3671
DIESEL vs BENZIN
  • Borg
    Maradok a vitorlázásnál :)
    Bár mint gépésznek csábító ez a környezet, de asszem csak akkor mennék ilyen helyre dolgozni, ha már antianyag injektorokat kéne cserélgetni :D
  • desigo
    Jó kis olvasmány volt ez kora reggel.

"karvastag sugárban spriccelt a 130 fokos, 320 bar nyomású nehézolaj mindenfelé - többek között a forró kipufogóra is."

ez durván hangzik...
  • pszihopata
    gratula:XD
  • mcmoha
    Hamar meg lehet szokni. Furcsa modon amikor hazajossz eloszor az ejszakai csend a zavaro.:) Ha a hajon megalt a fomotor tuti, hogy mindenki azonnal felebredt.:D Persze a hangszigeteles is eleg jo.
  • desigo
    Hangulatos és érdekes de nem tudom meddig bírnám ott a bezártságot.
    Mennyire zavaró pl pihenéskor a hajómotor hangja,rezonálása?
    Megszokható vagy füldugózás megy egész nap?
  • n003
    azért erre születni kell :D egyszer volt 'szerencsém' viharba kerülni egy katamaránnal szicíliáról vissza máltára :D hát köszi az asszem egy életre elég volt .. 300 utasból 200 sugárba hányt pedig ott csak 2-3méteres hullámok lehettek
  • mcmoha
    Ahogy oregedtem nekem is egyre nehezebb volt.:) Most, hogy hosszu ideje ithon vagyok majd bele doglok, hogy ujra hajon lehessek.:)
  • pszihopata
    nem is neked szántam:)

érdekesek ezek a bejegyzések,pár napra elmennék egy ilyen hajóra,de én nem bírnám elviselni ezt az otthontalanságot
  • mcmoha
    Ismeretterjesztesre nagyon jo cikk, de en mint szakmabeli rengeteg marhasagot fedezek fel benne:D

Itt egy kollegam blogja. Valamivel szakszerubb, meg nagyon erdekes is.
  • pszihopata
    hajóstémánál maradva
  • mcmoha
    Nehezolaj kell nekik.;) (IFO 380) A diesel generatorok gazolajjal mukodnek de az is tul "nehez" autoba.:(
  • n003
    :o)
  • SötétBarom
    Valahogy éreztem :)
  • n003
    csak nem gépkocsiba való takony kell ezekbe :)) majd moha megmondja de mintha pakurával vagy mivel mennének ezek a nagy hajómotorok
  • SötétBarom
    Az a vicces, hogy ha sikerülne mutyizni egy ütemnyi üzemanyagot, azzal fél évig járhatnál a kocsiddal :DDDDD
  • fifi
    egy cefrés hordónyi...
  • mcmoha
    Azt nem tudom de napi 36-40 tonnat fogyasztottunk.;) Ez egyebkent manapsag mar kis gepnek szamit.:)
  • bardocz
    Bzzeg, mennyi üzemanyag kellhet bele 1 ütemhez:D
  • mcmoha
  • n003
    egy csipetet elkalandoztál :) nem arról beszéltünk hogy szükséges e hanem hogy melyik megoldás lenne a kevésbé környezetkárosító (persze attól eltekintve hogy az elektromos hajtás jelen formájában életképtelen)
  • bardocz
    Főleg, hogy akkor henger van benne, amibe egy ember simán elfér:)
  • pszihopata
    naja,de részei vagyunk a rendszernek éppen világítok fűtök és netezek ami árammal megy,a hazaúton elfüstöltem egy csomó üzemanyagot

évente megteszek 30-40000 kilómétert és elfogyasztok otthon iszonyat kilówattot gázt ivóvizet stb.

szóval .....?
  • n003
    ja ez igaz :( jobb nem belegondolni abba hogy pl ajkai erőműben hány vonatnyi fát tüzelnek el a bakonyból .. mert ha így nézzük nem csak az a károsítás amit az erőmű kiokád hanem az hogy pl aza fa mennyi idő múlva reprodukálódik :((
  • n003
    azt egy bkv busz simán hozza :)
  • Motoroj
    Jobb bele sem gondolni.
    Meg abba sem hogy egy óceánjáró/teherhajó/tartályhajó kéményén milyen nagyságrendben jön kifelé a cucc.
  • pszihopata
    tegnap jöttem meg milánóból ami ott van az esti csúcsban az félelmetes,2X4 sáv full tele 100-al nyomja mindenki

belegondoltam hogy csak ebben a városban mi anyag fogyhat el másodpercenként
  • pszihopata
    aha
  • bardocz
    Fasza szívóbenzin:)
    [vagy 4hengeres boxxermotor, 2/2.5-ös motorral, és arra mehet a turbo:P]
  • bardocz
    Attól függ milyen erőmű:)
    Ha csak atomerőművek lennének, akkor oké, de van jópár széntüzelésű, meg hasonlóan gagyi erőmű. TC-n kiszámolta valaki, hogy az egyik már használhatóbb villanyautónak(elférnek benne, nem esik be az eső, nem fújja át a szél, stb) alig kevesebb a CO2 kibocsájtása, ha Mo-n használják.
  • pszihopata
    atomerőmű,vízierőmű,szél v. bármilyen megújuló?

egyébként az akkumulátor legyártása feldolgozása a töltés infrastruktúrája jelenleg nem megoldott úgyhogy hagyjuk az egészet és várjuk meg a fúziós reaktort

50 v. 100 év nem nagy idő:)

addig diesel v. benzin!
  • n003
    csak egy erőmű lényegesen jobb hatásfokkal alakítja át a tüzelőanyagot energiává :)
  • bardocz
    Az elektromosság előállításához is kell valami, amik nagyrészt erőművek, ezeknek van CO2 kibocsájtásuk, a különbség annyi, hogy ott az erőműből dőla CO2, benzines kocsinál meg a kipufogóból, de ugyan úgy szennyezi a környezetet.
  • pszihopata
    'Elektromos autóknak jelenleg még semmi értelme, majdnem annyi CO2-t bocsájt ki, mint egy benzines"

-ezt magyarázd meg,mert nekem ez új!

amúgy szerintem hagyjuk már az elektromos kocsikat megvan a saját topicja!

• Palinko
    igen most ez a tendencia látszik amit leírtál nem véletlenül készítenek ennyi tanulmányautót, sőt sokan már réspiacokra próbálják betuszkolni. de szépen leírtad a technológia megvan az olcsó áram előállítására, és a jövőbeni technológiákat is fejlesztik, csak sajnos érzésem szerint csernobil még mindég kísért és az emberek nem nézik meg a hatékonyságot ezért kicsit túl támogatják a zöld energiát. pedig az elektromosság maga is a jó hatékonyság és a sokrétű felhasználhatóság miatt terjedt és terjed jelenleg is, remélem ha döntéseket kell hozni azért mérlegelnek majd ha a publikum nem is áll a döntéshozók mögött...
  • bardocz
    Elektromos autóknak jelenleg még semmi értelme, majdnem annyi CO2-t bocsájt ki, mint egy benzines, viszont rohadt drága akksik kellenek bele, amiknek kicsi a hatótávjuk, és lassú feltölteni.
    Persze vannak kísérleti autók, amik nagyobb távot tudnak megtenni, de az hétköznapi használatra nem alkalmas, beesik az eső, átfújja a szél, meg különben is olyan gyenge, hogy ütközésnél szépen kilapul.
  • Motoroj
    A benzin olcsóbb már nem igen lesz, viszont az akkumulátorok ára lefelé megy, az elektromos áram gazdaságos előállítására pedig szintén megvan a technológia.
    Egyébként tényleg fontos az ár, mint nem műszaki szempont.
  • Palinko
    kiegészíteném még nagyon fontossal azt a 2 fontos szempontot mégpedig az Ár. pl hiába fejlesztenek ki valami kocsiéval megegyező élettartamú akksit, amit 1 másodperc alatt teletöltesz ha a kocsi az akksi miatt 50 szer annyiba kerülne mint benzin motorral, senki sem venné ezért nem is gyártanák.
  • Motoroj
    Vagy utánfutóval húzhatták az akkumulátorokat vagy az utastér volt vele tele. Úgy meg megint csak egy kicsit értelmét veszti az egész.

Az ismert kísérleti Szilícium-nanovezetékes Lítium-ion akkumulátorok a jelenlegieknél úgy kb. egy nagyságrenddel nagyobb energiasűrűségűek, így ha ezt elfogadhatónak tartjuk akkor már csak két dolog hibádzik:

1. élettartam
    2. töltési idő
  • GregSB
    Ez is 6 óra, de ez legalább meg tud tenni 400 Km-t egyhuzamban, egy töltéssel.

Ennek így már sokkal több értelmét látom.

BTW, ne nevezzük át a topicot Diesel vs Benzin vs Elektromosra? :) A jövőben úgyis egyre jobban teret fog nyerni az utóbbi, és egyre erősebb konkurenciája lesza belsőégésű motoroknak...
  • bertino
    http://www.origo.hu/auto/20100922-tankoljon-ingyen-budapest-elso-villanykutjan.html

6 oranyi toltes, omg.