51
-
#51 Ami pedig ilyen felrevezeto felmeres utan varhato szokott lenni, az a feedback:
Az United States Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) egy listát tett közzé a múlt héten, amelyben elemezte, hogy mennyi biztonsági hiba található a Microsoft Windows és a Linux/Unix rendszerekben.
A lista szerint a 2005-ös évben 5 198 biztonsági hibából 812 volt Windows-t érintő, és 2 328 érintett Linux/Unix rendszereket.
A listát már a megjelenés napján több kritikai is érte. Most a Red Hat is elmondta véleményét. Szerintük a lista tartalma ``félrevezető és zavarba ejtő''.
"A tanulmány zavarba ejtő és félrevezető. Ha megnézi a listát, [azt látja, hogy] a sebezhetőségek kategorizálatlanok," - mondta Mark Cox, a Red Hat szofver mérnöke a ZDNet UK-nek.
"Például a Firefox úgy van besorolva, mint Unix/Linux operációs rendszer hiba, pedig épp olyan jól fut Windows platformon is. Az Apache és PHP szintén jól fut mindegyik platformon. Módszertani hibák vannak a statiszikákban," - állítja Cox.
Vajon kiteszi-e ezt is a pcforum? -
#50 bár Kína tényleg feljövőben van és valóban gyorsan fejlődik(elsősorban a termelési szektorának köszönhetően, míg India a szolgáltató iparának), de azért még 2025-re sem várható, hogy vezető szerephez jusson (valahol tegnap olvastam ezt is, úgy 2050 körül előzheti meg az USÁ-t) -
#49 épp tegnap olvastam a Newsweek-en egy írást, amelyben a világ 100 "agyának" jövőképéről volt szó. ebben hetven százalékuk 5-10 éven belül a szabad szoftver térnyerését (egészen pontosan, hogy átveszi a dominanciát) várja a Windowsal szemben. (5 év múlvára mondta úgy 30 %-a a szavazóknak, 10 év múlvára további 40) -
prezideente #48 Hát igen az a röhej hogy Koreában abszolút váltani akrank pedig szerintem ott még kínánál is kevesebb a szabadság. Amúgy Kína gazdasága nagyon gyorsan fejlődik -
Caro #47 Ez jó :)
Kína ahol a szabadságod=0, ott nyomul a szabad szoftver, itt ahol elvileg sok van, itt meg nem :D -
prezideente #46 te nem vagy normális
a linux soha nem vezetett soha a szervereken:
matekóra:
az hogy a windows vezet szervereken azt jelenti hogy több van neki mint bárki másnak
tehát(az adatok csak példaszerűek lesznek légyszi ne kötekedj):
ha pl a windowsnak van 25%-a és mondjuk a solarisnak van 20% a linuxnak 15 az irixnek 12%
és a többi és a többi. ez azt jelenti hogy a windowsnak nincs több része mint a többinek együttvéve mindössze csak több van mint önmagában bármelyiknek. -
#45 "A Delphi meg egy nagyon jól használható programnyelv. Sokszor sokkal több mindent egyszerűbb megoldani benne, mint pl az MSVC-ben. Ráadásul sok mindent át is vett."
Kozel tiz evig voltam Delphi fejleszto (is). Abban egyetertek, hogy a pascal egy eleg jo programnyelv, de az is meggyozodesem, hogy a Delphi nem igazan jo fejlesztoeszkoz. Felreertes ne essek, a baj nem a Delphivel van hanem a kivitelezessel es a supporttal. Kifizetsz a fejlesztoeszkozert horribilis osszegeket egy fejlesztoceg gepparkjahoz, majd miutan fizetsz kiderul, hogy a nagy marketingkampannyal beharangozott fejlesztoeszkoz hemzseg a bugoktol, honapokat csuszik a fejlesztesed, penzugyi vesztesegekrol nem is beszelve. Ugyanakkor honapokig rugdosom a gyartot, hogy javitsa, de a "bocsi elszurtuk"-ot kapom patch-ek helyett. (konkretan Delphi 4)
Kozben cselekedni kell mert az ido szorit, ezert elkezdesz workaround-olni, sajat widgeteket gyartani a bugosak helyett sajat koltsegeidre versenyben az idovel, kozben a hasznos fejlesztesek csusznak.
Azota sokat javult, de meg sajnos mindig katasztrofalis az alaprendszer. Sajnos meg mindig vannak benne bugok amiket mar 97-98-ban jelentettem.
Alapjaban veve viszont nem rossz a Delphi tervezese, a baj inkabb a Borland hozzaallasaval van. IMHO ilyen formaban nem eri meg az arat. -
#44 Akkor vajon miért nem terjed "annyira" a linux?
/* Lecsereltem egy szot a kerdesedben utolagos engedelyeddel, (remelem ebbol nem lesz harag ) mivel feltetelezem erre szeretnel valaszt kapni. */
Az oka marketing hianya (gyengesege) elsosorban, hogy nem terjed intenziven mint egy kereskedelmi szoftver. Mivel alapvetoen nem uzleti modellre lett tervezve es legfokeppen nem tokefelhalmozasra, igy a marketinghez szukseges hattertartalek sincs folyamatosan biztostva. Az emberek azt veszik aminek a reklamjat az orruk ala dugjak. Ez forditva is igaz: amit az emberek kevesbe vesznek, arra a gyartok is kissebb figyelmet szentelnek, (bar egyre nagyobbat). Itt kivaltkeppen a hardvergyartokat emelnem ki.
IMHO ez utobbi sem olyan nagy gond, ahogy terjed ugy egyre jobban fokuszba kerul. -
#43 "Akkor vajon miért nem terjed mégsem a linux?"
Terjed az. A baj a hirszolgaltatassal van.
Kinaba a Desktopok 30%-an RedFlag GNU/Linux fut:
China's Red Flag Sees Desktop as Linux Battlefield
Kb. ket eve uzemeltek be a jelenlegi halozatot full M$-re tobbmillard fontert nemi ir nyomasra. Most hatraarc van es nema seta miutan sorozatos uzemszunetek vannak, mutetek csusznak, embereletek vannak veszelyben a leallasok miatt.
600 000 munkaállomásból álló rendszert épít a Novell
Van egy site is vhol ahol kovetni lehet, de valszeg multkor toroltem az RSS readerembol nagytakaritas kozben. Oda rendszeresen postoljak a nagyobb atallasokat. -
#42 Mar a napokba valaszoltam ugyanerre a linkedre, most csak bekopizom:
Lehetne akar forditott is az arany, akkor is ertektelen lenne a cikk. A biztonsagi hibakat nem kilora, darabra, hanem sulyossagban es es a sebezhetoseg javitasaig eltelt idoben merik.
Ha mar pcforum akkor stilszeru eppen Sting egyik kedvenc IT biztonsagi cege honlapjarol idezni:
http://secunia.com/product/22
Jelenleg 28 sebezhetoseget nem foltozott a gyarto, (nem is ez a lenyes) osszessegeben a fenti hianyossagok miatt _"Highly critical"_ biztonsagi minositest visel.
Rendszer frissitesi ciklus havi gyakorisaggal, esetenkent hotfix formaban tortenik.
http://secunia.com/product/339
Jelenleg 0 sebezhetoseget nem foltozott a disztributor, pillanatnyilag biztonsagos minositest visel.
Rendszer frissitesi ciklus atlagosan 15-20 percenkent rendszerkomponensekre osztva tortenik. Itt nyomonkovetheto: http://packages.gentoo.org
IMHO ez csak egy kiemelt pelda volt. -
saxus #41 Ja kijelző. Emlékeztek a Különvélemény című filmre? -
saxus #40 "Mi lesz a mobil szolgáltatókkal" Obaz. Részvényed van vmelyik mobil szolginál vagy mi a tököm? Komolyan a multik miatt aggódsz? Nekem pl a tököm tele van, hogy lassan mindent a multik szabnak meg.
És hogy miért nem terjed el a Linux? Beetetés: suliban mindenhol van Windows. Ha a hülye kölök azt látja, hogy XP+Office 2k3, ott ide kattints, aztán amoda, stb. megszokja, és utána nem tud majd mást használni. A magyar infó oktatás pl eleve úgy indul, hogy számrendszerek, DOS, (ezek pl minek?) szövegszerkesztés, táblázatkezelés, kis szerencsével adatbázis-kezelés. A módszere meg az, hogy egy adott platform egy adott verziójával. És majd később lát véletlen egy parancssort vagy egy olyan GUI-t, amin nincs start gomb, akkor majd néz, mint birka az új kapura. Még akkor is zavarban lesz, ha teszem azt más a grafikája az ablakkeretnek, ami Linuxon/Unixon/BSD-n nem egy ritka esemény. Nem tanulja meg, hogyan kell megoldani a problémáját, csak megcsinálni tanulja meg egy adott programmal. Ha normálisan megtanulná, akármilyen felületen elboldogulna rövid idő alatt (NEM! Az áltagjúzernek nem kell turnia az /etc könyvtárat! Sok linuxot fel lehet rakni egyszerűen szép csicsa grafikus telepítővel is, utánna meg anélkül lehet használni sok mindenre, hogy a konzolhoz hozzá kellene nyúlni.). Pl. Multkor OOo-val kellett írnom egy kissebb szöveget, kicsit nekem is fura volt, de meg tudtam oldani, mert tudtam, hogy mit keressek. De ha valakit csak ugy bevágtam volna oda elé, nem tudott volna mit kezdeni vele. Pedig az elv - még az elrendezés is - hasonló. Na szóval, ezért nem terjed az átlag júzerek közt a Linux.
De tagadhatatlan, hogy egyre többen nézik meg.
A Delphi meg egy nagyon jól használható programnyelv. Sokszor sokkal több mindent egyszerűbb megoldani benne, mint pl az MSVC-ben. Ráadásul sok mindent át is vett. Multkor mutatták az új Visual Studio-t (nekem is van belőle ilyen ingyenes, de még nem volt időm felrakni, megnézni), a komponenskezelése szinte Delphi. Meg azt mondta az, aki mutatta, hogy a fordítási módszerében is vett át vmit a Borlandtól. (Ráfért, VC6.0-ban a fordítás szörnyű lassú volt). -
Caro #39 A szervereken a linux sokkal gyorsabban nő a windowsnál, a windows a unixokat szorítja ki.
És desktopon tényleg csökken.
De Mousee-nak van igaza.
Ki érdekel hányan használják. Az a lényeg, hogy működik. -
#38 Félreértettél.
Aki Linuxot használ az tuti, hogy a netről frissen letöltött új disztribet fog telepíteni, és ha van net kapcsolata, akkor folyamatosan kapja a frisítéseket.
Ha meg windózod van akkor előveszed a jó pár éves telepítő lemezedet, amin egy olyan verzió van amin jóformán csak biztonsági rések vanak. És ha olyan windózod van amihez a M$ még nem fejezte be a supportot akkor lehetőséged van a frissítések letöltésére, de közben folyamatosan ki vagy téve az utóbbi pár év vírustámadásainak is.
Nem arról beszéltem, hogy a lin hogy terjed a winnel szemben, hanem hogy aki lint használ ahhoz sokkal könnyebben jutnak el a új verziók.
-
#37 baromság... a Windows részesedése nem csökken.. sőt a szervereknél nemrég átvette a vezetést a Linuxtól!!
a 30% meg bárhogyan nézed is matematikai képtelenség... mivel a pc-k több mint 90%-án Win fut... és a PC-k legalább ekkora szeletet szakítanak ki a globális szátítógéppiacból... tehát az 30%, lerosszabb esetben is 80% lehet... -
prezideente #36 Kedves evil.
Bocsáss meg azért a 30%ért mert nem darabszámra nézték de ha utánanézel másképp rájössz hogy igaz.
Lehet hogy a windowst sokan veszik de évről évre kevesebben hiszen(és ennek is utánanézhetsz) a windows 3-4 éve még 95%ot birtokolt a pckből és most 90-89,x de nem éri el a 91%ot ami azt jelenti hogy a windows lassan de biztosan csökken és ez azt igazolja hogy a csúcsról már csak lefelé vezet az út -
#35 "A Linux új verziói, legalább olyan hatékonyan terjednek mint a virusok, miközben ugyan ez a windózról nem mondható el."
Álmodban talán... hehe Az XP 5 éve jelent meg de akkor is sokkal jobban fogy mint bármelyik Linux... -
#34 Itt mozgás közben is megfigyelhető többek között ez a kijelző is.. -
#33 Ezt nézzétek...
http://metahost.savvislive.com/microsoft/20060104/ces_billgates_keynote_20060104_300.asx -
#32 Valahogy én is erre gondoltam, bár akkor is elég futurisztikus masenka! -
Caro #31 A legfrissebb felmérések szerint ezt a szoftverellátottság hiánya okozza.
Meg persze a unix másfajta filozófiája(forrásszintű kompatibilitás).
Szóval igaz, hogy le lehet mindenre fordítani, de az installhoz szokott user nem fog vele vesződni.
Egy ilyen kéne, egy jó installer platform. -
#30 Mert a warez windóz kiszorítja! -
#29 Mert még mindig nem "annyira" felhasználóbarát, mint a Windows.
Jelenleg az általános-/középiskolák többségében Windows-t oktatnak - szóval a jövőbeli potenciális számítógéphasználó ha nem mélyed el jobban az egész számítástechnikában, marad a Windowsnál.
(A félreértések elkerülése végett: mindkét rendszert használom, nem imádom/gyűlölöm egyiket sem.) -
BiroAndras #28 "De folyamatosan jönnek ki új verziók, minden verzió evolúciós versenyben van az előzővel, miközben nincs rajta a túl szigorú pénzügyi szelekciós nyomás sem. A Linux új verziói, legalább olyan hatékonyan terjednek mint a virusok, miközben ugyan ez a windózról nem mondható el."
Akkor vajon miért nem terjed mégsem a linux? -
#27 BUÉK a lányoknak is;)
Látom az a feladat, hogy megértsd az open fejlesztés lényegét, sajnos átcsúszott erre az évre.
Szivesen segítek a lemaradásban;)
(Tudod az a hiba, amit most felfedeznek 2 hét múlva már nem lesz hiba a linuxban, a windózban viszont lehet hogy még 2 év múlva is!) -
#26 Asszem idézőjelbe kellet volna írnom, a kódra vonatkozó megjegyzést;)
szal csak azt akartam mondani, hogy sokkal fontosabb az hogy működjön és jól működjön, mint hogy egyértelműen valakinek az elmélete érvényesüljön a teljes kódra. Szal hogy te érted az egészet, de minden egyes sorra vonatkozóan, biztos nem tudod, hogy mi volt minden egyes embernek a koncepciója, aki csak beleírt.
Egy hagyományosan, zöldprogizók tömegével, "legyártott" kód lehetne akár jó is. De pont azt akrtam mondani, hogy a sok kis zöldemberke által vétett hiba, meg a tudatosan belerakott hülyeségek, plusz a program bonyolultsága olyan súlyos "genetikai" terhet jelent winnek, ami egy bonyolultság fölött törvényszerűen meghalasztja. -
kbupdate #25 http://pcforum.hu/hirek/10022/Tobb+biztonsagi+hibat+tartalmaz+a+Unix+es+a+Linux+mint+a+Windows.html -
kbupdate #24 Microsoft -
#23 füstüvegre projektorral? -
#22 NEXUS6: "A Linux fejlesztése teljesen máshogy zajlik. Ronda piszkos kódja van..."
Az a ronda piszkos kód viszont nyílt kód, és tisztán C/C++ alapú - bár kétségtelen hogy van aki számára bonyolult, én megértem.
De akkor minek mondanád a Win kódot, amely nem más mint egy összefércelt oprendszer-törzs, amelyre az egyes project keretében - igaz nem MS - fejlesztők ráeresztik saját Delphiben, Visual Basic-ben és más szemétben "megalkotott" remekműveiket. Ó, hát ez aztán működik! Minden tiszteletem a MS project-managereké, akik ilyen szarok miatt szenvednek nap mint nap... -
quantum #21 Azon a képen Gates Ballmerrel boxol? :))))
Érdekes lehetett :)))
Lehetett volna Gates vs Torvalds és Gates vs. Jobs is :))) -
strogg #20 :DDDDDDD
-
#19 Szerencsére lefogták őket. -
#18 Tudok hasonlóról!;)
Csak nem egy korházban, hanem Ferihegyen az új számítógépesített repülés irányítási rendszernél, és nem vicc.
Az informatikusok egyszercsak bejelentették, hogy akkor ők most "valósidőben", backup nélkül ápdételik a rendszert.
;) -
#17 Azon én is vidulnék, ha nevető 3. ként a kínai szabvány lenne a befutó. Emléxem a nagy gyártók, meddig szabotálták, hogy a DVD-lejátszóik tudják, az MP3-mat meg a fájl lejátszást.
Az a véleményem, hogy a kínai gazdaság jobban megértette az idők szavát, létrehozott egy nyíltszabványú/warez ipart.
A régi rendszer lényege az volt, hogy a szabványok a technológiák zártan kezelhetők voltak. Semmilyen piaci szegmensbe nem törhetett be egy kívülálló, nem csak jogi korlátok miatt, hanem mert egyszerűen mire megszerezte a technológiát, az hatalmas beruházást igényelt, és addig a versenytársak is elhúztak.
Ma meg, egy elektronikai üzem, az egyik műszakban mobiltelcsikhez gyárt alkatrészt, a másikban DVD lejátszókhoz, a harmadikban meg Polisztésönökhöz;)
Fejlettebb infrastruktúrával/magasabb minőséggel/még olcsóbb gyártással viszont simán ütni lehetne a kínaiakat. Csak végre pl alkalmazni kéne a 10-20 éves rendelkezésre álló technológiát, pl a robotizációt. És ha nem sietünk a kínaiak ebben is megelőznek! -
#16 Jaja. Szinte biztos hogy üveg, mert át lehet látni rajta, látszik mögötte a kamera. Viszont elég komolyan tükröződik is, látszik benne a fél Gates. Elég fura...
Hmm most vettem észre, hogy mindegyik lap alsó részénél látható egy erős fényforrás, szóval biztosan hátulról-alulról vetítik a képet. Nagyon durván néz ki, remélem néhány év múlva már ilyenem lesz. -
strogg #15
Erről tisztán beugrott a köv. vicc.
Villanyszerelő bemegy a kórházi intenzív osztályra, és felkiált.
-Na fiúk, Nagylevegő, mert biztosítékcsere lesz!
:DD -
#14 Az a gond ezekkel az informatikai rendszerekkel, hogy elérték azt a határt, amit a háború után elterjedt rendszerelméleti/mérnöki elméletek szerint el lehet érni.
Nem nyilvánvaló, de a szigorúan meghatározott kapcsolatokra épülő, moduláris rendszereknek van korlátja. Egy összetettségi szint fölött a mindenhol megbúvó, nem szabványos működés egyszerűen bizonyos elemeket olyan jelekkel, zavarokkal telít, amit azok már nem tudnak feldolgozni.
A windóz fejlesztésénél is különböző modulokra osztották a fejlesztést. A Longhorn azért csődölt be, mert ott már elérték a kritikus szintet. A különböző modulokra jellemző apróbb kis rendellenességek, valahol és általában kiszámíthatatlan helyen mindíg összegződtek. A fejlesztés újrakezdésénél ugyan bevezettek egy szigorúbb minőségbiztosítási rendszert, de szerintem ez sem okoz majd nagyságrendi előre lépést. Ha a Vista kiadásakor ugyan elég biztonságos és stabil is lesz, de minden egyes progi, minden egyes új patch újabb kockázatot hordoz majd. És most már nem lehet még újabb ötévre elvonulni a fejlesztgetéssel.
A Linux fejlesztése teljesen máshogy zajlik. Ronda piszkos kódja van. És a rendszer jobb stabilitását is az adja, hogy tartok tőle, elég sok programrész egyszerűen nem, vagy nem szabványosan működik.
De folyamatosan jönnek ki új verziók, minden verzió evolúciós versenyben van az előzővel, miközben nincs rajta a túl szigorú pénzügyi szelekciós nyomás sem. A Linux új verziói, legalább olyan hatékonyan terjednek mint a virusok, miközben ugyan ez a windózról nem mondható el.
Szal a Linux egy organikus, hatékony, integrált rendszer.
Az emberek viszont (talán ösztönösen) tudják azt hogy egy olyan rendszerre, ami nem 100%-os nem fogják az életüket bízni. Az életben ugyan is nincs rebút. -
#13 Ja a monitorát én is elfogadnám!
Milyen panel lehet az ?, tiszta királyság, mintha 1 üveglapra lenne valahogy rávetítve a kép! -
strogg #12 igen egyetértek :)
Én pl: nagyon kíváncsi lennék arra a szitura, hogy mi lenne akkor, ha az ogg az mp3 fölé tudna kerekedni?
ez a nyílt tömörítési metódus mennyire tudná befolyásolni pl: a zenei piacot, vagy az ahhoz fűződő viszonyát a usernek, és úgy általában a tömegeknek?
Ha ezt megfigyelhetnénk tudnánk tippelni, mert egyáltalán nem olyan egyértelmű a társadalom, és gondolkodás formáló hatása, mint a szoftverek esetében. Lehet ott is forradalmat hozna mint a SW-nél?
Tipikusan a BlueRay, és a HD-DVD -re gondolok itt. Azért játszottam el a gondolattal ennél a két technológiánál, mert a kínaiak is csináltak maguknak egy DVD utódot, és az nyílt szabványnak van szánva. És kína pusztán a lakosságszáma miatt képes lehet elébe futni a zárt Blue-RAY/HD-DVD -nek, és egy fura helyzet tud kialakulni :)
Magyarán szerintem nem mindegy, hogy nyílt, vagy zárt szabvány van-e a multimédiában, mert képes komolyan determinálni a zene/film árakat. (pl: a nyílt szabvány miatt nem kell licensz díjat fizetni a tech. miatt, és annyival is olcsóbb lehet a lemez.)
Mert ugye egy nyílt szabványú lemezre elég nehezen tesz a kiadó másolásvédelmet. :)