3671
DIESEL vs BENZIN
-
Borg #3191 Maradok a vitorlázásnál :)
Bár mint gépésznek csábító ez a környezet, de asszem csak akkor mennék ilyen helyre dolgozni, ha már antianyag injektorokat kéne cserélgetni :D -
Jó kis olvasmány volt ez kora reggel.
"karvastag sugárban spriccelt a 130 fokos, 320 bar nyomású nehézolaj mindenfelé - többek között a forró kipufogóra is."
ez durván hangzik... -
gratula:XD -
Hamar meg lehet szokni. Furcsa modon amikor hazajossz eloszor az ejszakai csend a zavaro.:) Ha a hajon megalt a fomotor tuti, hogy mindenki azonnal felebredt.:D Persze a hangszigeteles is eleg jo. -
Hangulatos és érdekes de nem tudom meddig bírnám ott a bezártságot.
Mennyire zavaró pl pihenéskor a hajómotor hangja,rezonálása?
Megszokható vagy füldugózás megy egész nap? -
n003 #3186 azért erre születni kell :D egyszer volt 'szerencsém' viharba kerülni egy katamaránnal szicíliáról vissza máltára :D hát köszi az asszem egy életre elég volt .. 300 utasból 200 sugárba hányt pedig ott csak 2-3méteres hullámok lehettek -
Ahogy oregedtem nekem is egyre nehezebb volt.:) Most, hogy hosszu ideje ithon vagyok majd bele doglok, hogy ujra hajon lehessek.:) -
nem is neked szántam:)
érdekesek ezek a bejegyzések,pár napra elmennék egy ilyen hajóra,de én nem bírnám elviselni ezt az otthontalanságot -
Ismeretterjesztesre nagyon jo cikk, de en mint szakmabeli rengeteg marhasagot fedezek fel benne:D
Itt egy kollegam blogja. Valamivel szakszerubb, meg nagyon erdekes is. -
hajóstémánál maradva -
Nehezolaj kell nekik.;) (IFO 380) A diesel generatorok gazolajjal mukodnek de az is tul "nehez" autoba.:( -
n003 #3180 :o) -
Valahogy éreztem :) -
n003 #3178 csak nem gépkocsiba való takony kell ezekbe :)) majd moha megmondja de mintha pakurával vagy mivel mennének ezek a nagy hajómotorok -
Az a vicces, hogy ha sikerülne mutyizni egy ütemnyi üzemanyagot, azzal fél évig járhatnál a kocsiddal :DDDDD -
egy cefrés hordónyi... -
Azt nem tudom de napi 36-40 tonnat fogyasztottunk.;) Ez egyebkent manapsag mar kis gepnek szamit.:) -
Bzzeg, mennyi üzemanyag kellhet bele 1 ütemhez:D -
-
n003 #3172 egy csipetet elkalandoztál :) nem arról beszéltünk hogy szükséges e hanem hogy melyik megoldás lenne a kevésbé környezetkárosító (persze attól eltekintve hogy az elektromos hajtás jelen formájában életképtelen) -
Főleg, hogy akkor henger van benne, amibe egy ember simán elfér:) -
naja,de részei vagyunk a rendszernek éppen világítok fűtök és netezek ami árammal megy,a hazaúton elfüstöltem egy csomó üzemanyagot
évente megteszek 30-40000 kilómétert és elfogyasztok otthon iszonyat kilówattot gázt ivóvizet stb.
szóval .....? -
n003 #3169 ja ez igaz :( jobb nem belegondolni abba hogy pl ajkai erőműben hány vonatnyi fát tüzelnek el a bakonyból .. mert ha így nézzük nem csak az a károsítás amit az erőmű kiokád hanem az hogy pl aza fa mennyi idő múlva reprodukálódik :(( -
n003 #3168 azt egy bkv busz simán hozza :) -
Jobb bele sem gondolni.
Meg abba sem hogy egy óceánjáró/teherhajó/tartályhajó kéményén milyen nagyságrendben jön kifelé a cucc. -
tegnap jöttem meg milánóból ami ott van az esti csúcsban az félelmetes,2X4 sáv full tele 100-al nyomja mindenki
belegondoltam hogy csak ebben a városban mi anyag fogyhat el másodpercenként
-
aha -
Fasza szívóbenzin:)
[vagy 4hengeres boxxermotor, 2/2.5-ös motorral, és arra mehet a turbo:P] -
Attól függ milyen erőmű:)
Ha csak atomerőművek lennének, akkor oké, de van jópár széntüzelésű, meg hasonlóan gagyi erőmű. TC-n kiszámolta valaki, hogy az egyik már használhatóbb villanyautónak(elférnek benne, nem esik be az eső, nem fújja át a szél, stb) alig kevesebb a CO2 kibocsájtása, ha Mo-n használják. -
atomerőmű,vízierőmű,szél v. bármilyen megújuló?
egyébként az akkumulátor legyártása feldolgozása a töltés infrastruktúrája jelenleg nem megoldott úgyhogy hagyjuk az egészet és várjuk meg a fúziós reaktort
50 v. 100 év nem nagy idő:)
addig diesel v. benzin! -
n003 #3161 csak egy erőmű lényegesen jobb hatásfokkal alakítja át a tüzelőanyagot energiává :) -
Az elektromosság előállításához is kell valami, amik nagyrészt erőművek, ezeknek van CO2 kibocsájtásuk, a különbség annyi, hogy ott az erőműből dőla CO2, benzines kocsinál meg a kipufogóból, de ugyan úgy szennyezi a környezetet. -
'Elektromos autóknak jelenleg még semmi értelme, majdnem annyi CO2-t bocsájt ki, mint egy benzines"
-ezt magyarázd meg,mert nekem ez új!
amúgy szerintem hagyjuk már az elektromos kocsikat megvan a saját topicja!
-
igen most ez a tendencia látszik amit leírtál nem véletlenül készítenek ennyi tanulmányautót, sőt sokan már réspiacokra próbálják betuszkolni. de szépen leírtad a technológia megvan az olcsó áram előállítására, és a jövőbeni technológiákat is fejlesztik, csak sajnos érzésem szerint csernobil még mindég kísért és az emberek nem nézik meg a hatékonyságot ezért kicsit túl támogatják a zöld energiát. pedig az elektromosság maga is a jó hatékonyság és a sokrétű felhasználhatóság miatt terjedt és terjed jelenleg is, remélem ha döntéseket kell hozni azért mérlegelnek majd ha a publikum nem is áll a döntéshozók mögött... -
Elektromos autóknak jelenleg még semmi értelme, majdnem annyi CO2-t bocsájt ki, mint egy benzines, viszont rohadt drága akksik kellenek bele, amiknek kicsi a hatótávjuk, és lassú feltölteni.
Persze vannak kísérleti autók, amik nagyobb távot tudnak megtenni, de az hétköznapi használatra nem alkalmas, beesik az eső, átfújja a szél, meg különben is olyan gyenge, hogy ütközésnél szépen kilapul. -
A benzin olcsóbb már nem igen lesz, viszont az akkumulátorok ára lefelé megy, az elektromos áram gazdaságos előállítására pedig szintén megvan a technológia.
Egyébként tényleg fontos az ár, mint nem műszaki szempont. -
kiegészíteném még nagyon fontossal azt a 2 fontos szempontot mégpedig az Ár. pl hiába fejlesztenek ki valami kocsiéval megegyező élettartamú akksit, amit 1 másodperc alatt teletöltesz ha a kocsi az akksi miatt 50 szer annyiba kerülne mint benzin motorral, senki sem venné ezért nem is gyártanák. -
Vagy utánfutóval húzhatták az akkumulátorokat vagy az utastér volt vele tele. Úgy meg megint csak egy kicsit értelmét veszti az egész.
Az ismert kísérleti Szilícium-nanovezetékes Lítium-ion akkumulátorok a jelenlegieknél úgy kb. egy nagyságrenddel nagyobb energiasűrűségűek, így ha ezt elfogadhatónak tartjuk akkor már csak két dolog hibádzik:
1. élettartam
2. töltési idő -
Ez is 6 óra, de ez legalább meg tud tenni 400 Km-t egyhuzamban, egy töltéssel.
Ennek így már sokkal több értelmét látom.
BTW, ne nevezzük át a topicot Diesel vs Benzin vs Elektromosra? :) A jövőben úgyis egyre jobban teret fog nyerni az utóbbi, és egyre erősebb konkurenciája lesza belsőégésű motoroknak... -
http://www.origo.hu/auto/20100922-tankoljon-ingyen-budapest-elso-villanykutjan.html
6 oranyi toltes, omg.