Dinoszaurusz
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szerintem a Jurassic Parkos,meg Primevalos témák a saját topicjukba valók (révén én nyitottam az egyiket, és oda meg senki nem ír....fõleg mióta megjelent a Primeval-new world :D )
Én valamikor komolyan fontolgattam, hogy kezdek egy kisebb dinófigura-gyûjteményt, de pénzügyi okok miatt ez még azelõtt meghiúsult, hogy nekiláthattam volna.
Olcsó, vacak gumidinókból persze van elég nekem, de a normál, népszerû gyártóktól származó figuráim száma kõkemény egy -- egy Postosuchus a Safari Ltd Wild Safari sorozatából.
Meg talán van egy régi parányi Bullyland Triceratopsom is, de azt nem tudom, hogy igazi-e vagy hamisítvány...
Olcsó, vacak gumidinókból persze van elég nekem, de a normál, népszerû gyártóktól származó figuráim száma kõkemény egy -- egy Postosuchus a Safari Ltd Wild Safari sorozatából.
Meg talán van egy régi parányi Bullyland Triceratopsom is, de azt nem tudom, hogy igazi-e vagy hamisítvány...
Sziasztok Kedves Dínórajongók! Még teljesen új vagyok ezen a fórumon,és örülök,hogy találtam egy magyar fórumot dinoszaurusz témában. Fanatista dínórajongó vagyok. Szívesen leveleznék olyanokkal,akik dinoszaurusz figurákat gyûjtenek. Külföldi oldalakon a dinosaurus toy forum és a dinosurus collectors oldalakat szoktam nézegetni. Diorámákat csinált valamelyikõtök?Látom képben vagytok a tv mûsorokkal kapcsolatosan is.Örülök,hogy veletek levelezhetek.Üdv:Dínóprofesszor
Szidja mindenki az új szinkront. Hála égnek még nem hallottam.
Hüm. Az Õslények kalandoraihoz is többféle magyar szinkron van? Nem is tudtam, de a múltkor belefutottam az egyik adón ebbe az újabb verzióba, és nagyon bizarr élmény volt. A szereplõk fele a megszokott hangján beszélt, a többi meg nem. Még az epizódok számozása és sorrendje is más lett. Fura.
Nem lehet komoly... David Peters weboldala alapján rajzolták meg õket, õ meg köztudottan egy eléggé... labilis elméjû "kutató".
Pachyrhinosaurus vagy inkább muflon.
Kép1
Kép2
Eszközhasználó dínó
Miragaia - Kissé érdekes háttal. Tollasan. Ilyesmi felvetésem már volt itt a fórumon, úgy tûnik más is gondol rá.
Ez most komoly?
Kép1
Kép2
Eszközhasználó dínó
Miragaia - Kissé érdekes háttal. Tollasan. Ilyesmi felvetésem már volt itt a fórumon, úgy tûnik más is gondol rá.
Ez most komoly?
Arról is volt szó, hogy Gigantoraptor is lesz a filmben. Azt berakják csupaszon...<#boxer>#boxer>
Már a JP III idején is óriási vitákat szült, hogy töviseket ültettek a raptorok tarkójába. Itt igen vehemens rajongókról van szó, akik sosem fogadnák el az olyan magyarázatokat, hogy tollasra fejlõdtek, még akkor sem, ha ez logikusan el van magyarázva a filmben.
Az InGen-nek volt valami fekete programja is a dínókkal, mert Pteranodon és béka dns keverésével nem lesz a pteronak fogsora. Tehát nem csak a gén pótlások terén nyúltak bele az állatok dns-sébe. Vagyis a lényeg, hogy egy fajból is sok változat lehet a Sornán, tehát elképzelhetõ, hogy tollas Triceratopsuk is van. Keveredés folyamán meg kiegyenlítõdhetnek a dolgok. Vagy ha azt nézzük, hogy a s Sornán mamutfenyõk nõnek, akkor biza nem olyan meleg klímájú az a sziget, így a tollatlan változatok hamar kiszelektálódhatnak.
Tehát reális szerintem, hogy tollasá válnak az állatok. Révén 1997 óta szabadon élnek és a növekedésük genetikailag is fel van gyorsítva. Tehát akár már két Brachiosaurus generáció is felnõhetett.
Könyvben pedig a hadro fiókáknak volt tolluk és T-rex fiókáknak tollgallérjuk. Raptorok pedig csupaszak voltak. - Így emlékszem.
Tehát reális szerintem, hogy tollasá válnak az állatok. Révén 1997 óta szabadon élnek és a növekedésük genetikailag is fel van gyorsítva. Tehát akár már két Brachiosaurus generáció is felnõhetett.
Könyvben pedig a hadro fiókáknak volt tolluk és T-rex fiókáknak tollgallérjuk. Raptorok pedig csupaszak voltak. - Így emlékszem.
Kötözködés nélkül:ha a készítõk ragaszkodnak az eredeti történet koncepcióihoz(hûdeszépmagyarszó),akkor a raptorok bizony pikkelyesek fognak maradni.
Ha a tudományos eredményekhez ragaszkodnak,akkor meg "buzis" raptorokat fogunk látni a vásznon.(A könyvben egyébként a raptorfiókák és ha jól rémlik a rexfióka is pehelytollas)
Egyébként megmagyarázná nekem valaki,hogy egy majd' két méter magas,csupa fog-karom-izom lény,aminek megvan a magához való esze is, hogyan lenne buzis tollasan? Szerintem akik így vélekednek,nem láttak még gyilokmadarat :D
Ha nem rózsaszín, csipogó óriáscsibét csinálnak belõle,lehet hogy még vagányabb lesz,mint volt.
Ha a tudományos eredményekhez ragaszkodnak,akkor meg "buzis" raptorokat fogunk látni a vásznon.(A könyvben egyébként a raptorfiókák és ha jól rémlik a rexfióka is pehelytollas)
Egyébként megmagyarázná nekem valaki,hogy egy majd' két méter magas,csupa fog-karom-izom lény,aminek megvan a magához való esze is, hogyan lenne buzis tollasan? Szerintem akik így vélekednek,nem láttak még gyilokmadarat :D
Ha nem rózsaszín, csipogó óriáscsibét csinálnak belõle,lehet hogy még vagányabb lesz,mint volt.
Tollas reálisan kinézõ dínók buzis? Ilyen logikával egy egészséges vallásos hazafias közösség mi heterosexuális, az is buzis.
Gratulálok a sok vérpistikének kiknek még a Velocirapotor egy két méter magas pikkelyes gyík.
Az viszont tény, hogy azért nem voltak tollasok a dínók, mert hiányos volt a DNS-ük. (Ez utólagos magyarázat) Viszont a könyvben elég gyorsan voltak képesekkel fejlõdni. Az egy generációs vadon született raptor (sajna pikkelyes) képes volt valamennyire változtatni a színét. Hasonló séma itt is lehetne, csak tollaknál.
Gratulálok a sok vérpistikének kiknek még a Velocirapotor egy két méter magas pikkelyes gyík.
Az viszont tény, hogy azért nem voltak tollasok a dínók, mert hiányos volt a DNS-ük. (Ez utólagos magyarázat) Viszont a könyvben elég gyorsan voltak képesekkel fejlõdni. Az egy generációs vadon született raptor (sajna pikkelyes) képes volt valamennyire változtatni a színét. Hasonló séma itt is lehetne, csak tollaknál.
Ha jól értesültem, már hivatalosan is 2014. június 13-ra ígérték be a Jurassic Park 4 premierjét. Egész eddig ide-oda tologatták a dátumot, de egyelõre ez az új végleges idõpont.
Máris folyik a spekuláció, hogy mik lesznek benne, de úgy fest, a legtöbben attól tartanak, hogy feltollazzák a dinókat. Mert az buzis.
Máris folyik a spekuláció, hogy mik lesznek benne, de úgy fest, a legtöbben attól tartanak, hogy feltollazzák a dinókat. Mert az buzis.
Ma levizsgáztam a Reptilia és Aves címû tantárgyból.
Vér,veríték és könnyek hullottak,de meglett a jeles :D
Vér,veríték és könnyek hullottak,de meglett a jeles :D
Ilyenkor kell konzultálni az angol Wikipédiával, ahol a név alatt egy idõcsíkon jelzik a többé-kevésbé pontos létezési idõket. Ez az Apatosaurus esetében 154–150 millió évvel ezelõttre van megadva.
Wikipedia áldásos hatása a krétakori Apatosaurus.
"Viszont akkor mért hangoztatják, hogy a sauropodák kihaltak É.-Amerikából."
Mert rosszul tudják. Tény, hogy a jelentõségük csökkent, és a legtöbb válfajuk eltûnt, de a "Titanosauridák" (idézõjelbe teszem, mert már azt is vitatják, hogy érvényes-e a név) közül páran ottmaradtak, illetve odavándoroltak.
Krétai Apatosaurus-félékrõl viszont nem hallottam. És amennyire én tudom, a Dromaeosaurus is már korábban kihalt. Olvastam, hogy megtalálták valamelyik rokonát a kréta végi lelõhelyekrõl, de nem tudom, hogy az mi volt.
Mert rosszul tudják. Tény, hogy a jelentõségük csökkent, és a legtöbb válfajuk eltûnt, de a "Titanosauridák" (idézõjelbe teszem, mert már azt is vitatják, hogy érvényes-e a név) közül páran ottmaradtak, illetve odavándoroltak.
Krétai Apatosaurus-félékrõl viszont nem hallottam. És amennyire én tudom, a Dromaeosaurus is már korábban kihalt. Olvastam, hogy megtalálták valamelyik rokonát a kréta végi lelõhelyekrõl, de nem tudom, hogy az mi volt.
Alamosaurusról mit tudni? Tudtommal a nagy kihaláség élt Észak-Amerikában. Viszont akkor mért hangoztatják, hogy a sauropodák kihaltak É.-Amerikából.
Ugye szeretik hangoztatni, hogy a nagy kihalásra fajok száma drasztikusan csökkent, meg hogy a meteor a kegyelem döfés volt. (Azért virgonckodtak még utána pár százezer évig.)
T-rex, Nanotyrannus, Edmontosaurus (és Anatotitán) Triceratops, Torosaurus, Ankylosaurus, Alamosaurus, Dromaeosaurus, Parksosaurus, Ornithomimus és talán Pachycephalosaurus
Ez 11 faj, plusz amit kihagytam és még nem ismerünk a "Klaszikus" É-Amerikai ökoszisztémából.
És az Apatosaurus? Annyit tudok, hogy a Kréta vége fele halhattak ki. Tehát elvben õk is megélhették a "nagy kihalást"?
Ugye szeretik hangoztatni, hogy a nagy kihalásra fajok száma drasztikusan csökkent, meg hogy a meteor a kegyelem döfés volt. (Azért virgonckodtak még utána pár százezer évig.)
T-rex, Nanotyrannus, Edmontosaurus (és Anatotitán) Triceratops, Torosaurus, Ankylosaurus, Alamosaurus, Dromaeosaurus, Parksosaurus, Ornithomimus és talán Pachycephalosaurus
Ez 11 faj, plusz amit kihagytam és még nem ismerünk a "Klaszikus" É-Amerikai ökoszisztémából.
És az Apatosaurus? Annyit tudok, hogy a Kréta vége fele halhattak ki. Tehát elvben õk is megélhették a "nagy kihalást"?
Ez is a tollakhoz kapcsolódik, volt már róla szó korábban:
Kijött egy új tanulmány az Oviraptorosauriák legyezõfarkáról. Itt van egy angol összefoglalás róla, plusz kép hozzá.
Az derült ki, hogy ezen dinóknak fejlett járóizmaik voltak (ami mellesleg bizonyítja, hogy nem röpképességüket vesztett madaraktól származtak), és volt egy igen erõs farokizmuk is. Az a tudósok elképzelése, hogy az Oviraptor-félék a legtöbb Theropodáéhoz képest mozgékony és rövidke farkukat riszálva jártak násztáncot.
Kijött egy új tanulmány az Oviraptorosauriák legyezõfarkáról. Itt van egy angol összefoglalás róla, plusz kép hozzá.
Az derült ki, hogy ezen dinóknak fejlett járóizmaik voltak (ami mellesleg bizonyítja, hogy nem röpképességüket vesztett madaraktól származtak), és volt egy igen erõs farokizmuk is. Az a tudósok elképzelése, hogy az Oviraptor-félék a legtöbb Theropodáéhoz képest mozgékony és rövidke farkukat riszálva jártak násztáncot.
pont most mentetem le eme képet
Lényegében ki lehet jelenteni, hogy a dinosaurusok a jég hátán is megéltek. Ma legalább is megélnek.
Lényegében ki lehet jelenteni, hogy a dinosaurusok a jég hátán is megéltek. Ma legalább is megélnek.
Az átlaghõmérséklet magasabb volt a mainál,de az átlag az az átlag.Ma sem mindegy,hogy Kecskeméten vagy a Kékestetõn méred :)
A kínai tollas jószágok környezetével kapcsolatban is rebesgetik(még nincs publikálva,de várjuk),hogy a tollazatuk azért is alakult ki,hogy megvédje õket a hidegtõl(beleértve a Yutyrannust is).
A kínai tollas jószágok környezetével kapcsolatban is rebesgetik(még nincs publikálva,de várjuk),hogy a tollazatuk azért is alakult ki,hogy megvédje õket a hidegtõl(beleértve a Yutyrannust is).
De nem dínók idején volt hógolyó. (De az poén lenne)
Csak a tollak hiányoznak.
Tehát szerintem (szegényes tudásom révén) mezozoikumban nem volt olyan "húúúdemeleg" a klíma. Kétlem, hogy a ma hõt nehezen bíró növény fajok, annak idején kánikulában virgonckodtak volna. Egyes vándorlásokat nem csak a költõhely, hanem a tél is mozgathatta.
Csak a tollak hiányoznak.
Tehát szerintem (szegényes tudásom révén) mezozoikumban nem volt olyan "húúúdemeleg" a klíma. Kétlem, hogy a ma hõt nehezen bíró növény fajok, annak idején kánikulában virgonckodtak volna. Egyes vándorlásokat nem csak a költõhely, hanem a tél is mozgathatta.
Sarki jégsapka egyik elsõdleges feltétele(ha nem a legfontosabb),hogy legyen egy nagy földtömeg-mondjuk egy kisebb kontinens-a sarkkörön.Nem kell neki pont a sarkon lennie,elég ha a közelben van(Ma ez ugye Észak-Amerika,Ázsia,Grönland északon , délen meg az Antarktisz )
Bocs,ha szájbarágós voltam.
Bocs,ha szájbarágós voltam.
Kora kréta? Olyan hamar már voltak "jeges" vagy legalább is négy évszakos sarkok?
Ott a pont. A geológia és rész/társtudományai erre valók.Például a glendonit ami az ikait nevû ásvány változata(CaCO3*6H2O), csak tengervízben és csak 4 és 0 °C között képzõdik.Miért ezt hoztam fel?Azért,mert Ausztrália kora-kréta tengereiben ez az ásvány elég nagy mennyiségben képzõdött.(Gondolom kitaláltátok,hogy ikait napjainkban hideg tengerekben képzõdik)
Miért,a jegesmedvének minek bunda? :)
Hogyan nézhetett ki az állat?Hogyan élhetett?Gondoljuk végig,mit tudunk a környezetérõl-elvégre azzal van kölcsönhatásban.
Az illusztrátor dolga pont azért nehéz,mert csak korlátozott mennyiségû információ áll a rendelkezésére.
Miért,a jegesmedvének minek bunda? :)
Hogyan nézhetett ki az állat?Hogyan élhetett?Gondoljuk végig,mit tudunk a környezetérõl-elvégre azzal van kölcsönhatásban.
Az illusztrátor dolga pont azért nehéz,mert csak korlátozott mennyiségû információ áll a rendelkezésére.
Akkora állatnak minek kültakaró? Az hogy a képen tél van, az egy dolog.
Ám itt jön a másik, hogy egyáltalán honnan tudjuk, hogy abban az idõben nem volt-e tél, vagy hasonló? Növényzet alapján nem lehet kijelenteni, mivel pl. a mamut fenyõ nem bírja a trópusokat. Nekem a feltételezett klimatikai viszonyokkal van gondom.
Ám itt jön a másik, hogy egyáltalán honnan tudjuk, hogy abban az idõben nem volt-e tél, vagy hasonló? Növényzet alapján nem lehet kijelenteni, mivel pl. a mamut fenyõ nem bírja a trópusokat. Nekem a feltételezett klimatikai viszonyokkal van gondom.
Aranyos. Igazán elterjedhetne már a köztudatban a bozontos T. rex, a pikkelyes ósdi.
De, õ az egyik társszerzõ. És ha jól látom, valami pályázatot hirdettek, hogy mások is találjanak ki az övékhez hasonló furcsaságokat.
Idõközben még több jó dolgot olvastam errõl az All Yesterdays könyvrõl. Van szó benne játszadozó Sauropodákról, dinoszaurusz fütyikrõl, és még a hírhedten agyament õslénykutatót, David Peters-t is kigúnyolja a szerzõ. Az általános megítélés szerint a könyv egy élvezetes olvasmány, ami új paradigmaváltást idézhet elõ a paleontológiában, egyfajta kisebb léptékû Dinoszaurusz Reneszánszt.
Van két másik érdekesnek látszó könyv is:
A Field Guide to Mesozoic Birds and Other Winged Dinosaurs, ami egy útmutató a mezozoikumi madarakról és néhány egyéb madárszerû dinóról.
Pterosaurs: Natural History, Evolution, Anatomy, ami a talán valaha készült legátfogóbb könyv a pteroszauruszokról.
Sajnos mindegyik osztozik egy nagy közös hátulütõn: drágák. Az elsõ kettõ azért, mert nem nagy könyvkiadók gyártják, hanem a készítõk saját publikációi, a harmadik pedig egyszerûen egy nagy könyv.
Az All Yesterdays után még mindig csorog a nyálam, de a Ft-ra átszámított, plusz áfás ára (úgy 9000 Ft) nagyon húzós egy 100 oldalas könyvért. <#szomoru2>#szomoru2>
Van két másik érdekesnek látszó könyv is:
A Field Guide to Mesozoic Birds and Other Winged Dinosaurs, ami egy útmutató a mezozoikumi madarakról és néhány egyéb madárszerû dinóról.
Pterosaurs: Natural History, Evolution, Anatomy, ami a talán valaha készült legátfogóbb könyv a pteroszauruszokról.
Sajnos mindegyik osztozik egy nagy közös hátulütõn: drágák. Az elsõ kettõ azért, mert nem nagy könyvkiadók gyártják, hanem a készítõk saját publikációi, a harmadik pedig egyszerûen egy nagy könyv.
Az All Yesterdays után még mindig csorog a nyálam, de a Ft-ra átszámított, plusz áfás ára (úgy 9000 Ft) nagyon húzós egy 100 oldalas könyvért. <#szomoru2>#szomoru2>
Dokufilmbe az ilyesmi még túl radikális lenne. Bár már valami hasonló félét próbáltak -- a Dinosaur Revolution-ben az Allosaurus és Dinheirosaurus egy idõre mintha barátságot kötnének. De nem babusgatták egymást.
Abba a könyvben ilyesmi is van? Legalább is az allo-campto kép ez a kategória, nem?
Ugye dok. filmben ilyesmi nincs. Max annyi, hogy a Spino elsétel a Ouranosaurus csorda mellet.
Ugye dok. filmben ilyesmi nincs. Max annyi, hogy a Spino elsétel a Ouranosaurus csorda mellet.
Mostanában nemcsak a Spektrum, M1, M2 meg a Discovery World mutat dinós mûsorokat, de még az Ozone-on is dinoszaurusz maraton van.
Az Ozone-on van a Dinoszauruszok bolygója (a hírhedt "Magiaszaurusz" félreszólással), A dinoszauruszok csatája (ami az egyik legrosszabb dinós dokusorozat), és az elõbb ment le egy egész pofás filmecske a kínai tollas dinókról és az elsõ modern madarakról.
Most a Dinoszauruszok, az õsvilág urai megy, de ehhez is új szinkront csináltak, és a címe Dinoszauruszok -- Amerika urai lett. Ez már a harmadik magyar szinkronja ennek a mûsornak!
És, ami ismét csak alátámasztja azt az elméletem, miszerint tökéletes szinkront nem lehet csinálni ilyen mûsorokhoz, a narrátor ezúttal a Coelophysis nevét úgy ejti, hogy "Kölofízisz".
Viszont a Desmatosuchus nevét jól mondták ki, ami dicséretes, mivel a mûsor eredeti, angol verziójában (és a másik két magyar változatban) "Demastosuchus"-nak ejtik.
Az Ozone-on van a Dinoszauruszok bolygója (a hírhedt "Magiaszaurusz" félreszólással), A dinoszauruszok csatája (ami az egyik legrosszabb dinós dokusorozat), és az elõbb ment le egy egész pofás filmecske a kínai tollas dinókról és az elsõ modern madarakról.
Most a Dinoszauruszok, az õsvilág urai megy, de ehhez is új szinkront csináltak, és a címe Dinoszauruszok -- Amerika urai lett. Ez már a harmadik magyar szinkronja ennek a mûsornak!
És, ami ismét csak alátámasztja azt az elméletem, miszerint tökéletes szinkront nem lehet csinálni ilyen mûsorokhoz, a narrátor ezúttal a Coelophysis nevét úgy ejti, hogy "Kölofízisz".
Viszont a Desmatosuchus nevét jól mondták ki, ami dicséretes, mivel a mûsor eredeti, angol verziójában (és a másik két magyar változatban) "Demastosuchus"-nak ejtik.
Már úgy tûnt, rinyázásaink meghallgatásra találtak. Az M1 új szinkront készített a Planet Dinosaur-hoz, és átkeresztelte Õshüllõk bolygójára. Jobb, mint a Spektrumos, de sajnos ez sem hibamentes, megint bajaik vannak a kiejtéssel és az -ida végzõdést is gyakran lehagyják a nevekrõl (pl. a megjelöletlen Oviraptorida simán Oviraptor lett).
Néhol kissé pontatlan is az ágrajz. Például már a Hypsilophodonhoz hasonló dinókat nem csoportosítják egybe, és ha jól tudom, a "Prosauropodák" sincsenek külön véve, hanem simán primitív Sauropodomorpháknak hívják õket. Asszem.
Eszközhasználó dínók? régi témához visszatérve.
Viszonylag jó ez a kép, nem? Csak nem részletes. Meg egy rossz pont, hogy azóta tudjuk, hogy drága mimuszaink nagyon tollasak voltak.
Pillanatnyilag azok.
Én meg sváb vagyok, szal jobban spórolok, mint egy hörcsög :p
Ámmeg az archosauriák még hüllõk? Jó lenne ha nem azok lenének...
Ámmeg az archosauriák még hüllõk? Jó lenne ha nem azok lenének...
Végül is, nem jó, ha elõítéleteink vannak mások felé. Attól, hogy már pontosabban tudja, mit simiz, nem kell hirtelen máshogy viszonyulni hozzá.
Én sem kezdtem magam és a családom másképp kezelni, amikor megtudtam, hogy a szinapszidákat nemrég kívül helyezték a hüllõk kládján, és ezért már nem mondhattam joggal, hogy "hüllõk vagyunk".
Én sem kezdtem magam és a családom másképp kezelni, amikor megtudtam, hogy a szinapszidákat nemrég kívül helyezték a hüllõk kládján, és ezért már nem mondhattam joggal, hogy "hüllõk vagyunk".
Nem tudom... Ha eddig nyugisan tudta simogatni a papagáját, eztán is kéne...
Úgy kell azt.
De csak nem fél már a madaraktól is?
De csak nem fél már a madaraktól is?
Én is. Legnagyobb trollkodásom, az volt mikor lány ismerõsöm azt mondta, hogy fél a dínóktól. JP-t se nagyon tudja végig nézni. Erre én: Tudtad, hogy a madarak dínók? - És elmagyarázom mért.
Szegény Budapesten lakik... ahol elég sok a galambsaurus. Egy világot semmisítettem meg benne. (Ha jól emlékszem van/volt papagája.)
Szegény Budapesten lakik... ahol elég sok a galambsaurus. Egy világot semmisítettem meg benne. (Ha jól emlékszem van/volt papagája.)
Én így is dinózom... <#ravasz1>#ravasz1>
Fordításokat köszönöm. Ha madarak kihaltak volna, akkor lazán dínóznánk õket. - dejó.