1608
Minden, ami mountain bike. Márkák, túrák, versenyek, események, sztorik és csak úgy.
  • Seaweed
    Kerdes azoknak akik rendeltek mar az ebikerol:

Szoktak jelzest kuldeni (pl emailen) ebike-osok, ha megvan minden amit rendelt az ember es kuldik, hogy kb tudjam mikor jon a GLS futar..es tudjam intezni ha netan epp az orszag masik felen vagyok egesznap (mint pl holnap Sopronban), hogy atvegye valaki?!
  • Krezga
    Láttam már így csuklótörést is:) Ő is pont tesztelte bringatúrára, aztán olyan jó lett, hogy nem is tudott elmenni:)
  • Seaweed
    khmm #520
  • istenostora03
    valaki nem tudja hol lehet marzó dirt jam vállat venni,és menyiért?
  • bardocz
    csak úgy felmerült:D meg biztos jobb lesz tőle féktáv :D:D
  • Seaweed
    minek neked 203-as tarcsa? eddig nem volt szo dh-rol meg fr-rol!
  • gordon 24
    Az adapter kérdése. Mindent lehet csak olyan adaptert kell a vázra szerelni!
  • bardocz
    amúgy abba a fékbe amit linkeltem bele lehet rakni 203-as tárcsát?vagy nagyobbat?
  • gordon 24
    Ja lehet. Mind1 majd megoldja.
  • Seaweed
    hmm lehet fekbowdent es hazat kene cserelnie.....
  • gordon 24
    Hát jó én elhiszem nincs ezzel baj.. Ilyen fékem nem volt ezért a mások álltal mondot dolgokat tudom irni. Nem biztos hogy pont ezzel a fékkel volt ez, De az egyik haveromnak egy Shreden Avid van és szív vele sokat. Méghozzá azért mert a fék maga nem mozog. Ezért nem huzza vissza a bovdent, ami ilyenkor meglazul és kiakad. Ha szétszedi megpucolja egy két napig korrekt és megint kezdi. Az egész azért van mert a belseje megkoszosodik és nem tud töle mozogni. Én ezt láttam tapasztaltam. De nem tudom melyik fék ez ezért nem is irom hogy olyan mint a tied lehet más fajta.
  • Seaweed
    Hat nekem boltban a boltos (aki gondolom azert csak ert hozza) kifejezettem ajanlotta hogy ne a 300Ft-os bowdent vegyem mecha tarcsahoz hanem a 600ft-osat ami direkt erre van fejlesztve (kis ellenalas, jo kosztures, stb-stb), mert akor nem lesz gondom vele!
  • gordon 24
    Lehet.. Én azt irom amit tapasztaltam. Persze ez nem biztos hogy minden fékre igaz.
  • Seaweed
    mecha tarcsaknal (legalabbis Avid) ilyen gond nincs mert egy rugo tartja a helyen, es amit irtal se igaz torvenyu..jo bowden es bowdenhaz kell hozza (pl jofajta Alligator)..es nem fog beragadni, meg "szetugrani"....nem veletlen van leriva nyomatekositva pl az Avid mecha tarcsaihoz hogy megfelelo erre tervezett bowdent es bowden hazat ajanlanak hozza...
    sajnos occso husnak hig a leve...ez igaz erre is...ha rossz minosegu bowden es haz kerul a mecha tarcsara elofordulhat olyan amit irsz!
    (egyebkent nekem a Vfekemnek nagyobb ellenalasa van mint a jofajta full hazban levo alligator bowdennek+haznak a mecha tarcsamnal! (terveszem hogy a vefekes birngan is az egesz bowdenezest es hazakat lecserelem ilyen Alligator alltal gyartottakra!))
  • gordon 24
    Semmi! Az autóknál sem huzza vissza semmi. Egyszerüen a tárcsa mozgása arébb nyomja annyira hogy nem ér hozzá. Ugyanugy mint a motoroknál és az autóknál.Ha megsztünik az olajnyomás nincs mi ott tartsa a pofákat.
  • gordon 24
    :D Erről az egyik hülye haverom jut eszembe. Elmentünk bicózni és szar volt a féke. Állitgatta stb aztán aztmondja: most olyan fassza lett simán fejre állok vele. MAjd a következő pillanatban ráteker meghuzza és kkorát eset mint egy ház:D Valóban jó lett:D
  • bardocz
    de én arra gondoltam hogy amikor fékezel a fékpofák(most nevezzük így)rányomódnaka tárcsára,de amikor elengeded mi húzza visza?
  • Seaweed
    Ez is csak fek es fek kerdese...nekem is volt mar par fajta V fekem..de a Shimano XT-fekkel ami a Meridamon van ugy fejreallsz ha tovig huzod mind a pinty! (tarcsaval is). Szoval a jofek az jofek...a szar meg szar (hu micsoda meglatasaim vannak :DDDD)
  • gordon 24
    Na várja akkor elmondom részletesebben:
    Ha benne van a kerék a bicóba akkor a tárcsától nem tud kijönni a munkahenger, ez a veszély akkor áll fent ha a kereket kiveszed és a két fék pofa között nincs semmi, ha ilyenkor megnyomodik a fékkar kitudja nyomni a munkahengert az olaj.De
    A féket ha megveszed kapsz hozzá egy olyan müanyag alátétet ami kb akkora mint a tárcsa, ezt amikor a bringát keréknélkül akarod szállitani be kell nyomni a két fékpofa közé. Ez meggátolja azt hogyha ilyenkor a fékkart nyomás éri ne tudja kinyomni a munkahengert.
    Ha ez megtörténik akkor az a gond hogy elfolyik az olaj, a féknek nem lesz baja mert visszarakható a munkahenger csak pótolni kell az olajat. Na kb ennyit irtam .
  • bardocz
    hát én melegben v-féket elöl tövig húztam és ne buktam orra vele pedig meg tudja fogni kereket,igaz ez csak nagy sebességnél van,de v-fék nekem sem jön be főleg nem előre
  • Seaweed
    azthiszem vannak egy paran velem egyutt akiknek semmi kedve a Vfekpofakat cserelgetni...
    CC vagy XC versenyzoknel azert mas a helyzet! Egy jo Vfek (pl XT vagy XTR) sokkal konyebb mint barmelyik tarcsa..es tudjuk egyesek gramm maniaban szenvednek....neha mar-mar gyogyithatalan tunetekkel :DD...szal verseny elott a megfelelo fekpofat berakni nem gond..az rendben is van.
  • Seaweed
    Nem igy van...mert esoben es hidegben a Vfeknek drasztikusan romlik a hatasfoka (max ha kicserelgeti az ember a fekpofakat ilyen idojarasi korulmenyre gyartottal!)...a sarrol mar ne is beszeljunk....
    ugyhogy boven van letjogosultsaga....ezt elso kezbol es sajat tapasztalatbol allithartom! Hidegben es vizesen is ugy fog szinte (98%) ahogy szarazon...ellenben egy vizes vagy hidegben megridegult V fek?! akar 2-3x is lehet a fektav...nem beszelve a fulsuketito nyikorgastol amit eload a felnin rezonalva....ugyhogy egyaltalan nincs igazad!
  • bardocz
    hát ez a leírás nekem sok:D
  • gordon 24
    Szívnak is vele! Sok haveromnak van minden fajta mechanikus tárcsafékje. Sorra cserélik le vagy teszik vissza a v-féket. Én nem mondom hogy szar, de nagyon sok baja van.
  • gordon 24
    Persze ez igaz!
    De minek egyátalán tárcsa? csak azért hogy szebb legyen? Ha mechanikus tárcsafék akkor inkább V-fék ugyan annyiért, mivel sokkal megbizhatóbb. A Mechnaikus tárcsafékek zöme olyan amit pár hsz-el elöbb leirtam.
    Ha valaki nem akar nagy tempókról brutál fékhatást és sárba bicózni tök felesleges a tárcsa!
  • Seaweed
    egyebklent meg dirtre is sokan hasznalnak mecha tarcsat...erre en azt mondom hogy ha tobb bajnoknak eleg volt pl egy BB7...hat akkor boven eleg lesz nekem is...(soot a BB5-is eleg)
  • Seaweed
    lejesen felesleges enyi penzt kolteni fekre...legalabbis atlagos felhasznalasi teruleten....ennek igy nagyon rossz az ar ertek aranya....
  • Seaweed
    nekem ilyen van...mar joideje hasznalom...most is azt veszek...szerintem rendben van. (sokan fikazzak...de atlagos felhasznalasra teljesen felesleges hidraulikus tarcsafekrendszer...plane hogy 20-30k/db....)
  • gordon 24
    Hayes (nekem is ilyen van)
  • gordon 24
    Az elég egyszerü stori!
    Alapból ha megveszed kapsz hozzá egy olyan "alátétet" ami akkor kell ha kiveszed a kereket, Ezt benyomod a munkahengerek közé és nem tud kinyomodni a munkahenger. Ha szétnyomodik az nagy gáz de orvosolható, csak ujra kell tölteni olajjal.

Az Avidnak itt van egy olcsó olajosa:Nini.
  • bardocz
    najó de 9k-ért majdhogynem még meg is engedheti neki az ember hogy elromoljon :S a hidraulikus fékek hogyan nyomják visza a pofát?
  • matyi08
    egyik haveromnak van, igaz 2006-os, ahoz hullámos tárcsa van... és jó fék, ennyi pénzért megéri.
  • gordon 24
    A Mechanikus fékből az Avid a legjobb! De én nem vennék mechanikusat.
    Mivel ezek a fékek rugokkal nyomják ugymond vissza a kart, sok esetben a piszok miatt nem tudja ezt megoldani. És beragad, utánna a bowdenház kiugrik a karból és fék nélkül maradsz. Sajnos a mechanikus fékekkel ez gyakran megesik, még az aviddal is. Ha tárcsát akarsz inkább +10k és olajos. Nekem ez a véleményem.
  • bardocz
    erről mi a véleményetek?mert ha jó és tuti hogy nem tárcsás bicót veszek lehet megrendelem enyiért és már csak agy kell hozzá,igaz nem hullámos tárcsa,de max majd veszek bele később
  • ates84
    Ja nekem is jobban tetszik, csak az a baj, hogy a 2007-es verziót nem kapni sehol. A 2005-ös illetve a 2006-os pedig eléggé máshogy néz ki (pl. nem fekete, hanem kék, stb.)

Ez van. Talán majd később lesz.
  • gordon 24
    Nekem leírás alapján a Tyax comp jobban tetszik.
    És azért mert majdnem mindene hasonló mint az eliten, de v-fékes. A Mechanikus tárcsafék nem egy jó döntés, koszosodik megszorul szóval én azt nem erőlktetném. Az RST Gila teló egész jó, sokat mozog, persze tudni kéne csillapitás van e benne. Szóval én azt venném inkább.
  • Szabi84
    Ehh én erre a kemény 8 db hozzászólásra nem adnék! Például az én bringámra is egyik azt irja ez milyen jó, a másik meg hogy az egész bicaj egyenlő 1 rakás szarral! Ha arra hasznalod amire való, akkor nem lehet elrontani! Tökéletes bringa nincs! Fejleszteni meg mindegyiket lehet, a váz legyen fasza, a többi elmegy ennyi pénzért!
  • Seaweed
    de csak osszehasonliotasi alapnak:

angilabol jott csomagom 74K volt...abbol tobb mint a fele a telo..szal erezheto hogy milyen penzeket lehet rakolteni..vagy pl ma leadott rendelesem ebikeon (ami kozarolag alkatresz) 55K lesz....es ez meg istenes..mert ugye van telo 150K-ert (soot joval tobbert is!), es csak kopasz vaz is van 3-400K-ert...es azzal nem lehet meg menni...az csak egy vaz...
    Szoval draga sport/hobby ez is mint sok mas...kompromisszum ez a kulcsszo! Lehetosegek es az igenyek osszeegyeztetesere kell torekedni! (mar ha valaki nem milliomos....)
  • ates84
    nem lenne nekem semmi gondom a tárcsafékkel, ha tudnám hogy jók-e
  • Seaweed
    passz...mecha tarcsakbol az avidok marhajok..ezt en is tapasztalatbol tanusitom...
    kerdezz utana, olvass utana pl bikkmakk foruman.....
    (nekem egyiken V fek van, a masikon tarcsa...viszont mivel en telen es rossz idoben is hasznalom igy a tarcsa jobb...V fek bizonyos kornyezeti hofok alatt es vizesen nyekereg ami gaz...legalabbis nekem)