89
  • n3whous3
    #89
    Nem antianyagról, hanem miniatűr fekete lyukról van szó tudtommal.
  • Su0my
    #88
    ...monitorából;)
  • Su0my
    #87
    Jó Ég!

    Azért nem magyarázkodsz, mert olyan korlátolt vagy!
    Nincsenek érveid, csak véleményed, te vagy az, aki megveszi a topsop lehiperszuperebb vécépucolóját, ami empéhármat is lejátszik meg simogatja a buksidat.. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs a PC-n egy olyan gomb, amit ha megnyomok, akor az ilyen ökrök motiorából kiugrik egy marha nagy kéz és addig üti őket, amíg mozognak...

    Amerikában 4 jó dolog van: NFL, NASCAR, MEGADETH és az, hogy ők legalább meg is fizetik azokat(is:)), akik megérdemlik
  • Tiberius B
    #86
    Szerintem az egyetlen gond egy ilyen szerkezettel max. az lesz, hogy mikor először bekapcsolják, leveri a biztosítékot egyébként meg semmi sem sülhet el balul.
  • maestro85
    #85
    Még jó hogy nem én vagyok a legokosabb ember.. Hál' Istennek! Boccs hogy idegesítettem egy-két embert, már csak én magam is röhögök az egészen. Néha jobb hallgatni, mint p**ázni.. Nem kell hogy a politikusokhoz hasonlítsak... üdv...
  • abelr
    #84
    igen! kiváncsi vagyok az eredményekre (majd)
  • duke
    #83
    bocs javitas

    doki :....es megsemmisul a vilagegyetem,ez persze a legrosszabb eshetoseg,szerencses esetben csak a mi galaxisunk fog megsemmisulni.
    marti: Az sokkal megnyugtatobb.
  • Epikurosz
    #82
    Mit kell annyit hisztizni.
    Ha nem fejlődik a tudomány, akkor meg az éhínség vagy a háborúk végeznek veled.
    Ehhez képest egy fekete lyuk fájdalommentesen kebelezne be, észre sem vennéd, olyan gyorsan zajlana le.
  • duke
    #81
    doki :....es megsemmisul a vilagegyetem,szerencses esetben csak a mi vilagegyetemunk semmisul meg.
    marti: Ez sokkal megnyugtatobb.
  • Epikurosz
    #80
    Bocs, de szerintem ezt az EU "nyögte" ki, nem a svájciak.
  • Emmegki
    #79
    Hát igen... A svájciak mellényzsebből kinyögnének 10 metrót is pestre. Iszonyat jól néz ki!

    Veszélyes-e vagy sem: Könnyen meglehet, hogy azok a kölcsönhatások, ütközések amikkel mi itt gyengéden játszadozunk a természetben (univerzumban) mindennaposak. Ha meg ott nem okozott hibát itt miért okozna? A világegyetem debuggolja önmagát :)
  • troc
    #78
    friss ellenvélemény pont Hollywoodból: Syriana
    http://imdb.com/title/tt0365737/
  • Kelta
    #77
    baromság amit irsz már ne is haragudj....
    véleményed magánügy, de hogy valki ennyire korlátolt legyen, már megbocsáss... Nem magyarázkodom sem politikailag sem földrajzilag sem történelmileg semmiröl, mert ha ez a véleményed akkor értelmetlen.
  • rigidus
    #76
    "A hallivűdi filmekben a tudósok mind idióta, gonosz, ármánykodó, degenerált, rusnya, pocakos, szemüveges, szipogós, torzonborz alakok.

    Bezzeg a maffiózók, azok vagány verdákban járnak, és csak úgy falják a csajokat. Néha lőnek is, de mert kibadizottak és jóképűek, ezt el lehet nekik nézni.

    Manipulálnak, vazze!! Érzed?"


    A kormanyok (foleg az USA) pedig jok, a bekeert es a !!joletunkert!! kuzdenek. (lol) Az USA csak jot tesz az emberiseggel es o mindig a jo oldalon van. Az USA a "jofiu" es mindig gyoz.

    Amerikai filmekben legalabbis, a valosagan meg a leheto legnagyobb potencialis veszely.
  • troc
    #75
    Leon Ledermann
    Az isteni a-tom
    http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/typotex/isteniatom.html

    olvassátok el ezt a könyvet! amelett hogy fizikatöténetből nagyon jó tudástágító, kvantumfizikából is kiváló gyorstalpaló. mellesleg olyan humorral van telerakva, hogy a Douglas Adams-féle 42-vel vetekszik (pl. 1/137, a finomszerkezeti állandó, hehe). a könyvtől ciklotron-expert lettem és vágom a centit az LHC beindíatásáig.
  • Me0w
    #74
    Ejj, megneztem a belinkelt VR kepeket, naaaaaagyon Half-Life feelingem van toluk, meg az alattuk levo hangoktol is borsodzik a hatam :))
  • Epikurosz
    #73
    Egy gondolat:

    A hallivűdi filmekben a tudósok mind idióta, gonosz, ármánykodó, degenerált, rusnya, pocakos, szemüveges, szipogós, torzonborz alakok.

    Bezzeg a maffiózók, azok vagány verdákban járnak, és csak úgy falják a csajokat. Néha lőnek is, de mert kibadizottak és jóképűek, ezt el lehet nekik nézni.

    Manipulálnak, vazze!! Érzed?
  • senoy
    #72
    "a Higgs-mező bevonásával 120-szor több sötét energiát kapnánk, mint amennyinek elméletileg lennie kellene, Ellis azonban tökéletesen elégedett lenne egy ilyen felfedezéssel is, szerinte a többlet okain már ráérnének utána töprengeni."
    Ez vicces.Miert jobb,ha tobb van?
    Most tul keves a sotet anyag,utana meg tul sok lesz.

    Megjelennek a Tesco gazdasagos sotet anyagok,es mindenki hazavihet 1 kis darabot.

    pajszer rulez!
  • CsabiDuke
    #71
    Hogy mi lesz akkor mikor bekapcsolják, majd kiderül a válasz ha bekapcsolták.
    Ha valami nagy galiba történne, pl ahogy itt sokan mondták, összeomlik a tér-időkontinuum, vagy megsemmisül a világegyetem, azt ugysem vesszük észre. De még az is jobb lenne minthogy 2030-ban belénk jon a meteor
    Ha meg nem történik semmi gáz, nagyot fog ugrani a tudomány... reménykedem az utóbbiban, akkor is ha esetleg az elsőnek semmi esélye.
  • XeroX
    #70
    Ajánlom mindenkinek, hogy 2007 nyarára játsza végig a HalfLife -ot, hogy tudja mire is számithatunk.
    Én szóltam!
    :D
  • Sadist
    #69
    Pedig középsuliban tanítanak atomfizikát. Még középszinten is.
  • Invader
    #68
    Olvastam nem is olyan régen egy SG cikkből belinkelt angol nyelvű értekezsét, amelyben (viszonylag röviden) megnyugtatóan megválaszolták az összes tudamányosan megalapozott kételyt arra vonatkozóan, hogy valami 'nagy bajt' okozhatnak a modern részecskegyorsítók. Volt köztük mini fekete lyuk, 'fuzzy anyag' ami eszi a normál anyagot, és fénysebességgel terjed, meg hasonlók.
    A legtöbb kételyre az volt a válasz, hogy a világegyetemben vagy akár a neprendszerben is sok-sok ilyen ütközés történt már, és történik is, úgyhogy ha baj lenne valamelyikből, akkor a baj már megtörtént volna. Egy nova/supernova robbanás által keltett hihetetlenűl nagy pillanatnyi lokális energiasűrűséget valszeg soha a büdös életbe nem fogunk reprodukálni a Földön.
  • Landren
    #67
    Azért azt erős túlzás lenne állítani, hogy a részecskegyorsítók az alpműveltség részét képezik, bár kétségtelen, hogy lényegesen hasznosabb az emberiségre nézve, mint az orosz költészet. Mindemellett egyáltalán nem baj, ha leírják az emberek a véleményüket, még ha sok esetben tényleg nagy hülyeséget írnak is, mert akkor az olyan emberek mint Te nem javítanátok ki és nem tennétek hozzá azt a sok plussz információt, amit egyébként az alapcikk nem tartalmaz. Persze lehet számotokra ez bosszantó, de azért csak hajrá! :)
  • rigidus
    #66
    Olvastam vhol anno, hogy amikor az Otto-motor felfedezese utan kezdte felvaltani az auto a lovaskocsikat, elhangzottak a kerdesek, hogy "ha nincs elotte lo, akkor mi huzza a szekeret?". Majd jott a valasz, hogy: "a motor belsejeben a benzin-levego kevereket egy elektromos szikraval felrobbantjak es a robbanas erejet egy dugattyu+forgattyustengely segitsegevel forgomozgassa alakitjak".

    Gondolom az itt jelen levo fizikusok mar - elore rohognek es - tudjak, hogy a masnapi irott "sajtoban" mi volt a cimlapon.
  • Darth Sith
    #65
    jó kis hozzászólások. Imádom ezt, pánik rulz.. :D

    Amúgy jó kis cikk lett ez, ilyet kérek, méég, mééég! :)
  • Amergin
    #64
    jah, emlékeztek még? Volt egyszer egy játék, az is így indult. A tudósok az anyagot tanulmányozták és csináltak egy "kis" hibát. Valami Half Life vagy mi volt a neve...
  • GregSB
    #63
    Véletlenül nem az a neve a helynek, hogy Mesa Noir? :DD
  • eke
    #62
    Nem értem...miért baj, ha halad a tudomány? Enélkül nem lenne itt semmi és dekkohatnánk a fa tetején....
  • [HUN]PAStheLoD
    #61
    Mikor a félelem beférkőzik a gondolatok közé, jönnek a sületlenségek és a bődületes baromságok.. mint amiket itt írtak többen. Az, hogy nem vagy részecskefizikus, az nem baj, de a gyorsítókról középsuliban tanítanak.. és ez inkább alapműveltség, véleményem szerint, mint például egy kibaszott orosz realista szuperregény beható ismerete..

    És mikor "fontos" kutatásokat hátráltatnak a tájékozatlanok a felesleges aggódásukkal, az azért elég bosszantó tud lenni. Ezt remélem megérted. És néhányan eléggé felhúzzák magukat ezen, akkor jönnek a kioktató hozzászólások .. na písz. És vesd rá magad a wikipédiára, ebben a témakörben :D
  • pepii
    #60
    "Röviddel Turner és Wilczek cikkének megjelenése után Pet Hut és Martin Rees, ugyancsak a Nature-ben, rámutatott, hogy a Világegyetemet elpusztító vákuumbuborék ijesztõ kísértetének megszületését gondatlanságból, maguk a részecskefizikusok idézhetik elõ. Az aggodalomra az ad okot, hogy az elemi részecskék nagyon nagy energiájú összeütközései - csupán egy pillanatra és a tér egy parányi tartományában - olyan feltételeket teremthetnek, amelyek kedveznek a vákuum elbomlásának. Ha egyszer viszont az átmenet bekövetkezett, akár csak mikroszkopikus méretekben is, akkor már nincs megállás, az újonnan keletkezett buborék hamarosan csillagászati méretûre duzzad. Vajon nem kellene-e erre való tekintettel korlátoznunk a részecskegyorsítók következõ generációjának teljesítményét?

    Hut és Rees örvendetes biztatást adnak, mert kimutatták, hogy a kozmikus sugárzásban nagyobb energiák fordulnak elõ, mint amekkorákat a részecskegyorsítókban elérünk. Márpedig a kozmikus sugárzás nagy energiájú részecskéi évmilliárdok óta szakadatlanul bombázzák a Föld légkörében található atommagokat, anélkül, hogy kiváltották volna a vákuum bomlását. Ezzel szemben az is kétségtelen, hogy ha sikerülne a gyorsítók teljesítményét néhány százszorosára növelni, akkor olyan nagy energiájú ütközéseket kelthetnénk, amilyeneket a kozmikus sugárzás soha nem hoz létre a Földön. Az igazi kérdés persze egyáltalán nem az, hogy az igazi vákuum buborékja kialakulhat-e itt a Földön, hanem az, hogy létrejöhetett-e bárhol a megfigyelhetõ Világegyetemben, valamikor az õsrobbanás óta eltelt idõ alatt. Hut és Rees megemlíti, hogy roppant ritkán a kozmikus sugárzás két, nagyenergiájú részecskéje egymással szembe haladva összeütközhet egymással. Ilyenkor az ütközés energiája milliárdszorosa a földi részecskegyorsítókban szokásos energiákénak, ezért egyelõre nem szükséges elõvigyázatosságból korlátozni a gyorsítók teljesítõképességét."

    Paul Davies: Az utolso harom perc
  • karben
    #59
    Elolvastam miket irtatok ide! Haat, kurva jot rohogtem! :) Koszi sracok. Amugy nem a hulyesegeken rohogtem, mert az faj, hanem a fikazason emg a poenokon. De szerintem inkabb poenokat irjatok mint fikaztok. Fikazni konnyű Azt en is tudok!
  • Sadist
    #58
    De azt azért ugye elvárod, hogy évről évre bikább vidkarikat dobjanak piacra...
  • Ironka
    #57
    Itt van leírás erről az épülő gyorsítóról. Azt írja, a protonoknak egyenként 7 teraelektronvolt (TeV) energiájuk lesz, csomagonként 10^11 db-bal. Ebből kiszámolhatod, h az összenergiájuk 112 kiloJoule csomagonként. A gyorsítóban egyszerre 2835 csomag lesz, aminek összesen 317 952 kJ az energiája. Ez 88,39 kWh. Namost egy szélerőmű kb 1 MWh-t energiát termel naponta. Szal vágod az arányokat. Az ütközések ereje 1150 TeV lesz egyenként, és nyilván csak néhány részecske ütközik egyszerre.

    Amúgy ennél jóval nagyobb a fogyasztása egy időben: a mágnesekben 10 GJ, a részecskenyalábban 725 MJ, szóval eszik rendesen, de hol van ez egy atomerőműhőz?
    És olyan veszélyes hogy idén már meg is halt egy munkás odalent.... rázuhant egy daruról leszakadó teher.
  • uniu
    #56
    tehát vagy 10 éve készül...
  • Deus Ex
    #55
    A Természet Világa c. természettudományos közlöny különszámban tárgyalta az CERN gyorsító átépítésével kapcsolatos körülményeket, és a várható fejleményeket. Elérhető az alábbi címen, és esetleg a könyvtárakban.

    Természet Világa Mikrovilág különszám

    A reklámért elnézést, de talán bocsánatos bűn egy alapvetően ismeretterjesztő közlönyt reklámozni..
  • HUmanEmber41st
    #54
    Ha az átmérője 27 km lenne, a kör kerülete
    3,14*27 lenne ( (84,78 km )
  • HUmanEmber41st
    #53
    "Nem 27 km hosszú, hanem 27 km átmérőjű az a gyorsítógyűrű! Okostojás"

    Plutonium! Okosodj Te is 1 kicsit:

    "...mélységben fekvő, 27 kilométer hosszú köralagutat"
  • Ironka
    #52
    Végre egy ember, aki tanul a hibáiból.


    Bocs a durva hangnemért, de tényleg hihetetlen hülyeségeket írtál. Itt van némi okosító:
    Részecskegyorsító
  • [HUN]PAStheLoD
    #51
    nem teszem ^-^
    szerénységem természetes :DD
  • Ironka
    #50
    Tenx. :)
    Néha sajnos elveszítem a fejem...