5
  • shabba
    #5
    Olyan frekvencia tartományokat használ egy árnyékolatlan kábelen a PLC amit elég sok más is, így aztán nem igazán lehet megtisztítani ezt a tartományt. Ez olyan környezeti tényező amivel együtt kell élni a PLC-nek és ami alaposan rontja a működését. Viszont a általa kibocsájtott zajt nem biztos hogy más technológiát használók olyan könnyen lenyelik, főleg ha azok fontosabb tevékenységhez kapcsolódnak.

    Lehet hogy áram szinte mindenütt van, de ahogy BlueGold is írta ezt a hálózatot valahogy meg is kell táplálni adattal. És ha már az előfizetői rövid szakaszon lévő kábel ennyire alkalmatlan adatszolgáltatásra akkor képzeld el hogy viselkedne egy fő kábel gerinchálózati csatlakozásként. Nem véletlen hogy gerinchálózatként inkább optikai kábelt preferálnak, esetleg wireless megoldásokat pl. Wi-fit bár ez utóbbi elég gyengécske gerincként.

    Szóval ehhez ugyanúgy komoly és drága gerinchálózatot kell kiépíteni mint bármilyen más technológia esetén. Pl. egy kisváros esetén nem igazán fog az áramszolgáltató több tíz km optikai kábelt fektetni az ottani trafóházakig, mert aránytalanul drága lenne. Ugyanúgy okoz ez gondot telekom cégeknél vagy kábeltv-s társaságoknál. Ha pedig nincs gerinccsatlakozás akkor nincs mire rákapcsolni az előfizetőket, kapcsolódjanak akár ktv-n, ADSL-en vagy PLC-n. Ha lenne egy kisvárosba optikai gerinc akkor olcsóbb a meglévő telekom hálózaton ADSL-t adni mint PLC-t csinálni.

    Az a gond a PLC-vel technológialag nem kínál igazán olyan újdonságot ami miatt megérné vele foglalkozni. Drága, elég hektikus a működése, nincs mögötte komoly iparági támogatás, sőt még elfogadott szabvány sem. Ahogy az elmúlt évtized alatt nem tudta magát kinőni, úgy ez után sincs reális esély hogy ez drasztikusan megváltozzon. 2010-ig jó ha 1-2%-os piaci részaránya lesz ennek a technológiának, épp ezért nem hinném hogy ez a jővő.
  • shabba
    #4
    A techológiának ez a problémája már több évtizede ismert amióta kitalálták. Pont ez is volt az egyik gátja a terjedésének. Furcsa hogy most évtizedek óta ismert problémát előhúznak a kalapból mint valami új hibajelenség.

    Mellesleg fordítva is igaz a dolog, vagyis a környezeti zajok is hatást gyakorolnak az áramhálózati netmegoldásokra, és mivel az ott használt kábelek nem árnyékoltak így aztán adják is a zajt, meg föl is veszik. Épp ezért elég bizonytalan az ilyen hálózatok működése, és pont ez akadályozza hosszú évek óta az elterjedésben.
  • Cat #3
    "Az meg kit érdekel hogy zavar egykét rádióadót?"

    Téged, ha anyukád szivrohamot kap, és egy mentőautónak nem tudják megmondani a címet, mert valakinek a netezése zavarja a rádiójukat.
  • BlueGold
    #2
    Ennyire azért nem egyszerü a dolog:
    1. Az internet "betápot" oda kell vinni a 400 volt-os trafókhoz ( egy trafó max 250. lakást tud kezelni ).
    2. Ez is pont olyan üzleti és nem jótékonysági vállalkozás :-) mint a többi internet szolgáltató.
  • Riddick
    #1
    Majd megoldják.Ez nagyon kemény technologia,áram szinte mindenütt van! És igy bárhol lehet internet is. Az meg kit érdekel hogy zavar egykét rádióadót?
    Váltsanak mások frekvenciára ,biztos meglehet oldani! De ez a jövö...hogy a konektorbol jön a net.