Dinoszaurusz

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

fene percenkét hozzászólás

a dínók klonozása mint írtam jelenlegi földi tehnologiával lehetetlen!

a másik: a dínók nem hüllök!

hajaj. épp fordítom a JP😮G-t =) és közben írok, mindenhol dínók <#idiota>

ha akrjátok ezt a Bibliás dolgot jobban kifejtem.

meg amúgy meg: enegem zavar hogy elmentem a képzõmûvészeti bizonyítékok mellet!!!!!

Én meg 20 éves leszek jövõhéten,de én is maradnék a realitás talaján.Amióta élek,soha a büdös életben nem hallottam még hogy valaki expedíciót szervezett volna az õshüllõk kutatására.És miért?Mert nem érdekli az embereket,de semmilyen szinten.És a mai világban amire nem kíváncsiak az emberek az nem kerül nyilvánosságra,mert nincs rá vevõ.Ottvan a Loch Ness pl,oda rengeteg kutatás indult az elmúlt században is.Miért?Mert ott keringtek fényképek,mesék,meg kitudja még mi de tény hogy ismert egy környék és mindenki a szörnyre affektál elõsször ha meghallja hogy Loch Ness.Tehát a dinoszaruruszoknak a hírnév hiányzik már ma sajnos,és ezért nem keresi õket senki.Teszem hozzá,ennyi idõ alatt az embernek már csak pusztán véletlenül is rá kellett volna találnia egy példányra ami nem millió éves és ami bizonyítaná azt hogy igenis létezhetnek ma is.De Sharknak kell igazat adnom,szerintem ha vannak még akkor a tengerekben és óceánokban kell õket keresni.Azt mondod Costa Rica?Szép hely,jó hely de ha oda akarnánk szervezni egy túrát azért nem ártana elõtte érintkezni egy ilyen környezettel.Peru?Kicsit magasan van,lehet sûrûbben kapkodnánk a levegõt .Teht ész nélkül nem lehet belerongyolni egy ilyenbe.De azért én is szívesen elmennék ha lehetne,ezzel talán egy gyermekkori álmom válna valóra.A dinoszauruszok klónozása pedig egyáltalán nem hülyeség,belátható idõn belül ez lehetséges lesz vagy már az is,csak itt jönnek a további kérdések amit elõzõleg is leírtam hogy kinek és hogyan érné ezt megvalósítani?
Várj, hm, idõközben meggomndoltam magam. OK, nyugodtan legyenek meg a hipotéziseid, a saját forgatókönyved az õslények annihilációjára vonatkozólag! Nem is akarok beleszólni, ok, rendben. Ha a sátán' volt szerinted, hát felõlem legyen õ! A mi szempontunkból ez -(akármennyire is furcsa számomra az az elképzelés)- teljesen mellékes, hiszen elsõsorban 'túlélõt' szeretnék találni (akit a sátán nem látott.) Azért kár, h nem látod be, h kicsit abszurd az egész, de ettõl még értelmes vagy és elhivatott, szóval nem is kötök bele tovább!
Na, Bobo, légyszi ne rombold le az illúzióim, olyan jó fantáziálni 😄 Ehm, hm. Nos, bevallom nektek, én pszichológiát tanultam (társas viselkedés, komplex rendszerek elsõsorban), szóval ténylegesen nincs (még?) sok közöm a paleontológiához, vagy bármi egyéb ezzel korelatívhoz. Jah, és nem tudom, h tõlem kérdezted-e, de nem vagyoka tanárod!😄 Wáááá, na ne már! Figy, most töredelmesen megvallom, 22 éves vagyok! Kicsit infantilis, de csak kellõ mértékben, tudok nemaz lenni, csak néha 'megengedem' magamnak. Ez lelki alkat kérdése.
(WB, olyabá tûnik, h Te konyítassz a dínókhoz, de próbálj meg eleinte szigorúan csak a tényekre hagyatkozni, a száraz tényekbõl kontruktálni a lexikai tudásbázisod, pl lelettani következtetések, alátámaszthatóm 'fix' adatok sokaságából. Mármint, tényleg rengeteget tudsz, alfajokra lebontra is bõséges adattal rendelkezel, s ennek biza késõbb még nagy hasznát veheted! De hogy isten meg sátán meg 'felsõbbrendû teremtmények általi kegyvesztettség', gonosz ármánykodások, stb..hát ezt inkább még hanyagold, ne hagyd, h valamiféle 'fanatizmus' felé görbüljön a nyílt érdeklõdésed, befogadókészséged! Szelektáld a hasznos/objektív infókat a kétes állagú spekulációktól, amik vagy igazak, vagy nem! Mert kár erre az agyi kapacitásunk vesztegetni, s késõbb hülye gondolatok bölcsõi lehetnek ezek az adatok! Nem azt mondom, h 'szerintem nem is volt Atlantisz', merthát fene tudja, dehát az már sok, h a sátán nem kedvelte a dinoszauruszokat...ez annyira abszurd és valóságtól elrugaszkodott már, most nem? Ez már nincs messze attól, h a dragon ballról kezdjünk el teológiai vitriolizálást! Szóval ehh, persze most is túloztam, de jó lenne, h még egy 'bizonyos fanráziaküszöbön' BELÜL maradnánk a kalkulációinkkal! Én is RENGETEG baromságot írok, meg megengedek magamnak egy-két dolgot, de azért valójában hidd el, h 'a földön járok'😛)
na akkor:

-úgy beszélsz mint a biosz/kémia tanárom. Ki vagy? kezdjük azzal

-Expedíciót én Afrika mocsarainak legsürüjébe vinék, hogy lencse végre kepjunk egy sauropodát. vagy Irány Peru és keresünk még indián dínószobrokat vagy hasonlókat.

-léteznek még dinosaurusok (nem madarak) minden bizonyíték szerint, vagy ha már nem akkor pár ezer éve haltak ki

-sajnos komolyan gondolom a valási dolgokat

-menék szivesen az expedícióra. igaz 14 vagy, de nem érdekel. Igaz elsõ nap az élelem felét felfalnám no és? =) Tapasztalataim szerint szeretnek az állatok

-ha találnátok (találnánk) egy élõ dínót jönek a következõ gondok:
1, a vadászok. akarnak ilyen trofeát
2, álllatkertek
3, turizmus
4, meg mi "tudósok"
be avatkozunk olyan lények életébe amik sokkal õsibbek és "nemesebek" mint mi

röviden ennyi

B0B0
Majd ha kicsit felnõsz, akkor majd rájössz, hogy ez nem így mûködik 😊

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

(És megjegyzés visszamenõleg: Dolly is már pár éves, szóval 'elavult', ki a megmondhatója, h merre léptek tovább a neavatottak, az ezzel fogalaltoskodó expertek.)
De neem, nem vallom magam tudósnak, én dinoszauruszt, vagy ha mésik megközelítésbõl nézzük: 'új' állatfajt szeretnék meglelni! A tudás az idõközben is gyarapodhat, a tapasztalattal együtt. Sose késõ! De most kell belevágni, míg fiatalok vagyunk. Míg van bennünk kellõ merészség, tetterõ! Értem én, hogy akár egy életet is leülhetnék vaskos, velõs könyveket böngészve..és talán kéne is, de ezt a lépést 'megkerülöm' átmenetileg, nincs annyi évem. Meg a küldetés szempontjából nem szükséges a végletekig elmerült ismeretekkel rendelkezni, mert a túl sok -megannyiszor egymásnak ELLENTMONDÓ- információ-töredék csak paralizálja a cselekvésvágyat. Pedig itt pont ERRE lenne szükség. Mondom, a tönbbit sem kell "kizárni', persze, hogy tanulni és mûvelõdni elengedhetetlen. Nem vitás. De ideám azért van afelõl, hogy hogy készítsük elõ az expedíciót, s kivel, kikkel tárgyaljunk ezügyben (tanácskérés). /Helyszínnek -a diliházon kívül- mit javaolnátok? Én még mindig Costa Rica mellett állok ki, a faunája káprázatos!!!
..Továbblendülve: Azt a bárányt is csak nemrég 'reprodukálták', sokkal késõbb, mint amikor a Jurassic Park ötlete a 80-as évek végén megfogalmazódott az íróban! És az ötlet már mikor megvolt, márcsak a felszerelés, az ekszöz, az 'alapozás' hiányzott, ami mára bizonyára megvan! Csak nem verik nagy dobra, mert amint azt írták itt, ma sokkal inkább leköti a közvéleményt, a publikumo az, hogy egyes sztárok balról jobbra, vagy jobbról balra szippantják fel a kokót a koktélostálcáról! Jó, most nyilván a példa kedvéért kiéleztem, poentíroztam, de akkor is. Az elektronikus és egyéb szerkezetek fejlõdése csak szûkebb rétegeket érdekel, akik nem érintkeznek a 'bulvár'-szférával. Mindezt miért írom? Mert igenis lehetséges, h már próbálkoznak javában dinoszauruszok klónozásával! A következõ kérdés, h HOL tehetik meg mindezt, a nem illetékes szemek elõl leplezve, háborítatlanul? Meg kell határoznunk -közösen- a helyszínt, ki kell jelölnünk egy területet, és el kell mennünk oda, 'megánküldetésként', a saját felelõsségünkre! Várom az 'útmutatásokat! TOVÁBBÁ, elõterjesztem abbéli törekvésem, h kapcsolatba kellene lépnünk egy igazi/(elismert) paleontológussal, akivel tudnánk konzultálni, h érdemes-e belevágni a nagyvilágba..? És has ign, hová? Hogy Õ (még nem tudom, ki névszerint) mit gondol, létezhet-e fennmaradott dinoszauruszok zárt, közössége valahola a világon? (Ha kevés is.) A legfõbb kérdés: Kategorikusan, TELJESSÉGGEL kizárt, vagy VAN némi remény azért? Jó lenne egy 'profi', szaktekintély véleményét kikérni..
B0B0
"ha a bibliához nyulunk, akkor kiderül hogy a dínok Ísten teremtésének remekei.
Magyarán: a Sátán az emeberek lelkét akarja elpusztítani. a Dínokat meg fatálisan elpusztította. (gondolom a madarak már nem voltak olyan "remekek") "

Ugye ezt te sem gondolod komolyan? 😄

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

B0B0
Akkor ezt nem értem. Azt hittem a biblia leírja, hogy az állatokat isten teremtette és azok közöt nem voltak dinók. Akkor te most miben is hiszeL?

B0B0
Ha te csak az ismeretterjesztõ mûsorokbol tanulsz, akkor inkább nyiss ki egy könyvet(no nem olyan képeset) és rájössz az igazi tudományra. Mert amit a csiri-biri animációkban elmondanak tudománynak, azok majdnem mind színesítések

eljutottak a tudósok, génsebészek arra a szintre, h a 'letûnt életformákat' áttessékeljenek' a jelenbe, klónozás segítségével? Hogy ami eleinte csak romantikus, filmes fikció volt, az mára valóság lett? Miért is ne? Honnan tudhatnánk, h képtelenek vagyunk rá? (Persze az ellenkezõjére sincs providenciám:/) Dehát..a technika rohamosan fejlõdik, s a különbözõ video-telefonok, meg mp3-mütyûrök csak a jéghegy csúcsai! Fogalmunk sem lehet nekünk, laikus, 'egyszerû halandüknak', h pl mi megy végbe titkos laboratóriumokban, stb! (Ja és bocsi, a sietségben én sem törekszem az elegánsságra). Egyébként teljesen jól és közérthetõen írtok, le a kalappal! Szóval visszatérve (eh mindjárt jövök, csk leugrom a boltba)-
kezdeni. Tiszteletben tartom a meglátásaid, véleményed, csak az az igazság, h próbálok a 'bizonyíthatóból' a 'még bizonyítandóba' eljutni majdan, valamiként. (Hogy még hogy, miképp, az a késõbbiek során eldõl, célzok itt az 'expedícióra'!) Számomra a dinoszauruszok és a vallás párosítása elsõ blikkre kicsit 'extrémnak' hat, de mondom, megcáfolni sem tudom, s nem is akarom. Inkább ezt a megközelítést 'késõbbre' hagynám, mert ha 'tapintható/érzékelhetõ' bizonyítékát észlelem, azonnal foglalkozni fogok vele. Csak éppen 'kiindulópontnak' nehézkes ez a Te általad meglibbentett összefüggés, így is van épp elég macerás kérdés. (Mondom, mindenesetre érdekesnek tûnik, de nem segíti elõ a 'kutatásaink'.) Most pedig, vissza a 'Júra Parkba' egy kósza gondolata erejéig! Felvetettétek itt, h mi van, ha mára már
Huhh...jesszus, mennyi érdekfeszítõ, átrostálásra váló vélemény..nagyon jó, h írtatok, hálás vagyok😊 Látom, itt vannak szakértõk, mindenkinek a véleményében volt bõven megfontolandó 'elem'. Én is csak kapkodni tudok most, azt sem tudom, h mire térjek ki sebtiben. A dínók 'nem fennmaradásával' kapcsolatos érvek nagyon meggyõzõek voltak (sajnos ugye😛), csak azért fohászkodnék ezek után, h hátha esetleg figyelmen kívül hagyunk valami 'faktort', ami mégis a túlélés lehetõsége felé billenti a mérleg nyelvét..valami, ami egyszerûen hirtelen eszünkbe sem jut! Mert mondom, tényleg nagyon logikus, amit írtok. Nem vagyok annyira képtezz a témában, h 'meg tudjam vétózni'. Hm, tudtommal is akkoriban kb 33 százalékos oxigén-arányú atmoszféra volt. (De lehet, h pontatlan vagyok.) ...Hm, 'Gothic'-nak...háát figy, ez már túl sok, mármint egyszerre! Meg vagyok keresztelve (református), még nagyon kicsi koromban történt, de nem gyakorolom a vallást (ellenzõje sem vagyok természetesen). Istent (meg a sátánt) meg az Atlantiszt és az UFO-kat, stb belekeverni a dologba, háát, ennyi 'változóval' az én elcsukló képzelõtehetségem már nem tud (vagy nem AKAR) mit
a két elméletem olvastad?
és kezdjük azzal: Mien éghajlat változásra gondolsz? a Meteor után még 300 000 évig "vígan" éltek a dínók.
Mi írtota kiõket?
-vírus?
akkor nem lenének madarak
-emlõsök felfalták a tojásokat?
nagyobb mértékben írtoták a dínók az emlõsöket
-Evoluciós zsákutca?
ez a legnagyobb baromság
-a dínók egyedszáma a krtéta vége fele csökent, és így haltak ki
de ekkor volt a legnagyobb fajgazdagság, tehát ez nem lehetett ok, a populáció ujra növekedésnek indult volna
-Klima változás?
he akkor most nem lenének méhek se
-valamien földönkívüli élõlény?
ismét: akkor madaraksem lenének+más sem
-Oxigén menyiség változása?
ez sem jó indok
-kevés volt a taáplálék vagy hasonló élelmi gondok?
ez sem, mert akkor ma a velocik leszármazottai futkároznának
-Van logikus értelmes magyarázat?
nincs

-valami magyarázat?
ha a bibliához nyulunk, akkor kiderül hogy a dínok Ísten teremtésének remekei.
Magyarán: a Sátán az emeberek lelkét akarja elpusztítani. a Dínokat meg fatálisan elpusztította. (gondolom a madarak már nem voltak olyan "remekek")

De hogy ne vegyem el a kedvét senkinek. Ahol én el tudom képzelni a fennmaradást az a tenger. Igaz,ott is volt hatalmas kihalás,de ott bizonyított hogy lehetõség van a túlélésre. Pl bojtosúszójú hal. Mosasaurus és rokonai elvileg esélyesek rá,hogy kihúzzák valahogy. De nagyon megritkultan és kisebb méretben. Ugyebár a zsákmány is más lett mert eltûntek a tengeri hüllõk és a halak is kisebbek lettek.
Az óceánok olyan hatalmasak,hogy még ma sem ismerjük több mint a felét. Perzse a világatlaszban már nincsenek fehér foltok,de a kutatás iszonyú lassan és kis területen folyik. 1870-ben is fedeztek fel új bálnafajt az atlanti-óceánban! Pedig az szép nagy állat...
Ezek a kézmûves dolgok elég érdekesek,de kizárt,hogy egy idõben éltek vlna az emberrel. Szerintem az indiánok is találtak csontvázakat talán olyan jó állapotban levõt ami még teljesen egyben volt és nem kellett "összerakni". Így aztán tiszta kpük volt az állat külalakjáról amit mesékben vagy vallásos témában megörökítettek.
Még egy ellenérv a fennmaradáshoz. Ha pl valamilyen ragadozó faj túlélte a kataklizmát akkor valószínû hogy az lenne a csúcsragadozó. Eleve elõnybõl indul az emlõsökkel szemben,mert õ már egy "kész" ragadozó a zsákmány meg csak most alakul. (tudom ez nem a legelegánsabb megfogalmazás de szerintem értitek hogy mirõl vagyon szó)
És kellene olyan korú leleteknek is lenniük,de nincsenek. Márpedig az eltelt idõtartam elég hosszú,ezért jónéhány tetemnek meg kellett volna maradnia márcsak a nagy számok törvénye miatt is.
kérlek ne hurrogd le a kollégát,mert nagyonis helyes amit a légkör megváltozásáról ír. A jura korban lényegesen több volt az oxigén az atmoszférában,ezért tudtak olyan marha nagyra nõni a sauropodák. A krétában már elkezdett megváltozni az arány,ezt sokminden bizonyítja: gáz-zárványok,a növényi leletek és az állatok is kisebbek lettek. A vulkanizmus volt az oka,mert a jurában nagyon erõs volt a vulkáni tevékenység ezért több CO2 jutott a légkörbe,ettõl meg felburjánzott a növényzet és több oxigént termelt. Ezt az NGC-n láttam úgyhogy el merem hinni. Meg leletekkel bizonyították is. Szóval ez az egyik,hogy JELENTÕSEN megváltozott a légkör összetétele. Egyes krétabeli fajoknak már volt rekeszizmuk,míg a legtöbb dino a hatalmas mellizmaival mozgatta a tüdejét,ami egyszerûen nem gazdaságos. Számítások szerint pl egy Diplodocus egyszerûen megfulladna a mai levegõn míg egy Trex is kómában lenne,de sanszos hogy az sem élne sokáig. Velociraptor életben maradna,de olyan állaptban lenne,hogy képtelen az erõkifejtésre.
A másik amit helyesen emített az az éghajlat változása. Az addigiakhoz képest nagyon gyorsan történtek és nagyon sok is. Ehhez valószínûleg nem tudtak volna alkalmazkodni az esetleges túlélõk.
Harmadik az azóta eltelt idõ,az evolúció. Megváltozott a környezet,a táplálék. Ha fenn is marad egy kis populáció akkor az is alkalmazkodik és máris nem úgy néznek ki,mint anno.
dínókat lehetetlen klonozni, földi tehnológiával

khm. a dínók melegvérüek.
az ég hajlattal kapcsolatban: nem kedvelik a hideget, de egyes fajok túlénék (jó vastag toll bunda) a táplálkozásnál át kell szokniuk másra, ez igaz, de ez sem lehetetlen.

de a bizonyítékok szerint nem változtak sokat a dínók.

Két feltevésem van:

1: sokan mondják, hogy az ókori civilizációkat segíteték más bolygoról jött lények. Tovább ragozom a hülyeséget: Segítetek, úgy hogy klonoztak nekik dínókat. (b*z meg! ha nem puskázom el a lehetõséget már lenne Jurassic Park) persze ez hülyeség

2: Atlantisz fejlet kulturáját a nagy erejü szelíd Állatok segítségével jötlétre. (persze katonaságban ott voltak a ragadozók) amikor a katasztrofa meg történt a túl élök vitték magukkal nagytermetü szelíd állataikat. (magyarán dínók)

igen valásos vagyok. És a Dínókat nem valami természetes dolog(ok) írtoták ki. (ez az én véleményem)

Sziasztok!Na engem is átirányítottak a JP topicból 😄 Én még mindig azt a nézetet osztom,hogy hamarosan eljön az az idõ amikor nem a csontokat kell már keresgélni,hanem fizikailag is képesek lesznek elõállítani egy dínót.Tart már itt ma a tudomány,a kérdés csak az kinek érné meg és hogyan használná ezt fel?
B0B0
Az badarság, hogy kevés lenne az oxigén nekik. Minimálisan változott a légkör azóta, ráadásul nem 1-2 nap alatt, hanem fokozatosan, úgyhogy ezt az elméleted ne nagyon hangoztasd, mert csak kinevetnek miatta.

A klímaváltozásról viszont nagyon is helyénvaló, amit írtál, a növényfauna megváltozása miatt pusztultak ki már a jurában a nagyobb sauropodák. Persze ugye ez sem zárná ki a kipusztulást, de biztos, hogy gyökeresen más irányú fejlõdést váltott volna ki (ahogy azt te is leírtad).

Ha ma is élnének dinók, a mai ragadozók közül biztosan kifejlõdött volna olyan, amely rájuk "szakosodott" volna. Ezt is természetesen már fel kellett volna fedezni.

A Jurassic Parkos topicból irányított ide egy kedves kolléga 😄

Túlélõ dinoszauruszok? A lehetõség elgondolkodtató. Véleményem, és ismereteim szerint (amelyek természetesen lehet, hogy tévesek/hiányosak), a dinoszauruszok a mai Föld bizonyos elszigetelt klímájú területein fennmradhatnának, noha csak nehézkesen.

A baj a klíma. A Kréta kor után megváltozott az egész bolygó éghajlata. A légkör összetétele is megváltozott, a mai nitrogén/oxigén arány más volt az oxigén javára. Lehet, hogy egy dinoszaurusznak úl kevés lenne az oxigén, amit a mai levegõbõl kapna.
A másik a már említett klíma. A Kréta-Harmadidõszak váltás felbolygatta a jó öreg Földgolyót, jöttek az új tengeráramlások, kialkultak új éghajlat-változatok. Hogy mi is ennek az oka, ne menjünk bele, kismillió elmélet ltezik ezek magyarázatára. A lényeg: kaptunk egy hidegebb bolygót, ahol létezik olyan, hogy tél. A hüllõk képtelenek lennének olyan hidegben megélni, belepusztulnának. A másik az ezek miatt megváltozott növényzet. A növényevõk lehet, hogy nem tudnák megemészteni az új, alkalmazkodó nõvényeket, és ebbe belepusztulnának. Így a húsevõk is igen hamar éhen halnának.

Nem tagadom, vannak olyan területek a mai Földön, amelyek otthonául szolgálhatnának a dinoszauruszoknak. Elég tágas a forró égöv, és, tegyük fel, a fent említett oxigén-arányváltozás sosem volt számukra probléma, mondjuk alkalmazkodtak hozzá. Ragadozójuk csak másik ragadozó dinoszaurusz lehetne, nem hinném, hogy a forró égöv ismert ragadozói, nagymacskák és krokodilfélék, komoly veszélyt jelentenének egy közepes méretû dinoszauruszra.

A másik probléma az evolúció kérdése. A Kréta óta eltelt 65 millió év. Ennyi idõ alatt lehetetlen, hogy nem következett be változás az élõlényekben. Sok a külsõ, környezeti behatás, illetve a már ismert alkalmazkodj-vagy-meghalsz elv. Ha élnének még dinoszauruszok, nem olyanok lennének, mint amilyenek a csntok alapján elképzeljük õket. Feltételezhetõen kisebbek lennének, hogy könnybben felmelegedjenek a napi aktivitáshoz (feltéve a a dinoszauruszok a valóságban nem melegvérûek voltak)

Ezek az én elméleteim. Kérlek, írjatok kommentárt!

\"Do not go gentle into that good night.\" (Dylan Thomas)

B0B0
Te vallásos vagy?

na hírtelen ennyi. és ha kell még keresek a tarsolyomban. (he nagy kupi van itt, de nagyon nagy)

ha neagy isten expedíciót akarsz szervezni akko regy tipp:
-van pénz?
-van normális szakember (NORMÁLIS aki tudja, hogy a T-rex ragadozó, és at hogy a Pterosaurus nem támad emberre stb)
-Kell védekezõ eszköz
-VIGYETEK PAPOT
-és nem meg ijedni a legkisebb pikejestolcsomótól. (gaz vagy 20 db van hátul a kertben, de nem azokra gondolok)

ha sikerülne, szivesen mennék de hogynéne ki egy 14 éves gyerek ott rohangál a nagy tollas bestiák elöl. (nem soká 15)

magyarán több tucat faj élt!

és most adom fel a kérdést: mért haltak ki? adjatok észszerû magyarázatott.
az enyém valási, a behemót (valamien dínó) Isten teremtésének remeke. a dínók elöbb voltak mint az ember. és Ki az aki pusztít? na õ mûve az egész.

még nincs értelmes magyarázat mért haltak ki. mert amiket felhoznak, elméleteket azok ha megtörténtek volna, fatálisan máslenne ma a világ!

de még mindig vannak túlélõk. és ez a mi felelõségünk õket megóvni

ez dél amerikai

ezt nem tudom

ezt se tudom

egy indiai templom (vagy mi)

ez is valami indián

Délamerikai dínók:

ez egy iguanodon!

De most Vicenkívül!
Expedíciót akarsz szervezni?!

amásik: Több tucat nagytermetü faj élt Délamerikában! Ceratopsidák, sauropodák, Húsevõk! kiválóan lerajzolták ezeket az állatokat!
ha találok képet belinkelem

igen Tapejar

B0B0
Kár a Spino-t fényesíteni. Nem volt õ olyan nagy (csak a JP3-ban ugye 😊), és minden bizonnyal õ is dögevõ volt.

B0B0
Szerintem is egyértelmû, hogy ma már nem élnek dinók a földön. Szerintem ezen kár gondolkozni

AotS
Én személy szerint nem nagyon tudom elképzelni, hogy fennmaradtak volna dinoszauruszok a madarakon kívül. Persze, vannak élõ kövületek, tüdõshalak, bojtosúszójú halak, kacsacsõrû emlõsök, de ezekbõl rendes szaporodóképes populációk vannak... ha dinoszauruszból is létezik ilyen, akkor miért nem találtak még rájuk?
Nálam az egész nem illik a képbe. Ezeknek valahogy be kellett volna épülniük a helyi élõvilágba. Nehezen tudom elképzelni, hogy valahol a dél-amerikai dzsungelben egy jaguár éppen ornithopodára vadászik... Egy csomó klímaváltozás is volt azóta, a növényzet megváltozott, új betegségek jelentek meg, ezekhez alkalmazkodniuk kellett, de kicsi csoportokkal ez gondolom nehezen megy. Szóval az a problémám az egésszel, hogy 1.) ha egy apró elszigetelt populáció létezik, akkor az hogy tudott ennyire elszigetelt maradni 65 millió évig, 2.) ha sokan vannak, miért nem találták még meg õket?

The monsters make me hide Perhaps I\'ll eat myself alive

Fgyeljetek, egy dolog azonban aggaszt. A 'mai világban', a technikai cuccokkal rengeteg mindenre képesek az emberek, pl mûholdas képek/felvételek készülnek vulkanikus, 'emner nem/gyéren lakta szigetekrõl', s akkor, ha élne vhol valami nagytestû, 'kirívó/feltûnõ/érdekes' állat, akkor már kipécézték volna a szatellit képeket analizáló emberkék, nem? De eleddig nem hallottam hasonlóról -lehet, h titokban tartják-, remélem azért nem, mert tájékozatlan vagyok! (Ez idõvel változhat, sose késõ.). De vissza a témához: KIHALT fajt szeretnék felfedezni..ez az álmom.
..Tényleg nem konyítok hozzájuk (még nem néztem utána). De én szeretnék 'szigorúan' a dinoszauruszoknál maradni, persze Te 'dióhéjban' rámutathatnál nekem a köztük és a sárkányok közt fennáló összefüggésre! (Csak hogy én is 'avatott' legyek a témában.) De mondom, semmi más nem érdekel, csak a 'klasszikus értelemben vett' dinoszauruszok! (Csak a tisztánlátás kedvéért írom.) A madarak valóban az õ leszármazottaik? Minden jel erre mutat, igaz? Dehát azt azért elhiszed, h nem szárnyasokat akarok hajkurászni, mert ezt az 'aktust' elég komótosan is megtehetném, pl h betelepednék egy menü erejéig a Dixi Csirkébe, vagy mittudomén..😄 (Na jó, ne tessék mindig komolyan vanni, pl most ne😛) Igazi, rejtõzködõ dinoszauruszt akarok látni, a SAJÁT szemeimmel!
Na, még inkább lekerekítem: Abban sajnos reménykedni sem merek, h például egy Costa Ricai tisztáson egy T-Rexxel vagy egy Velociraptorral (Oviraptor?) koccanok össze egy laza, bemelegítõ reggeli dzsogging' alkalmával, de azt viszont 'hiszem'/(bízom benne), hogy nem is oly kis testû, valódi növényevõ-féle dinoszauruszt felfedezhetünk, ha eléggé elszántak, elhivatottak és alaposak vagyunk 'túráinkban'! Persze a keresés összetett feladat, tervezés, megfontoltság, józanság, stratégia szükségeltetik hozzá (meg még sok más is..). Pl rátermettség. Elég rátermettnek érzed magad egy efféle tripphez?;P Van itt mirõl beszélni, és mit megtárgyalni. A sárkányokat nem is merem belekeverni ebbe, lehet, h régen a bizonyos dinoszauruszokkal tévesztették õket össze, szóval tulképp a sárkány a dínó szinonímájának tekinthetõ..?
jócskán belebukdácsoltam ebbe a fejtegetésbe, szóval az a veleje a rögtönzött mondókámnak, h bizonyos növényevõ dínók sokkal inkább képesek lehettek alkalmazkodni a 'mai körülményekhez', a változó idõkhöz, mint pl a húsevõk, akik ez elõbbieken éltek, õk volzsk túlélésük zálogai. Dehát persze a növébyevõk jelentõs része is kihalt, stb, ez világos, így a 'rájuk apelláló' húsevõ 'reéteg' meg annál inkább! Szóval ha létezik -SZÁRAZFÖLDI- dínó valahol a Földön manapság IS, akkor az feltételezhetõen növényevõ lehet, most az égi és a tengeri 'szférába' nem hatolnék be, azt majd máskorra hagyom. De légyszi ti, szakértõk szóljatok rám, ha alapvetõ okfejtési bukfencet véltek dekektálni hablagyomban! Azért írok ide, h diskuráljunk, eszmecseréljünk. Nem vagyok szentírás, sõt. (..)
Hmmh, igen, ma élõ 'egyedekre'. Kell lennie egy helynek, ahol elszeparálva, 'háborgatlanul', izolálva még létezhetnek, ha csak elvétve, 'csorbult populációba rendezõdve' is! (Vagy szétszórtan.) Hogy mit láttál Te élõben (és hol)???! Érdekesnek tûnik 😊 Tisztáznám tehát, h síma, 'kihaltnak tekintett' dínókat szeretnék találni, ha mást nem, hát én is beérem a kövületükkel, de azt én találjam meg, a saját erõfeszítésem', igyekvésem, kutatásaim eredményeként! Jó lenne akár ragadozót (pl Velociraptor, stb) találni, bár -ha valóban fennmaradt pár 'dino-példány'- valószínûbb, h inkább a növényevõk egyes fajtái élhették túl az 'evolúciós taslikat', mármint 'múltból ittragadt húsevõ' (dinoszauruszok) létezése felõl már csak azért is kétségeim vannak, mert nekik már nem lenne igazán mibõl táplálkozniuk, hamar megtalálnák azt a szintén 'nem sok' fennmaradt növényevõt (addigi természetes táplálékukat.) Na, kifejezem ezt másképp, mert

az egyik kedvencem

ez gyors volt

AotS
Illetve Muttaburrasaurus, de elfogadjuk 😊

AotS
Bingo

Muntaburasaurus

Iguanodon testalkat+ röktön észre vettem a fején a kis "lufit"

AotS
Kép is jön

AotS
Ha te mondod... 😊

ja! nem dobnád a képed?

aha... pedik 4 éves a könyv.... na mind1

a lényeg: a Spinosaurus egy q*** nagy állat volt, de egy szinte mindentõl ami 10m hosszú és erõs sirva rohant el