11765

Személyeskedést, egymás minősítgetését mellőzzük.

A teljes magyarítás feltöltve.
  • uwu311
    Egyébként meg nem kell ám ezen sokat gondolkozni meg érvelni. Ki kell próbálni, és kész. Csak rá akartalak vezetni, hogy magadtól is rájöhettél volna.
    A serpentin jobb a csatatéren mint az ostrom ányú, ez tény, igazából lényegtelen hogy miért.
  • uwu311
    Na ne mond! Tényleg nem?
    És az egységek megtett útja amíg száll a lövedék?
    A csata real time-ben megy, egyáltalán nem mindegy hogy kimászkál-e az ellenség a célzott zónából.
  • sanyicks
    nem a lövedék sebességétől függ a követés... maga az ágyú forgatásánál olyan szerencsétlenkedést nyomnak, hogy a falat kaparom.
  • kisokka
    Olyat viszont még nem vettem észre, tényleg félreolvastam.
  • uwu311
    A serpentinnek a lövedéke a gyors. Ezért találja el jobban a mozgó célt.

Saját magadat akkor tudod szétlőni ha nem vízszintes és sima terepen állsz fel. Ha erősen buckás részen rakod le kellően szerencsétlenül, még magát az ágyút is szétlőheted.

A legjobb az ágyúkat vízszintes síkú magaslatra rakni, másképp szarul lőnek.
  • sanyicks
    "Ágyúval eleinte én is telibenyomtam a cimbiket, de ennek csak annyi a megoldása, hogy nem kell elé állni"

Aha akkor olvasd amit írt, amilyet én is láttam. Az ágyú személyzete a saját ágyúja elé állt, értsd az egység önmagát lőtte ki.

A serpentine leírásához oda van írva hogy gyorsabban lő, igazából meg nem... ugyan olyan sebességgel lő mint a basilisk valamelyik nap egymás mellett lövettem őket, és gyönyörűen szinkronban lőttek még 10 lövés után is.
  • uwu314
    Azt hiszem serpentin az ágyú neve. A falat nem igazán bontja, csatatérre való.
    Egységek ellen ugyanolyan jó mint a nagy ágyú, csak gyorsabban lő ugyanolyan lőtávra, és könnyebb vele lőni a terepakadályok miatt, mert ívesebben száll a lövedéke.
  • uwu314
    Nem mindegy mennyi a tüzérek tapasztalata.
    A Kingdoms középamerikai kampányába pl. iszonyat durva dolgokat lehet velük művelni.

Az alapjátékba nem az ostromágyút kell használni nyílt téren hanem a kisebbiket, nem tudom mi a neve. Sokkal vékonyabb csöve van mint a legnagyobb ágyúnak, minden nép tudja gyártani. Az való csatatérre. Timuridok ellen szoktam használni, jól viszi az elefántokat
  • uwu314
    Azért a jobb ágyúk elég kemények tudnak lenni. Szerintem egyáltalán nem gyengék.
  • kisokka
    Ágyúval eleinte én is telibenyomtam a cimbiket, de ennek csak annyi a megoldása, hogy nem kell elé állni Sokszor egyébként tüzérséget sem használok, hogy gyorsabban haladjak, amikor meg odaérek a kívánt ostromláshoz, még az is belefér, ha 1 kört az ostromcuccokra pazarlok. Ha van bent 1-2 kémem, még az is lehet, hogy egyből neki tudok futni a városnak/várnak(várnak neccesebb). Ugyebár van egy bizonyos százaléka, hogy kinyitja a kapukat, ilyenkor a legegyszerűbb egy városba több irányból berontani, esélye sincs az ellennek.
    Viszont, ha van ágyúm, akkor örülök csak igazán, ugyanis simán lebontom a tornyokat, a falakat és a kaput(hacsak nincs kinyitva), az embereim szinte sérülés nélkül ballagnak oda a falhoz.
    Persze, hogy másra nem lehet használni az ágyút, mert mire kellene? Azokban az időben az ágyúnak nem volt gyalogság ellen különösebb szerepe, falakat bontottak vele és kész. Ezért volt a nevük ostromágyú, a kartácstüzet nemigen alkalmaztak még akkoriban. Pontatlan fegyverek voltak, de azért pusztítottak, ha elérték a célt. Kezdetleges technikának számított, kár, hogy egyesek nem akarnak már V2 rakétákat a játékba...
    Ráadásul nyílt csatatéren próbáljon meg valaki magára hagyni két ágyúst, ha van az ellennek lova, 90% az esélye, hogy az ágyúkra támad legelőször(egyébként én is mindig így teszek), ezért kell hagyni mellettük pár pikást is. Magyarul nyílt ütközetre csak akkor jó az ágyú, ha az ellen támad, mert addig is ritkítja a sorokat, mire odaérnek hozzám.
    Az akadozás meg egyáltalán nem zavar, én természetesnek tartom, hogy egy zárt alakzatban lévő 40 nehéz(!)lovas nehezen fordul meg. Itt seregekről van szó, nem madárrajokról. Ha valakinek ez nem tetszik, ott van a 2x-es sebesség gomb, vagy tényleg ne játsszon ezzel a résszel.
    Egyet tudok érteni az előttem szólóval, Rome-ból én is a szabad városnézetet hiányolom, azt nem értem miért szedték ki.
    Egyébként szerintem mindkettő marha jó játék, csatatéren(érted) én nem látok olyan nagy hibás változtatást, ami zavarna M2TW-ban. Sikeresen alkalmazom a gyalogságot, lovasságot, tüzérséget egyaránt, több frakcióval/nemzettel végigvittem mindkét játékot.
  • Swarczi
    Én ezért nem használok, max csak trebeuchetet(remélem jól írtam le :)). Nálam ez az akadozás csak az íjászoknál zavar, mikor kiadom h ne lőj, mert ott vannak a haverok is, de azért még csak beleengednek egy sorozatot a tömegbe. Az ágyúkról pedig: járt már valaki ugy h a saját emberét lőttte ki maga előtt a tüzérség? :D (Fogta magát az idióta tüzér, és beállt az ágyú elé). Én csak egy dolgot hiányolok a rome-ból: a szabad városnézetet.
  • sanyicks
    ki mit támad meg?

Igazából elég gyorsan reagálnak az egységek, csak úgy mozognak mint a robotok, darabosan. Egy lovas 180fokos forduláshoz úgy 5 másodperc kell majd vár több másodpercet mire elinduljon. De egy gyalogosnak is pont ennyi kell, és ugyanolyan darabos robot mozgásúak, ami fura mert a rome-ban sokkal olajozottabban mentek a dolgok.
    Látható ez a tüzérségnél is. Nem olajozottan megy a kezelés, hanem olyan mintha minden lépést végző ember elaludna. és mindig amikor ő jön fel kéne ébreszteni.
    pl megáll az egység vár, leteszi a fegyvert vár Eléfut vár. Odafut lőszerért (pl ágyúgolyó) vár felveszi vár megfordul vár odamegy a csőhöz vár belerakja a golyót, vár odafut a helyére vár várakozás felébred a másik odarohan a csőhöz vár benyomja a lövedéket, vár visszarohan a helyére várnak, néznek maguk elé vagy 5 másodpercet. Majd végre meggyújtja a kanócot és le. Majd újra elölről ugyan ez.

Emiatt a tüzérség egyáltalán nem erős a játékban. Lassú, gyenge (mivel mind iszonyatos lassan lő emellett idegtépő nézni azt a lajhár sebességű szerencsétlenkedést ahogy kezelik) tényleg csak falbontásra jók. (főleg mert ha mozog a célpont és utána kell fordulni, akkor az folyamtos töltés megszakítás, alapállás, mozgatóállás, alapállás ciklusok mennek).
  • Swarczi
    sanyicks: Szerintem teljesen logikus a rendszer, ha megtámadják az egységeket, akkor csak harcba bocsátkoznak. A reakcióidővel sincs semmi baj, egy picit logikus, hogy nem azonnal reagálnak az egységek, a valóságban a hadvezéreknek még ennyi beleszólásuk sem volt a csata alakulásába. Vannak ugyan hibái de szerethető(mondjuk az új tw-k gazdasági rendszerére épülő új részt szívesen elfogadnék, az empire előtti tw-k gazd rendszere néhol átláthatatlan )
  • OWEN24
    Valaki tudna segíteni?
    Eredeti verzióm van, de amióta feltettem egy MOD-ot a csaták közben a kistérkép és az egységek irányítása opciók felül vannak nem alul. Mit tegyek, hogy visszaálljon?
    A modot már letöröltem rég.
    Előre kössz.
  • uwu311
    Akkor játsszál a rómával bakker, ha ennyire nem megy!
    Uncsi a rinya, nálam működik.
  • sanyicks
    vicc... egyszerűen a reakcióidő is. Rohannak a lovasaim felé mondom még van idő visszahívni őket. Hát nem. 15 másodperc kell egy visszaforduláshoz ezeknek a szerencsétleneknek. nyomom a parancsot, állnak 2 másodpercig, majd negyed fordulat, szünet, még egy negyed fordulat, állás 2 másodpercet elindulnak szép lassan és mivel már utólérte őket a gyalogság, ezért vissza is fordulnak támadni (lemészároltatni magukat) Újra parancs hogy takarodjanak. Megint visszafordulnak, 5. alkalomra már eltakarodnak csak az egység fele veszett el.

Na és végre találkoztam a kapu buggal is. (kiküldöm az egységet, de a kapu nem záródik vissza, ellenség berohan). Nem értem mi változott ebben hogy tudták ezt is elcseszni? Rome-ban rendesen működött a kapu, és teljesen olyan ebben is, még is sikerült bugossá tenniük.

A széthúzott alakzat rome-os reflex ott ugyanis képesek voltak körbefogni az ellent, nem csak megállni egy vonalban mint itt :)

De legalább az időgyorsítás maradt. 6x időgyorsítás az ebben is ugyan olyan mint a 2x csak szaggattással...
  • kisokka
    Az ékalakzat gombot is használd, sokat számít. Van olyan, hogy elsőre megfutamítod az ellent egy jól időzített rohammal(a kipihentség is fontos).
    Egyébként nem tudom mennyire szoktad így használni a lovasságot, de én szinte sosem húzom szét így őket, mert mint láthatod a két szélén vagy 10 lovas csak tátott szájjal nézi a rohamot. Ha nehézló, akkor nem árt, ha tömören haladnak.
  • sanyicks
    video

hát ez minden csak nem erős, bár ez az első alkalom hogy rohamozni voltak hajlandóak nálam "élesben" még soha sem csináltak ilyet (futtatni őket persze kézzel kell most is, különben végig sétálnának), de így is becsapódnak, majd hullanak mint a legyek a lovasok, és az ellenfél még csak nem is lándzsás volt, hanem sima alap dismounted feudal knightok.
  • sanyicks
    fel van patchelve 1.3-ig, kingdoms nincs mert nemnagyon érdekelnek a kampányai.

Mint írtam tök mindegy honnan támadnak, hány méterre, az ellenféldől. Szépen csiga lassúsággal felgyorsítanak, futnak, majd megállnak az ellenfél előtt, és odasétálnak. Egyébként így csinálja a gyalogság is, csak azok erősek alapból is, így ott nem olyan nagy probléma. De a lovasság önmagában roham nélkül borzasztó gyenge.
    Na egy lovasság azért erős a maga módján, a lovas íjászok elég szép pusztítást tudnak végezni, mert az íjászkodás része működik a játéknak :)
  • Kham
    Meg kell csak egyszerűen patch-elni a játékot vagy felrakni a Kingdoms kiegészítőt. Ha jól emlékszem a nullás változatban tényleg szarul rohamozott a lovasság, de javították egyhamar. Ha úgysem menne, akkor is van rá egy egyszerű trükk: az ellenséges egység mögé kell rohamozni és máris átcsapnak rajtuk a tétova helyett.
  • Prank
    kb 100 méterre a céltól helyezd el a lovasságot, majd egyet kattints az ellenség soraira és dőlj hátra...
    nálam bevált: elején lassan megindulnak, felveszik az alakzatot és a cél előtt elkezdenek rohamozni, persze álló gyalogság ellen válik be leginkább
  • sanyicks
    Nem kell megtanulni, gagyi az ai, mondom hogy mindig megállnak az ellenfél előtt, majd sétálnak, kész. Vagy máshogy kell klikkelni? 4. gombbal? Vagy gomb combo-kat kell nyomogatni mint a verekedős játékokban :D ? Mindig ezt csinálják, ha elölről, ha hátulról, ha oldalról, ha hegyről ha síkról támadnak. Sőt sokszor azt is látom hogy azt a lándzsát vagy mit, nem is tartják előre, egyszerűen besétálnak, és karddal kezdenek csapkodni.

Rome-ban ott tényleg erős volt a lovasság, ott nem álltak meg, rohamoztak, repkedett az ellenséges gyalogság. Aztán valamelyik retard fejlesztő kitalálta hogy hozzányúl az addig is labilis ai-hez, és jól megcsinálja... hát sikerült.

Egyébként annyira szerencsétlen a lovasság, hogy egy csapat artillery személyzettől is képes jelentős veszteségeket elszenvedni mondjuk egy csapat chivalric cavalry.
    Pont tegnap próbáltam, amikor jöttek a mongolok. Trebutchettel kilőtték 4 helyen a falaimat, igaz a sciltromos spearmenek szétkapták a lovasságukat, már csak a mongol infantry meg archerek voltak beszorítva a kilőtt résekbe. Ezekre rá a chivalric cavalryt hátulról (másik kapunk kivittem őket), szokásos rohannak, majd 3 métertől elkezdenek sétálni. 20 másodperc alatt a 80 chivalricból 50-lett, majd visszavonuló velük (a másik oldalról a gyalogság sokkal kisebb veszteségekkel sokkal jobban pusztította a mongol gyalogságot...), rá a trebutchetek személyzetére nehogy a következő siege-nél tudják használni. Rárohantak, majd megint csak lelassítottak és beséétáltak közéjük. 2x 40 főnyi személyzetet kinyírtak úgy 2 perc alatt, 30 veszteséggel...
    Szóval biztos erőse lenne, de nem ezzel az AI-val, ami nem hajlandó rohamozni. (bár rome-ban roham nélkül sem tudtak ilyen veszteségeket okozni holmi tüzérségi személyzetek... és ha megnézem ott a nehézlovasságnak jóval nagyobb statjai voltak, attackban is és defence-ben is).

Az íjászaimtól is az ellenséges lovasság hullik a legjobban, gyalogság közel sem annyira(szoros formációban sem).
    Ja és tegnap csatáztam a franciákkal hídon, jobb híján spear militia volt a közelharcos gyalogságom, méghozzá 1 egység. Olyan szépen kinyírták a general egy toppos francia lovassági egységet, hogy öröm volt nézni. Nem lehet hogy valami másik játékkal téveszted össze a lovasság erejét?
  • uwu312
    Kreálj egy csatát a szerkesztővel, és rakjál be pár csapat lovagot, meg ugyanannyi skót páncélozott pikás nemest.
    Ha azokat meg tudod verni, azt jelenti már tudod használni a nehézlovasságot. Lehet hogy elsőre úgy fog tűnni hogy lehetetlen, de nem az:)

A beözönlő mongol és timurid hordákon is lehet gyakorolni. Egy lovag sereggel kétszeres túlerő is legyűrhető ezekből. Azok ám a szép csaták.
  • uwu312
    Meg kell tanulni irányítani a játékot. Figyelni kell a terepre, az esetleges akadályokra meg hogy milyen a talaj.

A lovasság példátlanul erős ebben a részben. Az egész total war sorozatban soha nem volt ilyen erős, de nem is csoda ez a lovagok kora. Viszont meg kell tanulni őket használni. Lovassággal simán verhető 10-szeres túlerő is, gyakorolni kell...
  • sanyicks
    ezek a creative assemblysek tiszta hülyék? A rome AI-ja elég súlyos eset volt, de ez... a lovasság semmit sem ér mivel a roham abból áll, hogy nekifutnak(ha egyáltalán futnak, mert sokszor erre sem hajlandóak), majd vagy 3 méterre megállnak az ellenség előtt, majd odasétálnak, vagy ha kicsit szét van esve az ellenséges csapat, az első hozzájuk legközelebbi ellenfelet felrúgják, majd az összes lovas megáll abban a vonalban, és onnan odasétál a több ellenfélhez.

Hátbatámadás semmit nem ér, ellenfél akárhogy lehet szendvicsben, nem pánikol, sőt 2 irányba harcol nagyon is jól, csak akkor esik pánikba ha már elvesztette az egységei kb 80%-át. Persze nekem a játékosnak van olyan hogy a 150 fős egység 10 fős veszteségénél is pánikolnak, és még hátbatámadás sem kell :)

Baromságok a játékban: mongolok trebutchettel(az a gáz hogy ez tisztán európai találmány), meg valami rakétakilövőkkel(ilyenről sem olvastam a történelemkönyvben) támadnak.

Teljesen úgy tűnik, hogy a grafikán kívül ez visszafejlődött a rome-hoz képest. Taktika nem sokat ér, brute force a leglényegesebb.
    Pedig a körökre osztott rész jobb lett, lett tétje a diplomáciai dolgoknak, már nem menő a szövetséget köt velem a gép, majd a következő körben megtámad, mert lehúzza a megbízhatóságát.
  • priluki
    áhh már megvan :)
  • priluki
    üdv, a Fall of The Samurai-ba hogy tudok pl farmot "javitani" vagy épp a városba ami lángol épület? állandóan lázadozik a lakosságés nem tudom megjavítani :S
  • sanyicks
    Ez nem semmi, 8 experience gained.
    kép1
    kép2

Itt sem láttam ilyet, meg a rome-ban sem. 2 xp-t kapni egy csatában is óriási ritkaság volt.
  • kisokka
    Nézz körül ebben a fórumban: http://users.atw.hu/gamesmagyaritas/forum/viewthread.php?thread_id=259&rowstart=60
  • don galáb
    köszönöm a segítséget
  • man4gep
    Magyarosításban nem tudtok segíteni?
  • kisokka
    Illetve még úgy is lehet házasodni, ha a királyod fia(a herceg) még nőtlen. Ekkor ráküldhetsz egy diplomatát egy hercegnőre és a választási lehetőségek között valami olyasmi van, hogy Házasság az utóddal.
  • kisokka
    A kémeket nem árt fejleszteni, azt mindig nézd meg mennyi esély van arra, hogy sikeres legyen. Eleinte nem árt kisebb seregeket, pl. lázadókat kémlelni vele, hogy fejlődjön, vagy kapjon kíséretet. Orgyilkosokkal ugyanez a helyzet. Minél tapasztaltabb, annál kisebb az esélye, hogy lebukik, vagy megölik.
    Papot mindig oda küldj, ahol az általad választott nép vallása alacsony %-on van. Ha kijelölsz egy papot és egy területet megcélzol, látszik hány százalékos a térítettsége a területnek. Ez sokat számít, mert lázongásokat idéz elő, ha mondjuk egy iszlám vallású területet elfoglalsz keresztényekkel, de 0% a térítettsége keresztényre.
    Beházasodni hercegnőkkel lehet. Vagy felajánlja a gép, hogy saját családban házasodik, vagy te küldöd rá egy másik ország hadvezérére/családtagjára. Ha a hercegnő van kijelölve és egy idegen csapat/város fölé viszed az egeret, kiírja, hogy van -e szabad préda. Itt is sokat számít, hogy mennyi esélye van megköttetni a frigynek. Vagy az történik, hogy megkapod a hadvezért/családtagot, vagy a visszájára is elsülhet és nem a hadvezér kerül hozzád, hanem a hercegnőt nyúlják le, így lényegében odaadtál egy hercegnőt a semmiért.
  • don galáb
    sziasztok. Lenne pár kérdésem:
    A kémet miért nyírják ki azonnal? Létrehozok egyet beküldöm kémkedni egyböl felfedezik és kinyirják
    A pappal mit csináljak? Legyen a fővárosomban?
    Be tudok e házasodni más királyi családba, ha igen hogy?
  • kisokka
    Hogyne lenne. Ugyanúgy a piac fejlesztésével tudod gyártani őket és sajnos csak az az egy módja van, hogy eltüntesd őket, hacsaknem pogányokról van szó. Azokat máglyára is lehet küldeni, a keresztény papokkal. Arra viszont már nem emlékszem, hogy az iszlám vallásokkal ezt meg lehet -e tenni. A legegyszerűbb a bérgyilok és ez ellenséges területen is sokat számít. Mielőtt foglalsz, nem árt átzavarni pár saját vallásbélit, hogy egy kicsit keltse a nyugtalanságot(ezt csinálja a gép is, mert el akar foglalni). Nem kötelező, de sokat számít milyen a vallásosság a területen.
  • sanyicks
    hogyan lehet a papokat, hittérítőket eltűntetni? Mórokkal vagyok, és az a tetű gép összefog és odaküld a városomhoz 3 cardinalt, és mivel total waros szokás szerint csal a gép mint az állat, ilyen 7-es 8-as erősségük van ezeknek rögtön a játék elején, én pedig gyárthatom az imámokat, már 4 van de semmit sem érnek mivel ilyen 1-es meg max 4-es erősségük van, a város meg nem elég nagy a fejlődéshez, jelenleg a legnagyobb építhető vallási épület van benne.
    Nincs bérgyilkos mint az RTW-ben?
  • man4gep
    Sziasztok

Leszedtem az alapjátékot. Már sikerült beállítanom hogy a magyarokkal legyek, viszont nem magyar a játék sajnos mivel kevésbé tudok angolul. Tudtok linkelni hozzá egy 100%-os magyarosítást leírással? Mivel a felti link sajnos kuka:(
  • kiscsavo96
    Koszi szepen!
  • kisokka
    Lehet, csak a jobb oldali map választón egy olyan területet kell választani, amelyik mellett nincs szürke iksz(vagy szürke keresztbe tett kard). Ha ez meg van, közében a Település alatt már tudsz válogatni, hogy mi legyen(Város, lakótorony...stb.), mekkora szintű, milyen kultúrával.
  • kiscsavo96
    Sziasztok.
    Nem lehet tetszoleges csatakban varat vedeni vagy eppen foglalni?Csak nyilt csata? mert mar meguntam kicsit :) Jo rendben van hogy ott a camping de ha csak ugy eggyet akarok jaccani :D Varom a valaszokat.