Microsoft: korai volt a Vista-lista
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"No boom today. Boom tomorrow. There\'s always a boom tomorrow. What? Look, somebody\'s got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!\" -- Lt. Cmd. Ivanova
Vegyük példaként a nero-t. Azt hsized nem fitesz nero license-t? Dehogynem. OEM-ként, olcsbban, de benne lesz a cd -író árában.
A windows árának egy része is license-t tartalmaz.
Az mp3 támogatás az m$-nek is pénzbe kerül. Csak nem látod, te csak azt látod, hogy OEM win, xy HUF. Ha mondjuk a win vásárláskor az m$ adna egy részletezett számlát, akkor rögtön látnád, hogy mely license mennyibe került nekik. Egy ingyenes downloadl inuxtól ne várja el senki, hogy ezek a komponenesek ingyenesen megjelenjen. Szemléletes példával: Ha a win pista letölthetõ lenen ingyen bármilyen célra, hidd el az sem támogatná alapból a DVd, mp3, java, és hasonlókat.
A linux valóban != win. ÉS ez jól is van. Én rendkívül elégedett vagyok a linuxal. Nagyon tetszik, hogy alapbóljól felszerelt, könnyû már telepíteni (bár a gentoo-t is élveztem egy darabig, mert mérhetetlen tudás szakadt rám tõle) és a windows-t játékszernek tartom. Ez szubjektum. Ezt ne mazért írtam, hogy rögtön flame legyen a win fanok résézrõl, vagy azért, hogy al inuxosok meg sûrûn helyeseljenek. Ez az ÉN véleményem. Mint ahogy tiszteletben tartom pl: Equ véleményét, aki szerint meg a linux játékszer. 😊
Az biztos. A Linuxot egy idõben féltettem. (sokkal primitívebb volt, nagyobb ellenszélben mint most). De kezd erõsen felnõni, jelenelg a leg dinamikusabban fejlõdõ OS. 4-5 éve énis hobby OS-ként tekintettem rá, és ezsembe nem jutott, hogy 2006-ban (igaz politikai okokból) de kína desktop gépeink 30%-án linux fog futkosni. Openoffice csak egy nagy álom volt, ma meg az OpenDocument hivatalos szabvány alapja. A kézigépek OS listáján a második. Ezek olyan álmok voltak 4-5 éve, ami olyan merészek, hogy senki nem mert rágondolni. (még a fanatic userek sem).
Szóval jó az a linux, csak teljesen más gondolkodást kér magának, amit a user vagy megad, vagy sem.
Mellesleg a legtobb normalis disztro tartalmazza a megfelelo lejatszokat, ilyen pl. a Debian, Gentoo, stb. De en pl. mindig forrasbol teszem fel, mert ugy optimalisabb, gyorsabb, stb. De nem muszaj. Epp ez a szep: van tobb megoldasod.
Es Windowsra sem kapsz mindent ingyen, pl. tuzfal van alapbol Linux alatt, Windowshoz pedig (SP2 elott) kellett 3rd party cucc.
\"No boom today. Boom tomorrow. There\'s always a boom tomorrow. What? Look, somebody\'s got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!\" -- Lt. Cmd. Ivanova
Egyebkent az MP3 es DivX eseteben csak az ENCODER fizetos, mig az MPEG-2 esteben a DECODER is az, MINDENKINEK, tehat a "nem ceges" disztribnek is. Letolteni persze barmit le lehet. Fentartom azonban hogy Windows ala kapsz az alaplap/DVD-ROM,R,RW/videokartya melle "ingyen", vagyis nem kell kulon megvenned.
Ja, igen, a Linux!=Windows cikket mindenkinek ajanlom... 😊
Épp ezért mondtam, mert esetleg itt egyesek azt gondolják, hogy mert sikerült othon linuxon összedobni egy webszervert, akkor már milyen király linux, ingyen szerver...
Lehet, másra gondoltam a codec-el kapcsolatban: http://en.opensuse.org/Download
ingyen van az OSS és Evaluation verzió. Az OSS verzióból kiveszik a flash-t meg a java-t, azt gondoltam, hogy codec is van a másikban. De ebbõl a szempontból akkor az OEM Win-el is ugyanúgy megfizeted, mint a dobozos linux-szal.
Ezenkívül az mplayer lejátszik szinte mindent, nyílt forrású, ingyé töltheted. Az, hogy ez mennyire legális jelenleg, azt nem tudom:S
Uzleti felhasznalasra nem mindegy hogy egy tamogatott szoftvert veszel, amihez barmikor szakember jon ki ha baj van, vagy pedig teljes munkaidoben egy vagy tobb mernokot kell alkalmazz hogy pelenkazza a felhasznalok bakloveseit. Nalunk (650 fos ceg, 60 PC) pl. csak 2 informatikus van, de a HP barmilyen hivasra 20-30 percen belul ugrik, cserel, javit, telepit, es mindezt a szerver alapszolgaltatasaban (evi dij fejeben).
PS. jzombi: ha te a DVD kodekes disztribet toltotted le akkor azt P2P-n tetted, mert a Novell(suse) es mas cegek is fizetnek ezert es nem adjak ingyen a felhasznalonak sem. Ugyanugy ahogy a Cyberlink, Nvidia vagy a grafikus kartya gyartok is pengetnek minden eladott kodek utan. Dobozos Linux=OEM/Volume Windows tehat...
"DVD lejatszas Linux alatt? hat nekem az ingyenes Suse 9.3 azt jelezte hogy nem tamogatja alapbol, hanem meg kene vegyem a Suse Professional csomagot (DVD, doboz, kezikonyv) es abban lesz licenszelt MPEG-2 kodek." Ez viszont nem igaz, csak két verzió van, mindkettõ ingyen letölthetõ természetesen: az egyikben asszem csak a nyílt forráskódú progik vannak. Valószínûleg rossz változatot töltötél le. NVidia driver feltelepítése pedig egy fapados disztribben is kb. 5 perc, csak az X-bõl kell kilépni, még a gépet sem kell újraindítani. Kezdõknek (mármint linuxban) persze semmi segítség nélkül eltart egy ideig, de hozzá lehet szokni. A konzol pedig nagyon hasznos, linuxban sokszor megkerülhetetlen, és mint tudjuk, a linux!=windows.
DVD lejatszas Linux alatt? hat nekem az ingyenes Suse 9.3 azt jelezte hogy nem tamogatja alapbol, hanem meg kene vegyem a Suse Professional csomagot (DVD, doboz, kezikonyv) es abban lesz licenszelt MPEG-2 kodek. Ez ugyebar Windows ala a grafikus kartyaval, alaplappal vagy az egesz PC-vel szokott jonni.
Driver telepites: hat nekem alapbol nem lett se NVIDIA se Creative SB Live Digital driverem es kb 4 orat kinlodtam amig netrol osszeszedtem oket is parancssoros utasitasokkal feltelepitettem. A 3D gyorsitas csak ezutan kovetkezett.
Az OpenOffice tulbuzgo rajongoinak meg csak annyit hogy attol hogy a Home Userek 80%anak eleg meg nem azt jelenti hogy az emberek 80%-a csak home user. sot. nagyon is sokan dolgozunk nagy halozatban es sok adattal es nem mindegy hogy milyen termelekenyseg jon ki egy szoftverbol.
Windows Server vs Unix es Linux: mind a Unix verziok, mind az uzleti Linuxok PENZERT VANNAK, ezert beszelnek ELADASROL. Nem ingyenes sem a csomag, sem a support, sem a patch-eles. A Novellhez hasonlo cegek pontosan abbol elnek meg hogy MEGVESZIK a cegek a LINUXOT es fizetnek a karbantartasert evi dijak formajaban. HOL ITT A ZERO KOLTSEG?
Es hogy ne felejtsem el: az OpenOffice TAMOGATOTT valtozatat is penzert aruljak, StarOffice neven.
Amugy nem most vette át az Windows a vezetést a szerver piacon, már hónapokkal ezelõtt, már akkor
lehülyéztek a linux hívõk, hogy ne hazudjak... most már talán hisztek nekem <#eplus2>#eplus2><#vigyor1>#vigyor1>
Fuck ASVA!! (Amputáltagyu Skizoid Vadbarmok Alakulata)
u.i.: Az X viszont mindent visz ez tény.
1. Az definíció kérdése, hogy mi UNIX. Tehát, ha a Linux is UNIX, akkor bizony a *X-ek vezetnek, és nem a vindoz!
2. és különben is, ha a növekedést nézzük, akkor a Linux terjed a leggyorsabban!
Nézz ide!
Persze vannak olyan progik és hardwarek amivel szarozni kell. De pl. windowson mennyit szaroznak elöször az emberek, hogy megtalálják a megfelelõ kodekeket. Vagy mennyit szaroznak a régi hardwarekkel, vagy néha akár az újjal. Egyébként ha figyelsz vásárlásnál nem lehet gond.
Ja és próbáld ki a k3B-t, 20x jobb mint a nero!
Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!
kb: 0,5 perc. Vagy szoszmotolsz akkori s masfel perc. (elobb megvagy vele, mint egy install shield futtatassal)
"könnyü CD/DVD iras " - könnyebb mint bárhol máshol .
"ne kelljen orakat kinlodjak amig egy MPEG-2 decodert talalok es telepitek" mplayer tudja nem ?
"az office..." mi a baj ? nem tusz egy levelet megírni ?
ez csak mint szöveg
A funkciok baromi baratsagosak. Pl KDE elegge nagytudasu GUI. A tobb szaz progi a disztrban nem art. Telepiteskor kivalasztod mi kell, es mi nem.
Drverek. altalaban boot -kor behuzza oket. A specko hardvere kell ugy 2-3 soros scriptet irni.
CD/DVD egyszeru mint a nero-ban. k3b pl szvsz mindent tud amit kell.
Linux hasonlosag? lehet. egeszsegetekre. ideje lenne dolgozni a funkciok hasznalhatosagan ahelyett hogy tobb szaz programot integralnak minden disztribre. legyenek vegre egyszeruen telepithetoek a driverek, konnyu a CD/DVD iras es ne kelljen orakat kinlodjak amig egy MPEG-2 decodert talalok es telepitek. ja es az office...
Nem érint ugyanis a pista kérdés.
ASUS P5Q Deluxe; BFG Tech 8800GTS OC 320MB; Intel Core2Duo E4700; GEIL 4Gb DDR2 800 Ultra Kit, 2x500GB SATA WD HDD, Thermaltake Soprano 600Watt; Logitech Wave + MX620 Laser
Astala-Vista