Microsoft: az Office 10 éves előnyben van
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Timeo Danaos et dona ferentes."
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Kimi a legjobb! ;) \"Rohamosan terjed a madárinfluenza médiavírus\"
Sztem általános felhasználói célra mindkettõ tökéletes,nagy különbség nincs közte, az meg hogy a munka során melyiket használják az az igényektõl függ.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Igenis számítanak az igények azért is lett minden eddiginél ésszerübb, könnyeb és praktikusabb a kezelõfelület, majd ha kipróbálod te is rájössz hogy igazam van... ez az "ikonos kezelõfelület" egyszerüen telitalálat
Ehhez képest a világ legnagyobb levelezõrendszere (USA védelmi minisztérium, DoD) is mintha exchange-en menne és "picit" kritikusabb mint egy exchange. A hotmail meg "picit" nagyobb, szóval lehet, hogy egy kicsit stabilabb lenne a freemail is exchangen. <#vigyor2>#vigyor2>
"Olyan 'komoly' helyen ahol te dolgozol"
1. ezt nem én irtam, idéztem mástól
2. ez mind a szakmai érved a felsoroltakra? <#taps>#taps>
"Az olyan 'komolytalan' helyek mint a magyar bíróságok meg beérik az OpenOfficeal is."
Ha most elkezdjük felsorolni a valóban "komoly" helyeket, ahol meg mso-val dolgoznak, akkor lehet, hogy nagyon komolytalan helynek fog tûnni a magyar biróság intézete <#nyes>#nyes>
Olyan 'komoly' helyen ahol te dolgozol, ahol napi rutin a teljes windows rendszer fordítása forráskódból, ott biztos szóba sem jöhet :-)
Az olyan 'komolytalan' helyek mint a magyar bíróságok meg beérik az OpenOfficeal is.
Az MS saját statisztikája szerint. ROTFL ez nagyon vicces.
A sendmail is messze stabilabb az exchangenél, és persze vannak más mail daemonok is mint az exim postfix qmail. A freemail pl. qmaillel megy. Ms Exchangel fél óráig sem bírná.
<#wow3>#wow3>
fuss neki mégegyszer, mit irtam. elõször nem raktam vissza, ekkor simán szólt, hogy nincs nyomtató, nem tud nyomtatni. Majd visszaadtam és simány nyomtatott. (ugyebár alapértelmezetett nyomtató mindig van, ha kitörlöd, akkor automtaikusan kijelöl egy másikat, ha nincs több, akkor pedig a fenti helyzet alakul ki)
"de nem tudja, nagyobb tábláknál elszáll...."
linkeljek képet?
"Úgy értettem hogy egy 120 oldalas szakdolgozatba próbál beágyazni mondjuk 20 képet."
Semmi gond nincs vele, ezer oldalnál sem. Szintén csinálhatok képet, ha kell...
"Igen, mert egy ms office97-t csakúgy nem cserélhetek le office2003-ra csak ha kifizetek gépenként több 10000 ft."
Ja, hogy komolyan gondolod 10 éves office termékek hasonlitgatását pár hónapos termékekkel... Hát bizony a minõséget és a tudást meg kell fizetni.
"Hol a pdf export az ms officeban"
Keress rá, sokféle ingyenes kiegészitõ van, ha professzionális full acrobatot nem akarod megfizetni. (bár jóval komolyabb végeredményt kapsz mint oo-val)
"Gondolom mindegyiket tenmagad installáltad személyesen"
Látszik, hogy fogalmad sincs a nagyállalati környezetekrõl és szoftverekrõl... Pár gombnyomással telepitek többezer gépre környezetfüggõen testreszabott office-t...
"sõt a userek téged hívogatnak, mivel te vagy az elsõdleges rendszergazdájuk."
Teljes központi rendszerfelügyelet fut, az összes bejelentésrõl, elszállásról, javaslatról központi kimutatások készülnek, döntések születnek, igy bizony, minden egyes elszállásról tudok...
De, ha már sorolgatni akarunk, akkor itt egy régebbi lista az oo-ról:
Felület: a windows 3.1-et idézi, ehhez képest nekem lassabb mint az office 2003 (leszámítva a betöltést az kb. ugyanolyan) mind a dialog box-ok a scroll, minden. Egy 900 k-s mso dokumentumot majd 20mp-ig "importált", kiváncsi leszek majd mit csinál egy igazán komoly doksival.
Csak a "word"-öt néztem táblázatkezelõt majd legközelebb.
Elsõre a körlevelet akartam kipróbálni, odbc mssql 2000 sp3-hoz kapcsolódás, kapcsolat létrejön, ellenõrzése helyes, táblákat behozza, mezõhozzárendelése, OK-t nyomok, erre kapok egy invalid cursor state-et (default install nortwind db customers tábla) leokézom, erre elszáll az egész, bug reporter becsukódik...
(ezután helyreállítás jól mûködik visszahozza a körleveles doksit a mezõkkel, persze adatok sehol.)
Amik hiányoznak/nem találtam:
- (szabvány) korrektúra
- cimkekezelés, körleveles cimkekezelés
- dokumentum egyesítés
- formázás felfedés
- többszörös vágólap
- dokumentumtérkép
- miniatûrök
- egyedi élõfej
- kivonatoló
- autojavítás nem visszavonható helybõl, be kell mászni a beállítások mélyére, akkor is, ha csak éppen abban az egy esetben nem kéne pl. mondat eleji nagybetût csinálni. mso-ban kurzor fölévisz és visszavon)
- nem szabályozható az elválasztás (zónafigyelés, ismétlõdõ elválasztás stb)
- nincs kézi elválasztás
- angol volt a help
- szabályozható dokumentumvédelem
- makrok sokkal bonyolultabbak, ami ms-oban 2 sor az itt 5-6, ezt még nem néztem át tüzetesebben, nagyon kiváncsi leszek, hogy fogok elérni COM objektumokat netán .net-et, címtárat, hogyan fogok word-bõl excel vezérelni stb-stb ha lesz idõm visszatérek rá.
Így hirtelen ennyi, az összképem, hogy az oo ma egy játékszer, nem éri el egy 6.0-s word tudását sem, a felhasználói felülete csapnivaló.
De. Hogy, ha ez valakinek elég, hát használja egészséggel és örüljön, hogy nem kell mso-ra költeni. Én is örülnék a munkahelyem is örülne, ha nem kéne, de sajnos egy ilyen szintû office alkalmazás szóba sem jöhet nálunk.
(és persze az igazán komoly együttmûködési szolgáltatásokat - sharepoint portal, STWS együttmûködés, rights management - nem is említettem, mert minek)
Már megint eltévedtél...
2005-ben 50% fölött volt az exchange részesedése, míg a ms saját statisztikája szerint 70% felett a vállalati mailboxoknál...
Pár éve is valószinûleg a linuxos sendmail-lel humorizáltak, amit ugye úgy is neveznek szakmai körökben, hogy "buggiest daemon on earth", talán nem véletlen...
"Kipróbáltam, simán behozta, nyomtatásnál szólt, hogy nem tud nyomtatni. Visszaraktam és kinyomtatta. " Mi az hogy visszaraktad én ilyet nem írtam. Szerintem nem normális, ha a default nyomtatot kiveszed, megáll az élet.
Pontosan, ne rakd vissza!!! és úgy próbáld meg használni.....
Fõleg úgy hogy a felhasználó felhív és nincs kedved helyszíni szemlét tartanod, hogy éppen mi van bekapcsolva és mi nincs.
Azt hiszem a nagyméretû dokumentumok kezelésére szándékosan nem reflektáltál, mivel ezt "étizedek óta" nem tudja az ms office. Úgy értettem hogy egy 120 oldalas szakdolgozatba próbál beágyazni mondjuk 20 képet. Kicsit kiragadtad a mondatkörnyezetbõl.
Fõleg ha más memóriaigényes alkalmazás is meg van nyitva.
Ja hogy az oo legutolsó változatát hasonlítom össze az ms akármelyikével. Igen, mert egy ms office97-t csakúgy nem cserélhetek le office2003-ra csak ha kifizetek gépenként több 10000 ft. (Nincs kedvem árlistákat böngészni.)
Ellenben az oonál igyen használhatom a legfrisseb verziót:-)
- Hol a pdf export az ms officeban??????
"Ezzel ellentétben többezer gépes nagyvállalati rendszereken fut hibátlanul."
Gondolom mindegyiket tenmagad installáltad személyesen, sõt a userek téged hívogatnak, mivel te vagy az elsõdleges rendszergazdájuk.
Amúgy nálunk sincs semmi baj a word-okkel a userek szerint...., ha mégis engem hívnak oldjam meg. Így valóban nincs vele gond. De ha te szívsz személyesen vele és nem a user.
És ujra elmondom: Ugyanezen a gépeken alapinstallált oo-val soha nem voltak ilyen hibák.
Soha nem zakkant meg és nem hívtak fel eltünt dokumentumok ügyében.
Amúgy én azt egy szóval sem mondtam, hogy néhány oldalas dokumentumokkal nem boldogul el a word, excel. Pontosan egy normális mondjuk 100+ oldalas
doksik kezelésével van gondja.
A legnagyobb nehézség az OO-val hogy nem kezeli tökéletesen az office2000 formátumait. És nem teljesen ugyanolyan a menürendszere.
De ezt nehéz is elvárni tõle. Sajnos az OO fejlesztõknek rengeteget kell foglalkozniuk az "ms office kombátibilitással"
Az meg egyenesen horror, hogy az iskolákban egy profitéhes amerikai cég office-ját oktatják elsõdlegesen és nem a szabadon letölthetõ ingyenes alternatíváját. Oktassák azt is, de csak másodlagosan. Az hogy egy magáncég mit használ belsõ magánügye, amíg jogtatiszta softwert használ!!!!
Azonban a közigazgatás-önkormányzat -államhatalmi szervek milliárdokat áldoznak az ms adóra, az már nem!!!! Figyelem nem kevés pénzrõl van itt szó.
És pusztán azért mert Pistike és Mancika ms officet szokta és nem hajlandó másban írni 2-3 oldalas leveleit, talán nem kéne emiatt a közszférában is erre áldozni.
Az OO.o viszont kezd felnõni, a stabilitása szerintem is már barátibb bint a másiké, a .DOC formátumokkal is egyke kevesebbszer hibázik (a táblázatokat nem szereti).
De én alapból az OO.o-t használom, mert minden lényegesebb dolgot tud amire szükségem van. A MS termékére is csak az iskola miatt van szükségem.
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
picipuha irodája azért "nagytudású", meg azért tud "sok baromságot", mert fizetsz érte.
Míly meglepõ sokan vesznek programokat, nem pedi wrzolnak! Gondolom te sem örülnél annak, hogy ha megvennél egy officet és annyit tudna mint egy openoffice ami "ingyenes". Szal ennyit errõl...
"Timeo Danaos et dona ferentes."
Nagyon jó az OOo, de például ma 30 perc alatt nem tudtam egy pps fájl automatikus lejátszásra állítani.
A számláló szánmlál, de ugye a diák nem változnak.
ennyi ...
Buta vagyok hozzá azt kész.
Gondolom MS Officeben megy a dolog.
rand
Ez a "komoly" környezek aztán igazán komoly érv.
5 éve még ugyanezt mindta egy Ms forgalmazó a Linuxos e-mail serverek kapcsán, és mi van ma,...
E-mail serverek túlnyomó része linuxos.
A Ms office bár sok funkcióval rendelkezik de számtalan hibás vagy használhatatlan.
Egy évtizede 65536 sort kezel... Összetéveszted az oo-val, az ami csak most jutott el ide egy évtized lemaradással. Nálunk 300 gépen fut office, több tizmegás exceleket használunk (pl. adatbányászat) és központilag van monitorozva a teljes rendszer, a tavalyi év folyamán 9 elszállás volt az office 2000-re vonatkozóan és 0 a 2003-asokban... Szóval lehet, hogy benned van a hiba, ha folyamatosan fagy...
"OO 62 ezer sorig elmegy akár több ilyen táblával is egy munkafüzetben"
Újabb tévedés, az is 65e-ig megy, de csak az újabbak.
"Vedd ki az alapértelmezett nyomtatót az xp-ben. Pl úgy hogy a szomszéd gép nyomtatója az alapértelmezett, amit éppen nem kapcsoltak be. "
Kipróbáltam, simán behozta, nyomtatásnál szólt, hogy nem tud nyomtatni. Visszaraktam és kinyomtatta. Tényleg nálad lesz valami komoly hiba...
"Vagy próbálj meg egy doksin belül magyar és cirill betûket keverni ms officeban."
Csatoljak képet? Még egy sorban is lehetnek, semmi gondja nincs vele.
"hogy az ms officenak a legfontosabb tulajdonsága hiányzik és ez a stabilitás"
Ezzel ellentétben többezer gépes nagyvállalati rendszereken fut hibátlanul.
Az irásodból viszont az derül ki, hogy nagyon felületesen ismered a szoftvert, lehet el kéne menni tanfolyamra és akkor majd menni fognak ezek a dolgok neked is...
érdekes, nálam kb amióta kijött az M$ office 2003, egyszer ha lefagyott, de akkor is egybõl a restore funkcióval visszahoztam mindent.
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Akárcsak Windows - Linux esete😄
-Próbálj csak meg egy 120 oldalas szakdolgozatot tárolni benne tele képekkel. Az excell talán ha 30 ezer sort képes kezelni, de azt is csak folyamatos elszállások mellett. OO 62 ezer sorig elmegy akár több ilyen táblával is egy munkafüzetben. Igaz vagy egy percig mentegeti, nyitja de nem száll el.
Hány olyan telefonhívást kaptam:"Már két órája írtam az ms office-ban egy doksi, de lefagyott és most sehol sem találom" na azóta is kereshetik.
Volt hogy oo alatt is ujraindult a gép, de amikor a user ujraindította az oo-t. Kicsit szöszölt az oo, majd közölte itt van egy sérült doksi, megpróbálja helyreállítani. Aztán egyszer csak ott volt a user elött a doksi épp úgy, ahogy és ahol abbahagyta:-).
-Vedd ki az alapértelmezett nyomtatót az xp-ben. Pl úgy hogy a szomszéd gép nyomtatója az alapértelmezett, amit éppen nem kapcsoltak be. Ez esetben egy 2 oldalas dokumentumot sem képes megnyitni ez a nyavajás ms office, hogy azonnal el ne szállna.
- Vagy próbálj meg egy doksin belül magyar és cirill betûket keverni ms officeban.
És nem a hardwerrel volt a baja, mert ezeken a gépeken hibamentesen futtatható az openoffice.
Ebbõl csak azt emelném ki, hogy az ms officenak a legfontosabb tulajdonsága hiányzik és ez a stabilitás, de mintha ez a többi ms termékre is igaz lenne. Ja ha ez lenne a fõ szempont akkor egy csomo képességet ki kéne hagyni belõle...
Márpedig a professzionalizmus ott kezdõdik, hogy stabilan fut a cuccos!!!
Az számit hogy ki hogyan tudja azt eladni.Mint köztudomású, az emberek hülyék.A szart is megveszik ha az ragyogó csomagolásban van, és lehet vmi a legjobb terméke, ha rosz a csomagolás. Ennyi. Wake up neo.Az emberek nagy ivbõl tojnak rá melyik tud többet,jobbat. azt fogják venni amelyiknek jobb a marketingje.És az msnek sokkal jobb. Nem tudom ki mondta de valóban igy van, ha az ms marketingja ráállna a linux reklámozására, 1 hónapon belül a linuxé lenne a fele részesedés. és ez igy van az oppenoffice és a többi nyilt forrásúval is.
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
nah akkor most mi is van? közel enm olyan jó, elismerik, de mégis támadják a M$ álíltását. hmmm
Azt különben nem tudom, hogy ilyen csoportmunkás szoftvereket informatikusokon kívül valaki használ-e, de az tuti, hogy nem ECDL tananyag (nem is csoda, mert 120 órába nem férne be, egy olyannak aki meg ECDL tanfolyamon lát elõször egeret, még a mostani tananyag is igen magas, pedig a "teteje" a körlevél...).
Márpedig sok "officerajongó" egyszerûen nem tud máson dolgozni, csak azon, mert ECDL vagy ECDL szintû oktatásra járt. No ezek nem fognak rajta csoportmunkázni, meg közös dokumentumokat ríltájm írogatni az tuti. Viszont õk adják a felhasználók messze több mint felét szerintem.
Az egész persze olyan dolog, hogy akinek amelyik tetszik, azt használja. De mondjuk az államigazgatásban ami az én pénzembõl (is) mûködik tessék használni az OOo-t mert azon is kitûnõen meg lehet írni egy levelet (,még úgyis, hogy a bekezdést 3-4 space gombbal kezdi el valaki 😄 LOL). És ez szerintem hosszabb távon úgyis megérné, ha az államigazgatásba kerülõket oktatnák is rá...
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Sok a mellébeszélés, lássunk akkor egy példát, realtime több useres olap alapú táblátkezelésre vállalati wiki alapokon.
"OLAP-ra sem csak Microsoft féle a megoldás létezik, ott van mindjárt a Hyperion Essbase"
Mennyibe is kerül? 150.000 ft/user? Az úgy nagyon költséghatkékony lesz OO-val.
pentaho-val meg ne humorizáljunk komoly környezetben...
"van hozzá StarOffice és OpenOffice add-in is."
Sokra mész vele, ha sem az SO sem az OO nem támogatja a csoportmunkát.
"A különbség annyi"
... hogy jó lenne megtanulni mi is az a realtime csoportmunka...
OLAP-ra sem csak Microsoft féle a megoldás létezik, ott van mindjárt a Hyperion Essbase van hozzá StarOffice és OpenOffice add-in is.
Opensource megoldások között ott van a pentaho vagy a jpalo. A különbség annyi, hogy nem egy papírdobozba egybecsomagolva vágják a userek elé, akiknek 80% egyébként sem használná.
Tényleg csak kíváncsi vok.
Pedig a lentebbi durva szám a tavaly év végi bevételeket mutatta, bár most már nagyon sokan kivárnak a 2007-es office-ra...
"Ha csak azok vennek meg az m$ office-t akiknek kel la csoportmunka kezeles, eleg szereny eladasi adataik lennenek."
Ha tényleg csak abban tudna többet és, ha hozzávesszük még a jó 50%-os warezolókat, akkor megint más a kép...
Próbálj meg a wiki féle "csoportmunkában" realtime együtt dolgozni egy táblázaton, mondjuk OLAP lekérdezésekkel...
Persze a webes csoportmunkára az office is képes, csak éppen nem kell egy hulladék webes felületen bohóckodni, hanem ugyanúgy használhatod a teljes office funkcionalitását, guiját, de mégis egy megosztott webes csoporthelyre menti a dokumentumokat, verziókövetéssel, indexeléssel, trigerekkel, értesítésekkel stb... Majd, ha tud ilyet az oo, majd akkor lehet elkezdeni hasonlitgatni õket. Addig csak egy játékszer.
A magyar bíróságokon el tudnak végezni minden feladatot OpenOffice-al is. Nemrég álltak át rá országosan.
Ha valakinek profi szövegszerkesztõ kell, akkor az ért is hozzá, jobban jár a LaTeX-el. Az még a kiadványszerkesztõk kritériumának is megfelel.
Ha hatékony csoportmunka eszköz kell egy nagyobb dokumentum elkészítéséhez, akkor ott a szöveg és annak szerkezete számít, amihez pedig számtalan wiki portálrendszer közül lehet választani. Ha kell nyomtatott kiadványt készíteni belõle, akkor azt a wiki dokumentumokból a végén megcsinálhatha egy titkárnõ egy OpenOfficeal is.
Elég furcsa kérdés az office divizió kb 3 milliárd USD/negyedéves bevételei után...
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!