Medieval 2: Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

a.carkey
A középkorban nem minden királyságban örökölte a trónt az elsõszülött. Ezt pl. a Crusader Kingsben jól eltalálták. Törvényt lehetett változtatni.

No igen, 1x már írtam, de még most is igaz: egy Crusader Kings szintû stratégia kéne, MED2 szintû csatákkal, amihez
szakértõnek egy középkorra specializálódott töri professzort kérnek fel. Sõt, minden országból 1 professzort. Akkor tuti nem lenne ilyen baromság benne, hogy Bukarest, Budapest vagy Bran.

A medve nem játék.

a.carkey
Kiszínezték. Rakat ilyen küldi van. 😊

A medve nem játék.

Az öröklés esetében két dolog jöhet szóba, a szenioritás és a primogenitás elve. Az elõbbi volt az õsi elfogadott gyakorlat ami alapján a család legidõsebb tagja volt az örökös, az utóbbi pedig a keresztény országokban szokásos, miszerint a király legidõsebb fia a nyerõ, emiatt volt konfliktus István és Koppány között. Csinálhattak volna egy kapcsolót hogy ki melyiket szeretné alkalmazni.

Mondjuk ez tényleg szánalmas. Valójában a spanyolok párszáz lovas (vmi 6lábú mutánsoknak hitték õket az indiánok) elrettentõ erejével is képesek voltak gyõzni többezres seregek ellen. Persze késõbb jól jöttek az ottani szövetségesek is 😊

Bucser
A legegyszerûbb példa már maga István után elõállt. Lévén István halálával megszakadt az õ vérvonala. Miért is beszélünk jogos utódlásról? bár azért furcsa a vízszintes öröklés mert amíg volt nagykorú fiúgyermek addig õ örökölt. Ha nem volt nagykorú a gyermek akkor volt a nagybácsi esetleg mint kormányzó és ha a gyermekmeghalt csak akkorválhatott királlyá.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

passz de ha enemy családtagjai elfogynak akkor neki game over van és összes városa rebell lessz..., lehet playernél is igy van, passz

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Tényleg, azt tudjátok, mi történik a Med2-ben , ha nincs trónörökös? Game Over? A Med 1-ben emlékeim szerint ilyenkor választani szétszakadt az ország, és a trónkövetelõk között lehetett választani.
megküzdöttem a mongolokkal, 4 ütközet volt, egyet a másodikat megnyertem a többit elvesztetem.A seregem meg megsemmisült. A mongolokank még mindig van 8 seregük amibõl 6 full-os.
<#shakehead>

Valamennyi viszálykodás itt is van.
Van olyan küldetés ahol megkér egy trónörökös hogy öld meg az apját, mert már nem bír várni.

sztem az aztékok is túl erõsek lettek. Nem bírom felfogni, hogy egy full páncél HRE sereget pár tollas práducmintás indián elintéz.

Hát az elsõszülött öröklése, bár általában elfogadott volt, a valóságban azért nem volt ennyire egyértelmû, volt viszály bõven (lásd Árpád-ház). Igaz, a legtöbb gond akkor volt, amikor fiú leszármazott híján a testvér fiú gyermekei jöttek szóba utódként. Példa erre Könyves Kálmán és öccse, Álmos herceg esete. Õk László bátjyának, Gézának voltak a fiai. László nem Kálmánt szánta királynak (õt egyházi pályára akarta küdeni), hanem az öccsét, Álmost. Persze, Kálmánt ez nem nagyon érdekelte, õ saját magát tartotta a jog szerinti örökösnek. De hiába az akarat, az uralkodását az döntötte el, hogy a feudális nagyurak többsége (miután el akarták kerülni belháborút) mellé álltak. A sors - és a feudális politika - fintora, hogy a késõbb megvakított Álmos szintén megvakított Béla nevû fia II. Vak Béla néven késõbb szintén király lett. Szóval a királyi hatalom kérdését, sõt a törvényes öröklést is befolyásolta a nemesek lojalitása.

A Med 1 ben - -ahol azért ez a rész tényleg érdekesen volt megoldva - úgy emlékszem, ezért volt veszélyes saját tábornokhoz hercegnõt adni, mert innentõl kezdve royal blood "minõsítést kapott, és egy gyenge támogatottságú, adott pillanatban utód nélküli királlyal szemben könnyen fellázadhatott, és ez belháborúhoz (területszakadás)vezezethetett. De lehet, hogy rosszul emlékszem.
Könnyûlovasság jelen állás szerint kizárólag a menekülõk üldözésére jó, semmi másra. Még az ellenséges íjászokra sem érdemes ráküldeni a künnyûlovasaidat, mert azok is levágják õket.

I.C.ram
Amúgy a longbowmanek iszonyat durvák AI ellen 😄 Beállok velük egy falu ostrománál, és elkezdtem szórno a bentlévõket, azok meg csak hullanak, és szarnak az egészbe. Legközelebb viszek kb 8 osztagnyi longbowmant, és egy veszteség nélkül ledárolom öket távolról 😄

Ja ami meg szerintem kicsit bugos, hogy a ballisztámat withdrawoltam, mert nagyon lötték õket, de sajnos késõn, ledarálták a személyzetét, erre a csata végén látom, hogy ott van a seregben fullos személyzettel, még csak retrainelni sem kellett õket.

Ja és a könnyû lovasság szerintem iszonyat tré az angoloknál. Ráküldtem õket egy osztag parasztra, a chargenal jó ha 1 emberük megdöglött, aztán majdnem leírtották a nagyrészét a lovasaimnak... Gyalogság jobban bejön nekem sokkal.
I.C.ram
Én minden feketefoltra szokam építeni egyet. Jobban tetszik, hogy belátom az egész királyságom 😊
I.C.ram
Mondjuk azért szinezhették volna trónviszályokkal. Pl az egyik testvérnek nem tetszik, hogy a testvére lesz a király ezért belsõ harcok keletkeznek. Volt erre jópár példa. Ja meg a házasodási rendszer sem tetszik. Iszonyat nehez beházasodni más országok királyi családjába, pedig annó nagyon örültek, ha egy erõs ország lánya beházasodott egy másik királyi családba.
A harci közbeni bugokat javítani fogja az elsõ patch.
Az örököskiválasztásról annyit, hogy a középkorban mindig az elsõszülött fiú volt az örökös. Szóval miért is lenne ilyen lehetõség a játékban?
A csapatok csatatéren egymástól való megkülönböztetésére van az a bazinagy gomb jobbközépen, ami a korábbi játékokban a generálist mutatta meg.

Amúgy csak annyit mondanék, a panaszkodóknak ha ennyire nem tetszik a játék, akkor minek játszotok vele?

Pluskast
Szerintem sok szempontból jobb volt meg a rome is. Az örökösödet nem te tudod kiválasztani. Aztán a Király megnevezést nem értem miért nem lehetett úgy megcsinálni mint az 1-ben. A harcrendszer meg szerintem rosszabb lett mint a rome-ban volt. Elöször is nagyob csata esetén egyszerûen átláthatatlan, hogy melyik a te egységed és melyik az ellenfélé. Aztán az ai valami olyan buta módon harcol, hogy iszonyat. Az egységeidnek kiadod a parancsot, hogy támadjanak. Namost egy 120-as gyalogos vagy egy 80-as lovas egységnél nem az egész csapatod kezdi püfölni az ellent hanem 10 esetleg 20. A többi szerencsétlen idióta meg ott toporog mögöttük mint valami fosó galamb. A Rome féle jó kis bekerítõs taktikát végképp lehet hanyagolni.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Ja elég a guard tower is.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Sõt,nem is mindig kell kém...

Ha van kémed a határ mentén,akkor a med 2-ben is könnyen észre lehet venni az ellen gyülekezését a határokon.Errõl ennyit.

Tomalak
De télleg, a med-1 sokkal jobb volt néhány szempontból. Sokszor kellet választanom amikor két szövetségesem hadbakerült. A kihalt fakciók visszatértek néha nagy örömömre. Volt hogy fellázadt a fél birodalmam és választanom kellet hogy a régi rendszer melletiekkel jáccok tovább vagy uj melettiekkel. Ha szövetségesem rámtámadni készült könnyen levághattam abból hogy elkezdte gyûjteni a seregeket a határ mentém, nem az hogy egyszer csak vki rácsap egy városomra aztán leverem és béke megint ha elfogadom az ajánlatát. Nem volt 5milla családtagom. Volt hogy kihalt király é az örököse 3 genereációval feljebb lévõ emberke lett egész más ágból holott volt nem egy fia a megboldogult királynak. Remélem jön vmi mod ami feelingesebbé teszi.
BlackShadow
köszi! sajnos nem sok mindenre tér ki.. húzós lesz ez a doga banyek 😄

\".. meg sem próbálkozunk az átneveléssel. nem papok vagyunk, hanem átalakítók!\"

Érdekes dolog történt, Vienna-t elfoglalták amygarok, mikor ot nekem vagy 1100 emberem volt.
Az ostromot AUTOMATÁN játszottam le. A magyaraknak meg vayg 260 embere volt. A gép szeinr négyszeres túl erõben voltam és vesztettem.

Max a banner színét, a szkinek viszont maradnak rondák :/

a.carkey
Jaja. Pont az hiányzik (descr_banners_new.xml), amivel a magyarok narancs-zöld színét is meg lehetne változtatni ... 😞

A medve nem játék.

a.carkey
Amikor beadja az animot, kiírja hol léptek át Európába ...

A medve nem játék.

a.carkey
Azt ugye tudod, hogy az elején be lehet állítani, hogy te igazgasd a városokat is, kormányzó ide vagy oda?

A medve nem játék.

Csak a lehetõségeket boncolgattam. Én azért a valós történelmi viszonyok érvényesülését nem várnám el. Szegény franciák akkor kikkel szövetkezhetnének?😊
Ez egy macchiavellista ideológián alapuló játék, a cél (gyõzelem) szentesíti az eszközt. Ha pl. a portugálokkal hadban állnék (ezt nem a te játékodra értem), én biztosan keresném a mórok barátságát. Pedig spanyol mór sem két jóbarát.
A lengyelekhez: Nem tudom, a te játékodban te voltál-e lengyelek leggyengébb szomszédja? Emellett ha én hódítani akarok, és a szövetségesem hadba áll egy másik országgal, elõfordul, hogy magam is neki megyek a korábbi szövetségesnek.
Az idegen területen lófrálást tapasztalatom szerint nem csak az adott ország veheti rossz néven. Nálam a franciákkal egyidejûleg a portugálok (tehát egy másik szomszéd is) bejelentette a kapcsolatok romlását, igaz, hadat azért nem üzent- még.

Egyébként a játé diplomáciai alapelvét már a Shogunban lefektette a CA. Maga a játék kézikönyve figyelmeztett arra, hogy még a szövetségessel határos területen is kell legalább egy egységet hagyni, különben a mohó hadurak vérszemet kapnak. Persze, a legutóbbi TW-k játékmenete önmagában a lázadások miatt megköveteli csapatok állomásoztatását a tartományokban, de ez csupán annyiban módosítja az elvet, hogy nem legalább egy csapatot, hanem megfelelõ erõsségû - a várvédelem szintjéhez igazodó - sereget kell hátrahagyni, összhangban az elrettentés politikájával.
Amiga
Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én maximálisan tisztellek is Benneteket ezért a munkáért és kifejezetten hálás vagyok, amiért a Rome-al magyarul játszhatok.

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt.

a generalisom miert nem beszel csata elott?
Persze, egyértelmû h rövid kampányban a gép törekedik a célok elérésére (ki is írta h az angoloknak és a velenceieknek majdnem sikerült) de olyan szövetséget kötni az õsi ellenséggel (portugálok-mórok), hogy szét se lehet választni az kicsit durva, sokkal hihetõbb lett volna egy francia-portugál megegyezés. A pápával mindkét játékban jó a viszonyom, a spanyolokkal egymás után 3* adtam én az egyházfõt szal azzal nem lehet gond 😊 A magyarokkal is mindig teljesítem a pápa küldtetéseit, és véletlenül én is bemásztam sereggel Bizánc területére, Velence orra elõl pedig elhappoltam Zágrábot, de a lengyeleket végképp nem értem...

De hogyne, de a küldetésel feladatin kívül nincs türelmem kíírogatni meg fordítgatni.

Bocs, a gyõzelmi cél nem csak a keresztényeknél befolyásolja a diplomáciát. A pápasághoz akartam ezt írni.
Lehet, hogy játék egyensúlybeli problémáról van szó, legalábbis sokan panaszkodak korábban hasonló gondokkal. A very hard fokozat azért jelenthet valamit.
Emellett az is befolyásolhatja a viszonyt a keresztényeknél, hogy a szövetségesednek pl. a rövid kampányban mi a gyõzelmi célja. A spanyolok esetében ugye Portugália egyik célja - ha jól tudom -, a spanyolok kiiktatása, és ez igaz fordítva is. SZövetség ide, szövetség oda, ebbõl harc lesz elõbb-utóbb. Fõleg, ha a spanyolok elfoglalják Cordobát, elzárva ezzel a portugálokat a móroktól. A szövetség mielõbbi megkötése is fontos, a játék elõrehaladtával egyre nehezebb javítani a viszonyon.
Jelentõsége van annak is véleményem szerint, hogy milyen a viszony a pápával. Az én mostani játékomban (spanyolokkal vagyok) zsinórban a második spanyol ül Szent Péter trónján. Egy keresztény állammal vagyok hadban, a franciákkal. (Õk korábban velem és a mórokkal voltak szövetségben, de amikor hadat üzentem a móroknak, a franciák õket választották, nekem pedig hadat üzentek. A képhez hozzátartozik, hogy egy két körrel az eset elõtt történt a részemrõl egy military access nélküli kényszerû áthaladás francia területen, és a gép egybõl jelezte, hogy ez nem igazán jött be neki). De, a kb 20 körös hadi állapot óta a franciák még csak át sem lépték a határaimat. Jobb híján, én ezt a pápának tulajdonítom, no meg annak, hogy a franciák a portugálokkal is hadban állnak.
Emellett minden TW játékban érvényesül az alapelv, hogy aki békét akar, készüljön a háborúra. Fegyverkezni kell, emellett megfelelõ szövetségesre van szükség. A legmegfelelõbb egy olyan ország, aki veled nem szomszédos, a potenciális ellenfeleddel azonban igen. A doplomáciai kapcsolatok ápolása persze sokba kerül, ráadásul lehet, hogy a jövõbeni ellenségedet támogatod.
Elég nagy túlzás lenne azt mondani h tökéletes, de vkinek semmi sem lehet elég jó 😛

Hi all !!! Pár hónapon belül készen lesz a MTW2 magyarosítása , ha minden igaz márcsak a txt fájlokkat kell rendbe szedni....
Remélem az infó helyes amit kaptam.. 😊 Már naon várja mindenki közöttük vaok én is😊
ezt mondták a fordítók, akkor mégis csak fordítják. hip-hip hurrá

Gurat azt mondja, hogy a multiban nyomott csatáit mikor visszanézi, a végén nem a két játékos neve van a statisztikában, hanem két valamilyen kapitány. Mintha custom, vagy quick csatát nyomott volna. Jegyezzétek fel a játékhoz, mely méltó az elõdeihez...

www.julius-kronika.atw.hu www.pannonlegio.extra.hu

Nagyon jó a játék, méltó az elõdeihez, de van pár problémám. Az elsõ játékomban a spanyolokkal voltam, a portugálok rögtön az elején szövetséget kötöttek a mórokkal, és sehogy sem tudtam leválasztani õket, aztán megtámadtak a szövetséges franciák, majd jóval késõbb az angolok, akik szintén szövetségeseim voltak. Miután ezt befejeztem, elkezdtem a mieinkkel, és az összes szomszéddal való szövetség mellett igyekeztem a viszonyokat megfelelõ szinten tartani, fõleg a lengyelekkel (polák, wegier dwa bratanki... 😊 sikerült velük egy házasságot is összehozni, de nem volt elég mert folyamatosan romlottak a kapcsolatok (csak a lengyelekkel és a pápai állammal volt legalább so-so), és elõbb Velence, majd egyszerre Bizánc és a Lengyel Királyság is hadat üzent! Igaz h legnehezebb fokozaton játszom de ez azért túlzás, és megtörténik rövid és hosszú kampányban is 😞 Ha vki tud vmi jó tippet ez ellen, elárulhatná, vagy ez vmi bug?

Apache00
Itt van egy hosszú, 3 fejezetes irás csak a NRCS-rol:

Nagy Képes világtörténet

Föként hadtörténetileg átfogo irás, de talán találsz benne vmi kézzelfoghatót a gazdaságrol is.

Dehogy okoztatok csalódást, bár még sokkal több ilyen fordítócsapat is lenne, mint a tiétek!
Félreértettetek, nem siettetni akartalak titeket, egyszerûen csak jól tudom, hogy ez több hónapos munka. Ráadásul ebben az esetben még a megfelelõ eszköz sincsen a kezetekben hozzá, hogy nekiállhassatok.

Dehogy okoztatok csalódást, bár még sokkal több ilyen fordítócsapat is lenne, mint a tiétek!
Félreértettetek, nem siettetni akartalak titeket, egyszerûen csak jól tudom, hogy ez több hónapos munka. Ráadásul ebben az esetben még a megfelelõ eszköz sincsen a kezetekben hozzá, hogy nekiállhassatok.

ezt már az Alexanderben is kiiktatták asszem..vagy mégelöbb..

Barton 2800+,Radeon 9600 (400/400) 1024 ddr ram(333mhz) VeGeQu-US-Ligthning\'s Blade-Dwarf Paladin Level 70 Ivyn-warlock(60),Veg-Mage(60),Lang-Hunter(70),Vegi-Rouge(60)

BlackShadow
nemtom vót e már:
"So just a reminder then - it’s a matter of days not weeks before you have the update. Just how many only QA can tell, may I suggest you send them gifts of caffeine and goodwill to help them along.
Regards,
Jason"

ez volt dec 1. -én.. ergó 8-9 körül kéne jönnie patchnek 😊

\".. meg sem próbálkozunk az átneveléssel. nem papok vagyunk, hanem átalakítók!\"

BlackShadow
kicsit offtopic de nekem jól jönne 😛

szal: német római császárság gazdaságáról van valakinek anyaga? 😊 arról kéne házidogát írnom csütörtökre. köszönöm! 😊

(nem kell lefejezni, rámugrani, elküldeni az anyámba stb.. kösz)

ON:
úgy vettem észre itt nem lehet jól megélni abból, ha vmelyik városodban nagyon szar a hangulat mint romeban, hogy max adó, lázadás.. kifiszed a sereg így rebel lesz a város pár védõvel.. visszatámadod és kifosztod a várost 😊 próbáltam és egy hiperszuper hadsereggel rendelkeztek a kis parasztok.. jót néztem 😄

http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?t=73971

Itt vannak.

Nost láttam egy csomó fájlt, kibontva, de szerintem neincs köztük az összes.

Kedves bgabor és surisomi!

Sajnálom, ha csalódást okoztunk volna. Nem gyõzöm hangsúlyozni, hogy mi a fordításért nem kapunk semmilyen ellenértéket. Csak azért magyarítjuk le a TW-sorozatot, hogy azok - talán köztük ti is -, akik nem tudnak angolul, ugyanúgy élvezhessék a játékot, mint akiknek nincsenek nyelvi gondjaik. Mindezt a saját szabadidõnk feláldozásával, üres óráinkban, perceinkben tesszük. Amit tölthetnénk mással is.

Amint tudjuk, elkezdjük a fordítást. A késlekedésért a játék készítõinél lehet reklamálni, mi nem tehetünk róla. És igyekszünk, ahogy tudunk.

Jó játékot mindenkinek!

Timur Lenk
Szótár használatára nem gondoltál még?

Mikor az ki lett írva, még nem sejtettük, hogy nem text fájlokban lesz a szöveg, és több, mint egy hónap kell hozzá, hogy egyáltalán nekiálljunk a dolognak.