73
  • Landren
    #73
    egen
  • paradoki
    #72
    Kinek van több évtizede arra, hogy megvárja míg kifjelődik a háza?
  • HUmanEmber41st
    #71
    Helyzet az, h Németeországban most térnek vissza a vályoghoz.
    Betonkoszorút készítenek, leszigetelik rendesen, a beton között pedig vályogfalat raknak.
    Én is vályogban lakok, kiváló a hőszigetelése..
  • Tiberius B
    #70
    Éljen a vályog, egyébként asszem lehet belőle 1 földszint + 1 emelet + esetleg pince + tetőtér felépítésű házet is építeni. Itt lakom Bp.-n, de a külvárosban, mér? mer jobb a levegő, bár a XXI. sz-ban technikával is megoldható az "ökoház" nem emlékszem már, hogy hol olvastam, de elég érdekes volt.
    Emlékezetem, mint egy szita, ráadásul sérült szita.
    A technika sok-sok mindenre jó, csak nekünk drága. Igy jártunk.
  • Epikurosz
    #69
    Eddig ez volt a legjobb hozzászólás. Javasolom "SG Kiváló Beszólás Nagydíj"ra.
  • sz4bolcs
    #68
    Az a csodálatos természet. :) Inkább haljak meg siklótól, meg szarvasbogártól, mint smogban. :D
    Hogy is?:) Félrenyelem őket...
  • sz4bolcs
    #67
    Ő sem minden városira értette. ;-)
  • pimplike
    #66
    Hát nem szívesen élnék egy olyan házban ami ideális élőhely a kígyóknak, bogaraknak....
  • haxoror
    #65
    ÉS nem lehet emeletes házat építeni belőle a legjobb tudomásom szerint tehát városban eléggé használhatatlan.
    A város az az izé ahol sok ember él.

    Nem minden amcsi építi fából a házát és nem minden városi lakik panelben. Egyszer menj el egy városba a kaland kedvéért és nézz körül.
  • Komolytalan
    #64
    Mé kunyhó te városi bunkó? Voltál már nyáron vályog házban? Asszem felgyújtanád a panel nyúlketrecedet, ha lettél volna.
    Ennyi erővel ki akar fakunyhóban élni? Hát pl az amcsik, akik abból építik a házukat. A XXI. században. Vályogot asszed nem lehet ugyanúgy vakolni, festeni? Abszolúte semmivel se különbözik a téglától, max annyiban hogy jobb a hőtartása, és olcsóbb.
  • Inquisitor
    #63
    Átlag panellakásnál tartósabb, ha nem kezdi ki a szú ...
  • haxoror
    #62
    És ki a halál akar vályogkunyhóban élni?
    Könyörgöm ez a XXI. század.
    A téglaház szuperjó a természet meg bekaphatja :P
  • Komolytalan
    #61
    Láttál már téglagyárat? 1részt agyag kell hozzá, az meg ugye vízzáró réteg volna, ergo ahol kibányásszák ott lesz jó kis sivatag, akárhogy is pakolják vissza a földréteget. Másrészt finomítani kell vegyi úton, majd égetni, sok-sok fűtőanyag felhasználásával. Azután meg formálni, darabolni megintcsak sok energia+por. Amit meg elcsesztek (hibás, törmelék) az kb soha el nem bomló anyagként kerül vissza a természetbe (ókori cserépedények ugyebár, csak tonnaszám).
    Most ehhez képest pl 1 vályog az sár (van mindenhol, bőven), szalma (legalább nem égetik el aratás után), és szárítás (csak nap kell hozzá, nem égetés), a töröttek meg ugye simán kiszórni a földre és be lehet szántani. Csak gondolom ez nem volna akkor biznisz.
  • Troll
    #60
    Akik a tűz miatt aggódnak: talán még biztonságosabb, mint egy vasbeton alapú épület. Az élő fa nehezen kap lángra, igen magas a nedvességtartalma (és nem fenyőről van most szó). Ha meg már meggyulladt, mindig csak a külső rétege ég, a belseje ép marad. Így csak akkor fog összeomlani, ha teljesen elégett a fa.
    Ezzel szemben a vasbeton nem gyullad meg, viszont a hő miatt a vas hamar kilágyul benne, és összeomlik az egész. Hamarabb, mint a faszerkezet.
    Tűzvédelmi szempontból legjobb a kerámia, azaz a tégla, azt úgyis magas hőfokon égetik ki, egy kis tűz nem hatja nagyon meg.
  • sz4bolcs
    #59
    A kismalacok közül is az volt a legbölcsebb, aki kőből/téglából építette a házát... Tudjátok a farkas mind a szalma, mind a faházat elfújta. :D
  • Molnibalage
    #58
    Ez egy agyament baromság. Egy normális mérnök sem mondaná, hogy ez normálisan kivitelezhető. (Vagy az lesz e 100 éven belül.)

    Elég ha szmiplán beton-kő kombinációból készül. Kő az van, a fa meg újra kinő... Gondolkodni meg minek mi?

    Na persze lehet génmanipulált is a növény, de akkor jön a sok ökobarom meg a többi elmeroggyant és ez ellen is tiltakozna. Mikor fogják már föl hogy minden ami él és/vagy mozog az ugyabból az örökítőanyagból épül fel! ...ATGCADTDTCGT....
    Ismerős nem?
  • echo
    #57
    "tünde/elfdizájn"
    hehe. tényleg az. és lehet valójában az elfek is így kezdték és az életkor hosszabodásuk is az ilyen irányű életforma váltásuknak volt köszönhető.
  • echo
    #56
    Nekem kéne!!
  • haxoror
    #55
    Kíváncsi lennék egy tűzoltó véleményére az ügyben
    Miért nem jók a téglaházak? Már azok is környezetszennyeznek?
  • ThisZip
    #54
    Amerikában persze, hogy faházakat építenek, hiszen minden nyáron van tornádó, az meg marha drága lenne, ha minden évben téglaházat kéne építeni.
  • HUmanEmber41st
    #53
    Olvastam 1 könyvet ( most nem ugrik be a címe) melyben le van írva, h a 20.század elején a ruszinok olyan házakban éltek az erdő közepén, ahol az élő fák közé volt beszerkesztve tető persze fából zsúpszalmából, meg bádoglemezből. Persze ilyen körülmények között csak a teljesen elszegényedett favágók éltek.
    Egy ehhez hasonló megoldásnak még volna értelme, (amerikában még most is könnyűszerkezetes faházakat építenek) egy ilyesmit el lehetne helyezni az erdőben.
    Az infrastruktúrával sem lenne gond, hiszen rentgeteg ú.n. ökofalu van, összkomfortot nyújtó megoldásokkal..
    Tényleg szép lenne, ha városok helyet ilyen erdőbe épített faház jellegű épületeket kezdenének el építeni..ennek van értelme ( szerintem) de az ilyen fából növesztett falaknak..háát..
  • erb
    #52
    Valoban. Lehetseges, hogy mindez csak fantazmagoria. Lehet, hogy soha a budos eletben nem valosul meg belole semmi .. De. Csupan ezert nem kellene kigunyolni. Ami lenyeges, az a koncepcio, a teljes fuggetlenseg. Gondoljatok at egy percre, hogy mennyi mindentol fugg az, hogy a csapbol tetszes szerint meleg, vagy hideg viz folyik, hogy ha fazol, feljebb tekered a termosztatot, ha enni akarsz, kisetalsz a konyhaba kinyitod a hotot es valogatsz az eletek kozott. Mindezt termeszetesnek vesszuk. Mi tortenne, ha egyik naprol a masikra megszunne? Ha egyik naprol a masikra eltunne az infrastruktura, ami kiszolgal bennunket? Ne gondoljatok azt, hogy "velunk" nem tortehet meg.
    ----------
    Rgds, erb.
  • pilóta
    #51
    Ez növénkínzás!
  • mrgenya
    #50
    "a vizet a tető gyűjtené be..."
    és mi van, ha mondjuk 2-3 hétig, vagy még tovább nem esik az eső? akkor átmegyünk a szomszéd panelba fürödni, meg tejjavizért?:)
  • DBM
    #49
    ...persze és tökéletesen véd tűz és villám ellen, ráadászuul kellemesen képzelem el a mellékheyiséget is... ha meg jön egy hernyóinvázió, akkor nem lesz tető. esetleg a rosszakaróid szúval telepítik meg az oldalfalaidat... sztem 1xűb ha fákat ültetünk a kertünkbe :)
    túl sok tolkient olvas, nem mindenkinek teccik ez a tünde/elfdizájn... najó, lehet h az őserdőben fán élő rokonainknak igen.
  • G0blin
    #48
    - Szevasz szomszéd, épitkezik?
    - Bizony, élőfaház lesz!
    - Az igen, csak nem családot alapít?
    - Dehogynem, röpke 25 év mire elkészül, és ha minden jól megy, elveszem a Marist. Aztán az ötvenedik évfordulóra, ha megérjük, tervezünk egy gyereket, tudja hogy van ez, nem jó sokáig várni a dologgal....
  • sz4bolcs
    #47
    Kíváncsi vagyok, egy ilyen lakás hány szarvasbogár lárvának adhatna otthont.
  • sz4bolcs
    #46
    :( elkorhadt a lakásom
  • Komolytalan
    #45
    Ja, fa betegségekre is kb annyi, hogy erre is lehet rezisztens fajokat nemesíteni, meg ugye minden betegség kezelhető. Ez simán kisebb probléma mint a jelenlegi házaknál az, hogy valaki kiveszi a talajvizet, mittomén építkezés/bánya miatt, és a környező települések megsüllyednek, repedeznek a falak, stb.
  • Komolytalan
    #44
    Szerintem az ötlet jó. Valószínűleg egy az egyben nem fog megvalósulni, de egy csomó olyan technológiát kitermelhet, amit más projectekben lehet hasznosítani. Pár kérdésre a válasz a kételkedőknek:
    A fa növekedését könnyen lehet szabályozni, lásd bonsaiok. Tehát meg lehet oldani, hogy az elején meghajtatod (pl. egy sima lucfenyő évi 1 métert is nőhet), aztán mikor elérte a kellő méretet, akkor megállítod a növekedést (gyökerek visszavágása, tápanyag szabályozása, stb). Okés, ez bonsai méretben egyszerűbb mint egy több 10 méteres háznál. Viszont semmiképpen sem bonyolultabb mint egy részecskegyorsító építése, de lehet hogy hasznosabb.
    Építési idő: ez relatíve sok. Viszont már vannak olyan füvek, amik évente 2-4m-t nőnek - a biológusok, kertészek csodára képesek. Fajtanemesítéssel pl létrehozták a nektarint, miért ne sikerülne egy jelenleginél gyorsabb növekedésű, mégis erős fát létrehozniuk? Ha 5 év alatt full kész házat kaphatsz ugyanannyiért mint 1 panel, csak mondjuk a fenntartása felébe kerül, akkor se kell? Pláne hogy tök designos lesz belülről, ahogy láthatod a faágakat, közte meg a vezetékek csöveit:-D
    Agyag+szalma szigetelés~vályog. Mondjuk a vályognál ez sár+szalma, de az agyag biztos jobb mint a sár. Sokkal jobb hőszigetelő mint a tégla, aki töltött már valamennyi időt vályogfalú házban tudja ezt. Nyáron hűvös mint egy pince, télen meg iszonyat jól tartja a hőt.
    Az hogy a fa nő, és a szigetelésen lyukak lesznek emiatt az nem valós probléma. Egyrészt mert a növekedés jól szabályozható, másrészt mert a vályog filléres cucc - évente 1 karbantartás meg nem nagy ügy.
    Hűtés (légkondi) - ezzel nincs gond, a falak miatt nemigen lesz rá szükséged. Ez nem panel vagy tégla.
    Fűtés - hát igen, ezt meg kell oldani. Kigyullandni semmiképpen se fog, mert a fa gyulladási hőmérséklete nem 50-60 fok, amennyi egy hőcserélőnek bőven elég ahhoz, hogy a lakásban 20 fokot biztosítson akkor is, ha kint -20 van. A falakban meg lehet szigetelni a csöveket, bár ha nem nagynyomású gőz megy bennük akkor még a fa nem fog tőle meggyulladni.
    Az hogy a hőt honnan kapja az 1 dolog. Lehetséges hogy bio/napenergia nem elég hozzá, de a hőszigetelése akkor is kiválló, ezért így is megéri foglalkozni a témával. Valszínűleg 100% bioház nem lehet, de ha a jelenlegieknél csak 50%-al kevesebb energiát fogyaszt, akkor az nem eredmény szerintetek?
  • sz4bolcs
    #43
    Amúgy meg hol élnek ezek a fantáziálók, akik a képet rajzolták? Mire egy ilyen megépülhetne, már rég nem lesznek fáink, nemhogy ilyen madaraink, amik az ágakon ülnek. :))) Max ilyen ragasztgatós albumban.
  • sz4bolcs
    #42
    Szigetelés? Szerintem mehetne a gumiember stílussal. Ahogy nő a fa, nyálazom az újságpapirokat, és tapasztom a ház falát. :D Amúgy nem annyira lehetetlen ez az egész, csak az igények nincsenek összhangban ezzel az egésszel... Kérdezzetek meg egy mókust! :) Őseink is éltek jurtákban.
  • sz4bolcs
    #41
    nekem ennél egyszerűbb igényeim vannak. Pl. hova kell dugni a kulcsot? :)

    Mire megnő a fa és lesznek ilyen házak, addigra éppen megkeresem hozzá a pénzt. :D

    "Szeretnék ilyen munkahelyet ahol ilyenekért fizetnek. Sokkal több ötletem van ami kivitelezhetetlen. :-D" -ezen fetrengek. :)))

    Pozitívum, hogy átépítéshez elég egy fejsze. :D

    Ezt gejzirre kéne építeni.
    Mammutfenyő über alles
  • azazel
    #40
    -Cső cimbi! Merre laksz?
    -Én? Tölgyfa utca 4.


    Nekem is szimpi, meg érdekes ötlet, de kb. megvalósíthatatlan.
    Meg aztán csak néznék, ha kapna vmi betegséget a fa, aztán szétmállana alattam/elözönlenék kis bogarak/tiszta védekezőtrutyi lenne mindenhol.
  • karay
    #39
    Az hogy elkorhad a fa, az hülye kifogás, a legtöbb házat kb 50 év időtartamra tervezik, egy fának úgy tudom jóval több az élettartama. ha kívülről belülről betapasztják valami vályog szerű anyaggal, ami valamivel rugalmasabb, akkor a szigetelés is meg van oldva valamilyen szinten. a fűtés nem mindenhol problémás, nálunk az lenne, de ki mondta, hogy ide tervezték ezeket a házakat. attól még pedig hogy 10 évig tart az építés simán meg lehet azt csinálni, hogy egy vállalat "elülteti" a házat, és majd ha kész van csak akkor adja el. faiskolák mellett megjelennének a "háziskolák". ha megéri valahogy a fa termesztés, akkor ez is meg kéne hogy érje.
  • Ackro
    #38
    ezt a hülye amerikai elmeháborodottat! neki van egy álma! egyemmeg a kis álmodat te nyominger gyógyegér!
  • sz4bolcs
    #37
    Legszívesebben berendeznék egy dzsungelt a lakásomban. :-)
  • sz4bolcs
    #36
    mármint a kép nagyon tetszik. :D:D:D
  • sz4bolcs
    #35
    Nekem nagyon tetszik, pedig a cikket még nem is olvastam. 14 évig falun laktam, 6 éve városban vagyok, és lassan elvesztem az eszem... hiányzik a foci, grund, fák, tó, horgászat, hasonlók...

    "I'm always buyin'
    With the local and the junkies
    This city life is one BIG PAIN!
    But you, you had to move to the city
    Into the city where it all began"

    Pártolok minden ilyen vissza a természethez vállalkozást, legszívesebben eldobnám a cuccaim, és mennék Peruba kapálni, legalább nem lenne tele az agyam sok szeméttel.

    -Cybergyerek
  • endale
    #34
    Ennyi erővel egyből a magot lehetne kiválasztani, hogy milyen ház nőjön ki a földből. Nem babakötvényt kapnának az újszülöttek, hanem házmagot. Mire felnő lesz egy kis háza, mire gyerek is lesz megnő a ház is. Kb ennyi realitása van ennek is.