33
  • TeszteloPontHu
    #33
    Nem egészen értem. Mindenhol, ahol van ADSL, ott van az összes netszolgáltató. Az emberek többsége lusta utánanézni, hogy mi mennyi, pedig a T-Online soha nem volt a legolcsóbb. A reklámban a T-Online-t látja, ott rendeli meg. Így lett nagy a piaci részesedésük.
  • Gerygrey
    #32
    Én lehidaltam a 37% modemes hozzáférésen... Azt hittem már csak a dinoszauruszok használják.
  • vjanika
    #31
    Én idén láttam előszőr Bruttó 5000Ft alatt ADSL szolgáltatást kínálni céget. Mégis mit akarnak, mindenki azonnal rohanni fog és megrendeli?
    Egyébként meg minden szolgáltató köszönheti a T-Online-nak, hogy az emberek nem mernek előfizetni az internetre. A forgalom korlátos csomagok és a korlátlan mégis korlátos csomagok miatt kipattant balhék után az emberek már nem hisznek a szolgáltatóknak. Elveszett a bizalom és ezt nehéz lessz visszaszerezni. Ez pedig 1 valakinek köszönhető, úgyhogy most köszönjük meg neki: KÖSZÖNJÜK SZÉPEN Ó T-nagyONszarLINE!
  • Shan
    #30
    Eccerűen nem értik meg, és félremagyarázzák tudományosan a rohadékok:

    "Simó György, a T-Online vezérigazgatója szerint a kevés számítógép mellett komoly gondot jelent az úgynevezett digitális szakadék is"

    Apukám, bazmeg, az árakon kéne változtatni, de nem ilyen hülyegyerekeknek való 5 napig féláron-nal...

  • BlackRose
    #29
    Meg aztán látom, hogy a Verizon-nál 3100 Ft. (14.95 USD) a havi 768k. Ez tényleg ingyen van.
  • BlackRose
    #28
    Meg persze hol van még máshol havi 29 dollárért flat rate VoIP.
  • BlackRose
    #27
    OK, azért két nagy nem egyenlő egy nagyal, ugye általában ez az amcsi kultúra része (Pepsi vs. Coca Cola, Demokraták vs. Republikánusok, de azért van pl. GM vs. Chrzsler vs. Ford vagy ABC vs. CBS vs. NBC...) tehát itt mégsem látok olyan 66% piaci részesedést. Az USA-ban általában még villanyáramot is több szolgáltatótól vehetsz, persze nem mindenütt, de a nagyobb városokban ez normális dolog. Sőt pl. komolyabb Datacenter-ek esetében szabványos dolog, hogy több szolgáltatóra legyen kötve, energiaforrás és kommunikációt is beleértve. De azért az ottani 70%-os penetráció (és ne felejtsük el, hogy ez egy óriási teröleten van, ezért a valós értéke jóval nagyobb) azért mégis csak arról tanuskodik, hogy verseny is van a piacon.
  • shabba
    #26
    A broadband előfizetők eloszlása így nézett ki tavaly év végén:



    Viszont a nagy telekom cégek piaci jelenléte attól még területileg ugyanúgy kizárólagos mint ahogy nálunk is az öt inkubens telco nem lép át a másik területére. Ott anno az AT&T '84-es feldarabolása után lett hét egymástól független távközlési körzet amik azóta fokozotosan újra összeolvadtak. Ahogy nálunk is anno feldarabolás idején jóval több volt mint öt de aztán felvásárlásokkal ezek száma ötre redukálódott.

    Amcsiban most 4 nagy telco uralja a piacot, de mind a saját területén inkubensként viselkedik, felvásárlások után ennyi maradt a kezdeti hétből:
    RBOC térkép

    És az AT&T(volt SBC) már bejelentette hogy megszándékozik venni a BellSouth-ot. És nagy valószínűséggel egy idő után a Qwestet is be fogja kebelezni az két nagy AT&T és Verizon közül az egyik. És akkor már csak ketten maradnak. De ki tudja lehet a feldarabolás 25 éves jubileumára újra egyetlen AT&T lesz egyedül a térképen.
  • BlackRose
    #25
    "sőt a többi kontinensen is"

    na akkor most nézzük csak...

    az USA-ban ha jól emlékszek az AOL a legnagyobb olyan 14% piaccal, az MSN a második kb. 8% aztán jönnek pl. az Earthlink meg stb, általában 3-5% és egy rakás kisebb ISP. Tehát OK, van egy aki jó nagy, de azért 14% piacot nem mondanék monopóliumnak.
    Különben amikor azt mondtam, hogy ISP mindenki lehet, nem gondoltam, hogy éppen mindenki, ugyanis elég sok pénzre van szükség, de gyakorlatilag nincs akadály, a belépés a piacra kimondottan tőke kérdése, tehát nem természetes monopóliumokkal van dolgunk, szemben pl. a Microsoft akinek a Windows monopóliuma egy viszonylag természetes dolog, és ha szemelől veszítjük az esetleges törvénysértő lépéseket amelyek a legjobb esetben is csak fokozták a monopóliumot de nem hozhatták létre, ugyanis a Windows monopóliuma egyenessen abból ered, hogy a hardwarecégek az OS-t nem és álltalában a szoftvert tartották lehetséges pénzforrásnak, a Microsoft meg ezt a rövidlátásukat kihasználta és az lett ami lett, igaz volt egynéhány konkurens is útközben de azok nem csinálták végig a dolgokat, vagyis a Microsoftot nem segítette semilyen törvény vagy semilyen állami támogatás a monopól helyzetbe, míg ezeket a Matáv féle szolgáltatókat igen.
  • pemga
    #24
    Hmm, nekem vannak olyan hmm (rém?)látomásaim, hogy Kína gondolhat egyet, és megveszi valamelyik európait reggelire. Ugyanis ők nem engedték be a "nagyokat", előfizető számban viszont már most lekörözik a "nagyokat", és még nagyon nagy növekedési lehetőségeik vannak. (Itt most mobilra gondolok, de inet-ben is őrült nagy számaik vannak.) EU-ban még a mobil összekapcsolás/roaming is jelentős probléma (pláne ha nem beszélgetésről, hanem adatról van szó, de ADSL-t sem tudsz elhordozni), legalábbis a szolgáltatók annak vallják... (Holott ugyanaz a 2-3 szolgáltató/szövetség van mindenütt.)
  • shabba
    #23
    Az hogy még mindig a volt inkubens monopóliumok dominálnak egy piacon nem magyar sajátosság, ez ugyanígy van az EU országaiban is, sőt a többi kontinensen is.

    Még mindig a nehézfiúk tartják kézben az európai telekompiacot

    Az csak részben igaz hogy ISP bárki lehet. Internetszolgáltatóból nem árt megkülönböztetni két fajtát. Az egyik aki saját infrastruktúrát épít(minél nagyobb mértékűt annál jobb) és ezért komoly befektetéseket eszközöl. A másik a viszontértékesítő, aki nem eszközök komoly beruházást csak nagykerben megveszi és továbbadja. Az internetszolgáltatók száma ezen utóbbi tábor miatt gyarapszik, ezek viszont csak amolyan töltelék szolgáltatók, technológia és árverseny ezek nem fognak kiváltani.

    Az első csoportba sorolandó valódi beruházó és hálózat építőkből viszont nem túl sok. Főleg olyanból aki igazán nagy pénzügy volumenben eszközöl beruházásokat. Ahhoz hogy egy cég nagyobb területen saját infrastruktúrán tudjon megjelenni mint szolgáltató ahhoz tíz de inkább százmilliárdokat kell befektetnie. Ez pedig alapban kizárja az általad említett bárki lehet "valódi" ISP kijelentést.

    Azon országokban ahol beindult a technológiai és árverseny ott ez azért történt mert pár valóban tőkeerős, és "valódi" saját infrastruktúrás ISP jelent meg. Ezekből nem kell több száz, mert az elaprózódás is hátráltató, de a piac méretétől függen egy optimális számosságú kell. Idehaza 3-4 nagyobb cégnél többet nem igazán tudna eltartani a piac.
  • Roró
    #22
    Ja és hűségnyilatkozat nélkül is lehet.
  • Roró
    #21
    Kábel net.
    Pesten most indult a kábelTVn.lehet. Nem kell telefon 512k. kb 6e-ft.
    Vidéken is van 1e- el drágább.
  • CsZ
    #20
    Nem tudom miért, de nekem nem tetszik a nagy magyar szolgáltató érvelése, inkább mentegetőzésnek tűnik.
    Régi gépek: az én gépem 3-4 éves (utoljára 3 éve bővítettem), és bármit tud. De még a gagyi is jó 5 évig internetezésre.
    Nem érdekli az embereket: ez nem igaz, túl sok embert ismerek akiket érdekelne, de nem tudják megfizetni.
    6000 Ft: ugyan, akcióban 1 év hűségnyilatkozattal 512 ADSL szereld magad az 6000+vonaldíj=10000. És a legtöbb helyen nincs alternatíva! + ha nem mondom le időben újabb egy évvel meghosszabbodik listaáron, ha szolgáltatót váltok akkor az +költség, vagy -3 hónap.
    A T-nek ez üzlet, és így hozza a legtöbbet a jelenlegi számításaik szerint. Az ár levitele, és bővítés az kockázat, azt kerülni kell, mert mi van ha tényleg nem lesz bumm?
    Kell ez az országnak? Biztosan, hiszen vannak nyakatekert, nem átlátható rendszerek a támogatásra: munkáltatói juttatás, Sulinet expressz, bár vannak vezetők akik szerint nincs is szükség az Internetre.
    Akkor meg mire számítunk?
  • pemga
    #19
    IndexNet, UltraWeb, FreeStart. Nagyjából ennyi free dial-up jutott eszembe, csak a 06/51 (telefonálás) után kell fizetni, de az meg fogyasztás arányos.

    Ha valakinek nincs vonalas telefonja (mert azért valljuk be, drága), akkor van olyan GPRS-es csomag is, ami havidíjmentes és prepaid (kártyás) ügyfeleknek is elérhető.
    T, Pannon. Vodánál csak minimál havidíjas van.

    A WiFi/WiMAX is lehetőség (lesz), bár akinek laptopja van, az nem a fenti telefonszámlákba fog belerokkanni szerintem.

    Ezek teljesen jók szerintem a kevés időt használóknak, illetve kipróbálóknak. Gyakorlatilag elkötelezettség nélkül, viszonylag kis pénzből is hozzá tudnak férni / ki tudják próbálni. Igaz jóval lassabban, mint szélessávon.
  • pemga
    #18
    Nem igaz, hogy drága, az embereket tényleg nem érdekli. Ha pl. valaki csak egy kicsit is böngészni akarna meg levelezni, akkor nem kell szélessávot vennie. Van ingyenes modemes kapcsolat jópár ami tökéletesen megfelel erre a célra, mint ahogy ebben a felmérésben is közel a megkérdezettek harmada úgy használja.

    Ráadásul ebben a felmérésben már az is benne van, aki legalább hetente egyszer felnéz a netre: akár havernál, akár melóhelyen/iskolában, akár ingyenes terminálon valahol; tökmindegy hol, de használja pár percet. Az a 60% abszolut sehogy nem használja, és nem is akarja (ld. potenciális kipróbálók szeletke).
  • raingun
    #17
    Drága, drága, drága! Fogják már fel, ha az embernek csak pár ezer forintja marad a hó végére akkor nem tudja megfizetni!!!
  • ram
    #16
    Nem az 5000 a lélektani határ... Például Szlovákiában miért fele annyiba kerül? (<7HUF = 1SKK) Sőt miért nincs Magyarországon WIMAX?
    http://www.wmx.sk/hungarian/index.php
  • Neakardtudni
    #15
    "Az internethasználatért fizetett díjak folyamatos csökkenésével ma már havonta kevesebb, mint 6000 forintért lehet internetezni, ami a világhálón elérhetõ szinte végtelen információkhoz, lehetõségekhez, valamint más jellegû szolgáltatások áraihoz képest semmiképpen sem tekinthetõ drágának - hangsúlyozta a T-Online ügyvezetõje."

    Tekintetes bíróság!!! Hazudik! 2 éven át 11900 forintot fizettem egy 1 mbit-es kábelnet előfizetésért. Miután eltelt a két év... maradt a 11900 forint. Hol itt az árcsökkenés? Ja, ott, hogy otthagytam őket és átmentem másik szolgáltatóhoz, aki ugyanezt a csomagot ADSL-ben 8450 Ft-ért adja.
  • drizzt1666
    #14
    Csak nehogy úgy járjunk, mint a cd-kell, mert lehet h nemsokára szerzői jogdíj-adót kell fizetnünk a netért is
  • Robko
    #13
    Könyörgöm nem az akciós árakat, kell leírni az csak egy évig, szól.
    Ha nem a lista árat, amibe belekerül mindenki egy év múlva és nem is figyelmesztetnekróla csak, küldik a csekket.
    Pontosan mennyi is ez 512kbit/s. korlátlan a T-online 10400/hó,listaár.
    Ez nem 5000ft hoppá. mekkora csalás
    Behívnak akcióba, hogy milyen olcsó, és utána egy év múlva meg fizes dupláját.
  • BlackRose
    #12
    Szerintem az EU a Microsoft helyett inkább az ilyen 66% monopóliumokkal kellene, hogy foglalkozzon... és egyben ez a válasz miért olyan drága az Internet és milyért használják ilyen kevesen. Sőt ezek nem tremészetes monopóliumok, még Windowsot nem csinálhat mindenki, internet szolgáltató majdnem mindenki lehet, és mégis ilyen 66%-os monopólium van. Szerintem ezt nem szabad megengedni, mert ez csak azért van így mert a Matáv az előbbi monopóliumára épített... na demindegy. Legalább két vagy három hasonló piaci részesedésell rendelkező szolgáltatónak kell lennie, de itt a következő 4x le van maradva.
  • shabba
    #11
    Pedig hidd el a dial up még mindig egy igen elterjedt kapcsolódási forma világszerte még a broadband terén fejlett országokban is. Viszont a statisztikákban már tényleg egyre kevésbé számolnak ezen előfizetőkkel, mindenhol csak a broadband kerül terítékre de attól még léteznek a dial-up-osok is.

    Pl. amcsiban így alakult az elmúlt 2 évben a dial-up és broadband számossága, és várhatóan így fog változni az elkövetkezendő években:

  • gakoska
    #10
    Fibernet: 2éves hűséggel, nettó 5000 ft-ért pont két éve kötöttünk széles netet, akkor 512kbit/s volt. Ez fél év mulva 1mbit, 1 év mulva valahogy 2mbit/s lett :D és ugyanígy 5000+áfa
    Ha most kötnék 2megásat, 10e alatt nem nagyon kapnék fibernetnél sem...
    csak azért írom, hogy irígykedjetek :)))

    Akinek dial-up netjük van, az meg nem is igazi net, azzal gyakorlatilag a mai átlagos weblapok olyan lassúak, hogy félelmetes. Régebben nem volt ennyi animáció, videó, kép, hang belerakva az oldalakba, mára egyszerűen alap egy 512-es, vagy akár 256-os net.

    Végül a cikk címéhez hozzászólva: azért nem kell az embereknek az internet, mert nem ismerik, vagy nem tudják jól kihasználni.
  • startmenu
    #9
    Riddick: Nekem most 5ezerért van korlátlan, 265/64-es netem. Fibernet. Nem ajánlom de occsó. 1éves hűségnyilatkozattal meg 4ezer. Csak csesznek rád, azért nem tudtam meghosszabíttatni még 1 évre eddig. Egyébként ez hülyeség, hogy milyen öreg a gép. Nekem van vagy lasssan 8éves, és még mindig mindenre jó. Nem kell új gép a standard júzernek. Ennyi. Net meg főleg nem kell mindenkinek...
  • shabba
    #8
    Szóval azoknak akik nem vágják az angolt az előbb belinkelt hasonló amcsi felmérés válaszai.

    A felmérés válaszai arra miért nem fizetett elő az amerikai szélessávú internetre 2005-ben:

    túl drága 45.5%
    nem érdekli 30.5%
    a betárcsázós, dial-up is megfelelő 14%
    pénzhiány miatt nem engedheti meg 12.5%
    nem elérhető a broadband szolgáltatás 9.5%
    munkahelyi netet használ 6%
    nincs hozzá gépe 5.5%
    túl bonyolult 5%
  • shabba
    #7
    Más országokban is ugyanúgy fizetni kell telefon alapdíjat ha ADSL szolgáltatást akarsz igénybe venni. És máshol is ennyi vagy inkább drágább a telefonalapdíj összege.
  • shabba
    #6
    Az elmúlt félév alatt rengeteg cég kínált ötezer alatti vagy ahhoz közeli árszinten szolgáltatást, ami alaposan növelte is értékesítést a fokozottabb érdeklődés miatt. De ez önmagában nem fogja azt eredményezni amit írták hogy mindenki fejvesztve rohanna a kasszához hogy neki olyan kell. Az ár nem minden, az emberek harmada, vagy nagyobb százaléka 1xűen nem foglalkozik a nettel mert nem érdekli. Sokakat pedig csak szőrmentén érdekel a net, a suliban, munkahelyen, ismerősnél néha-néha használja de arra nincs igénye hogy otthon is legyen egy állandó kapcsolata. A két tábor már közel az 50%-ot közelíti és ez nem magyar sajátosság, ez világszerte hasonló trendet mutat.

    Pl. ez egy nemrégi hasonló felmérés az USA-ból, az válaszok elég ismerősnek tűnhetnek a fenti cikkből:

    http://shania.fpn.hu/uswhynotsubscribe.gif

    Broadbandnél közel sem lehet olyan 100%-ot meghaladó penetrációs szinteket elérni mint pl. mobilnál. Itt nincs ekkora érdeklődési szint más országokban sem. Bár a mobilnál a céges készülékek duplikációja alaposan felveri a penetrációt, de azért alapjaiban is magasabb ott az érdeklődés. Pedig az is drága, mégis megfizetik az emberek.

    Az árakat nem igazán a vásárlók bérszintje határozza meg, hanem inkább a költségek. Azok az eszközök amiből a hálózatot építik a szolgáltatók ugyanúgy világpiaci áron szerzik be mint bárhol máshol a világon.

    Egyébként ahogy a cikkben is szerepel az árak eltérését mint amit írsz az eredményezi hogy az általad felsorolt országokban jóval előrébb tartnak penetrációban. Majd ha mi is ott fogunk tartani - úgy 2-3 év múlva - akkor addigra idehaza is csökkeni fognak az árak és tovább nőni a sebességek.

    Németben vagy a franciáknál sem a jelenlegi árszinten és sebességeken indult el a broadband net. Ha visszatekered az idő kerekét oda amikor őt akkora broadband penetrációnál tartottak mint mi és utána nézel akkor ott milyen árak és sebességek voltak egész más lenne a helyzet.

    Németeknél és franciáknál 3x nagyobb a broadband penetráció mint nálunk. Akkor amikor nálunk harmad annyi előfizető volt, úgy 2-3 éve a csomagok és árak is egészen mások voltak.

    Pl. németben jó 2 éve 768/128kbps-es csomag volt 53 euroért, és 1.5Mbps-es 90 euroért. A franciáknál meg 512kbps-es,1,2 Mbps-es 40-50-60 euros árszinten. Azóta ott sokat változott a piaci helyzet köszönhető az igen erős versenypiaci helyzetnek(főleg a franciáknál, de az utóbbi fél évben a németeknél is megjött a hatása). Idehaza nincs ilyen erős versenypiaci helyzet, mert nincsenek komoly szereplők akik saját infrastruktúrát építve valódi versenyhelyzetet teremtenének. Ez nálunk csak növeli annak időigényét annak hogy hasonló változásokon menjünk át mint a német vagy francia broadband piac.
  • Gipsz75
    #5
    Csak a tanulmány elfelejti megemlíteni, hogy ide még hozzátartozik a telefondíj is. Ugye ami +3500Ft, és csak nézem a tel.-t, mert nem igazán használom. Így már közel sem olyan olcsó egy átlag magyar családnak. És jókat nevetek, azon, hogy valamelyik újságban megjelent, hogy 165.000 FT a bruttó magyar átlagkereset.. Hmmm, akkor miért viszek én haza ennél nagyságrendekkel kevesebbet????
  • asysoft
    #4
    Externetnél 6 ezer a korlátlan ADSL, igaz, csak 512kbit/s.
  • klastrom
    #3
    Sajnos ez itt Magyarország...
    No comment
  • concrete
    #2
    ha a cikket min tudományos jellegű publikációt vizsgáljuk, akkor igencsak rossz tézis, vagy résztézis lenne, hiszen egy ilyen kijelentés:

    "Az embereknek egyszerűen nem kell az internet"

    másodpercek alatt cáfolható, így az egész állítás érdektelenné válik ...
  • Riddick
    #1
    Teljesen Idióták a cégek! Ha ötezer forint körüli összegért lehetne magyar országon KORLÁTLAN internet szolgáltatás kapni szinte minden ember akinek van számitógépe beköttetné! Nagyon kevés család lenne ahol nem lenne.... Remélem ,egyszer ráébred erre az állam is,és központilag szabályozzák,hogy ne lehessen rablógazdálkodás szerüen hasraütéses árakkal dolgozni! Vannak területek ahol havi 7-8 e ft ért jóval erősebb le ill feltöltést biztositanak mint máshol 13 e ft ért! Milyen idióta mondja azt hogy nem drága a szolgáltatás csak kevesebbek itthon a bérek?! Magyarországon,a magyar keresetekhez mérten korrekt árakat kell kialakitani! Ha majd annyit keres mindenki mint az eu ban a többi nagy tagállam,akkor lehet eu s árakon számolni. De,még ebben is az a röhej,hogy németországban ,vagy francia o. ban,ahol többszöröse az életszinvonal a miénknek ,még ott is JOVAL olcsóbb az internet elérések,és ÚGY olcsóbabk,hogy joval jobb, gyorsabb szolgáltatást kap érte az ügyfél! Ezt kenjék kenyérre a magyar szolgáltatók!