164
  • szivar
    #164
    Bár nem tLjesen vág a témába:
    http://index.hu/tech/biztonsag/rfid0316/
  • szivar
    #163
    Az előző hozzászólás Mardelnek ment volna... Bocsánat.

    "Nem ismered az összeesküvés elméletek alaptételét. Az, hogy a gyanú sem merül fel, cask annyit jelent, hogy a magyar összeesküvők sokkal profibbak az amcsiknál, és tökéletesen el tudják hitetni velünk a saját nemlétezésüket. :)"

    Nagyobb léptékben kellene szemlélni a vagyon mozgását ;). Ha valakinek sikerülne megfigyelni az egész világ pénzmozgását, hogy mennyi és kinek, garantálom hogy paranoiás lenne :).
  • szivar
    #162
    "De gyorsformázást csináltam, ami csak az adatokat törli. Mikor leformáztam ráeresztettem a getdataback for ntfs progit, hogy megnézzem mit talál. Kb 15 GB zenét szereztem így vissza 30 GB veszteségből"

    Az olvasottak alapján nem lehetséges, hogy csak a 'fat' volt lekódolva és nem az állományok. Mert ha az állományokat kódolja le valami és úgy vannak fent a merevlemezen, hááát... Akkor marad a brute force, ami meg nem egy gyors eljárás.

    Csak helyesbítenék... A gyorsformázás nem az adatokat tünteti el a merevlemezről, hanem csak a 'fat'ot. Az adatok attól függetlenül ott maradnak a lemezen.
  • szivar
    #161
    "Ezek elég távoli és esetleges lehetőségek. Én nem vagyok, és valszeg nem is leszek fontos személy, tehát nincs miért aggódnom."

    De bizonyos szempontok szerint lehetsz majd kulcspozícióban is. Ezt nem tudni előre.

    "Ez megfordítva is igaz. Senki nem becsüli le a hátrányokat, csak épp azt mondjuk, hogy az előnyök messze nagyobbak."

    Valószínűleg ezt mondták az első atomerőműre is :D. És megtettek majd' mindent, hogy ne lehessen semmi gubanc. Mondhatni hogy ledolgozták a hátrányokat, amiket 'menet' közben vettek észre. A fenti felfogás szerint viszont nem kellenek szabályozó eszközök, biztonsági berendezések, mert ezek nélkül is több lenne az előnye mint a hátránya. Ezeket a 'szabályozó eszközöket' hiányolom az adatvédelmi irányelvek közül. Jelenleg bárki, szinte bármilyen adatot gyűjthet, amihez hozzáfér. Pedig már tudhatjuk hogy mit is jelent az, ha túl sok adat van az emberekről, egy csoport kezében.

    "Tehát te is azt mondod, hogy nem betiltani kell, hanem szabályozni. Ez esetben nincs köztünk véleménykülönbség."

    Valóban.

    "Ez most is tudhatják. Elég csak kártyával fizetned, a részleteket az árúház számítógépeitől megtudhatják (sőt, a könyvelésben is szerepel, elég csak az APEH-nek bekérni egy tételes listát)."

    Valóban. Na akkor itt van az összeesküvés ;D.

    "Tévedés. Pontosan be lehet mérni egy telefont. Emlékszem, csak azzal a feltétellel engedték telepíteni a rendszert, hogy a titkosszolgálat képes legyen bemérni és lehalgatni bármely telefont."

    Real-time bemérhetőek, pár száz méteres pontossággal, mint ahogy a lehalgatás is csak valós időben műxik. Visszafele haladva az időben viszont már csak a cellainformációkkal agyalhatnak. Lehalgatás az megint más cég. Még házibarkáccsal is lehetséges mobilokhoz lehalgató eztközt készíteni.

    "Azért ehhez komolyan dolgozni kell. Aki erre képes, az már ma is minden információhoz hozzáfér."

    Vagy csak némi ismeretség || befolyás szükségeltetik hozzá. Végülis... Csak nem mindegy hogy mennyit kell bányászni az adott infó után.

    "Ez nem feltétlen van így. A személyazonosságodat nem kell kiadnod. Pl. egy megfelelő biztonsági szintű digitális aláíró eszköz megvédhet ez ellen. Ez esetben csak úgy élhetnek vissza vele, ha fizikailag ellopják (ha beléd van ültetve, akkor még macerásabb)."

    De valahogy mindenhol igazolnod kell azt, hogy te vagy az... Közvetlen vagy közvetett úton. Akár a villamoson, akár a banknál, akár a boltokban... Mindegy hogy digitális aláíró eszközzel, vagy fényképes igazolvánnyal...
  • BiroAndras
    #160
    "Dehogynem olvastam, nem is egyet:) De értelmes magyar összeesküvéselméletről még nem hallottam. Ezért mondom, hogy egyenlőre semmi okunk félni.
    Mert még a gyanúja sem merült fel."

    Nem ismered az összeesküvés elméletek alaptételét. Az, hogy a gyanú sem merül fel, cask annyit jelent, hogy a magyar összeesküvők sokkal profibbak az amcsiknál, és tökéletesen el tudják hitetni velünk a saját nemlétezésüket. :)
  • BiroAndras
    #159
    "Az lehet, hogy nagyon nehéz visszafejteni a jelszót, de az ilyen esetekben nem ezt az eljárást választják sztem. Megkerülik, és kb 45 perc alatt elérhetőek az a datok a vinyóról."

    Ha a vinyón kódolva van, akkor nem zerzik vissza. Hogy ez mennyire hatékony, azt az is bizonyítja, hogy a Vista ilyen szolgáltatása miatt máris aggódnak a titkosszolgálatok.

    "Én kipróbáltam, DriveCrypt-tel lekódoltam 2 partíciómat"

    Valamit elcsesztél rajta. Szerintem az volt a baj, hogy már eleve megvoltak az adatok, és utólag titkosítottál, ráadásul azt is félbeszakítottad.
    A TrueCrypt-et próbáld ki. Kódolt virtuális meghajtót hoz létre, nagyon erős titkosítással. Sőt, még egy csali meghajtót is létre tud hozni, arra az esetre, ha kényszerítenének a jelszó megadására.
  • BiroAndras
    #158
    "Ki tudja hogy miért :)? De talán nem cégeket kellene emlegetni, hanem érdekcsoportokról. Ezen érdekcsoportok érdekei külömbözőek lehetnek, a remklámtól és eladástól kezdve addig bezárólag hogyha persona non grata leszel nekik, akkor vmiféleképpen félreállítsanak v. zsaroljanak hogy az érdekeiket ne sértsd meg."

    Ezek elég távoli és esetleges lehetőségek. Én nem vagyok, és valszeg nem is leszek fontos személy, tehát nincs miért aggódnom. Meg ha akarom, úgyis le tudom árnyékolni a cuccost.

    "Egyszóval nemcsak az előnyeit kellene nézni egy adott technológiának, hanem a hátulütőjét is"

    Ez megfordítva is igaz. Senki nem becsüli le a hátrányokat, csak épp azt mondjuk, hogy az előnyök messze nagyobbak.

    "amit megfelelő szabályok lefektetésével meg lehetne előzni."

    Tehát te is azt mondod, hogy nem betiltani kell, hanem szabályozni. Ez esetben nincs köztünk véleménykülönbség.

    "A fenti hasonlathoz hozzáfűzném, hogy ha esetleg veszel egy csomag xy mosóport és mégvalami háztartási cikket, akkor simán rádfogják hogy terrosrista vagy, mert ezekből robbanóanyagot, ill. bombát is lehet készíteni."

    Ez most is tudhatják. Elég csak kártyával fizetned, a részleteket az árúház számítógépeitől megtudhatják (sőt, a könyvelésben is szerepel, elég csak az APEH-nek bekérni egy tételes listát).

    "A mobiltelefonoknál meg csak a cellainformációt tudják"

    Tévedés. Pontosan be lehet mérni egy telefont. Emlékszem, csak azzal a feltétellel engedték telepíteni a rendszert, hogy a titkosszolgálat képes legyen bemérni és lehalgatni bármely telefont.

    "De ezek az adatbázisok összefűzhetőek, ha megfelelő jogosultságokkal rendelkezik az adott érdekcsoport, ami jelenleg szinte csak pénz kérdése."

    Azért ehhez komolyan dolgozni kell. Aki erre képes, az már ma is minden információhoz hozzáfér.

    "Tehát simán nyomonkövethető egy adott személy és annak minden társadalmi kapcsolata 'feltérképezhető'. Ezen adatok viszont visszaélésre adnak esélyt, ha illetéktelen kezekbe kerülnek."

    Ez nem feltétlen van így. A személyazonosságodat nem kell kiadnod. Pl. egy megfelelő biztonsági szintű digitális aláíró eszköz megvédhet ez ellen. Ez esetben csak úgy élhetnek vissza vele, ha fizikailag ellopják (ha beléd van ültetve, akkor még macerásabb).
  • azirafael
    #157
    Cyberpunk szeretem...
  • juzosch
    #156
    Miután elszúrtad és elkezdted összevissza kódolni az egészet, ki tudja mi sült ki ebből. Ha rendeltetésszerűen használod jó lesz.

    "Amúgy ha próbálnál egy kódolt vinyón aza datokhoz hozzáférni, t ebelekezdenél dekódolni? Mindig akiskapukat, réseket kell keresni, nem egyből az zárt ajtónak rohanni..."
    -- Pontosan. És itt az RSA jelenti a zárt kaput. A kerülőút pedig a kulcs megszerzése. Ha a semmiből a kezedbenyomnak egy rsa-val kódolt vinyót, az életbe nem kódolod ki.
  • Mardel
    #155
    "Tehát te kivennéd a védelemből az egyetlen sebezhetetlen pontját."

    Utána következő részben írtam, lekódoltam az egyik partíciómat legalább 3szor kezdtem el (ez az én hibám). Aztán 4ikre hagytam, hogy teljesen lekódolja, de mindig újraátkódolta, azta részt, amit abbahagytam. Tehát egy rész legalább 4szer lett lekódolva. Mivel nemtudtam használni ezután gyorsformázással töröltem a partícót. Gyorsformázás eltűntatette a kódolást,a fájlokat is. De a gyorsformázásról tudn i kell, hogy kis eséllyel viszamenthetőek az adatoka gépre. Mint leírtam 15GB zenét hoztam 100%osan működő állapotban, hiába volt kódolva vagy nem volt. És ezzelkódoltam állítólag jobb mint a TrueCrypt.

    De ez csak a teljes meghajtó lekódolására igaz sztem, ha fájlonként kódolod arra ez már nem igaz..
    Amúgy ha próbálnál egy kódolt vinyón aza datokhoz hozzáférni, t ebelekezdenél dekódolni? Mindig akiskapukat, réseket kell keresni, nem egyből az zárt ajtónak rohanni...
  • juzosch
    #154
    De ha bárki tud bármi arra utaló jelet, hogy a magyar emberek veszélyben vannak, akkor ki vele.
  • juzosch
    #153
    Persze az egyesült államok már más tészta van. Ott már akkora kavarás (ufók, stb) van, hogy valaminek lennie kell. Csak épp a nagy kavarás miatt csak 5letek vannak, hogy mi az igazság.
  • juzosch
    #152
    Dehogynem olvastam, nem is egyet:) De értelmes magyar összeesküvéselméletről még nem hallottam. Ezért mondom, hogy egyenlőre semmi okunk félni.
    Mert még a gyanúja sem merült fel.
  • szivar
    #151
    Igencsak optimista vagy :D. Nem olvastál elég összeesküvés-elméletet :).
  • juzosch
    #150
    "ezeket kellene megelőzni"
    Ez tuti. Jobb biztosra menni.

    De mivel eddig egyetlen hasonló próbálkozásról sem tudunk, ami egyáltalán megfordult a fejükben, ezért még nem aggódok. Egy generációváltásra szükség lesz hozzá, nem elég hozzá 5 év.
  • szivar
    #149
    És ki tudhatja hogy kinek mi lesz a célja mondjuk 5 év múlva :D. Van egypár lehetséges forgatókönyv, ezeket kellene megelőzni, hogy még véletlenül se következzen be a legrosszab. Mert ha már beütött a menykő...
  • juzosch
    #148
    Biztos én sem. De most nincsennek se besúgók, se titkosrendőrség. Amikor meg volt, a hatalom fenntartása érdekében volt. Most ezt jó kis választási kampányokkal és igérgetéssel intézik el:)
  • szivar
    #147
    Biztos vagy benne? Az első esetben nem vagyok én abban olyan biztos (besúgók, titkosrendőrség, stb). A második fajta hatalom meg nem nagyon realizálódott még sehol sem a világban.
  • juzosch
    #146
    Egyébként a hatalmonak 2 lehetséges célja van az esetek 99%ában. 1: csak saját maga érdekli, szóval ő legyen a csúcson és sok pénz.
    2: Ha tenni is akar valamit az emberekért. A totális ellenőrzés egyik célba sem fér bele igazán.
  • juzosch
    #145
    Ezt kihagytam a felsorolásból.
    Igazad van, de egy egészséges társadalomban nehéz ezt végigvinni.
  • szivar
    #144
    "Kiket is érdekelhet az életünk?"

    Kérdésedre kérdéssel válaszolnék. Mi az érdeke a mindenkori hatalomnak? Félig-meddig anarchia, ahol mindenki azt tesz amit akar(bizonyos kereteken belül), vagypediglen egy ellenőrizhető és jól átlátható rendszer? Mellesleg ez utóbbi rendkívül jól működne az adóbehajtás területén (is)...

    A totális kontrolt viszont nem akarja, nem akarhatja senki sem, mert az túl nagy hatalom lenne bárkinek a kezében is. Erre az RFID és még egy sor technológia viszont lehetőséget ad||adhat, a jelenlegi szabályozások(hiánya) miatt. Ezért tépem a billentyűzetemet, mert nem a technológiával van bajom, hanem azzal hogy ki és mire használhatja - jelenleg. Illetve az önkéntes átállással :).
  • juzosch
    #143
    Azt, hogy nem lehet feltörni, elég jól alátámasztja az, hogy még sohasem törték fel.
  • BlackRose
    #142
    Ha pl. TrueCrypt-el vagy PGPDisk-el titkosítod az adatokat és a feltörőnek nincs a kezében a titkos kulcsod, akkor nincs olyan csoda amivel visszafejtené az adatokat. Ha TrueCrypt-et alkalmazol és elrejtessz egy rejtett tömböt egy titkosított tömbben és mondjuk rá rákényszerítenek, hogy megadd a jelszót és a kulcsot, akkor kinyithatják a titkos tömböt, de semmi csoda nem áll a rendelkezésükre, hogy egyáltalán megtudják, hogy ebben a mostmár nyitott tömbben az üres helynek bejelentett rész valójában egy titkosított és rejtett tömb a tömbben. Szóval a titkosítás egyszerűen 100% biztos és csak akkor lehet elolvasni ha megvan a kulcs vagy esetleg ha rövid a kulcs. Ha nincs kulcs akkor sem KÜRT sem akárki az ég világon még az NSA sem fogja tudni elolvasni.
  • juzosch
    #141
    "Az lehet, hogy nagyon nehéz visszafejteni a jelszót, de az ilyen esetekben nem ezt az eljárást választják sztem. Megkerülik, és kb 45 perc alatt elérhetőek az a datok a vinyóról."

    Tehát te kivennéd a védelemből az egyetlen sebezhetetlen pontját.
  • juzosch
    #140
    Az RSA magában nem teljes, kell még hozzá 1-2 kiegészítő is. És persze mindent fel lehet törni, de konkrétan az rsa-t még senkinek sem sikerült. Max a kulcsot ha megszerezték hozzá, de az meg nem az RSA hibája.
    A kürt meg csak az 1eseket és a 0ákat fogja visszaadni nekd, de ha jól lekódoltad, nem fogják kikódolni neked kulcs nélkül.
  • Mardel
    #139


    "Mar ne haragudj, de az RSA 50 ev mulva is fain lesz, hiszen maga az eljaras jelen pillanatig mar kozel 30 eve bizonyit..."

    Az lehet, hogy nagyon nehéz visszafejteni a jelszót, de az ilyen esetekben nem ezt az eljárást választják sztem. Megkerülik, és kb 45 perc alatt elérhetőek az a datok a vinyóról.

    Én kipróbáltam, DriveCrypt-tel lekódoltam 2 partíciómat, sokáig kódolta volan és leállítottam (itt basztam el), hibaüzit kiírt, csak nemfoglakoztam vele. Aztán újraindítottam a kódolást és amit elöször lekódolt azt is átkódolta, megvártam míg befejezi. Mikor befejezte nemtudtam behozni a vinyómat. Nemsegített semmi csak egy format. De gyorsformázást csináltam, ami csak az adatokat törli. Mikor leformáztam ráeresztettem a getdataback for ntfs progit, hogy megnézzem mit talál. Kb 15 GB zenét szereztem így vissza 30 GB veszteségből (abban a 30Gbban nemcsak zene volt, sajnos a ballagási képeim mind eltűntek, mert képeket nagyobb hibaszázalékkal állít helyre).
    Szal ez az egész "kódolás" baromság, ha valamit szeretnének megtalálni, úgyis megtalálják, nem rejtheted el, és amit leírtam az csak egy "egyszerű" megoldás, de ha vmi komolyról lenne szó, akkor ott van a KÜRT KFt. ugyebár...

  • juzosch
    #138
    Kiket is érdekelhet az életünk?
    -Bankok: Csak az érdekli, hogy hitel esetén fizetőképesek vagyunk-e. RFID-semmit nem ér.
    -Boltok: Csak az érdeklődési körünk érdekli őket. Az RFID nem megfelelő nekik. Egyébként meg nem is bánnám, ha nem egy halom szemetet kéne kidobálnom a postaládából, hanem olyanokat találnék, ami érdekel is.
    -Egészségügy: A népesség nagy részében fölösleges, mert nem nagyon kerülnek vészhelyzetben kórházba, a veszélyeztetetteknek(idősek, betegek) meg jót is tesz.
    Jogosultság-menedzsment: Itt nagyon is jó lehet a bőr alá ültetve, de ez csak a népesség igen kis százalékát érinti.
    Bűnüldözés: Na talán ez az egyetlen igazán veszélyes terület. Igazán csak ennél az esetnél kell elgondolkodni. Szerencsére magyarországon sem a terrorizmus-veszély, sem a bűnözés mértéke nem olyan nagy, szóval fel sem merült senkiben ez az 5let, de máshol még lehet gond.
  • juzosch
    #137
    "Ha kártyával fizetsz, az még csak azt jelenti hogy tudják hogy hol vásároltál. De ha azt is tudják hogy mit veszel, az ismét csak más tészta."
    --Ez rfid-vel sem változik.

    "De ezek az adatbázisok összefűzhetőek, ha megfelelő jogosultságokkal rendelkezik az adott érdekcsoport, ami jelenleg szinte csak pénz kérdése."
    --Nem olyan egyszerű összefűzni 2 adatbázist. Főleg, ha az egyik egy banknál, másik egy multinál van, akiknek teljesen más az érdekük.
  • Capra Ibex #136
    (Szerintem nagyrészt egyetértünk.)
  • szivar
    #135
    "De ez csak akkor történhet meg ha az említett civil szervezetek nem utasítják el az RFID-t (és jövőben egyéb technológiákat) hanem inkább tárgyalni próbálnak megfelelő intézkedések bevezetéséről (kódolás, adatok tárolása, stb)."

    Igen. Csakhogy ezidáig szinte szó sem esett bármiféle szabályozásról, ami garantálna valamit is. Ezért óckodnak ettől a techtől sokan.

    "Problémás, mert a szabványokat a mérnökök alakítják, utólag ezen nehezebb változtatni."

    Itt inkább az adattárolás mikéntjéről van szó, semmire nincs semmiféle garancia sem - jelenleg.

    "(Ruhákon gondolom címkén, vagy valami eltávolítható helyen lesz, szóval amit írtál attól nem kell félni... Gondolom. Remélem... Nem szabad a politikusok "hozzáértésére" bízni.)"

    Lentebb írtam vmit. Ez konkrétan egy kolleganőnél megjátszódott eset volt, a T**** gazdaságos áruházban. Nem engedték be, megmotozták meg majd leszaggatták róla agúnyát, mert visított a 'lopásgátló' kütyü. Mint kiderült, kifizette, elvitte és deaktiválták az izét, ami bele van dolgozva a pulóverébe. Tehát ha kiveszi, akkor ammen pulóver :). És ismét aktiválva lett a chip. Az ilyen esetekre még nincsenek nagyon felkészítve sem a hatóságok, sem egyébb érdekcsoportok. Ráadásul ez szintén visszaélésekre adhat alkalmat.

    Amúgy nem rossz dolog ez az azonosítási módszer, de jelentős mértékben kellene még finomítani a dolgokon.

    "Most már biztos. Az emberiség előbb-utóbb ki fog halni."

    Vagy átalakul. De inkább kihal a nagy része, mert mint a nagyhatalmak vezetői anno megállapították, az emberiség 90%-a hiábavalóan él. Nincs értelme a létezésüknek.
  • szivar
    #134
    "Miért akarná egy cég tudni, hogy merre jártam? Még az állam esetleg, de szeritnem őt se nagyon érdekli, amíg nem bűnöző vagyok.
    Egyébként meg ha kártyával szoktál fizetni, akkor már most is tudhatják, hogy merre jártál, és mit csináltál. Meg a mobilod is könnyedén bemérhető."

    Ki tudja hogy miért :)? De talán nem cégeket kellene emlegetni, hanem érdekcsoportokról. Ezen érdekcsoportok érdekei külömbözőek lehetnek, a remklámtól és eladástól kezdve addig bezárólag hogyha persona non grata leszel nekik, akkor vmiféleképpen félreállítsanak v. zsaroljanak hogy az érdekeiket ne sértsd meg. Például ha te három-négyszer ugyanazon -merő véletlenségből- a villamoson utazol mint az aki felrobbantotta(rugaszkodjunk el a valóságtól) a parlamentet, és politikusi pályára állsz(vagy keresztbe teszel nekik a buisnessben), akkor ezzel simán kiüthetnek a nyeregből. De ez csak egy erősen elvonatkoztatott példa volt. De esetlegesen ez megeshet. Egyszóval nemcsak az előnyeit kellene nézni egy adott technológiának, hanem a hátulütőjét is, amit megfelelő szabályok lefektetésével meg lehetne előzni.

    Ha kártyával fizetsz, az még csak azt jelenti hogy tudják hogy hol vásároltál. De ha azt is tudják hogy mit veszel, az ismét csak más tészta. A fenti hasonlathoz hozzáfűzném, hogy ha esetleg veszel egy csomag xy mosóport és mégvalami háztartási cikket, akkor simán rádfogják hogy terrosrista vagy, mert ezekből robbanóanyagot, ill. bombát is lehet készíteni. Sőt. Még azzal a személlyel utaztál egy villamoson -négyszer is-, aki felrobbantotta az izét... Itt van fehéren-feketén...

    A mobiltelefonoknál meg csak a cellainformációt tudják -egyenlőre- megszerezni a hivatott csoportok, ami párszáz méteres pontossággal határozza meg a helyzetedet.

    "Egyébként egyáltalán nem szükséges minden adatot egy helyen tárolni. Szerintem inkább úgy müxik a cuccos, hogy ő csak egy ID-t tárol, és minden cég/intézmény a saját adatbázisában tárolhatja az őt érdeklő adataidat. Tehát mindenki csak azokhoz az adataidhoz fér hozzá, amiket te megadsz. Csak épp nem kell 1000 féle kártyát magaddal hordanod, és mindegyikhez külön PIN kódot megjegyezned."

    De ezek az adatbázisok összefűzhetőek, ha megfelelő jogosultságokkal rendelkezik az adott érdekcsoport, ami jelenleg szinte csak pénz kérdése. Tehát simán nyomonkövethető egy adott személy és annak minden társadalmi kapcsolata 'feltérképezhető'. Ezen adatok viszont visszaélésre adnak esélyt, ha illetéktelen kezekbe kerülnek.
  • Capra Ibex #133
    Nem tudom... Naív dolog azt gondolni, hogy elég közbelépni ha túlságosan el akarnának szállni?
    Lehet.. Akkor igazad van most kell tisztázni a szabályokat.

    De ez csak akkor történhet meg ha az említett civil szervezetek nem utasítják el az RFID-t (és jövőben egyéb technológiákat) hanem inkább tárgyalni próbálnak megfelelő intézkedések bevezetéséről (kódolás, adatok tárolása, stb).

    Problémás, mert a szabványokat a mérnökök alakítják, utólag ezen nehezebb változtatni.

    (Ruhákon gondolom címkén, vagy valami eltávolítható helyen lesz, szóval amit írtál attól nem kell félni... Gondolom. Remélem... Nem szabad a politikusok "hozzáértésére" bízni.)

    Látom én a szép új jövőt, hogy viszem a kis pda-m/mobilom/célszerszámom a boltba, elhúzom a termék előtt és akkor szépen megjelenik nekem minden információ amit valaha tudni akartam (meg az is amit nem) (hazudni itt is lehet, csak tágabb keretet kapnak rá :)).
    Vagy elküldöm a robotot a boltba az meg megveszi amit akartam (máris látjuk mennyivel jobb az RFID mint egy hagyományos vonalkód :D).

    Most már biztos. Az emberiség előbb-utóbb ki fog halni.
  • BiroAndras
    #132
    "Illetve ha valki (lsd. állambiztonság vagy akinek van pénze megkenni ezt+azt) hozzáférhet a teljes adatbázishodhoz, az mindent megtudhat rólad."

    Az állam most is hozzáfér minden adatodhoz. Legfeljebb ahhoz nem, amit saját kezűleg titkosítassz megfelelő algoritmussal (ezért is tiltják ezeket az USA-ban).
    Egyébként egyáltalán nem szükséges minden adatot egy helyen tárolni. Szerintem inkább úgy müxik a cuccos, hogy ő csak egy ID-t tárol, és minden cég/intézmény a saját adatbázisában tárolhatja az őt érdeklő adataidat. Tehát mindenki csak azokhoz az adataidhoz fér hozzá, amiket te megadsz. Csak épp nem kell 1000 féle kártyát magaddal hordanod, és mindegyikhez külön PIN kódot megjegyezned.
  • BiroAndras
    #131
    "Illetve ha a 'cégek' rájönnek (rájöttek, most be kívánják vezettetni) hogy esetleg egy chippel megoldható a személyazonossági, útlevél, bérlet, bankkártya, eü adatok, stb. tárolása||rendszerezése||stb, akkor mi akadályozza meg őket, hogy rögzítsék hogy mikor, merre mentél, mire költöttél, esetleg kinek a közelében tartózkodtál?"

    Miért akarná egy cég tudni, hogy merre jártam? Még az állam esetleg, de szeritnem őt se nagyon érdekli, amíg nem bűnöző vagyok.
    Egyébként meg ha kártyával szoktál fizetni, akkor már most is tudhatják, hogy merre jártál, és mit csináltál. Meg a mobilod is könnyedén bemérhető.
  • szivar
    #130
    Kimondtad a kulcsszavat. Egyenlőre. De jelen pillanatban senki nem szándékozik olyan törvényt/technológiát létrehozni, ami megakadályozná a technológiával való visszaéléseket. Legalábbis tudomásom nincs ilyenekről, pár civilszervezet tiltakozását kivéve. Pedig még most kellene tisztázni a játékszabályokat, méghozzá félreérthetetlenül.

    Amúgy elég kellemetlen, ha egy kisebb technikai malőr miatt nem engednek be az üzletbe, mert valami olyasmi holmit viselsz, aminek az azonosítója újra lett aktiválva, valami rejtélyes okból kifolyólag ;). És ez nem csak portékáknál fordulhat elő, hanem bárminél, legyen az akár az ember...
  • Capra Ibex #129
    Na igen, az már más kérdés, hogy ki, mit, hol és hogyan tárol.

    Egyelőre szó sincs semmiféle totális ellenőrzésről.

    Pár példa az alkalmazási lehetőségekről:
    RFID-s bevásárlórobot
    RFID farmerüzletben
    (angol) wikipedia ide vonatkozó cikke

    (Utóbbi foglalkozik az aggályos kérdésekkel is.)
  • Capra Ibex #128
    (Természetesen van aktív RFID is, aminek nagyobb a hatótávolsága, mielőtt valaki lehülyézne :D... de most nem ezekről van szó.)

  • szivar
    #127
    Látod erre nem gondoltam :D. Valóban igazad lehet, de ha az életedet áthatja ez a technológia és nem kapsz semmi alternatívát, akkor teljesen mindegy hogy hány centiről vagy miliméterről lehet majd leolvasni. Illetve ha valki (lsd. állambiztonság vagy akinek van pénze megkenni ezt+azt) hozzáférhet a teljes adatbázishodhoz, az mindent megtudhat rólad.
  • Capra Ibex #126
    Nézd meg az előzőleg belinkelt felica-s oldalt.
    Vannak specifikációk a kártyaolvasókról.
    A "kisebbek" 30 a "nagyobb" 100mm (nem centi) kommunikációs távolsággal rendelkeznek. (És nem mellesleg az RFID-nek az egyik lényege, hogy gyenge jelről van szó /azt sem egyfolytában sugározza/, ez feltehetően a jövőben sem lesz máshogy.)
    Szóval nem ez az antikrisztus...
  • Mardel
    #125
    Jah és hiába film. Az ilyen filmek általában a "mi lenen ha:" esetet dolgozzák fel, szal nem kéne szó nélkül elmennünk mellette!