Medieval 2: Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Most már a Magyar Moddal játszom egy ideje. Tulajdonképpen tetszik, hála és köszönet a fejlesztõinek!
Az eredeti magyar egységek nagyon fakók, színtelenek voltak, ehhez képest az itteniek néha talán már... de ne legyünk szõrszál-hasogatók!
(Megjegyzem, hogy a várkatonák ikon képe nem igazán néz ki jól.)

Nem hagytam magam belesétáltatni a csapdába, szóval sorra visszautasítottam a Rátót meg egyéb nembéli önjelölt örökösöket, hogy az Árpád ház töretlenül regnálhasson. Most, hogy Kálmán és Álmos felnõttek, már engedékenyebb vagyok, csak arra kell vigyáznom, hogy e kettõ ifjonc kiemelkedjék a nemesek közül. Kár, hogy nem én választhatok utódot.
A térkép tetszik, bár zavaró, hogy itt-ott talán kevés a folyami átkelõhely, valamint délre NAGYON odakívánkozik Nándorfehérvár, ami már ekkor is jelentõs volt. Salamon, és a hercegek (László és Géza) ekkor még vállvetve, együtt ostromolták és foglalták el Bizánctól, a besenyõk átengedése okán indított "büntetõhadjárat" keretein belül.
A lényeg:

Az a gyanúm, hogy talán mintha némiképp lassult volna a játék, kevésbé fut szépen. A másik (lehet hogy ezzel összefügg) hogy az egységeim mintha redezetlenebbül vonulnának, és könyebben felbomlik az alakzat.
Nagyobb sebességû mozgásnál olykor durva módon.

Vélemény?
Üdv!

Vannak nálam sokkal jártasabbak, de nagyjából:
A pap elsõsorban arra alkalmas, hogy a saját vallására térítse a tartomány népét. Érdemes a saját provinciáidban maximálni a vallásod arányát. Egy idegen vallású nép ellen tervezett hadjárat elõkészítéseként is javasolt a térítõ papok kiküldése.
A legkíválóbb papokból kardinális lehet, aki szavazatával a következõ pápa személyét is befolyásolhatja.
A kereskedõk extra bevételhez juttatnak, ha a (lehetõleg távoli, és értékes) nyersenyagforrásokon állomásoztatod õket.
A diplomatával kapcsolatos bugodhoz nem tudok hozzászólni.
Sziasztok!
Most kezdtem játszani a játékkal és az lenne a kérdésem, hogy a papok és a kereskedõk mire jók? Valamint van egy olyan problémám, hogy a diplomatával nem tudok csinálni semmit, hiába küldöm bárhová nem tud ajánlatott tenni. Egyébként fenn van az 1.2 patch!
Csak a városokban lehet muskétást képezni és ott a legutolsó barak
Kopiati
vagy ha csinálsz egy nagyon népszerû tábornokot. Jó sok csillaggal....

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

Kopiati
Halálba küldeni. testõrséggel egy 1000 fõs sereg ellen.

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

Zsolo007
Végignéztem egy kicsit a tw fórumokat és több dolog között, megtaláltam, hogy a pajzs bug ki lett javítva 😊

Trónörökös váltásra ismertek alkalmas modot?
Sajna ahogy azt korábban már jeleztem nem, azaz erõs korlátokkal tudom csak elérni az elsõszámú infoforrásokat, szóval nem igazán szeretném ezügyben osztani az észt.
Zsolo007
És ezt 1.2-ben kijavították?

Valami olyasmit olvastam, hogy a pajzsos egységek védelme közelharcban nem pozitív, hanem negatív módosítót "nyer" a pajzs által.
Állítólag ezért szenvednek kisebb veszteséget ugyanolyan szituban a sima kopjás lovasok a pajzsos lovagokhoz képest.
Zsolo007
MIlyen pajzs bugról van szó?

Amióta olvastam a pajzs bugról, egyre inkább idegesít.
Az 1.2 -ha jól tudom- javítja, azonban a magyar moddal szeretnék játszani...

A Twonline-t korlátozás miatt nem tudom elérni, csak guglival rákeresve, tárolt változatban olvasva akadt meg a szemem a mod leíráson:
"A MÁSODIK CA PATCH-CSEL (1.2) NEM VALÓSZÍNÛ, HOGY KOMPATIBILIS, DE MÉG NEM PRÓBÁLTUK KI."

Ezek szerint lehet, hogy mégis mûködik?
Van már valakinek ezirányú tapasztalata?

azzal a gondal fordulok hozzátok hogy felraktam az1.2 patch és elindul a játék de úgyanúgy a régi pedig bejõn a 1.2 patch menûje. valaki tudna segíteni?
Zsolo007
Nem kell elnézést kérni. 😊

akkor elnézést, még csak most próbálom a javítást...
Zsolo007
Ez az idézet marhaság. Nem az a kérdés mennyi van, a kérdés az hogy milyenek.

Ezzel kb. azt állítja, hogy ha nekem van 1 egységnyi nehézlovasságom (mondjuk bodyguard), az ellennek 200 parasztja akkor nem tudom megverni. (kicsit sarkított példa, de asszem a lényeg érezhetõ)

Én csak legnehezebben játszok, szóval nem tudom egyébként milyen, de amit írsz logikus. Én azt hittem a rome-ban is ez van, az a különbség, hogy gyorsabban megfutnak az egységeim.
(mondjuk így sem valami iszonyatnehéz nyerni, szal...)

Ezt olvastam a fejlsztõi blogban, és érdekelne a véleményetek:

"Nem láttam, még a legjobb Total War játékosok között sem olyat, aki képes lett volna túlerõ nélkül gyõzelmet kicsikarni a legnehezebb szinten. "

Amúgy meg tudjátok erõsíteni, hogy a magasabb szinteken csak az AI, illetve a morál és a fáradékonyág jelentõsége fokozódik, de nem "csal" a program?
Akkor asszem a Kaiser-ékat kissé meg kell támogatnom.
Szörnyen illúzióromboló lenne, ha helyettük valami kis talján államocska túlburjánzott változata fenyegetné nyugati határaimat...

Vannak tippek, hogy hol-mit kell módosítani ahhoz, hogy hatékony legyen, és ne akadjon ki tõle a játék?
Az induló kincstár módosítása gondolom könnyen kivitelezhetõ. Mi a helyzet az extra egységek felhelyezésével, esetleg az egységek megerõsítésével? (A tapasztalat talán könnyen felturbózható, és nem is irreális, ha a császári hadak kissé harcedzettebbek a játék elején.)

PrasCo
Pontosan úgy érti, ahogy írja. Valójában a hivatalos név a Német Nép Szent Római Császársága volt, teháta Szent Római Birodalom még így is korrektebb név, mint az általánosan használt Német-Római Birodalom.
Zsolo007
én csak very hard/very hardon játszok rtw óta 😊. Shogunban azthiszem talán 1x sikerült nyernem hardon 😄. Mtw-t meg sosem vittem végig :/ (túl késõn lett meg).

Hogyne, az általam korábban említett txt-ben lehet ezeket is szerkeszteni. Egyébként a németek nagyon gyengén indulnak. Én próbáltam velük (még 1.0-val) az észak olasz államok nagyon erõsek kezdésnél hozzá képest, ha AI viszi nem csoda, hogy lenyomják. Embernek is nagyon oda kell figyelnie, gyakorlatilag minden oldalról támadhatják, minden várost be kell védeni, ráadásul nincs tengeri kereskedelem (amibõl van sok pénz) és úgy emlékszem bánya sincs sok. Alapvetõen jük az egységeik, de ez mit sem ér, ha nincs elég mani.

MooN00
úgy érted, Német Római Birodalom ?

[Asus A8N-SLI SE][Amd Athlon 3500+@2530][2x512mb DDR460][Inno3d GF 7600GS][LG Flatron S1750SQ]

Ezeket a tapasztalatokat milyen nehézségi szinten szerezted?
Ha azt szeretném, hogy bizonyos ellenfeleim erõsebbek legyenek (és ne igázzák le õket idõ elõtt mások) akkor megerõsítehetem õket valamelyik textfájl átszerkesztésével, ugye? (Extra induló pénz, pl.)

Engem zavart, hogy mire összetûzésbe kerültem volna a németekkel, a nagy és dicsõ Szent Római Birodalom, milánó vazallusává lett.
<#szomoru1>
Juhééé!!! <#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>

Most olvasom a TWcenteren, hogy megszûnt az általam említett "csalás" ami a magasabb nehézségi szinteken jellemzõ volt a Rome-nál!

Does a higher difficulty level give the AI troops stat or morale bonuses?
No, unlike RTW, difficulty level affects only how the AI plays the game and reacts. A higher difficulty level will mean the AI plays more intelligently, while a lower difficulty level means the AI does not.
There are no morale/stat bonues based on difficulty level in M2TW.
MooN00
Nem hiszem el, hogy nem tudom patchelni a játékot....már 5ször raktam újra , és nem fogadja el sehogy! Kicsomagolja , de a telepítés megkezdése elõtt kiírja ,hogy kritikus hiba "error:unknown"....

Valaki tud valami okosat mondani erre ?

[Asus A8N-SLI SE][Amd Athlon 3500+@2530][2x512mb DDR460][Inno3d GF 7600GS][LG Flatron S1750SQ]

Zsolo007
BI-ben a Nyugat-Római birodalom kezdeti idõszakánál semmi sem nehezebb. Anno azt nagyon élveztem very/very-n iszonyatosan szivatott a gép. Itt eddig a spanyolok voltak nehezebbek nekem, mert kezdetben nincs nehézgyalogságuk...

Toltam még angolokkal, az sétagalopp, most a törökökkel tolom ez kellemesen nehéz, volt egy-két komolyan izzasztó csatám.

De semmi sem ûbereli az MTW-t bizánccal, nah az nekem akkora egy szívás volt. Emlékeim szerint nagyon nagyon nehezen tudtam csak talpra állni annyira szorongattak mindenhonnan.

Jah megállítani engem sem tudnak, igyekszem mindíg okosan megválasztani merre támadok, így sosem vesztek csatát, pontosabban vesztettem már csatát technikai/AI hibák miatt de ezek annyira felhúznak, hogy általában visszatöltöm 😄

Amúgy mi a véleményetek a játék nehézségérõl?
A Rome és a BI már nem jelentett semmi kihívást...

Igaz: mindvégig közepes/közepes nehézségen játszottam. (Egyszerûen idegesít, ha a gép a hadszíntéren elkövetett "csalással" akar nehezíteni.)

Az M2TW már néha kellemesen megizzasztott, bár a birodalmam expanziója eleddig töretlen.
a.carkey
"Russian and Czech autosave fixed"

Ez most a nyelvre vagy a fakcióra vonatkozik? (Csak azért kérdem, mert tsz nincs cseh fakció, játszani meg angolul játszom, szóval fog sincs mik a lehetõségek.)

A medve nem játék.

Nem tudom, hogy hol tudná még borítani az 1kör/1év a játékmenetet... <#fejvakaras>
Az biztos, hogy dupla annyit tudnának tevékenykedni az egységek ill. az ügynökök. Valamint az is, hogy dupla annyi ideig lennének függõben a küldetések... (Vagy az kör alapú? Most nem tudom megnézni.)
No igen, de arra rámehet egy hangulatos kampányom. <#shakehead>
Pont most készülök új kampányt indítani a Magyar Királysággal, Magyar mod alatt.

Csak van erre nézvést valami tapasztalat?
Zsolo007
Próbáld ki és megtudod, pár HSZ-el lejebb írtam neked hol írhatod át...

HELP!

Továbbra is áll a kérdésem:
Ha átírom (csak megtalálom valahol), hogy 1 kör 1 év legyen (vagyis helyreigazítom az évek múlását a karakterek öregedéséhez) az jelent valami hátrányt, okozhat nem kívánatos mellékhatást?

Vagy csak annyi, hogy így 2X annyi kör kell, hogy az egyes reformok bekövetkezzenek?

A magyar modban 2 év 1 kör, de vajh a karakterek öregedését is ehhez igazították? (Mert ami az alapjátékban mûködik ezen a téren, az nevetséges!)

Zsolo007
Akkor vagy rosszul tudod, vagy csak nálam bugos, ugyanis azokban a váraimban (3 db) amiben építetten ágyús tornyot van ágyúgyártóm is, és egyik sem az 1. szint...

Ize... _en ugy tudom_ agyugolyokat csak akkor lo, ha az adott varosban/kastelyban a gunpowder ki van gyurva.
Ami nem egy nagy elmeny, ugyanis - ha jol emlekszem - 800 florin es 1 kor.
Zsolo007
Már nem. 1.2-ben ki lettek küszöbölve a korai hibák, a lovasság legtöbb helyzetbõl képes "rohamozni". Városokban kicsit szenved még, de az egyrészt nem annyira zavaró, másrészt meg elég nehéz lehetett a középkori szûk kis utcákban harcolni azokon a nagy lovakon...

#4967: data/world/maps/campaign/imperial_campaign/descr_strat.txt kell neked....

UI.: Már egy ideje meg akartam kérdezni: Nektek jött valaha is forró olaj a kapun lévõ "csövekbõl"? A rome-ban volt szépen, ebben viszont egyetlen egyszer sem láttam, hogy jött volna az olaj belõle, hiába van ott az egységem a kapu fölött és a tornyok is lõnek. Apropó tornyok: Nektek a 2. upgrade torony (ágyús) mûködik? Ugyanis nekem ugyanúgy ballista lövedékeket lõ, nem pedig ágyúgolyókat...

párszáz=néhány
a lovasság nagyon is erõs, csak tudni kell használni...
párszáz oldallal ezelõtt ki lett tárgyalva a használata, kicsit körülményes, de megéri gyakorolni...
Nohát, megvettem a játékot eredeti változatban 4900valamennyi volt a CD Galaxisban. Megérte. <#vigyor2>
Ami kevésbé tetszik nekem, az a lovasság -érzésem szerint- csökkent hatékonysága. Nagyobb átütõ erõt vártam volna tõlük. Vagy csak én kezelem õket rosszul?
A másik gondom az év/kör klasszikus témája.
Azt hittem, hogy ehhez azért nem érdemes nyúlni, mert felborulhat például a szereplõk öregedése.
Erre mit tapasztalok?
Az ALAPJÁTÉKBAN eleve fel van borulva.
Vagyis 1 kör 2 év (ez még rendben is lenne, nem szimpi, de rendben lenne) miközben a karakterek 2 év alatt csak 1 évet öregednek.
Ez idegesítõ...<#falbav>
Szívem szerint akkor már átállítanám 1 év 1 körre (hol is lehet?) de az meg egyéb dolgokba zavarna be? Vagy csak az a gond, hogy így elõbb lesz vége a játéknak, és nem jön be 1-2 reform?
Zsolo007
Köszi, valóban városban kell muskétásokat képezni. Nem tûnt fel, mert a várakban koncentráltam a barrackok fejlesztésére, és azt feltételeztem, hogy majd a nyilasok épületénél lesz képezhetõ...<#falbav>

Hmmmm... 1.2-es peccs valoban hozott néminemû valtozast a diplomaciaban, tortenetesen egy jelentoset tapasztaltam: a kiatkozasom utan ugy dontottem ugy "javitom" a pápánál a megitelesemet, mint ahogy tettem az 1.0 es 1.1 verziokban is, megpedig: nekimegyek a pápai államnak es kicsinalom oket.
Hat ez nem jott be!!!
Eddig az uj papa reconciled-nek nyilvanitotta a faction-öm es egybol natural lett, ez most meg nem akar még akkor sem, ha a sajat biborosaim kozul kerul ki. Kenytelen kelletlen voltam sulyos penzmag aran kibekulni a pápai állammal, majd vagy kinyiratni a papat, vagy diplomaciai eszkozoket bevetve kervenyezni a kiatkozas visszavonasat (az utobbi igen koltseges).
Ohho! Megegy nagyon jelentos valtozas kerem az 1.2-ben!!!
A bergyilkosok kulonosen nagy hatekonysaggal birnak, es aktivkodnak is kemenyen. Nekem kinyirtak a faction leader-em, valamint csaladom ket masik tagjat is, de azokat "megmentettem" mentett allas visszatoltesevel
<#nevetes1>
Sajat bergyilkossal pusztan kivancsisagbol rafigyeltem a pápára is, eddig (1.1-ig) atlagban valami 5-10%-os sikervaloszinuseget irt, most meg 95-ot, ami mar majdnem 101 <#ravasz1>
Szoval urak/holgyek bergyilkosokkal ovatosan!
PrasCo
Amelyik frakcióval eddig csak játszottam (spanyolok pont kiestek), mindnél csak alchemy lab-es városokban lehetett muskétásokat gyártani, sõt, elõtte hand gunnereket.
MooN00
Valaki tud segíteni ? Nemrég leszedtem a játék 1.2-es javítását, de amikor fel akartam tenni a setup elején ezt írta ki : "Error : unknown / Some of the game files has been changed / Try to apply this update again or reinstall the game."

Reinstalláltam a játékot, és megpróbáltam a teljesen "szûz" verzióra feltenni a patch-et , de a hiba ugyanez volt.

Leszedtem egy másik helyrõl is a patch-et, de az is ugyanezt produkálja.

valaki tud segíteni ?

Zsolo007
azt csak városban lehet építeni

van több városomban is alchemy school

PrasCo
Van alchemy lab-od, school-os, vagy valami ilyen nevû akármid?
Zsolo007
Itt ugyan nincs...

LSL
A pápával kapcsolatban: bárkinek neki ugorhatsz, csak kell egy diplomata rómában és egy kis pénzmag. hathatós szövetségesem soha sem volt, a szomszédok, meg mindig megtámadtak, ally ide v oda.

http://lsl925.deviantart.com/gallery/ AMD A10-5800K, Gigabyte GA-F2A85X-UP4, GEIL Value Plus CL9 2*4096/1600 DDR3, Asus HD7770, 2,5TB HDD

Zsolo007
Ezt megkukkantom...köszi

A legutolsó barrack ban lesznek, de az építhetõ épületek listájában is benne van😊
Sziasztok!

Úgy látom, hogy az 1.2 patch a diplomáciában jelentõs változást hozott. Az angolokkal játszok rövid kampányt, a franciákkal mindjárt az elején dinasztikus kpacsolatot létestettem, és ezzel együtt szövetséget kötöttem - az okra nem térnék ki. Legnyagyobb meglepetésemre a szövetség tartós (kb 40 kör óta). Korábban, az 1.1 patch mellett egy a kiirtandó ellenféllel kötött szövetség (de általában bármely szomszéddal kötött szövetség) kérész életû volt. Azt is újdonságként tapasztalom, hogy egyes cselekedetek hatására javulnak a kapcsolataim. Korábban cslekedet hatására csak romlásra volt példa, javulást leginkább pénzzel lehetett elérni. Szóval számomra a diplomáciát illetõen pozitív változást hozott a patch, persze az összefüggéseket - ha vannak - még nem sikerült kitapasztalnom.
Negatívumnak tûnik viszont, hogy a gazdaságot valahogy megbuherálták. Korábban két vár és négy város mellett jelentõs sereget tudtam fenntartani, és a fejlõdére is jutott a GDP-bõl. Most hasonló körülmények mellett - legalább is úgy érzem - jóval szûkösebbnek bizonyulnak a források.
Zsolo007
Moderátor topicban próbálkoztál már? 😊