62
  • Sanyix
    #62
    Mittodomain, google a barátod :)
  • rohadt alma
    #61
    Erre mennyit költöttünk eddig?
  • Sanyix
    #60
    Tudjuk hogy vannak. Ennyi.
  • Dömper Ármánd
    #59
    Erre a hozzászólásra is teljesen adekvát válasz volt.
  • rohadt alma
    #58
    nem számítva a gyorsulási szakaszt

    De mi racionálisan gondolkodunk és nem csak úgy ábrándozunk nem törődve a realitásokkal.
    így nyers sebességgel soha nem fogunk messzire eljutni

    Akkor mit nyerünk azzal,hogy ha fognánk az idegenek jeleit?
  • Sanyix
    #57
    Sztem a fénysebesség 50%-ig (150000 km/s) ig gond nélkül fel lehetne gyorsulni, tehát addig biztos engedi a fizika, az más kérdés, hogy az űrben lévő törmelék nem :) Sztem azt a 3000 km/s-es sebességet is évekig tartana elérni, az űrhajó nagyságától függően, és így is kb 400 évig tartana, amíg elér a legközelebbi csillagig nem számítva a gyorsulási szakaszt... Szóval szerintem így nyers sebességgel soha nem fogunk messzire eljutni, valamit trükközni kell...
  • rohadt alma
    #56
    De nem a pluton keressük az idegeneket.Egy ilyen űrhajóval amiről beszélsz meddig tart az út a legközelebbi csillaghoz aminek bolygója is van?
    Ja és meddig engedi a fizika a gyorsulást?
    Menny ideig tart elérni a maximális sebességet?
    Mekkora űrhajóról beszélünk ami ezt eléri?
  • roliika
    #55
    Komolyan mondom, néha 5* meggondolom mit írok ide...mert sokszor nem érdemes.
  • Tiberius B
    #54
    "amíg a fizika törvényei engedik"
    Meg az üzemanyag:-)
  • TommyC
    #53
    hú baker, ha műokosokodás ha nem, amit leírtam az igaz, s ha nem bírod felfogni akkor magadra vess.
  • Sanyix
    #52
    Akárhova, csak idő kell. De a naprendszeren belül már elég gyorsan el lehetne érni akár a pluto-hoz is, dehát sajnos nem egyből éri el azt a sebességet. Amúgy azt az 1%-ot példának írtam, addig gyorsulhatnak vele, amíg a fizika törvényei engedik...
  • Falconer
    #51
    "A tervezet legnagyobb erőssége azonban a legnagyobb gyengéje is egyben, mivel ha a földönkívüli fénysugár nem felénk irányul, akkor nagyon kicsi az esély az észlelésére."

    Na ez itt a gebasz gyerekek.
  • BiroAndras
    #50
    "Azért látod...nem néztél utána."

    Hát pedig vizsgáztam is belőle.

    "Ha nem lehet kommunikációra felhasználni, akkor az IBM mégis mi a bánatért foglalkozik vele"

    Az IBM sokmindennel foglalkozik. Pl. a kvantumszámítógépekhez kellehet ez az effektus, mert kis segítséggel át tudja vinni a kvantumállapotot egyik részecskéről a másikra.

    "Persze kell 1 közeg amin küldik a kvantum állapot információját, de mi van ha ez a közeg lehet akár a q mező???"

    Mi a franc az a q-mező???

    "Másrészt, dede,használható már most is kommunikációra! Ugyanis ha a két különálló, azonos forrásból származó részecskét közös közegben ütköztetik, akkor ha az 1 -ik állapotát megváltoztatják, másik is ugyan úgy fog változni, vagyis használható adat átvitelre!!!!!"

    Ez nem így működik. Meg tudják változtatni a részecske állapotát, és ettől változik a másiké is, csak éppen nem tudják befolyásolni, hogy hogyan változzon az állapota.

    http://en.wikipedia.org/wiki/EPR_paradox
    http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_teleportation
    http://www.research.ibm.com/quantuminfo/teleportation/
    http://www.quantum.univie.ac.at/research/photonentangle/teleport/index.html
  • Raptor007
    #49
    Csak hát a nafta az elfogy egy idő után :)
  • norbre
    #48
    ja értem
  • Raptor007
    #47
    Persze le lehet kapcsolni meg lehet resetelni, nem úgy értettem :) hanem tételezzük fel h nem állítják le a rendszert amíg a tartályból nem fogy ki az üzemanyag. Ha jól olvastam utána, akkor a köpenyesek szerint elvileg és hangsúlyozom elvileg elgyorsulgatna a "végtelenségig"
  • BiroAndras
    #46
    "Én arra gondoltam hogy ezek a szélsőségek sztem csak azért ezek az értékek mert ezt tudjuk mérni."

    Értettem elsőre is. Pontosan erre válaszoltam. Épp arról van szó, hogy mérni tudnánk mi mindent, de elvi lehetőség nincs a korlátok átlépésére.
  • rohadt alma
    #45
    Azzal hova lehet utazni?
  • norbre
    #44
    nem az új dolgokkal van sztem a baj, hanem azokal létezőnek és működőnek beállított dolgokkal amiről elhiszem ugyan hogy sokaknál jobban informáltak vagytok, viszont elnézést kérek érte de valahogy itt az SG fórumán ezeket nektek nem tudom elhinni
  • roliika
    #43
    Azért látod...nem néztél utána. Ha nem lehet kommunikációra felhasználni, akkor az IBM mégis mi a bánatért foglalkozik vele, és miért ígérték 20 éven belülre a mai kommunikációs csatornák teljes átalakítását? Persze kell 1 közeg amin küldik a kvantum állapot információját, de mi van ha ez a közeg lehet akár a q mező??? Akkor nem kell SEMMILYEN kábel vagy rádió hullám. Másrészt, dede,használható már most is kommunikációra! Ugyanis ha a két különálló, azonos forrásból származó részecskét közös közegben ütköztetik, akkor ha az 1 -ik állapotát megváltoztatják, másik is ugyan úgy fog változni, vagyis használható adat átvitelre!!!!! Inkább olvass, minthogy másokat fikázz!
  • roliika
    #42
    Ilyeneket ne írj, mert le fognak hülyézni téged is mint engem. Nem készek befogadni az újat.
  • Sanyix
    #41
    Hát igencsak sokra. 3000 km/sec is csak 1% a fénysebességnek, mégis iszonyatos nagy sebesség a mostaniakhoz képest...
  • rohadt alma
    #40
    És a töredék mire elég?
  • BiroAndras
    #39
    "És itt jön képbe a NASA kísérlete, mely szerint 1 erős e-mágneses mezőt hoznak létre az űrhajó körül, és így a hajó "függetlenedik" a külső világtól részben= qwantum szintű effektusok elő idézhetők=lassaban telik benne az idő, vagy "meghajlik" a téridő stb...igen, nem álmodok, van ilyen NASA kísérlet is."

    Ez maximum elmélet, semmiképp sem kísérlet. Egyrészt ehhez olyan erős mágnes kéne, amit jelenleg nem tudunk előállítani (a földön használt legerősebb mágnesekkel nem észleltek ilyen effektust). Másrészt ha sikerülne, azzal a húrelméletek kísérletileg igazolhatóvá válnának, pedig az elméleti fizikusok legnagyobb bánata épp az, hogy gőzük sincs, hogyan lehetne ilyen kísérletet csinálni.
  • Sanyix
    #38
    Ja használták a Deep Space 1-en, a Szovjet űrállomásokon pályakorrekciókra, és a Smart-1 műholdon szintén pályakorrekcióra. Ezek ugye nem nagy távolságok(márpedig ezeknek a hajtóműveknek akkor van értelme, ha nagyon hosszú utakra használják, bár ha nagyon akarnak takarékoskodni az üzemanyaggal, akkor is jó), de szerintem nem csak az indításnál akkora a tolóereje mint ha ráejtenél egy papírlapot a kezedre, hanem utána is. Éppen ez a gond. Amúgy miért addig gyorsulna amíg van üzemanyaga? Ki lehet szerintem kapcsolni, és újraindítani :)
  • norbre
    #37
    hangsúlyozom hogy ez nem tudományos alapokon nyugvó megállípítás volt, tudományos alapon elfogadom hogy igazad van. Én arra gondoltam hogy ezek a szélsőségek sztem csak azért ezek az értékek mert ezt tudjuk mérni. Olyan értelemben értem ezt mint ahogyan régebben azt gondolták hogy a Föld lapos. Akkor sokan elképzelin sem tudták hogy nem így van mert nem tudtak túllépni a korlátaikon.
    Nem mondom hogy lehet gyorsabb vagy hidegebb, csak sztem elképzelhető hogy nem ismerünk még mindent
  • BiroAndras
    #36
    "amúgy meg nem hiszem hogy a fény a leggyorsabb vagy a -273°C a leghidegebb. ez csak azért van mert nem ismerünk még ennél gyorsabbat, hidegebbet vagy nem tudjuk mérni ezeket (de ez csak magánvélemény nem tudományos megállapítás)"

    A hőmérséklet általában az atomok/molekulák rendezetlen mozgásának nagyságát jelenti.
    A -273°C (0K) azt jelenti, hogy a részecskék nem mozognak egyáltalán. A nem mozgásnál még kevésbbé mozogni pedig érteem szerűen nem lehet.
    A termodinamikában használnak másfajta hőmérséklet definíciót, aminél előfordulhat negativ (Kelvin-ben) hőmérséklet is, de ez csupán a definícióból adódik, nem jelenti azt, hogy ettől jobban lehet fagyasztani.

    A sebesség tekintetében is hasonló a helyzet. Ahogy egy tárgy sebessége megközelíti a fényét, egyre nehezebb gyorsítani, mert a tömege egyre nagyobb lesz. A fénysebességet elérni is csak nulla tömegű részecske tudja.
    A részecskegyorsítókban már évtizedek óta rutinszerűen dolgoznak ilyen körülményekkel, szóval ez nem csak elmélet.
    Egyébként vannak trükkök, amikkel elméletileg meg lehet kerülni ezt a határt. Lényegében mind arról szól, hogy nem a sebességet nöevljük, hanem a távolságot csökkentjük (pl. féregjárattal). De ezek nagyn-nagyon messze vannak a gyakorlati megvalósítástól.
  • Raptor007
    #35
    Én úgy tudom hogy már indítottak ilyen műholdat. Ha jól tudom, akkor az ion hajtómű addig gyorsul amig van üzemanyaga. Csakhát a tolóerő az ami gázos (jelenleg).Mert kezdetben indításnál akkora a tolóereje mintha ráejtenél egy papírlapot a kezedre.
    (Javítsatok ha tévednék)
  • BiroAndras
    #34
    "nem értelek. Miért külön világ az ha valaki tájékozott?"

    Az nem tájékozottság, ha olyasmikről beszélsz, amiknek semmi közük a valósághoz.
    Bár a kvantumteleportáció létezik, de nem úgy működik, ahogy gondolod.
    Előszöris nem lehet csakúgy a vakvilágba kommunikálgatni vele. Az adót és a vevőd precízen egymáshoz kell hangolni, ami ebben az esetben teljesen lehetetlen.
    Másrészt információt továbbítani nem lehet vele. A teleportációhoz kell egy hagyományos kommunikációs csatorna is, amin kiegészítő információkat kell átküldeni (konkrétan azt, hogy milyen irányba állt be a részecske az adó oldalon).

    Egyébként nem konkrétan erre a hozzászólásra írtam, hanem a többi topikban nyújtott teljesítményed alapján.
  • norbre
    #33
    "Állítólag egy idegen hajtóműről lett lemásolva." - ezeket a mondatokat szeretem :D
  • mrzool
    #32
    Évtizedek óta létezik plazma-hajtómű, elég régóta használják is. Esetleg vmi újdonság...?
  • norbre
    #31
    ezt a tér-virtualizációt te találtad ki?
  • jozzee
    #30
    Figyu

    Történt kísérlet sokmindenre pl. téridő hajlításra is.

    Amúgy létezik (most engem is le IQ-znak) -

    kísérleti stádiumban - plazma hajtómű.

    Állítólag egy idegen hajtóműről lett lemásolva.

    (csak épp technológiai utasítások nincsenek az

    elkészítéshez, így ez egyenlőre a fontos

    ismeretek hiányában életképtelen, kb.annyira ,

    mint a fúziós-plazmakutatások eredményei.....)

    Egyébként én - hosszútávon- feleslegesnek érzem a csillagközi utazáshoz szükséges technológia fejlesztését.

    Ha ezt most ideírom, megint nem érti senki...persze majd értik 100-200 év múlva(talán megmarad a hozzászólásom az utókornak)

    Szal'én a tér-virtualizációra gondolok.A lényege abban az eddig még felderítetlen - a világegyetem részeit összekapcsoló - holisztikus-mezőben rejlik ami szupravezető tulajdonságokkal rendelkezik (a tudomány mai feltételezései szerint), vagyis ez vmi olyat jelent, hogy skaláris mennyiségű hullámok hordozzák a mindenségben rejlő összes elemi-mintázatot(energiamezők lenyomatait) és ezek a hullámok gyengítetlenűl, azzonal észlelhetők mindenhol.

    A lehetőség egyszer adottá válhat:a mindenség másik végének egy térrészét reprodukálni pl. elektromágneses kapszulában....senikse a mai hologram-csúfságokra gondoljon....

    Egyébként nem zárható ki, hogy nálunk értelmesebb

    civilizációk(akik értenék, hogy itt miről írok) használják ezt, vagy ennek a megvalósítható változatát, így már eddig is mosolyogtam a SETI-n, de mostmár tényleg olyan, mintha az értelmes intelligencia NYILVÁNOSSÁG elött zajló kutatása az 1800-as évek felé nosztalgiázna.....ennyire veszik komolyan a laikusokat.....a legnagyobb baj, hogy sok ember azt hiszi, hogy tényleg eredménykre hajtanak(sztem inkább pénzügyi eredményekre)

  • mrzool
    #29
    "Nekem fura volt, hogy a japán fickó múltkor a teleportációs kriptográfiai eljárásokat ecsetelgette, de ezek szerint csak nekem tűnt fel."

    Ugyan mi volt benne a fura? Évek óta működő rendszer, most már akár a polcról is leveheted a boltban.

    A SETI-t a NASA-val összehozni meg olyan aranyos.:) Általában 5-6 évesek szoktak minden űrkutatást a NASA-val azonosítani, mert másról még nem hallottak a TVb-ben.
  • Riker87
    #28
    szép. csak így tovább, csak lássunk valami eredmény it amit a lajikusoknak fel lehet mutatni , mint eredmény.
  • CsőKujts
    #27
    Hú baker. Ez nem okoskodás, inkább műokoskodás plusz nagyon magas szintű elszállás. Szerintem amerikába a tizenéves hippi csajok folytathattak ilyen mélyenszántó beszélgetéseket IQ 1 el be lsd-ézve.
  • Sanyix
    #26
    Kísérlet nincs, feltevés van :)
  • Sanyix
    #25
    Egy ionhajtóművel elvileg nagyon nagy sebességre lehet gyorsítani, hosszú idő alatt, és mindezt viszonylag kevés üzemanyaggal. Asszem a közeljövőben indítanak is egy ilyen meghajtású szondát a külső naprendszerbe, bár így is kicsi a távolság ahhoz hogy jelentősen felgyorsuljon.
  • Sanyix
    #24
    Hát azért nem a fénysebesség közeli sebességekre kell gondolni, csak a töredékére, a fénysebesség kicsit odébb van :)
  • Frosty01
    #23
    jó lessz vigyázni az elektromágnesekkel a jövőben...