Medieval 2: Total War
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha útvan van egy fa már abból is gond lehet. Sáros, vagy éppen túl köves talajon sem szokott menni. Ritka az olyan, de ahol nagy a fû, az is akadáj. Természetesen dombon felfelé sem sikeres, lefelé viszont annál inkáb.
A terepen kívül figyalni kell arra, hogy kellõ lendületet vegyenek a lovasok, és "legyen idõ kürtölni". Mindenképp álló célpontnál katékony, ezt általában könnyûlovassággal lehet biztosítani. Az a legjobb, ha a rohamozó lovasok elsõ sora ugyanakkora mint a célpont támadott felülete.
Zsoldodokat tudtommal nem lehet retrainelni.
Egyébként csak olyannokkal sikerült csatáznom akiknek nem nagyon volt tapasztalatuk, még úgyis mindíg én gyõztem, hogy nagy elõnnyel indultak, természetesen pár zakó után nem volt kedvük velem játszani.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Most épp a Teutonjaim töketlenkednek rendszeresen. Szinte bárhonnan indítom a rohamot, odalovagolnak buzogányokkal, majd a közvetlen közelben átveszik a kopját állnak egy darabig, majd vissza buzogány. És ezt rendszeresen elõadják...
Pedig az erõsségük a roham elvileg... Szóval nálam nem nagyon élik meg az ezüst stráfokat sem...
A frank zsoldos lovast nem tudjátok hol lehet újraképeztetni?
"Zsoldos frank lovasokat nem lehet sehol sem feltölteni? (nem összehúzásos módszerrel). Ugyanis egy hõsi seregbõl 1 lovas maradt, akikkel a gyõztes csata után keményen üldöztem a menekülõket. Simán felszaladt 3 aranygerendásig. Csak ügye egyedül maradt és így sokat nem ér szegény...
Egyébként az nem durva, hogy az elejétõl lehet venni olyan zsoldos lándzsást, akik a játék közepéig a legjobb gyalogosok lesznek?"
Egyébként félig-meddig megoldott a multi.
Van hotseat mod, csak ha egymás ellen ütközne meg két játékos, akkor az "inaktív" fél seregeit a gép mozgatja.
"A hadjáratot multiban meg már sokszor kitárgyaltuk. Szerintem nemigazán lenne megvalósítható a körökreosztottság miatt(nem várható el egyetlen játékostól se, hogy csak ücsörögjön és ne tudjon játszani fél órákig, amíg a többiek lépnek/csatáznak). "
Akkor te nem játszottál éjszakákig Heroest haverokkal?
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Én mindíg a lovasságra alapozok, és tapasztalatból mondom, hogy a good stamina összehasonlíthatatlanul nagyobb elõny, mint az 1-el nagyobb páncél. Ne haragudj, de ebben a kérdében nagyon el vagy tévedve. Majd ha sok lovas ütközeten leszel túl, olyanokon ahol 10-szeres túlerõt kell legyûrni, majd átértékeled a good stamina jelentõségét.
A törököknél a janicsárok tényleg a top egység, de az összes többi is nagyon jól használható. Nagyon sok féle katonájuk van, és mindegyik nagyon jó valamibe. Abban azért van valami, hogy janicsárok nélkül kicsit lemaradnak az angol íjászok mögött, de semmi sem lehet tökéletes. Legalább így kiegynlített a játék.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
És sajnos mind a r.banderium, mind a janicsárok late game egységek, azok minden hibájával együtt. Tehát ha elindulsz a sereggel, nem feltétlenül fogsz olyan helyet találni ahol újraképeztethetõk.
A maxra fejlesztett vár és istálló még csak csak, mert azt a gép szereti maxra fejleszteni minél hamarabb. De maxra fejlesztett kaszárnyával rendelkezõ várost találni nagyon nehéz. Ritka mint a fehér holló.
Márpedig tudtommal a janicsárok mind városi kaszárnya egységek, méghozzá a legutoljára hozzáférhetõk.
A tapasztalt lovasság is "ügyesebb", sokkal könnybben todnak rohamozni. Az aranygerendás lovasok pár méterrõl képesek totálisan elsöprõ ruhamra is. A tapasztalatlan lovasoknak sokszor nagy tábolságról sem sikerül a ruham, és csak odaszaladnak szerencsétlenkedni.
Az általad elmaradottnak tartott népek serege sokkal dinamikusabban használható, akár 10-szeres túlerõ ellen is ki lehet állni. A lovasíjászokkal össze-visza lehet szivtni az ellenséget.
Mellesleg az "elmaradott" Magyaroknak van a legjobb nehézlovasságuk (royal banderium), az egyetlen top nehézlovas aminek good stamia-ja van. És a lovasíjásuk is nagyon kemény, ráadásul a legeléjtõl van!
És az "elmaradott" Törökökrõl is folyton megfeledkezel. Az õ seregük talán a leg professzionálisabb, janicsárok, szpáhik, és egyéb nyalánkségok. Náluk nem is annyira fejlettségi szintek vannak, a törököknek szinte minden egysége nagyon jó bizonyos feladatokra.
Engem például sokáig foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon a tapasztalatszerzésnek van e jelentõsége az íjászoknál és az ostromeszközöknél. Tehát hogy pontosabbak lesznek e.
Mert ha megfigyelitek, a tapasztalati szint növekedésének minden egységre ugyanaz a hatása: mind a bronz, mind az ezüst és arany stráfok elérésével nõ egy pontot a közelharci támadásuk és a védekezési képességük. Na most ez fasza mondjuk egy közelharcos egységnél, de mit ér el vele az íjász, vagy az ostromgépkezelõ?
Merthogy a tapasztaltabb íjászoknak is csak a közelharci sebzésük növekszik, a távolsági sebzésük nem. Márpedig az ember nem küldi közelharcba az íjászait, amíg nem feltétlenül muszáj.
A másik kérdés meg hogy vajon az ostromgépek, különösen a katapultok és trebuchetek(ezek a legpontatlanabbak) személyzetére milyen hatással van a tapasztalatnövekedés. Nõ e vajon az ostromgép pontossága tõle?
Próbáld ki custom battleban, mondjuk egy egység Longbowmannel, tüzes nyíllal és anélkül. A tüzes nyílvesszõtõl az ellenséges csoportban felgyullad néhány tag, a többi veszsõ viszont mellémegy. Sima nyílvesszõnél meg tucatszám halnak be az ellenfelek.
Én nem szoktam a tüzeset használni, kivéve néha, ha városvédésnél a fõtér bejáratánál védekezek, és a feltorlódott ellenfél gyorsabb demoralizálása a cél.
A hadjáratot multiban meg már sokszor kitárgyaltuk. Szerintem nemigazán lenne megvalósítható a körökreosztottság miatt(nem várható el egyetlen játékostól se, hogy csak ücsörögjön és ne tudjon játszani fél órákig, amíg a többiek lépnek/csatáznak).
A katapult lõszer pedig olyan, hogy épületre sima lõszer kell, katonák ellen meg tüzes.
Én ezeket tapasztalatból mondom, sajnos egyik sincs számszerûsítve, és nehéz megítélni mi a helyzet valójában, mert minden szitu más egy kicsit.
Ugyebár ottvannak a longbowmanek,amik hihetetlen mészárosok(nagy hatótávolság+páncéltörõ nyílhegyek), és a karófal miatt immunisak a lovassági rohamra. Aztán ottvan a billmen(csõröskampós), ami egy, a legelejétõl elérhetõ páncéltörõ egység. Végül ottvan a legjobb, az Armoured Swordsman, ami teljesen egyedi egység. Egyidõben lesz elérhetõ a nyergeletlen hûbéri lovagokkal, azonosak a harcértékeik, viszont az armoured swordsmanon alapból lemezpáncélzat van, és a fenntartási költsége csupán 150 pénz(a nyergeletlen hûvéri lovagé 225).
Dehát ez van, minki mást szeret, én például az elmaradott lovasíjászos népekkel rühellek játszani(magyarok, muzulmán nemzetek).<#nyes>#nyes>
Kár, hogy nem lehet a hadjáratot is multizni normálisan.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Én nem nagyon szoktam használni, nem szeretem az angolokat. Egy játékot kezdtem velük, de az is félbemaradt.
Nem mertem közte sétálgatni, mikor megláttam, hogy milyen<#hehe>#hehe>
Különösen város/várostrom elõtt tuti dolog az ajtó elé leverni egy karósort, így minden belovagoló megpusztul.
Fontos, hogy a karósornak csak a futó lovasságra van hatása. Barátira is. Gyalogló lovasokra, valamint gyalogságra nincs hatása.
Sajna az NRCS-al játszok, de majd kipróbálom az angoloknál.
„Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat” Albert Einstein
Meglepõdve olvasom, h az íjjászokkal lehet cölöpsort építeni! Nem is tudtam! Hogy lehet? Segítenétek!?
Köszönöm
Hp
Igazából az AI-nak "tudnia kellet", mikor az utolsó elõtti lövés mellément, hogy ezek most már biztos hazamannek<#vigyor2>#vigyor2>
DUMM-DUMM reped a kapu, majd amikor pont beszakad, hazamennek a támadók! =)
Szerintem ez sokkal inkább bosszantó, sõt felháborító<#boxer>#boxer>
Úgy lett vége, hogy ment az animácó, amint betörik a kapu, és jóformán végig se mondta szöveget, mikor kiírta, hogy vesztettem.
Persze logikus, mert amikor a katapult lõszere elfogyott, azaz még repült a lövedék, a kapu demage csak 99%-on volt, és csak becsapódás után tört be.
Mindenesetre basszák meg a készítõk, sokkal nagyobb élmény lett volna, ha az utolsó lövéssel még bejutok.
Nem vonom kétségbe, hogy játszottál velük, de ha gyengének találtad õket az csak azért lehetett, mert nem úgy használtad a sereget ahogy kellett volna.
Én jobban szeretem a keleti népeket, mert kevesebb veszteséggel lehet velük gyõzni. A csata is élvezetesebb, dinamikusabb. A nyugatiak felmászank egy dombra, vagy futnak egy kicsit és kifáradnak, ráadásul lassúak is.
Nyomjatok le egy multi csatát, aztán kiderül kinek van igaza!
Képzeld, jól ismerem õket, a harcmodorukat is, és ezek után vontam le a következtetéseimet, amik mellett továbbra is kitartok.
Megtámadtam velencét, ostrom alá vettem. Erre küldött hátulról felmentést és megütött. A csata egy hídnál játszódott le. Én a híd egyik oldalán, mögöttem az erõsítés, a híd másik oldalán a védõk.
A ballisztákkal kiprovokáltam egy támadást a védõktõl. A hídon pusztultak el mind egy szálig. Majd mire az erõsítés beért, átrobogtam a híd túlfelére és ugyanezt eljátszottam...
Hát az AI nem volt épp toppon és így foglaltam el Velencét mezei ütközeben...
Viszont a tevés tüzér finoman szólva nem elérhetõ az elején, csak a játék végén kerül képbe.
Én mindig a településeken tartom a papjaimat, így a vallásosság mindig a kívánatos irányba tolódik el és a pap képzettsége is nõ. Mindig nekem van a legtöbb bíborosom és a pápaválasztás szinte mindig nekem kedvez. Egyedül az eretnekek/boszorkányok megégetése miatt szoktam néha kitessékelni õket, azok néha felbukkannak az új, kevésbé katolikus városokban. :-)
Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun
Valóban, a nyugati népek egységeik erõsek, és könnyû velük harcolni, de a keleti seregek egyáltalán nem maradnak el mögöttük harcértékben.
Nem csak úgy lehet harcolni, hogy állsz mint egy rakás szerencsétlenség, és agyonlõsz mindenkit.
Az általad alábecsült varég gárda a játék talán legerõsebb gyalogosa, értékei majdnem megegyeznek a nyugati top gyalogosokkal, csak épp nekik van bónuszuk páncél ellen. A lovasrohamot tényleg kevésbé bírják, de nem is arra valók, hogy lovak elé beálljanak. Mozgékonyabbak is mint a lemezpáncélzatú nehézgyalogosok.
Arra valók, hogy a megakasztott ellenséget bekerítsék, és felaprítsák. Persze ezt a manõvert lóval könnyebb megcsinálni, de ezek hatékonyabbak ha egy roham kevés a megfutamításhoz. A lovak rövid harc után elkezdenek hullani, a varégok meg csak ölnek, méghozzá hatékonyan.
A lovasíjászokat is lenézed, pedig az egy taktikai csodafegyver. Mivel van lova bármit meg lehet vele támadni, nyilván nem a számszeríjászokkal kell velük kötekedni mikor azok felállnak formációba. Nehézlovassággal kombinálva hihetetlen dolgokra képesek. A mozgékonyság a csatatéren az egyik legfontosabb dolog.
Tudom, hogy nem hiszed el, de esetenként még a számszeríjasokat is meg lehet szívatni. Ha dombos a terep lehet úgy szaladgálni, hogy a domb amire az ellenség feláll ne elõny legyen hanem hátrány. Mindíg van egy olyan rész ami kicsit takarva van, és ha egy egység a folytonos újrarendezõdés során ilyen helyre kerül, 10 egység lovasíjásszal odaszaladva egyetlen sorozattal képes eltüntetni bármit.
A lovasíjász a legtökéletesebb az ellenség tábornokának eltávolítására is. Egy tábornok nélküli sereg, meg nem sokkal többet ér egy paraszthordánál. (persze van pár egység akiket ez nem érint olyan érzékenyen a tábornok halála)
Összefoglalva minden egységet arra kell használni amire való. A keleti népek specializáltabbak mint a nyugatiak, nem fegyverzet tekintetében, hanem taktikai szempontból. A keleti harcmodor kicsit más, a jelek szerint neked nem nagyon megy. Ha meg már keleti harcmodornál tartunk, gondolom nem kell ecsetelni, mit lehet mûvelni a janicsárokkal, meg a szpáhikkal.<#papakacsint>#papakacsint>
Az ostromos kérdésemnél azt az apró infót nem figyeltétek, hogy 100%-ra leromboltam a belsõ falat, de az látszólag nem omlott le teljesen és nem is tudtam átkelni rajta. Majd a maradék lõszerekkel tovább lõttem, de jobban nem sérült, majd kifogytam és elvesztettem a csatát...
Szóval a papot a városban tartsam inkább? Mert eddig sétáltattam a földeken... =)
Zsoldos frank lovasokat nem lehet sehol sem feltölteni? (nem összehúzásos módszerrel). Ugyanis egy hõsi seregbõl 1 lovas maradt, akikkel a gyõztes csata után keményen üldöztem a menekülõket. Simán felszaladt 3 aranygerendásig. Csak ügye egyedül maradt és így sokat nem ér szegény...
Egyébként az nem durva, hogy az elejétõl lehet venni olyan zsoldos lándzsást, akik a játék közepéig a legjobb gyalogosok lesznek?
2: úgy emlékszem drasztikus morálnövekedést hoz, ami majdnem ugyanaz mintha erõsebbek lennének az egységek.
3: mert gondolom nem túl magas a Piety értékük. Az a legjobb ha beraksz egy-egy papot minden városba és ott már attól nõni fog a tudásuk, hogy szinten tartsák a népesség vallását.
4: mobilitást. Így mozgás közben tudnak nyilazni és nem kell folyamatosan poroszkálniuk lövések között. Így folyamatos hátrálás közben is tudnak lõni.
5: ezért nem szabad csak katapultokra és ágyúkra hagyatkozni. Vinni kell faltörõ kost, hogy az ilyen lõszer-problémákat át tudd hidalni. Ha nem tudsz semmilyen módon bejutni akkor naná, hogy elbukod az ostromot.
6: az AI elég harmatos, így csak csalással lehet valahogy ezt ellensúlyozni nehezebb szinten.
7: Passz. Az elején általában kapsz egyet, de sose foglalkoztam azzal, hogy kirakjak egyet a térképre. Próbáld meg, hogy a férjezetlen, felnõtt, nõi családtagokat megkeresed az agent-listában.
Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun
-A hadvezér csillagjainak száma dönti el, hogyan küzdenek a katonáid. Nem a katonák attribútumait módosítja, de érezhetõ a szerepe a csaták kimenetelekor.
-Az inkvizítor azokat csapja le, akiknek alacsony a vallásosságuk. Akár pappal is megeshet az ilyen.
-Több fallal rendelkezõ vár ostromakor ügyelni kell arra, hogy a belsõ falakon is legyen mivel átjutni(tartalék kos, létrák)
-ott nem csal a gép, vagy bejön a szálaléknyi esély, vagy nem. Véletlenszerû.
-Hercegnõd akkor lesz, ha a nemesi családodnak nõi utóda születik, és felnõ. Ilyenkor lehet irányítani, amíg nem adod férjhez. Mivel a gép szinte minden körben ajánlgat neki férjeket, oda kell figyelni, nehogy véletlenül férjhez adjad, mert akkor eltûnik.
Megkeresni úgy tudod, hogy alul középen az "ügynökök" gombra jobbklikket nyomsz, akkor feljön az ügynökök listája.
Egy kis ideje játszok már a játékkal, régen nagyon sokat shogunoztam és Rome-oztam!
Van néhány dolog, ami nem teljesen világos, hátha tudtok segíteni:
-Mi értelme van egy várost várrá-vagy vissza alakítani? Gondolom a város több pénzt hoz, mint a vár, de ha átalakítom egy magas szintû váramat várossá, akkor szinte kezdhetem elölrõl a fejlesztéseket.
-A hadvezér csillagjainak száma milyen pluszt ad a seregnek? Konkrét harcérték növekedést ad, mint régen a shogunban?
-A pápa inkvizitora mi a retekért égeti meg a papjaimat is?<#wow1>#wow1>
-A lovasíjászok körkörös támadása pontosan mit ad? Védelmet?
-Egy kastély ostromnál bejutottam a belsõ falig. Ahol a védõk egy kis része behúzódott a város központhoz (a kastély falain belül)
Elég kevés lõszer maradt az ostromfegyveremben. De pont leszedtem a kastély oldalfalát 100%-os sérülésig. Onnantól nem sérült tovább, de nem dõlt le annyira, hogy átmehessek rajta. Kifogyott a lõszerem és automatikusan kikaptam. WTF?
-A gép durván csal magasabb nehézségi fokon. Egy maxos felderítõm meghalt egy város felderítése közben, hisz csak laza 95%-on volt a siker lehetõsége, és az orvgyilkosaim is rendszeresen behalnak 60% alatt. Persze ha nem akkor csökken a képességük, tehát legközelebb könnyebben halnak meg.
-Hogy lehet saját hercegnõm a térképen?
Egyenlõre ennyit kérdeznék. Ha ezekre szerepel valami jó kis faq, akkor megköszönném a linket s nem kérdezek több sületlenséget! 😉
Szerintem pont ez a rossz benne, dehát ízlések és pofonok.
Valaki nem tudna egy olyan modot medieval 2-höz amiben nagy a térkép meg hatalmasak a seregek? Mert már én unom az alap gémet és kénne egy kis vér frissítés
Többször elmondtad, hogy nincs meg neked a játék, nem játszod, nem tervezed a beszerzését. Akkor mégis milyen jogon pofázol bele ekkora baromásgokat? Takarodjál innen.
Persze, ennyi erõvel a cigánybanda se gyenge, mert túlerõvel õk is nyernek. Idióta.
Ez a kijelentés ennek a játéknak a rendszerében értelmezhetetlen. Kifejtenéd mire gondoltál pontosan?
Szóval a muskétás tevésekkel taroltál? Amik ugyebár a mórok legfejlettebb puskás-lovas egységei. Tehát csak a játék legvégén elérhetõk, hiszen psukapor-felfedezés, citadella és maxra fejlesztett archery range kell hozzá. Nem éppen az az egység, ami már a kezdetektõl rendelkezésre áll, amivel az ember az egész játékot végigjátsza, vagy amelyiket sok helyen lehetne retraineltetni.
Tehát az, hogy a végjátékban milyen egységei vannak egy nemzetnek, a megítélésüknél nemigazán mérvadó, hiszen addig el is kell jutni. És egészen addig szenvedés a mórokkal játszani. A többi muzulmán nép még gázosabb, nekik számszeríjuk sincs.
Ezzel szemben az európai keresztény nemzeteknél ott a korán beszerezhetõ nyergeletlen hûbéri lovag, számszeríjász, feudális lovag és még sorolhatnám. Ezerszer jobban használhatók.
Mivel az európai keresztény nemzeteknek kezdettõl fogva megfelelõ egységeik vannak, a muzulmánoknak pedig csak a végjátékban, teljesen nyugodt szívvel szólóm le õket.
aut viam inveniam aut faciam