61
  • bnfront
    #61
    hippi :)
  • rhonkhan
    #60
    nah, akkor, én most ezt üzenem az USA-nak:
    A k*rv* *nyj*k*t!
    Ez az egész egy Totális háborúhoz fog vezetni.
    Amely rosszabb lesz minden eddiginél.
    Az kormányok képtelen irányítani a világot, még ma is, és akkor ha majd ilyen fegyverek lesznek...
    Bele sem merek gondolni ebbe az egész szarba...
    UNDORÍTÓ szerintem ez az egész fegyverkezési verseny, és az összes k*rv* háború.
  • ewtoto
    #59
    Hát ez a műhold mizéria csak kifogás itt gazdasági háborurol van már szó Usa 40 év alatt feléli élte ásványait természetesen a földi háboru is ezért van. Jelenleg EU felett áll még usa de ez az arány szépen eltünik és szerintem eu is kinához fog húzni nem pedig az usa ásványszomjas mindentfelélőfelzabáló társadalomhoz. Éljen laden vesszen amerika :D
  • Sanyix
    #58
    Azt írtam hogy az 27000 km/h-t(7,5 km/s-t) régóta el tudják érni, nem mondtam hogy ez a rekord. Amúgy még azt az 13,33 km/s sebességet is simán túl lehet szárnyalni, csak idő kell hozzá, és megfelelő körülmények(pl ionhajtóművekkel elég nagy sebességre lehetne gyorsulni, csak nagyon hosszú idő alatt) :)

    Ja bocs nemnéztem, hogy még mindíg a vontatásról van szó, azthittem a robbantásról.
    Amúgy utólérni lehetne, ha elég korán felfedezik a veszélyes objektumot, csak egy olyan pályán kell haladnia az űrhajónak ami keresztezi a cél pályáját, úgy hogy a keresztezéskor a lehető legkisebb a sebességkülömbség legyen a kettő között, és a legközelebb legyenek egymáshoz.
  • [NST]Cifu
    #57
    Ahhoz egy olyan társadalomra lenne szükség, amely ilyen nézetek is vall...
  • Molnibalage
    #56
    Nana, az alternatív energiaforrásokkal csak óvatosan. Jelenlegi fejelettségi szintjük jóformán semmire sem elég. Ipari alkalmazásra nem jók és az elosztó háloózatokba is halál körülményes beépíteni őket. Jelenleg pl. itthon az is nagy eredmény lenne, ha kombinált ciklusú erőművek épülnének. Az elkövetkezednő 12-15 évben 6000 MW erőművi kapcsitást kell ithon építeni. A jelenlegi erőművek hatásfoka kb. 30-35%, a kombinált ciklusú erőműveké olyan 55-60%
  • haxoror
    #55
  • kev
    #54
    Azt a rengeteg pénzt amit egymás kiirtására alkalmas fegyverekre fordítunk, ha a kultúra, a az oktatás, a békés technlologia stb. fejlesztésére fordítanánk akkor lehet hogy jobban járna a világ.
  • mrzed001
    #53
    a kb 27000 km/h-t már elég régóta elérik az űrhajók
    Jól emlékszem, hogy valami 48.000 kmh-s sebesség a jelenlegi rekord amit el tudtak érni űrhajóval?

    + mint ahogy már előttem írták, nem is kell utólérni, mert ha utolérni kellene akkor nem lenne semmi gond :D
    Gondolkodj el egy picit ezen az badarságon.
    2 lehetőség van, mivelhogy előbb ugyebár oda kell jutni ahhoz a sziklához, ahonnan aztán teljesen más (-60 - -180 fokos) irányban kell tovább haladni, hogy együtt menjenek:
    1) egy test vonzását kihasználva irányváltás lásd Armageddon (hold vonzását kihasználva)
    2) odamenni párhuzamosan az útjával. Ahova menni fog lassítás, majd stop, majd gyorsítás ellenkező irányba, és ha jól lett minden kiszámolva, akkor mire utóléri a szikla azonos lesz a sebességük ..
    Mondanom sem kell, hogy az 1-eshez kell egy égitest (nincs olyan sok), ketteshez meg iszonyat mennyiségű üzemanyag (azaz hatalmas méret, >4x annyi üzemanyag, mint a max sebesség eléréséhez szükséges).
  • Picivizipaci
    #52
    Én csak annyit fűznék hozzá, hogy Európának rá kellene hajtania az alternatív energiaforrások kutatására, és onnantól kezdve usa csinálhat amit akar. bush meg úgy hülye ahogy van, meg a nép is aki +választotta.
  • haxoror
    #51
    "Oroszország egyébként számos más ország rakományát juttatja jó pénzért az űrbe, többször anélkül, hogy tudná mit is szállít pontosan."

    Ezt csak én nem hiszem el?
  • [NST]Cifu
    #50
    Én nem tudok arról, hogy bárki is képes lenne 100%-os biztonsággal eljutattni az űrbe embereket és onnan visszahozni. Az űrsiklók sikeresen megtettek 112 utat az űrbe, több, mint 700 űrhajóst vittek fel, és hoztak vissza. Messze nem tökéletes, ez igaz, de azért ne essünk át a paci túloldalára.
  • Sanyix
    #49
    Az amcsik, de az oroszok egész szépen el vannak a szojuzaikkal :)
  • assdf
    #48
    Hm... azért maradjunk a realitásoknak. Az amcsik jelenleg arra is képtelen hogy egy nyamvadt ürsiklót biztonságban eljutassanak az ürbe és vissza...
  • Sanyix
    #47
    a kb 27000 km/h-t már elég régóta elérik az űrhajók(igaz hogy csak a földfelszínhez képest), hiszen enélkül a sebesség nélkül nem nagyon maradnának földkörüli pályán :D
    + mint ahogy már előttem írták, nem is kell utólérni, mert ha utolérni kellene akkor nem lenne semmi gond :D
  • mrzed001
    #46
    Nem kell utolérni, szembe jön. :)
    Aha, az szép leszállás/vontatás lenne :))) Legtalálóbb hasonlat hirtelen ami eszembe jut az a frontálpuszi egy tehervonattal :P

    Gravitációs vontatás
    Ehhez ám csak pár "apróság" hiányzik
    1) nagyon-nagyon korai felfedezés (semmi lefedettség -> esély ~ 0%)
    2) nagyon nagy tömegek űrbe juttatása (aha, még egy működő űrsiklójuk sincs)
    3) extrém nagy és erős hajtómű (2-4, merthogy ne a grav-val vontassa, a csóvával meg tolja/olvassza :p)
    4) k-rvasok idő, és mégtöbb pénz
  • mrzed001
    #45
    A probléma ott kezdődik, hogy ha egy műholdra telepített nukleáris töltet le akarunk jutattni a Földre, akkor ahhoz elég egy viszonylag kicsi rakétahajtómű, és szerény mennyiségű üzemanyag. De biztos, hogy ez nem képes a Föld gravitációjára fittyet hányva megtenni akkora távolságot, mint a filmben ábrázolni próbálták.
    Ez igaz. Bár mintha alapból aszteroidák ellen készítették volna, csak a nagyfejesek fordították az "ellenség" felé. Mellesleg nem nagy távolságot tettek meg ha még jól dereng, és elég sokáig is (órákig?) tartott nekik. A "leesnek" persze gáz volt :p
    Ötletnek viszont szerintem nem rossz. Előnye a gyors reagálás (hátrány a karbantartás)

    Ismét: miért emberekkel oldották meg a fúrást, amikor erre alkalmasabb, egyszerűbb (és reálisabb) robotokat használni, illetve alternatív fúrási módszereket használni (robbantásos fúrás).
    Egy kiszámíthatatlan és folyamatosan változó felszínű aszteroidán robbantani? Hát, ha sorozatba kapná a rakétákat is csoda, ha 10%-a jutna át a célra (törmelék, gázkitörés, meg még párezer igen kellemetlen dolog ...). Ha sikerülne is, ezt követően szinte biztos a beomlás is, szóval a robbantásos fúrásnak eleve nincs esélye.
    A robotok meg lassúak, és úgy mellesleg sztem nincs raktáron 10-20 ilyen még az amcsiknak sem :p
    Űrállomás persze múúvi volt, de ez mellékes :p

    Személy szerint a nagy hatású nukleáris robbanófejek használata lenne a megoldás, amelyekkel megfelelő ponton "meglökve" a pályájáról téríteném le az aszteroidát (persze ehhez nagy távolságból való észlelés kell).
    Hát igen, éppen az észlelés a gond. Én nem számolnék azzal, hogy x évre előre meg lehet jósolni egy ilyet (amikor a legutóbbi hold pályáján belül elmenőt is csak távozóban vették észre)
    A másik gond a nagyerejű felszíni robbantással, hogy porózus/váltakozó az aszteroidák szerkezete (nagyrészt, persze van vas is, de ritka), több darabra szakadna és nem irányt változtatna
  • BiroAndras
    #44
    "- mehet olyan gyorsan (20-40eKmh), hogy utólérni is alig tudjuk a jelenlegi űrhajókkal"

    Nem kell utolérni, szembe jön. :)

    "- nem egy "szilárd" test, lyukacsos és a napos felén "enyhén gázos""

    Nem olyan vészes a. De lehet a másik oldalát is használni.

    "- vontatók rögzítése mihez? akkor most fúrni + betonozni küldjük le Bruce-t :p"

    Gravitációs vontatás. Volt itt is egy cikk róla. Mivel csak egész kicsit kell eltéríteni a kavicsot, és optimális esetben akár hónapok/évek állnak rendelkezésre, ez teljesen kivitelezhető, garantáltan hatásos, és teljesen biztonságos. Csak jelenleg még nincs meg a technológia (űrhajó) hozzá. Ma az atomtölteteken kívűl semmink sincs.
  • [NST]Cifu
    #43
    - Meteor (1979, Sean Connery) amiben az volt a scifi(?) rész, hogy már föld körüli pályára állítottak atom rakétával kilövő állványokat.

    Nem ez volt az a film, amelyben egy Skylab állomás kinézetű űrhajó ment a kisbolygóöv közelébe, vagy amiben az aszteroida felé egyenes vonalban (!) haladó rakéták közül a meghibásodottak "leestek" a többi közül?
    A probléma ott kezdődik, hogy ha egy műholdra telepített nukleáris töltet le akarunk jutattni a Földre, akkor ahhoz elég egy viszonylag kicsi rakétahajtómű, és szerény mennyiségű üzemanyag. De biztos, hogy ez nem képes a Föld gravitációjára fittyet hányva megtenni akkora távolságot, mint a filmben ábrázolni próbálták.

    - Deep Impact (1998, Morgan Freeman) itt már fúrkálni próbáltak, de az igazi a frontálpuszi sokatommal (belső robbantás) volt hatásos (scifi az atom meghajtású űrhajó volt benne)

    Furkálni, de hogy? :)
    És miért emberekkel? Látványos, de így sose lesz egy eféle probléma megoldva.

    - Armageddon (1998, Bruce Willis :))) itt is fúrkálni próbáltak, de csak 1 töltetet robbantottak jóval a felszín alatt (scifi a két űrhajó volt benne, de csak picit). (Mellesleg ehhez NASA szagértők adták a paramétereket, tehát hogy kb mi hogy nézzen ki, milyen megoldás lehet ...)

    Ismét: miért emberekkel oldották meg a fúrást, amikor erre alkalmasabb, egyszerűbb (és reálisabb) robotokat használni, illetve alternatív fúrási módszereket használni (robbantásos fúrás). De ha az "mozis ökörségek" részt akarjuk elemezni, akkor lehetne még felemlegetni a forgás által előállított mesterséges gravitációt - ahol a forgás tengelypontjában is 1G-s gravitáció van, sőt, az egész űrállomáson mindenhol azonos irányba ható, 1G-s gravitáció van. :)

    Szóval a meteorok/aszteroidák elpusztításában mi volt az inreális ezekben, illetve szted mivel kellene inkább próbálkozni?

    Amennyit én eddig olvastam a témában, még a szakértők sincsenek tökéletes egyetértésben. Személy szerint a nagy hatású nukleáris robbanófejek használata lenne a megoldás, amelyekkel megfelelő ponton "meglökve" a pályájáról téríteném le az aszteroidát (persze ehhez nagy távolságból való észlelés kell). Én legalábbis ezzel próbálkoznék. Indításra a jelenlegi technikai szinten számtalan hordozórakéta alkalmas.
  • mrzed001
    #42
    A probléma a nagyobb kövekkel van, nem a 10-20m-esekkel (nagyrészt azok lepattanak az atmoszféráról, vagy elégnek benne)
    Úgy mellesleg inkább a sok kis becsapódás, mint 1 nagy (bolygóölő)

    Ha kisbolygó jön akkor ima x1000, mivel azzal a mérete miatt nem igazán tudunk mit kezdeni (pláne, ha még a sebessége is nagy)

    A vontatás egy álom, mivel:
    - mehet olyan gyorsan (20-40eKmh), hogy utólérni is alig tudjuk a jelenlegi űrhajókkal
    - nem egy "szilárd" test, lyukacsos és a napos felén "enyhén gázos"
    - vontatók rögzítése mihez? akkor most fúrni + betonozni küldjük le Bruce-t :p
  • BiroAndras
    #41
    Nem a technológia a probléma, hanem a hatásossága kérdéses. Pl. vákuumban messze nem olyan hatásos egy robbanás, mint a Földön, mivel nincs levegő, ami közvetítené a lökéshullámot.
    Másrészt, mint már sokan megjegyezték, az aszteroida szétrobbantása nem megoldás. Kivéve, ha olyan apró (<1m) darabokra zúzod, amik már elégnek a légkörben.
    A legbiztonságosabb megoldás a vontatás, de ehhez még nincs megfelelő technológia.
    Ezen kívül jelenleg még nem is az elhárítás a legnagyobb gond, hanem az észlelés. A veszélyes aszteroidák alig pár százalékát ismerjük. Egy ütközést valószínűleg csak percekkel/másodpercekkel tudjuk előrejelezni, akkor meg már nem sokat lehet tenni.

    "Armageddon"

    Abban a filmben nagyjából az űrsiklók kinézete, és esetleg az alapötlet volt reális, semmi más.
  • Neptun24
    #40
    Ha felrobbantasz egy aszteroidát(amihez nagyon sok atombomba kellene!) akkor nagyából ugyanazon a pályán törmelék továbbra is a Föld felé haladna >>> és nem egy nagy kráter keletkezne :-) a kisebb)töredékek(10-20-30m) úgy rendesen megsoroznák a Föld egész felszínét!
    Igazából szerintem csak az aszteroida pályájának módosításával lehetne elkerülni a katasztrófát. Ezt viszonylag egyszerüen el lehetne érni:
    >hajtóművekkel erőhatást gyakorlunk az adott testre >> ezzel hosszabb időn keresztül megfelelő pályamodosulás érhető el
    >egy atombombát robbantunk a kisbolygó felszinén >> ez is pályamódosuláshoz vezethet de szerintem jóval kiszámíthatatlanabb a végeredmény
    Ahoz hogy éppen elkerüljön a kisbolygó a pályájának Földtől távoli pontján kellene beavatkozni.
    Jobb lenne már ha tényleg okosabbak lennének az amerikakiak(+ az EU is többet költhetne az űrkutatásra) és nem olyan fegyvereken törnék a fejüket, amelyek tulajdonképpen a Föld közvetlen közelében biztosíthat számukra dominanciát.
  • mrzed001
    #39
    Azokat a filmeket inkább hagyjuk, annyi közük van a realitáshoz, mint szalacsi bácsinak a kvantumfizikához
    Azon kívül, hogy gyakran célt tévesztenek a rakéták (ja persze :p) mi nem tetszett szakmailag benne?
    - Meteor (1979, Sean Connery) amiben az volt a scifi(?) rész, hogy már föld körüli pályára állítottak atom rakétával kilövő állványokat.
    - Asteroid (1997) ez ami a hülyeség kategória (lézerrel meteor ellen még ma is LOL)
    - Deep Impact (1998, Morgan Freeman) itt már fúrkálni próbáltak, de az igazi a frontálpuszi sokatommal (belső robbantás) volt hatásos (scifi az atom meghajtású űrhajó volt benne)
    - Armageddon (1998, Bruce Willis :))) itt is fúrkálni próbáltak, de csak 1 töltetet robbantottak jóval a felszín alatt (scifi a két űrhajó volt benne, de csak picit). (Mellesleg ehhez NASA szagértők adták a paramétereket, tehát hogy kb mi hogy nézzen ki, milyen megoldás lehet ...)
    Szóval a meteorok/aszteroidák elpusztításában mi volt az inreális ezekben, illetve szted mivel kellene inkább próbálkozni?
  • uniu
    #38
    +pia, arany es a nok!

    #35: katonai muholdrol van szo, ami raketakat is tartalmaz es a tenoristak take over-elik:)
  • Enkil
    #37
    Az usa már megint keveri a szart.
  • szurka
    #36
    Manapság már nem szabad sci-fi könyveket írni, és ilyen filmeket készíteni, mert az eszement amcsik tényleg megvalósítják.
    A 3 legnagyobb biznisz: fegyver, olaj, gyógyszer.
    Ma a fegyverek korát éljük (immár vagy 50-60 éve)
  • [NST]Cifu
    #35
    Miért kellene ahhoz a rakétát a világűrbe felvinni először?
  • [NST]Cifu
    #34
    1) atom (láttuk sok-sok filmben a variációkat :) )

    Azokat a filmeket inkább hagyjuk, annyi közük van a realitáshoz, mint szalacsi bácsinak a kvantumfizikához.... :D

    Mivel ez az egész emberiségnek lenne fontos (és kevesen fizetnék), ezért lényegtelen hülyeség, ami viszont csak az amcsiknak lenne jó, az fontos.

    Tegyük csendben hozzá: a NASA még így is többet költ az űrkutatásra, mint a világ összes többi országa együtt...
  • Molnibalage
    #33
    Ha leállítod őket, azt felérne egy katasztrófával. De még vagy nem jutot eszükbe vagy meg sem tudják csinálni.
  • AgentKis
    #32
    Mér az USA nem elég terrorista neked?
  • uniu
    #31
    Jol, belemondjak, hogy: Allah ackbar!:)

    #28:
    Azert egy katonai muholdrol inditott -akar kicsi- raketa egy amerikai nagyvaros fele, eleg erdekes lenne!
  • Sanyix
    #30
    Miért akarnának bármit is kezdeni a távközlési műholdakkal?
  • Sanyix
    #29
    Ezek a fegyverek semmit sem érnének aszteroidák ellen, ráadásul föld felé néznek ezek a fegyverek, nem az űr felé.
  • Molnibalage
    #28
    Jaj, ne írjunk ilyen butaságokat. Azt mégis hogyan? A civil távközlési műholdaakkal sem tudtak mit kezdeni és mire mennnek ezekkel. Ezek nem tömegpusztító fegyverek lennének, hanem ez egy ABM rednszer része.
  • mrzed001
    #27
    A tervezett űrfegyverek (lézer és kinetikus) jelentéktelen pusztítóerőt képviselnek egy aszteroidával szemben, szóval hiába is lenne fent 10-20 ilyen izé, még csak megkarcolni sem tudna egy 10-20 km-es átmérőjű aszteroidát (>Budapestnyi).
    Tovább megyek, egy aszteroida ellen csak két lehetőség van:
    1) atom (láttuk sok-sok filmben a variációkat :) )
    2) elvontatás (ehhez meg előbb tényleg egy űrbázis és működő űrhajók kellenének)
    De mint ahogy az egyik angol lord is mondta oly bőszen (minek hála leszavazták az égbolt nagyobb megfigyelését támogató javaslatot aszteroidák ellen): annak az esélye, hogy becsapódjon egy annyira minimális, hogy mondhatjuk nulla (mellesleg észrevételének/előrejelzésének esélye is közel nulla, mivel az ég <2%-át figyeljük)
    Mivel ez az egész emberiségnek lenne fontos (és kevesen fizetnék), ezért lényegtelen hülyeség, ami viszont csak az amcsiknak lenne jó, az fontos.
    Hogy utálom a politikát .....
  • Evil Merodak
    #26
    Csillagháború műholdról? Előbb talán építeni kellene egy megbízható és működőképes űrhajót! Nem?
  • illaes
    #25
    Szerintem ez az űrfegyverkezés egy marhaság, kivéve ha arra használják, hogy megsemmisítsék a földet fenyegető aszteriodákat.

    Ja és mi van akkor, ha a terroristák megszerzik az irányítást?
  • daveofgod
    #24

    "Így is lesz vagy 2010-2012 mire fellőnék" grat grat. ha nem lesz késő. 2013 aprilis 13 án az 2004NK4 vagy hasonló nevű szikla veszélyesen megközelítí a földet, kb 35000 km re.. tehát mint a műholdak. kampec lesz nekik. az a 300 m es szikla letörli a műholdakat majd az égről.. ugyanez várhatóan 2030 ra el is talál... tehát.. ez van
  • sonicXX
    #23
    Te meg vagy zavarodva... merem állítani, hogy a fele már most is fent repked össze szereletlenül, a többi pedg max 1 éven belül fel is kerül. Ez nem NASA projekt, hanem állami, ha kell az egész államkincstárat belenyomják csak hogy 2 nap alatt elkészüljön...
    Bush egy balfasz, ő Hitler, csak a jellegzetes bajusz hiányzik arról a debill képéről. Undorító kis féreg. Ebből megint nemzetek közti harc lesz. Annyira jó... USA vs EU vs RUS vs Kína vs Japán... szépen leszünk, már most látom...
  • Max Damage
    #22
    Bocsi, Crackert akartam írni :)