72
  • mörde
    #72
    Hali
    Elég kezdő vagyok még.. Ha a merevlemezt szétosztom 2 felé és az egyikban van a vírus akkor áterjedhet a másikra? Elöre is Köszi
  • BiroAndras
    #71
    "Boldog ember! Szerencséd, hogy ugyanaz a hardware van mindenhol."

    Ahol rendszergazda voltam, nem az volt. Ugyan nem okozott volna gondot a cégnek, de sajnálták rá a pénzt. A mostani munkahelyemen viszont majdnem telejsen egyformák a gépek, de itt már nem rendszergazda vagyok.

    "Láttad te már egy termelő vállalat gépparkját?"

    Láttam. De az őskövület gépeket, amiken csak egy spéci szoftver fut(DOS, vagy win95 alatt), és nem az unatkozó titkárnő netezik, nemigen fenyegetik a vírusok.
  • Tiberius B
    #70
    NOD32 (gondolom) havidíjas?
    Nemtom, szerintem én is átállnék, de mondjuk, hogy mennyit zabál, az vhogy nem egetrengetően érdekel (egyelőre), amíg ingyér van
  • Kagemusha
    #69
    Boldog ember! Szerencséd, hogy ugyanaz a hardware van mindenhol. Láttad te már egy termelő vállalat gépparkját?
  • Kagemusha
    #68
    Igaz, de tudod, ahol nem csak ugymond "iroda" van, hanem kőkemény gyártósorok, a gépek felén spec. progikkal, amin naponta több száz beállítást kell eszközölni, ott ez egy kicsit macerás.
    Hidd el, belehülyülnél, mire az összes géppel végzel, mivel a termelésnek mennie kell ám közben, nem ám csak odamész, aztán hajrá, te vagy az úr!
    Másfelől pedig amikor mindenhonnan a költségcsökkentés varázsszó hangzik a füledbe (az már más lapra tartozik, hogy a vállalati kocsi az persze egyre több), nna akkor próbálj sz... várat építeni! Meg persze emellett a folyamatos napi problémákat is el kell hárítanod...
    De én szeretem a munkámat. Csinálom is, csak épp amit mondtál, az egy ilyen környezetben (24/7) a lehetetlent súrolja!
  • roliika
    #67
    Köszi! :-)
  • roliika
    #66
    Eulát olvast el az OM csomagoláson inkább..meg fogsz lepődni!
  • combat
    #65
    Megfontolandó dolog egy hardveres védelem beépítése.
    Például (nem reklám) a HDD Guarder.
  • combat
    #64
    Mintha Linuxon nem létezne rootkit, nem lehetne rá vírust írni, stb... Biztonságot inkább (szerintem) egy Pax-xal, GRSecurity-vel foltozott kernel jelenthet, feltéve, hogy ezzel vki hajlandó lemondani néhány újabban megjelent feature-ről.
  • Anteris
    #63
    okos beszólás volt...
  • z5oTtu
    #62
    Ha nem müködik a Windows telepitsed ujra. Ez aztán a király. Mindenki vegyen Windows!
    én maradok Unix alapokon, de nem is telepitgetek ujra
  • BiroAndras
    #61
    "Azért érdemes átgondolni, hogy otthon egyszerű dolog újrahúzni a rendszert, de egy irodában, ahol van mondjuk min. 50 gép, arról lementeni a dolgozók munkáit, majd újratelepíteni, akár ghostal is elég nagy meló. Márpedig a cikk vállalatokról szól."

    A dolgozók munkája a szerveren van, vagy ha lokálisan, akkor is a szerver tükrözi.
    Az újratelepítés meg nem ügy, mert 1 féle hardwer van, így minden gépre ugyanaz az install/ghost megy. Legrosszabb esetben 1 CD-t kell betolni minden gépbe, de az se feltétlen kell, hálózaton keresztül is megoldható a telepítés.
  • BiroAndras
    #60
    "3d max 8 +sp1+sp2, dreamweaver, photoshop, kódekek , lejátszók, egy pár segéd program, internet cimek, kinézet beállítása, plusz egy rakás plugin amelyek ezekhez a programokhoz használok"

    Erre jó a ghost. bár én se használom, mert mindenből folyamatosan jönnek a frissítések, így gyorsan elavul a lemez. Inkább full reinstall-t csinálok. Nem kell sűrűn (max. félévente), és pár óra alatt megvan.
  • BiroAndras
    #59
    "Nod 32 sok teszteredménye jó, sok tesztet megnyert, de szerintem nagyon lefogja a gépet"

    500-as celeronon alig érezhető.
  • BiroAndras
    #58
    "1 : Tudják hogy támadások érik a gépeket, de nincs ellene jól működő frissítés...miért?"

    Van, de nem tetted fel.

    "2 : Az EULA-ban található infó szerint újra meg kell vásárolni a wint ha OEM-et vettem csak akkor telepíthetem újra. Ezt ugye nem gondolják komolyan?"

    Nem tudom, hogy ott az EULA-ban mi van, de ez nem igaz. Ugyanarra a gépre akárhányszor felrakhatod.

    "3 : Nem lehet, hogy a MS érdekében is áll a támadások és vírusok meg nem fékezése?"

    Teljesen kizárt.

    "4 : Ők a "szakemberek" kéne írni 1 progit ami az izomorf kódokat is kíszűri lehetőleg még a hálozatból, de erre nincsenek erőfeszítések."

    Elég nagy erőfeszítések vannak, de a feladat nem kimondottan egyszerű.
  • Tinman #57
    Ahol 386sx előfordul oda be sem teszem a lábam. De ettől függetlenül ghostoltam már Renult szalonban 486-os gépet nem is olyan réges rég (20 perc volt :-( ).

    100 gépnél 3-5 giga egy irodában a hasznos tartalom/gép, ez isoban kb. 2-3 giga lesz.
    10000 Ft-ja ha nincs egy cégnek erre a célra az ássa el magát. Biztos ami biztos alapon 2-3 vinyón még plusz backupot illik tartani.

    Mellesleg ahol nem ostoba titkárnők vannak akik azt sem tudják, hogy mire való az esc gomb, ott már beválltt szokás, hogy péntek d.u. szépen megcsinálja a dolgozó SAJÁT MAGA a full rendszerének a képfájlát, melyet bevág a rendszergazdi által elhelyezett "tárolóba" -számmal együtt- és biztos ami biztos alapon még egy DVD írást is elindít, hogy ott is meglegyen a mentes.

    Ez iszonyat minimális költséggel és energiával jár, de a VÉGLEGES adatvesztés esélye NULLA. Hiszen megvan a rendszergazdi backup vinyóján a cucc, megvan DVD-n, és még a dolgozó is szépen beteszi a páncélszekrénybe minden pénteken kifelé menet a lemezt.
    Ez nem sci-fi ez működik.
  • Kagemusha
    #56
    Tinman, ghost-oltal (vagy legyen akar PQDI) te mar 4000 gepes kornyezetben, ahol a 386SX-töl a P4-ig minden van? Figyelembe vetted mekkora a szukseges tarkapacitas ennyi image tarolasahoz? No meg a generalt halozati forgalom sem elhanyagolhato tenyezo ugyebar...
    Arrol nem is beszelve, hogy mondjuk a 4000bol 60 gepen driver-osszeferhetetlenseg miatt 8 image (es akkor mindjart cca. 4500 gepnel tartunk)?
    Akkor szamolj ujra es vedd figyelembe, hogy optimalis eset csak a digitalis mennyorszagban van... és ennek még az sem kedvez, hogy a rendszergazdák is tudnak párhuzamosan több gépen dolgozni, így is iszonyat meló ezt megcsinalni, foleg, hogy sz... kell varat epitened, mert melot adnak, de eszkozoket mar nem annyira.
    Meg igy is soknak talalod a rendszergazdai fizut?
    Igaz, ha nincs baj, akkor eszre se veszik az embert es ez még talan normalis is lenne. Ha viszont marha nagy gaz van, akkor kit is kell keresni?
    Tehat igenis gyilok, csak a mennyisegtol fugg, hogy mennyire.
  • shusaku
    #55
    Kerio Personal firewall
  • shusaku
    #54
    hehehe, ismerős a történet:
    gzip -dc xpimage.gz | dd of=/dev/hda1 bs=5M
    5 perc és kész:)
  • Tinman #53
    Dehogy gyilok... ez normális helyen úgy megy, hogy küldesz egy körlevelet, hogy:
    T. userek!

    Ekkor és ekkor rendszer reinstall lesz. Kérünk mindenkit, hogy a win asztalára -vagy ha van cd/dvd író a gépbe- akkor mentse el a fontos dolgait.
    Aki képtelen a leveleit, címlistáit, kedvenceit kimenteni ebben a mappába az azonnali hatállyal elbocsátásra kerül!

    Ennyi. Így máris nem gyilok. Minden gépnek száma van, minden gépnek van egy hozzá tartozó iso fájla. Így 100 gépnél a ghostolás kb. 5-6 perc, a fontos dolgok visszahelyezése pedig gépenként 10 perc. Tehát vegyük 15 percnek az egy gépet.
    Optimális esetben kevesebb mint 2 munkanap alatt 2 rendszergazdi letudja a dolgokat.
    Valamiért őket is fizetni kell nemde?
  • sajtos
    #52
    probaljatok ki az uj nav2006t, nagyon asz lett... van benne feregirto kulon, nem kell tobb softot hasznalni. nagyon eltalaltak. valo igaz, hogy lassitja a gepet, nem igazan nagy mertekben, de megeri. vagy nav corporate.
    nodot mindenki dicseri, nem vetem el, de nem rakom fel. egyszer raktam es bejott 1 virus, ami megyilkota a rendszert es reinstall... felejtos.
    szep dolog ez az ujrainstall meg ghostal is de az aktualitasokat akkor is le kell mentegetni... ez 100 gep folott enyhe gyilok es akkor atterhetunk a mai masik cikkhez, hogy az IT-sek kiegnek
  • Kaadi
    #51
    Maganszemelyeknek: Softwin Bitdefender Pro Plus vagy Internet Security (habar ez utobbit nem ajanlom mert a Spam szuro xar benne). A virusirtoja az egyik legjobb a vilagon (egyes weboldalak szerint jobb mint a Symantec NAV) es a tuzfala sem eszi le a rendszert. Az OEM verzioja nagyon olcso (~2000HUF korul vettem atszamitva) ez verzio upgrade is benne van az arban (1 update)+frissites amig akarod.
  • h4x0r
    #50
    A Grisoftnak van egy jó free vírusírtója, AVG néven. Itt, az SG-n is letölthető. Tűzfalnak én a Zone Alarmot használtam. Az sem rossz. Persze, mivel szüleim gépén van, ezért nem "stressz-teszteltem". :)
  • Adenoma
    #49
    vírusírtó és tűzfal néklül mi a picsát akarnak?
  • roliika
    #48
    THX! :-) Psx search-ot én emlegettem megjegyezve, hogy 1 rakás...Adaware se sokkal jobb.
  • Tinman #47
    Igazán sajnálom... hidd el a biztonsághoz nem elég a NOD sem. Én csak úgy passzióból néha lerántok tök random 1-2 trójai ill. más cégek által kiadott antivir szoftvert és ellenőrzöm a NOD munkáját.
    Falovacskát bizony engedett már be eztán döntöttem úgy, hogy SPY emergency... amióta ezt a 2 cuccot használom -és most nem a hypeolás jön- azóta halál komolyan mondom egyetlen másik cég cuccaivel sem találtam semmilyen gyanús dolgot.

    Tűzfal? Szoftveres? Háááát...
    Most biztos lesz aki lehurrog... DE én azt mondom 3Com router szépen mindig frissítgetve ahogy kell. Persze ez nem kevés pénzt kíván, de a biztonságtechnika sohasem volt olcsó. Igen tudom lehet ezt még olcsóbban meg lehet ingyen is, de ez nem a warez topic tudtommal :-)

    Én vettem már Pandát, vettem már NAV-ot, de eddig a NOD jött be leginkább. Trójai ügyben pedig az említett Spy Emergency.
    JUT ESZEMBE! Sokan itt a Spy Bot Search & Destroy-t emlegették... én is csak azt tudom mondani, hogy sokat nem ér.
  • mousee
    #46
    Hasonló kérdés.... Melyik a best antivírus software, amelyik free, és nem eszi a gépet?
  • roliika
    #45
    Skacok? Melyik a legjobb tüzesfal ami nem eszi a gépet és ingyenes?
  • h4x0r
    #44
    "Vírusirtás helyett újratelepítést ajánl a Microsoft"

    Jól teszi. Linuxos rootkitek esetén is hasonló az eljárás.

    Vagy Sony CD-k esetén. :)
  • rigidus
    #43
    es meg neve is van: teves biztonsagerzet
  • roliika
    #42
    Azt a jó édes ...síííííííííííííp ******** -nyát ! Az Avast szerint minden okkkk a gépemmel. Gondoltam letöltöm a NOD 32-t, hogy megnézzem mit tud, 30-áig ingyenes. Hátbazz!!!! 32db vírust talált és tudott is törölni! Hát eléggé + lepűdtem. És láthatóan gyorsabb lett a gép is! De nincs nekem 5 ezrem se erre, pedig úgy tűnik ténylg jó progi.:-(( Ingyen ez megoldható? Vagy ingyen ezt nem kapom meg csak szart? :-((
  • devred
    #41
    Rengeteg hozzàértő hozzàszolàs....
    Nagyon sok mindenhez nem értek, a virusokhoz még annyira sem...csak egyet vàlaszol meg: honnét tudod, hogy nincs virusod, keyloggered, dialered stb? Mert egy-két, tobb program nem vett semmit észre? A legtobb virusirto adatbazàs,szotàr alapjàn detektàl, tehàt ha nincs egyezo bitsor nem mutat semmit...
    Amugy még sok detektàlàsi procedura létezik: heuresztikus, cheksum ellenrorzés stb...
    De azért naivnak tunik azt àllitani hogy a csilivili XY programok nem talàltak semmit, tahàt szuper biztonsàgban vagyok....
  • rigidus
    #40
    "Lefejezett pingvin? Te ebből mire következtetsz?"

    hogy gyakran elviszik diznilendbe
  • tucsilg
    #39
    hat nemnagyon :) tudod azok a franya elvek ..... :)
  • tucsilg
    #38
    Mert ennel a csodarendszernel nem olyan egyszeru am megtalalni az arany kozeputat a hasznalhatosag es a biztonsag kozott..
  • rigidus
    #37
    Az Egyesult Allamok Kormanya eppen le akarja cserelni a sok agyonfizetett, "dilettans" rendszergazdajat. Erdekel egy allas?
  • SYB
    #36
    Én azt nem értem, ha vállalatokról van szó, akkor hogy fekteti meg a vírus a rendszert. Korlátozott felhasználói jog, gyak. csak a user mappára írásjog...nem értem.

    Mellékesen megjegyzem, hogy rootkittel megtámadott linuxot is ajánlott újratelepíteni, mert nagyon nehéz leírtani.
  • Tinman #35
    Lefejezett pingvin? Te ebből mire következtetsz?
  • gz8
    #34
    Sok erőforrást zabál, én már átálltam nod32-re.
  • MikaH
    #33
    szvsz, ha megtekinted kbupdate neve helyén a logot, akkor rájössz, hogy miért nem telepít újra wint és miért nem kap vírust...