3671
DIESEL vs BENZIN
  • DJ BP
    Csak érted, akkor már a turbós benzines még többet fogyaszt, és nem ,,olcsó" mint a szívó :)

Kinek mire kell, gyorsan vagy takarékosan :)
  • [Walaki]D`Lair
    Csak érted, úgy fair, ha turbó vs. turbó :))
  • DJ BP
    TURBÓbenzines oda-vissza ver egy modern TURBÓdízelt :))

Fogyasztásban? Hm?
    Amikor egy dízel áráról, teljesítményéről, fogyasztásáról és megbízhatóságáról beszélünk, sztem szívóbenzinessel szoktuk összevetni. Miért is? 1. dízel hátrányként említik a magasabb árat, a szívóbenzinesnél fizetett magasabb árat, 2. fogyasztásnál is arról beszélünk, hogy a magasabb ár mikor térül meg, tehát ismét csak a szívóval hasonlítunk. Jó mostanában bejöttek a kis turbók, kedvező áron, dízelnél nem sokkal többet fogyasztók, ha ezen az úton haladnak, megérik dízel helyett, de ez csak SZEMÉLYAUTÓRA igaz. Meg pl. nézzük 140 lovas 2.0TDI kontra 200 lovas 2.0TFSI, azért ez két teljesen különböző világ, összehasonlítás botorság, TFSI sokkal jobban megy, sokkal drágább, jóval többet fogyaszt, sportolsz vagy kedvező áron tartod fenn, tessék dönteni
  • SötétBarom
    Használtan nagy lutri a diesel.. Alkatrész sokkal drágább, sokkal kellemetlenebb belenyúlni egy széthajtott példányba.
  • [Walaki]D`Lair
    Igen, egy modern TURBÓdízelből ugyanaz kivehető, mint egy szívó benzinesből...de egy modern TURBÓbenzines oda-vissza ver egy modern TURBÓdízelt :))
  • DJ BP
    benzines ducató

Jézus, ki és miért vett olyat? :)
  • pszihopata
    A sok off után.

Az iveco turbodaily amivel olaszba járok 2.5 tonna üresen,hazafelé meg szoktak vágni sógorék mert 4 tonnával jövök,maximum fogyasztás 10.5 liter gázolaj /nyugodt tempóban/.

Mentem benzines ducató-val 2.0 ami súlyra raktérre 2/3-a az ivecóénak,16 literrel benzin,és dombokon 3. 4.-ben.

Ha a két kocsi ugyanakkora súlyt vinne,a benzines lazán megenné a 20 litert,és teljesítménye mivel 2.0 és nem 2.8 td sehol sem lenne a dízelhez.

Személykocsiban volt 2.0 benzines és dízel mazdám is,ugyanaz a kaszni,a dízel max 6-ot evett,a benzines max 11-et.

Modern dízelből ugyanaz a lóerő kivehető mint benzinesből,ezért a közterhei ugyanazok.

Csak egy pl:horvát nyaraláson ha összesen 1500 km-ert fut a kocsi a különbség minimum 30 liter,erre még rájön 10% mert ennyivel olcsóbb a gázolaj.

Szerintem ha az ember használtautót vesz 1 millió felett,és nem akar gyorsulási versenyekre járni,a dízellel sokkal jobban jár.

• SötétBarom
    OMFG

comment:
    fuck street racing hondas lol

• FOXX supreme
    Dragster
  • DJ BP
    Audi 200 lovasoknál is használja a Multitronicot :)
  • pszihopata
    Ezen versenyközben is tökéletesen hallani mikor durranik.

Itt látszik milyen nehéz az úton tartani!
  • pszihopata
    Ja igen mikor vált,egy pillanatra megszakítja az elktronika a gyújtást,csak úgy tud beugrani a fokozat.
    Szerintem itt pont próbálják a fokozatokat.

Itt.

A végén a durranás után rakják 2-be,az már fogja a motort lehet hallani,míg az 1-esnél meg sem változik a hangja.
  • pszihopata
    Pont ez a lényege hogy nem kell visszaejteni a fordulatot,ezért kell a sűrített levegő-gondolom.Biztos durranik egyet,de ott meghallani v.mit a motor mellett?

/Kézi erővel nem menne biztos/
  • cement
    nem vagom pontosan, csak azt tom hogy szinte egyenletes a top fuelesek hangja a rajttol a celig, nem nagyon novekszik a fordulatszam
  • pszihopata
    Fokozat nélküli autómatán átvinni több ezer lóerőt,az nem megoldható.Sőt még 100 lóerőt is bajos,az audi kísérletezett láncos variomatic-al /robogó szisztéma,de ott szíjas/,de abból sem lett semmi.

Úgy tudom hogy sűrített levegő működteti a váltót,/legalábbis Erdős Csaba motorján úgy volt/,és elektronika vezérli,előre beállított fordulatszámnál.
  • cement
    hat azer nem gyenge feladat egyenesben tartani a kocsit, mert ugy belepréselődsz az ülésbe hogy asse tud fiu vagy e vagy lany :D
  • pszihopata
    Ja nem csinál semmit,csak bátor!

A mai napig ohv 2 szelepesekkel nyomják,miközben a japánok már a fűnyíróba is felülvezérelt motorokat tesznek.
    Olyan motorsportban ahol amerikán kívüli gyártók is részt vesznek úgysincs esélyük,élnek a maguk kis szűk világukban.
  • ZsirosKenyer
    az hogy nem fél a sofőr ;D
  • SötétBarom
    Akkor mi a faszt csinál a sofőr? Padlógáz, meg markolja a kormányt? Színvonal.. USA.. yeah..
  • cement
    ált autómaták és sztem fokozat nelkuliek, sok idot elvenne a valtas
  • pszihopata
    gremlin dragster

Én sem értek hozzá,ez 2 sebességes a leírás szerint.Gondolom kategóriánként ez változhat.
  • SötétBarom
    Nem értek a dragsterekhez.. Váltó, kuplung van benne? Vagy ott mi a skill?
  • pszihopata
    Azért megnézném kanyarban fix hátsó tengellyel!

A dragsterozás sportértéke számomra is elég kérdéses,de tény hogy akik napokig a dyno-kon nyüstölik a gépeket,nem semmi szakemberek.
    Amerikának cirkusz kell a népnek,ettől remekül megborsózik apu anyu gyerekek,a digittáblát meg könnyű elolvasni.

Én mindenesetre nem a pilótát állítanám a dobogóra,hanem a szerelőket!
  • DJ BP
    jó hát F1-est is tankolhatsz 1 körre :)

Ez már nagyon részletkérdés, nagyobb tankot teszel rá akkor :)
  • Z
    Vajon van benne annyi üzemanyag, hogy egyáltalán két kört el tudjon menni?
  • DJ BP
    elég ahhoz a hungaroring első szektorja :D, a kör felére már te nyerz bringával :DD
  • pszihopata
    Ja és köztudott,hogy a dragstereknek nincsen hűtőrendszere,ezért ha 2 körösnél hosszabb a verseny,én fogadásból kiállok ellene biciklivel!
  • cement
    mivel ennek a futomuve arra lett epitve hogy minel stabilabban tartsa egyenesen az autot, igy valszleg nem szuperalna a kanyarokban, de az m3as meg egyenesben maradna ott de kegyetlenul... hulyeseg osszehasonlitani
  • DJ BP
    és? Más sport...

Ja salakmotort is legyőzne a MotoGP-s motor pályán...
  • Z
    Maszka: ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel, de legalábbis kösd fel a gatyát!
  • pszihopata
    Ferrarival is szar szántani!

Az meg hogy mi lett volna szerinted,az a sportban nem létezik.

1998-ban 8.99 egy suprával gyenge,mondod te!-bármit mondhatsz biztos sok alapod van állítani bármit is!Nagyon otthon lehetsz a kérdésben,ha így vágod hogy mi jó mi nem,és mi lenne ha?

Hogy lenyomja egy m3 pályán.Kit érdekel?

Értelmes hsz-ek grat!

• MaSzKa
    amúgy ezek a repűlőgépmotoros és drag verdák semmit nem érnek csak akkor ha egyenes az út hungaroringen lehet hogy 1 15éves m3 utcai BMW jobb köridőt menne
  • MaSzKa
    ez gyenge eredmény lehetett volna jobbat is menni:-)
    szerintem az 1145hp bmw e34 lenyomta volna és az nem is dragfelépítésű
  • pszihopata
    Én nem ezért említettem a turbót,hanem azért,mert a smart turbós.

Egy turbósnak nem lehet olyan nagy a sűrítési viszonya,mint egy szívómotornak,mert a végnyomásra rámegy kb. 1.5 bar.
    Az oké hogy méréssel a gyűrűket meg a szelepeket nézik,természetes hogy ott ez nem lényeg.
  • Csori
    ezért kell simán csak önindítózni. nem a turbónyomás érdekes ennél a mérésnél ... sőtt pont az nem érdekel, ha motorkopottságot kezdtem keresni. a turbónyomást másképp mérjük.
  • pszihopata
    Na azért csak elb..tam én is!
    Persze egy turbósnál még rátol a csigaház is egy kicsit,amit önindítózáskor nem lehet mérni.

'Ha meg nyugodtan akarsz autózni,sose mérj kompressziót!"-szoktuk mondani.
  • Csori
    pont fordítva van a dolog. a sűrítési viszony az arányszám esetünkben 9,5:1 ... már a leírás módja, és az elnevezés is ezt igazolja. a kompresszió pedig egy végnyomás érték ami ebben az esetben 12. sűrítési viszonyt nem mérünk, mivel az módosítások nélkül mindig a gyári érték marad ... megközelítőleg. mérni a kompressziót szoktuk a gyertya, v porlasztó(diesel) helyére dugott műszerrel. ebből lehet következtetni a motor kopottságára, mert ha a gyári 12 helyett csak 9, akkor valahol nyomásveszteség van, és érdemesebb mélyebben keresgélni.
  • [Walaki]D`Lair
    Áhá! Kevertem a sűrítési viszonyt a kompresszióval...:)) Így már világos...:)
  • [Walaki]D`Lair
    Ez nem kizárt :)))
  • pszihopata
    'Konkrétan én amit tudok, hogy a Smartban 12bar a gyári kompresszió, de még 15 is normálisnak van írva."

A kompresszió arányszám,a dugattyú alsó és felső holtpontján a dugattyú felett levő terek aránya.
    Ha egy smartban gyárilag 12,akkor egy esetben lehet ott 15-öt mérni,ha folyadék marad a hengerben.

A kompressziót mindíg teljes gázállásnál kell mérni,mert ha üzemanyag van a hengerben,akkor nem kapsz valós értéket,mivel a robbanótérben pár mililiter benzin is felviheti a nyomást,ugyanis az nem nyomódik össze,ezzel csökkenti a teret.

Megnéztem a smart gyári sűrítését 9.5:1.