213
Zen Bu Kan Kempo-s tapasztalatok, élmények
  • peacyg
    igen, Zen Bu Kan Kempoban úgy van, hogy 12 kyu a fehér és innen indul.
  • bens
    11kyu? na ilyet sem hallottam még.

hogy miért van? mert a főinstruktor így találta ki.
  • peacyg
    persze nem azt mondom, hogy ez az egész vizsgaanyag :D
    de ebből a fajta gyakorlatból miért van ekkora különbség?
  • peacyg
    Egy kis érdekesség... Kurayfat kempoban 1 kyu eléréséért kell 5 percig kiba dachiban meditálni, míg Zen Bu Kan Kempoban (én is ezt űzöm), ez 11 kyuhoz kell. Azontúl kurayfatban 3 DAN-hoz kell 10 perc kiba dachi, míg Zen Bu Kan-ban mindez 10 kyuhoz kell... Na ez miért van? Valaki hozzáértő legyen kedves, és nyilatkozzon nekem.
  • tomcat1
    Köszi...
  • peacyg
    Teljesen egyetértek. Ez abszolút egyéntől függ. És itt nem csak a testalkatra gondolok, hanem gondolkodásmód, látásmód, sőt edző, társaság. Szerintem ezek mind olyan tényezők, amelyek dönthetnek abban, hogy melyik stílust kezded el csinálni. És hogyha azt már csinálod egy ideje és tetszik, nincs menekvés: beleszeretsz és nem akarod abbahagyni ;)
  • bens
    sztem próbáld ki mind2t, aztán döntsd el Te.
  • tomcat1
    Nos? Akkor menjek ju jitsu-ra, vagy inkább aikidóra?
    Nem vagyok egy izmos alkat, bár nem is alacsony.
  • bens
    nem szóltam le.

kiválló harcművészet, nagyon mutatós.
  • Shiwo
    azért a ninjutsu fejlődött a korral, azért meg nem kell leszólni, mert nem lett belőle küzdősport..
  • bens
    igazán hatékony alatt mit értesz?
    mert kentem már falra olyan wt-st is, aki több mint 5 éve csinálta.
    de tényleg nem az a baj, h nem lehet hatékonyan használni, csak ne lenne akkora szájuk.
    amúgy elárulom h a megértés kevés ahoz h jól bunyózz. az a lényeg h mennyit gyakorlod amit megértettél. ez mindenhol így van.

mellesleg így visszaolvasva: mekkora baromság az, h a kempo nagydarab embereknek való?? ennyi erővel az összes küzdősport nagydaraboknak való, mert azok jobban bunyóznak.

a nnjitsuról csak annyit, h szép s jó, csak nem 1000 évvel ezelőtti japánban élünk...
  • Goth
    Tipikus olyan stílus, ami magas szinten (min. 5 éves tapasztalattal) kezd igazán hatékony lenni.

jah, és a wt technikákat napi 5 óra edzéssel sem lehet megtanulni.
    Megérteni kell =)
  • bens
    aha, jó.
  • bens
    ne érts félre, semmi bajom a wingtsunnal, csak még találkoztam olyannal, aki alkalmazni is tudta.
    én elhiszem, h hatékony, csak az olyan technikákat, amiket a wingtsun oktat nem lehet +tanulni napi 2 óra edzéssel. és ehhez képest elég nagyra vannak magukkal...
  • Atkamon
    Én tai-chizok és nagyon jó!
  • Goth
    De van több ember ellen hatásos technika!
    Legalábbis én ismerek egyet.
    Nagyon bonylult, az egész annyiból áll, hogy...
    Nekikmész és elvered őket.
  • Goth
    pf ez az utolsó sor ez nagyon odavágott...
  • praksi
    én jó régen ju-jitsu-ztam, és a kempo-sokkal voltak közös versenyek. egyszer még Kelemen Istvánnal is találkoztam, de a közös fénykép már elveszett :-(((
  • Thanatos
    most mondtad, az aknavető :D de az csak nagy távolságra mert be kell lőni a célt :PPP közelre meg bármiylen gyorstüzelő fegyver :DDD
  • Thanatos
    kiváncsi vok mikor jön sg-re a fícsőr hogy sms-ért újra berakhatod a topicod az újonnan megnyitott listába :D vagy lépthethetsz egyet előre a látogatottság lsitán :PPP
  • Shiwo
    hát ninjutsu-ban több ellenfél ellen az a módszer, hogy minél gyorsabban törd L valamelyiknek vmely végtagját, és akkor nem kell vele annyit foglalkozni...
  • Cat #32
    Semelyik. Több ember ellen nem technika, hanem gyakorlás (tudd mi az amibe beleállhatsz és mibe nem) és taktika (ki a kisebb, kit mikor támadjak meg?), illetve hatásos fellépés (elijesztés) meg rutin kell.
  • peacyg
    Teljesen egyetértek, csak az önvédelem az nem egyenlő a védekezéssel a harcban. Tehát teljesen igazad van, hogy kevés védelmi pozíció van, mivel a kempo azt vallja, legalábbis az én edzőm, hogy: " ha te kapod az első ütést, az már csak a filmekben van, hogy nincs véged" vagy vmi ilyesmit mond. Szal az a lényeg, hogy Te reagálj gyorsabban és erősebben.
  • Marcell
    Meg annyit, hogy karaten es aikidon sok latvanyos dolgot tanultunk, amit a valo eletben soha nem tudnek alkalazni. Csak elore megbeszelt koreografianal volt jo.

Ja es -bar valamennyire erdekelnek a keleti tanitasok- a kempon kivul eddig probalt kuzdosportoknal, szamomra kicsit tulzasba vittek. Csak ugy, mint az "egy helyben allunk es utjuk a levegot 10 percen at" fajta gyakorlatokat.
  • Slayerboy
    Ezért jó az aikido, minél nagyobb darab tag jön rád, annál könnyebb dolgod van, hiszen az Ő erejéből vágod földhöz :)
  • Marcell
    En nemreg kezdtem kempozni, elotte aikidoztam egy darabig es belekostoltam a kyukushin karateba is. Nekem eddig a kempo tetszik a legjobban, (bar az aikido is kiraly volt) de gondolom nagyon fugg az edzodtol/mesteredtol.

A Kepmot szerintem nem onvedelemre talaltak ki. Sot. Nekem kifejezetten keves vedekezo technikat tanitanak, mondvan ugyis kialakul majd az, az egymas elleni kuzdelmek soran.
    Ha pedig megtamadnak, inkabb te uss eloszor, illetve viseld el az elso utest, es utana ess neki a tamadodnak. Kb. ilyen a filozofia.
    A fajdalom tureset is meg kell szokni, a haladok mar rendesen utlegelik egymast.
    Ezert nem igazan ajanlott noknek. Meg amugy is teny, hogy kemeny, sot durva sport. De pont ettol ferfias, es szukseg eseten hasznos.
    Ha valaki fel egy-ket maflastol, az inkabb menjen sakkozni, teniszezni, uszni, stb.

Az aikido viszont sokkal inkabb arra epit, hogy a tamadod energiajat vidd at sajat maga ellen, illetve ugy terj ki a tamadasok elol, hogy minel kedvezobb pozicioba kerulj az artalmatlanitashoz. Tehat az kifejezetten vedekezesre tanit.

Az, hogy nagy ereju embereknek ajanlott a kempo, lehet, hogy igaz;
    de aki eljar az edzesekre, idovel nagy ereju lesz :). Hiszen az edzes fele kb. nem mas, mint erosites, a masik feleben pedig a technikak gyakorlasaval es utoparnazassal szinten noveled az erodet/izmaidat.
    Persze, ha valaki csenevesz alkatu, nem art neki konditerembe is eljarnia, hogy ferfiasodjon egy kicsit. A kempon meg majd szalkasit.
  • Pink Tiger
    a vingcsun elég jó:) nekem ez tetszik a legjobban

a kempóról a következőket hallottam:
    1)
    valóban nagy testű erős emberek tudják a legjobbn alkalmazni (ami persze nem jelenti azt hogy kistetsű, gyengébb fizikumú embereknek ne "tenne jót") azaz egy nagy és erős fizikumú ember ellen nincs esélyed ezzel, ennyit jelent

2)
    nem mindenki tartja harcművészetnek, inább csak küzdősportnak
  • Loál János #26
    Érdekes állítás.
  • Slayerboy
    Mondjuk egy filmhez ne hasonlítsunk :D
  • horpeti
    Neora 1000en mentek rá :P

És gépek! :P

vmi hasonló lenne a legjobb.. :D
  • Slayerboy
    Azért amikor Steven Segal-ra rámentek vagy öten... nem is lehet látni mit csinál és már mind az öt fekszik...
  • peacyg
    de tudom, hogy nem tőlem kérdezted :D
  • peacyg
    Alapjába véve szerintem egyik stílus sem jó több ember ellen, az az embertől, ellenféltől és szerencsétől is függ. Az azonban biztos, hogy kempobanmár 9 kyutól kezdve tanulják a több emberes támadás ellen az önvédelmet.
  • bens
    jó, akkor vegyél 1 aknavetőt. az hatékony több ember ellen is.

mellesleg +kérdezném, melyik az a stílus, amelyik több ember ellen hatékony?
    és nekem nehogy itt a wingtsunnal, meg a többi marhasággal gyere...
  • peacyg
    ahha értem mire gondolsz, bár mondom már csak ezzel a nagytermetű dologgal nem értek egyet, mert pl kempoban is külön vannak technikák, amiket helyzettől függően magas és alacsony ember máshogy-máshogy csinál. Pontosabban: helyzettől függően magasságukból, testsúlyukból adódóan más technikákat alkalmaznak. Ez a kempoban is megvan. Plusz: az én edzőm kb 170, max 175 cm magas, és tuti nincs 80 kiló, szerintem inkább a 70-hez közelít, tehát egyáltalán nem nagydarab. Mégis tudja alkalmazni ;) Amúgy Cat Te mit űzöl vagy űztél?
  • Kaszi46
    így mindjárt máshogy hangzik:)
  • Cat #17
    olyan topic már rég van - ez most csak azért lett felkapott, mert meglátták az uj topicok között :)
  • Cat #16
    nincs olyan hogy legjobb, más utak vannak, ennyi. A legfőbb gond a nyugati értelmezéssel van: amikor ezek kialakultak, kinában és japánban minden ember ugyanolyan magas (illetve alacsony... :>) volt, ugyanolyan hosszu kézzel, lábbal. Éppen ezért a technikákat is igy találták ki, ezért amikor egy nyugati ember alkalmazná, sokszor nem találja a helyét, egyszer tul közel, másszor tul távol van.

Szóval olyan hogy legjobb, azért baromság, mert mindenkinek más a testalkata, vérmérséklete (agressziója), stb. Olyan viszont van hogy xy-nak ez optimális. Viszont a kellően nagy rendszereknél (igen, a kungfu ilyen, de a kempo szerintem nem) van akkora merítés, azaz olyan sok technika, hogy abból ki tudsz választani magadnak egy két tucat jót, ami "neked bejön", és tudod hatékonyan alkalmazni. Mindenkinek más lesz ez a néhány, de lesz. Erre alapozva állítottam, hogy a kempot főként nagytermetű erős férfiak tudják alkalmazni, _szerintem_ nekik áll a legjobban.
  • Shiwo
    az eddigiek alapján a topic-címet átkellene írni kempo-ról harcművészetek/küzdősportokra... amúgy Peacyg-gel értek maximálisan egyet (#7).
    Én személy szerint évekig ninjutsu-ztam
  • Cat #14
    aha, jujitsuval az a baj, hogy sose fogsz te az utcán egy az egy ellen harcolni, és az aszfalton fetrengve csavargatni/feszíteni a végtagjait. Persze ketrecbe tökéletes, mint ezt a két brazil fivér is megmutatta.