136
Tegyétek ti is fel kérdéseiteket és ha valaki találkozott már ilyesmivel próbáljon meg segíteni! Semmi szükség itt a 14 alattiak beszólásaira! Arra ott a Gumi vagy a játszótér! Köszi!
-
#56 Megfigyelhető, de csak a munkaterületen! Ott meg ha nem oda illő dolgot teszel pl szeretkezel egy kolléganőddel fel is vehetik az sem sérti a szeméályességi jogaidat! Sőt ha az utcán látsz két párt szeretkezni felveheted csak kereskedelmi forgalomba nem hozhatod :) -
#55 Pedig azt gondoltam, hogy beleegyezés nélkül, önkényesen nem figyelhető meg a dolgozó vagy dolgozók. -
#54 Mindaddig nem amíg az öltözőben nem helyez el kamerákat! Viszoint a webcamerával egyszerre sokat nem tud nézni és hát ügye a minsőég is megkérdőjelezhető bár ki lehet venni ha valaki nem dolgozik hanem csacsog! -
#53 Sziasztok!
Én egy nagy elektronikai gyárban dolgozom ahol kb 3500 ember dolgozik legtöbb esetben 8 és 12 órás műszakokban. Azon a részlegen ahol vagyok nagy vezetőségváltás történt, mert állítólag nem teljesítettünk túl jól, ami a darabszámokat és a minőséget illeti. Ipari kamerákkal felszerelt gyártócsarnokról van szó amik biztonságtechnikai eszközökként funkcionálnak, és ezzel nem is lenne probléma és ha jól emlékszem a munkaszerződésben is szerepel, viszont az adott részleg vezetősége WEBkamerákat szereltetett és szerreltet fel több helyre, amiknek a képét otthonról online tudja nézni, de ez már nem biztonságtechnikai okokból történik, hanem a dolgozók figyelése, szemmeltartása a cél éjjel és nappal, és természetesen ha a "kukkolónk" neki nem tetsző dolgot lát a kamerák képein, meghozza a megfelelő szankciókat az érintett dolgozó, dolgozókkal szemben, ami lehet fegyelmi, de akár a cégtől való kirúgás is. Természetesen alacsonyabb rangú vezetők egyébként is folyamatosan tartózkodnak és dolgoznak a gyártósoron. Kérdésem az lenne, hogy jogilag ez az eljárás, mármint a kamerákal való megfigyelés valmennyire megkérdőjelezhető, kifogásolható, nem sért e valmilyen jogot, pl személyiségi jogot? -
#52 Már nem aktuális :) -
#51 Van közöttünk esetleg egy ügyvéd akivel privátban tudnék pár szót váltani? -
#50 A jog nem erröl szol? Jatek a szavakkal? -
#49 Akkor jobb ötletem van:
En egy olyan szolgaltatast biztositok, ami engedelyezi azt, hogy te feltölts egy kepet / hangot a neten es en visszaküldöm azt neked polifonikusan vagy telefon hatterkepkent, valamint megnezhetsz egy listat, hogy az emberek mondjuk az utolso 1 honapban milyen kepeket / hangokat konvertaltattak.
Igy nekem semmi közöm a kepek / hangok tartalmahoz. Minden jog vedve van es minden jogellenes cselekedet a felhasznalot terheli.
Igy mar megallja? -
Garfield #48 Hogy szolgáltatás vagy termék, csak játék a szavakkal.
Neked akkor is igazolnod kell tudni, hogy jogszerűen terjeszted, akár "ingyenesen", akár pénzért.
Az már más kérdés, hogy:
1. a CS-logóknál nem feltétlenül érdeke a cégnek, hogy a logót használó weboldalakat levadássza;
2. vajon mekkora az esélyed, hogy lebukjál egy CS-s oplogó küldéséért. -
#47 Ez rendben is van es ertem. Pont ezert vagyok dilemmaban!
Akkor konkretizaljunk:
En egy Counter Strike logot akarok felkinalni. Ez a logo minden rajongoi honlapon fent lehet, senki nem szol erte, mivel a ceget es a jatekot reklamozza.
Senki nem szol, ha en csinalok egy CS fansitot es kirakom a logot.
Ha ez a fansite ezt a logot elküldi neked a telefonodra, es a kep küldeseert (ismetlem, nem a kepert!!!!) penzt kerek, akkor szerintem nem sertettem semmi copyrightot. -
#46 Köszi a valaszt. Ilyen valaszokra szamitottam es ezert irtam oda, hogy olvasd el es ertelmezd, mielött valaszolsz.
Itt olyan dolgokrol van szo, amik tulajdonkeppen nem megvasarolhato dolgok.
A lentebb emlitet pelda alapjan, mondjuk en Schumacher hangjat akarom letöltesre kinalni, mint telefon csengö hangot.
Ez a hang valahol egyszer le lett sugarozva (pl TV) vagy az ö honlapjarol letölthetö. Tehat alapjaban veve ingyen terjeszthetö.
Vagy mondjuk egy ferrari logot hatterkepkent.
Egy ferrari logot barhol leszedhetsz es felhasznalhatsz a neten. Senki nem fog beled kötni, addig, amig azert a logoert nem kersz penzt!
En sem a logoert kernek penzt, hanem azert, hogy en azt eljuttatom a te telefonodra anelkül, hogy neked kene letöltögetned, kabelezned, bluetoothoznod stb. -
Garfield #45 Amint fel tudsz mutatni egy szerződést arról, hogy a jogtulajdonos hozzájárult a terjesztéshez, azonnal.
Ahogy a Windows XP warezolását sem teszi jogossá az, hogy fentvan szinte az összes fájlcserélőn, úgy a csengőhangok terjesztésére sem leszel jogosult azáltal, hogy másutt megtalálható. Hogy megtalálható a neten, az a kutyát nem érdekli, az egyetlen, ami számít, hogy a tulajdonos beleegyezett-e és ha igen, milyen feltételekkel a terjesztésbe. -
#44 Az lemaradt a hozzászólásomból hogy ezért figyel az extra az uw meg az atw hogy kinek mi van a tárhelyén és egyből törli a regisztrációdat emrt ott nehéz viszakövetni a tényleges feltöltőt és a servert büntetik igazából mert ő terjeszti az anyagot idézőjelben! -
#43 Nem vagyok jogász, de most volt róla szó itt az sg-n is egy hírbe ha jól emlékszem és az volt benne hogy a letöltés nem büntethető de viszont aki terjeszti az igen! Minden féle képpen bele lehet kötni ebbe a dologba és én is belekötnék ha te egy olyan adatot szolgáltatnál másnak amit tőlem pénzért tudnak megvenni! erről szolnak a szerzői jogok! Amugy a google a barátod és ha beirod hogy szerzői jogok nagyon sok találtaot dob ki! Szóval jogilag egyértelműen nem lehetséges tevékenység amit akarsz csálni :) -
#42 Sziasztok. Nekem is lenne jogi kerdesem, de ha lehet, akkor jogaszok valaszoljanak (ha van olyan itt egyaltalan) es ne olyan, aki csak a kis paraszti eszevel feltetelezi, hogy mi a dörges. Azt en is meg tudom tenni az en sajat kis paraszti eszemmel
Es meg egy keres: elöbb olvasd el az egeszet es ertelmezd, mielött valaszolsz! Köszi! :-)
Szoval, azt szeretnem tudni, hogy ha csinalok egy oldalt, ami telefonhangokat, hatterkepeket stb. kinal sms-letöltesre, de ezek az anyagok valojaban copyrightos cuccok (mint mondjuk az SG.hu-logo), de ezeket a kepeket / hangokat barhol meg lehet talalni a neten es alapjaban nem gáz az ingyenes terjesztesük, akkor problemaba ütközhetek-e?
Mivel a cuccok nem csak siman a PC-re kerülnek letöltesre, hanem sms-en keresztül egyböl a telefonra mennek, a dijak tulajdonkeppen nem a hangert / kepert lennenek fizetve, hanem pusztan a szolgaltatasert.
Mivel ugye egy sms gateway üzemeltetese nem kis penz, ezert ingyen logikus modon nem lehet müködtetni. En csak ezert kernek penzt.
Ez igy jogtiszta?
A valaszokat elöre is köszi! -
#41 Pontosan. Esetleg csinálsz egy új e-mail címet, átdesignolod az oldalt. -
#40 :DD
najo akkor inkább mégsem köszönek el, csak ma estére. holnap folytathatjuk a diskurzust, szívesen várom majd az apró praktikákat kiskapukat.:)
-
#39 oks, köszi a válaszokat, biztos lesz a későbbiekben is majd pár kérdésem.
addig is sziasztok
-
Grenzjager #38 hogy figyelmeztetnek??? kapsz egy emilt oda ahonnan bergisztráltad a honlapot?? vagy beírnak a vendégkönybe....
tehát nem téged hanem a szolgáltatót birizgálnák, h szüntesse meg a lapod... -
#37 nem egészen ha látják hogy ugyan az a design akkor azt monyák hogy kértek szépszóval ha nem megy akkor erőszakot alkalmaznak (per) -
Grenzjager #36 főleg mert hogy digó a TV, azok nem fognak a te kis honlapoddal foglalkozni az tuti.
Tudok egy csomó gportálos lapról ami tele van BBC, RTL, TV2 felvételekkel és nem hinném hogy vki is izgatna a dolog. Nem teljes filmek hanem gólok, meccs összefoglalók... stb
Schumis képet meg nyugodtan bármire rátehetsz....a kutya nem fogja kérni a papírokat, hogy beleegyezett e M.S... -
#35 ami azt jelenti hogy fogom a cókmókot átköltözök máshova, és várom hogy újra figyelmeztessenek?
-
#34 Mindig először figyelmeztetnek, és utána perelnek. Szóval nincs mitől félned. -
#33 A tv-ből felvett videókat kiteheted abban az esetben ha nem takarod ki az emblémát és feltünteted hogy az xyz adóból lett felvéve! ekkor nem kell semmi jogdíjat fizetned!
A sumaheres póló után viszont kell mert a sumaher nevet szerzői jogok védik! Továbbá f-1 es oldalt is csinálhatsz saját felvételekkel vagy tv-ből felvett-el ezért senki nem fog szólni neked és törvénybe sem ütközik -
#32 akkor konkretizálom a dolgot kicsit. szoval motogp-s videók lennének. ezek nagyrésze olasz tv-böl van felvéve, régebbi futamok. gyakorlatilag 1990-töl 2005 ig vannak meg. ezeket sem lehetne?
nem árulhatok oylan pólót, vagy bögrét, vagy akármit, amire rányomattam azt mondjuk hogy Hajrá Talmácsi 14 Gábor, hajrá honda??
-
Grenzjager #31 ..de a kiskapuk országa is vagyunk....
(Csak Botond akart a nagykapun bemenni, de le is verte a görögöt ) -
Grenzjager #30 szerintem nagy ívben sz*rik rá a Schumacher hogy Magyarországon hányan teszik ki a lapos arcát egy bögrére és azt sem hiszem, hogy a mogyordói F1-es csecse-becse árusok fizettek volna valakinek is azért, hogy ők most Ferraris zászlót árulhassanak, vagy hogy miket nyomnak rá a bögrére.
Bár a másik is megoldható...
attól függ milyen honlap? mert például egy török honlapra ha felteszed a videókat nem hinném, hogy 50 éven belül elérne a Tv2 hozzád... -
#29 F1 videós oldalt simán csak bezáratták, ha viszont márka védett logós cuccokat kezdesz hamisítani azzal csúnyán befürödhetsz..... -
#28 oks, köszi!
azthiszem ez a kockázat simán bevállalható lesz:)
az ajándéktárgyas kérdésred nemtudod esetleg a választ? -
Grenzjager #27 attól még jogdíjköteles, max kisebb az esély hogy
vki kiszúrja, feljelentsen (de ehhez magyarországon mindenki profi!! feljelentésben szerintem világelsők vagyunk) -
#26 és ha eltakaroma a tv logoját? -
Grenzjager #25 egyértelműen nem..
ha csak az adott televizós társaság nem engedélyezi...
de ettől függetelnül egy csomó gportálos oldalon van cucc Gerától kedzve mindenkiről különböző tv-ékről...
másolod, terjeszted és nem fizetsz jogdíjjat... na persze nagyobb halakat figyelnek -
#24 Sziasztok, lenne pár kérdésem nekem is.
TV-böl felvett sporteseményeket felrakhatok saját honlapomra? persze ugy, hogy mások is letölthessék?
Felhasználhatom e, ajándék, és használati tárgyak készítéséhez ismert, profi versenyzők nevét rajtszámát, esetleg szponzorait?
magyarán, vagy példába ültetve, feltehetem e netre az általam felvett mondjuk f1es futamot, illetve csinálhatok e schumi-s pólót és eladthatom-e? -
#23 Nekem a 72.30 és 72.60 biztosan fel van véve (a számítástechnikaiakból), és azokhoz nem kellett szakképesítés. -
#22 nem biztos mert ez az on-line kiadás ez gyanus nekem csak azt nem értem miért az adatbázishoz sorolták :S -
#21 Akkor rosszul emlékszem :) -
Grenzjager #20 na ebben viszont igazad van, én is utálom ezt a bürokratikus sz*rt -
#19 72.40 Adatbázis-tevékenység, on-line kiadás
2002 Augusztus 1.-jétől ez a száma ennek mármint ami fent meg van nevezve tehát akkor ebbe tartozik bele :) ezt is köszi én máshova soroltam volna :)pl.:
72.60 egyébb számítás technikai tevékenység
;) -
#18 Ehhez nem kell. Ez nekünk is fel van véve. 2004-ben még 72.40 volt, úgy emlékszem. -
#17 a könyvelőm is ezt mondta csak az a baj hogy ez még szüleim cége nem vehetem át áprilisig :( no meg ha bemegyek ott várok 4-5 órát mire kiröhögnek ezért óckodom kicsit az önkormányzatól! ott nem dolgozni akarnak csak melegedni!