3671
DIESEL vs BENZIN
  • FOXX supreme
    azt néztem én is, de akkor mit ír ez itt dieselt...mindegy mindenesetre szórakoztató:D
  • Borg
    A chevy big block aligha dízel sztem :)
  • FOXX supreme
    :DDD ez msot diesel valami, de akkor hol a korom?:D

kenworth
  • Z
    Még az S2000-es turbós voltát is magyarázd meg! :D
  • DJ BP
    volt az üzenetemben egy ilyen:

,,Válasz '[Walaki]D`Lair' üzenetére (#2198)" :)

,,a Honda vajon mikor vetemedik rá az ügyre?" ----> ezzel meg épp arra céloztam, hogy a szívókról híres Honda is neki áll-e vajon kisturbózni :)
  • Borg
    Ennyit a dízel csodagépekről :D
  • pszihopata
    Hirtelen hiányszakma lenne a dragsterépítő?
  • Z
    Milyen egyszerű lenne ha az autók maximális teljesítményét ez az egy szempont határozná meg.
  • Z
    Egy szóval nem mondtam, hogy az S2000 motorja turbós lenne.

Korábban teljesítmény, és térfogat adatokat írtál:
    "Fiat 1,4 150LE, Renault 1,2 100LE, VW 1,4 170LE, a Honda vajon mikor vetemedik rá az ügyre? :D"

Na az ilyen liter/lóerő arányra vonatkozhatott a kérdés, mivel egy mondaton belül volt az említett liter/LE adatokkal. Erre kaptad a választ, hogy már nagyon régen megcsinálták a fejlesztést a Hondánál. De a Hondáék szívómotorokból hoztak ki hasonló liter/LE arányt, mint mások az említett turbós benzinesekből.

Én pedig feltettem egy kérdést a Honda szívómotorjaival kapcsolatban:
    "Az 1.6VTI a maga 160 lóerejével mikori fejlesztés? Az is van már vagy tizenpár éves, nem?
    Na aztán még ott a 2.0 240LE S2000-es motorja."

Így már vili? :D
  • Borg
    A lóerőt is vízbű nyerik ki, nem a legyek hordják össze! :D
  • pszihopata
    Itt pár ember azt hiszi,hogy egy kocsi azért annyi lóerős-amennyi,mert a mérnökök annyit tudnak kihozni belőle?

• DJ BP
    hé-hé, miről beszélsz most? :) S2000-res mikor látott turbót? :)
  • Borg
    Hát ja, az is már vagy 22 éves. Persze azért az még nem a jó emisszióiról lett híres :)
  • Borg
    82-ben az 1.2-es City Turbo 100LE-s volt :) Most persze spanyolviasz az ugyanilyen motor renyóban...

Amúgy nem hiszem, hogy kis turbós motort mutatna be a Honda. Az új Jazz-ben most 1.3 100LE, és 1.5 120LE lesz, de ezek ha mindenigaz nem turbósak.

Amerikai piacra az '07 Acura RDX-be van egy 2.3-as turbos motor. K23A1 240LE/260Nm. Állítólag ezzel most tesztelnek pár új technikát, és egykét éven belül kiderül hogy akarnak e a turbo irányába fejleszteni. Más források szerint (ami sokkal valószínűbb) a Honda már csak a környezetvédelem irányába fog fejleszteni, vagyis lesz Hibrid elektro+kisbenzinnel, meg lesz diesel az új NOx filterrel. Benzines téren most még bejön az advanced-VTEC (szintén csak emisszióra gyúr), és szerintem ennyi volt. Elkurvultak teljesen :(

Ezen kívül tolják befele a piacra az FCX-et, amivel speciel nagyon egyetértek. Ennek kéne mielőbb elterjedni, nem a félmegoldásoknak.
  • Z
    Az 1.6VTI a maga 160 lóerejével mikori fejlesztés? Az is van már vagy tizenpár éves, nem?

Na aztán még ott a 2.0 240LE S2000-es motorja.
  • Z
    Úgy érti, hogy már 25 évvel ezelőtt megcsinálták! :D
  • DJ BP
    Jelenről beszélek :)

Régen biztos próbálkoztak mások is :)
  • Borg
    Úgy 25 évvel ezelőtt.
  • DJ BP
    Fiat 1,4 150LE, Renault 1,2 100LE, VW 1,4 170LE, a Honda vajon mikor vetemedik rá az ügyre? :D

• Borg
    Szerintem te kevered a szezont a fazonnal.
  • [Walaki]D`Lair
    Konkrétan én amit tudok, hogy a Smartban 12bar a gyári kompresszió, de még 15 is normálisnak van írva.

A Corolla kompresszióját a szemem láttára mérték kompressziómérővel. 4 henger, ebből 3 hengerben 14 bar volt, az egyikben pedig 13.5
  • pszihopata
    A piacon hibrid igazából csak a toyotától van,ők pedig benzineset építettek,de ez még nem jelent semmit.Valszeg egy meglevő motort használtak,gondolom nem sok helyük volt.Amúgy is a japánoknál a dízel igen ritka egyenlőre.

Az is elképzelhető,hogy a hibrideknél is a nagyobbak lesznek a dízelek,a kisebbek a benzinesek.

• Z
    "Hameg a hibridek elterjednek,ott is logikusabb hogy a belsőégésű motor dízelüzemű lesz." --- ezen filóztam, hogy vajon miért nem ezen a vonalon mennek a fejlesztések...az a tippem, hogy a hibrid nagyon bonyolult rendszer, a mai korszerű dízelek is...a kettő egy gépbe integrált megtervezése pedig túl sok erőforrást igényelne.
  • pszihopata
    Ezt most mire írtad?
  • pszihopata
    Azt írtam hogy hamarosan kiiktatják a pillangószelepet!

A corolla sűrítése pl 1991-ben 1:9.5.Nem tudom honnan vetted a 14-et?Autókban ritka még a 11-es is.Krosszmotoroknál /csak kétüteműnél,ott az olaj miatt lehet negyobb / láttam 13.5-est,ennél magasabbat sehol.
  • [Walaki]D`Lair
    Amit a pillangószelepről írtál, abban viszont igazad van, télleg ott van egy nagy veszteség, de a turbós gépeknél ez annyira nem jelentős, valamint most olvastam pár hete, hogy kisérleteznek új, pillangó szelep nélküli megoldásokkal (mint a BMW, ahol nincs is egyáltalán pillangószelep némely motorban)
  • [Walaki]D`Lair
    Ne mondjad már, hogy nem lehet 12 bar fölé vinni...:D:D Ezt ki mondta neked? :D Egy sima szaros mezei 22 éves Toyota Corolla GYÁRI kompressziója 14 bar :D (szívó!)
  • [Walaki]D`Lair
    De kérlek, lényegesen olcsóbb, megmondom miért (ezt is a cikkben olvastam :)). Önmagában is egyszerűbb legyártani egy benzinmotort, mint a bonyolult nagyon nagy pontosságot igénylő CDI dízeleket. De ez még nem is a fő ok. A dízel rengeteg kormot bocsát ki, erre kell a drága és bonyolult részecskeszűrő, valamint a hatalmas NOx kibocsátására meg kellenek a mégbonyolultabb katalizátorok. Szóval jobban megéri kisköbcentis turbós benzinest gyártani.
  • Borg
    Olyan is a megbízhatósága, meg a szervizköltsége.
  • pszihopata
    A benzinmotornak 2 komoly problémája van.

-A pillangószelep,aminél részterhelésnél az üzemanyag egy része a vákumra megy el.Ezért esznek városban jóval többet,mint a dízelek.-ez kiiktatható a közvetlen befecskendezéssel hamarosan.

-Az öngyulladás,ami miatt a sűrítést nem lehet 12 bar-nál nagyon feljebb vinni.Minnél nagyobb a sűrítés annál jobb a hatásfok.

A dízelmotornál lehet simán 30 bar is a sűrítés,és nincsen pillangószelep sem.
  • pszihopata
    Azért az régóta köztudott,hogy a turbós motoroknak jobb a hatásfoka,mint a szívóknak,ha dízel,ha benzines.-ebben semmi új nincsen.

Az is törvényszerű,hogy előbb utóbb minden benzines közvetlen befecskendezést fog kapni.
    De egy ilyen benzinmotor nem hiszem hogy lényegesen olcsóbb lesz,mint egy modern turbódízel,hatásfokban meg mindíg a dízel mögött lesz.
    Egész kis köbcentikben elképzelhető,hogy ilyen benzinmotorok megmaradnak,de nagyobb méretekben biztosan nem.

Hameg a hibridek elterjednek,ott is logikusabb hogy a belsőégésű motor dízelüzemű lesz.
  • Z
    Fordék

Renaulték
  • Z
    Jaja, én is olvastam. Hát kíváncsi leszek, hogy sül ki...mintha a VW-nek már lenne is 1.4 170LE-s turbo-benzines motorja, nem?
  • [Walaki]D`Lair
    Épp most olvastam egy cikket az ehavi Autó Magazinban, hogy valószínűleg most újra visszajönnek majd a kis köbcentis turbós benzinesek, egyrészt alacsonyabb a károsanyagkibocsátása mint a dízeleknek, másrészt a teljesítménye lehet ugyanakkora mint egy nagyobb (többet fogyasztó, jobban környezetet terhelő) motornak...

Szóval kisköbcentis benzines motorok FTW! :D Én tudom milyen jó ^^
  • pszihopata
    Amilyen bonyolult egy adagoló,ahhoz képest ritkán kell hozzájuk nyúlni.A legtöbb dízelen simán túléli a motort,ami minimum 400 ezer km.
    A common rail-ek magasnyomású pumpája már nem ilyen problémamentes,ott még van mit fejleszteni.

Bezzeg az Isuzu motoros opelok,örök élet+1 év!
  • SötétBarom
    Szériahiba, népítéletekben emlegetik.. :)
    Btw. azér kb 200 van már benne.
  • FOXX supreme
    jó a dízel, nagyon sokat fejlődött !! de a benzines is kell
  • FOXX supreme
    pfu de iszonyatos erő lehet benne:)
  • csabush
    ez már elég nyögvenyelős indok arra h rosszabb a dízel... max az indulás utáni fél mpbe vak, utána a menetszél miatt nyilván nem a szeme elé megy a korom.. meg egy full egyenes 400méteren még belefér az első 10 méter vakon:)
    közúton meg ilyen a legjobb tudomásom szerint nem közlekedik:)
  • DJ BP
    A lemanst azért nyerték meg, mert az alacsonyabb fogyasztás miatt jóval kevesebb boxkiállásra volt szükségük. Semmi köze nem volt ehhez a tartósságnak, senem a teljesítménynek.

Ez nem így van, ha nem lett volna tartós, hogy érnek célba? :D Mellesleg folyamatosan nőtt a különbség körönként....