6
  • Mister
    naja, és Svájcban ugye 40 frank az ÉVES matrica, és ott aztán útból van az út... ( saját tapasztalat, nemrég jártam ott, még a negyedrendű utak is tükörsimák )
    Ha itt is olyanok lennének az utak, boldogan fizetném be az útdíjat, de így...
  • CsZ
    Tetszik a költségelemzés
    Én nagyon örülnék a rendszernek, naponta hajtok fizetős szakaszon, de csak kb 10 km-ert.
    viszont nem fogom fel mi kerül ezen 30-40 milliárdba? Nem azért, de egyszerűen nem értem, ha csak ezt a funkciót oldjuk meg, az lehetetlen, hogy ennyibe kerüljön.
    Vagy ismét körbekábelezzük az országot a saját pénzünkön? Wireless!
    Ha mondjuk egy érzékelő pont kiépítése 20 millió, akkor 150 3 millárd. Kell még egy központ, személyzet, karbantartás - 3 millárd.
    És ezt szorozzuk fel 5-tel, mert állami beruházás?
  • teddybear
    Hát, ha a szokásos menetrend szerint történik minden, akkor fideszes cégér alatt fog futni.
    De nagyfokú naivitásra vall, ha azt hiszed, napjainkban van becsületes politikus.
  • Komolytalan
    Járművekbe adóvevőt szerelni - hát ez elég merész lépés lenne. Pl nem szerelem be az enyémbe, vagy leárnyékolom (véletlenül rátettem az ólomkabátom), akkor mi van? Az autó láthatatlanul átsuhan az érzékelők között.
    A matrica úgy ahogy van hülyeség. Jelenleg is rendszám leolvasásos azonosítás folyik, tehát a matrica tök fölösleges (sose rakom ki, sose büntettek még meg emiatt). Pontosan ezért lehet majd pár hónap múlva mobillal venni "matricát" (ami ugyebár virtuális, tehát tényleg nem kiragasztható).
    A beruházás biztos fontos, ki kell szórni 40 milliárdot, amiből:
    - 20 milliárd visszaosztásra kerül a döntéshozó politikusoknak
    - 8 milliárd extraprofit a cégnek
    - 2 milliárd a számlák ára, hogy a 28 milliárdot ki lehessen venni
    - 10 milliárd meg mondjuk a beruházás valós költsége.
    Hát erre baromi nagy szükség van, tegnap este pont arról beszélgettünk barátnőmmel hogy hova tegyük a sok pénzünket, de állambácsi segít nekünk, beszedi extra adóba, és csináltat belőle ED rendszert. Meg megveszik bizonyis komcsi képviselők a horvát tengerparti szállodák másik felét is (első felük már az övék).
  • Yurij
    Na megint szorjak a penzt a komcsik.Inkabb az utak allapotat kellene mar megcsinaltatni valamelyik osztrak kivitelzo-l.A Magyar cegek leszerepeltek nem szabadna foloslegesen katyuzni mert igy az olcsobb mindig dragabb.
  • teddybear
    Na szóval:

Eddig többé-kevésbé rendesen működött a matrica-rendszer. Ezt erőszakkal felváltja egy új rendszer.

Ami:

a, 30-40 milliárdot húz ki a zsebünkből,

b, tulajdonképp teljesen felesleges,hisz most van egy működő rendszer,

c, mivel lehetővé teszi az egyének nyomkövetését, sérti a jogainkat,

d, mivel a céges autókat is nyomköveti, sérti az üzleti érdekeket,

e, az, hogy a matricás rendszer nem fogja fedezni az autópályák fenntartását, még megérthető, de nálunk a legmagasabb a környező térségben a benzin ára, és valahol úgy tudom, ez azért van, mert az Útalapba folyik be egy része.

e, az állami bevételek behajtását egy magáncégre akarják bízni, ezzel már befürödtünk egyszer (Centrum Kft), nem jött be!

f, újabb áremeléseket fog magával vonzani, először a szállításban, majd mindenütt

Az EU rendszerei nem mindíg válnak be, de mindenképp először el kellene dönteni, hogy érdemes-e alkalmazni (ha mindenki magától ugrik bele a kútba, nekem kötelező?).

Érdekes, minden kormány, kivétel nélkül, az autóval rendelkezőket vágja meg először(súlyadó, kötelező biztosítás, zöldkártya, regisztrácós adó, eredetvizgálat, áriratási költségek, stb). Mondjuk nem kötező autót tartani, de mivel a tömegközlekedés olyan-amilyen, gyakran a saját autó a legjobb közlekedési ezköz. Ha fenn tudjuk tartani.