34
  • droland
    #34
    "Zsír új gépekre tettük rá, és 2-nél voltak problémák. Telepítés leállt, másiknál + 2 órát szívtunk, mert mindíg bejött a kékhalál, noha még teljesen fel se volt telepítve..."

    Ez azért érdekes... hogy ha 10 gépből 10 egyforma, és abból kettőn kékhalál, és ezt az OS-re fogni, hát nem tudom... persze csak ha 10 vásárolt gép szinte klónja egymásnak, remélem érted mire gondolok...
  • mousee
    #33
    Ez nem 1 korrekt dolog... én gépet akarok venni, nem OS-t... Ha windóz kell, akkor megveszem eredetibe, de sajna nekem annyit nem ér :P
  • asysoft
    #32
    "Sajnos a laptop piacon, minden géphez MS Windows XP Home-t adnak..."
    Ez hülyeség. Pl Albacompéknál választhatsz, hogy (UHU) Linuxxal veszed-e meg, vagy XP-home-al, aztán számos gépet láttam freedossal telepítve.
    Strogg: MS próbálna meg 2000 programot mellékelni az Windowshoz, EU azonnal rávetné magát. Persze, 25 ezres OEM home így sem olcsó, de ha egy "vacak" játékot 12-ért adnak...
    roliika: Nem igazán értem, miért kell a Home Editiont ennyire használhatatlannak tekinteni. Mi az, amit a Home nem tud, a Pro pedig igen, és te használod?
  • Skynet85
    #31
    Nem tudom nekem van proffom legális campusos van linuxom red hat, mit mondjak miután a xp-re felment minden frissítés és ki tudja még mi semmi bajom sincs vele és az erőforrás igényére sincs mostanság panaszom jah nem használok erőművet...

    Linux szép is jó is gyors is imádom mert pl nem kell pénzt adnom egy csomó, csomó progiért DE a linux nagyon messze van attól, hogy vérbeli ellenfele legyen a winnek oké jöhet a fujjózás csak sajnos ez így van.

    Példa rá, hogy a szoftver fejlesztők jelentős része win alatt fejleszt és tesztel nem beszélve arról hogy a számítógépet használok nagyrésze töbnyire szórakozásra használja gépet ergo játékra na már most ezt nem kell ecsetelni amíg nem terjed el az OpenGl nagy arányban addig itt is vert helyzetben van a linux.

    Serverek: mert ugye ezt hozzák fel a linux legfőbb erényének tény és való a linux server biztosnágos sőt talán a legbiztonságosabb, és ebben a szemgmensben talán verheti is a wint azonban ne feledkezzünk el arról, hogy az a válalat akinek van pénze és nem az otthoni xp-t akarja servernek használni azért M$-nél is lehet válogatni a különböző edisönök közzűl igaz ár/értékben nem biztos hogy hozza a linuxét
  • BiroAndras
    #30
    Hát érzékelte, hogy be van dugva a kábel. Ettől még sokminden lehet rossz. Pl. a kábel is. Az sehol sem jelzi tudtommal, hogy van-e net. Ezt a "ping ww.index.hu" paranccsal szoktuk ellenőrizni.
  • roliika
    #29
    Jajj. Nem értesz. Sehol nem volt net, csak a kábel volt bedugva! Még csak szakaszosan sem vot net! Win azt állította,hogy van! Ez volt a bosszantó! És pusztán azért mert bedugtam a kábelt, konkrétan LAN-t!
  • BiroAndras
    #28
    "Bedugtuk a kábelt, azt mondja van net. De net sehol sem volt. 2 órát játszottunk, mire kiderült, hogy meg volt törve a kábel...vagyis egyáltalán nem volt net csak be volt dugva."

    Már a HW hibáról is az MS tehet? Jó, értem én, hogy mpst menő az MS-t fikázni, de azért legaláb az objektivitás látszatát próbáljuk meg fenntartani.
  • roliika
    #27
    Ezt a jogi izét a suliban hallottam. Lehet hogy rosszul tudják. Mind1, nem is másoltam, net kávézóba minden gépre megvettük 1-esével az OEM XP home-ot, áfásan 25000Ft-ért. :-(( És azért szídom mert tényleg szar! Zsír új gépekre tettük rá, és 2-nél voltak problémák. Telepítés leállt, másiknál + 2 órát szívtunk, mert mindíg bejött a kékhalál, noha még teljesen fel se volt telepítve. Képeket is csináltam róla. Szóval ha szídom az MS termékeket,nem ok nélkül teszem! Bedugtuk a kábelt, azt mondja van net. De net sehol sem volt. 2 órát játszottunk, mire kiderült, hogy meg volt törve a kábel...vagyis egyáltalán nem volt net csak be volt dugva. Jó abbahagyom.
  • strogg
    #26
    Nézz utánna. De biztosan nem másolhatsz még most sem semmi m$ temréket. Még dos-t sem.
  • roliika
    #25
    Nemá! Ms-ra más jogi szabályozás vonatozik mint a többi gyártóra?!?! 5 év az 5 év.
  • strogg
    #24
    roliika: rosszul tudod.Nem.

    Ezt egyenesen az m$ magyarország munkatársától tudom, amikro egyszer megkérdeztük, hogy a cégnél lévő win95 felmehet-e a régi gépekre 5 példányban? A válasz: Ha rendelkezünk 5 még megvásárolt license-el, akkor igen. Egyébként nem másolható, és nem telepíthető fel többször, mint a licens-ek száma. Szóval ez nem igaz.

    Sőt!
    A honlapomon letölthetővé akartam tenni a windows 1.0 -at is. Elvégre informatikai kövület, és sokan nem találkoztak vele. Erről is kértem állás foglalást.Tilos másolnom, és netre kirakni.

    Szóval nem jól tudod :)) Ha más gépre is felrakod, mint amire vetted, illetve többször telepíted a license-k számánál, vagy 1 másolatnál többet készítesz róla, (1-re jogosult vagy a bizt. más. miatt, de akkor is igazolnod kell, hogy az eredeti amiről készült az legális) akkor az illegális, és bűncselekmény.:)
  • roliika
    #23
    Az első szériás XP 2001-ban jött ki, ma 2006 van. Ezért igyekeztek a Vista mielőbbi kiadásával, csakhát rá****tak.
  • roliika
    #22
    MS termékek és egyéb progik licence 5 év. Ezt kiterjeszthetik...elvileg. Lásd Win 95 szabadon másolható már. A 98 is.
  • strogg
    #21
    hát. A lényeg, hogy minket nem érint ez a win kérdéskör. És meg kell mondjam jobban érzem magam tőle.
  • Le Kurde
    #20
    Egy percig sem vitattam a cikkben olvasható elképzelés inkorrektségét, én sem szeretném, ha kötelezően rámvarrnának valamit. Hogy az MS mikor mennyit kér a rendszereiért, az elvileg az ő üzleti döntésétől függ. Ha Te úgy ítéled meg, hogy ez sok, és ennyit nem ér, akkor nem kell megvenni. És az, hogy nem vennéd jó néven, hogy akkor is ki kéne fizetni, ha nem akarod, az is teljesen rendben van. Nagyon meglepődnék, ha zöld utat kapna ez a baromság úgy, hogy nem társul mellé valami értékelhető árképzési reform, hanem a mostani OEM licensz árakon lenne kötelező kicsengetni a win árát.

    Az "5 év után ingyen lehet terjeszteni" dolgot nem igazán értettem. Az XP-fikázásra meg nem reagálnék.
  • Le Kurde
    #19
    Értem, mire gondolsz. Én viszont nagyot néznék, ha "ingyen" megkapnám az XP-t, mert ez a fajta piaci magatartás az MS-re nem igazán jellemző.

    A SUSE-val kapcsolatban teljesen igazad van, én a legnagyobb értéket a hasznos nyomtatott irodalomnak tulajdonítom. Az tény, hogy az XP-hez az EULA-n kívül nem sok papírnemű jár. :P Gyengébb az ár/érték arány, lehet, hogy ezt érzi az MS is. Most próbál ez ellen tenni, de meglehet, hogy rossz irányba indult el.
  • strogg
    #18
    ezeket sem tudtam. De ettől függetlenül drága. Nem látom, hogy jó boltot csinálnék vele, ha vennék egyet. De a forint értéke persze egy dolog. Az viszont ennél is jobban zavar, hogy eme forint összeg után mi az EULA tartalma.

    Nos az nem egszerűen roszs, hanem elfogadhatatlan, és bicska nyitogató :)))
    De tök felesleges ebbe belemenni, mert a tömegek használják. (nem olvasnak eula-t, és nem érezték még a bőrükön a tartalmát. Hallkan: az m$ nem is meri szankcionalni, mert rögtön meredeken zuhanna az elterjedtsegi adat) A lényeg, örüljünk neki, hogy ez minket nem érint, és ennyi:)
  • roliika
    #17
    PROF OEM 28. De Home és Prof ugyan az. 1 fajta XP-t gyártottak, csak Home-ot kicsit lebutították,de nem úgy hogy nincs a progiban ami a profban benne van, hanem a registryében 1-2 értéket átírtak. Magyarul átalakítható a home is prof ra.
  • roliika
    #16
    Ja és nem vok Linux fan, jó az XP is, de 5 év semmittevés után nekem ne vágják a pofámba/most az SP-ket ne említsétek, nem kellettek volna ha tisztességesen megírják,3 milla progi sorból áll az XP abból 30000 hibás volt!!!!!/, hogy + 22, vagy + 40 a laptop , mert van rajt 1 rég elavult rendszer.
  • roliika
    #15
    Na megint a Linuxot fogom emlegetni. Nem tudom, tudod-e, hogy az MS termékek licenc ideje 5 év! Elvileg utána ingyen lehet terjeszteni! De ha mégis pénzt kérnek érte, jó, tegyék! De NE kötelezzenek arra senkit, hogy márpedig az ő termékük a jó, mert ez hazugság! A Linuxot, mondjuk a magyar frjlesztésű UHU-t, vagy BackPanther-t tedd fel a gépedre meg az XP-t! Minden teszten meg fog bukni az XP! Rendkívül erőforrás igényes, lassú szemét! Miért nem fejlesztettek rajta, volt rá 5 évük! Ők is meg tudták volna csinálni, hogy mindíg kicsit csinosítanak rajta! Linuxok félévente jönnek ki, mégis stabilabbak és INGYENESEK! Simán adhatná ezek után az MS ingyen is! Reklámnak igaz nem válna be mert 1 rakás szar. De legalább ne adják ennyiért! Pár ropit megér, mert sokminden csak rajta fut, de 18 és 40 ezer...az már vicc.
  • strogg
    #14
    Nem tudtam, hogy ilyen drága. Tudom ,ez láma dolog, de tényleg nem tudtam.Én úgy goondoltam az OEM úgy 10 fele mozog, és a prof olyan 25 körül.
  • roliika
    #13
    Jó esetben 18! Amúgy a dobozosat 40-ért osztogatják.
  • strogg
    #12
    Nem, tudom ki, hogy van vele. De szvsz nem lepődnék meg nagyon, ha az XP az OEM géphez ingyen járna. Amennyire felszerelt, egy OS én nem adnék érte pénzt. Akkor már tényelg jobb, ha a gépre egy freedos-t tolnak fel.

    Érted miből indulok ki? Egy alap OS-t 20e forintért vesztegetni, amikor egy Suse dobozosan könyvvel, meg 2000 programmal van csomagolva ugyanennyiért, akkor szvsz az XP ár/érték aránya eléggé gyér. És ami azt illeti a Novell pontosan abból él, hogy sok cég ugyanígy látja a dolgot.
  • Le Kurde
    #11
    Az eladó tehet a legkevésbé róla, hogy gyárilag telepített XP-vel értékesítik a gépet, csak magadból csinálsz hülyét, ha rajta próbálod kitölteni a dühöd.

    Egyébként akármennyire is etikátlan az MS gondolata, azt szerinted hogy lehetne elvárni, hogy ingyen adja a rendszerét a gépekhez? Miért adná ingyen? Terméke, amiben sok munkája fekszik, szerinted nem jogos, hogy pénzt kér érte? A felhasználókra ráerőltetni valóban nem szerencsés, de hogy ingyen kéne adnia, az azért merész.

    Egyébként ami kellemetlensége volt az EU-ban a cégnek pusztán az O/S-be épített médialejátszó miatt, kizárt dolog, hogy ez a lépés összejöjjön nekik. Legalábbis Európában egész biztosan nem.
  • strogg
    #10
    Az XP home 18 rúppó?
    Nem tudtam. Komolyan.
  • roliika
    #9
    Húha! Nagyon nem mehet nekik mostanság a bolt! :-DD Xbox miatt is szívnak rendesen, mert 1 csomó hibásat kiadtak+perlik is őket a lopott technológiák miatt/bár ezt tőlük már megszokhattuk/, és most kétségbeesetten kapálóznak, hogy az 5! éve is szarnak számító oprendszerüket PÉNZÉRT tegyék rá a gyártók a gépükre. Nemsokára nekem is muszály lesz 1 laptopot venni, de ha + mondják, hogy 200 a gép mert van rajta XP, az eladót el is küldöm a sunyiba. Nem érdekel, hogy XP van rajta, vagy nem...legyen, de akkor ne számolják a gép árába! Tekintség reklámnak, vagy marketing akárminek, mostanában úgyis rájuk fér. Most 1 XP home OEM gagyi fos izé is 18000 Ft+áfa!
  • strogg
    #8
    Nagyon sok jó játék natívan megy linuxon. Én is úgy tolom őket:)) Persze nem megy mindegyik, de a kedvencek közül a legtöbb igen.

    Én a laptopom Freedos-al vettem :))) A laptop piacon is nagy az árverseny. Nem éri meg plusz 40e huf áron adni a laptopot. A vásárló meg úgysem kéri a gépet ha bemegy a boltba kéri a laptop-ot, majd közlik vele, hogy a 180e forintos ár windows-al 220e lesz. Erre vagy infarktust kap, vagy azt mondja, nah jó, akkor win nélkül. (az egy másik kérdés, hogy warezban rakja-e rá. De hát az az ő bümtetőjogi felelősége már).
    Szóval nem reménytelen a szitu.
  • Pintyőke
    #7
    Akkor milyen szarban lennenek, ha a legtobb jateknak keszulne olyan verzioja ami linux alatt is futna. :) Valjuk be, egyre tobben foglalkoznak ma mar linuxal. Szerintem ez az egyik legnagyobb visszatarto ereje, hogy valoban az otthonokban is lecserelodjon a winfos oprendszer. :(
  • Drawain
    #6
    Minden napra egy-két Microsoft hír, ez aztán a széleskörű it/tech magazin...
  • Faki
    #5
    Nagyon kell a pénz...
  • JZO
    #4
    Jó próbálkozás, de remélem ebből se lesz most semmi
  • Max Damage
    #3
    Magyarországon is lenne még mit javítani, főleg a laptop piacon... Nálunk szerencsére jó a helyzet, mert a legtöbb vásárolható PC-re UHU Linuxot tesznek, ami jó, mert nem köteleznek senkit a közel 40e Ft-os Windows megvételére, így alacsonyabbak maradnak az árak... Sajnos a laptop piacon, minden géphez MS Windows XP Home-t adnak, ami nemhogy felemeli az árat, de teljesen értelmetlen is, hiszen annál rosszabb, elavulatabb rendszer az XP kategóriában nincs másik, továbbá itt az a probléma hogy megvonják a vásárlót a választástól, mert úgy is format áldozatául esik a Win, hogy vagy egy másik rendszert (pl. Linux) vagy egy másik Win (pl. XP Prof v. Win2003) kerüljön rá... Így gyakorlatilag fizetünk +40e Ft-ot azért hogy az első dolgunk a gépvásárlás után a partícióformázás legyen ;))))) Itt kellene még egy kis változás szerintem -> Teljesen OS nélkül kellene adni a laptopokat!

    Az MS álláspontját meg sajnálom, és remélem nem érnek el semmit!
  • strogg
    #2
    Igen, félnek, hogy a desktop piacon is alájuk vág a linux. Nem meglepő a lépésük.
    Én alapból nem veszek OS-el gépet. Nincs értelme. windows-ért nem fizetek, mert úgysem fogom használni. (ráadásul nem is éri meg az árát). Ha linux van rajta az is gyalu, mert a saját gépemre szeretném én felrakni azt az OS-t.

    Jó, tudom, én vagyok a kisebbség. De az valóban igaz: előre elrendelni, hogy a user mit kap, az is pofátlanság. Döntse el ő. Aztán ha warez wint rak rá, és megcsúszik vele viselje ő a következményeit. Magyarán: Legyen joga eldönteni: Linux | legális win | warez win és esetleg eljárás |
    Három lehetősége van.

    Arról ne is beszéljünk, hogy megint a szerzői jogi köntösbe bújni, csak azért, hogy erővel tudjak értékesíteni az azért erősen becstelen hozzáállás.
  • blackeagle
    #1
    Szemét tetves dögök ,semmi közük hozzá hogy egy hw -t hogy veszek . Olyan mintha a dacia cég kötelezne ,hogy csak barun gumit használhatok. Még jó hogy üres a hasam ,mert kihánynám a kaját az ilyen m$ cikktől. Inkább azzal foglalkoznának hogy időben kiadjanak egy megbizható stabil ,errőforrást nem pocsékoló rendszert ,de erre 95 óta lehet várni ( mármint aki m$-t használ az vár rá ) .