1608
Minden, ami mountain bike. Márkák, túrák, versenyek, események, sztorik és csak úgy.
  • Blasta
    A köv. kérdésem lenne:

A Merida SUB 40D-ről megmaradt a hajtás, az Alivio váltó és a Shimano M415 160/160 Mechanikus fékrendszer.

Namost nekem addig semmi bajom nem volt ezzel a fékkel, amíg kipróbáltam egy hidrós rendszert. :))) Gondolom vágjátok miért.

A kérdés az, hogy ezt a fékrendszert milyen feltételekkel lehet hidrósra cserélni, illetve milyen árban gondolkozzak? A tárcsákat -ha mód van rá- sztem meghagynám, nem használom extrém körülmények között a gépet, hogy nagyobb tárcsák kellenének.
  • Blasta
    Én azt hiszem megelégszem egy RS Tora-val, bőven elég az szabályozható 85-130mm, és tudtommal nagyon jó villa (tán csak kicsit nehéz, azt hallottam).

Most láttam SOS-ban hirtettek egy újat féleáron bikemag-on, sajna még 10 napig no money :(
  • gordon 24
    Nem tudom mennyit akarod hogy mozogjon, de amit én vettem egyzerüen állom:D
    65000ft volt 1 éves villa. Egy Marzo z1 freeride. 15cm-et mozog.. Amiota rajta van mintha kisimultak volna az utak, meg a hegyek:D
    Nagyon nagyon komoly:D
  • Blasta
    Oksa :)

Hát most még lesz egy gyenge pontja, az RST teló, de a váz után ha találok jó akjánlatot használtban, akkor lecserélem azt is pikpak :)
  • gordon 24
    Na az fasza! Majd képet tolj róla ha felépül mindenképpen!

Én pont igy voltam vele:D Ujonnan vettem anno a Mom parkban. Volt szürke Barna. Mind2 egy árban.. Nagyon sokat tanakodtam de aztán ugy gondoltam ha barna és minden fekete irtó bivaj lesz.. Ugyhogy ezért lett barna.. És be is igazolodott eszméletlen durván néz ki.. Legalábbis én nagyon birom:D
  • Blasta
    Barna leszen.
    Szürke is jól néz ki, de alapjában véve nem vagyok szürke párti :)
    Találtam bikemag-on egy totál jó állapotú M-es méretűt, nyeregcsővel, nyereggel együtt veszem. A gumikat, kormányrudat és stucnit már lecseréltem :)))
  • gordon 24
    Jó ok.. Csak kicsit csodálkoztam. Nekem tudod Shred van szerintem nagyon jó váz!
    Melyiket veszed? Barna szinüt vagy a szürkét??
  • Blasta
    Hát az van, hogy rájöttem: városba sokkal jobb egy ilyen dirt/free ride váz mint az a merida cc.
    És ha márt dirt vázat veszek, akkor miért ne legyen a kedvenc márkám, ha már 25-30e-ért hozzá jutok jó állapotban haszáltan? :))) (és UMF-em már volt).
    A vázamat pedig 20e-ért tovább adtam, úgyhogy most 2 hétig még nincs bringám. Hát ennyi.
  • gordon 24
    Hogyhogy shredet veszel?? Jobban tetszik mint a Merida??
  • gordon 24
    Jó!! De tudod az a baj, hogy voltam kint sloveniában a DH vb-n. És egyszerüen annyira felkavart:D Hogy vennem kell egyet.
    Tudod amikor beszéltünk a villa eladásról, hogy azért veszek nagyobbat hogy jó legyen a vázba stb.. Na megvettem meg minden fasza. De most ugy vagyok inkább veszek egy uj dh gépet:D Mivel nem sokkal drágáb mint csak a váz.. Szóval jobb lesz az ugy:D
  • Blasta
    Huhhhm há kössz :DDD

Én júniusban veszem a Shred-et :D Nekem az is megteszi :D
  • gordon 24
    Ilyet veszek ugy néz ki jövőre:D Kb 80%.. 2500euro..
  • Blasta

[VERI]
  • gordon 24
    Nincs mit! Remélem jó lesz majd tájékoztas a fejleményekről!
  • technodome
    Küldtem egy üzenetet az e-bike-nak, telefonon meg is kerestek. Úgy néz ki ,hogy van olyan adapter ami nekem kell. 160as tárcsához kb 3000ft. Technikailag úgy kell felrakni ahogy Gordon is mondta.
    Jövő héten el is megyek és megveszem. Remélem mostmár frankó lesz :P
    Még1szer köszönöm a segitséget
  • gordon 24
    Nem 100% mert a manitounak nem olyan a felfogatása mint a Marzocchinak! Sajna azt ugy oldották meg hogy egyenesen jön ki a két papucs és szemből kell bele hajtani a csavart.

Mig a Marzonak Két eltérő méretü papucsa van és oldalról csavarod bele a csavart. Szóv al azért irtam neki hogy kérdezen utánna. Nem nagy összeg 1900ft de akkor is ne fizese ki ha nem jó.
  • istenostora03
    Ez biztos jó mivel ilyen enyém is .. bár Marzó villám van .. de jó sztem Manitou-ra is.
  • gordon 24
    Nincs mit! Remélem megfelelő lesz!
  • technodome
    Köszönöm a segitséget. Irtam nekik, remélem mondanak rá valamit. Sajna a féket amikor megvettem akkor tökre örültem neki hogy elég jó árban volt. Sajna figyelmetlen voltam és most iszom ennek a levét. Na mind1.
    Majd lesz vmi.
    Köszi a segitséget
  • gordon 24
    Na figyi! Találtam egy szerintem megfelelőt! De nem tudom a méreteket, szerintem ne rendeld meg igy, én arra gondolnék hogy próbáld meg az E-bile-ot felhívni, vagy irni nekik egy üzenetet, hogy meg lehet-e nézni valahol..

Mert azért igy képről nem egyszerű.

Ennek az a lényege, ha jól látom hogy a két távolabbi furat megy a Villára hiszen a Manitounak igy áll a csonkja. És a két benne lévő oldalsó furatba megy a féktest ami igy megfelelően fog állni. Na most ez pont 160mm-s tárcsához van!

De nem merem 100%-ra mondani.. Szóval:

• gordon 24
    De egy szar felfogatás ez apám:D
    Ráadáusl peched van mert Manitou is.. Találtam már Marzocchihoz, de manitouhoz..

Csinálnál a villáról is képet ha tudsz?
  • technodome
    http://href.hu/x/5qym
  • technodome
    A kép itt látható: http://href.hu/x/5qym
  • gordon 24
    Nem mind1, mert a tárcsa mérethez, kell az adapter.
    Tehát 160-as a tárcsa, milyen a fék. Léci fotozd le a fék felfogatását! Mert akkor könyebb kiindulni!
  • technodome
    Most 160as tárcsám van, de mindegy hogy mekkora a tárcsa nekem az adapter lenne a lényeg.

itt a kép: http://href.hu/x/5qym
  • gordon 24
    Manitounak elég gyökér rendszere van de ismerem! Rakj egy képet a fékről mert annak nem ismerem a felfogatását! Ha ez megvan talán találok olyat ami jó lenne! Ja és egy tárcsa méret is kellene!
  • technodome
    ziasztok..

Egy kis segitség kellene. Van egy shimano brm555-ös első hidraulikus tfékem és egy manitou axel első telóm. Ugye a manitou PM felfogatást támogat a fék meg is szabvány. Olyan adaptert keresnék amivel össze lehet hozni a két kütyüt.
    A ridebikeban már érdeklődtem de sokat nem tudtak segiteni.
    A bikemag fórumon már mondták hogy nagyobb tárcsához esetleg lehet találni ilyen adaptert de még sajna nem sikerült.

Aki tud valami okosat az help!!
  • gordon 24
    Jaja! Nekem elöl 203-as hoz van adapter hátul 180-as hoz.. De az nem shimano valami más..
  • istenostora03
    1.-m van xD és jó :D
  • gordon 24
    Igen elvileg igy lenne a logikus de nem igy van..

Ilyen adapterekkel lehet a tárcsa méretre igazitani:

160mm tárcsához:

203mm tárcsához:

Anyi a lényege hogy ezt szereled a villára majd erre rakod a féket. Igy mindig olyan szögben tartja hogy a betétek teljesen ráérjenek a tárcsára és jól álljon a fék nyereg.

Igy minden féket tudsz x mm átmérőjű tárcsához használni.

Mondom persze van olyat amit nem de azok kifejezetten DH ra vannak 3 dugos, de azt ugysem akarod összerakni 6"-os tárcsával..

Pl ez a fék ilyen: Hope Moto. 50K kint DH ra!

• bardocz
    Jah,én azt hittem minden gyártó az adott féktárcsához valót gyárt,és azzal árulja
  • gordon 24
    De nincs több fajta ezt értsétek meg..

Van egy fék xy a neve. Az minden tárcsa mérethez ugyan az. Nincs 205-ös tárcsához külön fék. Minden tárcsára fel tudod tenni.

Persze van már olyan ami 3 dugatyus énnél nem igy van. De az alap fékeknél ez a szitu.

Adapterrel tudod változtatni a tárcsa mérethez a fék állását.

A fék erőt a pofa anyagával lehet javítani. Lehet venni puhább és keményebb betétet. A puha jobban fog de hamarabb kopik. A kemény rosszabul fog de sokáig jó..
  • bardocz
    Nem azért,de nagyobb féktárcsa hozzá való fékpofákkal jobban fékez mint kisebb az ahoz valóval nem?
  • Suri hun
    Hi!
    Valaki meg tudná mondani hogy a Magellan Hydra (2007 változat alu) hajtóműve milyen típusú. Tehát négyszög vagy Isis tengelyes.
  • pajti
    De a fékeknél is van üzemi hőfok, ha egy gyengébb fékre nagy tárcsát raksz az soha nem fogja elérni a optimális hőfokot, mindig túl lesz hűtve. A lényeg én nem variálnék vele. Akkor eleve olyat kell venni... Xc-re 160-180 elég, DH-ra 200+ :)
  • gordon 24
    Nem igy van!

A fék pl hayes nine. Az egy fajta. Ehhez van adapter amely lehetővé teszi a 205-19x-stb-s tárcsák felhelyezését.
    A fék hatás az átmérő növekedésével nem változik.
    Abban igazad van hogy a nagy tárcs a hő leküzdése miatt kell.

Tehát összegezve:
    A fék hatás a Hayes Nine-nál pl adott függetlenül az átmérőtől. Viszont a nagy tárcsa jobban hül igy hosszú ideig megtartja a fékerőt. Mig a kis tárcsa elmelegszik és fék nélkül maradsz!
  • pajti
    Egy adott fék ahhoz a tárcsa átmérőhöz van kifejlesztve, nagyobb tárcsánál nem melegszik fel annyira és gyengébb a fékhatás. Sztem:). (normális használatra gondolok, nem DH)
  • mrzoltan
    Pl.Ha túl nagy tárcsát raksz a villába akkor szétcsavarja a fék.
    Nekem a user manual-ba benne volt.hogy RS DART 3 max 185mm tárcsát bír.
  • bardocz
    Jaja,meg van szabva mekkora fér bele max,de konzolokal biztos ki lehet ezt toldani,de hátra pl egy bizonyos méretnél nagyobb semmiképp sem megy bele,mert beleér a vázba.
  • Blasta
    Világos, én is erre tippeltem (fizikaórák má derég vótak hajj :D)

Gondolom nem lehet minden fékhez - minden vázhoz/villához akármekkora tárcsákat felszerelni mi?