Flight Simulator X

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nohab
Az FS 2004 letölthetõ modelljei mûködnek az FSX-el?
exTrem
pateszi
Szia,

Nem tudom a választ a kérdésedre, de a FlightsimulatorXMissions
fórumban talán tud valaki segíteni.

Ugyanitt néhány új extra küldetés is letölthetõ, ha valaki még a nyaralás alatt is szimulátorozni akar...

E8400, EP45,2*1GB DDR2,GTX9800+ WinXP+SP3, FSX+SP2

Ja,és a küldetésekben szereplõ anyahajóról nem lehet felszállni Free Flight-ban? Tehát, ha van, akkor mi a neve?

E6850 3,00 GHz, P5B, 2600XT, 500W, 2 GB DDR2

Most próbálgatom az Accelerationt. Elakadtam a Space Shuttle-s küldetésnél (Rocket launch air cover). Amikor jön a Cessna Caravan, és a bal felsõ cucc felé mutat és azt írja, hogy Target, akkor mit kell csinálnom a géppel? Nem értem, hogy mit mond a fõnök a rádióba.

Amúgy nincs egy oldal, ahol úgy nagyjából le vannak írva a mission-ök, hogy hol mit kell pontosan csinálni?

E6850 3,00 GHz, P5B, 2600XT, 500W, 2 GB DDR2

alert
Természetesen a scenery készítésnél elengedhetetlen a mipmap. A DirectX progikat viszont nem ismerem.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

pateszi
Kössz a segítséget, Alert.

Épületeknél nem kísérleteztetek a mipmapes textúrázással? Azt hinném, hogy ott lenne leginkább értelme (ill. az AI gépeknél). Ha messzirõl nézve csökkenti a textúrák által lefoglalt memóriát és CPU-GPU igényt, a látvány nem romlik számottevõen és több erõforrás jut pl. az autogen számítására.
Annak a repcsinek, amihez most szeretnék nyúlni, már megvan a Spec és Normal mapja. 😊 Azért biztosan kipróbálom az nVidia Photoshop ill. Gimp plugineket. A DirectX (SDK) eszköztárában lévõ programokat ismeritek? Úgy láttam, hogy pl. az effekteket FS nélül is lehet nézegetni, szerkeszteni.

alert
De jól gondolod. 3dmax-ban FSX-es textúraformátumot kell megadni és bump illetve specular mapnél külön be kell tallózni neki ezt a 2 textúrát is. A nevük egyébként mindegy.

Clidey
Node ezek az új fícsörök csak az esetben érvényesülnek, ha az mdl-állományban is definiálva van, nemdebár? Értem ezalatt hogy egy már meglévõ repcsinek hiába csinálsz *_T_bump meg *_T_spec végû fájlokat, az attól még nem fog fícsörölõdni az efesben. Vagy nemjólgondolom Pítör?

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

alert
Repülõgépek készítéséhez nem értek, de elsõ gondolatra szerintem se célszerû mipmap-eket használni. Az imagetool grafikus felülete helyett viszont erõsen ajánlom, hogy hozz létre egy akármilyen.bat fájlt az imagetool.exe mellé és abból paraméterezve indítsd a konvertálást minden a mappában lévõ PSD fájlra, mert alapból össze vissza tömörít és minden egyes konvertálásnál újra meg újra be kell állítani mindent. Így pedig csak bemásolod az új PSD fájlt a mappába és lefuttatod a BAT fájlt. Általam javasolt hívások a különféle textúrákhoz:

Alap textúra mipmap nélkül:
imagetool.exe -dxt3 -nomip -alpha -nogui -dds *.psd

Specular map textúra:
imagetool.exe -nobeep -alpha -dxt5 -nomip -nogui -dds -nodither *.psd

BumpMap textúra:
imagetool.exe -nobeep -dxt5 -nomip -RedInAlpha -nogui -dds -nodither *.psd

Nem tudom ezzel foglalkoztál-e már, de érdemes a repcsinek elkészíteni a SpecularMap és a BumpMap textúrákat is, melyek az FS-ben újnak számítanak. Ez erõsen megdobja a látványt FSX alatt.

pateszi
Hello Clidey,

Köszi, ki fogom próbálni több változatban, látvány/fps stb. A végén valószínûleg a mipmap nélküli változat lesz a befutó. Talán az AI festéseknél érdemes mipmapet használni, megláttyuk.

Most, hogy összeálltak az alapok, szívesen megnézném a Zlin modellt...
A DC-3ast szépen be tudtam tenni az FSX-be, persze még küzdök az animációkkal, stb.

Clidey
Az imagetoolt nemnagyon ismerem, így megoldást nem tudok rá, ellenben ha rám hallgatsz, mipmappeket nem használsz. Véleményem szerint sokkal szebb a textúra ha nincs rajta mipmap. Legalábbis engem rohadtul idegesít mikor bizonyos szögekbõl nézve elmosódnak a textúrák...

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

pateszi
Sziasztok,

Megvan a megoldás az XtoMdl-es konvizásnál elõjövõ hibaüzenetekre és a 0 bájtos mdl-ekre:

1. Frissíteni kell a DirectX-et(ha nem az utolsó változat van fent).
2. Át kell állítani a windows területi beállítást angol-amerikaira, a tizedes vesszõk-pontok kezelése miatt.

Így már mûködik.

Jön a következõ kérdésem:
Mipmapeket is tartalmazó dds textúrák készítésére mi a helyes eljárás?
A psd-t ImageToollal megnyitottam, elkészíttettem a mipmapeket és mentettem dds formátumba. A 1024x1024-es textúra a szokásos 1048 kbyte helyett 5,2 MB-os lett. Lehet, hogy alapból nem dxt3-ba tömörít?
Mik a tapasztalataitok: mipmap or no mipmap?

alert
A felhõk beállításait (cloud coverage, stb) is tedd feljebb. Azt automatikusan leveszi az FS, mert nagyon rontja az FPS-t. Illetve azt is állítsd be, hogy a felhõsáv ne vékony legyen, hanem vastagabb és akkor nem lesz kék az ég az biztos.

Scouser
Sziasztok! Azt meg tudjátok mondani miért van, hogy amikor felhuzom fullra a felhõket (8/8 asszem) és mindent arra állítok, hogy nagyon felhõs legyen, még akkoris vannak olyan helyek, ahol kilátszik a kék ég. Nagyon idegesít, pedig az idõjárási graifka is maximumon van. Nem is értem, ha egyszer esõ meg vihar van akkor ne legyen seholsem kék az ég😊

You\'ll Never Walk Alone

Papirzacsi
Aha, na majd felteszem azt az SP2-es hülyeséget. :-)
FriendlyName az tuti van, mert adtam neki, bár lehet számára nem túl friendly.<#idiota>

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

alert
Ha a normál SP2-es SDK XtoMDL-je is hibát jelez vagy 0kb-os fájlt csinál, akkor a modellel van valami. Próbáld ki egyszerû modellel is. 0kb általában hibára utal, vagy hogy nincs FriendlyName vagy GUID.

alert
Az Acc packban lévõ SDK úgy szar ahogy van 😊 És az Acc pack ugyan SP2-es, de valahogy nem teljesen ugyanaz, mint a hivatalos SP2 😄DD Nekem 2 FSX install van, az egyik SP2-es a másik Acc pack-os, pont ezért. SP2-es SDK-t pedig kirippeltem egy külön mappába a normál SP2-es FSX telepítésekor.

pateszi
Megvolt.

Papirzacsi
Na majd megsasolom. thx
Még az a kérdés merült fel bennem, hogy jelenleg az ACC packhoz mellékelt sdk-t használjuk, vajon abban már a javított xtomdl van, vagy még a hibás? :-)

(illetve még az, hogy miért nem megy az MS a picsába a szar sdkjával, amibõl a legújabbat csak úgy lehet feltelepíteni ,hogy felteszem a dvd-n lévõt, aztán felteszem az SP1a-t, de elötte uninstallálja a régit, majd utánna az ACC packosat, vagy az SP2-es sdk-t, ami szintén uninstallálja az elõzõ verziót...)

pateszi
Csak félig értek egyet veled, a Mega Airport Budapest sceneryvel nagyon meg vagyok elégedve. A gyenge gépemmel is elég jól mûködik. Persze, ha kijön egyszer egy mostaninál is jobb változat, még változhat a véleményem 😊

Az FSX SP2-õt csak a következõ teljes újratelepítéskor fogom feltenni. A mostani állapotra fel sem menne, vagy hanyattvágná magát tõle az FSX.
Clidey írta, hogy nála -feltehetõleg az Acc pack miatt -nem mûködnek a Zlinek mûszerei, amik nálam az SP1 alatt tökéletesek. Fõként régebbi fejlesztésû kisgépekkel szeretek repkedni, ezért jobbnak láttam megmaradni az SP1-nél, ezzel sok bonyodalmat elkerültem. Viszont az SDK SP2 fent van.

alert
Ha jól emlékszem van még valami olyasmi, hogy az Environment Kit\Modeling SDK\bin mappában van egy modeldef.xml fájl. Ezt át kell másolni a Environment Kit\Modeling SDK\3DSM9\Plugins -be az XtoMDL mellé. A megfelelõ 3d max exportáláshoz is kell.

alert
Az eredeti XtoMDL valóban hibás, de az SDK SP2-höz mellékelt már jól mûködik.

Papirzacsi
Az a helyzet, hogy pont egyik nap próbálkoztunk exporttal, én pont úgy csináltam, ahogy te leírtad, a Clidey meg úgy ahogy Pateszi leírja, de egyikünknek sem sikerült. a 9-es pluginhez rendelt xtomdl elszáll hibaüzivel, a 7-es pluginhez mellékelt pedig 0kb-os .mdl-t csinál.
Igaz más modellel nem próbálkoztunk még.

alert
Hmm az SDK szerint nem így kell használni 3ds max-hoz az SDK-t bár lehet, hogy mûködik. A normál módszer szerint a max-ban a plugin path-hoz hozzáadod az SDK plugin mappáját. Az X fájlok elég bonyolultak, ne azzal kezd. Ha egy egyszerû objektum se exportálódik normálisan, akkor ott valami jóval nagyobb gond van. Javaslom tedd fel az FS-hez az SP2-õt (aláírásodban SP1 van), illetve az SDK SP2-õt és úgy állítsd be a max-ban, ahogy a leírás írja. Ezután ha van megadva FriendlyName és érvényes GUID, akkor nem lehet baj és az XtoMDL se jelezhet hibát.

Az FSX-es Budapesthez mindent mi csináltunk. Sajnos az optimizálás nagyon gyenge. Ennél 2x jobban futhatna, de ahhoz újra kellene csinálni az egészet. Ez még FS2004 alól lett átportolva FSX-re, de FSX alatt teljesen más szabályokat kell követni, más az engine.

pateszi
Kaphatnék esetleg egy .x fájlt egy akármilyen egyszerû objektumról, (pl. henger)amivel ellenõrizni tudnám, hogy a modellezésnél rontottam-e el valamit, vagy a telepítési beállítások rosszak? Végig fogom elemezni a saját x fájlokat is, összenézem, hogy a szintaktikájuk megfelel-e az SDK-ban leírtaknak.

pateszi
Köszönöm a választ.
A 3ds max9 menüsorában is Megjelenik az AcesTool, van lehetõség a GUI és a FriendlyName generálására, ill. szerkesztéséren is, ezt használtam. Igazad van, az exportot a File>Export Flight Simulator X file menüponttal végeztem.
Elvileg még az AcesTool menüben is be lehet állítani az mdl exportot is, le is futott az utasítás dos ablakban, kb. ugyanazokat a hibaüzeneteket adta, mint parancssorból.
Az FSX SDK2-ben található plugin és script mappák tartalmát eccerûen bemásoltam a 3ds max9 Plugins és Scipts mappákba. Látszólag mûködik...
A legegyszerûbb esettel próbálkoztam textúra és animáció nélkül, hogy az ilyen jellegû hibákat elkerüljem. Olvasom tovább az SDK útmutatót, hátha meglesz a megoldás.

A Mega Airport Budapesthez a rengeteg egyedi objektumot mind magatok készítettétek el? Elég brutális mennyiségû egyedi épületet stb. tartalmaz, mindnél nagyon jó az optimalizálás, látványosak, ugyanakkor a gépteljesítményt sem zabálják túlzottan, szóval remek munka lett.

alert
Az SDK jól van beállítva a 3dmax-ban? Bár gondolom igen. Csak a plugin könyvtárat kell neki megadni. Gondolom az SDK SP2 is fentvan. Aces toollal állítasz elõ X fájlt? Ezt nem egészen értem. Ha kész a model, hozzá kell adni a File>File Properties>Custom -ban két bejegyzést.

Az elsõ:
Name: FriendlyName
Value: akármi

A második:
Name: GUID
Value: egy érvényes GUID amit te találsz ki, de a formátumnak meg kell feleljen a normál GUID-nek. pl: 8610b92e-9892-41f5-821b-4246b39068b3
Neten találsz GUID generátorokat ha lusta vagy kitalálni 😊

Ha kész akkor File>Export és válaszd a Flight Simulator X file-t.

Enélkül nem tudsz MDL fájlt csinálni az X-bõl, de ha ezután hibát ír az XtoMDL, akkor a modellezéssel van a gond (szabálytalan poligonok, stb). Mindenképpen nézz bele az fsxsdk.chm leírásba, ez az SDK SP2 telepítésével együtt kerül az SDK mappájába és mindent leír, ami kell a repcsi modellezéshez (hogyan kell animálni, milyen nevek kellenek, miket kell beállítani, hogyan kell textúrázni) mert sokminden kötött. Ha nem egy meghatározott módszer szerint csinálod, nem fog mûködni semmi.

pateszi
Sziasztok,

Alert, Clidey, Papírzacsi,
Nektek mûködött elsõre a 3ds max9-nél az mdl-be történõ konvizás?
Ha a legegyszerûbb tárggyal is próbálkozom (pl. egy nagy piros kockával), az aces toollal az x fájlt elõ lehet állítani, de az XmltoMdl min. féloldalas hibalistát ad a parancssorban.
A fájlok a helyükön vanak, hehezen értem hol a hiba.
Van köztetek valaki aki már rutint szerzett a debuggolásban? Merre érdemes elindulnom?

alert
Addig amíg neked nem eredeti nincs értelme ezzel a megoldással foglalkozni. Több warez verzió létezik és valamelyiknek hibás a DVD-je, ezért találkozol a hibaüzivel. De gondolom ezt is olvastad. A kiadott 2 warez verzió közül az egyik mûködik, mivel hibátlan dvd képfájl. Ha neked nem mûködik, akkor rossz verziód van és nem is fog azzal menni, és ez szinte biztos.

mama2
Hali. Ugye a FAQban van leírva egy olyan dolog, hogy a telepítés végén, hibát ír ki. Itt ti azt írtátok válasznak hogy vegye meg eredetibe.
Nos, nekem is meg van, igaz nem eredeti, és nekem is hibát ír ki. Utána olvastam a googleba, és az Index fórum FSX topikjában, írt valaki, akinek ugyan ez a problémája.
Nos, írt valaki vissza neki, hogyezt az oldalt olvassa, mert itt elvileg meg van a megoldás a problémára. Én olvastam/olvasom, csak ugye angol és nem nagyon értem. Nem tudná valaki lefordítani, vagy valami megoldást írni a problémára? Mert szintén az Index FSX fórumán olvastam, hogy eredetivel is megtörténhet ugyanez a probléma, és ezen a fórumon is olvastam(vagyis néztem, de azt jött le az egyik hsz.bõl), hogy valakinek akinek eredeti a játék, ugyan ez a hiba van.

Somlói Galuska Fan Club&#8482;. Somlói Galuska Forever. TommyG Forever.

exTrem
Bíztató project: Airbus A380

pateszi
Sziasztok,

Itt fûzök némi kiegészítést Clidey tegnap elõtti üzenetére, amit az FS 2004 topikba írt, de a válasz inkább ide illik. Úgy sejtem, hogy minden FS rajongó elolvassa mindkét topikot. 😊

Adott egy remek FS kiegészítõ a PWDT Zlin Z-43-as gépe, ( Itt található, ha valaki még nem ismerné) amelyet még a 2004-es FS-hez fejlesztettek, de tapasztalatom szerint nagyszerûen mûködik FSX+SP1 alatt is.

Nagyon megkedveltem ezt a gépet, és az egyik magyar változathoz képek alapján készítettem némi belsõ textúra és panel modot. Bár a gép a frisebb fejlesztésû kiegészítõk közt is megállja a helyét, menet közben észrevettem a korlátait is. Nagyon jól optimalizálták, de még a 2004-es hardwerekre és FS-re. Az FSX és a mai számítógépek adta lehetõségekkel még többet ki lehetne hozni ebbõl a szuper modellel, repülési tulajdonságokkal és egyedi hangokkal elkészített repcsibõl, ezért a fejlesztõhöz fordultam.

Clidey válaszából kiderült, hogy nem annyira egyszerû ez a dolog, mint gondoltam- vagyis konvertálni a modellt a 3ds max9 formátumára, kicserélni rajta néhány textúrát fotorealisztikus, nagyobb felbontású textúrákra, kiegészíteni néhány mûszerfali elemmel és vissza az FS-be.

Szívesen megpróbálkoznék a modell konvertálásával, de nem fog hamar menni mert kezdõ vagyok. Elõször még azt is meg kellene értenem, hogyan rondítják össze ezek a fölös vertex-hegyek a poligonokat... 😊) (Jelenleg még egy vacak repülõ csészealjat sem sikerül összehoznom, elakadtam a x fájl mdl-be való alakításánál, animációs modul jelez hibát. Készített itt valaki repülõt 3d max 9-essel?)

A Z-43-asnál lehet, hogy elég lenne az FSDS-es modellben kicserélni a VC mûszerfal textúráját egy nagyobbra minden más alakítgatás nélkül? Az eredmény elég látványos lenne és mégsem kellene teljesen átgyúrni a modellt. Csináltam egy hasonló alakítást a ZLIN 526F tréner gépeteken, kicseréltem 1024-es méretû képre a panelt, nagyon jól néz ki. (Tényleg, Clidey, az 526-os gau csomagból hiányzik a fõkapcsoló egyik bitmapja, átlátszik a mûszerfal. Helyettesítettem a Zlin 142-es fõkapcsolójával, (mással nem jó, mert speciálisan vannak programozva), de el tudnád küldeni a jó kapcsolót?)

Megnéztem alaposabban a mûszerfal világítást, a 2d panel tényleg hibátlan, nehezen lehetne jobb. Nálam csak az alap FSX gépekbõl átvett magasságmérõk nem világítanak, de azt pikk-pakk meg tudom oldani. A 3D kabin megvilágítása nagyon szép, de nekem a mûszerek háttérvilágítása egyáltalán nem mûködik. Gondolom, hogy speciális effektekkel a 3d mûszereknél is meg lehet oldani a megvilágítást.

Tettem képeket minderrõl a galériába.

A másik téma, amit felvetettem, hogy hozzáférhetõvé vált a DC-3-as teljes modellje szerkeszthetõ változatban. Ez lehetõséget adna arra, hogy elkészítsünk egy magyar különlegességet a Sunflower (HA-LIX) Li-2-est FSX változatban.
Valósághû külsõ és belsõ festéssel, az eredetihez hasonló belsõ kialakítású modellel, igényes mûszerezettséggel esetleg egyedi hangcsomaggal, stb. Nem sok mûködõképes LI-2-es repül már a világon,egy nagyon különleges FS kiegészítõt lehetne összehozni róla. Ha valakit esetleg szintén magával ragad ez az elképzelés és bármivel van kedve hozzájárulni a fejlesztéshez, örömmel látnám a jelentkezését. Igényességben hasonlót szeretnék, mint ezek a Zlinek, vagy másik nagy kedvencem, a Milton Shupe-féle Beech 18-as.

Helló kokos!

Ajánlom figyelmedbe a #4696-os hozzászólást. (http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1136514355&no=4696)
Nagyon könnyen megépítheted magad is, csak egy jó webcam kell hozzá. Nézelõdj a Youtube-on meg a Google-ben.

zstomi
Köszi a segítséget!

Hali!
Néztem videokat a fsx -rõl és ott észrevettem,hogy a pilotafülke nézetben a játékos mintha kinézett volna a hud mellé, mintha megdölt volna.Aztán goodle barátommal körülnéztem és találtam egy free track nevü valamit.Namost az a kérdésem,hogy ezeket a kameranézeteket betudom-e állitani úgy hogy gombokhoz rendelem pl:balra dölök-bal gomb,elörredölök-felgomb.Vagy egyáltalán ilyet hol lehet beszerezni és mennyibe kerûl!...google?Kösz!
1-re: Pitot fûtés.

Papirzacsi
1. Lefagy a pitot-csõ. Van egy pitot heat kapcsoló, azt ha felkapcsolod, akkor nem fog lefagyni, illetve újra mûküdni fog.
2. Passzolom a kérdést, csomó oka lehet. Rossz helyre másoltad, valami bibi van az aircfat.cfg-ben, stb. Majd talán másnak lesz ötlete, én nem töltögetek le hozzá nem fizetõs gépeket.

zstomi
Sziasztok!
Segítségeteket kérném a következõkben:
1., Miért van az, hogy miután felszálltam gyakran "leesik" a sebességmérõ mutatója nullára és utána már csak a GPS-t használva látom a sebességemet?! (nem minden esetben, de gyakran elõforduló probléma)
2., A letöltött (nem fizetõs) gépek gyakran nem jelennek meg a repülõk között, mit kell átírni hol, hogy lássam õket?
Elõre is köszi a segítséget.

Sziasztok!!
Annyi lenne a kérdésem, hogy hol szoktatok multizni és a sima FSX deluxe-on kívül kell e más hozzá??????
Szia!

elvileg onnan nyomtattam ki az adatokat, amit beleplántáltam az FMC-be ...

Hitman
pateszi
Jetway (attach/detach) CTRL+J

hellosztok nem tudom hogy mit kell megnyomni hogy a beszáló híd oda jöjön a géphez?

ha jól eltalálod a beállításokat deafult géppel, mega airport bp sceneryvel (v1.4) 25-30 fps-tkapsz

IntelCore i7 2,93GHz, Gigabyte GA-H55-UD3H, 4GB DDR3-1333, Asus GeForce ENGTX460 DirectCu/2DI/1GD5 1Gb DDR5 PCIe, 1 TB Seagate SATA-II 7200rpm

Papirzacsi
Programozd fel a flightplannerbe is és akkor nem lesz "balisztikus" pálya, mi amúgy nem ballisztikus, hanem orthodrom, és a legrövidebb távolság a két pont között.

Sziasztok!

Azt tudja valaki, hogy az FSX irányítás miért tesz ballisztikus ívben a leadott planner-re. Igazából azért izgalmas a dolog, mert ugye az FMC-be szépen felprogramozott utiterv eléggé kárba vész, amikor teszem azt Hurghadára akarsz menni, alacsony légiúton, és az irányítás már a legelején TPS helyett elkül Románia felé 90 fokon, és csak megyek elõre, de ha letérek, azonnal visszaterel. Ez azért gas, mert ugye itt nem csak néhány potot programozol föl, hanem tucatnyit és így kárbavész a munkád.. Egyszóval nem tudom mit kellene tenni, vagy letölteni, de ez így biztos nem jó 😞

Hitman
Robez84
simán mennie kell türhetõ grafikán!

\"Si Vis Pacem, Para Bellum.\" - \"Ha békét akarsz, készülj a háborúra.\" Julius Caesar www.loveearth.com

Ombika
LEtoltod a demot es megnezed! AMEN! Vagy visszaolvasol,mert minden oldalon felteszik ezt a kerdest es mindig is valaszoltunk ra!! Sot regebben raktam be teszteket is keppel!!

hungaro
sziasztok!Bocs ha már fel lett rakva ez a kérdés de egy ilyen gépen hogy menne szerintetek a játék?
CONFIG:Cor2Duo 2,4Ghz,2x1GB Kingmax ram,GeForce 8600GT 512mb-os grafikus kártya.

Hivatás az Életért!

Nagyon nice video! 😊 Már régebben valaki egyszer belineklte, de jó újra látni. Köszi. 😊