Flight Simulator X

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

berczy
No, gondoltam írok egy kis szösszenetet a tegnapi tesztelésrõl (A2AC172, CS737).

C-172:

Szóval összességében nagyon tetszetõs a gép. Tegnap óriási gyakorlást nyomattam Péren, vagy húsz iskolakör, fel- leszállás, átstartolás, gurulás, mindenféle fékszárny konfigban való megközelítés. Legfontosabb tapasztalatom, hogy iszonyatosan könnyûnek hat a gép. 55 csomót ír rotate-re, de szinte már hozzáérek a magasságihoz és felszökken a levegõbe. Nagyon furcsa. Ha normálisan akarom emelni, akkor lefelé trimmelek egy kicsit, majd utána emelem és akkor nem ugrik fel a levegõbe. Leszállásnál számomra irreálisan lassan kell bejönnöm, hogy ne lebegjen el. Optimális megközelítésnek 65-70 csomót ír, de ha süllyedés után ilyen tempónál veszem fel a kilebegtetéshez, ellebeg, mint állat. Tapasztalatom szerint ~50-el kell küszöbnél menni, hogy viszonylag szépen ki lehessen lebegtetni, de ekkor TD-nél már kb. csak 40 a tempó. Nekem nagyon lassúnak hat. Olvastam Maestro szemléjében, hogy ott is ilyesmire panaszkodott, de azóta jött már javítás, de én még mindig iszonyatosan könnyûnek érzem a gépet. Másik a TD. Kinti nézetbõl, replay-nél olyan, mintha a betontól egy miliméterrel magasabban érezné a betont, ott fog talajt. Furcsán néz ki, de lehet ez csak a fos replay funkció miatt van, mert CS737-nél BP-n is ilyen.

A hangok nagyon jók szerintem, nagyon el van találva, hogy ha az ablakot nyitom, zárom, úgy hangosodik, halkul a motor hangja, mindkét ablaknál külön külön. J))

Nektek hála, a rádiót is tudom már kezelni a zoommal, de asszem újra kell gondolnom a joy kiosztás és vezérlés kiosztását, mert kicsit más, mint 9-en, más koncepciót igényel.  De ez az én bajom. Nagyon szépen, külön-külön lehet állítani a világítást, szerintem ez nagyon szépen van megcsinálva.

Sok-sok iskolakör után visszagurultam, ellenõriztem mindent ismét, great shape volt, kompresszió rendben, induljunk Ferihegyre.

Immáron rádió szuper, belõttem TPS VOR-t  és megindultam. Reppenek már vagy negyed órája, amikor is egy laza fatal error fogad. Ehh… Pedig a nyomi UIAutomationCore.dll a helyén, elvileg a sok fajta közül a jó, de mégis.

Kis utánaguglizás után találtam olyan megoldást, hogy átnevezi a Win saját dll-jét. Egyelõre ezzel még nem volt fagyás.

Miután kidühöngtem magam néhány cigi keretében, nem kívántam újra kezdeni, megérkezettnek tekintettem magam Ferihegyre. Itt vette kezdetét egy kis CS737 kipróbálása.

Captain 737-200:

Tehát a tesznap  második szakasza immáron Ferihegyen folytatódik egy CaptainSim 737-200-as masinával.

Kisétáltam a R227-es állóhelyre és bepattantam a pilótaülésbe. Elõre ami feltûnik, hogy szintúgy egy gépigényes kieg, VC-ben, full grafon, 80% forgalommal 25-27 FPS-t tudott produkálni, ami éppen még belefér kategória, de ez jórész Bp-nek is köszönhetõ, mert ugyan ez a gép, ugyan ilyen beállításokkal LOWW-n bõven 40 felett hoz, de mégis, Bp. az Bp. és persze Malév festés. Nem is lehetne más helyszín. Kicsit lassabb, kicsit fiktívebb, de a mienk, na! 😄DD

Tehát ha már itt vagyunk láthatjuk, hogy gyönyörûen kidolgozott kieg .Nem vagyok biztos benne, hogy HD textek vannak a VC-ben, de nagyon szép. Indítsuk is befelé rögvest. Ill. csak indítanánk, mert ez ugye nem NG és más egy pöppet az indítási eljárás, miszerint a bleed-ekkel azért variálni kell, nem oly’ egyszerû, hogy csak APU/Bleed ON és indítás. De persze nem bonyi, csak más. Indulnak a mocik, kellemes hangjuk van, bár külsõ nézetben elõlrõl sípol, hátulról süvít. Érdekes…

Beállítok mindent néhány iskolakörre, kevés benyával. Szépen jár minden, utolsó körcsekk és már gurulunk is 31L küszöb felé. Épp egy Wizz van Final-on, türelmesen megvárom, míg leteszi, legurul a futóról és máris kigurulok felszállásra. Egy gyors csekk, majd adom is a full gázt, feldübörögnek a gépek és már rohanunk is a végz… ill. a rotate felé. 127-re jött ki a Vr, elemelem, majd konstatálom, hogy ennek a masinának hiperhajtómûve van, 2000-es vario mellett is pikk-pakk 250 csomóval hasítunk. Gyorsan le is veszem a gázt, de fél gázon is igencsak gyorsul. Ez az egyik legfontosabb észrevételem, hogy nagyon tol a hajtómû. Ez mennyire real, hogy harmad gázon tartok 230-240-es tempót 3000 lábon? Bár könnyen el tudom képzelni, hogy régen még a teljesítmény fontosabb volt, mint a halk mûködés, ezért jóval erõsebbek ezek a gépek még. Viszont, mint a régi éra gépe, ez is egy csöppet mintha lassabban pörögne fel, mint a szokásos NG gépek. De, mint ruszki gépekhez szokott arcnak, nem okozott különösebb problémát.

Egyelõre még sima VFR-ben, kézzel vezetve tettem meg a köreim, mert az autopilot itten külön tudomány, nem is értem ránázásre, de lusta voltam egyelõre doksiból, mert úgy is csak kézzel akartam iskolakörözni, meg amúgy is zabszem volt máõr a seggemben, hogy végre felemeljem a 200-ast. J Úgyhogy autpilot teszt késõbb.

Érzetre könnyen vezethetõ masina, jól reagál a kormányokra és ahogy észrevettem, igen jól ki tudtam trimmelni. Hosszú falon repülve bámulok kifelé a gyönyörû cockpit-ból, jön a harmadik forduló, csökkentem a sebit, fordulok alap falra, engedek fékszárnyakat, fordulás final-ra, futók, miegyéb, mi ilyenkor szokás. Kezes kis masina, és bár 6-os oldalszél volt, nagyon kellemesen tudtam tartani a final-t. Bár a végén kicsit balra sodródtam, de egész szépen oda tudtam tenni elsõre, egy csöppet lebegett el jobban, mint kellett volna.

Második körben egy erõs odab@szást terveztem a betonhoz, hogy hogyan viselkedik a madárka. No, ebbõl az lett, hogy jó erõsen közelítettem a beton felé, olyan gyorsan, hogy a végén fel kellett kapjam a gépet annyira, hogy vagy 30 lábat emelkedtem. Csúnya volt, na… J De mivel nagyon shortra jöttem, számolva a kockázatos megközelítéssel, ezért bõven volt még pályahosszom korrigálni és a végén egész erõteljes érkezést produkáltam, csak bántott a csúnya felrántás.

Vissza az elejére, harmadik kör, itt már egy teljesen sztenderd megközelítés és szép leszállás volt a célom, ami egy kis final-ra forduló utáni korrigálást leszámítva sikerült is abszolválni. Még volt bennem egy kör, de begurulás közben láttam, hogy a tankban már nincs, sõt, szinte porzik. Na akkor szépen begurultam a R111-es állóhelyre, ill. csak gurultam volna, mert az állóhelyre fordulás közben ki is fogyott a benya. Integettem a sárga mellényes arcoknak, mint Schumi annó, hogy toljatok csikánók, de azok csak integettek, hogy elvágják a torkom egy fényrúddal, így jobbnak láttam a motort leállítani és itt be is fejezni mára a tesztelést. J

Összefoglalva, sõt egy szóba sûrítve a CS737 élményét: Megveszem. 😉

GigaByte EX58 UD3R, Intel Core i7 D0 2,66@4,2 GHz, OCZ 3x2 GB platinum kit, MSI 760 GTX 2048 GB

N3suten

Na ez sem rossz ,de nem az igazi

Repülök ,hogy Éljek !mert! Élek ,hogy Repüljek ! Akkor örökre ... ! Ólmot minden impregnált szövetbe ,had legyenek jó nehezek !

polluxware
Bocsánat! Bal gomb a közepére (úgy múkszik)

Clidey

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

berczy
Pont az, pont ott? 😄
Na ezt otthon kipróbálom, mert a tekerõ valahogy nics a helyzet magaslatán az X-ben.
A nnak az An-24-nek, amivel stresszeltél itt, hol lehet utána nézni, követni a fejlõdést?

GigaByte EX58 UD3R, Intel Core i7 D0 2,66@4,2 GHz, OCZ 3x2 GB platinum kit, MSI 760 GTX 2048 GB

Clidey
Nem. Az a numerikuson a . (pont) 😊

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

berczy
??? Az nem az alapnézetet adja vissza?

Clidey
Nyomva tartom a szpészt! 😄

berczy
Nyájj, ne edd meg, asszony éhen hal. 😊
Egyébként tekertem mindenhova minden gombbal, de nem ment. Na majd meló után.

A telerõ azért nem jó, mert azzal zoomolok VC-ben.

Clidey: amúgy milyen kamera alkalmazást használsz?

spyy55
Póbáld az egér görgõjével tekergetni mindkét (belsõ-külsõ) tekerentyût, sokkal egyszerûbb!

polluxware
mindig fáziskésésben vok....

polluxware
egyem a szíved, azért nem múúkodik, mert jobb gombbal kell a külsõ kisebbik gombra rábökni, és akkor beljebb megy és rögtön lesz tizedes is😉

huncutok meg persze nem írják le a tutit... csak villognak a meglévõ/nemlévõ villógój(ly)ukal<#idiota>

polluxware
Nem Off (változatosság kedvéért😊)
vigyázzunk a napozással

Hypo
Hali igen tudod változtatni ezeket,

berczy
Persze, de hiába nyomom be, húzom ki, a nagy telerõ mindig csak az egész frekiket állítja, sehogy nem tudom a tizedest. Már mindenhogy végig próbáltam, bal jobb gomb, ilyenek. Úgy kéne, hogy kihúzva az egész, benyomva a tizedes frekvenciákat állítja, ugye?

Clidey
Úgyúgy! 😊))))

Clidey
Feltételezem hogy ismered magának annak a fajta rádiónak a mûködését, használatát, így gondolom próbáltad a kistekerõ-nagytekerõ kombót... Szóval nem tudom mi lehet nálad a hiba amiért nem mûxik, nálam úgy emlékszem jó volt.

Az EZdok-hoz nem tudok mit hozzáfûzni, sose használtam és nem is tervezem. 😊

Hypo
<#eljen> siklóernyõst se könnyû észre venni max amikor a cockpit ablakán csapódik...😊))

Clidey
Akkor a hasonlatodat felhasználva, te mit szólnál hozzá ha valaki azt mondaná rólad hogy "nézd má' a @&#°#-t, milyen drága sportot ûz, és a benzinkúton nem tankolja teli a kocsiját!"...szóval érted ugye...

A "nincs pénz nem veszem meg" véleményeddel sem értek feltétlen egyet. Tudod - ma még - sok olyan elvetemült repülésbuzi van az országban, aki úgy gondolkodik, hogy a családi kasszát majdnem csontra kiûrítve, plusz pár haverral összeállva vesznek egy nyugatról levedlett technikát, aztán majd az üzemeltetés költségeit majd kigazdálkodják a bérbeadásból, egyéb munkarepülésekbõl. Mindezt pusztán azért, mert imádják a repülést és repülni akarnak.
Egy repülõgép azért más tészta mint pl. egy autó vagy egy motor amire tényleg igaz lenne az állításod hogy "ha nincs pénzem nem veszem meg".
Természetesen azért ha valakinek olyannyira nincs pénze hogy még a kezdõtõkét ill. annak rá esõ hányadát sem tudja kigazdálkodni, plusz vállalkozó kedvû repülni akaró cimborái sincsenek vagy legalábbis nem annyi, vagy egyéb más fennforgás van, akkor az persze nem vesz repülõt, ez tiszta sor. Az bérel. 😊

Én egy párszor már megfordultam a levegõben, de még az életemben nem vettem észre más repülõeszközt a világító fényszórója miatt. Márcsak azért sem mert meglehetõsen ritkán jön feléd pont olyan szögben hogy láthasd. És a teljesítményük sem akkora hogy azt olyan húdemesszirõl észre lehessen venni. Nappali körülményekrõl beszélek ofkorz. De meg merem kockáztatni hogy még napnyugta körül sem olyan erõsek azok a lámpák hogy annyira feltünõ volna. Sokkal hamarabb veszel észre magát a gép sziluettjét, vagy akár a szárnyvégeken a strobe-ot. Szerintem.

Hypo
hát azok általában elõttem szoktak reppeni aztán beülnek a nagy fekete autójukba ..... ha épp nem hegynek ütköznek pedig PILOT BAG drága füles minden van......

Így van. Leglább látják, hogy jön egy kikapcsolt rádiós idióta aki hátszélben akar leszállni 😊

Hypo
Mondjuk én mindig bekapcsolom, ezen ne múljon😊

Hypo
😊))) igen nappal kis szaros füves repterén az az egy izzó igen az fontos😊)) idõjárást nem néz, tervet nem ad le, rádiózni nem tud, de égjen az a kurva izzó😊)))))

berczy
Tetszik ez a mértéktartó hozzáállás, a világ nem fekete és fehér.

Lenne egy kérdésem az A2A C172-vel kapcsolatban. Mégpedig a rádiók, mert nem tudom állítani, csak az egész frekiket, de a tizedes frekik nem mennek, sehogy nem tudtam állítani õket. Hogyan kell ezt, nem találtam semmi extrát a doksiban sem?

Na jó, lenne még egy kérdésem. EZdoc Camera-val kapcsolatos, mégpedig a berázás szimulálása fura. Nagyon tetszik, hogy ennyire ráz, meg minden, de pl,. füves reptérrõl felszállás közben iszonyatosan ráz, már-már zavaró amíg el nem jövök a talajról. Ezt lehet valahol hangolni, hogy gurulás közben ne rázzon ennyire?Tetszik ez a mértéktartó hozzáállás, a világ nem fekete és fehér.

Persze értem. Csak a "biztonságon" spórolni a legnagyobb baromság. Én motorozom. Rendszeresen versenypályán. Mocsok drága minden a motorhoz és az extra felszerelések is. Sokszor van vita otthon. De a biztonságon soha nem spóroltam. A családi autó is mindig tip-top mûszakilag, mert a családom utazik benne. Nekem számít hogy biztonságban érezzem magam és családom..

Ha nincs pénz repülõre nincs nem veszem meg. A tulajdonlás költségei nem csak annyi, hogy megveszed. Hozzá kell számolni, hogy fent kell tartani. Sajnos ez ilyen.

Szerintem a leszálló fény igen is fontos biztonsági elem. Bár én hülye vagyok hozzá 😊

Clidey
Nos, a repülõeszközök döntõ többségének tulajdona két- vagy annál több ember között oszlik meg. Nem ritka az 5-6 tulajdonossal rendelkezõ repcsi sem. Könnyen kiszámolható, hogy az egy fõre esõ hányad adott esetben egy átlagos, egy NAGYON átlagos autó értékét teszi ki. Ha ehhez még hozzáveszed hogy az utolsó alátét is sokszor annyiba kerül egy repülõhöz mint bármi más közlekedési eszközhöz, csak azért mert repülõrõl van szó, egybõl más értelmet nyer az egész.
Rájöhetsz hogy a tulajok nem milliomosok, hanem az utolsó fillérüket is a hobbijukra áldozó átlagemberek, és bizony meggondolják mire-mennyit-hogy költenek. Természetesen van a másik véglet is akinek nem számít megveszi a vadi új Cessnát, de azt hiszem tudod te is hogy kishazánkban nem ez a jellemzõ.

Hát nem azért, de ha van pénze gépre akkor legyen már kibaszott izzóra.
Bírom, amikor új rendszámos BMW kiscsákó a benzinkútnál számolja az aprót, hogy ki tudja fizetni a kerek 3000 forintos tankolást.

Hypo
aha😊) inkabb ne menjünk bele a magyar munkamorálba meg ami nem az enyém arra szarok mentalitásra....

Sziasztok,
Megvan valakinek a YAK-40 FSX-re?
Kérdésem, hogy amikor a nézetek közzül kiválasztom a GPS-t (vagy shift-3), akkor egy pillanatra megjelenik a GPS mûszer körvonala, de mintha az ablak mögé tûnne el. Nem lehet sehogyan sem elõhívni. A nézeteknél ott a pipa a GPS-nél, szóval látszani kellene, de nem látni.
Nektek is van ez a hibajelenség?
Ez van fent nekem:
YAK_40 www.avsimrus.com/f/fsx-aircrafts-79/yak-40-for-fsx4-2-53240.html

polluxware
tegnap ment.. mondjuk én nyugatabbra reppentem, lehet hogy az ungarn sztésön nem küld jelet

spyy55
Aki használ OpusFSX-et, írjon már egy véleményt, hogy szerinte mi a fenének nem akarja betõõõteníí a weathert VFR repüléshez (pl. 3000ft magasságban repülve) ilyen beállítások mellett? Már több repülésnél is elõfordult. OPUS SETTINGS

berczy
Igen Kapitány! 😄

Errõl meg az a vélményem, hogy nyugaton ennyi az ára, amennyiért kussolnak és nem lázadnak a pógárok. Itthon alacsonyabb az ár. :/

polluxware
nyugaton kapnak annyit...

a lopás az ilyen sely-haj retye-rutya tóth szar türkménisztánba megy mint példul nálunk

Hont
Clidey
Hát én nem pont erre vezetném vissza... 😊

Clidey
Azért még mondj el tíz miatyánkot meg öt üdvözlégyet... 😄DD

N3suten
<#eljen>

nyugaton lopnak annyit ,hogy ne fájjon a pénzkihúzása <#eplus2>

Repülök ,hogy Éljek !mert! Élek ,hogy Repüljek ! Akkor örökre ... ! Ólmot minden impregnált szövetbe ,had legyenek jó nehezek !

berczy
Jó-jó, rájöttem közben, hogy suttyó módon nem a fotelpilota.hu-t ajánlottam, de béna módon nem ott találtam rája, mert a szemlét többször is végiggörgettte, és egyéb elõzõ cikkekbõl kiindulva azt feltételeztem - miszerint általában a cikkben linkelve van, vagy említve -, hogy ha nincs linkelve, akkor gondoltam, hogy ezt nem ott lelem meg. A letöltések rész meg nem jutott eszembe, na. De, mintegy felmentvém magamat, megnyugtat a tudat, hogy az oldal megszûnése pont nem a látogatottság hiányából, hanem a gazdi idõhiányából adódik. Ezzel máris nem érzem fõbûnnek, hogy egy másik, még csak nem is konkurens oldalt ajánottam letöltésre. Na, ennyit kívántam kifejezésre juttatni. 😄

<#vigyor><#vigyor><#vigyor><#vigyor><#vigyor><#vigyor><#vigyor><#vigyor><#vigyor>

Hypo
<#eljen>

berczy
Ööö, rosszat írtam?

Clidey
Nyugaton nem tudom mennyire elterjedt, de hazai viszonylatban azt tudom mondani, hogy nemigen szokták alkalmazni leszálláskor sem felszálláskor a fényszórót nappal. Talán ha húsz repcsibõl egy. Vagy még kevesebb. A szerelõk sem igazán presszionálnak ez ügyben, lévén a legtöbb reptér füves-zötykölõdõs így az izzószál sokkal hamarabb kiég, és sem a szerelõk nem díjazzák az állandó izzócserés hercehurcát sem a gép gazdája a rendszeres zsebbenyúlást. Szóval ha nem kapcsolgatod, akkor sem történik semmi. Persze szimulátorban nincsenek tarifák ott lehet világolni mint a karajcsontfa. 😊

spyy55
Rendben, köszi az infót 😊

#28371: ITT

Clidey
<#idiota><#hehe>

berczy
Flightsim.com-on leltem rá.

N3suten
nem minden repülõgép van felszerelve leszálló fényszóróval ,de ajánlott bekapcsolva tartani 10000 ft alatt minden pilótának .
büntetés nem jár a jól láthatóság miatt és segíti a balesetek megelõzését és korai észlelését egy repülõgépnek.
Forgalmi körön ,gyakorolni kell a leszálló fényszóró kikapcsolását ,a felszállás után.

az az ,nem kötelezõ bekapcsolva hagyni ,inkább erõsen ajánlott ...

Ezt a maléves skint merre lehet megtalálni?
spyy55
Most komolyan.... (?) amennyi hely, annyi válasz; egy kis bogárcsápos Cessnaval a LDGlight-ot FL100 ALATT BEKAPCSOLVA KELL HAGYNI / vagy CSAK ÉJSZAKA???

berczy
Bocsi, félreérthetõ volt, az IL-18 doksira értettem. A képek csak úgy... 😊

Clidey
FS9-hez micsoda?

berczy
Nos, ez annó még FS9-hez készült. 😊