3671
DIESEL vs BENZIN
-
[Walaki]D`Lair #2071 Annak télleg szép hangja van belül, már én is próbáltam... -
#2070 Én is néztem common rail-t a vw csoportnál,de szerintem is csak egy v6-os van nekik ilyen /2065 hsz/-ua.A kétliteres az a megszokott pumpendüse motor.Vagy Pd vagy common rail,a két rendszer teljesen más /2062/. -
DJ BP #2069 pumpe düse rendszer van meg common rail rendszer. Nincs a common railben PD sztem :) -
#2068 mert PD elem a "befecskendező" -
DJ BP #2067 ne is mert kezét eltöröm :DDD -
#2066 Benzinkutas ne érjen az autóhoz -
DJ BP #2065 akkor miért írják 2,0 PD TDI-nek? :) Az új A5 Audi-ban fordul elő először, hogy csak CR lesz, tehát van még bőven pumpe düse a kínálatban :) -
#2064 hm, meg asszem a 2,5 ös is..talán még az 1,9 esek nem, nemtom,
mindegy, akkor rosszul tudtam, vagy rossz infóból szedtem.
msot akkor a legfejletebb TDI, milyen technika? piezo? -
Borg #2063 A 2 literes TDI már common-rail, sőt, jópár másik is. -
#2062 A common rail motoroknál a nagynyomású pumpától kell a piezókristályig vinni a nyomást,a sprintereken durrognak is a nyomócsövek.Már a pumpa és a visszacsapószelep legyártása is problémás,hdi-ken gyakran tönkremegy,akkor még ott van az elektromosan vezérelt piezószelep.A komoly elektronikai háttérről nem is beszélve.Az pd dízelnél a vezérműtengely megnyomja a dugattyút,az meg bespriccel a fúvókán-ennyi.Előbb utóbb a vw-nek is át kell térnie a common-rail-re szerintem. -
#2061 Akkor keményen jár!Ha ez különbség?Minnél nagyobb a befecskendezési nyomás,annál finomabb a járása pont fordítva mint írtad.A pumpendüse egy kis hengerben állítja elő a nyomást,itt sokkal könyebb bánni a 2000 bárral,mint egy közös nyomócsövesnél.A 2000 bartól nem kell hasra esni,az adagolófúvókát leggyakrabban traktoroknál és nagyobb hajomotoroknál használják ott ez nem ritka.Ha már a fejlettségét nézzük a common rail sokkal komolyabb technológia,és több is benne a lehetőség. -
#2060 nem azt mondtam hogy kopogós....akkor úgy fogalmazom hogy "keményen" jár.
És a honda és a Toyota dízele mennyivel fecskendez? ( nemtudom ) -
#2059 A 2000 bar-tól még nem lesz kopogós.A közvetlen befecskendezés miatt kopogósok a mai dízelek amit a common-rail motorok többszöri befecskendezéssel tompítanak.Az adagolófúvókásoknál ez nem lehetséges.A honda 2.2-es dízele,vagy a toyotáé igen csendes,kis adaggal előmelegített hengerbe fecskendeznek. -
#2058 Nem érted mért írtam mi?Nem lényeg. -
#2057 Hozzámvágják fillérekért mi? -
DJ BP #2056 Mért az tök jó hogy mások csak hallgassák a zakatolást
Fáj a fülednek?
Kormot szívod? ---> DPF
Xenon? ---> Ki beszélt erről?? -
#2055 amúgy érdekes, a PD TDI-knek van az az erősebb, "kopogósabb, élesebb" hangjunk...utánna néztem, azért van mert 2000 bar nyomással fecskendez, míg a többi fejlesztésű dízelek messze elmaradnak ( csak mert régebben volt róla szó hogy a pdtidi-knek csúnya a hangjuk) -
#2054 de tényleg..dízel autó, hát ennek nem jó a hangja !! ÉS?:) dízelnek sose lesz jó hangja..meg amúgy is, kívülről nem érdekel:) -
#2053 Mért az tök jó hogy mások csak hallgassák a zakatolást,hunyorogjanak a xenontól,szívják a kormot én meg ülök a csendben frankón szűrt klimatizált levegőben. -
DJ BP #2052 kit izgat kívül milyen? :D
Nem vagyok én feltűnési viszketegségű :) -
n003 #2051 és meghallgattad kívülről is?? :DD
mamár külön mérnök(ök) tervezeik meg az utastérbe bejutó hangokat (nopersze csak a presztizsmárkáknál, mert pl egy fiat albea szintűnél pont lesz*rják) -
DJ BP #2050 Tegnap ültem egy Volvo D5-ben, hát az nem semmi. Nemhogy nem kellemetlen a hangja belül, hanem még élvezet is hallgatni, komolyan :). Szóval ott nem tudom ki vesz benzinest -
#2049 Az isuzu a legjobb dízel az biztos!Én se tennék bele ilyen vékony olajat,főleg azért mert gyárilag 10w vagy 15w van tuti előírva.És ahogy öregszik a motor egyre vastagabb kell bele!Öreg dízelbe én 20w-50 olajat tennék. -
digital #2048 Turbo miatt a fullsynth-re esküszöm. Egyébként az autodata szerint valóban 10W-40 synt az előírás télleg, csak 10W-40-ben nem igazán találtam fullsynt olajat. Mobil special X synt-el hajtom, de többen mondták már, hogy korára való tekintettel legközelebb már Mobil special S semi-synt 10W-40 rakjak bele. -
Borg #2047 És minek teszel egy több mint 10-15 éves motorba ilyen vékony olajat?
Egy 10W-40-ből valszeg még ennyit se enne. -
digital #2046 Nekem egy ős-kamrás isuzu mocis autóm van,( Vectra-B 1.7 TD) már több mint 350e km futott és a mobil 5w-40-ből is csak 0.5- 1 lityit eszik 10000 km-en... Tök gyári minden rajt, bontatlan a moci, a porlasztó csúcsok az izzítók, turbó stb. mind eredeti. Csak a szíjak, görgők meg a termosztát lett cserélve. A vége jóval 180 felett van még mindig, és városban (Bp.) 5.9 a max fogyi, de országúton kényelmes tempóban (90-110) akár 4.5 is lehet. Ja, és mindig nem füstöl, zölden 0.7 a korom. Nem egy rakéta, de megy ha kell, 2200rpm felett.
Na, ez a tartós szétverhetetlen motor hiányzik a mostani dízelek palettájáról.Pedig egyszer kilukadt a karter és 20km mentem olaj nélkül vele. Imádom és csak is dízel! Akárki, akármit mond, ez egy ízig- vérig igazi tartós dízel, minden előnyével. (Egyébként a taxisok álma az isu, sokkal jobbnak tartják mint a mostani kihegyezett szervízigényes drága vasakat.)
Ilyen:
Vectra isu 1.7 TD -
toretto r34 #2045 tök felesleges bele tankolni az 1.2-es corsába. az oktánszám kompressziotürést jelent és nem hiszem hogy a corsadnak akkora kompresszioja lenne hogy olyat keljen tankolnod.
-
#2044 ott a . -
#2043 'És az is csak azért volt, mert ha tele van tankolva a pumpa könnyebben felkapja az anyagot, amikor alacsony fordulatról jól meg kell etesse benyával a motort".-itt kezdődött.Akkor értelmezd ezt! -
#2042 "Szerinted milyen autóval kell a 'lehető legalacsonyabb fordulatról gyorsítani"?" - szerintem nem úgy értette, hogy így KELL vezetni. Hanem hogy a benzines autók 2000-es fordulat alatt (ez a lehető legalacsonyabb fordulat) gyakorlatilag nyomatékszegények. Nyilván egy dízelhez (turbós) képest amúgy is, viszont a dízelekkel kényelmesen lehet úgy is közlekedni, hogy pl 1800-as fordulatszámon csak jobban lenyomod a gázpedált. Ezzel szemben a benzinessel keményen vissza kell kapcsolni, különben úgy gyorsul, mint a beteg csiga. (ne vagyük a V6/V8/stb motorokat)
Bár arról, hogy hol ébrednek a V10/V12 motorok, fingom sincs...MÉG!
"Egyébként az füllel is hallható,hogy megerősödik a kocsi hangja ha terheled." --- ezt az alacsony fordulatszámon való nagyobb gázadásra érted? Pl, ha 50-60-nal mész ötödikesben, és adsz egy öblöset? Mert olyankor elég beteg hangokat ad ki a motor. -
#2041 -
#2040 Egyébként az füllel is hallható,hogy megerősödik a kocsi hangja ha terheled. -
#2039 Alacsony fordulaton,nagy terhelésnél megnő a robbanási végnyomás,mert a dugattyú nehezebben nyomható le,és tovább is tart ellent,mint normál üzemben.A robbanási végnyomás annál nagyobb minnél nagyobb a fojtás.Persze a motor sűrítése az ugyanakkora mindíg-de itt nem arról volt szó. -
Borg #2038 Annak, hogy alacsony fordulaton megnövekedjen a gáznyomás a hengerben, semmi logikiai alapját nem látom. -
#2037 'lehető legalacsonyabb fordulatról gyorsítasz"-említetted,mire én 'amúgy"-megjegyeztem,hogy ez teszi tönkre a hengerfejtömítést.Alacsony fordulatnál,nagy gázadáskor megnő a hengerben a gáznyomás,plussz az elnyúló égés miatt,a lángcsóva kiégeti a hengerfejtömítést.Sokkal többet árt a motornak ez,mint ha valaki agyonpörgeti,pedig fülre ez utóbbi nagyobb kínzásnak tűnik mégis kevésbé gyilkolja a motort. -
Borg #2036 És az hogy függ össze a hengerfejtömítéssel? -
n003 #2035 gondolom az alacsonyfordulaton való terhelésre értette a kinyírást .. -
#2034 Te odafigyelsz mikor olvasol? -
Borg #2033 Mi köze ennek a hengerfejtömítéshez? -
#2032 A pumpa szerepe az hogy a benzinállástól független egyenletes nyomást csináljon,garázslejáróban vagy bárhol.5-10 szeres mennyiséget tud szállítani mint amire szükség van.Amíg nem szív levegőt,ugyanazt a nyomást csinálja,bármennyi is van a tankban.Teli tankal biztos hogy roszabbul megy a gép,mert nehezebb.Szerinted milyen autóval kell a 'lehető legalacsonyabb fordulatról gyorsítani"?-vagy a lehető,legalacsonyabb fordulatnál jobb ha telitankkal gyorsítasz?Amúgy ha valaki hengerfejtömítést akar kinyírni,ez a legjobb módszer.-Hát elolvastam mégegyszer,de nem lettem okosabb.