136
-
#96 Szerintem a nyílt forráskodó szoftverek az evolució iskolapéldái. A rossz dolgok eltünek, a jók megmaradnak. Sajnos a MS Win nem így mködik. -
#95 En egyetertek. Ott a pont. -
rjudit #94 1. Bírom amikor emberek hülyeségeken flame-nek és egymás torkának esnek!:)
2. Mint programozó, megtudom erősíteni azoknak a véleményét, akik azt mondják, hogy egy fejlesztést, főleg a köcsök marketingesek(és egyéb) hátráltatnak, mert beleszólnak mindenbe és sz.rhoz se értenek.
3. Ugyancsak mint programozó, nagyon várom hogy a win32 API helyett írjanak már valami normálisat, amivel nincs annyi szívás. Sokan fennakadtok a csicsán, pedig ez a lényeg!
4. Előttem már rávilágítottak a 64bit és többszáluság problémájára. A mostani MS rendszereken(talán win2k3-ban már nem), normális többszáluság kezelés nincs. Aki ilyen projektekben fejleszt tudja miről beszélek.
5. Szerintem, akiknek az MS-nél előfizetésük van az MS szoftverekre, azok már eléggé zabosak lehetnek, a késés miatt, hiszen feleslegesen fizetnek.
6. a 60% szerntem is durva. Inkább talán a 60%-át kell módosítani, bár ez is sok. Kérdés mi az ami nem megy.
7. Az XP supportjának a megszűnése még jóval odébb van, hiszen rengeteg cég még mindig win2000-et használ, az MS hiába marketinggel. A 2000 supportjának megszűnésével kapcsolatban is elég nagy felzúdulás volt.
8. remélem eléggé objektívnek tűnt a hozzászólásom, ti is inkább az objektivitásra törekedjetek, mint a szubjektív fikázásra. -
#93 "Nem érdekes, hanem óriási hazugság, a MS ellenlábasai (Már ha a jelentéktelen Linuxot annak lehet nevezni ;) ) állnak a dolog mögött!!"
Tragedia kerlekszepen. Tenyleg, vannak az M$-nek "ellenlabasai"?
"amugy meg
az a lényeg, hogy még az XP-nél is stabilabb legyen."
Nem mondod. A w98
bejelentesenel az egyik majkremszaftos bacsi azt mondta anno (ott voltam), hogy a w98 a vilag legstabilabb operaciosrendszere. Tehat, ha az a legstabilabb es az XP-ig bezarolag azt hallgattuk minden uj release-nel, hogy egyre stabilabb ("Stabilabb mint valaha."), akkor most kinek higyjek. Tudod en nem tudok ezen kiigazodni. Kisegitenel?
A Millenium peldaul mar annyira stabil volt, hogy mar reszkettem tole. "Nepszerubb lett mint valaha."
Azt mar el sem tudom kepzelni, hogy mi lesz, ha majd a Vista-t kiadjak. Tenyleg az hany szazalekkal lesz stabilabb?
UI: "40%-kal csillogobb haj..." -
#92 "A Linux sose fog előretörni az otthoni piacon"
Azert en ezt nem mernem igy elore megjosolni. Lattam en mar erdekes fejlodesi utemeket a GNU hazatajan.
"sőt a szerver részen is visszaszorulóban van "
Gondolom ezt egy linkkel is ala tudod tamasztani. Megkoszonnem. -
ebertek #91 "...jelentéktelen Linuxot..."
Erre most a saját szövegeddel válaszolnék:
"azt nem értem ennyi ésszel minek írsz egyáltalán ide :D" -
roliika #90 Nézd már meg milyen szervert használnak PHP és SQL-re! Meeg úgy egyébként is! Az esetek 90%-ban valamilyen UNIX rendszert, és mint tudjuk, véletlenek nincsenek! -
#89 korabban irtam: RMS (mi csak igy hivjuk es o is ezt preferalja)
RMS = Richard Mattew Stallman
"Egy különleges de nagyszerű ember."
Bezony. Harvardon vegzett, kesobb az MIT-nel dolgozott. Kesobb mikor az MIT gazdat cserelt, felrugta a karrierjet, mert elege let abbol, hogy a szoftverek amiket keszitenek a felhasznalokat szipolyozzak es elkezdett ingyen nyilt forraskoddal fejleszteni, majd odaadni mindenkinek. Aztan nagy meglepetesere csatlakoztak hozza paran. Ma mar par tizezren (en is) fejlesszuk a GNU-t. (GNU, nem pedig Linux!)
/* Egyebkent ha emlekszel, multkor volt egy beszelgetesunk kisse politikai/szociolgiai vonatkozasban. Hiszed vagy nem, az szorosan ide tartozik, ha erdekel leirom roviden dobj egy privit. */
"Stallman szerint az open source is ezekkel a problémákkal találja szembe magát hamarossan."
Ez is igaz, eppen ezert kell, hogy a felhasznalo keruljon a kozeppontban, mivel a fejlesztesnek hozza kell alkalmazkodni, nem pedig a profithoz. Ha ez igy mukodik, akkor a szoftverek komponenseinek osszeepitese funkcionalitas szerinti elbiralas alapan tortenik, nem pedig profit alapon.
(Semmi keresnivaloja nincs egy marketing osztalynak egy szoftverfejlesztes elen. Csak rangatjak a hajokormanyt jobbra-balra esz nelkul, ahogy a pillanatnyi helyzet megkivanja) -
#88 "Ez a Vista inkább lesz csicsa Op rendszer, mint használható, egy tuti biztos, nekem a köv op rendszer Linux lesz, az uccsó micro termékem pedig ez az átkozott bugszpé, ha az Apple és a Linux többi támogatója értelmesen használja ki az elkövetkező fél/1 évet, akkor látványosan előre törhetnek a windowsal szemben a desktop piacon."
Tipikus hozzánemértő hozzászólás.... Azt nem értem ennyi ésszel minek írsz egyátálán ide :D
1. A Vista nem csicsás, nézd meg az új Linux
grafikus 3d bizbazt , na az tényleg csicsa...
2. A Linux sose fog előretörni az otthoni piacon, sőt a szerver részen is visszaszorulóban van :)
-
"Érdekes ugyanakkor az a világhálón terjedő jelentés, amely szerint a Vista végső változatában a kódok akár 60 százalékát is újra kell írni."
Nem érdekes, hanem óriási hazugság, a MS ellenlábasai (Már ha a jelentéktelen Linuxot annak lehet nevezni ;) ) állnak a dolog mögött!!
A késés még jót is tesz, mert minél késöbb jelenik meg, annál többen fogják megvenni/letölteni,,, amugy meg
az a lényeg, hogy még az XP-nél is stabilabb legyen. -
BlackRose #86 Március 12. alkalmam volt élőben hallgatni Richard Stallman-t aki a térségben egésszen pontossan Belgrádban járt. Érdekes, de egy beszélt a szabad szoftver fejlesztésekről a jövőben, és habár nem hasonlította a Microsoft fejlesztésekhez, de hasonló gondokkal számol a jövőben sőt már most is akadnak projekt kezelési gondok a nagyobb GPL projekteken. Na de most elnézést ha valakit nagyon érdekel a pontos beszéd, mert jelenleg nem érek rá, de ahogy lesz egy fél óra időm, leírom, hogy valójában mit is mondott. Különben egy érdekes alak, mondhatom, hogy érdemes volt megismerni, persze én nem nagyon tolakodtam, hisz többnyire Microsoft technolókiákkal foglalkozom és ebből keresem a pénzt, de érdekel és becsülöm a szabad szoftvert és Stallman munkásságát. Egy különleges de nagyszerű ember. Off topic. Persze a Vista fejlesztési gondjai teljessen normális dolog, olyan problémákat kell az MS-nek megoldani amivel még senki sem találkozott, de ahogy mondom maga Stallman szerint az open source is ezekkel a problémákkal találja szembe magát hamarossan. Úgyhogy ne legyünk kárörvendőek, úgy is lehet a dolgokat látni, hogy az MS holnap valami olyat tanul amit más még nem fog tudni, vagyis tanulni a hibákon lehet, aki nem hibázik az soha semmit nem fog megtanulni, és aki nem hibázik annak csak szerencséje van, persze ez fokozódik ha olyan dolgokról van szó amit még soha senki nem tapasztalt. -
#85 Már Arnold is megmondta
Asztalra Vista!!!Baby -
zentus #84 Ennek az lesz a vége, hogy M$ megbukik amit nem bánok. Már ismerőseim nagy része linuxot használ miért is, mert az új gépek hardverei nagy részét nem kezeli le optimálisan az XP pl:. a linux már kb 5 éve ismeri a 64bites procik fogalmát. -
#83 Nem toltottem le, de sejtem, hogy ez lesz az, ami utan az M$-t "denszing kompani"-nak hivom. -
#82 Azt elfelejtettem mondani, hogy a garanciat a gpl csak arra nyujt, hogy a tulajdonjog barkie lehet, de pl karteritesi igennyel nem fordulhatsz a fejlesztohoz. Ha valaki szeretne (pl cegek), hogy kar eseten garancia legyen, akkor mindenkeppen Commercial disztribuciot javasolt valasztani. Tehat, pl: Novell, RedHat, Mandriva, stb. (bocsi a garit eleg ketertelmuen fogalmaztam lntebb :) )
(Erdekessegkent annyi, hogy az M$ EULA-ja itt utkozik a PTK-val, mivel gyakorlatilag ugy fogalmaz, hogy a hatalyos torveny ezen resze rajuk nem vonatkozik. Erdemes egyebkent az antivirus cegek EULA-jat is olvasgatni, egy jo jogasz hamar athuzna benne par sort ami torvenybe utkozik.)
Vegezetul pedig itt egy GPL. Az uj egyebkent 15 ev utan 2 ev munka mellett jovo tavasszal fog eletbelepni, ami mar azt sem engedi meg a disztributoroknak, hogy olyan celokre hasznaljak fel a szabad szoftvereket mint pl a DRM. Meg meg sok minden mas. -
roliika #81 Ugye! :-DDDD -
#80 "Ha tetszik ahogy a Novell csinalja"
helyesen:
Ha nem tetszik ahogy a Novell csinalja
/* portalgazdik: nem lehetne csinalni egy szerkesztesi lehetoseget sracok? Eleg kenyelmetlen ujrapostolni az elozo reply-ok javaitasait. Koszi. */ -
#79 assdf: pont ez a lenyege az egesznek. Kepzeld el azt a szituaciot, hogy csinalsz pusztan hobbibol egy proramot, mellekelsz egy GPL licenszt, majd kozzeteszed a neten. Majd masok is ugyanezt teszik. Kesobb mar lesztek par ezren, lesz annyi komponens, hogy akar egy komplett OS-t ossze tudtok allitani. Aztan majd jonnek masok is akik hobbibol nem programozni fognak elsosorban, hanem osszevalogatni a kulonbozo ingyenes programokat. Ezeket disztributoroknak hivjuk.
Aztan megjelennek kesobb cegek is, akik ugyanezt csinaljak majd es pluszban adnak hozza dobozos csomagolast, termektamogatast, oktatast, mittomen pingvinesbogret, marketinget IS csinalnak neki, termeszetesen az extraikert penzt kernek. Kesobb elkezdik a sajat programaikat is atirni erre a rendszerre, de nem garancia nelkul! Nekik egyetlen dologra kell garancia, hogy ha barmelyik kis programocskanak a fejlesztoje abbahagyja a fejlesztest, vagy barmilyen oknal fogva, mondjuk nem tamogatna, akkor gyakorlatilag kiszolgaltatott helyzetbe lennenek, ha nem GPL-rol lenne szo. A GPL meg mint tudjuk vedelmet nyujt a kiszolgaltatottsag ellen (ez mindket iranyban igaz), mivel nem csak a program hasznalati jogat kapod meg, hanem magat a program tulajdonjogat es a forraskodjat is. Ha a tulajdonjog barkie lehet, akkor nincs mit kisajatitani, nincs meg az alapveto pillere a globalizalodasnak ahol pedig a tulajdonjog a bazispiller.
Gyakorlatilag semmivel nincsen tobb joga egy Novellnek a GNU/Linux felett mint neked. Ha tetszik ahogy a Novell csinalja, forkolod, csinalsz hozza telepito CD-ket, aztan osztod ingyen vagy penzt kersz erte, vagy amit jonak latsz. Egy valamit viszont nem tehetsz, nem veheted el a felhasznaloidtol ugyanezeket a jogokat. Ennyi. Ez mindenkire vonatkozik.
Itt a kor bezarul es akarmennyire terjed is el, a kicsik nelkul nem fog menni. Ekkora szoftverbazist egyetlen letezo ceg sem lenne kepes egyetlen kezben tartani. Aki elfogadja a szabalyokat az tud profitalni is vele, aki meg belebetegszik a profitba es csak arra oszpontosit, majd kizarolag ahhoz probal mindent es mindenkit igazitani, azt a "nyuzsgo kicsik" meg a - szinte kielegithetetlen igenyu - felhasznalok legyaluljak, mint az asztalos a legypiszkot. Na ez ra a garancia, hogy nem fog globalizalodni.
A BSA, Arijust, meg egyeb szarok miatt nem kell aggodni. Ez a gpl-bulldozer oket is legyalulja. Ha ezek a milliardos szoftvercegek azt akarjak, hogy eletben maradjanak, akkor jobban teszik ha a felhasznalokat, a szabad szoftver fejlesztoket segitik, kepviselik es lefricskazzak a bolhakat. Azok a milliardos cegek akik meg DRM-eken spekulalnak, meg szamitogep alaplapfuggo szoftverlicenszeken spekulalnak, ezaltal haborut folytatva a felhasznaloik ellen azoknak van oka aggodni.
Az meg, hogy az M$ tud-e ezekrol a dolgokrol az nem vitas, mar legalabb 8-10 eve radobbent, legalabbis kb ennyi ideje probal basztatni bennunket. (mindeddig nem sok sikerrel) -
bakterrier #78 mondjuk a képek alapján én azt szűrném le:D -
BiroAndras #77 Ha szerinted nem lenne gond lecserélni az MS szoftvereket, akkor magyarázd meg, hogy miért bukott meg több ilyen projekt is. -
bakterrier #76 JÉZUSOM:D -
assdf #75 Nem állitom hogy nem neked lesz igazad csak épp van másféle variáció is.Erre csak azért akartam rávilágitani hogy aztán később nehogy sokan nagyot koppanjanak.De mint tudjuk a puding probája az evés, és egyenlőre ez a próba várat magára.
(egyébként ezeket a licenszeket nem tanulmányoztam át, csak épp eszembe jutott néhány olyan apróság mint artijust meg bsa, akik mindenféle jogdijat szednek bármilyen adathordozó után, mondván hogy ugyis lopott/másolt cuccot fogunk rárakni, aztán meg mégegyszer megbüntetnek ha tényleg azt raksz rá.VAgy hogy miközben a magyar törvények szerint mindenről lehet saját másolatod otthon,addig szintén ezek az szervezetek tüzzal vassal irtják azt aki másolatot készit magának, szintén állami segitséggel... ugye van némi ellentmondás... És a jelenlegi free szoftveriparban mégtöbb pénz van, dollármilliárdok, szval én bizony aggodók azért hogyha már nem lesz szükség az ingyenesség fegyverére, nagyon hamar vége lesz a jóvilágnak.Ez nem tény, csak a fentiek alapján nem vok túl optimista ez ügyben.) -
BiroAndras #74 "Ez a Vista inkább lesz csicsa Op rendszer, mint használható"
Ezt úgy mégis miből szűrted le?
A képek alapján? -
#73 Ez ott van :lol: -
#72 Ez a Vista inkább lesz csicsa Op rendszer, mint használható, egy tuti biztos, nekem a köv op rendszer Linux lesz, az uccsó micro termékem pedig ez az átkozott bugszpé, ha az Apple és a Linux többi támogatója értelmesen használja ki az elkövetkező fél/1 évet, akkor látványosan előre törhetnek a windowsal szemben a desktop piacon. -
BiroAndras #71 "Valószínü, totál gépcsere szükséges a Vista(kielégítő) futtatásához."
Válts classic-ra, és már nincs is gond a sebességgel.
Én egy 500-as celeronra is felraktam az első bétát, és egész jól ment.
Egyébként bármely win futtatásához a legfontosabb a sok RAM, az meg eléggé olcsó. Pl. XP esetén 512MB ajánlott, vagy 1GB, ha komolyabb progikat futtatsz. -
#70 Itt nincs globalizacio assdf! Nem kivitelezheto, mert az alappillerei hianyoznak. Ez a rendszer felepitesenel fogva egy onmagat szabalyzo folyamat. A szabalyozas kozeppontjaban a felhasznalo es az o erdekei allnak. Minden mas sokadlagos tenyezo. Aki ezzel egyetert es bekapcsolodik az profitot is kepes vele termelni.
A masik oldalon pedi a profit all a kozeppontban es mindennek alkalmazkodni kell hozza. Ami nem tud alkalmazkodni a profitorientalt termelesi modellhez, az nem valosul meg, fuggetlenul attol, hogy a felhasznalo mit gondol.
Csak peldakent, olvass el GPL licenszt (tobbek kozott a GNU/Linux licensze) meg egy barmelyik - ma felkapott - kereskedelmi szoftvergyartoet (EULA-t).
Az elso a felhasznalorol szol, hogy mi mindent nem tehet meg veled felhasznaloval a disztributor/fejleszto, a masodik meg arrol, hogy egyaltalan mihez van jogod: fizetni esz nelkul, minden mas meg tilos.
Probald ki. Kb. olyan erzes lesz, mint a Biblia utan kezedbe venni a Mein Kampf-ot.
Szerintem tanulmanyozd kicsit tuzetesebben a temakort.
"Természetesen egy optimista ideális és utópista világban minden jó és szép maradna továbbra is. De egy mai világban ahol kapitalizmus uralkodik hát..."
Hat ettol nem kell tartanod. A GNU/Linux es a GPL vilaga pont nem errol szol. Ezert nem tudjak megfogni. Kb. olyan mint amikor a kicsi orszarvu elhatarozza, hogy lefejeli az osszes hangyat. Mire a nagy dog feltapaszkodik es uj celt valaszt, addig ujabb sok szaz kishangya szuletik. -
risp #69 Ja, és azok az emberek valószínűleg programozóként dolgoznak valahol, ahol pénzt kapnak a munkájukért :) -
BiroAndras #68 "Hát volt szerencsém a Vista bétát látni, minden szir-szartól lefagy, igencsak félkész még."
Érdekes, nekem nem fagyott. Pedig végignyomkodtam rajta mindent. -
risp #67 Emberek szabadidejükben is dolgozhatnak kis részeken, aztán ha van elég ember akkor összeáll a végső nagy, vagy bárki írhat magától valami kisebbet ha kedve úgy tartja. Szvsz elég ciki ha valaki szabadidejében ingyen jobbat készít mint egy cég pénzért, hatalmas "professzionális" szoftverekhez pedig nyilván tőke kell, sok ember kell, idő kell, tehnológia kell -> cég kell mögé.
És ne keveredj össze, Linuxra épp úgy lehet kereskedelmi alkalmazást készíteni mint bármi másra, hiszen nem csak oprendszert lehet írni és nem csak az ms-nél lehet dolgozni. -
Zoleeca #66 Sziasztok.
Még véletlenül sem akarok flame gyanússá válni, tehát tök komolyan kérdezem, és komoly válaszokat várok:
Miből élnek azok a programozók akik pl a Linuxot fejlesztik? Vagy esetleg bármely más ingyenes szoftvert?
Télleg szeretném tudni, mert sok helyen olvason hogy így ingyenes szoftver úgy ingyenes szoftver, meg drága Windows stb. De ha én pl. oprendszereket fejlesztgetnék, akkor nem hiszem hogy örülnék ha azt modaná nekem a főnök hogy "Milyen fizetés? Ááá...ez egy ingyenes szoftver lesz. Nem szóltam?!"
Szóval a kérdés adott, biztos van rá magyarázat csak én nem tudom.
-
roliika #65 Jahh...jut eszembe Steve...EZT azért mindenképp nézzétek meg! Kb ennyit a Microsoftról. -
Normal #64 Steve Hastala Ballmer a jövőből jött, hogy megakadályozza a Skynet kifejlődését.
Nem véletlen a "Vista" elnevezés. :D -
Evil Merodak #63 Nézzünk szembe a tényekkel. Mostanra már az sem kizárt, hogy egész egyszerűen nem lesz Vista. -
risp #62 És mitől tűnne el a sok-sok féle disztribúció?
Másrészt a "fizetős" disztribúciók letöltése is legális, mert pénzt csak a doksikért és az ügyfélszolgálatért tudnak kérni. -
roliika #61 És Gates hogy köszönt el a tájékoztató után? Astala Vista? -
assdf #60 Ez nem egészen van igy.
Piacgazdasági oldalról tegyük fel a kérdést:Vajon miért ingyenes a linux?
A válasz is egyszerü: Mert ez a legnagyobb és leghatékonyabb fegyvere az ms és a win ellen.
Gyakorlatilag az összes többi os legyen az bármilyen jó is ha fizetős volt becsődölt.
Na most már csak egy kérdésre kell válaszolni: Mi fog történni ha eltünik, csödbe megy a legnagyobb ellenfele, vagy egyszerüen csak megszünik ellenfélnek lenni?
Természetesen egy optimista ideális és utópista világban minden jó és szép maradna továbbra is. De egy mai világban ahol kapitalizmus uralkodik hát... -
#59 "Nagyon gyorsan fizetőssé lehet tenni a linuxot is, hisz ha már akkora piaci részesedése lesz, akkor nagy valószinüséggel csak 1-2 max 3 disztrib lesz elterjedve."
Na azert ez nem ilyen egyszeru am. Gondolod, hogy ha ilyen siman menne ez, akkor gyermekkoraban nem leptek volna a nyakara a nagyok? RMS bacsi kitalalta am ennek a jogi oldalat nagyon okosan. Pontosabban 120 evvel ezelott K. M. bacsi talalta ki valami masra, RMS bacsi pedig az egyetlen eddig a tortenelemben aki nem a sajat erdekeit nezve valami hasznos at csinalt belole. Ez a titka a dolognak. Ezert nem kell rugdalni a szabad szoftver fejlesztoket, hogy dolgozzanak. Ok sajat maguknak dolgoznak es minden munkaval toltott perc egy elmeny. Ha nem az lenne, akkor mar husz eve elsullyedt volna, ehelyett pedik naprol napra dinamikusabb. -
assdf #58 ez imisinek ment -
assdf #57 Erre csak annyit mondanék hogy lehet hogy igazad van lehet hogy nem. Mindenesetre én inkább azon az állásponton vagyok hogy jobb ma egy ismert ellenség mint holnap két ismeretlen.
Hogy érthetőbb legyek, itt sokan azthiszik ha majd az ms becsödöl eljön a kánaán.Nos ez szép utópia,de sztem mindenki ismeri az emberek kapzsiságát.Ugyanis pl ha a linux már 50%át birtokolja a piacnak akkor ez oriási pénzösszeget jelentene, és senkise higgye azt hogy a nagy gyártók, cégek nem szeretnék ezt a pénzt maguknak.Nagyon gyorsan fizetőssé lehet tenni a linuxot is, hisz ha már akkora piaci részesedése lesz, akkor nagy valószinüséggel csak 1-2 max 3 disztrib lesz elterjedve.
Szóval én sem szeretem az ms üzletpolitikáját, de azt is tudom hogy nem biztos hogy olyannyira jó lenne nélküle.