Medieval 2: Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem, meg Te leledzel tévedésben.
Angoloknál elég korán volt forradalom, és után a király már nem volt olyan erõs, mégsem szakadt 50 felé az ország.
A politika meg azért használja, mert az emberek hagyják magukat.
Ha mindenki nyugodtan átgondolná a helyzetet, és nem dõlne be az elsõ provokációnak akkor a politika sem gerjesztené.
Nem kell leírni a törit. Tanultam eleget.

Tök mindegy mit írok, úgse fogod fel.
Tuti hogy erre a hsz-re is fogsz válaszolni, pedig most direkt nem kérdezek tõled semmit.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

tobias88
részleges magyarítás sincs még?? egyáltalán készít valaki magyarítást?
Lorgem. Bírom a hozzászólásaidat, álltunk már azonos platformon.De ha te azt gondolod, hogy mi valaha is vissza fogjuk szerezni az elvesztett részeket, vagy bármelyik szomszédunk a propagandát leszámítva tényleg ettõl tart, akkor te el vagy varázsolva. Melyik jelentõsebb hatalom vagy nemzetközi államszövestég támogatja ezeket a vágyakat? EU? USA? Kína? Oroszország? ENSZ? Vagy majd a Magyar Honvédség kenterbe vág itt mindenkit? Vagy a románok karácsonykor rádöbbentek arra, milyen rossz fiúk voltak, és visszaadják Erdélyt?

Bocs a hangnemért, de ez álomvilág. Maradjunk abban, hogy a Med 2-ben mindent meg lehet tenni, ezért jó ez a játék. Magyar japán közös határ. (Ezt persze pont nem)
Úgy látom, téged senki nem ért meg (3887). Szóval, én visszaolvasok, de akkor te is tedd meg ezt, és válaszolj a kérdésemere. Mely országokra gondoltál, amikor ezt írtad a 3843 hsz alatt:

"pár fiatal ide-oda telepített népekbõl létrejött ország, amit más szerencsés helyen létrejött ngyhatalamak hoztak létre, hogy nehogy nagyok legyünk megint, a francnak sem kell vetélytárs elven".

Egyáltalán, mire gondoltál, amikor a 3843-as hsz-t írtad?
Hat a magyarokkal tenyleg szenvedes az elet ebben a jatekban. Behazasodtam a nyugat romaiakhoz (+ally is vagyok), meg a polakokkal is, hogy majd kozos erovel agyonverjuk bizancot. Erre bizanc mindkettovel szovetseget kot... Masik ellenseg Velence lenne, de o meg tul jo kapcsolatot apol a pápával, akivel mar igy sem felhotlen a viszony, mert nem csatlakoztam a kereszteshadjarathoz <#vigyor0>
hugeon játszom természetesen
Yossarian
"Magyarok csak akkor álltak egy oldalon ha egy külsõ ellenfél ellen kellett harcolni. Török..."

Mert a török ellen, hogy összetartott a magyar, mi? 😄

Nieleen

Próbáld ki hogy átállítod a UNIT SIZE-ot huge-ra és aztán a Hard-on. Sokkal jobban kijönnek az egységek közti különbségek. A kezdésnél én 5-6 parasztot és 2-3 ballisztát használok olcsó és ütõképes<#vigyor0>

MEC: Allah ha hallassz azt az asztalt rakd arra!

PrasCo
Olvasd el mondjuk Széchenyi naplóját...
Én ma jól felhúztam magam, 2 dolgon is. Az egyik hogy a skótokkal vagyok H/H-on, megtámadtak az angolok és engem átkozott ki a pápa, nem õket. A másik meg a lovasroham. Bár olyan nincs is MTW2-ben, ha jobban belegondolunk. Már az egyben is csatákat tudott eldönteni, itt viszont inkább gyalogosokkal megyek már, mint lovasokkal, mert használhatatlanok...

War. War never changes.

Micsoda?
Te melyik iskolában tanultad a történelmet?
Tévedésben leledzel egyrészt a történelmet illetõen, mert ahol nem volt erõs királyi hatalom ott mindig mindenhol széthúzás volt, másrészt pedig a politikával kapcsolatban.
A politika gerjeszti a széthúzást, és ki is használja. Ha nem hiszed szívesen elmagyarázom privátban, mert nem akarom a többieket untatni Magyarország politikai elemzésével.

Ti milyen nehézségi fokozaton játszotok?
Én VH/VH-on most toltam végig a franciákkal a rövid kampányt. Hát elég nehéz volt, mindenki engem támadt.
Elkezdtem a magyarokkal VH-n, hát kurva nehéz, alig van pénzem, seregem, és megint mindenki ellenem támad.
Hát ez pedig magyar sajátság.
Mert érdekes nálunk nyugatabbra nem kellett erõs uralkodó, hogy ne legyen széthuzás.
Magyarok csak akkor álltak egy oldalon ha egy külsõ ellenfél ellen kellett
harcolni.
Török, osztrák, ruszki!!
Meg most is ez megy, amit a politika ki is használ.

Már megint mi a F-ról beszéltek? A M2TW 1530-ig tart szóval KUSSuth...

MEC: Allah ha hallassz azt az asztalt rakd arra!

Nem ugyanarról beszélünk, elõbb nézdd meg mire válaszoltam mielõtt írsz egyet csak úgy gondolkodás nélkül!

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

pontosan, ez ugy álltalában emberi sajátosság 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

A lényeg az h nem a saját önzésük vezette õket a vitában hanem a magyarság érdekében volt a nézeteltérés, és miután Kossuth felülkerekedett, Széchenyi miniszter is volt. Hoppá. Nem próbálták kiírtani egymást. Micsoda különbség. Ez éppen nagyon rossz példa volt, arra amit be akarsz bizonyítani, de hiába is hozol arra példát h bizony a magyar vezetõk ölik egymást, mert volt ilyen, ez akkor sem volt, és nem is lesz magyar sajátosság.

Bucser
Kossuth egy feltörekvõ szélsõséges hordószónok volt. Széchenyi pedig egy megfontolt államférfi... Ha Széchenyi és Kossuth között lehett volna választani akkor bizony én Bármikor 100-ból 100-szor Széchenyire adtam volna a voksomat.

NA mindegy nem akarom újrakezdeni az Offo-t.

bocsánat

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Ja persze, de mégis mintha lett volna egy jókora ellentét közte és Kossuth között.

Széchenyi is magyar volt, és õ nem volt olyan.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Szerintem olvass vissza mielõtt hülyeségeket írkálsz.

sõt még egyik tw-ban sem... 😞

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

a.carkey
Sajnos egyik medievalban sincs ilyen.

A medve nem játék.

Ebben egyetértünk 😊

hello

azt szeretném meg kérdezni van a medieval tw 2 ben olyan multi rész hogy térképen városokat kell elfoglalni meg ilyesmi

a.carkey
Én nem így látom, de lényegtelen, mert az akkori Magyarországon és Szapolyain is túllépett még a magyar történelem is. A "vezetõinket" most más néven hívják, de õk is csak saját magukkal és rövidtávú céljaikkal törõdnek, de ez más topicba való ...

A medve nem játék.

Teljesen mind1 h dacból, gyávaságból, vagy csak az esélyek gondos mérlegelése miatt maradt távol a csatától. Tény h nem akart menni, pedig neki mint nemesnek ez lett volna a kötelessége! Ennek az ideológiai hátterébe nem m1ek bele, de tény hogy nem tette meg amit nemesként, és a kardforgatáshoz értõ magyarként meg kellett volna tennie. Cserbenhagyta az országot, és erre nincs mentség. Zrínyi, Szondi, Dobó, Hunyadi János, Kinizsi és a többiek mind megtehették volna h nem veszik fel a harcot szinte esélytelenül, és még jó indoknak is tûnhetett volna h kíméljék az embereiket a fölösleges haláltól. Mégis megtették, valakinek sikerült, valakinek nem, de ha nem lettek volna ilyen emberek, már rég eltûntünk volna a történelem süllyesztõjében.

a.carkey
Az biztos, hogy ha megmarad a monarchia, tartanánk ott, mint ahol most a gyarmatait elvesztett Nagy-Britannia vagy Belgium tart, a maga többfajta kulturájával, soknemzetiségével, problémáival, max. nem dualista lennénk hanem annál jóval többrétegû, de legalább jól élnénk (pontosabban elképzelhetõ, hogy sokkal jobban, mint most), és volna külpolitikánk, mégha szar is, de legalább volna ...

A medve nem játék.

jajj gyerekek miért gondoljátok azt hogy ez a magyar mentalitás hibája hogy a középkorban elcseszõdött minden és szarok vagyunk meg hátmegasztán.
Ez a kor sajátossága hogy a papok és fõurak kizsigereltek mindenkit és kapzsik hazugok és hûtlenek voltak. Ezt a problémát megoldja egy keménykezû uralkodó aki kézben tartja a dolgokat.Aki sajnos nemnagyon van sem volt jó sokáig.De ezt már írtátok.
Nem értesz meg a jelek szerint. Erdély létének célját Báthori István fejedelem és lengyel király határozta meg (ha jól emlékszem): kívülrõl kell támogatást nyújtani a magyar rendeknek, és felkészülni azokra az idõkre amikor vissza lehet szerezni az országot, mivel a török és a német ellenében ez lehetetlen.
3852: "kicsit" nehéz lehet úgy a népedért tenni hogy mástól kell függened és a legjobb megoldás is csak a nagyobbik rossz elkerülése"
Ennyit arról h Erdély mivel volt elfoglalva.

A kisebbségekkel szemben valóban elutasító volt Kossuth, aki azzal h képtelen volt más véleményét nem ám elfogadni, még meghallgatni sem, nagyon nem tett jót a szabadságharcnak. Mielõtt azt mondanád, nem csak õ volt így vele; igazad van, és bizony mi is felelõsek vagyunk, de az "évszázados" magyarok általi elnyomásra hivatkozni enyhén szólva hülyeség, mivel mint mondottam, a nacionalizmus eszméje elõtt (ami nyugaton 1830 körül jelent meg) nem létezhetett nemzetiségi elnyomás, az osztálytudat sokkal erõsebb volt mindenkiben, egészen a forradalomig.
Ezt is írtam de leírom mégegyszer: azért utálnak minket a környezõ népek mert loptak, vagy finomabban szólva olyat kaptak ami nem illeti meg õket. Õk is tudják ezt, ezért próbál a propagandájuk mindenféle múltbéli jogokra, meg bûneinkre hivatkozni, ezért félnek, mert tudják h ha elég erõsek leszünk azonnal visszavesszük tõlük az elcsatolt területeket. Azért gyûlölnek mert félnek, ez a két érzelem általában együtt jár. Mondjuk momentán nincs félnivalójuk, mert se hadseregünk se külpolitikánk az 1944-es német megszállás óta, de a magyarok bántásával csak azt érhetik el h felébrsztik az alvó oroszlánt.

a.carkey
Lófenét. A törökök azért nem mozdultak, mert az ágyúikat szépen fel kellett állítani a gyalogság mögött. Ahogy ezt megtették, támadtak, majd visszavonulást színleltek, és mi meg bedöltünk nekik ...

A török 1526-ban valóban nem szállta meg az országot ...

Biztos, hogy volt benne némi önös érdek, hisz a végén király lett, de nem tartom õt árulónak, max. a körülmények olyan áldozatának, aki jól jött ki a vereségbõl. A fene sem gondolta, hogy elesik a király. De tény, hogy volt benne dac a király felé: megkérte még Ulászló király leányát, de nem kapta meg, a külföldi nemesek az õ kárára gazdagodtak, haragból nem ment el az OGY-re sem, stb.

Aztán Mohácsnál Lajos nem várta be sem Szapolyai, sem Batthyány Ferenc hadait. Ha nem Mohácsnál, hanem Érd környékén csatázik, magyarul pihenten várja be a törököt, talán nem egy 28 ezres, hanem egy 72-75 ezres magyar sereg csatázott volna sokkal ideálisabb körülmények között egy nagylétszámú török sereggel.

Azért azt se feledjük, hogy már Mohácsnál is egészen a szultán sátráig eljutottak a magyarok. Ha kinyírják Szulejmánt, ki tudja mi lett volna a csata kimenetele.

Mondjuk sokkal körültekintõbben kellett volna csatába vetni a teljes sereget, különösen ha tudja az ember, hogy túlerõvel néz szembe.

De ez már a mi lett volna, ha kategória ...

A medve nem játék.

semmi esetben sincs értelme a szövetségeknek Hazánkal vagyok és egyedülis szövetségesem Bizánc volt ellenségem pedig milánó velence a Német - Római birodalom és a lengyelek (2õt már kiátkoztak😄) természetesen nem támaszkodhattam rá alig volt pár területe és a vicc az egészben hogy a végsõ tartalékaival hátbatámadott...
A magyaroknak mindig is a személyes ambiciójuk, és a másik magyar kiturása a fontos, mit csotálkozol Szapolyain... Meg az összes többin... pfff

és még most is ez megy😄

Zápolya vagy Szapolyai János, mindkét elnevezésével lehet találkozni. Ha a Dunán nehéz volt átkelni akkor mit szóljanak a törökök, akiknek a Dráván való átkeléshez meg kellett küzdeniük egy odarendelt magyar csapattal. A másik meg h egyik fél sem sietett a csatát kezdeményezni, sokáig úgy álltak egymással szemben a seregek, mint a faszentek. János pontosan tudta h mik lesznek a következményei ha különféle béna ürügyekkel nem megy csatázni. Övé marad az egyetlen épkézláb magyar sereg, és így király lehet. Azt remélte h a török ugyanúgy nem fogja megszállni az országot mint eddig, tévedett, de ez a hite nem menti fel. Áruló volt, akinek többet ért a személyes ambíciója mint az ország. Sajnos ma is vannak utódai, és a sok naiv ember még meg is választja õket 😛

Egyébként közben játszok is. Hát, tapasztalataim, legalább is VH fokozaton nincs értelme a szövetségeknek. Egy perfect, és egy reasonable viszonyban lévõ szövetségesem is simán hadat üzent.
Most épp Bizánccal vagyok. Ellenségei, akik egyidejûleg haddal tartózkodnak bizánc földjén: Szicília, Velence, Pápai Állam, Magyar Kir., mórok <#wow1>. Mindez úgy, hogy ki sem léptem a határaim közül. Nagyon érdekes, remélem, kimászok belõle. Átmentem gerillába. A lovas íjászaimmal csapok le, aztán visszavonulás, a vesztes csata belefér. Ahogy a játékban is szerepel a nagy mondás: néha egy vesztes csata jobb, mint a gyõzelem.
Lorgem (3852): Thökölyt nem a megosztottság okaként, hanem annak példájaként hoztam fel. Kevés kivétellel Erdély fejedelmei a saját hatalmuk garantálása okán húztak hol a Habsburgokhoz, hol a törökhöz. Eközben mindig jutott idõ és erõ a belsõ ellenzék likvidálására. A nép pedig olyan volt, mint a vezetõi. Emlékezz a XIX- XX. század társadalmi fejlõdésére, alakulására. Amint valaki hozzájutott valamilyen többlet joghoz, juttatáshoz, mindjárt megszûnt a korábbi harcossága. De elég, ha az elmúlt évekre gondolsz. A vezetõink hatalmi harca miatt elindult az emberek között a gyûlölködés, az ország egyik fele erre, a másik arra húz. Ehhez nem kell nemesség.

Pras: tény, hogy Mátyás kincstára kemény adók révén telt meg. A nép valóban baromira szenvedett (bár nem hiszem, hogy nagyságrendekkel jobban, mint elõtte). Ez a nép azonban nem sokkal Mátyás halála után felismerte - innen származik Mátyás legendája a magyar néphagyományban - , amit mi már jócskán elfeledtünk. Nevezetesen: a nagyságnak, a biztonságnak ára van.

UWU (3863): Ha nem írtál ilyet akkor jó. Ez esetben felsorolhatnád, hogy a 3843 hsz-ben a "pár fiatal ide-oda telepített népekbõl létrejött ország, amit más szerencsés helyen létrejött ngyhatalamak hoztak létre, hogy nehogy nagyok legyünk megint, a francnak sem kell vetélytárs elven" rész mely országokra vonatkozik, a tisztán látás kedvéért.

Lorgem (3852): ha azzal védem ezeket az országokat, hogy elismerem történelmi múltjukat(persze, nem úgy, ahogy õk hangoztatják), és megjegyzem, hogy ne csodálkozzunk, ha õk sem viszonyulnak másként hozzánk, mint ahogy mi hozzájuk, akkor erre nem tudom, mit feleljek.
De nem tudthatta elõre ha a király meghal õt választják meg heylette.

Ha az akkori adó kimerítette a társadalmat, akkor mit szoljunk manapság?
Az a különbség az akkori magas adó és a mostani példa nélküli kizsigerelés közt, hogy azt zsoldosseregre, meg könyvtárra költöttük, most meg pár ember ellopja, és aztán bejelnti, hogy ezt bizony nektek kell visszafizetni az államnak (persze megint le fogják nyúlni az egészet).

én nem írtam ilyet!
honnan tudot mit hiszek?

a.carkey
Nem feltétlenül, mert pont a felderítés hiányossága és a török gyors elõrenyomulása volt az, ami miatt tétovázott. Ráadásul ha a király nem Mohácsnál, hanem Északabbra próbál meg csatázni, akkor oda is érhettek volna mások is, és talán nem lesz ekkora vereség a dologból. Ne feledd el, hogy a Dunán át is kell kelni. Nagy sereggel átkelni, felfejlõdni és odaérni a csatatérre, ott felsorakozni, az sokkal nagyobb tehetséget igényelt, mint maga a csata. A török is sokat szarozott az ágyúi felállításával, és csak azután kezdte meg az ütközetet.

A medve nem játék.

a.carkey
Jó volt az Jánosnak is ...

A medve nem játék.

Sztem elég bizonyíték Zápolya ellen h Mohácsnak még a közelébe se ment, az Alföldön állomásozott egy elég jelentõs sereggel.

Mátyás uralma karizmatikus legitimáción alapult, ami azt jelenti h a saját erejébõl, ügyességébõl, saját jogán uralkodott, és nem tradicionálisan vagy választással került oda (az a Duna jegén történt választás ne tévesszen meg senkit, Szilágyi fegyveresei tettek róla hogy a nemesek a lelkiismeretük szerint szavazzanak 😛). Ugyebár volt egy törvénytelen fia, Corvin Mátyás (helytelenül sokan ezt a nevet a királlyal azonosítják), aki kitûnõen harcolt a déli végeken a török ellen, de nem volt meg benne az a szívósság, és ravaszság, és ambíció amivel legyûrhette volna a nemeseket és király lehetett volna.

a.carkey
No igen, Mohács környékén egyes urak már mérlegeltek, hogy mivel járnak jól. Szapolyai is egy volt közülük, de erre konkrét bizonyíték nincs, hacsak az nem, hogy õ lett a király ... 😊

A medve nem játék.

Nem tudom mirõl beszélsz. Károly Róbert elõtt nem volt erõs királyi hatalom mégis ugyanazt játszották el a nemesek mint Mátyás után. Mindig ezt próbálták játszani, a királytól függött hogy mennyire tudja megzabolázni õket. Ha már ennyire rá akarjuk fogni vkikre az ország romlását akkor az arisztokrácia volt a ludas, nem pedig a magyar nép. Nagy különbség. Mátyás jól csinálta, de én még jobban megnyírbáltam volna a nemesek jogait, hogy eszükbe se jusson olyan h: -kis túlzással- "Most nem megyek csatázni, fáj a hasam, és különben is sáros lesz a lovam patája" (Szapolyai János a Mohácsi csata elõtt). Egyértelmûen látszik h az egész a király hibája, nem pedig a széthúzó, rövidlátó, önzõ, és korlátolt fõnemességé 😛

a.carkey
Azért vegyétek már figyelembe, hogy törvényes fiúutód nélkül halt meg. Ilyenkor Magyarországon - bármilyen dinasztiát is nézünk - eléggé megosztottság vett erõt.

Mikor Szent István meghalt és nem maradt fiú utóda - Imre herceg is meghalt még korábban - akkor ugyanaz történt: évtizedekig volt anarchia Magyarországon. Hol a német, hol Bizánc rúgott tökön minket, hol más nomád népek. Aztán lett ismét erõs uralkodó, és rend lett.

K. Róbert halála után ott volt Lajos. Szerintem összes uralkodónk közül neki volt a legnagyobb esélye arra, hogy aktív külpolitikát folytasson. De õ is fiúutód nélkül halt meg.

Mátyás után a végsõ lökést az adta meg hazánk összeomlásához, hogy Konstantinápoly bevételével a török azt csinált a Balkánon, amit akart. Míg korábban ott volt Bizánc - mint ütközõ állam -, Mátyás halála után már sem sereg, sem senki nem volt, aki idõt adhatott volna egy második esélyre. Végváraink elestével minden remény elveszett arra, hogy az üres kincstárból rendbe hozzuk a haderõt vagy lépéseket tegyünk a védelemre. Amikor végre rájöttek mi van - 1541 után -, a fél nemesség elveszítette földjeit, már nem volt esélyük. Sajna.

A medve nem játék.

SötétBarom
Énszerintem a Zamerika a lekjobb ORSZÁG A VILÁGON!!!!!4

<#idiota>

&#647;x&#477;&#647;&#65279; &#654;&#623; o&#647;&#65279;&#65279; s&#305;&#613;&#647;&#65279;&#65279; p&#305;p&#65279; do&#633;p&#65279; ss&#592;q &#477;&#613;&#647;

PrasCo
Aham, jópár évtizedig. Cserébe kaptunk százötven év megosztottságot, vagy ha nem is sarkítok ennyire, akkor is egy lerongyolódott társadalmat és királygyûlölõ nemességet, plusz egy olyan királyt, akinél szétesett mindaz, amit "hõs Mátyásunk" olyan nagyon összeszedett, mert a fõurak mégegyszer nem hagyták azt eljátszani, amit Mátyás megcsinált.
Ezért megérte?
Mátyás valóban egy zsarnok volt, jujj, sérültek a szabadságjogaink 😛 Nehéz idõkben kemény kéz kell, akkor többet ér a rend, mint a szabadság, ezt te is beláthatod. Két császár ellen küzdött sikerrel, még Bécs is a lába elõtt hevert. Igen, ennek az volt az ára, h keményen megadóztatta a népet, de cserébe biztonságban voltak. Neked mi ér többet, a lassú gyarapodás vagy az h bármikor felégethetik a földedet, megerõszakolhatják a nõdet, és elvihetik az állataidat, meg a gyerekeidet, miközben te vérbe fagyva fekszel?