Hummer
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
\"Én vagyok a Rend!\"
\"Én vagyok a Rend!\"

\"Én vagyok a Rend!\"
Ami az amerikaiaknak a HUMMER, az a nagy riválisnak tartott oroszoknak a GAZ. Az orosz katonai technika legújabb vívmánya az amerikaiaktól koppintott HUMMER utánzat, a GAZ2975. A Tigris fantázianevet viselõ brutális megjelenésû terepjáró nemcsak felépítésben és jellegében emlékeztet a tengerentúli nagyhatalom szárazföldi erejének legfigyelemreméltóbb autójára, de még ruhája is szinte egy az egyben megegyezik a HUMMER öltözetével. A magasabbra emelkedõ hûtõmaszk két oldalán ugyanúgy megtaláljuk a két kerek elsõ fényszórót, a széleken pedig az irányjelzõket. A hatalmas kerekeknek (335/80 R20) szintén óriási helyet hagytak, a szélvédõt ugyanúgy két részre osztották, és a kabint is ugyanolyanra alakították ki. A 4,6 méter hosszú, 2,2 méter széles új orosz járgány belsõ tere természetesen mentes minden a fényûzéstõl, a szögletes mûszerfalon a kerek mûszerek látványa is már szinte elengedhetetlen.
A legfontosabb cél, a terepjáró képességének minél magasabb szintre emelése tökéletesen sikerült. Ez az autó mindenen átmegy, fölmegy a legdurvább emelkedõkön, egyszóval nem lehet elõtte akadály. A mozgatóerõt egy 5,9 literes, hathengeres dízelmotor biztosítja, ebbõl három variáció közül lehet választani: a leggyengébb 180 lovas, de akad 215 lóerõs változat is. A forgatónyomaték sem piskóta, 450-tõl 687 Nm-ig képes teljesíteni, ráadásul már 1500-as percenkénti fordulatszámtól. Az aggregátokhoz választható öt és hatfokozatú kézi illetve ötfokozatú automata nyomatékváltó. A végsebességek ha hajtáslánctól függõen 125 és 140 km/h körül alakulnak. Ami pedig a gyorsulást, illetve a fogyasztást illeti, ezekre ne legyünk kíváncsiak. Alapára a jármûnek 65 ezer dollár semmiség a HUMMER 100 ezer dollárárával szemben. Ma gyártás alatt áll.

A HMMWV légiszállítása esetében a C130-ba 4, a C141-be 6, a C17-be 10, a C5-be 15 HMMWV fér el. A helikopterek, A CHINOOK kivételével kívül, kötélen szállítják. A CHINOOK vertol három HMMWV-t szállíthat a rakterében.
M1097 M1025 M997A2 M1114
karosszéria súlya 2676 kg 3075 kg 3474 kg 4447 kg
hasznos terhelés 1996 kg 1597 kg 871 kg 1043 kg
jármû teljes súlya 4672 kg 4672 kg 4345 kg 5216 kg
max. tengelyterhelés elöl 2041 kg 2041 kg 2041 kg 2610 kg
hátul 2948 kg 2948 kg 2948 kg 3176 kg
hosszúság 4,84 m 4,84 m 5,2 m 5m
magasság 1,83 m 1,88 m 2,59 m 1,88 m
befogadóképesség 15 m3 19,3 m3 29,4 m3 20 m3
vontatott súly 1905 kg 1905 kg 1542 kg 1890 kg
hatótávolság 443 km 443 km 443 km 443 km
rugózás elöl 167 N/mm 167 N/mm 167 N/mm 306 N/mm
hátul variálható variálható variálható variálható

A következõ év elején a detroiti autókiállításon már be is mutatták a bébi-Hummert, amelynek alapjául a Chevrolet Tahoe szolgált, a V8-as motorjával együtt.
A 2001-es New York-i autókiállításon és Manhattan szívében is Arnold Schwarzenegger közremûködésével (akinek garázsában a H1-bõl is áll egy-két darab) vonult fel a H2 SUT (Sport Utility Truck). Ez már teljes egészében a szabadidõautók kívánalmai szerint készült, négyajtós és rövid platós kivitelben, amely akár teljesen nyitott autóvá is átalakítható. A GM 6 literes Vortec motorja volt benne, és az erõátvitel többi eleme is a GM terepjáróiból származott, ezzel igyekeztek egyszerûbbé és olcsóbbá tenni a gyártását.
Úgy tûnik sikeresen, mert ha nem is ennyire univerzálisan variálható karosszériával, de hamarosan megjelent a szalonokban az elsõ Hummer H2.
A Chevrolet Tahoe alapjaira épített H2 ugyan kisebb mint a H1, de még így is óriásnak tekinthetõ. A közel 5 méter hosszú és 2.5 méter széles jármû tömege 3 tonna körüli. A terepjárókhoz kifejlesztett Vortec motorcsalád 6 literes V8-asa mozgatja, amelynek bõdületes ereje négyfokozatú automata váltón keresztül jut az állandóan hajtott négy kerékhez. Az Autotrac összkerékhajtás rendszer is a GM egyéb terepjáróiból ismerõs. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetõ, hogy a kisebbik Hummer elõállítása olcsóbb, és így valóban elérhetõ a civil piacon is.
A katonai, illetve a H1 portáltengelyes futómûvei helyett a H2 alatt elöl független, torziós felfüggesztést, hátul merevtengelyt alkalmaztak, szintszabályozós légrugózással. Ez valamelyest csökkenti a portáltengelyek hiányát, terepfokozatba kapcsolva magától megnöveli a karosszéria távolságát a talajtól. A középsõ és a hátsó differenciálmû zárható, a középsõ zárásakor az ABS automatikusan kikapcsol. Ezek a tulajdonságok, és a kocsiszekrény rövid túlnyúlásai, valamint az említett motor teljesítménye valóban terepjárónak valók.
A karosszéria acél alvázra épített ötajtós felépítmény. Megmaradtak az egyszerû szögletes vonalak, bár a H1 teljesen függõleges, kétosztatú szélvédõjét egyrészes, enyhén döntött üveg váltotta fel. A hûtõrács és a karosszéria kiegészítõ elemeinek elkészítésekor olyan anyagot választottak, ami a fokozott igénybevételkor fellépõ sérüléseknek jobban ellenáll. A 17" kerekek méltók az eredeti Hummerhez.
A H2 belsõ tere viszont nagyot változott az elõdhöz képest. Mindent tartalmaz, ami ma a luxus kivitelû gépjármûvekben megtalálható. Az új Hummert ellátták minden földi jóval, amit csak kívánhat a vevõ. Alapáron benne van a hifi, telefon, mûholdas navigáció és védelmi rendszer. A korábbi változathoz képest ebben akár három sorban is ülhetnek az utasok, és az egymás mellett ülõk sincsenek már karnyújtásnyira egymástól, mint azelõtt a hatalmas kardánalagút miatt. És még így is marad bõséges hely a poggyásznak a hazai piac legnagyobb terepjárójában.
\"Én vagyok a Rend!\"
\"Én vagyok a Rend!\"
2003 júniusában megjelentek az elsõ hivatalos kémfotók a legkisebb HUMMER modellrõl, amely a Chevrolet Blazer/S10 szériát felváltó Colorado alapjaira épül majd, de örökli a H1 és H2 katonás formatervét. A szériatípus elsõ bemutatójára 2004-es Detroiti autókiállításon kerül sor. A jármûvet 2005-tõl fogják forgalmazni.
A H3 már igazi személyautós dimenziót képvisel. Nem sokkal szélesebb, mint egy VW Golf, s a hossza is alig haladja meg az öt métert (5,25 méter). Saját tömege két tonna körüli, a vontatmánya pedig maximum 3 tonnányi lehet, amivel a 4,2 literes, soros hathengeres, 260 lóerõs benzinmotor elboldogul.
A tervek szerint a szóban forgó erõforrást alulról egy 220 lovas öthengeres, felülrõl egy 300 lovas V8-as egészíti ki. Az erõforrások mellett a létra alváz, valamint az összkerékhajtási rendszer is a GM polcairól származik. Küllemét tekintve a H3 is hamisítatlan HUMMER: a kerek lámpák mellett trónoló irányjelzõk, a függõlegesen álló, hét krómozott elembõl álló hûtõrács, a robosztus- jelen esetben szürke mûanyagból készülõ- sárvédõk (melyek valószínûleg a Chevrolet Avalanche-tól származik), masszív karaktervédõk mind HUMMER elemek.
A hûtõszekrény design ugyancsak ismerõs, így a legkisebb modell is kemény harcot vív a légellenállással, ami a jelentõs tömeg, valamint az öblös motor kombinációjával jelentõs üzemanyag-fogyasztást eredményez.
Az öthengeres erõforrással szerelt modell 30 ezer, a hathengeres motorral szerelt verzió pedig 35 ezer dollárba kerül majd. Két testvéréhez képest viszonylag olcsó. A H2 49 ezer, a H1 106 ezer dollárba kerül. A sorban a híres színész, Schwarzenegger kapja meg az elsõ példányt.
A Chevrolet Tahoe alapjaira épített H2 ugyan kisebb mint a H1, de még így is óriásnak tekinthetõ. A közel 5 méter hosszú és 2.5 méter széles jármû tömege 3 tonna körüli. A terepjárókhoz kifejlesztett Vortec motorcsalád 6 literes V8-asa mozgatja, amelynek bõdületes ereje négyfokozatú automata váltón keresztül jut az állandóan hajtott négy kerékhez. Az Autotrac összkerékhajtás rendszer is a GM egyéb terepjáróiból ismerõs. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetõ, hogy a kisebbik Hummer elõállítása olcsóbb, és így valóban elérhetõ a civil piacon is.
A katonai, illetve a H1 portáltengelyes futómûvei helyett a H2 alatt elöl független, torziós felfüggesztést, hátul merevtengelyt alkalmaztak, szintszabályozós légrugózással. Ez valamelyest csökkenti a portáltengelyek hiányát, terepfokozatba kapcsolva magától megnöveli a karosszéria távolságát a talajtól. A középsõ és a hátsó differenciálmû zárható, a középsõ zárásakor az ABS automatikusan kikapcsol. Ezek a tulajdonságok, és a kocsiszekrény rövid túlnyúlásai, valamint az említett motor teljesítménye valóban terepjárónak valók.
A karosszéria acél alvázra épített ötajtós felépítmény. Megmaradtak az egyszerû szögletes vonalak, bár a H1 teljesen függõleges, kétosztatú szélvédõjét egyrészes, enyhén döntött üveg váltotta fel. A hûtõrács és a karosszéria kiegészítõ elemeinek elkészítésekor olyan anyagot választottak, ami a fokozott igénybevételkor fellépõ sérüléseknek jobban ellenáll. A 17" kerekek méltók az eredeti Hummerhez.
A H2 belsõ tere viszont nagyot változott az elõdhöz képest. Mindent tartalmaz, ami ma a luxus kivitelû gépjármûvekben megtalálható. Az új Hummert ellátták minden földi jóval, amit csak kívánhat a vevõ. Alapáron benne van a hifi, telefon, mûholdas navigáció és védelmi rendszer. A korábbi változathoz képest ebben akár három sorban is ülhetnek az utasok, és az egymás mellett ülõk sincsenek már karnyújtásnyira egymástól, mint azelõtt a hatalmas kardánalagút miatt. És még így is marad bõséges hely a poggyásznak a hazai piac legnagyobb terepjárójában.

\"Én vagyok a Rend!\"
\"Én vagyok a Rend!\"
Kérdeznék v-mit. Egy ilyen Hummer limuzint is meg lehetne csinálni úgy mint Bush Cadillac-ét?
\"Én vagyok a Rend!\"
Bár ez konkrétan nem Hummer :)

\"Én vagyok a Rend!\"