179
  • jzombi
    #179
    "és az imént említett doom3 és HL2 is.. ahhhha:D"
    Naná! Amúgy az UT-t ki is próbáltam, nem volt jól beállítva az egér, de amúgy egész játszható:). Mozgóképként egész jól láthatók a tárgyak meg minden... Azért nem árt persze ismerni a pályát:).

    z5oTtu, ez nem a videókari nem a win hibája, valszeg a driveré, bár gondolom már mondták neked.
  • z5oTtu
    #178
    "Tán azért működik a hibás VGA linux alatt, mert Win alatt van driver hozzá, és a driver kihasználná a VGA adott ságait, de linux csak standard VGA-ként látja:D:D"

    Egy korábbi topic-ban már leirtam.
    Leirom megint. Valami bedoglott a VideoKarimban(FX5700). Nem megy minden kiterjesztése. Ettől a Windows teljessen felborult,azota sem képes 5 percnél tovább müködni. Linux , mikor feltettem az Nvidia drivert, azt mondta hogy problémák vannak a Videokártyámmal, de kikapcsolja azoknak a kiterjesztéseknek a használatát és akkor menni fog. Igen megy vele a CodUO,WarCraftIII,Quake3,Quake4. Semmi effect hiányt nem vettem észre, sőt CodUO gyorsabb mint Win-en. Es a sok fagyastól még a Windoz szétcseszte a filerendszert a Winyon. A linux kezeli, a Windows(ha elindul) butaságokat lát belőle. Ez van.
  • kbupdate
    #177
    és az imént említett doom3 és HL2 is.. ahhhha:D
  • Equ
    #176
    "Vannak olyan megszállottak is, akik az egész grafikus felületüket (x szervert) aalibbel jelenítik meg:)"

    perverz disznók
  • jzombi
    #175
    Vannak olyan megszállottak is, akik az egész grafikus felületüket (x szervert) aalibbel jelenítik meg:)
    http://www.meow.org.uk/stan/xserver/
  • jzombi
    #174
    "Na most megfogtál, ilyen szerintem nincs winen, már váltok is linuxra"
    Inkább ne! Akkor nem lesz több flame?
    Valószínűleg megy winen is, mert aalib meg SDL is van winre (bár valószínűleg az ut-nak nincs windowsos SDL-OpenGL drivere).
  • Equ
    #173
    Na most megfogtál, ilyen szerintem nincs winen, már váltok is linuxra
  • mousee
    #172
    funny :D
  • jzombi
    #171
    "hová gondolsz, nemhogy hibás vga-val és vinyóval, de még vga nélkül is, karakteres terminálon is futnak a játékok linux alatt."

    Sikerült beletalálnod: SDL megy vesa-val, svgalibbel, caca-val és aalib-el. Pl.: UT aalib-el.
  • Equ
    #170
    "és gondolom most mondod majd, hogy de Doom3at meg HL2-t is végig nyomtad így a VGAval:D:D"

    hová gondolsz, nemhogy hibás vga-val és vinyóval, de még vga nélkül is, karakteres terminálon is futnak a játékok linux alatt.
  • Dj Faustus #169
    "akkor az xp a legbiztonságosabb, nem? mert ha nem lennének hackerek, meg rossz szándékú emberek, meg vírusok... na enynit a FFról is:D"
    #130-as hozzászólásomban hol utaltam arra, hogy a Windows biztonságos lenne vagy nem? Hol utaltam a Firefox biztonságára? Sehol. Egyszerűen csak az eset szociológiai aspektusát tártam fel. Ne forgasd ki a szavaimat (pláne hogy teljesen másról beszélsz, amit írtam)! Felesleges flame...

    Egyik operációs rendszer/program sem a legbiztonságosabb, hisz:
    1. A programokat emberek írják.
    2. Az ember tévedhet, hibázhat.
    3. Az első kettő állításból következőleg a programokban előfordulhatnak hibák.
    4. Mivel hibák fordulhatnak elő az említett dolgokban lesznek olyanok, akik ezeket a hibákat kihasználják.
    5. No meg beszélhetünk a felhasználói szempontról is (lásd 2. pont: Az ember tévedhet, hibázhat.): vagyis ha nem a programban a hiba, akkor a felhasználó követi el (gyenge jelszavak, stb) - és ezeket is kihasználják a rosszakaratú emberek!

    "aha, bios nem látja HDD-t de linux igen:D:D lol"
    "Older operating systems such as DOS called on the BIOS to carry out most input-output tasks within the PC, with the introduction of newer operating systems such as Microsoft Windows and Linux, the BIOS was relegated to principally providing initial hardware setup, and bootstrapping. Once it was up and running, the operating system didn't have to rely on the BIOS for much."
    Forrás: Wikipedia - BIOS - The Fall and Rise of the BIOS
  • kbupdate
    #168
    aha, bios nem látja HDD-t de linux igen:D:D lol

    Tán azért működik a hibás VGA linux alatt, mert Win alatt van driver hozzá, és a driver kihasználná a VGA adott ságait, de linux csak standard VGA-ként látja:D:D huu de fasza ez a linux, valóban:D és gondolom most mondod majd, hogy de Doom3at meg HL2-t is végig nyomtad így a VGAval:D:D
  • kbupdate
    #167
    akkor az xp a legbiztonságosabb, nem? mert ha nem lennének hackerek, meg rossz szándékú emberek, meg vírusok... na enynit a FFról is:D
  • z5oTtu
    #166
    ". Egyszer mentettem egy WinXP-s rendszerről adatokat Linuxban mert a hibás vinyót már a Bios sem látta de Linuxból lehetett adatokat menteni róla mert fizikailag a mágneses része rendben volt csak a vezérlőjével volt gond"
    eppen en is egy hardver hibas Video Kartyat hasznalok vele teljessen jol. Jah meg az egyik winyomon Windows (mar nincs a gepemen,pedig fizettem erte) allitasa szerint soksok hiba van. Linux teljessen jol kezeli. Windows alatt meg furcsa nevu, meretu fileok jelentek meg.

    Equ: nem kell egy WinXpSP1-es. szivessen eladnam ;) vegulis egyszer mar fizettem erte, akkor el is adhatom nem ?(tobbet nem fogok M$ cuccot venni)
  • z5oTtu
    #165
    "LOL, és a linux megkerülte a vinyó vezérlőjét és leszippantotta a mágnesességet közvetlenül a lemez felületéről, bruhahaha
    Na ez nagyon jó volt, köszi, már nem volt hiábavaló a topic olvasása... "
    Latszik hogy nem sokat tudsz a Linux Kernelrol
  • zpe
    #164
    Szóval tizede akkora méretű! De ez azért túlzás :)
  • BlackRose
    #163
    Nekem csak az érdekes, hogy a szuperszakik néhány nappal ezelőtt azt állították, hogy "Kell e nekünk a Vista?", és persze ezt a kérdés alapjában azért tették fel, mert a válaszuk a NEM, most amikor tulajdonképpen a Microsoft bejelentette, hogy a Vista Novemberben kész lesz és elérhető is a cégek valamint ezáltal az MSDN előfizetők számára is (tehát letölthetik a Microsoft szervereiről) és a széleskörű fogyasztói verzió meg képzeld el 2 hónappal később Januárban jön (persze ezt már minden csak egy picit is hozzáértő ember tudta a Microsoft bejelentése nélkül is, ugyanis egy dolog az RTM-et elérhetővé tenni a cégeknek letöltés formában és más dolog legyártani a DVD-et, csomagolni, szállítani stb. ez mind plusz időt igényel), tehát most amikor félreértve úgy értelmezzük a bejelentést mint késést, mindenkinek remeg a keze, szinte sirva fakad, hogy jaj most ez gyengíti a hardware-eladásokat, kimarad az ünnepi vásárlási láz meg anyámtyúkja, holott egy hete világossan egyértelmű tényé nyilvánitották, hogy valójában a Vistára nincs is szükség. Sőt már megjelentek a Microsoft temetési forgatókönyvei is... néhány szuperszaki tollából a neten. Erre azt mondom, mint a HP a Sun ajánlatára "MAJDNEM NEVETSÉGES"...
  • zpe
    #162
    Nem azt mondtam,hogy megkerülte a vezérlést de a verérlő hibás volt és a Bios nem is látta a winyót. A Linux látta és tudta is használni. Soxor előfordulhat ilyen eset esetleg próbáld ki ha nem hiszed! Egyszer volt hogy a Satás winyóm egy kicsit megkattant egy áramszünet után és nem látta meg néha a Bios viszont a Linux látta és kezelte. Épp akkor akartam egy Wint is felrakni rá de mivel no hard disk drives volt ezért nem tettem! A Linux utána gond nélkül elindult és Cedegáztam egy picit :) Én használtam az OO-t nekem nem tűnt lassúnak az viszont feltünt,hogy 10-e akkora méretű mint az MSO. Ezt a videó importálást meg majd kipróbálom. Amúgy OO Win alatt zabál vagy Linux alatt ? Az Opera pl. sokkal stabilabban megy Linux alatt és egy kicsivel gyorsabb is!
  • Equ
    #161
    "inkabb elbujok az eso elol a pingvinemmel es rohogok azokon akik aznak a felho alatt"

    csak nehogy ráébredj, hogy az "1? 100 örült megy szembe a forgalommal!" helyzetbe kerültél és nem a többiek áznak...
    Legalábbis mi elég jól el vagyunk a mission critical rendszeren winen és éppen szabadulunk a unix/linuxoktól, legnagyobb amerikai IT tőzsdén szintén nem érzik magukat "elázva" pedig sok éve winen futnak stb-stb. Ez csak hozzáértés kérdése, hogy winen ki mennyi szív.
  • Equ
    #160
    "Ha mondjuk a zárt forrású Photoshop jobb a Gimpnél az miért jelenti azt,hogy a Win jobb a Linuxnál ?"

    Azért ugye te szoktad olvasni is a topicokat? Mert többszáz hozzászólás óta beszélünk a win és a linux különbségéről, régebbi topicokban pedig több ezer hozzászólás született a témában. Ha ezután megkérdezed mitől jobb egyik vagy a másik...

    "Azt a Vista gépigényt meg lehet elemezni!"

    Persze, hogy lehet, amint kiadták a véglegest és nem bétákat akarsz hasonlitgatni. (megjegyzem ugyanazon a gépen a mostani CTP aero nélkül gyorsabb mint az xp, csak több memóriát eszik, mivel tucatnyi szolgáltatás alapból fut ami a véglegesben opcionális lesz)

    "Szerintem igen fontos a gépigény egy oprendszer megítélésénél, persze nem minden"

    Persze, hogy az. Ahogy ugyanolyan fontos az alkalmazások esetén is, lásd oo-s videók, ugyanannál a filenál majd 10x annyi memóriát zabált és sokkal lomhább volt ugyanaz a művelet mint a ms officenál.

    "hogy sikerült megjavítania egy MS Word dokumentumot OpenOffice-al"

    Ilyen is előfordul, bár én még nem találkoztam vele, az új office a sérült fileokat is megnyitja elég korrekten. De ha kinyitod a szemed és körülnézel a forumokon, akkor azt fogod látni, hogy 100 dokumentumból 50-nél panaszkodnak, hogy hibásan nyitja meg az oo és ez a usereknek a legfontosabb.

    "Elismerem,hogy többet tud az MS-o de azért azt is be lehetne látni,hogy az emberek döntő többségének ez igazából nem számít. "

    Az átlag usernek valóban sokkal fontasabb, hogy az office programja korrektül kezelje a kapott fileokat, ne pazarolja a gépe szűkös erőforrásait (az oo ezügyben irdatlanul pazarló, nagyon amatőr a kód mögötte vö. a nyilt forrás mögé rakott elméletek szerint milyen optimalizált kódok kéne szülessenek) és ha szükséges, akkor bármit el tudjon végezni vele, akár úgy is, hogy egy könyvből olvassa mit kell csinálni. Hát ezeknek a követelményeknek az oo kicsit sem felel meg. Hát ezért van az, hogy a mso a ms bevételeinek igen szép részét adja és a userek inkább kockáztatnak a warezzal, minthogy oo-val szivjanak.

    "Sokaknak számíthat viszont a dokumentumok kezelése!"

    Az biztos, hogy nekik az oo-t jelen formájában messziről el kell kerüljék, lásd fentiek és video... (percekig tartó importálás más formátumokból, percekig tartó mentés még a saját formátumába is egy kicsit komolyabb dokumentumnál, ugyanez mso-ban 2 mp)

    "Egyszer mentettem egy WinXP-s rendszerről adatokat Linuxban mert a hibás vinyót már a Bios sem látta de Linuxból lehetett adatokat menteni róla mert fizikailag a mágneses része rendben volt csak a vezérlőjével volt gond."

    LOL, és a linux megkerülte a vinyó vezérlőjét és leszippantotta a mágnesességet közvetlenül a lemez felületéről, bruhahaha
    Na ez nagyon jó volt, köszi, már nem volt hiábavaló a topic olvasása...
  • zpe
    #159
    Ha mondjuk a zárt forrású Photoshop jobb a Gimpnél az miért jelenti azt,hogy a Win jobb a Linuxnál ?
    Azt a Vista gépigényt meg lehet elemezni! Szerintem igen fontos a gépigény egy oprendszer megítélésénél, persze nem minden! Egyszer egy vevő bejött egy számtekcéghez ,hogy sikerült megjavítania egy MS Word dokumentumot OpenOffice-al, amit a Wordből sérült mivolta miatt nem tudott megnyitni. Nem használta ki sem az OO sem az MSO tudását még csak félig sem de egy igen fontos dolgot tudott megoldani OO-ban. Elismerem,hogy többet tud az MS-o de azért azt is be lehetne látni,hogy az emberek döntő többségének ez igazából nem számít. Sokaknak számíthat viszont a dokumentumok kezelése! Annak az illetőnek egyébként egy igen fontos dokumentuma lett megmentve az OO álltal és ezt nem kitaláltam. Egyszer mentettem egy WinXP-s rendszerről adatokat Linuxban mert a hibás vinyót már a Bios sem látta de Linuxból lehetett adatokat menteni róla mert fizikailag a mágneses része rendben volt csak a vezérlőjével volt gond. Minden adatot sikeresen átmentettem és ez nem kamu. Nah én ilyen apróságokra mondom azt,hogy operációs rendszer !
  • z5oTtu
    #158
    "ez pedig ugyebár "winen és mac-en működnek" volt kiegészitve azzal"

    Nem linux fanatikus vagyok, csak M$ ellenzo. Mindig azzal jossz hogy a Linuxot isteniti mindenki. Alapbol az M$ cuccokat nem szeretem, nem a Linux-ot istenitem. A politkajukat,ahogy verik a nyalukat, meg minden heten tobbszor hallatnak magukrol.
    (marketing maszlag, undorito)

    -
    Jobban csipazom a kicsi pingvint, akinek csak baratok kellenek, mint a NAAGY felhot ami mindenkit beterit esovel, ha kell nekik eso ha nem. (inkabb elbujok az eso elol a pingvinemmel es rohogok azokon akik aznak a felho alatt)

    (Az M$ jatekokat kedveltem, de multkor azt hiszem egy masik topicban pont te irtad, hogy azokat nem is az M$ fejleszti)

    "mellébeszélés és a bizonyitvány magyarázata"
    haha
  • jzombi
    #157
    "equ-nka posix alergiája van:D"
    Tudtommal a windows és a külömböző linux disztrók közül csak a winnek van valami minősítése posix kompatibilitásról:D (valahol így olvastam, lehet, hogy nem igaz...)
    Amúgy nem lepett meg a kiadás elcsúsztatása, tovább reklámozhatják:)
  • zpe
    #156
    http://index.hu/tech/szoftver/vista060322/
    http://index.hu/gal/?dir=0603/tech/vista/
  • Equ
    #155
    hogy a zárt forrású, professzionális szoftverek nagyobb funkcionálitása mennyit ér az embereknek, a kistudású ingyens programokkal szemben, azt a piaci részesedés, a ms minden évben megdőlő pénzügyi rekordjai, az adobe termékek etalon volta jelzi. A többi csak mellébeszélés és a bizonyitvány magyarázata, ami nem az IT-sek dolga.
  • bakterrier
    #154
    equ-nka posix alergiája van:D
  • Equ
    #153
    "A Windoz csak egy Mac masolatnak (ezt sose felejtsuk el) indult"

    Igen, bár ehhez képest elég röhejes, hogy a mac-be 2001-ben sikerült csak az applenek preemtive multitaskot összehoznia. (winen cooperative multitask a 3.1-esben volt utoljára, mac-en a 2001 előtti összes macos-ben)

    De remélem most nem akarod tovább terelni a témát a ki lopott kiről és mit ingoványba, mert ha olvastál korábbi topicok-at, akkor tudod kellemetlen dolgok jöhetnek elő, minden oldalra...
    (ráadásul értelme sincs, nem az a kérdés, hogy 10 éve melyik rendszerben mi volt, hanem hogy ma melyik rendszer elégiti ki a userek igényeit legjobban)

    ""mac-en működnek""

    ez pedig ugyebár "winen és mac-en működnek" volt kiegészitve azzal, hogy a teljes funkcionalitás még ebben az esetben is csak a winre érvényes. Linuxon meg...
  • zpe
    #152
    Tehát a Win 100x jobb a Linuxnál! Aztamindenit neki! A Photoshop vs Gimppel kapcsolatban vajon hány ember hasznája ki 100%-osan bármelyiknek is a tudását ? Tegyük fel jobb a Photoshop - annyival jobb,hogy annyival többe kerüljön ??? Tegyük fel jobb a Win - annyival jobb ... ??? De amúgy a Win miért jobb a Linnél (főleg 100x) ???
  • z5oTtu
    #151
    "hat tobb koze van Mac-nek Unixhoz mint a windozhoz."
    foleg mert UNIX BASED.
  • z5oTtu
    #150
    "Hát attól függ mire... Mi épp tavaly migráltuk a bank egyik sun szerverét, új vassal win2003-ra és valószinű, hogy a maradék 2 is hasonló sorsra jut, mivel nagyságrendekkel gyorsabban fejlesztünk rá és a szoftverellátottság is jobb."

    no comment...

    "De örülök, hogy 20-30 hozzászólás alatt te is megértetted,"
    te mirol beszelsz? eszemben sincs Photoshop-ot tenni egy Sun-ra. nem ment el az eszem? a Photoshop-ot nyomkodja mindenki csak egerrel, arra tenyleg a legjobb. Nem erne meg keverni,hogy OnTheFly tudjak vele konvertalni kepeket. Ketlem hogy gyorsabb/hasznalhatobb lenne a Gimp lib-eknel, vagy az ImageMagic-nel.

    "mac-en működnek"
    hat tobb koze van Mac-nek Unixhoz mint a windozhoz. A Windoz csak egy Mac masolatnak (ezt sose felejtsuk el) indult, de teny hogy mara mar jobban kinote magat.
  • Equ
    #149
    "figyi hogy hasznaljam egy Sun-on??? "

    kérdéezd ubuntut, biztos emulátorral, LOL
    De örülök, hogy 20-30 hozzászólás alatt te is megértetted, hogy az igazán profi alkalmazások mint a photoshop csak winen és mac-en működnek használhatóan. (bár pl az automation csak winen teljes)

    "megmondanad, vagy csereljem le mert az ugye olyan fos?"

    Hát attól függ mire... Mi épp tavaly migráltuk a bank egyik sun szerverét, új vassal win2003-ra és valószinű, hogy a maradék 2 is hasonló sorsra jut, mivel nagyságrendekkel gyorsabban fejlesztünk rá és a szoftverellátottság is jobb.
  • z5oTtu
    #148
    "pl scriptelve, automationnel stb... (ja, hogy ez nem megy linux alól? Kellemetlen )"

    figyi hogy hasznaljam egy Sun-on??? megmondanad, vagy csereljem le mert az ugye olyan fos?
  • z5oTtu
    #147
    "Maradt még bármilyen szakmai érved a bekerülési áron kívül ami megállta a helyét? Nem hiszem..."

    Sz@r duma
  • Equ
    #146
    "Hogyan huzzam oda be a Photoshopot?

    pl scriptelve, automationnel stb... (ja, hogy ez nem megy linux alól? Kellemetlen )

    "meg minek????????"

    pl, mert nagyságrendekkel több dolgot tudsz megcsinálni vele mint gimppel...

    "Es mennyi idon belul volt hozza frissites ??? Windozhoz egy kissé késnek a frissítések."

    ezzel megint csúnyán melléfogtál...
    a slapperre (akárcsak winen a blasterre) hónapokkal a támadás előtt már volt patch és szokás szerint az 5 éve megjelent 0 patch-et tartalmazó RTM XP tűzfala is defaultból megvédett a támadás ellen...

    Maradt még bármilyen szakmai érved a bekerülési áron kívül ami megállta a helyét? Nem hiszem...
  • Benedicht
    #145
    "és nem kéne megpróbálni elnyomni egy OpenGL-t egy szakmailag lassabb bár könnyebben programozható DirectX-el !!!"

    Tudnal adni egy linket, ahol szakmailag bebizonyitjak, hogy lasabb a DX?

    Nem hiszem, hogy ez elnyomas lenne. Ha az uj grafikus rendszert hasznalod, akkor a nem fullscreen programok emulalt OGL 1.4(vagy 5?) kapnak.
    Ha fullscreen vagy a klasszikus nezetet hasznalod, akkor nem emulalja, teljesen kilehet hasznalni az OGL adta lehetosegeket.
  • z5oTtu
    #144
    "Tavaly 70%-os elterjedést jeleztek világszinten az összes xp körében.."
    ez biztos M$ fuggetlen informacio
  • z5oTtu
    #143
    megegyszer leirom. Sokkal kenyelmesebb es jobb PhotoShop-al szerkeszteni. (csak a gyengebb felfogasuak kedveert)

    ""Nekem egyszerubb,es kenyelmesebb a Gimp lib-eket hasznalni"

    "ha scriptekkel sok kepet akkor Gimp. Egy csoppet profibb""
    En ezt a Scriptekre irtam, es tartom is hozza magam. Szerver oldalon, perl-el,PHP-vel szoktam kepeket,MPG-t konvertalni, meg SWF-et csinalni 3GP-bol(ffmpeg segitsegevel).

    Hogyan huzzam oda be a Photoshopot? meg minek????????

    "És tegyük hozzá, hogy ezeket gyakran teljes lámerek kezelik,"
    Ahogy mondod. Nem ugy mint a Unixokat.

    "Igy már kicsit erősnek tűnik több tizezer linux felnyomása 2-3 nap alatt..."
    nem több tizezet. ~13000 . Es mennyi idon belul volt hozza frissites ??? Windozhoz egy kissé késnek a frissítések. Halottal mar a BotNet-ekrol?
  • Equ
    #142
    "maximálisan elégedettek emberek a nyílt forrású oprendszerek, levelező rendeszerek, sőt Office programok terén is."

    Akkor biztos, csak szórkozásból roskadoznak ezen programokhoz tartozó forumok a bugoktól, inkompatibilitásoktól, elszállásoktól, kernel panic-kotól (aka. kékhalál) ,hardver fel nem ismerésétől stb-stb... Persze ilyesmi minden rendszeren előfordul, de a maximális elégedettség kicsit viccesen hangzik linux, oo és társaik kapcsán. (konkrétan aki az oo-val maximálisan elégedett, az meg is érdemli, lásd videók) Aztán, ha ehhez hozzávetjük megint a rendszerek elterjedségét (azaz hány embernek is lehet gondja vele) akkor megint érdekes képet kapunk.
  • Equ
    #141
    "mi jobb 100x, mitöl ? "

    win-linux, ms office-oo, photoshop-gimp, exchange-sendmail (ide bármelyik open source levelezőt behelyetesitheted) stb-stb, a sor végtelen, de mint mondtam előfordul a forditott helyzet is, mikor az open source-t preferelom fizetős termékkel szemben. (bár ennek semmi köze a forrás nyiltságához)

    "Nem mindenki allt at SP2-re, ne feledd!"

    Tavaly 70%-os elterjedést jeleztek világszinten az összes xp körében...
  • Equ
    #140
    "SP1 rol irtam..."

    Ja, a pár évvel ezelőtti linuxban meg még acl-t sem lehetett használni, mert még bétának se lehetett nevezni. Videokártya driverhez komplett kernelt kellett forditani és utána se ment nagyon. Centirnos notebook-on el se tudott indulni, stb-stb. Ennek szerinted van értelme?

    "az internetes forgalom szemetnek mondott reszek az M$ otthoni felhasznalok gepei generaljak "

    És hány nagyságrenddel is több van belőlük mint linuxból? És tegyük hozzá, hogy ezeket gyakran teljes lámerek kezelik, szemben a szerverekkel. Igy már kicsit erősnek tűnik több tizezer linux felnyomása 2-3 nap alatt...

    "Irtam ilyet ??????????????"

    vs

    "Nekem egyszerubb,es kenyelmesebb a Gimp lib-eket hasznalni"

    "ha scriptekkel sok kepet akkor Gimp. Egy csoppet profibb"