállások határozzák meg.
0-100-ra te ugyanúgy teljesítményből gyorsulsz, mint 150 felett. A különbség max annyi, hogy 1-esben amíg mozgásba jön az autó, addig a fordulatszám alsó tartományából kell felpörögjön, ahol nincs nagy teljesítmény. Ezért az 1-esben rollout gyengébb, egy azonos tömegű szívómotornál, mivel a turbós pl már 2-2500-tól jól tölti. Viszont az meg elforgatja neked jól a kerekeket, ezért gyakorlatban egy azonos csúcsteljesítményű turbós még nem fog jobbat menni 100-ra.
Viszont amint leforgattad egyesben leszabályzásra, egyből max teljesítményen gyorsulhatsz végig a szívóval.
150 felett azért kell a LE, mert ott jelentős légellenállást kell leküzdeni. Olyan, mintha az autód súlya kezdene el növekedni, akár kétszeresére is. Sokkal nagyobb teljesítmény, és persze sokkal több nafta is kell hozzá, hogy onnantól értelmes gyorsulást mutasson fel egy autó. Nem beszélve arról, ha rendes sportkocsiról van szó, akkor a spoilerezés még plusz leszorítóerőt, vagyis súlyt generál nagy sebességen.
Az enyém pl 7200-nál szabályoz. A teljesítménycsúcsa 6000-nél van, a nyomatékcsúcsa pedig 4750-nél. Ez azt jelenti, hogy 4750-nél a legnagyobb a nyomatékom, onnantól már lefelé ível (bár csak picit) a görbe. Viszont hiába ível lefelé a nyomatékgörbe, a teljesítmény egészen 6000-ig folyamatosan tovább nő, mivel nő a fordulatszám. És ugye a szorzatban a nyomaték hiába csökken pár százalékot, ha a fordulatszám közben sokkal nagyobb ütemben nő. Márpedig szívó benzinesben a nyomaték a teljes fordulatszámtartományban minimum 80%-ban kiautózható! Míg pl egy turbódízelnél a csúcsnyomaték van ugye agyonhypeolva, holott azt csak a teljes fordualtszámtartománynak ha a 10%-ában le tudja adni.. (kivéve az újabb, többturbós, vagy változó geometriásokat) A szorzat eredménye (=pillanatnyi gyorsítóteljesítmény) is nőni fog tehát.
1-es, elrajtolok 3500-4000-ről durván, hogy még ne forgassa el a kerekeket (sacc lehet max 50-60LE tehát amiről indul). Leforgatom 7200-ig, és váltok kettesbe, ekkor nem esik 5000 alá a fordulat, tehát a nyomatékcsúcs felettről tudok továbbgyorsulni. Megtehetném, hogy csak 6000-ig forgatom le, hiszen onnan már úgysem nő a teljesítmény. De akkor váltás után a fordulatszám lejjebb esne, ahol már kisebb a teljesítmény. Szal ezért kell leforgatni maxig. Nade ez már részletkérdés. -
Jobson #1963 sziasztok !
a 90lovas dízel c-max vagy picasso milyen lehet? tudom, hogy nem egy versenygép, de hétköznapi használatra megfelelhet.
köszi -
#1962 ez Si nem XLi és asszem gyari adat 116 paci vagy kicsit több, es mondom hogy valszleg van 1-2 dolog allitva rajta
de nem kell elhinni, én tudom mert vezetem :D -
Borg #1961 2.0 240LE/208Nm
2.2 240LE/220Nm -
Borg #1960 Ha az egy Carina GT volt, esetleg a 4A-GELU motorral, akkor még el is hinném.
Ez ugye 1.6, sor4, 20 szelep (hengerenként 5), és VVT. 160-165LE-t tudott, JAPÁNBAN. Mivel belpiacos motor volt, csak ott tudta, és ott is csak top benyával...
Akkor nézzük azt, amit itt is lehetett kapni.
Carina 1.6 XLI, 92-97.
107LE.
0-100= 11.4s. Ez ugye féltankkal, és egy 80 kilós vezetővel mért gyorsulás a szabvány szerint.
Namost te erre még ráteszel fél tankot, meg még egy embert, akkor benyalhatsz a tojotának, ha egyátalán 12-13 alatt megfutja :)
Nem 9.
A menetkész tömege (sofőrrel) ráadásul 1110kg, ami elég kevés, tehát könnyíteni sem nagyon lehet rajta. -
#1959 igen?? esetleg a quattro miatt, de mondjuk azt se tudom hogy az új a5-nek mennyi a súlya...mert hogy a bmw dízele erősebb az biztos, akkor valószínüleg könnyebb. -
#1958 Lóerőbe erős, pörgős..és a nyomatéka?:)
-
n003 #1957 ok így már értem :) és igaza van abban hogy a honda jobb atmoszférikus motorokat csinál bárkinél ;)
amúgy a 100as gyorsulásnál nem annyira a teljesítmény hanem a nyomaték fontos, a LE a végsebességhez fontos -
DJ BP #1956 mondjuk édekes Audi A5 sima 3.0TDI Quattro 5,9 alatt van százon :DD -
DJ BP #1955 arról beszél, hogy a Honda szívó 2 literese 242 lovat tud, miközben itt a tublaturbós 3 literes 306 lovastól vannak elájulva. :DDD (BMW vicc, szted miért írta? :D) -
n003 #1954 ezt honnan veszed? 320i adatlapja
150le a 2l-s, a 2,5-s meg 218, a 3l-s 258le-s
segíccséé mán me én nemtalálok "2 literes, turbó nélküli, 242 Ló" -
#1953 3 literes, dupla turbós, 306 Ló
2 literes, turbó nélküli, 242 Ló
ugyanmár BMW viccc -
#1952 a mésik meg hogy a BMW nem csak dízelbe, hanem benzinesbe is jó:) 3 literes, dupla turbós, 306 Ló:) Akkor az 5 lityis v10-esük, vagy a vadiúj v8-suk az m3-ba azért ott van a toppon