Dagad a Vista-botrány
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Asztalra Vista!!!Baby<#hawaii>#hawaii>
Tedd rá a kezed a forró tűzhelyre egy percre és egy órának tűnik. Legyél együtt egy csinos lánnyal egy óráig és egy percnek tűnik majd. Na ez a relativitás. Albert Einstein
(Erdekessegkent annyi, hogy az M$ EULA-ja itt utkozik a PTK-val, mivel gyakorlatilag ugy fogalmaz, hogy a hatalyos torveny ezen resze rajuk nem vonatkozik. Erdemes egyebkent az antivirus cegek EULA-jat is olvasgatni, egy jo jogasz hamar athuzna benne par sort ami torvenybe utkozik.)
Vegezetul pedig itt egy GPL. Az uj egyebkent 15 ev utan 2 ev munka mellett jovo tavasszal fog eletbelepni, ami mar azt sem engedi meg a disztributoroknak, hogy olyan celokre hasznaljak fel a szabad szoftvereket mint pl a DRM. Meg meg sok minden mas.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
helyesen:
Ha nem tetszik ahogy a Novell csinalja
/* portalgazdik: nem lehetne csinalni egy szerkesztesi lehetoseget sracok? Eleg kenyelmetlen ujrapostolni az elozo reply-ok javaitasait. Koszi. <#wink>#wink> */
Aztan megjelennek kesobb cegek is, akik ugyanezt csinaljak majd es pluszban adnak hozza dobozos csomagolast, termektamogatast, oktatast, mittomen pingvinesbogret, marketinget IS csinalnak neki, termeszetesen az extraikert penzt kernek. Kesobb elkezdik a sajat programaikat is atirni erre a rendszerre, de nem garancia nelkul! Nekik egyetlen dologra kell garancia, hogy ha barmelyik kis programocskanak a fejlesztoje abbahagyja a fejlesztest, vagy barmilyen oknal fogva, mondjuk nem tamogatna, akkor gyakorlatilag kiszolgaltatott helyzetbe lennenek, ha nem GPL-rol lenne szo. A GPL meg mint tudjuk vedelmet nyujt a kiszolgaltatottsag ellen (ez mindket iranyban igaz), mivel nem csak a program hasznalati jogat kapod meg, hanem magat a program tulajdonjogat es a forraskodjat is. Ha a tulajdonjog barkie lehet, akkor nincs mit kisajatitani, nincs meg az alapveto pillere a globalizalodasnak ahol pedig a tulajdonjog a bazispiller.
Gyakorlatilag semmivel nincsen tobb joga egy Novellnek a GNU/Linux felett mint neked. Ha tetszik ahogy a Novell csinalja, forkolod, csinalsz hozza telepito CD-ket, aztan osztod ingyen vagy penzt kersz erte, vagy amit jonak latsz. Egy valamit viszont nem tehetsz, nem veheted el a felhasznaloidtol ugyanezeket a jogokat. Ennyi. Ez mindenkire vonatkozik.
Itt a kor bezarul es akarmennyire terjed is el, a kicsik nelkul nem fog menni. Ekkora szoftverbazist egyetlen letezo ceg sem lenne kepes egyetlen kezben tartani. Aki elfogadja a szabalyokat az tud profitalni is vele, aki meg belebetegszik a profitba es csak arra oszpontosit, majd kizarolag ahhoz probal mindent es mindenkit igazitani, azt a "nyuzsgo kicsik" meg a - szinte kielegithetetlen igenyu - felhasznalok legyaluljak, mint az asztalos a legypiszkot. Na ez ra a garancia, hogy nem fog globalizalodni.
A BSA, Arijust, meg egyeb szarok miatt nem kell aggodni. Ez a gpl-bulldozer oket is legyalulja. Ha ezek a milliardos szoftvercegek azt akarjak, hogy eletben maradjanak, akkor jobban teszik ha a felhasznalokat, a szabad szoftver fejlesztoket segitik, kepviselik es lefricskazzak a bolhakat. Azok a milliardos cegek akik meg DRM-eken spekulalnak, meg szamitogep alaplapfuggo szoftverlicenszeken spekulalnak, ezaltal haborut folytatva a felhasznaloik ellen azoknak van oka aggodni.
Az meg, hogy az M$ tud-e ezekrol a dolgokrol az nem vitas, mar legalabb 8-10 eve radobbent, legalabbis kb ennyi ideje probal basztatni bennunket. (mindeddig nem sok sikerrel)
(egyébként ezeket a licenszeket nem tanulmányoztam át, csak épp eszembe jutott néhány olyan apróság mint artijust meg bsa, akik mindenféle jogdijat szednek bármilyen adathordozó után, mondván hogy ugyis lopott/másolt cuccot fogunk rárakni, aztán meg mégegyszer megbüntetnek ha tényleg azt raksz rá.VAgy hogy miközben a magyar törvények szerint mindenrõl lehet saját másolatod otthon,addig szintén ezek az szervezetek tüzzal vassal irtják azt aki másolatot készit magának, szintén állami segitséggel... ugye van némi ellentmondás... És a jelenlegi free szoftveriparban mégtöbb pénz van, dollármilliárdok, szval én bizony aggodók azért hogyha már nem lesz szükség az ingyenesség fegyverére, nagyon hamar vége lesz a jóvilágnak.Ez nem tény, csak a fentiek alapján nem vok túl optimista ez ügyben.)
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Ezt úgy mégis mibõl szûrted le?
A képek alapján?
www.playb3yond.b13.hu www.mirrorsedge.b13.hu
Válts classic-ra, és már nincs is gond a sebességgel.
Én egy 500-as celeronra is felraktam az elsõ bétát, és egész jól ment.
Egyébként bármely win futtatásához a legfontosabb a sok RAM, az meg eléggé olcsó. Pl. XP esetén 512MB ajánlott, vagy 1GB, ha komolyabb progikat futtatsz.
A masik oldalon pedi a profit all a kozeppontban es mindennek alkalmazkodni kell hozza. Ami nem tud alkalmazkodni a profitorientalt termelesi modellhez, az nem valosul meg, fuggetlenul attol, hogy a felhasznalo mit gondol.
Csak peldakent, olvass el GPL licenszt (tobbek kozott a GNU/Linux licensze) meg egy barmelyik - ma felkapott - kereskedelmi szoftvergyartoet (EULA-t).
Az elso a felhasznalorol szol, hogy mi mindent nem tehet meg veled felhasznaloval a disztributor/fejleszto, a masodik meg arrol, hogy egyaltalan mihez van jogod: fizetni esz nelkul, minden mas meg tilos.
Probald ki. Kb. olyan erzes lesz, mint a Biblia utan kezedbe venni a Mein Kampf-ot.
Szerintem tanulmanyozd kicsit tuzetesebben a temakort. <#smile>#smile>
"Természetesen egy optimista ideális és utópista világban minden jó és szép maradna továbbra is. De egy mai világban ahol kapitalizmus uralkodik hát..."
Hat ettol nem kell tartanod. A GNU/Linux es a GPL vilaga pont nem errol szol. Ezert nem tudjak megfogni. Kb. olyan mint amikor a kicsi orszarvu elhatarozza, hogy lefejeli az osszes hangyat. Mire a nagy dog feltapaszkodik es uj celt valaszt, addig ujabb sok szaz kishangya szuletik. <#vigyor>#vigyor>
Érdekes, nekem nem fagyott. Pedig végignyomkodtam rajta mindent.
És ne keveredj össze, Linuxra épp úgy lehet kereskedelmi alkalmazást készíteni mint bármi másra, hiszen nem csak oprendszert lehet írni és nem csak az ms-nél lehet dolgozni.
Még véletlenül sem akarok flame gyanússá válni, tehát tök komolyan kérdezem, és komoly válaszokat várok:
Mibõl élnek azok a programozók akik pl a Linuxot fejlesztik? Vagy esetleg bármely más ingyenes szoftvert?
Télleg szeretném tudni, mert sok helyen olvason hogy így ingyenes szoftver úgy ingyenes szoftver, meg drága Windows stb. De ha én pl. oprendszereket fejlesztgetnék, akkor nem hiszem hogy örülnék ha azt modaná nekem a fõnök hogy "Milyen fizetés? Ááá...ez egy ingyenes szoftver lesz. Nem szóltam?!"
Szóval a kérdés adott, biztos van rá magyarázat csak én nem tudom.
\"Az internet tiszta gáz lett, amióta felfedezte magának a média, a pénzvilág, meg a sok idióta user. Ameddig a kockák voltak többségben nem volt semmi gond.\" - shenmuedc
Nem véletlen a "Vista" elnevezés. 😄
Programmieren verboten! 2004-2006: Az AMD nem jótékonysági intézmény! 2006-máig: Az Intel sem az.
Másrészt a "fizetõs" disztribúciók letöltése is legális, mert pénzt csak a doksikért és az ügyfélszolgálatért tudnak kérni.
Piacgazdasági oldalról tegyük fel a kérdést:Vajon miért ingyenes a linux?
A válasz is egyszerü: Mert ez a legnagyobb és leghatékonyabb fegyvere az ms és a win ellen.
Gyakorlatilag az összes többi os legyen az bármilyen jó is ha fizetõs volt becsõdölt.
Na most már csak egy kérdésre kell válaszolni: Mi fog történni ha eltünik, csödbe megy a legnagyobb ellenfele, vagy egyszerüen csak megszünik ellenfélnek lenni?
Természetesen egy optimista ideális és utópista világban minden jó és szép maradna továbbra is. De egy mai világban ahol kapitalizmus uralkodik hát...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Na azert ez nem ilyen egyszeru am. Gondolod, hogy ha ilyen siman menne ez, akkor gyermekkoraban nem leptek volna a nyakara a nagyok? RMS bacsi kitalalta am ennek a jogi oldalat nagyon okosan. Pontosabban 120 evvel ezelott K. M. bacsi talalta ki valami masra, RMS bacsi pedig az egyetlen eddig a tortenelemben aki nem a sajat erdekeit nezve valami hasznos at csinalt belole. Ez a titka a dolognak. Ezert nem kell rugdalni a szabad szoftver fejlesztoket, hogy dolgozzanak. Ok sajat maguknak dolgoznak es minden munkaval toltott perc egy elmeny. Ha nem az lenne, akkor mar husz eve elsullyedt volna, ehelyett pedik naprol napra dinamikusabb. <#wink>#wink>
Hogy érthetõbb legyek, itt sokan azthiszik ha majd az ms becsödöl eljön a kánaán.Nos ez szép utópia,de sztem mindenki ismeri az emberek kapzsiságát.Ugyanis pl ha a linux már 50%át birtokolja a piacnak akkor ez oriási pénzösszeget jelentene, és senkise higgye azt hogy a nagy gyártók, cégek nem szeretnék ezt a pénzt maguknak.Nagyon gyorsan fizetõssé lehet tenni a linuxot is, hisz ha már akkora piaci részesedése lesz, akkor nagy valószinüséggel csak 1-2 max 3 disztrib lesz elterjedve.
Szóval én sem szeretem az ms üzletpolitikáját, de azt is tudom hogy nem biztos hogy olyannyira jó lenne nélküle.
Az SGI IRIX is csodkozelben van. Feltettek annak idejen mindent egy lapra: WinNT, a UNIXot mar mindenki temette, ok is leszartak a sajatjukat, aztan par ev alatt dinamikusabban fejlodo agazat lett mint valaha is volt.
IMHO Linux, OpenSolaris, BSD se lesz egy vilagmegvaltas, de legalabb valodi verseny lesz, nem pedig sarokbaszoritos formatumhaboru mint eddig. Ez pedig elsosorban a windows felhasznalokat erinti, mivel az M$ rakenyszerul a minosegibb munkakra, egyuttmukodesre, ha nem akar lemaradni.
A masik dolog meg, amikor egy hajo menetkozben dob egy eles bal kanyart, majd hirtelen egy jobbost, azt egyenesbe is kell am tenni, meg az utasoknak is ujbol meg kell talani a helyuket ehhez pedig ido kell. A szoftvergyartas orok tenye...
1. A meglévõ softwareit úgyis továbbhasználnák. Csak
a javítások késedelmet szenvednének, de ezek most is késedelmet szenvednek. Ráadásul ezen a téren több tér jutni kissebb, agilis cégeknek csapatoknak.
2. Jelenleg is vannak olyan a piacon olyan softwarerek-oprendszerek amellyek ki tudják váltani az M$ cuccosait. Sok területen jobbak is.
Lásd Linux különbözõ verziói, Sun solaris. Ezeket aktívan fejlesztik. Biztos lehet találni olyan gépet, feltételeket ahol az M$ stuff jobban muzsikál, de elfogadható, sok esetben sokkal jobb alternatíva mindíg van!!!
3. Vannak win-only, IE-only programok. Na ezek végre eltünnének. Nyiltabbá válna alkalmazás piac. Persze a Linux és egyéb opensource stuff térnyerésével a softwareadószedõk lásd M$ háttérbe szorulnának. Viszont a világ szegényebb régiói jobban hozzáférnének a bödönhöz. Olcsobbá válna a programok beszerzése.
4. Irónikusan ezt a folyamatot annakidején az M$ indította be. Lásd MS SQL, Office/excel (Lotus ellen) agresszív árazásával. Illetve a win oprendszerek is olcsóak voltak egy Solarishoz, vagy egyéb kereskedelmi Unix-hoz nézve. Azonban most a Linux free voltával rátette a kést win oprendszerek nyakára, ahogy a kereskedelmi unikok nyakán már el is huzzintotta. Lásd: Solaris=> OpenSolaris lett. Az IBM gyakorlatilag leállította régi Unixainak fejlesztését (Nem a támogatását!!!!). SCO unix gyakorlatilag halott. Novell(Unix) szintén áttért Linuxra és viharsebesen portolta alkalmazásait.
Innét is látszik, hogy egy wines program portolása nem is olyan kolosszális feladat. Még egy éve se adatkák a Xara programkódját, de már tesztelhetõ Linuxos béta. Ha egy cég még pénzt is áldoz erre, akkor a portolás jó minõségben pár hónap alatt megtöténhet. Azaz egy M$ csõd nem igazán játszik.
5. A lényeg: 2db. szereplõ maradt. 1. Linux, 2. Win.
1. Linux: Szerves és folyamatos programkód fejlõdéssel. Az oprendszer softwarekomponensei jól szét vannak osztva. Nagyon komplex, de önszervezõdõ és mûködõ fejlesztõi - felhasználói réteggel. 4-5 $milliárdos cég is beállt a fejlesztõk (támogatása) mögé, miután a saját egyedi oprendszerük lényegi fejlesztését abbahagyták. A saját kódjaikat opensourceolták ill. portolták Linuxra. Rendesen gyorsult is a Linux fejlõdése.
Folyamatos verseny van opensources alkalmazások között, úgy hogy a rivális projekt bármikor átveheti a kódokat, vagy csinálhat egy más irányba haladó ágat immár külön projektnél /Fork/
Lassanként minden fõbb hardware komponens támogatva van. Ha szerncséd van akkar nem gyári, hanem open van hozzá. Röhejes az esetek többségében a free driver jobb mint a gyári.
2. A fene se tudja. Igazándiból 1 cég van mögötte. Nincs önszervezõdés. Ha egy alkalmazást kiadtak akkor egy-két emberen és a várható profiton
A gyártó vagy az M$ ír drivereket, ha rosszak úgy maradnak. Néha magukra hagynak programokat pl. IE-6.0. Semmivel sem kompatibilis szabványok feltalása. Kabaré, az internet, fõleg a wwww arra lett kitalálva, hogy egy szabványos böngészõn keresztõl használni lehessen. Ehhez képest win alatt sorra jelennek meg azok a programok amik csak IE-vel futnak.
Az egész Vita projekt csak a jéghegy csúcsa. Tulajdonképpen a win világába is elég káosz van, várható volt, hogy nincs másképp a cégen belül is.
Valószínüleg nem véletlen, hogy a programoknak nincs szabadon föllelhetõ jó programozói dokumentációja, mert ilyen a cégen belül sincs. Ellentétben a viszonylag jól dokumentált Linux projektekkel
Konkluzió: Az m$ csõdje inkább használna a földvilág IT iparának. Sokszor az m$ inkább csak gátja a fejlõdésnek.
Azt mondjátok a sokmillió gépen drága lenne az átállás linux. A fenéket, lassan évek óta könnyebb linuxot telepíteni mint wint. Az m$ oprendszereit, softwereit úgyis újra kell néhány évente telepíteni. A vista telepítése jóval nagyobb kihívás lesz egy már meglévõ gépre és a kombatibilitás is kérdéses. Olcsobb (lesz) linuxot rakni egy gépre, mint vistát. Átképzési költségek..., ez egy folyamatos költség nem egyszeri mint szeretik beállítani. Ugyanis az ms is szereti átszabni a rendszereit, illetve egy két komponens támogatását hipp-hopp abbahagyni (FoxPro). Komolyan néha már gyerekes ahogy a fejlesztési koncepciók között csapongnak.
Na abbahagyom....
Ott a pont. Elveszik az embernek a kedvet is a fejlesztestol. Lepten nyomon basztatva vannak a dolgozok, egyik naprol a masikra valtoztatgatnak a vezetok, hogy most ez kerul bele, azt vesszuk ki belole. Aki mar dolgozott szoftvergyartasban az tudja mirol beszelek.
Nem a szaktudas hianya az egyetlen okozoja a szoftverkudarcoknak, hanem az esetek tobbsegeben a szervezes. Sokszor qrvara el vannak tajolva team leaderek/marketingesek/felsovezetes. Az emberi kapacitasok korlatairol meg IMHO a leghalvanyabb fogalmuk sincs. Ez pedig nem kimondottan ms-specifikus problema, hanem nemzetkozi szinten altalanos teny. Szinte minden kereskedelmi szoftverhaz erintett benne, ki jobban ki kevesbe. :-(
Senki se várja a vistat, meg mindenki utálja, de ha jön egy hír, hogy késik, mégis mindenki el kezd vele foglalkozni.
Ígyis úgyis olyan lesz mint a többi microsoft találmány ==> ERÕFORRÁS PAZARLÓ CSEKMET
Írjak egy olyan jelentést amiben az áll, hogy holnap megjelenik? Szerinted mennyi hitele van egy ilyen "jelentésnek"?
csak halkan jegyzem meg, van ilyen, az apple, sgi ésatöbbi is ezt csinálja
sepsiszentgyörgy
lehet a komplexitás növekedésének lereagálása lesz a nyílt forráskódú cuccok elõnye...
hol van Equ? 😄
\"There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for? And what is worth dying for? The answer to each is the same.\"
Nem tudom mond ez itt valakinek valamit.
(50millió kód 40 százalékkal több, mint a Windows XP-ben)
Plusz a Vistát többmagos rendszerre írják.
Tehát neked lehet a legjobb P4-es géped,
nagyot fogsz csalódni.Pl. (egy jobb game futtatásánál)
Amúgy én nem vagyok rendszer csicsázó inkább, gyorsítom az XP-is, mert grafikai programokkal dolgozom.És még a játékok miatt is inkább az fusson, szépen mint a rendszer.
Tedd rá a kezed a forró tűzhelyre egy percre és egy órának tűnik. Legyél együtt egy csinos lánnyal egy óráig és egy percnek tűnik majd. Na ez a relativitás. Albert Einstein
más:
kedves vincuska, szerintem alapvetõen sok mindenben igazad van, kitartás 😉
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
minden benne van.
Yv@n-nak tok jo ez a szovege,... 'fixed bug' :-)))
de ms 'baratainkat' idezve, az nem bug, az by design!
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
\"Az igazi nagyság mértéke az, hogy mekkora szabadságot adsz másoknak, nem pedig az, hogy menyire tudsz másokat arra kényszeríteni , amit te akarsz.\" /Larry Wall/
Marhaság. Ha tápos vasad van többet mutat magából. Ennyi. Aki meg azért vesz erõs gépet, hogy jobban csillogjon a starmenü, az kb meg is érdemli.
én 1álltalán nem használok már win. és win.-es cuccokat, de sokáig és van velük tapasztalatom, meg még mostanába is néha rákényszerülök pl. suli miatt, de 1 kinszenvedés, IE amugy 1szerû pl nem támogatja rendessen a CSS oldalakat, miért kell nekem +orákat azon faragnom, hogy pl IE alatt is normálissan nézzen ki 1 oldal, azért mert 1 sz??...
Abban teljessen igazad van, hogy igen lehet + progikat telepiteni, pl mail kliens, de mi az, hogy nincs csomagkezelõ szerû valami : > Egy felesleges szenvedés megkeresni, letölteni, feltelepiteni ilyesmi, remélem érted... Igen webes kliensek is vannak, ebben is igazad van, de spam szûrésé fizetni nem fogok, fõleg, hogy szeretem, ha én álltalam választott cucc amit én tanitok szûri..
\"Az igazi nagyság mértéke az, hogy mekkora szabadságot adsz másoknak, nem pedig az, hogy menyire tudsz másokat arra kényszeríteni , amit te akarsz.\" /Larry Wall/