60
Filmes tükkök de hogyan???
  • Tetsuo
    Termeszetesen lehet 25-nel kevesebb kameraval is, csak ekkor a trukkjelenet kevesebb, mint 1 mp-ig tart. ;)
    Ezt az effektet NEM a Matrix c. filmben hasznaltak eloszor, csak ettol lett hires.

Az igaz, hogy altalaban a CG-s filmtrukkok nagyon komoly hardverrel, gyakorlattal es sok idovel megvalosithatok, de tobb olyan egyeb trukk van, amit otthon is siman meg lehet csinalni, sot ujakat is ki lehet talalni, csak a kreativitas szab hatart. ;)
    Ezzel azt akarom mondani, hogy a 3DSM-t meg a Mayat ne eroltessetek, ha csak nem akartok reklamgrafikusok vagy tenyleg animatorok lenni (ami azert eleg durva szakma). A stop-motion meg a bluebox sokkal hamarabb ad latvanyos eredmenyt.
  • Desiderata #59
    Encyclopedia of Movie Special Effects
  • vaaa
    "10-15 objektív" -el 25 fpsos film a módszerrel nem lehetséges.
    persze, 2-3 szor annyival már nem gond.
  • Proview
    /off
    A héten láttam megint(magyar tvn is volt) Jackie Chan: My Stunts c. filmjét.A kaszkadőrcsapatával mutatja be trükkjeiket (azért off mert nem cg); amolyan werkfilmféle.Tudnak
  • bertino
    animációs filmet ? olyat se a kisujjadból fogsz két kattintással az biztos...
    3D studio max, maya, anim8or
  • palesz191
    Valaki nem tud adni valmi helyet ahonnan leszedhetnék olyan progit hogy tudjak animációs filmet csinálni!
  • bigapó
    nem gond, nem kötekedni akartam, csak hogy ne terjedjen rosszul a dolog:))
  • DJviolin
    Bocs. Rosszul tudtam.

Egyébként az egyik mátrix paródiát, a Matrix Xp-t asszem azzal a módszerrel csinálták, amit említettem.
  • bigapó
    Kicsit javítanék azon amit írtál. mint a logómból is látszik, elsőszámú kedvenc filmem a Mátrix-trilógia, így természetesen ez a film is megvan díszdobozos változatban, méghozzá a 10 DVD-s. Erről beszélek:)

Most mindent nem fogok leírni róla, de összekeverhetted valami más filmmel ezt a fotózást, mert igaz ugyan, hogy van benne ilyen technika, de nem EGYSZERRE "sütik" el a képeket, hanem folyamatosan. a sor elején van egy nagyteljesítményű filmfelvevő, ami iszonyat sok képet készít másodpercenként (pontos értéket nemtudom fejből, de ha kell megnézem:)), a fényképezőgépeket összekötik, ezeket egy számítógép vezérli, hogy pontos legyen az időzítés, a sor végén pedig szintén egy szupergyors filmfelvevő van. az egész folyamat pár másodperc alatt megvan, csak mivel "lassítva" van, hosszabnak tűnik. a gépeket zöld fal mögé teszik, csak az optikának van egy kis lyuk, ezeknek a helyét pedig pontos mérések után lézerrel jelölik ki, attól függően, hogy milyen ívben szeretnék "vezetni" a képet. ezután az egészet sz.gépre viszik és megteremtik a hátteret és az egyébb effekteket, amiket már jóval előbb elkészítettek.
    Ezért fordulhat elő a világ talán legnagyobb bakija. nevezetesen arról van szó, mikor Neo és Trinity a tetőn konfliktusba kerül az egyik ügynökkel. ekkor láttuk filmen először ezt a technikát. Neo megcsinálja a szép "hátramegyek hídba" mozgást. ha emlékeztek előtte próbálja lelőni, de az ügynök "kikerüli" a golyókat. Ekkor kiált és eldobja a piszolyokat. elindul a képsor és közben látni lehet a talajt is a lábánál. szerintetek ott vannak a pisztolyok?? :))) segítek, NEM! más is hiányzik, de azok annyira nem szembetűnőek. egyébként 1999-ben a Mátrix első része vitte el a legtöbb felfedezett filmes hibák Citrom-díját (sajnos:( ).

kicsit hosszú lett, de talán megérte. csá.
  • DJviolin
    Gőzöm sincs. :) Csak hallottam a dologról a kameratechnikusoktól, de nem azt mondtam, hogy fullosan vágom. :)
  • Dodo55
    http://dodo55.uw.hu/karr.avi
  • Dodo55
    Nem, mert itt a zuhanás után felrobban.
    Már töltöm felfelé a videót, majd nézd meg.
  • DJ Skyline
    lehet mind2 részben ugyanaz a jelenet van!:\

mind1 a lényegen nem változtat
  • Cvd
    Nem "úsztatnak" semmit, egyszerűen megvan a fényképsorozat az első géptől az utolsóig, amit beillesztenek képenként a mozgóképbe (legyen az mondjuk 24 kocka másodpercenként). Tehát az első másodperc első kockája az első gép által készített kép, a második kockája a második gép által készített kép, az első másodperc végén a 24 képpel lesz meg egy másodperc. Ha az összes gép egyszerre készített felvételt akkor egy állóképet látunk majd elfordulni 3D-ben, ha egymás után időzítve akkor az elfordulás közben a jelenet mozogni is fog, ez volt a Matrix-ban is főleg (kivéve pl. a legelső alkalmazását a filmben mikor Trinity éppen fejberugja a rendőrt a film elején, az az első esetre példa). Pofonegyszerű trükk és nagyon látványos, csak ügyesen kell meghatározni a gépek helyét és a fotózás sebességét hogy természetesen folyamatosnak tűnjön a végeredmény.
  • Dodo55
    Nem, ez a Száguldó Robot részből van, emlékszem arra a táskásra, abban is volt hasonló, de ez karr. Ha nem hiszed el, kivágom ezt a részt és felteszem ide.
  • DJ Skyline
    úgytudom itt KITT ugrat lefelé,Májkel segítséget kért tőle,mert 2 fickóval szórakozott a tengerparton,valamilyen táska miatt!
  • Cvd
    Persze hogy meg tudták csinálni, és egyáltalán nem volt bonyolult. Simán leforgatták a hátteret, aztán kék/zöld egyszínű háttér előtt lefilmezték a beillesztendő dolgot, szűrővel áttetszővé tették az egyszínű hátteret, aztán ezt a filmet rátették a hátteret tartalmazó filmre és összefényképezték a kettőt. Macerás volt persze, de közel sem annyira mint pl. az ugyancsak ősöreg stopmotion technika. És ez volt a kezdetek kezdetén, az 50-60-as évek környékétől már könnyedén megcsinálták a trükköt valós időben pl. egy TV-műsorban is. És akkor még mindig évtizedekre volt a szgép elterjedése a területen.
  • vaaa

körbeforgatósre:

igen, csak pl. az objektíveket össze kell szinkronizálni.
    a felvételek közti különbségeket simán átmenettel úsztatják egymásba ?
  • Dodo55
    Kicsit utánanéztem, tényleg meg tudták csinálni számítógép nélkül, valami kék filtereket használva átvitték a filmet egy negatívra, aztán a piros és a zöld filterrel is csináltak valamit, szóval elég bonyolult volt.
  • Dodo55
    Számítógép nélkül meg lehet csinálni???????? Azt meg hogy???
  • Cvd
    A Bluebox technikát valamikor a 30-as években találták ki. Piszkosul nem kell hozzá számítógép, attól függetlenül hogy manapság azzal még egyszerűbb a dolog.
  • DJviolin
    Magyar Filmlabor honlapja!

Olvasgassatok rajta. Vannak érdekes dolgok.
  • DanielT
    Az a 20 perc valóban kész tragédia, de érdekességnek állati jó volt. Láttam vagy 50x az eredetit és erre ugráltak be az ismeretlen jelenetek :)
  • DJviolin
    Sziasztok!

Gyakran a filmes effekteket nem csak eredendően a számítógéphez lehet kötni. Gyakran a kamerák "mahinálásával" is előlehet hozni szép trükköket.

Például:
    -A kép megfogása, és átsétálás az üvegen.

-Vagy egy 180 fokos körvonalon elhelyezve 10-15 objektívet egymástól egyenlő távolságra, és ezeket egyszerre elsűtve egy körbeforgatható 3d képet kapunk. Plusz ha a kamerák képfrissítése másodpercenként 50-60 kép, akkor a képkockák ritkításával belassul. Így csinálták a mátrix híres Neo-Smith ügynők fő csatajelenetét.

Szóval nemcsak a számgép van a világon. :)

Üdv:
    DJviolin
  • 0ppika
    Ja, sokáig a világ legdrágább filmje volt.
  • bigapó
    Hali!

Nemrég vettem meg a Terminator 2 c. filmet, díszcsomagolásban. ez a 2 DVD-s, rendezői változat, ami 20 perccel több, a moziban nem látott jeleneteket tartalmaz. Köztünk szólva nem is csodálom, hogy kivágta őket James Cameron, mert sajnos eléggé lelassítja az egész filmet, ez pedig nem tesz jót neki. egyébként a kedvenc filmem, már lehet, hogy több, mint 100-szor láttam:))

a 2. lemezen eléggé mélyrehatóan kivesézik a filmkészítés menetét, minden apró részletről beszélve. rengeteg olyan jelenetről derült ki, hogy nem is úgy csinálták, mint azt ahogy először (és mindezidáig) gondoltam. sokat tudnék mesélni, de szerintem érdemesebb inkább megnézni magát a DVD-t.

egyik legjobb és számomra legmegdöbbentőbb felfedezés az volt, hogy Cameron imádja az úgynevezett vetítéses technikát. ez az amikor a színész egy vászon előtt van és úgy "akciózik", miközben a háta mögött megy a film egy adott részlete. ezt nagyon sokszor alkalmazta a filmben. például mikor a T-1000-es üldözi John-t a kamionnal, a csatornában, Schwarzi pedig megelőzi -még mielőtt felkenné a falra elcsusszan mellette- a grabancánál megragadja és maga elé emeli a motorra a kiscsákót. ez utóbbi -a maga elé emelés- teljes egészében ezzel a technikával készült. mondanom sem kell, hogy tátva maradt a szám, mert ezt nem lehetett észrevenni a filmen...szerintem:))

Azt pedig általában is elmondhatjuk a filmről, hogy korszakolkotó és egyben egy új jövőt mutató alkotásról van szó. Nagyon sok technikai és egyébb filmkészítési dolgot vettek át a későbbiekben, köztük a digitális technika robbanásszerű elterjedése is ennek a filmnek köszönhető.
  • DanielT
    Nekem az ugrás is simán menne és többször borultam már székkel szóval az sem lenne gond.
  • Jano
    A belezésekről, arcbőrlenyúzásokról ne is beszéljünk. :D
  • Shadow_THH
    jótopig, én gyakorlatilag az összes trükköt megtudnám csinálni pár perces munkával ami a knálytrálydörben van, kivéve az ugrást meg a borulást
  • palesz191
    Még nem tud valaki valmi érdekeset???
  • Rage47
    jah erre emléxem, nekem is feltünt kiskoromban, h ez a kocsi vhogy más...:)
  • Dodo55
    Szóval itt a kép, itt látszik, hogy az autó ami zuhan lefelé, az nem egy Pontiac TransAm, hanem valami régi szar. Persze megértem őket, hogy nem akartak ledobni egy Pontiac-ot, de megcsinálhatták volna kevésbé feltűnőbbre is.
  • Dodo55
    Minjárt rakok képet arról, ahogy karr zuhan lefélé.
  • Dodo55
    Itt egy kép, ahol látszik, hogy kittnek be van süllyedve a lámpája. Ebből az állapítható meg, hogy karr volt a normál autó, kitt meg a megerősített.
  • Dodo55
    nagy részét knightrider.hu-ról, de van amit én fedeztem fel(karr zuhanása, kitt és karr egy képen való megjelenése)
  • akyyy
    ezeket honnan tudod??:D
  • DJ Skyline
    jaja! bővebben
  • Dodo55
    Megy most a tvben a Knight Rider. Utánanéztem, elég egyszerű módszerekkel oldották meg a trükköket.

Az ugratásokat úgy csinálták, hogy volt egy gumiautó, és azt ugratták meg egy rámpán. Volt amikor a rendes autót használtak ugratásokhoz, ami sokszor összetörött ilyenkor.

Volt egy megerősített karosszériájú autó, amit akkor hasznéltak, amikor ütközéseket, meg ilyesmiket csináltak. Ezt az autót onnan lehetett felismerni, hogy a lámpái beljebb voltak süllyedve. A karr-os részben, amikor egyszerre kellett mutatni kitt-et, és karr-t, karrhoz a normál autót használták, kitthez a megerősítettet. Asszem a karr visszatérhez már volt kölün karr.
    Amikor a rész végén karr lezuhan, akkor tisztán látszik, hogy nem egy pontiac zuhan le, hanem valami régi szar(erről majd mutatok képet)

Azt, hogy kitt magától menjen, úgy oldották meg, hogy egy kis termetű embert beültettek a vezető ülés mőgé, és onnak vezette az autót. Az első részben egy pillanatra látszik is ez az ember, igaz le van takarva, de a körvonalai kivehetőek.
  • akyyy
    huh eggyik kedvenc fimes jelenetem:) ezaz
  • akyyy
    star trekkes trükkök jobbak:D