Dinoszaurusz
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
és még régebben volt szó hogy akkora. szerintem az álltalad említetek nem elõzik le
és itt nézd meg õket... már amiek fent van. észreveszed hogy a "valós" méretek vannak ottt
Figyu egy csomó honlap van ami a Carcharodontosauridae-knek is 50 feet-et ír.
(15,24 m) Gigának,Carchának Meg Titannak
(15,24 m) Gigának,Carchának Meg Titannak
nem. mert ha megfigyeled pontosan majdnem hogy centire minden méret ott van! és ha végig nézed észre veszed hogy pl. a trici csak 7.9m. hohó! és nem 9!
Én meg mondtam,hogy a meteroid elmélet nem fogadható el.
ébresztó! megtalálták a krátert! csak az a poén hogy a nagy kihálás elött 300 000 évvel csapódotbe. és szinte SEMMIEN következménye nem volt.
ennyit a tudósokról.
ennyit a tudósokról.
tom h, az azért írtam.én se tudom megmagyarázni,de állítólag ha máshova esik be a meteor akkor nem haltak volna ki.mert ahova esett(nem tom pontosan,mexikó fele,asszem a yucatán félszigetre)ott olyan kõzetek voltak amelyeknek a reakciója erre az ütközésre stb rosszabb volt mint ha máshova esett volna.-de onnan veszik h, oda esett mert a földön ritka ásvány található ott nagyobb mennyiségben,de nem tudjuk milyen anyag van a föld belsejében,és é-amerikát és d-amerikát összekötõ közép amerika vulkáni tevékenységek folytán keletkezett....
tud valaki valamit a Coelurosaurus-ról? mert ahány honlap annyi féle dolgot ír...
abszolut hülyeségek. 😊
sajonos én csak a egy fée képpen tudom jelenleg megmagyarázni... de az már vallás.
sajonos én csak a egy fée képpen tudom jelenleg megmagyarázni... de az már vallás.
"...nem fértek fel Noe bárkájára..."/the lost world/ez is hülyeség...
ha valami rejtélyes megoldást akartok akkor én tudok elméletek gyártani😄pl:tovább fejlõdtek és minden nyommal(amibõl rájöhetnénk)elhagyták a Földet...
vagy más földönkívüliek vitték el õket...
vagy a Földre a földönkívüliek hozták az életet,néhány millió év mulva visszatértek,és nem így képzelték el az evolúció eredményét,ezért kipusztították õket....
najó,ezeket csak úgy írtam,nem gondoltam komolyan,de 1 scifi-be elmennének....
ha valami rejtélyes megoldást akartok akkor én tudok elméletek gyártani😄pl:tovább fejlõdtek és minden nyommal(amibõl rájöhetnénk)elhagyták a Földet...
vagy más földönkívüliek vitték el õket...
vagy a Földre a földönkívüliek hozták az életet,néhány millió év mulva visszatértek,és nem így képzelték el az evolúció eredményét,ezért kipusztították õket....
najó,ezeket csak úgy írtam,nem gondoltam komolyan,de 1 scifi-be elmennének....
Nem pusztult volna ki mindegyik hanem a kisebbek nagy eséllyel életbe maradhatak mert általába jobban alkalmazkodnak mint a nagyobb állatok.
haho! amit te mondasz az megint ott sántít, mint a meteor elmélet... mert akkor több élõlény is ki halt volna
Nem rég láttam valamelyik mûsorba,hogy a meteroid elmélet csak azért született meg mert ez volt még a legcélszerûbb magyarázat.Szerintem azért haltak ki mert valamitõl teljesen megváltozott a környezet mindenütt és nem tudtak már elég gyorsan alkalmozkodni hozzá.De kétlem,hogy pont egy meteroid úgy csapodik be,hogy csak a dinoszauruszokat pusztítja ki.Mert olyanokat mondtak,hogy a meteroid becsapódása helyén 1 másodperc alatt 10 km körben egybõl elpárolgott a víz.Szerintem ezt akkor a többi állat se élte volna túl.
mondom, hülyeség! túlságosan is sikeres állatok ehez, túljó az alkalmazkodó képeségük.
változás volt, a kréta kor végén csökkent a dinosaurusok létszáma, de a fajgazdagság nagyobb volt... tehát ha rejtélyesen dolog nem lett volna, ismét talpra álltak volna
változás volt, a kréta kor végén csökkent a dinosaurusok létszáma, de a fajgazdagság nagyobb volt... tehát ha rejtélyesen dolog nem lett volna, ismét talpra álltak volna
Nem rég láttam valamelyik mûsorba,hogy a meteroid elméle csak azért született meg mert ez volt még a leglogikusabb.Szerintem azért mert valamitõl teljesen megváltozott a környezet és nem tudtak már elég gyorsan alkalmozkodni hozzá.
a kráter megvan. de én utána számoltam, aza metaot max félkilóméter ha lehetett. a dínók kihalására logikus magyarázat nincs. alkalmazkodó képeséguk a mai legtöbb állatét is túl szárnyalja.
Inkább térjünk át egy másik vitára a madár-dino után.Ja meg egy jó tanács:ne mindig higyetek a tudósoknak.Legtöbbször nem vizsgálnak meg dolgokat hanem a legcélszerûbbet fogadják el.Ilyen pl. az az elmélet is,hogy egy meteroid miatt pusztultak ki a dinok.Csak ez nem igaz.Ha tényleg úgy csapodott be a meteroid ahogy mondják akkor a többi élõlény is elpusztult volna.
amik ott vanak? T-rex átlag mérete 15.2m??? észnél vagy? a rexnél az átlag 13m.
nem, ott inkább az edig megtalált biztos legnagyobb méretek vannak.
nem, ott inkább az edig megtalált biztos legnagyobb méretek vannak.
De ezek szerintem csak az átlag méretek.Lehetet néhány egyed amely nagyobb vagy kisebb volt ettõl a mérettõl.
vak vagy?
kb 40 centivel nagyobb mint amenyit én mondtam eddig... ez tényleg üti a 15 métert...
De viszont igaz a Giganto nincs fent... de a spino igen...
kb 40 centivel nagyobb mint amenyit én mondtam eddig... ez tényleg üti a 15 métert...
De viszont igaz a Giganto nincs fent... de a spino igen...
csak szeretnéd...
T-rex kicsinyítõk! eza honlap a tuti méreteket írja! itt edig mindig az általam elvárt méreteknél kissebbre írták a dínókat. hisz Triceratops 9m, de itt kisebb.
gondoltom poénból megnézem a T-rexet! és mit látok? 15.2m
enyhén nyertem.
gondoltom poénból megnézem a T-rexet! és mit látok? 15.2m
enyhén nyertem.
tudom mi tanultuk ebben az évben.és bioszból mindíg 5-ös voltam és vagyok,az állatos résznél csak nekem volt hibátlan,de ez itt nem (annyira)számít.
elõzõ nyáron volt. a lényeg hogy olyan munka lett volna... huhú. ilyet akarok felnõt korban...
Attól még illene tudni, ha már egyszer érvként akarod felhozni egy vitában...
Sooner or later all our games turn into Calvinball...
oh. én is. és képzeld a biosz dogámba max pontszámot kaptam arra a feladatra ahol a madara szárnyát kellet leírni és mûködését, de csak 3 mondatban írtam le! a többi nyolc a kifejlõdésével foglalkozot! heh, a theropodák karjai... 😊 ahoz képest hogy legalább 6 mondatban kellet volna a szárnyat leirni és a mûködését...
Lehet,hogy tanítsák gimibe de én nem gimibe járok hanem szakközépbe.
Tulajdonképp az egész csak attól függ mennyire messzire mész vissza az idõben. Nekünk is volt a dinoszauruszokkal közös õsünk(Cotylosauria ha jól amlékszem de nem 100%). Arról van szó, hogy a Dinoszauruszok és a madarak fejlõdési ága valószínûleg csak késõn vált el egymástól. De elvált mert a Triászból már madárleletek vannak ha jól tudom.
Klasszikus Linné féle rendszerezést elvileg tanítják gimiben is.
Regnum-Ország pl. Állatok(Animalia)
Törzs-Phylum pl. Gerincesek(Vertebrata)
Osztály-Classis pl. Kétéltûek(Amphibia)
Rend-Ordo pl. Békák(Anura)
Család-Familia pl. Varangyfélék(Bufonidae)
Nem-Genus pl. Varangy(Bufo)
Faj-Species pl. Zöld varang(Bufo viridis)
Regnum-Ország pl. Állatok(Animalia)
Törzs-Phylum pl. Gerincesek(Vertebrata)
Osztály-Classis pl. Kétéltûek(Amphibia)
Rend-Ordo pl. Békák(Anura)
Család-Familia pl. Varangyfélék(Bufonidae)
Nem-Genus pl. Varangy(Bufo)
Faj-Species pl. Zöld varang(Bufo viridis)
amit cuchulainn írt az elég érdekessé teszi mert ez már egy másik nézõpont,ebben az értelemben van értelme a madaraknak dinoknak nevezni,de akkor a krokodilokat is és a hidasgyíkokat is.és nem tom õ mit mond h, melyik melyik,de õ is azt írta h, leszármazottai.
keszike222:törzs:gerinces
osztály:emlõs
rend
család stb ezeket nem tom annyira
és végül a faj pl:ember,kutya érted?
keszike222:törzs:gerinces
osztály:emlõs
rend
család stb ezeket nem tom annyira
és végül a faj pl:ember,kutya érted?
Te ebszélsz W.B;kimondta nem olyan régen aztat,hogy a madár és dino ugyan az a faj?Cuchulainn nem azt mondtam,hogy nem a dinok lehetek a madarak õsei hanem azt,hogy egy idõ után új csoport lett a madarak.
Keszike222 szerintem maradj csendben. a madár és dinosaurus nem faj... ha ilyen alap dolgokkal nem vagy tisztában akkor csend!
a másik: szerintem feles leges ezta vitát folytatni, olyanról vitatkozni ami biztos.
a másik: szerintem feles leges ezta vitát folytatni, olyanról vitatkozni ami biztos.
Én azért írtam amit írtam mert a saját ismereteim alapján egyetértek vele. A madarak jellegzetes bélyegei sok mai hüllõcsoportban is megvannak (itt nem a pikkelyekre meg csõrre gondolok, hanem rengeteg egyéb anatómiai bélyegre) ezért ésszerû azt feltételezni, hogy a madarak a mai hüllõkhöz jóval közelebb állnak mint az emlõsökhöz. A hüllõkön belül is a csontszerkezet (fõleg a koponya) és az agyfelépítés a krokodilokkal mutatja a legtöbb hasonlóságot. Szintén feltûnõ a hasonlóság a kihalt dinoszaurusz-fajok némelyikével. Mivel nem került elõ olyan másik állatcsoport amely ilyen hasonlóságokat mutatna, így ésszerû feltételezés, hogy a kistermetû ragadozó dinoszauruszok lehettek a madarak õsei.
Nekem mindig saját álláspontom van.Meg a tudsóoknak nem is nagyon hiszek mostanában.Nem olyan rég láttam a tv-be,hogy néha a tudósok nem nagyon vizsgálnak meg dolgokat és a legcélszerûbb magyarázatott adják.Ilyen például az is,hogy a dinoszauruszok egy hatalmas meteroid becsapódás miatt pusztultak ki.Ha ez igaz akkor miért csak a dinok pusztultak ki?Akkor a többi élõlénynek is kikelett volna halnia.
Már ne is haragudj, de erre most nem válaszolok, elõbb nézz utána, hogy mit jelent a faj, osztály meg csoport kifejezés és utána írj inkább...
nem a tudósok álláspntját hangoztassátok hanem a bizonyítékokat figyeljétek és legyen saját álláspontotok.
Ezek az osztályok de hüllõk,emlõsök,madarak stb. azok csoportok.Meg a tudósok is általába csoportokat használják.Ja meg attól,hogy a dinok és a madarak egy osztályba tartoznak nem ugyan az a két faj mert nem egy csoportba tartoznak.
változtathatnak ezeken sztem.
Nem is olyan rég még lomha bárgyú hidegvérû állatoknak tatották õket.
Mi van ha valami fontosat nemsokára bizonyítanak be??
Nem is olyan rég még lomha bárgyú hidegvérû állatoknak tatották õket.
Mi van ha valami fontosat nemsokára bizonyítanak be??
Najó akkor
Tudom, hogy nem irogattam ebbe a topikba még, de azért szoktam nézegetni mert szeretem a belinkelt õshüllõs képeket. De most beleszólok, mert már egy ideje böki a csõrömet a téma.
A modern rendszertan szerint olyan osztályok, mint hüllõk, madarak vagy emlõsök nem léteznek. Az olyan tulajdonságok mint melegvérû, tolla van már nagyon nagyon régóta nem használtak a rendszerezésben, csak a tankönyvekben, mivel egyszerûen megjegyezhetõk. A modern rendszertan elsõsorban a csonttani és a molekuláris bélyegek alapján osztályoz, és ez alapján a magzatburkos gerinceseket (Amniota) a következõ osztályokba sorolják:
Anapsida osztály: Koponyájukon nem jelennek meg a járomívek sem a halántékablakok ide tartoznak a mai teknõsök, meg egy csomó kihalt õshüllõ.
Synapsida osztály:Egy halántékablak és egy járomív jellemzi õket (az alsó) Ide tartoztak az emlõsszerû õshüllõk és mai utódaik az emlõsök
Diapsida osztály(és itt ez az érdekes): Mindkét járomív kialakul, és két halántékablak jelenik meg a koponyán. Ide tartozik az összes többi ma élõ hüllõ és a madarak is! Ezen belül:
Sqamata rend:A kígyók és gyíkok tartoznak ide
Sphenodontia rend:A hidasgyíkok 3 faja alkotja
Archosauria rend: Ide tartoznak a ma élõ krokodilok, valamint valamennyi dinoszaurusz és madár is!
A negyedik elismert osztály az Euryapsida volt, ahová a tengeri õshüllõk többsége tartozott, nekik elvileg az összes képviselõjük kihalt.
Ez a ma elismert álláspont, persze a rendszertan viszonylag képlékeny tudomány így változhat a felállás, de nagyot már nem.
Tudom, hogy nem irogattam ebbe a topikba még, de azért szoktam nézegetni mert szeretem a belinkelt õshüllõs képeket. De most beleszólok, mert már egy ideje böki a csõrömet a téma.
A modern rendszertan szerint olyan osztályok, mint hüllõk, madarak vagy emlõsök nem léteznek. Az olyan tulajdonságok mint melegvérû, tolla van már nagyon nagyon régóta nem használtak a rendszerezésben, csak a tankönyvekben, mivel egyszerûen megjegyezhetõk. A modern rendszertan elsõsorban a csonttani és a molekuláris bélyegek alapján osztályoz, és ez alapján a magzatburkos gerinceseket (Amniota) a következõ osztályokba sorolják:
Anapsida osztály: Koponyájukon nem jelennek meg a járomívek sem a halántékablakok ide tartoznak a mai teknõsök, meg egy csomó kihalt õshüllõ.
Synapsida osztály:Egy halántékablak és egy járomív jellemzi õket (az alsó) Ide tartoztak az emlõsszerû õshüllõk és mai utódaik az emlõsök
Diapsida osztály(és itt ez az érdekes): Mindkét járomív kialakul, és két halántékablak jelenik meg a koponyán. Ide tartozik az összes többi ma élõ hüllõ és a madarak is! Ezen belül:
Sqamata rend:A kígyók és gyíkok tartoznak ide
Sphenodontia rend:A hidasgyíkok 3 faja alkotja
Archosauria rend: Ide tartoznak a ma élõ krokodilok, valamint valamennyi dinoszaurusz és madár is!
A negyedik elismert osztály az Euryapsida volt, ahová a tengeri õshüllõk többsége tartozott, nekik elvileg az összes képviselõjük kihalt.
Ez a ma elismert álláspont, persze a rendszertan viszonylag képlékeny tudomány így változhat a felállás, de nagyot már nem.
Nem azt mondtam,hogy az az egyetlen hanem,hogy azt az elméletétt.
Az lemaradt,hogy a múzeumba dolgozó ember elõtte egyetlen ásatáson se volt.
Csak szólok Tirian,hogy Horner olyan hülye,hogy azt az elméletétt amely szerint a T-rex dögevõ volt az egyik múzeumba dolozó ember cáfolta meg egy Hadrosaurus csontvázzal.Azony ugyanis T-rex fog nyomok voltak amelyek elkezdtek beforni így bebizonyította,hogy a T-rex nem dögevõ volt hanem olyan ragadozó amely néha dögöket is evett.