164
  • Mardel
    az egésszel csak egy gond van. Aze ember túl kényelmes, és ez nem is lesz másképp. Minent egy lapra szeretnének feltenni. Minden adatot a személyről egy adatbázisban tárolni. Hiába kényelmes, de könnyen hozzáférhetnek az adataidhoz, akár el is lophatják a személyiségedet (Hálózat csapdájában 1995-ös film)
  • szivar
    Nem csak arról van szó hogy a pénztárnál leszkennelnek. Hanem arról hogy a leolvasó készülék sem olyan borzasztó árkategóriát képvisel, hogy ne lehessen össze&vissza elhelyezgetni belőle egy pár(száz)ezret országszerte.
    Illetve ha a 'cégek' rájönnek (rájöttek, most be kívánják vezettetni) hogy esetleg egy chippel megoldható a személyazonossági, útlevél, bérlet, bankkártya, eü adatok, stb. tárolása||rendszerezése||stb, akkor mi akadályozza meg őket, hogy rögzítsék hogy mikor, merre mentél, mire költöttél, esetleg kinek a közelében tartózkodtál? Esetleg még a lakásod ajtaját is a chipek segítségével nyithatod... Mindenhol leolvasók meg minden.

Ez az egész még csak kitaláció¶, de valószínűsíthetőleg a közeljövőben megvalósításra kerül. Még a budira sem mehetsz ki anélkül hogy valaki ne tudhatná meg :D. Pláne ha nyilvános slozéról van szó...

"A hatalmon lévő embereket meg szépen elzavarja a nép:) Ezt nem vállalják be. Egyszerűen messze túl nagy falat nekik."

Feltéve ha tudomást szereznek a valódi céljaikról, és megtehetnék azt hogy elzavarják őket. Sajna erre a mai demokratikus jogrendszer nem sok esélyt ad...
  • Mardel
    Számomra az index nem szavahihető...
  • erb
    juzosch ... elvesztetted a fonalat! http://index.hu/tech/hardver/chip603/
  • BlackRose
    Emberek az USA-ban a dumától függetlenül a legkisebb az esély, hogy ilyen szabadságkorlátozás jöjjön létre. Nálluk már a PATRIOT act is elég nagy ellenálást idézett elő, és az is csak a 9-11 miatt lett elfogadva. Különben még az is kevesebb szabadságkorlátozással jár mint ami az EU-ban van. Akármennyire is hihetetlen, az USA-ban ha valaki megsérti tulajdonodat, veszélyezteti életedet akkor nagyrészben saját magad is védekeszhetsz ellene, akár lőfegyverrel is, mert önvédelem és tulajdonvédelem erre jogot ad neked, sőt a jog mellet eszközt is (fegyvert), az EU-ban viszont felelőségre vonnak ha önvédelemből megölsz valakit (ez pl. szerintem nem jó, mert ez az egyéni jogokat és szabadságot előnyben részesíti a társadalmi jogokkal és szabadsággal). Akkor az USA-ban nincs kötelező személyi igazolvány, kb. számtalan civil szervezet van amely a polgári jogok és szabadság megvédésén dolgozik. Ugyanakkor egy ország amelyben 220 éve folyamatos rendszer van, olyan ország amely mind a 43. elnökét (igen még a gödhös Busht is) bemutathatja a világnak, hogy nagyjából OK, egyik sem dolgozott megfontoltan a nép és az ország érdekei ellen (mondjuk Bush egy picit, de nem megfontoltan).

Én amerikát féltem a legkevésbé egy ilyen dologtól, a nép ott elég felhatalmozott saját érdekeinek megvédésére, a politikában rövidtávra változnak az emberek, ritka személyeknek sikerül évtizedeket benne lenni, míg más országokban ez nem éppen így van. Ott 2 évenkét váltják a parlamentet, max 8 évenként az elnököt, a törvényeket meg 220 éve folyamatossan és töretlenül hozzák, akkora nagy törvényállományuk van nekik, amely megváltoztatására 50 év nem lenne elég, és minden olyan törvény amely a polgári jogok ellen lenne egy rakás ilyen törvénybe ütközne és még valami egy 220 éves alkotmányba, úgyhogy vagy soha nem fogadnák el, vagy megsemmisítené a bíróság.

Persze ez mind eldobható, de egy 220 éve folyamatos rendszer nem utal olyan dolgokra, hogy valamit csak eldobnának. Az USA-nak sok sok hiányossága van, de a polgári jogok és szabadság ott született, Jefferson, Washington, Franklin, Paine, és a többi államalkotó Fathers of the Nation befolyása ott annyira erőss, hogy egy polgári jogok és szabadság elleni folyamat szerintem megsemmisítené azt az országot, egyszerűen a saját alapjaira törnének és akkor nem maradhatna meg az ami egyébként töretlenül folyamatossan fennmaradt már 2 évszázada, sőt olyan komoly megprobáltatásokat is átvészelt, mint egy nagy polgárháború, rabszolgaságot, négerek jogainak felemelkedését, két világháborút amely igaz nem érintette a területét, de óriási megosztást sőt egyfajta polgári jogsértést (a japánok meghurcolását), kommunista ellenes szabadságsértést (pl. McCarthy idő), amikor igaz beszélhetünk polgári szabadságsértésről, de alapjában a kérdés, hogy pillanatokra mennyit kell a polgári jogokból és szabadságból elengedni, hogy ne veszítsük el az egésszet (ha a kommunistákkal nem számolnak el, ki tudja mi lett volna a vége), sokszor valamit szórítunk, aztán éppen azért veszítjük el. A polgári jogok is olyanok, bölcsen kell mérlegelni és alkalmazkodni a kor kihívásainak. Itt olyan dolgok között kell mérlegelni a dolgokat, hogy hol van az az egyensúly pont ahol az egyén és a társadalom is a legtöbbet kap, hogy egyik nem megy a másik kárára. Tehát ez egy nagyon összetett kérdés, amiben én sokszor nem tudok magam részéröl elfogadható választ adni.

A lent idézett link... hát alapjában egy valami miatt 99%-ban elvetem, ez pedig nem más mint a szerző által kisajátitott abszolút igazság, vagyis a szerző minden bizonyíték nélkül tényként kezel mindent ami a saját világnézetével azonos, elvet mindent ami nem és alapjában dogmákat állít fel.

Nem hiszem, hogy olyan valaki aki 50 évig a legfelsőbb vezetési posztokon lenne, hogy az is képes lenne annyira megismerni a világot és a rendszerét, hogy kizárólagossan és tisztán lássa, hogy mi is a valóság. Nem valaki aki gyenge alapismeretekkel valami ágazat (pl. ez esetben az összeesküvési-elmélet) befolyása alá esik és nem lehet onnan kimozdítani. Elég sok olyan emberrel találkoztam aki így működik, rendszerint nem tudják elfogadni, hogy nagyon hiányos információkkal rendelkezünk még önmagunkról is és, hogy a feltételezés minden hiba és rosszlépés alapja, mert feltételezni csak akkor szabad ha nem tudunk valamit megtudni, más esetekben egyenessen káros. Az és a hozzá hasonló cikkel pedig 90% feltételezés és még ide jön egy csomó téves információ is. Valójában az emberek elhisznek mindent, sőt minnél nagyobb a hazugság annál jobban... ez már régóta világos dolog.

Az USA nem mond semmit az EU-nak, igaz, hogy elvileg nagyhatalom, de praktikussan nem léteznek nagyhatalmak, annyira nagyok a függőségek, hogy önnáló lépésekre és főleg parancsolásra már senkinek még az USA-nak sincs módja.
  • juzosch
    Igen, kártyákba fogják tenni, nem minden ember bőre alá, ami egy agyament baromság, nem tudom ki találta ki.
  • szivar
    Mindez csak nézőpont kérdése. Aki megpróbálja átlátni a káoszt, ami mindenfele leledzik, az csak azt látja, ami már vagy ezeréves igazság. Akinél a vagyon, annál a hatalom. Csak már nem olyan feltűnő a dolog, mint amikor a földesurak irányították az országot ;).
  • Mardel
    Amíg nem szeretnék bőr alá ülteetni addig semmi gond nincs vele. Megfigyelséhez általában olyanokat vetnek be amit soha nem hagyhatsz el, vagy nagy árat kell, hogy fizess érte.
    Ha az emberek meg óckodnaka beültetéstől, akkor marad az egyedi azonosító, irisz scan, dns stb...
  • juzosch
    Azzal sem lehet tömegeket figyelni. Kicsi a hatótávolság pl. Maximum a pénztárnál leszkennelnek. Ez valós gond, de még nem az életem nyomonkövetése kategória. És ehhez már most elég egy bannkártya. Mégse valósult meg.
  • Capra Ibex #115
    Akkor mindenki figyelmébe ajánlanám Japánt, ahol ez bizonyos szinten régóta működik.
    [URL=http://www.sony.net/Products/felica/csy/index.html]Sony FeliCa "világszerte"[/URL]

Ez a bérletbe RFID szerintem jó ötlet (mégha a cikkben most nem is erről az alkalmazási területről van szó).

Szóval a japánoknál már 10millió ilyen kártyát eladtak.
    A kártyákon tárolt adatokhoz otthon mindenki hozzáférhet (gondolom csak read only, de amúgy is mit írnának át rajta... az összes adatot valószínűleg központi gépeken tárolják, és a kártya csak azonosításra szolgál).

Sőt nemrég bemutattak egy "rendszert" ami bejelöli szépen mindenkinek mondjuk Google Map-en hogy merre járt, és ezt elérhetővé teheti mások számára.

Itt egy link, az ID-hez írjatok mondjuk 1-t a másikhoz meg 10-et. (Más szám is működik). http://rohan.patio.rcast.u-tokyo.ac.jp/~k-taro/sharelog/drawDB.html

itt egy aktívabb utazó

Lehet szörnyülködni. (Vagy elhinni, hogy normálisan is lehet az egészet csinálni.)

(Amúgy meg #96, nagyon igaz.)
  • juzosch
    A hatalmon lévő embereket meg szépen elzavarja a nép:) Ezt nem vállalják be. Egyszerűen messze túl nagy falat nekik.
  • szivar
    De a jelenlegi technológiákkal nagy tömegek megfigyelése igencsak költséges mulatság. Példádra alapozva nem éppen olcsó dolog sem a műhold, sem pedig az írisz-szkenner, ha nagy tételről van szó. De az RFID chipek olcsón gyárthatóak nagy tételben is.
  • juzosch
    Naiv a te.....(ezt fejezd be sűrgősen, mert fogalmad sincs, milyen vagyok)

A multiknak ezerféle ennél jóval olcsóbb eszköz áll rendelkezésre.
    A nemzetbiztonság meg már a köztéri kamerákkal is gondban van gyakran. Terroristák meg nem járnak nálunk. Alkotmányba ütközik erősen, stb...
  • juzosch
    Az rfid erre ténylge elég alkalmatlan.

És nem mind1, ki akar megfigyelni milyen célból. A kormány, hogy ellezőrzése alatt tartsa a népet (ez nálunk nem áll fennt), vagy egy multi, ami reklámokkal akar alönteni.

Na ez utóbbi már valós, de őket nem érdekli mikor hol jársz kivelm hanem csak az érdeklődési köröd. Bár ez se jó. Na ez a része a valós gond.
  • erb
    "Ki költene milliárdokat ilyen eszközökre" .. ezt te komolyan is gondolod?! :) Barki. A nemzetbiztonsagi szolgalatoktol kezdve a multik a media. A terroristak forikszepl :D Vicces nem? A bongeszok monitorozasa egy dolog. Echelon-rol volt mar szo. Lehet, hogy paranoias vagyok, de az is szaz, hogy te vegtelenul naiv vagy.
  • szivar
    "És egy bolt nem tud rávenni arra, hogy chipet ültessenek beléd, hogy azonosítani tudjanak."

Kivéve ha... Kihasználják a képviseleti demokráci nyújtotta előnyöket. Itt nem széles társadalmi rétegeket meggyőzni arról hogy ez milyen jó dolog, hanem csak egypár megfelelő helyen lévő emberkét. És ha meggyőzik a hatalmon lévő emberkéket hogy hú, ez milyen egy jó dolog... Akkor már be is vezetik. Lassan, de biztosan.
  • Mardel
    Azt próbálom megértetni veletek, hogy azon megy itt a par, hogy megtudnak figyelni bárhol ezzel.
    Semmit sem kell a bőr alá ülteteni, hogy megtudjanak figyelni, sőt még RFID sem kell hozzá, ergo felesleges itt a szócséplés!
  • juzosch
    Szerintem épp ellenkező irányban megyünk. Feltűnően.
  • juzosch
    Ki költene milliárdokat ilyen eszközökre, ha sokkal egyszerűbben is elintézhetik. Elég csak a böngészésedet figyelni. És ez már ma is működik:)
  • szivar
    Nem hát :). Vagy csak nem oly feltűnően...
  • juzosch
    Na itt jön képbe a valóságalap:)
  • juzosch
    Ezernyi reklámot kapok nap mint nap, nem fog zavarni, ha olyanokat kapok, amik érdekelnek is:)

A személyre szabott reklámhoz meg azt is kell tudniuk, hogy ki vásárolta, nem csak azt, hogy mit. És egy bolt nem tud rávenni arra, hogy chipet ültessenek beléd, hogy azonosítani tudjanak.

A bankoknak meg semmi közük a vásárláshoz. Csak legyen náluk a pénzed.
  • Mardel
    "Az irisz-scan-nel még megfigyelni sem lehet embereket, mert bele kell nézni az eszközbe hozzá. Az inkább olyan, mint egy jelszó."

Ha láttad a filmet, akkor azt is láttad, hogy beleépítették a leolvasót a reklámplakátokba, minden olyan "hétkönapi" dologba amire mindennap ránéz, vagy lát az ember...
  • juzosch
    Sőt ezer éve az élt vissza a személyazonosságoddal, aki akart, csak azt kellett mondania, hogy te vagy. Szóval ez a fejlődés erősen pozitív irányú.
  • szivar
    Nem idiótán, hanem törvényellenesen. Ma már persze törvényes a dolog :D. Változtak a jogszabályok.

"De egy emberbe ültetett chipnek amit mindenhol le tudnak olvasni, semmilyen értelme nincs. A piac semmit nem profitál, maximum 1-1 zsarnokoskodó politikus, de ő meg nem tudja rákényszeríteni a piacra."

Szerinted. De bizonyosan azért vezetik be a biometrikus útleveleket (személyazonosító izéket), amik rfid chipben tárolják a személyes adataid. Kezdetnek nem rossz. A piac semmit sem profitál? Esetleg személyre szabott reklámok? Mondanak valamit?
    Vagy ha nem vásárolsz eleget, akkor estleg bizonyos szankciókat alkalmaznak veled szemben a bankok... Igen összeesküvés elmélet :D. De a PIAC, ezen belülo is egy-két multi igenis jelentős profitot tudna húzni az RFID chipekből.
  • BiroAndras
    "Nem nagyon ertem, hogy mit jelent az en szabadsaghoz valo jogom abban az esetben, ha tulajdonkeppen tavolrol (mert ugye radios a kutyu), tehat akar az en tudtom nelkul is figyelhetnek? :-)"

Ha tudnál olvasni, akkor azt is tudnád, hogy az RFID nagyon kicsi hatótávolságú. Nem is lehet nagy, hiszen nem fér bele elég nagy teljesítményű áramforrás.

"koztudott, hogy minden elkodolas matematikai alapokon fekszik, a matematikaban pedig minden muveletnek megvan az ellentetje."

Nem itt volt pár napja egy cikk arról, hogy az Enigmát még ma sem tudják teljesen feltörni? Pedig az egy több mint 60 éves technológia!

"Igy viszont cikis a helyzet, mert barki visszaelhet a szemelyazonossagommal"

Az nem zavar, hogy egy darab papírt (személyi ig.) is lehet simán hamisítani, vagy egyszerűen ellopni? Ma is könnyedén visszaélhet a személyazonosságoddal, ha nagyon akar. A digitális technika csak javíthat a helyzeten, főleg, ha hozzáértők tervezik meg. Pl. a digitális aláírást elvileg sem lehetséges hamisítani a jelen tudásunk alapján.
  • juzosch
    Némi valóságalap a kulcsszó.
    Se az irisz-scan-nel, se a műholdal nem tudnak egy embercsoportot megfigyelni. Csak konkrét személyeket tudnak, abból se sokat.
    Az irisz-scan-nel még megfigyelni sem lehet embereket, mert bele kell nézni az eszközbe hozzá. Az inkább olyan, mint egy jelszó.
  • juzosch
    Szerintem meg nem megyünk:)
  • Mardel
    Beültetés nélkül is emgtudnak figyelni lásd: Közellenség (műhód), Különvélemyén (Irisz scan) Lehet, hogy Sci-Fi filmek, de van némi valóság alapja!...
  • szivar
    Még.

De megyünk Ámerika után :D...
  • juzosch
    És még ott is mekkora a felháborodás.
  • juzosch
    Ez amerika. Mondom ott én is félnék ettől, de ideát egészen más a kultúra.
  • erb
    http://index.hu/tech/hardver/chip603/ onkentes ... onkentes a f*om. Kotelnek allsz, vagy mehetsz utcat seperni. Nesze nektek szep uj vilag!
  • juzosch
    A kötelező bankkártyának egy munkahelyen van értelme. Bár a te esetedben a munkahelyed tényleg idióta módon oldotta meg.
    De egy emberbe ültetett chipnek amit mindenhol le tudnak olvasni, semmilyen értelme nincs. A piac semmit nem profitál, maximum 1-1 zsarnokoskodó politikus, de ő meg nem tudja rákényszeríteni a piacra.
  • szivar
    Nah. Kialudtam magam. Jöttem magyarázkodni ;D. És most összegezném hogy mi is a bajom a bankkártyával és hogy mi is a köze ennek az RFID techhez.

Annak idején, amikor a cégünk -persze szigorúan önkéntes alapon- áttért a bankkártyára, akkoriban a mtk szerint a dolgozónak a MUNKAHELYÉN (és kp-ban) kellet megkapnia a bérét. Ezt az apró tényt egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Nem egy rosz dolog a bankkártya ha:
    -Vannak olyan boltok, ahol fizethetsz vele,
    -Nem neked kell fizetni azért, hogy megkapd azt a pénzt, amit a munkádért kapsz,
    -Te választottad ezen formáját a fizetésed 'megkapásának', nemcsak 'kényszerítettek' rá,
    -Nem mond ellent a hatályos jogszabályoknak.

Akkoriban ezen a tájékon egyik feltétel sem teljesült. De ez gondolom lényegtelen, a fejlődés a lényeg (meg a pénzmozgás nyomonkövetése, maffia és ilyenek miatt:D)...

Szvsz, az RFID-vel is ez (lesz) a helyzet. Szigorúan önkéntes alapon kellene bevezetni. És íme egy egyszerű példa az önkéntességre (Tudom,tudom. Bulvár és semmi alapja sincs a cikknek, meg összeesküvéselmélet és ilyenek, de valahol el kell kezdeni... :D):
    link

Ez az eljárás mondhatni hogy sérti az emberek alkotmányos jogait is - bár nem vagyok jogász. De sokan nem törődnek vele, mert a haladás az haladás. Egyik oldalát nézve az éremnek, valóban jó dolog. Csak beslattyogsz a boltba, felpakolsz és hazasietsz. Automatikusan elintéződik minden és neked sem megy kárba az időd, amit máskülömben a pénztárnál töltenél. És még lenne egy-két jó oldala is a dolognak, de én inkább az árnyoldalára koncentrálódnék ennek a technológiának.

Mert én szeretnék úgy együtt lenni a barátosnőmmel, hogy azt ne tudhassa meg ország-világ. Szerintem nem a hatóságokra tartozik az hogy én kivel és mikor megyek pl. moziba, nyaralni, stb. És főleg nem az xyz bevásárlóközpont vagy utazási iroda marketingeseire. Mintahogy az sem hogy mikor baktatok ki a slozéra...

Szinte semmibe nem kerül úgy módosítani a törvényeket, hogy az adataidat szabadon felhasználhassák - mondhatni visszaélhessenek vele. Némi kis kenőpénz ennek+annak és jó. Itt -jóindulatúan- csak a reklámszagemberekre gondolok, de még lenne egypár csínja-bínja az adataiddal való visszaéléseknek, de ez jelen pillanat még lényegtelen.

Azonkívül ha már 'demokráciában' élünk, akkor ne tiporják sárba az ember alkotmányos jogait. Mintpéldául a magánélethez való jogot vagy mit... Nem szeretném ha rögzítenék, hogy melyik boltban mit vettem, melyik bankautomata előtt mentem el xy időpontban, melyik kirakatot néztem meg... Szeretném én eldönteni hogy mikor és hol baxom el az életemet - ezt nem szívesen bíznám másokra. Nem szeretnék egy bazi nagy VV vagy BB showban részt venni, ahol csak néhány kiváltságos szavaz arról hogy 'hasznos' tagja vagy-e egy fogyasztói társadalomnak, vagy nem. Erre nem kap, nem kaphat garanciát az ember ha az RFID technológiának használata beférkőzik mindenapjainkba. Legalábbis jelene pillanatban.

Az egész irományt csak az 'önkéntesség' miatt csaptam össze. Olyan nincs és nem is lesz. Vagy elfogadod vagy megdöglesz. Dijjóhéjjban. Összeesküvés elmélet lenne? Meglehet, de egyre inkább több esemény mutat azon irányba, hogy valóság lesz ebből az elméletből.
  • juzosch
    Mindenkinek nem fognak beültetni ilyet, csakmert hátha baleset éri, de egy hadseregben, vagy beteg/öregembereknél, akiknél a veszély fokozott, jól jöhet.
    Valszeg ilyenekre gondolnak, ha bőr alá ültetésről beszélnek, nem arról, hogy kövessünk mindenkit négyzetcentiméter pontossággal.
  • rohamkukac83
    Baleset történik..
    És a mentős kipattan végighúzza az olvasót a kezeden, és egyből vágja mi a bajod, esetleg mien gyógyszerekre vagy érzékeny, na ilyen adatokat tartalmazhat(és sztem fog is) ez a csip, ha beültetik . És ez hasznos is lesz, de nem értem miért jöttök ezzel a paranoid bibliás, nostradamuszos marhasággal ?
    Nézzetek kevesebb frei dossziét, és fókusz pluszt
    Peace..
  • juzosch
    Nalátod. Ez is mellettem szól. Máris megtörténnek az ellenlépések. Szted mi történne, ha belénk akarnák ültetni? Elég nagy lázadás lenne. Magyarországon egy politikus sem hozna ilyen törvényt, azzal maguk alatt vágnák a fát. Az amerikai népet talán még be lehet etetni(sztem még üket sem), de másokat tuti nem.
  • juzosch
    De ez politikai befolyás. És az unió(jó része) ennek ellenáll. És elég nyilvánvaló dolog.
    Ahhoz, hogy ellenőrzésük alá vonják az európai embereket, előbb egy háború kell közöttünk.
  • erb
    Erdekesseg: http://www.bankkartya.hu/?cikk=2919&lap=1