2058
  • MeTaL
    kukoricadarát szokták megfőzni a következőképpen. pl. 4 bögre kukoricadara, és 4 bögre víz. A vizet fel kell rakni forrni. Forrás után elzárod a vizet, és beleöntöd a kukoricadarát, és kevergeted hogy ne legyen csomós. És kész is. Elvileg ebből a "receptből" olyan állagú kaját fogsz kapni, hogy bedobás után pár perccel elkezd oldódni a kaja, és az összes kijön a kosárból. Ez azért jó, mert így tudsz kaját bejuttatni a horgászandó területre. Ha jól tudom, akkor ha kevesebb vizzel csinálód akkor keményebb lesz, és kevésbé és fog oldódni. Én még nem csináltam ilyet csak mondták a "kollégák". Egy nagyon pici őrölt fahéjat még rakj bele, semmi mást. (szerintem a fahéjat keverd össze a még szárazon lévő kukoricadarával, nem kell bele sok fahéj ).
  • balee4
    Apukám: kukorica-darából és áztatott kenyérből, ezt gyúrja össze.
  • Taki29
    Sziasztok .

Szeretnék érdeklődni , hogy esetleg valaki otthon kever hagyományos anyagokból etető anyagok az miből hogyan csinálja ?

Személy szerint úgy gondolom , hogy nagyon drágák a bolti keverékek , és mivel a feeder horgászat híve vagyok , így elég sok kaja elfogy egy-egy alkalommal . ennek a költségét szeretném csökkenteni , ha tudtok valami tanácsot adni akkor várom a tippeket .
  • cash888
    Köszönöm, egyelőre nincs több kérdésem! :)
  • Taki29
    Nos szép sorjában :

1,) Ha nem adod le időben , és van erről nyilvántartása a szervezetnek akkor jövő év májusáig , vagy valahogy az év közepéig nem kaphatsz új engedélyt . (de mivel nincs országos névsor , ha jövőre egy másik egyesülethez mész akkor ott csak azt kell mondani , hogy persze te leadtad . (ilyet nem is ismerek ))

2,) ott szokás leadni ahol tag vagy . Itt Kecskeméten van legalább 2 egyesület ahol kiváltom ott kéne leadni , (január 5-ig ha jól emlékszem )de utána mehetek a másik egyesülethez ha annak jobban tetszik az ajánlata .

3,) Vizsga után az állami horgászkezelésű vizeken horgászhatsz napi (heti, éves ) jegy megváltása után . mivel te tagja vagy valamelyik egyesületnek ezért jogosult vagy horgászni , ezen vizsga nélkül nem is horgászhatsz .
    Ezeken kívül vannak a magán "fizetős "tavak ahol nem kérik tőled az állami engedélyt , ott csak a napijegy megvásárlásával horgászhatsz (ezen tavak töbségén sajnos ki kell fizetni a megfogott és hazahordani kívánt halat . De vannak olyanok is ahol kiba..ott magas áron lehet horgászni , de a halért már nem kell fizetni . pl: Tatai derítő tó .

Összeségében : Elmész egy egyesülethez levizsgázol (1000-1500 forint )
    utánna kiválthatod az állami jegyed a tagságid ahoz az egyesülethez meg egy két filléres tétel +napi , heti , éves jegy (ezek a területi engedélyek ) és irány a peca .

Bizonyos egyesületeknek van saját vize . Oda az egyesület tagjai olcsóbban vehetnek területi jegyet , más egyesületnek boltja van ott ad a saját tagoknak kedvezményt . Valamely egyesületnek semmije nincs ezért náluk a tagsági díj olcsóbb mint a többinél .

Szerintem ha idén már nem akarsz nagyon sokat szaladgálni horgászni akkor már csak jövőre vizsgázz , mert az éves költségek erre felénk 5-6 ezer forint és ebbe a területi engedély ára nincs benne .

Na jó hosszú lett írj hanem értesz valamit .
  • cash888
    Érdekelne, hogy ha leteszem a horgászvizsgát az egyik szervezetnél, elvileg kapok egy fogási naplót is, ugye? (minden esetben?) Gondolom, ebbe kell bejegyeznem a kifogott halak mennyiségét és méretét és ha jól olvastam, minden évben le kell adni az adott szervezetnél. Kérdéseim:
    1. Mi történik, ha elfelejtem határidőre leadni?
    2. Más szervezethez nem adhatom le, csak akinél vizsgáztam?
    3. Amelyik szervezetnél vizsgáztam, annak a vizein napijegy megváltása mellett horgászhatok? Akkor más szervezetk vizein milyen feltételekkel lehet horgásznom? A napijegyen kívül mi kell még hozzá?

Bocsi, de még kicsit kusza nekem ez az egész és sehol sem írnak érthetően. Elmagyaráznátok ezeket nekem?
  • kszaten
    Ez igaz teljes mértékben :)
  • kszaten
    Amikor meg fújt a szél igaz kánikula volt de akkor fogtunk rendessen szóval ugy értem a rossz idöt nem ugy hogy esett meg ilyenek.
  • Taki29
    A fene se érti a halakat , az emberekkel könnyebb . Főleg a horgász egyszerű , mert ha nem fog halat akkor van magyarázat .

Régen volt is egy kabaré szám erről .
  • kszaten
    Aha értem akkor ez csak rám meg a családomra vonatkozik mert ebben az éveben nem jött össze ugy a fogás ahogy kell :S De vissszatérve a jó idöre ma itt tényleg olyan idö volt hogy még a szél sem fújt tükör volt a viz és semmi az egész tavon.
  • Taki29
    A filmekre visszatérve neked is Döme Gábor filmjeit tudom ajánlani , ha bármilyen finom szerelékes horgászattal kapcsolatos a kérdés akkor nálla választ találni .
  • Taki29
    Tegnap voltunk horgászni egy zárt közösségi tavon , fogtunk sok kis pontyot két méretest , meg jópár kárászt és tegnap is jó idő volt .

Idén kezdtem el járni a Tiszára , nem igazán számított az időjárás , mert ismerős délután 2-3 körül fogta a szép pontyot , mikor forróság volt . Igaz ott a nagyja kapás véget ér 11-12 körül .
  • kszaten
    Nagyon köszi a cikket. Csak még eggy gondolat máma voltam pecázni és a legjobb idö úszozásra ma volt de semmi nem jött. És ma hittem el a nagy igazságot ha jó idö van akkor nem eszik a hal ????
  • Taki29
    Csak leírásokat találtam itt .
  • kszaten
    Sziasztok én most kezdek megismerkedni a spiccbotos horgászatal (nem a rakós) abbak is a begumizos módszerrel. Ebben a témában nem tudtok valami oktatófilmet ???
  • Landren
    mélyebb bányatavakon, még akár télen is érdemes, csak meg kell találni a halakat, mert sokat nem mozognak, de ha megtalálod őket, akkor felveszik hideg vízben is a csalit...
  • Taki29
    Ilyenkor még simán érdemes féderezni . Míg a vizek hőmérséklete tartósan 10 fok alá nem csökken addig simán lehet horgászni .
  • cash888
    érdemes most még elkezdeni feederezni ősszel, vagy várjak vele (és a bot vásárlásával) tavaszig?
  • Taki29
    Döme Gábor szerintem nagyon jó oktató , szereti amit csinál .

Mint már javasoltam olvasgatni itt tudsz . Szerintem kezdetnek ennyi is elég .

Ha teheted , és még nem fogtál nagyobb halat (akár 2-3 kilós is nagyobb halnak számít egy kezdőnek . ) akkor menj el egy olyan helyre horgászni , ahol fizetni kellene az elhozott halért . Egész nap gyakorolsz , és a végén nem hozol el halat , és egy átlag napijegy áráért megtanulsz fárasztani , nagyobb hallal bánni .
  • MeTaL
    sporthorgász magazinban szokott lenni szó feederezésről de inkább googlen keress rá hogy feederezés. könyvek nincsnek róla...
  • cash888
    Esetleg még milyen filmeket, könyveket ajánlotok a témában? (feederezés)
  • cash888
    Köszi az ajánlást, már le is szedtem pár Döme Gábor-féle filmet: A Pontyfogás Trükkjei Finomszerelékkel I.-II., Feederbottal Folyóvizen, Feederbottal nagypontyokra állóvizen I.-II., Feederbottal állóvizen. Asszem nekem ezek kellenek, ha feederezni szeretnék, ugye? Neki is állok ma nézni őket...
  • Taki29
    Én inkább a személyes bolt látogatás híve vagyok , mert ott elmondod az eladónak , hogy mit szeretnél , és segít a választásban , ajánl pár darabot a megadott érték körül .

A bot meg MEDIUM-HEAVY feeder erősségű .

• cash888
    nos, kezdem magam kiismerni :)
    botból egy medium-hard rezgőspicces feeder lesz
    orsóból mel meg egy 40-es nyeletőfékes, bár még a típusokat illetően lövésem sincs

melyik webáruházban lehet a legolcsóbban megvenni a cuccot? mert azért a haldorado is drága picit...
  • Taki29
    Ma voltunk cimborámmal az élő Tiszán Tiszaug felett , és az eredmény kettőnknek . 7 kiló ,keszeg-kárász , feeder botokkal .

Cimborámnak volt még egy szakítása valószínű egy nagyobb márna lehetett .
  • Taki29
    Tessék itt egy bot akciós áron .

Zsinórnak ezt javaslom , orsó , hát annál meg az legyen a lényeg , hogy pontosan állítható letapadásmentes fékje legyen . (ennek általában az első-fékes orsók felelnek meg a nagyobb féklamella miatt . )
  • Taki29
    Itt Nálam tapasztaltabbak írják le milyen feeder botot ajánlanának egy kezdő finom szerelékes horgász számára , illetve magán az oldalon több írást is találsz , amik segítenek eligazodni a horgászat világában.

Találsz még áruházat is , de én azt javaslom , hogy menj be egy horgász üzletbe , és ott mond el , hogy szeretnél ilyen botot venni , ennyit szánsz rá , akkor a kezedbe fog adni pár botot az eladó , és amelyik legjobban passzol a kezedhez azt vedd meg .

Ha esetleg torrentezel akkor ajánlom figyelmedbe Döme Gábor filmjeit ezek után kezdtem bele én is a feederezés világába . (azóta sem bántam meg , sőt az ismerőseim is mind feederezni kezdtek . )
  • cash888
    jah igen, ha lehet, szeretném kihozni ezt kb. 10-15 ezer Ft-ból!
  • cash888
    nos, akkor röviden vázolom a helyzetet: inkább a fenekezős módszerrel próbálkoznék valamilyen feederbottal (ismerősöm ajánlotta), de nem tudom, megoldható-e a gyors átszerelés úszóssá. Később persze vennék egy másik botot is, de most csak egyet szeretnék, mert van egy kis pecabotom, azzal tudok úszóval pecázni. nem ismerem a botokat, nem tudom, mit jelentenek a paramétereik, az adataik, de nagy halakra úgysem mennék szívesen, megelégszem (egyelőre) a kb. (maximum) 5 kilósokkal is. tehát ennek tükrében milyen botot, damilt és orsót ajánlotok, hogy kezdőként is élvezhessem a horgászatot? válaszaitokat előre is köszönöm!
  • cash888
    tehát akkor 10ezer Ft-ból tudok venni magamnak egy felszerelt botot? mire figyeljek vásárlásnál?
  • Firerock
    :D
    én este kiültem horgászni,pedobáltam
    baszott nagy kapás benyestem neki
    és jött ki a viziszörny:D
    mentem is be ott aludni:D
  • fifi
    egy ilyennel kellett a retket kimókuskázni minden héten, hogy b@sznák meg az anyjukat... saját fejlesztés, mert a gereblye gyorsan elvesztette az értelmét.
    ez 3 kiló 12-es köracél+szög+pengék. erre tettem egy kötélszívet+karabinert, meg 15 méter csónakkötő kötelet.
    ezzel egy úszó embert is ki lehet húzni :)
  • Firerock
    miafagyi?:D
  • fifi
    6.5kg /fagyira jött/
  • fifi
    be is rágtam amúgy a kákafoki fenntartójára, lesz is egy aláírásgyűjtés, mert ami az idén víz-hínár-békalencse téren volt, az valami tragédia. nekem van csónakom, a nyaralónál heti szinten olyan 2 mázsa hínárt szedtem ki a móló elől. utána volt olyan, hogy a Körös teljes keresztmetszetében jött a dzsuva, de olyan, hogy nem, lehetett benne evezni/!/
    nem tudom hova lövik el a telepítésre/vízfrissítésre szánt lóvét, nem is érdekel, de ahogy hallom pár ember nem fog megállni a panaszos leveleknél és a telefonálgatásnál.
  • Firerock
    jolvanmár vicceltem:D
    amúgymeg gratz:D
    mekkora?
  • fifi
    lófaszt...
    csak átszoktunk a komámmal a Siratóra, mivel az Élő engedély oda is szól. nagyságrendekkel több a hal és jó eloszlásban. Van egy fasza eldugott hely, azt etetjük kétnaponta és lecsapunk hetente kétszer "fagyival"...
    amúgy nem szoktam gereblyézni. vagyis régen volt amikor nyomtam az ipart...
  • Firerock
    Gereblyéznivoltál?:D
  • fifi
    hellóháj
  • Taki29
    Horgászvizsgára még csak annyit , ha minden évben frissíted az engedélyt akkor egy életre szól . Valamennyi kihagyás után újra kell vizsgázni . (nem tudom hány év . )