136
  • rigidus
    "Lásd: Solaris=> OpenSolaris lett. Az IBM gyakorlatilag leállította régi Unixainak fejlesztését (Nem a támogatását!!!!). SCO unix gyakorlatilag halott. Novell(Unix) szintén áttért Linuxra és viharsebesen portolta alkalmazásait."

Az SGI IRIX is csodkozelben van. Feltettek annak idejen mindent egy lapra: WinNT, a UNIXot mar mindenki temette, ok is leszartak a sajatjukat, aztan par ev alatt dinamikusabban fejlodo agazat lett mint valaha is volt.

IMHO Linux, OpenSolaris, BSD se lesz egy vilagmegvaltas, de legalabb valodi verseny lesz, nem pedig sarokbaszoritos formatumhaboru mint eddig. Ez pedig elsosorban a windows felhasznalokat erinti, mivel az M$ rakenyszerul a minosegibb munkakra, egyuttmukodesre, ha nem akar lemaradni.

A masik dolog meg, amikor egy hajo menetkozben dob egy eles bal kanyart, majd hirtelen egy jobbost, azt egyenesbe is kell am tenni, meg az utasoknak is ujbol meg kell talani a helyuket ehhez pedig ido kell. A szoftvergyartas orok tenye...
  • lmisi
    M$ csőd és Világválság okozás, a kutyafülét azt.....
    1. A meglévő softwareit úgyis továbbhasználnák. Csak
    a javítások késedelmet szenvednének, de ezek most is késedelmet szenvednek. Ráadásul ezen a téren több tér jutni kissebb, agilis cégeknek csapatoknak.
    2. Jelenleg is vannak olyan a piacon olyan softwarerek-oprendszerek amellyek ki tudják váltani az M$ cuccosait. Sok területen jobbak is.
    Lásd Linux különböző verziói, Sun solaris. Ezeket aktívan fejlesztik. Biztos lehet találni olyan gépet, feltételeket ahol az M$ stuff jobban muzsikál, de elfogadható, sok esetben sokkal jobb alternatíva mindíg van!!!
    3. Vannak win-only, IE-only programok. Na ezek végre eltünnének. Nyiltabbá válna alkalmazás piac. Persze a Linux és egyéb opensource stuff térnyerésével a softwareadószedők lásd M$ háttérbe szorulnának. Viszont a világ szegényebb régiói jobban hozzáférnének a bödönhöz. Olcsobbá válna a programok beszerzése.
    4. Irónikusan ezt a folyamatot annakidején az M$ indította be. Lásd MS SQL, Office/excel (Lotus ellen) agresszív árazásával. Illetve a win oprendszerek is olcsóak voltak egy Solarishoz, vagy egyéb kereskedelmi Unix-hoz nézve. Azonban most a Linux free voltával rátette a kést win oprendszerek nyakára, ahogy a kereskedelmi unikok nyakán már el is huzzintotta. Lásd: Solaris=> OpenSolaris lett. Az IBM gyakorlatilag leállította régi Unixainak fejlesztését (Nem a támogatását!!!!). SCO unix gyakorlatilag halott. Novell(Unix) szintén áttért Linuxra és viharsebesen portolta alkalmazásait.
    Innét is látszik, hogy egy wines program portolása nem is olyan kolosszális feladat. Még egy éve se adatkák a Xara programkódját, de már tesztelhető Linuxos béta. Ha egy cég még pénzt is áldoz erre, akkor a portolás jó minőségben pár hónap alatt megtöténhet. Azaz egy M$ csőd nem igazán játszik.
    5. A lényeg: 2db. szereplő maradt. 1. Linux, 2. Win.

1. Linux: Szerves és folyamatos programkód fejlődéssel. Az oprendszer softwarekomponensei jól szét vannak osztva. Nagyon komplex, de önszerveződő és működő fejlesztői - felhasználói réteggel. 4-5 $milliárdos cég is beállt a fejlesztők (támogatása) mögé, miután a saját egyedi oprendszerük lényegi fejlesztését abbahagyták. A saját kódjaikat opensourceolták ill. portolták Linuxra. Rendesen gyorsult is a Linux fejlődése.
    Folyamatos verseny van opensources alkalmazások között, úgy hogy a rivális projekt bármikor átveheti a kódokat, vagy csinálhat egy más irányba haladó ágat immár külön projektnél /Fork/
    Lassanként minden főbb hardware komponens támogatva van. Ha szerncséd van akkar nem gyári, hanem open van hozzá. Röhejes az esetek többségében a free driver jobb mint a gyári.
    2. A fene se tudja. Igazándiból 1 cég van mögötte. Nincs önszerveződés. Ha egy alkalmazást kiadtak akkor egy-két emberen és a várható profiton
    A gyártó vagy az M$ ír drivereket, ha rosszak úgy maradnak. Néha magukra hagynak programokat pl. IE-6.0. Semmivel sem kompatibilis szabványok feltalása. Kabaré, az internet, főleg a wwww arra lett kitalálva, hogy egy szabványos böngészőn keresztől használni lehessen. Ehhez képest win alatt sorra jelennek meg azok a programok amik csak IE-vel futnak.
    Az egész Vita projekt csak a jéghegy csúcsa. Tulajdonképpen a win világába is elég káosz van, várható volt, hogy nincs másképp a cégen belül is.
    Valószínüleg nem véletlen, hogy a programoknak nincs szabadon föllelhető jó programozói dokumentációja, mert ilyen a cégen belül sincs. Ellentétben a viszonylag jól dokumentált Linux projektekkel

Konkluzió: Az m$ csődje inkább használna a földvilág IT iparának. Sokszor az m$ inkább csak gátja a fejlődésnek.
    Azt mondjátok a sokmillió gépen drága lenne az átállás linux. A fenéket, lassan évek óta könnyebb linuxot telepíteni mint wint. Az m$ oprendszereit, softwereit úgyis újra kell néhány évente telepíteni. A vista telepítése jóval nagyobb kihívás lesz egy már meglévő gépre és a kombatibilitás is kérdéses. Olcsobb (lesz) linuxot rakni egy gépre, mint vistát. Átképzési költségek..., ez egy folyamatos költség nem egyszeri mint szeretik beállítani. Ugyanis az ms is szereti átszabni a rendszereit, illetve egy két komponens támogatását hipp-hopp abbahagyni (FoxPro). Komolyan néha már gyerekes ahogy a fejlesztési koncepciók között csapongnak.
    Na abbahagyom....
  • rigidus
    jaja, mikor a cikket olvastam ezen nekem is felcsillant a szemem
  • rigidus
    "a programozók túlhajtása és robotnak nézése a vezetők részéről. Ez az, ami frusztrál. Plusz a hanyag szervezés (aminek kapkodás a vége), amivel megint csak a programozók dolga van megnehezítve."

Ott a pont. Elveszik az embernek a kedvet is a fejlesztestol. Lepten nyomon basztatva vannak a dolgozok, egyik naprol a masikra valtoztatgatnak a vezetok, hogy most ez kerul bele, azt vesszuk ki belole. Aki mar dolgozott szoftvergyartasban az tudja mirol beszelek.

Nem a szaktudas hianya az egyetlen okozoja a szoftverkudarcoknak, hanem az esetek tobbsegeben a szervezes. Sokszor qrvara el vannak tajolva team leaderek/marketingesek/felsovezetes. Az emberi kapacitasok korlatairol meg IMHO a leghalvanyabb fogalmuk sincs. Ez pedig nem kimondottan ms-specifikus problema, hanem nemzetkozi szinten altalanos teny. Szinte minden kereskedelmi szoftverhaz erintett benne, ki jobban ki kevesbe. :-(
  • kbupdate
    amúgy kiba**ottúl érdekes.

Senki se várja a vistat, meg mindenki utálja, de ha jön egy hír, hogy késik, mégis mindenki el kezd vele foglalkozni.
  • kbupdate
    hol lennénk? erre a fincsi flém hírre én nem reagálok.
  • sono zeg
    Miért kell a Pistának minden nap a hírekben szerepelnie???
    Ígyis úgyis olyan lesz mint a többi microsoft találmány ==> ERŐFORRÁS PAZARLÓ CSEKMET
  • GodBadka
    Ha egy programozó írná a progit, igazad lenne, de itt egy kicsit komplexebb a dolog. Amúgy meg ha odafigyelsz: " világhálón terjedő jelentés, amely szerint "

Írjak egy olyan jelentést amiben az áll, hogy holnap megjelenik? Szerinted mennyi hitele van egy ilyen "jelentésnek"?
  • LaPalma
    " az optimális az lenne, hogy HW-re gyártanak op.rendszert és nem op.rendszerre HW-t, de ugye ez nagyon nagyon megfordult..."
    csak halkan jegyzem meg, van ilyen, az apple, sgi ésatöbbi is ezt csinálja
  • z5oTtu
    Itt minden hir meg van tervezve. A Marketing resze. Egyre jobban ruhhellem a MicroSoft-ot.
  • bakterrier
    hiába halogatják, már most is le vannak maradva technikailag, mi lenne 3 év múlva?
    lehet a komplexitás növekedésének lereagálása lesz a nyílt forráskódú cuccok előnye...
    hol van Equ? :D
  • Drawain
    Mi az a záros határidő? 2008? Vagy 2010, mert ezt is kibővítik mint minden mást?
  • tothzozo
    32bit 64bit
    Nem tudom mond ez itt valakinek valamit.
    (50millió kód 40 százalékkal több, mint a Windows XP-ben)
    Plusz a Vistát többmagos rendszerre írják.
    Tehát neked lehet a legjobb P4-es géped,
    nagyot fogsz csalódni.Pl. (egy jobb game futtatásánál)
    Amúgy én nem vagyok rendszer csicsázó inkább, gyorsítom az XP-is, mert grafikai programokkal dolgozom.És még a játékok miatt is inkább az fusson, szépen mint a rendszer.
  • valamit
    van ingyenes spamszűréssel bíró webes felületű levelező is ;)

más:
    kedves vincuska, szerintem alapvetően sok mindenben igazad van, kitartás ;)
  • Pharaoh
    Mi az hogy a kód 60%-át újra kell írni? Milyen programozókat vesznek ezek fel? Vagy egy csomó majmot ültetnek a gép elé és csak lesz belőle valami?
  • vincuska
    http://pack.google.com/

minden benne van.

Yv@n-nak tok jo ez a szovege,... 'fixed bug' :-)))
    de ms 'baratainkat' idezve, az nem bug, az by design!
  • AgentKis
    Csakhogy a WinXP támogatása meg fog szünni mostmár záros határidőn belül. És akkor jön egy újfajta "kártevő" és hazab@ssza a gépet. Az újabb szoftverek idővel nem fognak rajta futni. Stb. Úgyhogy idővel muszáj lesz váltanod, vagy gépet vagy oprendszer szállítót.
  • lpapi
    HW része is igen érdekes, sokáig lesz az, hogy XP még fog mennni a kicsi HW-k miatt, az optimális az lenne, hogy HW-re gyártanak op.rendszert és nem op.rendszerre HW-t, de ugye ez nagyon nagyon megfordult...
  • Yv@n
    "Valószínü, totál gépcsere szükséges a Vista(kielégítő) futtatásához."

Marhaság. Ha tápos vasad van többet mutat magából. Ennyi. Aki meg azért vesz erős gépet, hogy jobban csillogjon a starmenü, az kb meg is érdemli.
  • lpapi
    akkor nem kedves Vincuska

én 1álltalán nem használok már win. és win.-es cuccokat, de sokáig és van velük tapasztalatom, meg még mostanába is néha rákényszerülök pl. suli miatt, de 1 kinszenvedés, IE amugy 1szerű pl nem támogatja rendessen a CSS oldalakat, miért kell nekem +orákat azon faragnom, hogy pl IE alatt is normálissan nézzen ki 1 oldal, azért mert 1 sz??...

Abban teljessen igazad van, hogy igen lehet + progikat telepiteni, pl mail kliens, de mi az, hogy nincs csomagkezelő szerű valami : > Egy felesleges szenvedés megkeresni, letölteni, feltelepiteni ilyesmi, remélem érted... Igen webes kliensek is vannak, ebben is igazad van, de spam szűrésé fizetni nem fogok, főleg, hogy szeretem, ha én álltalam választott cucc amit én tanitok szűri..
  • tothzozo
    És mi van a hardware-es részével?
    Valószínü, totál gépcsere szükséges a Vista(kielégítő) futtatásához.
    Én ha megjelenik, maradok XP-nél az legalább jól fut.(komplett gépcserét nem tervezek no money)
  • vincuska
    ne kedvesezzel legyszives.

A Vista eseteben en a desktop kornyezetrol beszelek.

az IE egy elavult bongeszo, de ez miben nyilvanul meg? most komolyan, te mit csinalsz ami miatt az IE az nem jo neked? na de mind1, nem tetszik? tolts le mozillat, ingyer van.

MS levelezokliense? melyik az Outlook? vagy az Express? hasznalj Lotust, rajossz arra hogy mi a szar es elmaradott. amugy meg osszes webmail szolgaltatas ad vagy 1GB-ot, privat levelezeshez minek neked kliens? a cegest ugysem te hatarozod meg.

na de oszinten, miert ilyen istenverte nagy harc mindig a OS-ek korul. en bongeszom jobb, meg ilyenek. baze minden letoltheto ingyen, ok harcolnak a kegyeinkert. kb olyan mind1 mint hogy vilkinzont vagy zsilettet hasznalsz. mindenkinek megvan a sajat szajize, meg buze. azt hasznal ami jo esik neki. 'a virusok es a fergek' mirol beszelsz? lehet nem kell minden szar veboldalra rakattintani ami felpattan, nem lesznek ilyen bajaid. en virusirtom jobb mint a tied? baze az en apukamnak meg chuck norris pizsamaja van! na? jobb vagyok?
  • NEXUS6
    Még ennél is nagyobb kárt okozna? Nem hiszem.

A tözsdék hisztiznének egy kicsit.

Amúgy belegondolt már valaki, hogy miért is annyiba kerül egy M$ OS amennyibe?
    Konkurencia nuku, a tiszta profit az égben. Szal akkor miért annyi a dobozos verzsön amennyi?
  • Mynet
    Ez zsír ötlet! Ki kéne próbálni! :D
  • Mr. Perfect
    Belegondolt már valaki, hogy mi lenne, ha az M$ pl. csődbe menne? Vagy csak azt mondaná, hogy nesztek nektek ennyi volt, mostantól csak szerver op. rendszereket csinálunk. Szerintem ez minimum világválságot okozna. Jó ez nekünk, hogy ennyire függünk egy magán cégtől?
  • NEXUS6
    Az hogy kijön "időben" a vállalativerzió, még nem jelenti azt hogy marha nagy bevétele is lesz a M$-nek belőle a jövő évben.

Novemberig nem lesz kint, márpedig az éves költségvetés tervezését addig nagyjából mindenki befejezi. Karácsonykor senki nem dolgozik, még a M$ kedvéért sem.

Szal lehet azt mondani, hogy a jövő évi nagyvállalati beszerzések nagyrészét az M$ szépen bebukta.

Ha valakinek még be is férne, hiszen a pénzügyi év az végül is az adóbevallásig, márciusig tart, ezek után a hírek után senki nem fog megkockáztatni egy félkész OS nagymennyiségű beszerzését.
  • Komolytalan
    Engem nem igazán zavar ha kési a vista. XP is működik úgy ahogy. Néha szíjjelb.ssza a vinyóm fájlrendszerét, de hát elfogadtam amit muszáj volt elfogadnom az elején, szóval nem sírok, hanem veszek az illetékes fájlrendszerjavító gurunak 1 üveg Johnny Walkert, ő meg linucs alatt rendberakja. Néha kicsit lefagy az XP DirectX-es ablak átméretezéskor/mozgatásakor, persze ez nem az XP hibája, hanem a driver van rosszul megírva alá (sima ATI catalist). Hát igen, nagyon megerőltető is volna 2 video drivert megírni M$nek évente (1 ati, 1 nvidia), dehogy kérek én tőlük ilyet. Csinálják csak a vistát, addig se csinálnak semmi bajt, amíg azzal vannak elfoglalva. Remélem minél több hiba van benne, és minél tovább elfoglalják magukat az új játékukkal, közben se b.sztatják a többi normális céget.
  • GodBadka
    Mit jelent az, hogy 50 millió kód? Programozónak hazudom magam, de ezt nem értem. Ez valami új mértékegység?
  • lpapi
    Kedves Vincuska nem csak desktop környezet van, de, ha desktop környezete nézünk, az IE 1 elavult böngésző, a M$ levelezőkliense, háát inkább hagyjuk... Jah és a lényeg, virusok, férgek és 1ébb igyencségek, hogy erőforrás kell a szűrésére és még igy is megkeseriti az életedet és még sok ilyen dolgot lehetne sorolni, nagyon jó pl a fájlrendszer mivolta...
  • vincuska
    kesik hat, es? mit valtoztat ez az eletunkon? van levelezorendszered, es bongeszod, tudsz zenet hallgatni a gepen, megy az IM, mit ir juhar, amd2500+, 1 GB RAM, ... gondolom az + azt jelenti hogy nem siman jo, hanem k jo!!! beszaggat a gep? nem! en azt sem tudom igazabol hogy milyen OS-t hasznalok!
    szoval mit valtoztat egy uj OS ezen az egeszen? valtoztat? ja... az baj.

Kerob, nem ertem a commented - 'a Win megszabadit a vezetes elmenyetol?'
    amikor napi 8 orat a volan mogott ulsz, akkor nem az elmenyre hajtasz, hanem hogy eljuss A-bol B-be, nem?
    amikor napi 8 orat a gep elott ulsz, az elmenyre hajtasz, vagy hogy elvegezd a munkad a gep segitsegevel?

esik az eso es kivagyokkeszulve!!!!
  • juharfalvi
    Kíváncsi leszek rá, hogy vajon a Vista eléri-e már azt a program-bonyolultságot, amitől a kód gyakorlatilag nem lesz karbantartható? A csúszásból ugyanis az derül ki, hogy nem jól tervezték a határidőket, amit nem is csodálok.
  • kerob
    Erre már számítani lehetett. Ha a Vista tényleg olyan lesz, mint ahogy mondják, akkor nagyon nehéz helyzetben van a Microsoft, mert ebben a káoszban nem mostanában fognak végezni annak a rengeteg kódnak a javításával, ill. tesztelésével.
    Én már alig várom, hogy elkészüljön, de így még jövő nyárra sem lesz kész... Nagy kár. :(
  • mousee
    Mondták volna azt, hogy csúszik 3 évet, azt akkor igaz nem beszélne róluk senki, de legalább 3 év múlva egy kva jó OS-t tudnának kihozni, mert nem lennének a programozók agyonhajtva, nem basztatná őket senki, és nem lenne senkin akkora nyomás. Vagy van a másik dolog, ami még szóba jöhet, és ezt már írták előttem is, hogy csak példákat vesznek a már kiadott "vista konkurens" linuxokból, és jól bevált ms módszerekkel lelopkodják onnan az ötleteket...

Csak még mindíg nem értem, hogy miért hiszi mindenki azt, hogy a linux a win-t leakarja váltani... ez egy marhaság...
  • InfectedMann
    "Szerinte azonban egyrészt már korábban is előfordult, hogy késett egy-egy termék, másrészt még mindig jobb, ha egy szoftver megjelenése csúszik, mintha hibásan kerülne a piacra."

Ezzel a mondattal el is van intézve a késésről szóló vita... teljesen egyet értek ezzel :)

azt meg, hogy a kód hányad részét kell átírni azt döntse el mindenki maga de idióta adatokat ne terjessszen senki...
  • Zedas
    Pár észrevétel:

- Mivel a vállalatoknak szánt verzió kijön időben, ezért a Vista komponenseinek / funkcióinak 95%-a valószínűleg időben kint lesz és szerintem az eddigi Windows debütálásokhoz képest nagyon is bugmentes lesz.
    - Mivel a mezei júzereknek szánt verzió késik, ezért bizonyára multimédia / DirectX problémák vannak. Ezt nagyon nagy valószínűséggel valóban a boxos részleg tudja a legjobban megoldani. Szerintem ebben max. a kód 5%-a érintett.
    - A 60% átírás akkora baromság, hogy ilyet már rég hallottam. Az minimum plusz 2 év munka lenne, nem két hónap.
  • lpapi
    4ever TUX, igy tovább win.-el, minden csoda 3 napig tart, majd amikor hirtelen 50 millió kódba átlagossan kódonként 2 hiba lesz és jönnek a különböző win. user életét megkeseritő dolgok, az lesz a jó még... komolyan szeretném, ha jó lenne a win., akkor se használlnám, de ami most van egy vicc... jah és kedves M$ tegyetek má bele 1 csomagkezelőt : >
  • Newfronter
    Azért nem biztos, hiszen tényleg már kb. 5 éve van XP, és azóta nincs új oprendszer, ez tényleg aggasztó, de reménykedek hogy rendbekapják magukat és hamarosan kiadják az oprendszert.
  • Fenjoy
    Okos marketing fogás:) az érdeklődést fennt tartani minden áron:) Kéne még pár pánik hír, ilyen hogy atom támadás érte a vista labort, így biztos csusznak, vagy egy hatalmas meteor, lezuhant... áááhhh mind1 az "emberek" bevesznek mindent:)

:)
  • echo
    Huh, ezekről a belső vitákról eddig nem nagyon jöttek hírek. Valahogy az a kép volt bennem ahogy a Ballmer szajkózza a developers-t a lelkes publikumnak Bár azért éreztem, hogy okozhat némi lelki tehert ha az MS-nek kell dolgozni és ugye ha a sikerek sem jönnek kibukik szegénykékből

Ja és dicséret a hír írójának, ha a látszat nem csal ez most nem egy az egybe fordítás.
  • fonak
    Hát volt szerencsém a Vista bétát látni, minden szir-szartól lefagy, igencsak félkész még.